Snart februari.

Här händer det inte mycket. Det händer saker i livet men jag har inte prioriterat att blogga något förrän nu.
 
Om jag börjar med hästarna så har Grande problem med luftvägarna nu och hostar ibland och han har även fått ett "astma/kruppanfall" eller vad man ska kalla det. Han får väldigt svårt att andas, gurlgar i halsen och får ta i för att få luft. Det hände när jag tittade till dem efter ett kvällsskift och hörde att Grande hade jobbigt att andas. Veterinären fick komma ut och ge luftrörsvidgande samt kortison. Sen fick han luftrörsvidgande ytterligare 9 dagar och efter det sattes det ut. Det tog två dagar sen blev han sämre igen tyvärr så nu får han det varje kväll i 18 dagar sen testar jag ta bort det igen.
För att hjälpa honom är hästarna ute längre på dagarna, jag har köpt strö som inte dammar alls (lättströ av hampa) och köpt nytt hö som visserligen är dyrt men inte dammar och är av toppkvalité. Nu har inte det andra dammat heller men nu kan jag utesluta att det är pga höet han hostar iaf. Så vattnar jag höet inne även om det inte dammar alls. Han rörs på 4-5 ggr i veckan men väldigt lugnt, spec när det är kallt.
 
Helge fick ju ett stort sår på  insidan av ett framben vid jul och nu har såret läkt fint men svullnaden är kvar pga att benhinnan fått sig en smäll. Så han är lite stel där än men förhoppningsvis ger det sig framöver, kanske blir där ett överben om han har otur men det är nog inte hela världen heller. Han är pigg iaf men lite svårt att hålla rak i trav och galopp så vi jobbar på med rakriktning och styrka i lugn takt.
 
I övriga livet, för ja jag har ett liv utanför hästarna hehe, så pluggar jag matte för fullt, även om jag skulle kunna plugga MYCKET mer. Jobbar och försöker hinna träna, mest blir det skidor eller löpning. Älskar att åka skidor. Älskar att vara ute och kan man träna samtidigt är det ju guld.
 
Tiden går mot sommar och det är väldigt många tankar som far runt i huvudet just nu när Andreas snart är klar civilingernjör och blir klar i Sthlm. 
Ska vi flytta och isf vart? Hur kommer hästarna få det? Kommer jag hitta bra stallplats med vettiga människor? Kommer dom trivas? Kommer vi trivas? Kommer jag hitta ett bra jobb och trivas där? Kommer vi ha råd att köpa hus? VILL vi köpa hus nån annanstans än här? Kommer Andreas trivas på sitt jobb, vilket han nu kommer ha och när vet man det? Efter en dag, en vecka, en månad? Hur kommer det vara att bo långt ifrån familj och vänner?.....
Jag är ett kontrollfreak och gillar inte förändringar förrän efteråt, när man vet att det blir bra. Därför känns sommaren mest jobbig just nu. Helst hade jag bott kvar här, köpt en tomt, kanske pluggat något på distans, hyrt ett hus tills man kunnat bygga eget, kanske avencerat på jobbet efter plugget. Osv.
 
Ja, ja det är ingen idé att grubbla.
 
Lite bilder från senaste tiden. Hästarna har fått en rundbal i hagen till deras stora glädje.
Mamma har köpt skidor så nu kan vi åka tillsammans. Sjukt kul!
 
 

Sår och foder.

När jag kom hem från Bollnäs efter jul hade Helge ett 5 cm långt sår på ena frambenet som såg riktigt tråkigt ut. Det hade behövt göras rent ordentligt långt innan jag såg det för att läka på bästa sätt men nu är det som det är och läker sakta men säkert, bara att hoppas att det inte blir något skit av det. I början var han halt men när jag klippt runt det och gjort rent ordentligt var han ohalt efter en dag, sen har jag skrittat och travat lite i några dagar. Han är ju ändå under igångsättning så jag behövde inte trappa ner hans motion nästan alls, bara en dag eller två. Hade dessutom Metacam hemma från förr som han fick i 4 dagar (på vets inrådan såklart). Nu har det stängt sig och svullnaden börjar gå ner. Var lite orolig för lymfangit ett tag då han var svullen i nästan hela benet emellanåt men det verkar gå åt rätt håll nu som sagt.
 
Har varit och hämtat en transport med hö för nån vecka sen och hästarna älskar det. Och jag med. Så skönt att bara ta in två balar i stallet och packa på 3 sek istället för från rundbalarna på höskullen. Hästarna har fri tillgång ute i hagen i sitt höhus. Bästa jag gjort på länge! Helge har även fri tillgång inne (får så mkt att han inte orkar äta allt, ca 10 kg delat på middag och kväll) och Grande får ca 3 kg på golvet när de går in, 3-4kg till kvällen plus 2 kg i småmaskigt hönät som han kan pilla med hela natten. Fri tillgång på hö borde alla hästar som kan få. Mycket grovfoder är så viktigt.
 
Helge får vetekli och lusernstrå på morgonen uppblött och lika till kvällen plus lusernpellets, betfor, mineraler och en näve havre med massa vatten så det blir en soppa. Ett bra sätt att få i hästen lite extra vatten.
Grande får lusernstrå och vetekli på morgonen, betfor, mineraler, vetekli plus havre i en soppa på kvällen.
Helge har varit väldigt tunn under hösten men nu med denna mat i en månad ca har han gått upp ganska mycket redan och börjar se riktigt fin ut. Mkt grovfoder alltså (vilket även lusernet är), endast lite kraftfoder och då ett enkelt kraftfoder utan massa konstigt innehåll.
 
RSS 2.0