Sälen.

Vi är i Sälen och har en liten minisemester med tjejerna plus respektive. Igår var vi på experium hela dagen och idag har vi vandrat på fjället och nu fiskar vi.

I söndags var vi med på Classic lady-rallyt i rättvik som vi vann och i lördags red jag ett mycket bra pass på Helge. Nu vill jag bara hem och rida igen! Dock ska vi vara här en natt till först och ikväll blir det grillning.
Mys!Fortsatt plugg.Nu är jag antagen och har anmält till plugg igen. Dock struntar jag i kemin just nu och koncentrerar mig på matten, den kommer bli svår nog.

Semester.Att ha shivering-häst.

En häst med shivering har svårt att lyfta bakbenen, ibland även frambenen. Den är ofta spänd i bakdelen och svår att sko. Den skakar när du lyfter benen och lyfter det väldigt högt eller vill ställa ner benet. En del går inte att lyfta benen alls på.

Helge har alla dessa problem förutom att hans ben är lätta att lyfta, men svåra att hålla uppe. Vid skoning t ex. Han har lite svårt att muskla sig över baken och spänner sig väldigt lätt.

En häst som har shivering ska hållas varm. Alltid. Inget låta den stå i regn en hel dag utan täcke t ex, inte ens på sommaren. Hellre ha lite varmare täcke på vintern osv. Ländtäcke om det är kyligt ute och gärna gå i hagen före och efter ridning. Massage kan hjälpa en del och man kan behöva ge hästen lite längre tid att värma upp.

Skoning är det största problemet och man måste ha en hovslagare som förstår hästen och inte tror att den är dum eller jäklas. Jag har bytt 3 gånger för de 2 första har sagt att Helge varit dum trots att de inte har någon aning om vad de pratar om. Aldrig att jag tänker anlita någon som inte lyssnar på vad jag berättar om hästen. De får leta kunder någon annanstans.

Att ha en häst med shivering är ingen katastrof, bara lite krångligare :)Duktig!

Idag var Helge jättefin att rida! Red på en äng på lätt böjt spår på en jättestor volt i trav och galopp och i höger varv är han riktigt mjuk och fin men i vänster finns lite mer att önska.
Han kan ge en så otroligt bra känsla och jag har inte suttit på en häst som ger bättre känsla när han verkligen är på plats. Härligt att vi kommer dit ibland även om det inte är hela tiden än.Dagens.

Dagens plus:
*Hästarna mådde bra efter gårdagens flyttar till andra boxar.
*Vi hann bada några timmar i morse.
*Ett kort men bra pass på Helge-hest.
*Igår FICK jag 3 (!) rundbalar hö av en travgubbe som inte orkade åka och hämta dem på åkern. Sparat över tusen spänn, säkert närmare 1500, om det nu är fräscht men det både såg fint ut och luktade gott :) Vi hämtade två av dem igår och den sista som var trasig hämtade vi upp idag. Så snällt av honom! Jag är i behov av allmosor hehe.

Dagens minus:
*Åskan. Det har åskat mer eller mindre hela tiden från 13-18 och då var hästarna inne, vilket är tråkigt men vi tar inga risker.
*Att inte biltema hade en enda fläkt. Det är så varmt i våran lägenhet så det är svårt att sova.
Igår tog vi ett kvällsdopp i samma tjärn som vi badade i idag. Vattnet var varmare än luften och det var underbart att kunna somna avkyld hemma hos mamma och pappa senare på kvällen. Vi hade grillat där och spelat kubb med "gänget".
"Projektet"

Nu är det klart, mitt projekt. Fast det är inte bara jag som varit involverad. En snickare, Andreas och framförallt pappa har gjort ett jättejobb med det här och det är jag oändligt tacksam för.
Vi har nämligen gjort en utebox till Grande. Det var meningen att det skulle bli väldigt enkelt, utan isolering osv (med mycket hö och varma täcken hade han klarat sig utmärkt trots kyla) men nu är det isolerat och riktigt rejält byggt. Boxen är 3*4 meter men känns ännu större, helt gigantisk. Grande sov där i natt och han hade spån i manen så han har nog sovit gott.

Tyvärr har även Helge fått flytta och det till en mindre box med standardmått vilket verkligen inte är ultimat för en sån stor häst med de problem han har (svårt att vända tight osv) så vi får se hur det blir. Kanske får Helge bo ute i slutändan. Om han blir spänd, får ont i lederna igen och mår dåligt av att bo där då funkar det inte och jag får leta efter en annan lösning. Är det någon som förtjänar att må bra så är det han. Så är det bara.

Så här ser det ut iaf. 3 fönster varav 2 går att öppna. Ett är bara ljusinsläpp.
Målning tar vi längre fram, nu vill vi njuta av vår semester ett tag.


Bada!

Bada är något av det bästa jag vet. Framförallt när vattnet är klart och botten ljus som det är i Musi, favoritbadplatsen. Där har vi hängt idag och badat som tokar. Cyklop har vi förstås och plaskar runt och kikar på fiskar osv. Som barn :) Underbart. Vi var ett helt gäng idag och vi hade jättetrevligt. Blir nog något liknande imorgon.

Efter att ha styrt och ställt lite på mitt projekt så blev det mat hos mamma och pappa och en tur med båten. Nu har vi lagt till vid en ö i Orsasjön och har badat även här. Helt sjukt underbart.

Hästarna blev motionerade i morse med en timmes promenad genom byn. Det fick räcka idag då det är och var så galet varmt. De fick även stå inne mellan 11 och 15 och vila. Imorgon rider jag nog tid 6-tiden innan snickaren kommer.

Semestervecka 2.

En fin och är till ända. Badat, ridit, snickrat, det är det jag har gjort idag.

Helge red jag till en äng och travade på en enorm volt för att kunna ta hjälp av ett böjt spår. Ytterst lite böjt förstås.
Han kändes riktigt fin! På slutet kunde jag ha en helt stilla hand, stadig skänkel och han gick i en bra form helt avslappnat och fint, även på rakt spår.

I den värsta värmen på hela dagen stod vi och snickrade och när vi väl kunde ta ett bad på eftermiddagen började det åska så vi hann bara dyka i och sedan hem igen och ta in hästarna (åskan höll sig ändå på avstånd, typiskt).

Imorgon blir det ännu en tidig tur på Helge och sen hoppas jag vi ska hinna bada i världens bästa tjärn här ute i skogen. Vit sandstrand och det klaraste vatten du kan tänka dig. Finns inget bättre ställe!

Grande vilade idag men ska röras på imorgon. Han hade fått styngflugeägg nu igen så nu gäller det att gå lös med rakhyveln varje dag.Hemma igen.

Nu är vi hemma från Hälsingland igen. Åkte vid 12 idag och sen hämtade jag upp ett träns i Orsa. Ett Dyon the difference. Testade det på Helge idag och han verkade gilla det. Jag red tillsammans med Lena på Grande och Emelie på Curry så hästarna var pigga och Helge var något olydig så det var svårt att bedöma om det blev någon riktig skillnad. Får testa imorgon igen. Det ligger bättre än ps-tränsen då det inte ligger på nacken alls så jag köper hellre detta.

Helge var som sagt lite olydig idag. Ville inte riktigt vänta utan helst springa ikapp curry som sprang först. Dock blir han aldrig så stark att man inte kan hålla honom utan man måste göra halvhalter hela tiden och påminna honom om att man måste vänta. I galoppen bockade han lite men inte mer än att jag kunde hantera det. Tror både hästarna och vi tyckte det var roligt att komma ut tillsammans.

Lite kort uppdatering.

Helge går från klarhet till klarhet och känns jättefin.
Igår hängde Elin med oss ut på Grande, Kul med sällskap!

Jag har dansat som en tok i Malung och tittat på utsikten i Hälsingland.

Nu är det brännbollsyra och mys på stan snart men först lite fälttävlan på clip my horse. Fattar inte hur de vågar!Första lediga dagen.

Har haft hoppsadeln på Helge nu de senaste gångerna jag ridit men idag tog jag dressyrsadeln. Jag tycker att jag blir lite stadigare i hoppsadeln så jag ville ha den när jag testade de nya sporrarna. Nu är jag inte helt hopplös i andra sadeln heller faktiskt :)

Gjorde många galoppfattningar från skritt idag och han är starkare i höger galopp. Min starka är vänster så där kompletterar vi varandra. Jag gjorde en fattning, galopperade fram några språng, tog tillbaka några och saktade sedan av.

På andra halvan av passet blir han ofta stressad och nu har jag kommit underfund med att han förmodligen är trött då. Han blir stressad för att han inte orkar. Då får han skritta på långa tyglar innan vi fortsätter.

Sista traven var bra till vänster men inte högerställd. Jag fick skritta och få igenom honom där igen först och trava fram ur den ställningen. Riktigt fin på slutet!

Testar sitt nya täcke. Grande som passar i 145 tyckte detta var för stort :)
SEMESTER!

Nu är det dags för några veckors ledighet och det ska bli så skönt! Har inga stora planer men några små turer ska vi väl komma iväg på hoppas jag.
Annars blir det självklart mycket tid i stallet där en del saker ska styras om och så ska jag städa och rensa bland mina saker så inget onödigt är kvar. Jag har saker som jag inte använt på flera år som ska säljas, skänkas eller slängas. 
Vårt lilla projekt rullar på och borde bli klart nån gång nästa vecka. Då har jag satt deadline. 
Hästarna fick vila idag för jag har haft ont i magen och var väldigt trött. Somnade om när jag släppt ut hästarna och låg i sängen till 10 innan jag kravlade mig upp.
Imorgon ska båda ridas och Helge skos fram (han skos var fjärde vecka fram och var åttonde bak). På torsdag är planen att åka till Malung och dansa. Det är egentligen sommarens höjdpunkt men jag tar mig bara råd att åka en kväll i år. Det brukar vara riktigt roligt! Andreas flyr dock fältet norrut så jag får tvinga någon annan stackare att dansa med mig, men det brukar gå av sig själv. 
Fredag-söndag åker jag troligen också norrut och veckan efter det är öppen. Förhoppningsvis får vi lite badväder så vi kan åka ut med båten. 
 
Idag fick jag beställa en ridjacka i för tidig present av mamma och pappa. Den var på rea och jag "behövde" den NU!
Kviltad, (som jag inte gillat öht innan men jag tror jag ändrat mig lite) mörkbrun med lappar på armbågarna och lite fina detaljer. Den blir bra till hösten och kallare sommardagar. I år måste jag dessutom köpa en vinterjacka jag kan rida i. Jag har en vinterjacka från Kingsland men jag är så frusen av mig så jag behöver det tunga artilleriet, den ska vara RIKTIGT varm med hög krage och grejer. Det är dock viktigt att det inte är dun, päls eller ull i jackan. Man kan värma sig med material som inte kommer från plågade djur.
Ska se om jag kan hitta någon nu på rea kanske. Jag är inte så noga med att det måste vara årets modell osv. Det är ingen som bryr sig om sånt ändå =) Jag har ju förstås militärjackan som når mig till knäna och jag får under vad som helst under den men den är lite otymplig och ingen jacka man gärna åker på träning med, även om jag inte är så brydd över att man måste ha skitsnygga och dyra kläder 24/7. 
 
Hööks höstkollektion är jag lite nyfiken på. Jag gillar JH-collection. Sett lite smygbilder på någon snygg väst och en jacka jag gillade. Kul att katalogen kommer snart. Jag har en del grejer från Hööks och jag tycker de gör snyggare och snyggare saker för varje år som går.
 
 
Jag gillar att blanda budget med dyrare kvalitetsmärken (ibland betyder inte dyrare bättre ska dock tilläggas) och har en salig blandning när det gäller både min och hästarnas utrustning. Några dyra täcken, några billiga som ändå fyller sin funktion, en dyr dressyrsadel från Albion, en billigare hoppsadel från Prestiges bugdetmärke Appaloosa, två dyra träns och ett ihopplock av gudvetvad, några dyra schabrak och en drös billiga, ridbyxor från Ullared, Kingsland, HV polo, Hööks, osv. Att ha precis all sin utrustning från de dyraste märkena bara för att, är för mig slöseri med pengar och onödigt. Jag förstår att folk vill ha det så men för min del så har jag inte de kraven (eller den ekonomin). Som den mellanmjölks-svensson man är så är lagom lagom ;) 
 
 
 
 
 
Helge med bugdet-transportskydd från Jacson (faktiskt köpta i Ullared och håller än, efter 4 års användning).
Dyr golden stripe filt från FalPro. Budget-täcke (fast ändå mkt bra kvalitet), Amigo från Horseware och dyr grimma från JW. Bootsen har jag ingen aning om var de köptes. Han avverkar nog 10 par om året så det lägger jag inte på minnet. Ett bevis på min saliga blandning av utrustning. 
 
 
 
Ett till. 
Träns från Hööks.
Sadel Albion.
Ländtäcke Mias.
Schabrak HV polo.
Skydd Catago.
Sadelgjord ELT.
Skor och chaps Hööks. 
Hjälm Champion.
Ridbyxor Jacson.
Jackan är inget rid-märke.
 
Om inte så många personer hade sån enorm köphets på nya saker så skulle vår miljö må mycket bättre (dock skulle jobb försvinna osv, alltid är det något som får stå tillbaka om något annat ska bli bättre). Själv älskar jag att shoppa på loppisar och begagnat. Jag tror faktiskt jag skulle göra det även om jag hade jättemycket pengar. 
 
Nog-babblat om detta. Nu ska jag sova och imorgon ska jag fira min första semesterdag! 
 
 

Sista dagen.

Om några timmar får ja semester!

Glad som ett barnkalas 😄Från en älskling...
Min ena älskling skickade en bild på mina andra älsklingar när han gav dem lite stöd-hö tidigare idag. Mina fina!💕
Önskar Grande kunde stanna i ålder nu och fortsätta vara så fräsch som han är.

Idag har de fått en promenad på 45 min på förmiddagen innan jag började jobba.
Bara en dag kvar efter denna, sen har jag också semester!Fantastiskt pass!

Idag kom passet jag kämpat för några dagar. Helge var så fantastiskt fin!

Mjuk, kvick, lösgjord, elastisk och lyhörd. Jag kunde rida i alla gångarter och ställa och böja honom och han följde mjukt med utan att gå ur ramen och utan att försöka springa iväg. Mina nya sporrar är verkligen bra! På Helge är de verkligen perfekta. Man kan rida ordentligt med benen utan att han blir vinglig som han kan bli annars.

Klättrade i lite backar och gjorde många tempoväxlingar där han nästan fick sakta av för att sedan driva fram honom igen. Efter det var han mjuk som smält smör och väldigt ridbar.

Mycket roligt med lite framsteg. Det är små men ändock framsteg, och vi har inte bråttom. Imorgon och tisdag blir det promenader för honom tillsammans med Grande.

Dagens.

Duktigt hest idag igen!Fredagsmys.Vi ser ganska trötta ut på bilden men vi hade just genomfört ett riktigt bra pass!
Skrittade fram länge och väl innan jag jobbade lite galopp på en äng. Lite stelt var det och han var svår att forma runt vänster skänkel i början men jag fick ordning på det och då galopperade han rund och fin utan att tränga mot skänkeln. Kunde ge ett stadigt men lätt stöd i handen och galoppera på lite framåt i lätt sits. Han orkar inte korta sig än, inte med någon bra kvalité på galoppen. Jag kommer jobba mer framåt och korta några få språng, för att sedan rida fram igen. Små steg mot mer styrka.

Travade sedan genom skogen hemåt och växlade ställning i nacken på honom. Ändrade hela tiden nånting för att hålla honom kvick och koncentrerad. Han var riktigt fin och när jag hade inom "på plats" kunde jag driva fram riktigt trevligt steg. Inte bara stort utan luftigt, taktmässigt och mjukt.

Värmen gjorde inte så mycket idag men imorgon ska vi ut tidigt. Innan värmen och bromsarna dragit igång.Hö.

Nu är det inne! Igår fick vi in 11 ton torrt och fint hö.
Vi har det så lyxigt att bonden har åkrar just bredvid gården så vi behöver inte åka iväg för att hämta hem det heller.Rambo.

Igår kom Rambo-täcket jag har köpt. Ett Rambo duo med 100g foder, plus hals och liner. Perfekt att ha under hösten och sen lägga under linern så blir det ett vintertäcke.
Köpte det självklart begagnat. Aldrig att jag betalar 3000:- för ett täcke när jag kan betala 1500:- för samma täcke förutom att det är använt några gånger. Använder du ett helt nytt täcke en vecka ser det lika ut som mitt ändå. Mitt är i toppenskick och jag är jättenöjd!

Semester-längtan.

Här händer det inte mycket. Inte med skrivandet iaf.
Har varit sjuk och det är ju så varmt att man knappt kan vara inomhus överhuvudtaget. Hästarna har gått promenader och så håller vi på med ett "litet" projekt som jag måste försöka hjälpa till med också. Några kvällsdopp har också hunnits (ett måste för att kunna sova) med men annars har jag tagit det lugnt och sovit så mycket jag har kunnat på mornarna. Fick migrän igen i söndags och då fick det vara nog. Ringde sjukhuset igår och ska få komma dit och kolla vad det kan bero på. 3 ggr på en månad känns omänskligt mycket när man blir så himla dålig.
Nu längtar jag tills 4 till arbetsdagar är över samt att projektet blir klart. Då kan jag slappna av för ett tag. Ja, om höet kommer in imorgon utan att ha blivit regnat i det vill säga. So far so good.Roligt!Roligaste ridningen på länge idag. Jag och Helge hade sällskap av Grande och Andreas och vi badade, galopperade tillsammans och bara hade det roligt och mysigt. Andreas hoppar upp på Grande själv, barbacka, från marken och galopperar bakom mig och Helge utan problem. Helt sjukt. Och jättekul! Det är så grymt kul att kunna "tvinga" med sig sin pojkvän ut och rida ibland :)

Fina.

Igår bestämde vi oss för att vara lite fina på ridturen. Sadeln ser ut att ligga lite i bakvikt men den är byggd så för att hästar med hög manke ska få plats ordentligt.
Ridningen gick bra i början men sämre på slutet. Nya tag idag! Men först jobb.Nöjd nu?

Nu ska väl Helge bli nöjd när matte letat världen runt efter ett par sporrar som kanske kan duga åt herrn. En del hästar är ju väldigt känsliga för sporrar och Helge är en av dem. Det är svårt att ha en stadig skänkel och använda sporrar som "finlir" när han bara ålar sig och springer. Ska testa imorgon!Första tävlingen.

Här är en liten filmsnutt från min och Helges första klubbtävling. Jag är väldigt stel i överkroppen men jag måste hålla tillbaka honom otroligt mycket så jag spänner mig för mycket, det syns kanske. Han var laddad och banan väldigt liten så vi fick knappt plats =) Det var smockfullt på läktaren men det brydde sig Helge inte om alls. Inte tittig eller något heller. Hade vi varit själva i ridhuset hade det kunnat vara annorlunda. Han blir mindre tittig ju mer som händer omkring honom.
 
 

5 saker om....

 
 
 
 
 
HELGE:
 
1. Är ranghög. I hagen är det han som bossar. När jag köpte honom var det dock Grande som bestämde. 
Han är dock nyfiken och vill hälsa på alla och blir sällan sur först.
 
2. Kan bli rädd för en lite sten som inte har samma färg som de andra men att möta en skotare i skogen är ingen fara alls.
 
3. Brukar stanna i skogen när jag är ute och går med honom. Sen står han bara där. Hur länge som helst om man inte börjar gå. 
 
4. ÄLSKAR tallskott. Helt manisk.
 
5. Är den mest nyfikna och uppmärksamhetssökande häst jag nånsin träffat. Ska vara med på allt och nosa och ha koll.
 
 
 
 
GRANDE:
 
1. Törs man låta vem som helst rida. Jag vet ärligt talat ingen häst som är snällare än honom.
 
2. Kan man alltid övertala, även om han är livrädd. Han gör allt för en, efter lite övertalning ;)
 
3. Var duktig på att hoppa. Vi tränade 130 banor och hoppade 145 enkelhinder innan han fick bli skogsmulle på heltid.
 
4. Håller sig fin i muskler och hull även om han står ett halvår (som har gjorde med sin senskada, man såg nästan ingen skillnad på honom alls).
 
5. Lägger sitt huvud i din famn när du tränsat, "stanna hemma istället?", typ. Haha han gör så varje gång. 
 

Soligt!

Sol! Det är sol ute! Hur längesen var det sen sist? Känns som månader. Skönt att marken kan torka upp lite och förhoppningsvis blir det mer sol så det går att slå hö snart.

Tog en promenad med Helge i skogen i morse. Det var helt tyst i skogen och inte ett flygfä. Underbart!Helge fick även testa nya Amigo-täcket som passade alldeles utmärkt.Oups.

NU har jag täcken så det räcker. Hittade ett ofodrat Amigo-regntäcke på Granngården för halva priset. Fanns bara i storlek 155 så det var ju perfekt. Dock inte samma färg som på bilden utan blått.
Väntar bara in Rambo-täcket sen finns det INGET väder som sätter stopp för oss :)


"Låt hästarna vara hästar".

G.U.D vad trött jag är på den frasen. 
För dessa människor som alltid häver ur sig denna mkt tröttsamma och uttjatade mening så ska ALLA hästar (från ruggiga shettisar till tunna fullblod i full träning) gå på lösdrift, självklart utan täcke, fri tillgång på hösilage, ute dygnet runt året runt, de ska inte ha skydd när man rider och ABOSLUT INTE, gud förbjude, i hagen! Hemska tanke. 
 
Jag blir så irriterad. Jag blir irriterad när folk som inte känner ens häst, eller ens har sett den berättar hur man ska sköta den. Att låta hästar vara hästar är inte att tvinga den vara ute i kylan året runt, att låta den skada sig för att det inte får ha skydd i hagen, att låta den stå i snöstorm utan täcke. Inte enligt min mening iaf.
Att låta en häst vara häst är enligt mig att låta den vara ute länge i stora hagar med en eller flera kompisar. Få mycket grovfoder så den kan äta större delen av dygnet och få röra sig tillräckligt för att den ska må bra. Att den sen kanske har skydd eller täcke när det spöregnar en hel dag tror jag faktiskt hästen skiter fullständig i. Eller tror ni hästarna står och tänker "Nej, nu har matte lagt på mig täcke igen. Jag är inte mig själv! Jag är ingen häst längre. Jag känner mig kränkt".... Skulle inte tro det. 
 
Det måste finnas något mellanting. Alla hästar vill inte vara ute dygnet runt. Alla hästar vill heller inte stå inne på natten. Att dra alla hästar över en kam är bara korkat och dumt. Hästar är individer precis som vi människor. 
 
Mina hästar går ute så länge det är ljust på vinterhalvåret för sen vill de in (när de går ut är det såklart mörkt). Nu på sommaren är de ute mellan 06-08 till 18-20 ungefär. De går inte ute på natten på sommaren för det är riktigt mycket knott här så de springer bara ändå.
Helge har skydd runt om året runt för han har en nervsjukdom som gör att han har dålig koll på benen. Han går inte att lära sig hålla koll, det är bara så han är. Med en så enkel sak som skydd så sparar man in på onödigt lidande och dyra veterinärer. Han har även shivering och ska hållas varm. Att gå ute en hel dag i regn utan täcke trots att det är sommar är alltså inte ett alternativ. Jag är inte mjäkig med mina hästar. Det är saker som behövs. Grande har aldrig skydd i hagen och har heller aldrig gjort sig illa där (förutom en senskada men den hade inga skydd hjälpt mot ändå), han tål även om det regnar på honom och blir inte spänd i ryggen om det blåser etc. 
En del hästar är känsliga, en del är det inte. Det är naivt att tro att alla hästar funkar lika och att alla har samma mentalitet och trivs med samma typ av hästhållning.
 
Som hästägare får man anpassa sig efter hästen till den grad att hästen mår bra men inte blir bortskämd.
Om hästen ska iväg på träningsläger/tävling vaddetnukanvara så kanske den vill sova inne natten innan. Orkar man inte mocka så får man nog sälja hästen, så lat får man inte bli. 
Om hästen kommer in med nya sår på benen dag efter annan kanske man får ta på den skydd istället för att "låta hästen vara häst" i alla lägen. Jag lovar dig att din häst inte fövandlas till en människa eller hamster bara för att du lägger på den ett täcke när det är oväder. Den bryr sig förmodligen inte.
En häst bryr sig om mat, sällskap och att hålla sig borta från faror, i stora drag. Ett par skydd bekommer den ingenting, så länge de är väl inpassade.
 
Ibland känns dessa människor som förespråkar rubriktexten som väldigt lata och att deras ursäkt är att det är "mest naturligt för hästen att gå på lösdrift". Inte alla men en del. Förut var det mest naturligt för oss att bo i en grotta men tiderna förändras, så även vi och djuren. 
Jag skulle aldrig klaga på någon som hade sin häst på lösdrift men vi som har hästarna på stall och använder täcke, oss klagas det på till höger och vänster. Kan inte alla bara få sköta sitt? Jag kan lova att jag gör allt för att mina hästar ska må så bra som möjligt. 
 
Avslutar med att säga att jag vet att det finns hästar som funkar utmärkt utan täcken, skydd och box, men det är inte det det här inlägget handlar om. Det är huruvida en häst fortfarande är en häst även om det går där i hagen med skydd. Och vad jag kan se så är den det. Tänka sig =) 
 
 
 
 
 
Min alldeles egna lilla "klantskalle" <3
 
 
 
Och en som har full koll <3

Schabrak med ficka.

Fick syn på detta schabrak från Mattes när jag kikade runt lite, och vid första åsynen tyckte jag det var bedrövligt fult med en ficka. Vad ska man med den till liksom?
Sen kom jag på att det är ju perfekt att ha mobilen i varma sommardagar när man inte har jacka. Mobilen får ju knappast plats i ridbyxorna och en sån "armhållare" verkar bara vara ivägen. 
 
 
 
Fult men smart!
 
RSS 2.0