My way or the highway.

Idag har jag varit i stallet större delen av dagen. Båda hästarna blev skodda och promenerade och Grande klippt. Lastade in hö, hösilage och spån plus det vanliga stallgörat. Tiden går fort när man är i stallet. Det finns liksom alltid något att göra (putsa saker, rensa, städa, borsta häst, packa extra hö, rycka man, massera, stretcha, osv osv osv).
Vi hann dock med en kort sväng på stan också. Blev inte speciellt impad av mellandagsrean men folk har väl redan gått lös på det bästa förstår jag =) Vi köpte varor till vårat matuppdrag till morgondagens middag med våra vänner och så "fick vi lov" att köpa en "fin-rom" till karaffen jag fick i julklapp av mamma och pappa. Inte för att vi dricker vidare ofta (väldigt sällan faktiskt) men det ser ju classigt ut iaf hehe. 
Nyåret firas in hos Sara i deras villa. Vi har brukat vara uppe i en stuga i skogen men nu är det ganska skönt att vara i "civilisationen" en gång, närmare hem om inte annat. 
 
Hoppas för alla djurs skull att det är lugnt på fyrverkeri-fronten imorgon. Tycker inte det är värt att man får se några ljusglimtar på himlen för att djur och kanske framförallt hundar ska må dåligt i flera dagar, kanske veckor. Det kan verkligen göra stor skada, synd att folk inte förstår det, eller inte bryr sig.
Folk är så egoistiska. Jag med ibland men ytterst sällan (aldrig) sätter jag mitt egna nöje framför djurs välmående. Svenskt kött, helst lokalt, ekologiska matvaror, inte köpa päls eller kläder med dun eller angora. Inte speciellt stor uppoffring kan jag tycka, men var och en gör som dom vill. Även om allt annat än min väg såklart är fel väg =P 
 
 
 
 
My way or the highway, för en bättre värld. Min nya slogan.

Sista söndagen i december.

Kom hem vid 13-tiden idag och har sedan dess fixat stall, städat lite och tvättat, ätit god mat och ridit Grande. 
Det blir nästan alltid ridning i mörkret med honom för jag vill att de är ute i hagen när det är ljust. Det är hur som helst inga problem alls. 
Idag var han lika fin som sist, minst. 
Värmde upp med samma tänk, alltså massor av övergångar där jag ville ha honom lydig och kvick vilket han var direkt från början idag. Spänner han till och blir lite rädd för något är det dock inte samma lydnad på honom men så är det ju på de flesta hästar. Han släpper det iaf snabbt och kommer tillbaka igen. 
Jobbade även lite med galoppen idag. Trots att jag red barbacka kunde jag bara sitta still med handen helt stilla och han försökte inte gå iväg för fort eller gå upp ur formen. Överångarna från galopp till trav var det väl inte direkt någon bra kvalité på men det kräver jag inte i dagsläget heller. Båda galopperna kändes bra. 
På vägen hem låg han på lite för mycket i handen ibland så då fick jag göra halt och rygga och börja om. Sista traven var så där perfekt att jag bara satt och log. Kunde korta honom till riktigt kort trav och rida fram ur det med bibehållen form och takt. 
 
Han är härlig och väldigt välutbildad min Grandus. Det gäller bara att kunna plocka fram det och det har jag lyckats med de här sista gångerna. Det känns kul =) När han är på plats kan man göra vad man vill, slutor, öppnor, skänkelvikning, byten, osv. Extra kul känns det att kunna rida barbacka utan något som helst problem med balansen. Tror det stärker mig att rida utan sadel ibland och Grande verkar trivas ypperligt med det han också. 
 
 
 
Helge fick en kort promenad bara. Han ska tömköras med ordentligt imorgon.
 
 
 
 
 
 
 

Minisemester.Har lite semester i Hälsingland för tillfället. Har varit nere på stan och kikat på rean idag. Handlade dock bara för ca hundringen. Skönt att strosa på stan i lugn och ro bara.
Köpte även ett par gigantiska boots till Helge som kanske kan täcka hela hans hovar så han inte trampar på sig själv. Vilket händer ibland.

Fick klappar av A och svärföräldrarna igår. Två jättefina tröjor, en kavaj och xlash (funkar hur bra som helst!). Han fick en skinnväska och ett par skor av mig och mina föräldrar. Alla nöjda och glada.

Morgondagen blir lugn men på måndag är det operation storstädning av lägenheten! Iaf för min del. A ska tenta-plugga. Lika bra att skriva att jag ska städa här för då måste jag göra det också :)
Skogen.

Det värsta med vintern är att skogen och sandvägarna är frusna och hårda. Well, inte i år! 😁💕Grande-ridning.

Alltså ridningen på Grande idag var OUTSTANDING! Han var så jäkla fin, lydig och mjuk. Jättekul!
 
Red barbacka på grusvägarna längs sjön i skenet av pannlampan. 
Började med att göra många, många övergångar mellan skritt och trav. Fick även göra halt och rygga några gånger när han var lite seg att ta förhållningen. Grande kan vara både seg framåt och "bakåt" men idag behövde jag bara använda spöt en gång precis i början sen lyssnade han på små, små drivande hjälper resten av passet. Övergångar är verkligen jättebra för att få dem att trampa igång bakbenen och bära sig själva. 
I början av passet gjorde jag rena övergångar för att lite senare kunna förfina ridningen lite och göra "flytande" övergångar/tempoväxlingar. Alltså att jag travar i normalt tempo, samlar upp en aning och rider saktare tills hästen är så nära det bara går att bryta av till skritt och då rider jag fram igen. Eftersom Grande inte är i någon toppform så får han bara korta sig några steg då det är jobbigt för dem. 
 
När han var "på plats" kunde jag rida hur jag ville och han bara hängde med. Ställa åt båda sidorna, övergångar, öka/minska tempo osv utan att han gick ur formen. Det är en underbar känsla när man bara kan vara stilla och fokusera på sin egen sits och position medan hästen är inom ramen i bra form hela tiden. På slutet kunde jag länga på tygeln och därmed hans hals rejält, också utan att han gick upp ur form. Han travade på med nosen långt ned och helt avslappnad. 
 
Grande är ingen lätt häst att få att arbeta i en ärlig form då han dels är stor och tung men även har gått på ridskola 5-6 år innan jag köpte honom. Det sätter sina spår även om han är en HELT annan häst idag. Idag var han dock en dröm att rida och jag tror jag hittat en knapp jag länge letat efter.
 
Riktigt roligt att han känns så fin trots sin relativt höga ålder. Det enda man får tänka på är att han inte får bli för kort i halsen för då kan hans andning bli en aning tyngre. 
 
Min älskade gamle man <3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu kan jag inte säga att jag vill ha snö längre. Att vägarna är hårda är ju det sämsta under en vinter utan snö men nu när det är mjukt kan det lika gärna fortsätta så =) 
 
Nu blire Harry Potter!
 
 

Motion av Helge.Tömkörde Helgehästen idag. Han var väldigt positiv och klev på med stora steg. Testade faktiskt lite i trav också och han var avslappnad och travade på med sina sedvanliga jättesteg. Man kan såklart inte bedöma om han är frisk när man travar rakt fram på mjukt underlag men han såg väldigt fräsch ut. Det återstår att se om han är det eller inte. Om inte får han bli min väldigt dyra och väldigt stora hund som jag får trickträna och gå i skogen med :) Men vi ska inte måla fan än, man bör prova iaf 2-3 veterinärer innan man ger upp tycker jag. Finns ju dessutom många olika metoder och behandlingar man kan testa. Och lång vila förstås.

Juldagen.

Samma visa i år igen. 
Förfest= roligt. Den här gången var vi hemma hos mamma och pappa eftersom pappa hade födelsedagskalas. Var jättetrevligt. 
Utgång= Jobbigt och tråkigt. 
Kom till parken 23,30 kanske och vid 00,30 var jag färdig att gå hem =) Som vanligt.
Så idag har jag extremt tovigt hår och ont i fötterna i onödan. Well, well. Jag är pigg och mår bra iaf. Det är också som vanligt. 
 
Pyser strax iväg till stallet. Helges ska promeneras och Grande ridas en sväng. Det är några grader varmt så grusvägarna borde vara okej att rida på. 
Resten av dagen ska jag bara vara hemma och ta det lugnt. Städa och greja lite. Kamma ut håret kanske. Om jag känner för att träna tålamodet. 
 
 
 
 
 
ÅH ge mig sommar! Är trött på den här "vintern".
 
 
 

Julafton.

Hade en perfekt kväll igår. Jättebra julklappar, god mat och trevligt sällskap.Klappinslagning framför tv:n.

Sitter hemma och slår in julklappar och kollar på Pluras jul, inte Bingolotto som resten av Sveriges befolkning. Det är mysigt även om jag är helt själv. Var hos mamma och pappa och klädde granen tidigare. Blev bjuden på mat och så tog jag syrrans hund på en timmes promenad. Riktigt skönt att röra sig lite i någorlunda bra tempo. Promenaden jag tog med Helge idag var med något mellanting mellan jogg och 100 m häck. 
 
Måste förresten berätta att jag klarade det förbannade matteprovet jag gjorde häromveckan! Det trodde jag aldrig. Det var dock inget superresultat men jag är nöjd ändå. Fick ett D och jag hade liksom kunnat vara ännu sämre och ändå vara godkänd. SKÖNT! Riktigt skönt att slippa plugga till omprov nu över jul. Ska plugga ändå men gå vidare till nästa kapitel. Det spelar ingen större roll att få ett halvkasst betyg på det här provet, jag är nöjd med godkänd, men vill såklart försöka få bättre framöver. 
 
Längtar tills imorgon, som sig bör när man är ett litet barn =P Nej, men träffa släkten och umgås är alltid roligt, tråkigt att mamma jobbar eftermiddag/kväll bara. Det kommer kännas tomt. 
 
Det har varit obeskrivligt skönt att vara ledig idag! Sovmorgon, strosat på stan osv och allt i lugn och ro. Ska avsluta med en film sen sova ganska tidigt. Måste hinna klart med stallet innan 9 imorgon. 
 
 
Grande och jag på ebben i Kråkberg för några år sedan. 
LOVELY! Ungefär lika mycket snö som nu  =)

Dan före dan.Nu har jag klätt granen hemma hos mamma och pappa. Fick lite julstämning iaf!
Ska snart hem och slå in paket tills imorgon.

Idag har jag varit på stan en sväng och så stallet såklart. Gick en halvtimme med Helge och fick även i den sista brodden i bakhoven hur lätt som helst. Igår var det typ omöjligt. Knasboll :)

Morgondagen spenderas som sig bör med familj och släkt. A kommer självklart vara otroligt saknad men vi får fira jul tillsammans i framtiden sen.

Fjärde advent.Blåste nästan av hästen när jag var ute med Grande idag. Hade inte hjälmen suttit fast hade den flugit sin kos. Om man nu kan tvinga fram en liten fördel med vädret så är det att grusvägarna till stor del är framme och mjuka.

Grande har inte blivit riden på några dagar så han var lite stel och "oriden" men han kändes fin efter lite värmning.
Jobbade med övergångar mest och han var mer lydig än förväntat. Och väldigt pigg!
Nu har både han och Helge 4 brodd på iaf en bakhov hehe. Gick inte att få i mer på Grande då broddhålet var slitet och Helge ville bara ha en till idag sen blev han för spänd så jag får försöka igen imorgon.

Har inte gjort nånting ikväl. Tar det väldigt lugnt och tar tillfället i akt att vila upp mig. Har självklart somnat x-antal ggr i soffan redan.

Imorgon ska det sista inför julen fixas och stallet som vanligt. Ska ta en promenad med Helge på gruset. Idag gick vi i snön. Egentligen spelar underlaget ingen roll bara det inte är is. Mjukt med fäste skareva.

April eller december?

Man nästan inte göra annat än skratta åt vädret. Vaknade av att det spöregnade och blåste ute. Hästarna fick lite, lite sovmorgon för ingen av dem är något "vara-ute-i-pissväder"-fan ändå. Lyckades efter många om och men få på Grande en till brodd på varje bakhov. Skorna hade slitits lite så det var inte lätt att få i brodden. Så nu har båda hästarna tre brodd i varje bakhov hehe. Inte optimalt men bättre än två. De går inte på någon asfalt nu ändå och blir skodda om ca en vecka. De måste få fäste även i tån nu när det är glansis i hagarna. Ska försöka att få på Helge nån till senare idag om det går. Jag har fått så ont i ryggen och då är det svårt nog att brodda en häst som inte har shivering. 
 
Hästarna får nog gå in ganska tidigt idag. Vädret är verkligen inte roligt och det i samband med jättehalt underlag är ingen hit. 
 
Har städat och pysslat i stallet nu på morgonen. Det är så mysigt att greja med hästarna, plocka ordning på sina grejer och tom att mocka kan vara avslappnande ibland. 
 
Resten av dagen ska jag fixa håret, plocka här hemma och ut och skritta Grande längs sjön i regnet. Regnkläder och ländtäcke på så blir det inga problem. Jag är inte den som struntar i att rida pga väder. Har aldrig gjort och kommer aldrig att göra. 
 
Nu blir det en Harry Potter-film på tv =) Om ni läste gårdagens inlägg vet ni att jag gillar de filmerna. A är hemma hos sina föräldrar så det blir inga protester heller, även om han hellre fått vara här och gnälla än att vara borta såklart. 
 
 
 
 
 
Haha vad kort och grov jag ser ut. 

Visste ni att?

* Jag har bacillskräck. I Sthlm kan jag nästan inte röra vid nånting. Folk är väl kanske inte äckligare där än här hemma men det känns mer påtagligt där. Tunnelbanor, rulltrappsräcken osv. Usch! 
 
* Jag har ett kontrollbehov som jag gärna skulle vilja bli av med till viss del.
 
* Jag hatar att diska. Städar hellre resten av hela lägenheten. 
 
* Jag vägrar äta kött/kyckling som inte kommer från Sverige. Tyvärr mår inte alla djur som föds upp till köttproduktion bra här i Sverige heller så jag försöker äta mindra kött överhuvudtaget och hålla mig till lokalproducerat om jag måste. Quorn är faktiskt helt okej att äta ist för köttfärs i tacos tex.
 
* Jag älskar mjölk! Kan få riktig craving efter mjölk ibland.
 
* Jag är extremt kittlig och blir arg om någon kittlar mig. 
 
* Jag är väldigt mörkrädd.
 
* Jag är både salt- och sockerberoende. Ska ta tag i att försöka bli av med det nu efter jul.
 
* Jag tycker Harry Potter-filmerna är jättebra! Pojkvän håller INTE med =)
 
* När jag ska sova viker jag in nästan hela täcket runt mig. Fötterna och axlarna är viktigast att täcket täcker ordentligt. 
 
* Jag älskar egentligen vintersporter som snowboard, längdskidor och långfärdsskridskor (och skoter såklart men det är ju ingen sport) men hinner inte med så mycket sånt nu när jag har hästarna.
 
* Jag dricker aldrig läsk. Bläk. 
 
* Jag har haft 4 bilar. En svart Ford, en röd Volvo ,en röd Seat och nu min Suzuki som helt klart är bäst. Fyrhjulsdrift for the win!
 
* Jag var lite av en pojkflicka när jag var liten. Klättrade i träd osv.
 
* Jag blir lätt rastlös. Skulle aldrig kunna sitta inne en hel dag. Jag skulle dö av tristess. 
 
*  Jag skulle inte klara en dag utan musik. Lyssnar på musik hela dagarna på jobbet, i stallet, hemma och ibland på hästryggen (med bara en lur i så man hör vad som händer runtomkring).
 
* Jag bor väldigt nära en sjö. 
 
* Vi har en båt i famlijen som man kan sova i samt en sommarstuga som håller på att byggas ut. 
 
* Jag vill resa. Har ett enormt sug efter att se något nytt land, ett land som gärna får vara varmt och ha fint vatten.
 
*  Jag var alltid clownen i skolan. 
 
* Jag blir hänförd av fin natur. 
 
* Min sambo är tre år yngre än mig. Mitt lammkött, hehe.
 
*  Jag gillar Bruce Springsteen. HAHA jag skoja. Jag älskar karln, men det vet ni ju redan. 
 
Onödigt men oooooo så intressant =)
 
 
 
 
 

Dan före dan, före dan, före dan.

HALT! Det är så halt att bilen nästan glider av vägen och bromsa är inte att tänka på. Då åker vi och hämtar hö, bra idé! Det gick iaf bra, var lite orolig att backen upp till bonden skulle vara isig men det var den inte. 
 
Hade inte åkt iväg med häst idag, det är ett som är säkert. Var iväg med Helge till ridhus igår så han fick röra sig lite ordentligt, och rulla. Hans favoritsysselsättning =) 
 
Gjort matteprov igår som gick HELT ÅT SKOGEN! Den här gången gjorde det verkligen det. Gick ut från salen med tårarna i ögonen och jävligt förbannad. 25,5 rätt av 27 på förra provet. Den här gången får jag vara glad om jag får 10 av 30. Får spendera jul med plugg för omprov med andra ord och det suger.
Nu är jag iaf ledig lääänge och det är så skönt! Glad att jag inte jobbar i butik etc utan att vi har klämdagar. 
 
Julstämningen är tyvärr obefintlig men det får man väl styra upp med gemenskap med familj och släkt på jul ist. 
 
 

Effektiv!

Idag har jag hunnit fixa stall, plugga och varit med Helge till ridhus så han fick röra sig på mjukt underlag. Han verkar älska att känna sand under fötterna igen. Rullade sig, sprang av sig lite och njöt för fulla drag. Jag gick med honom 20 min innan jag släppte honom så han skulle vara uppvärmd inför eventuellt bus =) 
La fram två upphöjda bommar som han fick lyfta benen ganska högt över. Bra för hans bogar med höga frambenslyft. 
 
Nu har jag precis fått i mig lite soppa. Fattigjons-mat men jag försöker lära mig att pengar växer inte på träd i varken min, Andreas eller i mammas och pappas trädgård. Jag SKA klara mig själv, om det så innebär att svälta lite i slutet av månaden.
Bra för beach 2014 om inte annat.
Fick ut nästan 20 den här månaden men med några klappar kvar och ett nalkande Ultuna-besök så är dom pengarna snart ett minne blott också =) 
 
Nu ska jag springa genom duschen och åka mot jobbet. 
 
 
 
Mina ögonstenar <3
 

Cykeltur.

Tyra är än en gång ute och cyklar och den här gången är hon ute på riktigt djupt vatten. 
 
En nybörjare på hästar bad henne om lite tips om vad man bör hö som ryttare och hon skriver att "har man pengarna bör man köpa en sadel man trivs med". Alltså köpa en sadel som man tar med sig till ridskolan. Sin egen sadel som man ska använda på de olika hästarna på ridskolan. Hallå! Fattar hon ingenting eller? Det är ju helt befängt att lura i folk som inte vet bättre att de ska köpa sig en egen sadel. Den ridskolan finns inte som tillåter elever att använda egna sadlar hur som helst. Alla hästar ska en egen utprovad sadel. Man kan inte tro att ens egna sadel som passar en själv ska ligga bra på alla hästar man rider. Helt galet. Visst, många toppryttare har sina egna sadlar som de trivs bäst med och lägger paddar/tar bort paddar under för att de ska passa alla hästar de tränar och tävlar. De har inte råd att ha enskilda sadlar till kanske 10-15 hästar, men det här fallet kan inte jämföras med det. 
 
Jag blir så trött på att hon inte tar reda på fakta innan hon skriver massa tok. På sistone har hon ändå skrivit en del bra saker men nu är hon där igen. Ute och cyklar.
Den här hästskötaren/beridaren Malin verkar ju försöka lära henne ett och annat och det är ju verkligen på sin plats.
 
 
 
 
 
 

Less.

Vad less man blir på vädret just nu! Inget man kan göra nånting åt men ändå...man blir ledsen. December och framförallt juletider ska det ju vara massor av vit och fluffig snö =(  Dessutom är allt hårt så hästarna går det inte att göra något vettigt med. Bara is överallt. Tråkigt, tråkigt. Hoppas på massor av snö framöver iaf.
 
Stallet är klart och nu ska jag plugga. Har TVÅ prov den här veckan. Traversprov på torsdag och matteprov på fredag. Lite nervöst om jag fixar det faktiskt. Matteprovet känns svårast. Måste få det gjort nu innan jul iaf så jag kan köra på och förhoppningsvis vara klar med kursen senast februari. Sen är det bara att köra vidare med någon annan kurs. Antingen mer matte eller fysik, inget bestämt än. 
 
Åh nu är det bara idag och två dagar till på jobbet sen är jag långledig! SÅ. UNDERBART. Har några julklappar till att handla men jag vet redan vad jag ska köpa så ingen stress över det. Ska köpa avfärgning till håret också och se om jag får till det en gång för alla. Vill ju se skapligt normal ut när det är jul =)
 
Nej, plugg var det.
 
 
Längtar till vår! 
 
 

Hästannonser.

Nej det är ingen ny häst på gång. Det räcker med mina två älsklingar och ingen av dem är utbytbara, även om de inte är de mest "träningsbara" hästarna för tillfället.
Iallafall tycker jag det är kul att titta på¨hästannonser ibland, det var så jag hittade Helge, skulle inte ens ha en häst då egentligen men det blev så. 
 
Hur som helst, det finns nästan inga hästar jag skulle kunna tänka mig köpa. Inte pga av pris utan pga av andra orsaker. Mest är det att det finns så få hästar med bra steg. Många bara trippar fram och det är ju inte önskvärt. Visst, det går att utveckla till en viss gräns men jag har hellre en häst med stort steg som man får rida kvickare än tvärtom. Det är ju SÅ härligt att trava fram på en häst med stoora luftiga steg. Kanske bara jag som blivit bortskämd? 
 
Många är också för små. En häst under 170 tittar jag inte ens på. Jag är lång och gillar stora hästar, högresta och kvadratiska. Skulle man hitta en häst på 165 som har ALLT annat så kanske. 
 
Åldern är också väldigt viktig. 2-6 år. Inte äldre, dock får den gärna vara inriden eller iaf insutten. Jag har nog med bocksprång och bus på tokkontot =) 
 
Valack är ett måste. Har väldigt svårt att se mig själv köpa ett sto. 
 
Med facit i hand skulle jag också röntga hela hästen innan köp. Exportröntgen plus halskotpelare iom att jag vill ha stora hästar. Nån liten grej kan man ju ha överseende med, men två halskotor som ligger på varandra håller jag mig gärna långt borta ifrån i framtiden hehe.
 
Skulle nog få punga ut med 350 000:-  minst för att bli nöjd =P
 
 
 
Dessa två är dock ovärderliga för mig <3
 
 
 

Kalla fötter.

I ordens rätta bemärkelse. Jag skulle behöva någon form av mirakelstrumpor för att inte frysa om fötterna. 
Fick läsa om dessa sulor som har någonslags uppvärmning  med batteri och grejer. Någon som tror det funkar? De är ju vråldyra iaf.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julfest.

 
 
 
Vi hade julfest med jobbet igår ( bilden är från ett annat tillfälle).
Min väckarklocka ringde 05,20 idag.
Jag låg i sängen och somnade ovaggad 22,00 igår kväll, vilket är tidigare än hela veckan.
Livat? Ptja.. Av texten ovan att dömma kan man ju räkna ut med rö...sin bakdel att våra firmafester blivit SÅ lame! 
Tror det har väldigt mycket att göra med att vi jobbat så väldigt mycket övertid hela hösten och folk vill ta det lugnt när man väl får. Vi var dessutom ganska många som skulle jobba idag.
 
Det var trevligt att äta julbord och prata träffa arbetskompisarna lite mer privat iaf.
 
Har som sagt jobbat idag. Sista övertiden för i år. Blev mellan 06-10 och det gick jättebra faktiskt. 
 
Ramlar ner i sängen direkt jag kom hem och somnade en sväng. 
 
Red Grande en mysig sväng i snön nyss. Pigg som attan var han men det var lite för halt för att göra annat än skritta. Måste skruva i längre brodd nu samt ha fyra brodd även bak. Helge fick vila. Han spänner sig så lätt så att ut och halka runt är ingen bra idé när det gäller honom. 
 
Ikväll ska vi på inflyttningsfest först sen bio. SOM JAG HAR LÄNGTAT EFTER DEN HÄR FILMEN! 
Jeeeeeeezzz alltså. Hobbit - Smaugs...ödemark (?), eller något sånt. 
 
 

Mitt hår.

Alltså. Jag gick ju till frisören häromveckan och vad som var tänkt att bli ombre blev...bara fult. Gjorde en avfärgning som blev röd och igår blev det istället blått. Jag önskar så att jag inte gått till frisören alls utan bett mamma klippa topparna och behållt mitt fina hår.

Syns inte så mycket på bilden men i verkligheten syns det. Skit också :) Nu måste dock håret få vila lite. Kanske försöker få bort till blåa till jul iaf. Och om inte så finns det större problem att bekymra sig om.

Equiterapeut.

Grannen ovanför spelar gitarr med en ljudvolym som skulle kunna konkurrera ut vilken heavymetall-festival som helst. Tur för honom att klockan inte är sovdags. Då hade jag gått och lagt mig i vredesmod och muttrat och tjurat utan att göra någon som helst antydan till att han borde dämpa sig. Jag är arg i det tysta. Han kunde väl spelat någon bra låt iaf. Walk of life eller No surrender tex. Han får två timmar till på sig. Sen får det vara nogspelat. Jag ska ju för bövelen upp 04,30 imorgon för att hämta upp ett stycke kollega som tänker vara under the influence större delen av dagen imorgon (efter arbetstid, efter arbetstid). Tyckte hans förslag att vi skulle åka skoter var bättre men, men. Bil kanske är bäst den arla morgonstund vi ska befinna oss på jobbet. 
Lite olagligt kan jag tänka mig. Att börja jobba så tidigt alltså. Det borde vara det om inte annat. 
 
Idag har jag varit på travers-utbildning. Faktiskt kul. Mycket fysik iblandat och det är ju alltid intressant. Jag gillar fysik, så länge det är på skapligt enkel nivå. Det bästa var nog att vi blev bjuda på lunch på restaurang. Man äter dock alltid för mycket när det är buffé dessvärre. Kändes ändå lyxigt att slippa matlådan =)
 
Direkt efter utbildningen åkte jag och tog in hästarna och sen kom Li och gick igenom mina två hästar plus en ponny. Inte större fel på nån av mina. Hon tyckte återigen att Helge var jättefin i musklerna men han hade en liten spänning i ryggen plus lite i bogen. 
Grande såg mycket bättre ut än jag trodde! Lite spänd i ryggen han med och så fixade hon nån kota i halsen. Skönt att få även gammelfarbror kollad. Nu blir jag ännu mer fattig men allt för hestisarna såklart. Jag är ju inte fattig egentligen, jag tjänar rätt bra. Det är bara det att det alltid är något mer än det jag räknat med att betala. 
 
Nu ska jag färga håret. Har dragit ut på det men imorgon har vi julfest på jobbet så jag lär väl fixa till mitt eldröda hår innan dess. Alltså idag, för imorgon kommer jag hatta fram och tillbaka som en jojo.
Jobb, stall, jobbmöte, hem, hämta på tåg, julfest. Måste plocka fram kläder också. Om jag nu har några. Det har man ju aldrig som tjej, hur mycket man än shoppar. 
 
Kanske måste titta lite på Ernst innan jag fixar håret dock. Titta på allt fint han gör som jag kommer bli sugen på att göra men aldrig kommer ha tid med ändå. 
 
 
På ett berg i Sälen för x-antal år sedan. 
Då var håret brunt. Jag gillade det med men nu är det blond som gäller. Någon lär ju bättra på "dum blondin"-ryktet och eftersom jag ju är lite smartare än gemene man (jag särskriver åtminstone inte) så vem är jag att springa runt brunhårig då liksom. Jag får offra mig. 
 
 

Tappsko.

Alltså min hovslagare är GULD värd. Jag hoppas jag får ha kvar henne i resten av mitt liv =) Hehe, hon slog på Helge en tappsko idag och är så snäll och okomplicerad med honom. Det gick riktigt bra. Duktig hest. 
Helge hade alltså skuttat av sig en sko när jag lät honom gå 30 min i större hage idag. Vad ska man säga. Lika bra att bara vara glad att han är pigg och glad och bara lösa problemen som uppstår iom det.
 
 
 
 

Bjuden på mat.

Blev just inbjuden till mamma och pappa på mat och skulle få matlåda. LYX!

Har varit ute och gått med en normal häst och ett expresståg på ecstasy. Grande mår bättre idag iaf. Har ätit och druckit bra igår och idag.
Helge är vansinnigt pigg och busig. Jag fick lov att jogga bredvid dem idag. I snö. I djup snö! Det var min motion för idag.

Imorgon har vi möte ang min framtida arbetstid på jobbet. Spännande. Tror det kommer bli lite arga miner bland folk. Är prat om att jobba helg på schemat och inte övertid som det är nu. Jag är dock bara intresserad av det som ger mest betalt. Simple as that.

Hos mamma och pappa.
Kolik.Igår var Grande dålig :(
Han låg i hagen när jag kom och han är en sån häst som inte ligger i hagen ens sommartid. Blev därför väldigt orolig och gick direkt för att hämta in honom.

Här följer hur jag gör när en häst har misstänkt kolik:
Är hästen ute tar jag in den i stallet. Eftersom jag alltid har melass hemma gör jag ordning en hink med melassvatten då hästarna tycker det är smaklikt och gärna dricker det. Jag ser till att hästen är varm och tar en promenad i skritt ca 20 min. Kollar om hästen har aptit, dock är det lite svårt ang att ge dem hö tycker jag. Man vill ju låta dem äta och få igång magen samtidigt som man inte vill låta dem vräka i sig några mängder om de ev har förstoppning. Tempar hästen och kollar hur dess tandkött ser ut. Grande hade ingen feber (37.1 är ingen feber på en häst) men hade ljust tandkött vilket tyder på vätskebrist. Magen var också lite för tyst. Han fick äta betfor med mycket vatten, linfrökaka och paraffinolja sen gick vi ut och gick 40 min till.

Hemma igen fick han en tuss hö och en hink till med melassvatten. Han gick på toa och åt med god aptit så jag åkte hem några timmar för att komma tillbaka till kvällningen och gå med honom igen. Då hade han druckit upp det goda vattnet och verkade må bra. Tog en 20 min promenad sen fick han sitt hösilage. Lyssnade på magen som lät ordentligt och tandköttet såg fint ut igen.

Idag mådde han fint och jag hoppas han fortsätter med det. Det var nog vätskebrist/förstoppning. Blir väldigt illa till mods när mina hästar är dåliga. Hälta är väl en sak men kolik och bronkit är lite läskigt.

Kommer fortsätta ge honom gott vatten och paraffinolja ett par dagar för att motverka ev återfall. Ni vet, den säkra sidan :)

Klippdags.


Snart dags att klippa den här lurven snart igen :)
Klippte en häst i helgen och den stod i kallstall. Fy jag vet inte om jag hade stått ut med det. Är väldigt glad att mina står i ett stall som håller 5-8 grader varmt. Det känns lyxigt.

En söndag i december.

Hade typ sovmorgon i morse. Var upp och tog ut hästarna ( i -16 fyi) och åkte raka vägen hem till sängen igen. Vi skulle inte somna om hade vi tänkt, men det gjorde vi. Därav min typ sovmorgon. 
 
Vi har städat och grejat här hemma, fått upp några hyllor och en spegel bla. Blev riktigt bra faktiskt. Roligt att göra om hemma lite. Det är lättare att hålla fint då tycker jag. 
 
Jag kom just hem från stallet. Har promenerat Helge 20-25 min. Det gick jättebra förutom att han är galet pigg och ska trava över mig hela tiden. Vet inte hur många gånger man får stanna och backa bort honom. Det gäller att vara konsekvent och inte låta honom göra som han vill. En så stor häst blir farlig att hantera då. Han vet egentligen vad som gäller men det går bara inte att hålla sig med så mycket bus och spring i benen. 
Han fick iaf pulsa litegrann för att lyfta benen lite högre och på så sätt förhoppningsvis lossa bogen en aning. Ska tillbaka till stallet och massera honom när jag skjutsat A till tåget, då ska jag även ut i mörkret och kylan med Grande. Det är dock aldrig några problem med varken mörker eller kyla för min del. Med en bra pannlampa, ett gäng reflexer och lager-på-lager med kläder så är det bara mysigt att rida en vinterkväll. 
 
Imorgon är det morgonskiftsvecka igen och det som är inplanerat i veckan är:
Torsdag: Då kommer Li och kollar hästarna.
Fredag: Julfest med jobbet. 
Lördag: Bio. The hobbit (Cant wait!) och så är vi inbjudna på inflyttningsfest. Får se om vi hinner med det. 
Det är Nina-träning på tisdag också. Ska försöka bli av med den annars tar jag Grande och ber om sitsträning och lite övergångar från halt till skritt till trav osv. Lite lugnare arbete med mest fokus på min position och sits alltså. Grande är inte riktigt igång för något hårdare jobb än så just nu. 
Förutom det så är det jobb och de vanliga sysslorna i stallet som gäller, plus matteplugg.
Nytt för i veckan är att jag och en som jobbar samma skift ska börja samåka. Perfekt att kunna spara lite bensinpengar. Har tänkt åka med honom hela vägen till stallet sen gå hem därifrån på kvällarna. Är bara 2 km så det gör man lätt även om det är kallt. Får ha en ryggsäck med lite varmare kläder med mig bara. 
 
Nu puttrar potatisen på spisen och i ugnen står det torsk. Är vrålhungrig! Det blir ofta mat lite för sent på helgerna när man gör massa annat. 
 
 
 
Längtar lite till våren när man kan rida ut i solbrillor och njuta av att solen börjar värma. 
 
 
 
 

Stallfika.

Startade dagen med att kliva ur en varm säng bredvid en varm pojkvän och åka till jobbet 05,00! Jag förtjänar någon form av pris för den bragden. Jobbandet gick bra. Vi var minst tio pers som jobbade och chefen kom förbi och bjöd på smörgåstårta. Uppskattat! 
 
Sen har vi haft stallfika i stallet vilket vi har varje år vid den här tiden. Glögg, varm choklad, lussebullar, pepparkakor osv. Riktigt gott och mysigt och hästarna verkar också gilla lite sällskap på kvällen. Särskillt Helge och Lady som tiggde duktigt nästa hela tiden =) 
 
Gick en liten sväng med Helge idag. Pigg är bara förnamnet. Han trippar bredvid en och skakar på huvudet. Sötnosen. Förstår att han gör så när han inte får utlopp för sin energi på annat sätt. Imorgon gör jag hagen ännu lite större men sen får han nöja sig ett tag. Vill inte riskera något och släppa honom i stora vinterhagen än. 
 
Grande motionerade sig själv i hagen idag när jag gick med Helge. Den ena är knäppare än den andra =) Imorgonkväll ska jag rida honom iaf. Mysigt att rida i snön. Grusvägarna här runt byn är alltid väldigt fina på vintern. Barbacka blir det så jag får använda balansen lite extra. Han är lättare att rida barbacka faktiskt. Man kommer åt honom lättare då.
 
På torsdag blir hästarna kollade av Li. Tredje gången för i höst/vinter för Helge men det behövs på en sån lättspänd häst. Grande är det jättelängesen han blev kollad så det är på tiden. 
 
Förresten så har jag en tid bokad på Ultuna nu. Det är inte säkert att det behövs om han är ren tills dess men jag är hellre på den säkra sidan. Den säkra sidan gör mig ruinerad men... jag gillar ändå den säkra sidan. Jag är en sån där som aldrig skulle förlåta mig själv om jag inte gjort mitt bästa för att hästarna ska må så bra som möjligt. 
 
Nu har vi spelat tv-spel hela kvällen och ska snart sova. Imorgon har jag utsläpp men tror jag åker hem och sover lite till direkt efter. 
 
 
 

Ledig fredag.

Älskar mina lediga fredagar varannan vecka! Så lyxigt att vara ledig en vardag och ändå ha hela helgen framför sig. Ska visserligen jobba imorgon men då är vi ett helt gäng som ska köra och jag kör de "roligaste" maskinerna och robotarna så det känns inte så jobbigt alls faktiskt. 
 
Imorse tog jag ut hästarna och byggde en större ruta för Helge att gå i. Nu när det kommit snö är det ju inte lika hårt så han kan absolut röra sig lite mer utan att det är någon fara. Dock är det nog bra att ha honom någorlunda instängd då han är som en bomb! Han vill inget annat än att explodera ut i full fart men för tillfället får han inte. Därför får han hållas lugn. Så lugn det går. Grande är nog glad att han slipper bli bråkad med iaf =) 
Helge tjuter, skuttar och viftar på huvudet i frustration. Tycker synd om honom när han inte får utlopp för sin energi, men det kommer längre fram. Ska åka till ridhus på söndag och gå med honom ordentligt. Egentligen kan man gå i snön med men jag hinner inte med i Helges tempo. Seriöst alltså. Då är det bättre att jogga lite lätt bredvid honom i ridhuset så får han kliva på bäst han vill där, än att jag ska bromsa honom hela tiden för att jag inte hänger med i djupsnön.
 
Grande ska jag nog ut och lulla med barbacka i snön imorgon. Mysigt! Vi ska även ha glöggmys i stallet imorgonkväll vilket vi har varje år. Det bjuds på allt möjligt gott och hästarna är nyfikna och ska vara med hela tiden. Brukar vara supertrevligt. 
 
 

Bästa täcket.

Är det här, från Shires. 400g med fast hals. Den enda nackdelen är väl att det är väldigt tungt när det blir blött. Köpte det begagnat för ca 2 år sedan, men det är ändå i superskick! Idag fick Helge premiäranvända det för säsongen.Morr...

Skulle behöva någon form av "Håll-käften-jag-är-inte-intresserad-av-ditt-skitsnack"-skylt i pannan just nu. Är på jobbet och är irriterad på folk. Kan man inte läsa människor och se om någon inte har någon lust alls att prata? Trevliga människor pratar jag gärna med. Irriterande puckon: Nej, och verkligen inte idag! Har ont i huvudet och känner mig helt slut men måste jobba ändå. Har inte råd att vara hemma en sekund till.

Är väldigt less på mitt fula hår också. Det ser typ ut som när man haft en t-shirt alldeles för länge. Urtvättad, dassig och ful.
Se själva.

Snygg häst, dassig matte...

Till salu.

Kingsland-ridbyxor storlek 36, något stora i storleken. Nypris ca 2200:- nu 1500:- i nyskick!

Veterinärbesök och fryslort.

Nej, nu är det jag som drar igång elementen här hemma. Fryser snart ihjäl. Ett badkar och obegränsat med varmvatten hade inte varit så dumt.
 
Sitter i soffan och fryser. Tidigare var jag hemma hos mamma och pappa och fick mat, och frös, och sov. 
 
I morse var jag och mamma till Rättvik med Helge. Han var bara halt på höger fram nu (framsteg) och inte mycket. Han blev behandlad igen och ska skrittas tre veckor. Kommer åka till ridhus ca varannan dag och gå med honom 30 min så han får gå på mjukt underlag och inte spänna sig. Återbesök i Rättvik eller Ultuna om tre veckor ca. Ingela ska prata med dem i Uppsala så får vi se. OM det är en mjukdelsskada i hoven så behöver man magnetröntgen vilket de har i Uppsala. Väntar jag för länge med att åka dit kommer en ny självriskperiod på försäkringen så det är isf bäst att åka dit i tid. Om man ska utnyttja systemet. Och det ska man förstås. 
Så vi får se hur det blir.
 
Jag har ondare i halsen idag men känner mig piggare så imorgon går jag tillbaka till jobbet. Dör ändå snart av tristess här hemma. 
 
Ska gå och duscha slut på allt varmvatten och sen bädda ner mig i soffan igen. Och fundera lite på hur mina 245 kr som finns kvar på kontot ska räcka till mat, bensin, och julklappar till 4 pers. Kan bli en svårt nöt att knäcka. 
GAH vad dyrt det är att ha hästar! Att bara låta dem gå i en hage och ge dem billigast möjliga mat är väl inget men när det ska till veterinärräkningar, hovslagare, specialskor, massörer och equiterapeuter, speciellt foder, osv, då blir det dyrt.
Därför ska jag, med oerhört stor sorg sälja mina finaste ridbyxor =( 
Ett par från Kingsland som jag älskar! De är de snyggaste jag någonsin haft, helt överlägset, men inga ridbyxor är värda att spara om man är typ ruinerad. Ska lägga ut en annons på dem strax. 
 
 
Jag och Herr H i slit-och-släng-grejer. Undra var den svarta västen tagit vägen? 
 
 

Sjukstuga.

Både jag och Andreas är sjuka nu. Vi är förvisso 35 mil ifrån varandra men vi har nog blivit smittade av varandra i helgen. Hoppas vi slipper vara sjuka i jul iaf. 
Usch, jag gillar verkligen inte att vara hemma. RASTLÖS! Det är TRÅKIGT. Har gjort stallet i lugn och ro idag, det är det enda jag har gjort.
 
Tänkte låta hästarna gå i sommarhagen och noppa lite gräs nu när det är varmt inte är frost ute men det blev inte så. När jag släppte Grande tyckte han det var stenkul och drog en bock-och-bakut-serie och då blev Helge totalt bananas. Som tur var hade jag inte släppt honom än. Han var alldeles för laddad så när Grande lugnat sig flyttade jag tillbaka dem till vinterhagen. Dårar =) Helge är redan halt men det är inget han själv tar hänsyn till så han hade nog dragit en rejäl repa om jag släppt honom. Jag hade inte varit i något tillstånd att jaga hästar idag så det blev inget tokrejs, till Helges stora förtret. Jag blev helt svettig av att flytta dem då Helge inte hade en endaste aning att jag gick mittmellan honom och Grande utan skulle hoppa på Grande, resa sig, trycka undan oss, trippa, bita på allt, skutta fram, pipa och vara allmänt jävlig. Han är frustrerad, det märks på lång väg. Ev boxvila och sjukhage kommer nog vara sådäääär populärt hos honom.  
 
 
 
 
 

Bu to the huuu.

Som om det inte vore nog med elände så har har blivit sjuk också. Har inte råååååd, men nu är det inget att göra åt. 
Ligger i soffan och tycker lite lagomt synd om mig själv. Hann iaf jobba några timmar, sen orkade jag inte vara kvar längre. Mitt huvud gör ont, halsen gör ont och kroppen är trööööött. Så. Trött. Dessutom har jag den värsta träningsvärken nånsin efter att jag red Annas pålle igår. Spec i ryggen. Herregud alltså. Inte för att jag är hemma pga av det men det gör inte det hela bättre direkt. 
Tog just av mig mössan för första gången sen 6 i morse. Skönt att ha mössa med onda öron, plus att jag inte ser klok ut i håret. Ska göra om det nån dag. Folk tycker jag ska gå tillbaka till salongen men int ja int. Jag går och tjurar och gör om det själv ist (inte första gången det händer). Tycker inte om att vara dryg mot folk. Det är ju förstås så att jag betalt för något jag inte är nöjd med så jag borde väl gå tillbaka men....man vill ju inte vara den som är den. Det kommer sluta med att jag får pippi-färgat hår igen, det kan vi vara säkra på. 
 
På onsdag morgon ska jag åka till Rättvik med Helge. Hoppas jag mår bättre då. Ska visserligen bara sitta still i princip men ändå, det brukar ju dra ut på tiden. 
Jag hoppas verkligen det går bra den här gången. Jag vill att han ska må bra, min lilla krake. 
 
Nu ska jag snart sova. Sova mer. Jag gör inget annat än sover när jag väl är still. Har sovit i soffan och vaknat till när Dessertmästarna hade final. Kuttsmällan vann, men hon är säkert trevlig IRL. Om inte annat kunde man ha na som vän ändå tack vare hennes bakverk-skills. Vilket ju är ett plus hos någon med sockerbehov - som jag. 
 
 
Kakmonstret på en bergstopp i Stryn, Norge. 

Stilhoppning och musli-tjuv.

Det är ett jäkla ståhej om stilhoppning nu. Framförallt för ponnyryttarna. Jag tycker det är skitbra! Varför inte lära ungarna redan från start att man vinner inga hopptävlingar bara på fart. Man rider noggrannt med hästen mellan hand och skänkel i balans, man vänder för ytterhjälperna och jagar inte på hästen mot hindret.
Många ponnyryttare rider ju som galningar i omhoppningarna. Bara slit i innertygeln, bank, bank, bank med skänkeln och ponnyn får springa för glatta livet. Inte kul att titta på överhuvudtaget. Ponnyryttare behöver lära sig rida ordentligt. Inte minst med tanke på de stackars ponnyerna. Nej, fram för MER stilhoppning! BRA initiativ. 
 
Klockan är tio och jag har hunnit skjutsa A till tåget, fixat kliniktid åt Helge, släppt ut alla hästar, fixat stallet och ätit frukost (plockat ur yoghurtbitarna ur muslin..myyyyyslin, som är så goda så blir A galen på mig hihi). Ska väl egentligen plugga nu men jag har NOLL inspiration. 
 
 
 
Min lilla sjukling behöver få må bra nu =( Som om inte en månad på Ultuna räckte för några år sedan. Finns det någon jävel däruppe så får den bannemig göra honom frisk nu! 
 

Första advent.

Får väl ångra mig då.

Får väl strunta i att lösenordskydda då om ni nu inte tycker jag ska det. Dock är det inte så mycket roligt att skriva om nu. Grande fick tillbaka lite bronkit häromdagen som varit borta/inte låtit sen midsommar, Helge är halt igen, jag blev inte nöjd med min nya frisyr, jag har ont i halsen och ja...ni hör ju. Mest bara elände. Ska väl rycka upp mig sen men nu känns allt hopplöst och jag är rätt nere faktiskt. Det är liksom alltid nånting man kan må dåligt/vara orolig över. Mina hästar är mina barn. Att förlora dem skulle förgöra mig fullständigt. 
 
Igår var vi till Borlänge och kollade bla lite på IKEA inför fix i lägenheten. Köpte Secreta pro till Grande på Norells och en kjol att ev ha på juldagen. Idag har jag varit hos frisören efter att ha haft sovmorgon (som jag för övrigt nästan alltid får huvudvärk av att ha). Blev inte nöjd hos frissan tyvärr. Det är sällan jag blir det. Själva frisyren var okej (klippte en decimeter) men färgerna blev inte som jag tänkt mig, inte alls. Men skitsamma, hade kunnat raka av mig allt mitt långa hår bara Helge fick vara frisk =( 
 
I brist på ridining på mina egna hästar så fick jag rida Annas pålle idag då hon opererat handen. Hästen i fråga är mycket mindre än mina men var för den sakens skull inte lätt att rida. Tillslut tycker jag att jag fick till det skapligt. Man tappar ridning så otroligt fort så taget ur skolboken var det kanske inte, men han slappnade av fint på slutet och kändes mjuk och trevlig. Det var roligt =) 
 
Nu har vi adventsmyst och donat här hemma så det är lite julstämnings...fullt, eller hur man säger. Det behövs inte så mycket i vår lilla lägenhet vilket är skönt. Jag är inte så mycket för tomtar och grejer överallt ändå. 
 
Nej, nu ska jag och Karl Pilkington sura vidare. An idiot abroad är kanske det roligaste programmet som finns.
 
 
RSS 2.0