Dagens +-

Dagens +
 
Jag var själv på mattelektionen = fick jättemycket hjälp av läraren.
 
Mamma följde mig ut på en långpromenad vid sjön och i skogen.
 
Grande var skitrolig att rida. Hur pigg som helst, den token.
 
Syster kom hem från Uppsala.
 
Jag fick ett träns och ett schabrak i present av lillasyster! <3
Tror hon blev nöjd med det jag gav henne också.
 
Varma mackor med familjen <3
 
Dagens -
 
Helge har tappat skon jag slog på i måndags. Den satt dock längre än jag trodde.
 
Andreas har spelning ikväll =( 
 
 

Dags för skola.

Hästarna är ute och jag ska göra mig ordning för skolan. Spännande att se hur jag ligger till. Jag vet att jag ligger lite efter i planeringen men morgondagen är vidg åt plugg med Andreas så då ska jag nog kunna komma ikapp igen.
 
 

Gera.

Gera är ett, för mig, nytt, tyskt märke som Horze är återförsäljare för.
De har väldigt många olika modeller på boots och det gillar vi! Jag hade aldrig hört talas om Gera förut men det ser iaf ut på bild som ett prisvärt märke.
 
 

Livet med hästar.

Det här med hästar och ridning är verkligen det roligaste jag vet. Man längtar efter dem varje dag på jobbet, man ser fram emot att åka till stallet när annat i livet känns jobbigt, man saknar hästarna när man är bortrest. Mina hästar tar upp en enormt stor del av mitt liv och jag hade inte velat ha det på något annat sätt. Vilken tomhet det skulle vara. 
Vissa dagar, när det är snöstorm och -25 ute kanske man inte är lika inspirerad som andra delar av året men att vara med hästarna väger alltid upp.
Folk undrar hur man orkar? Jag undrar hur de kan leva utan hästar =)
 
Att ha häst är ingen hobby, det är en livsstil. Man kan inte göra allt som andra kan. Inte sticka iväg på resor hur som helst, inte vara ute på krogen till 05 när man har utsläpp dagen efter, kanske inte köpa allt man vill ha osv. Man får anpassa sig helt enkelt.
Det spelar ingen roll om man känner sig sjuk, om det är julafton eller ja, den där snöstormen, hästarna ska tas omhand på bästa sätt varje dag, utan undantag.
 
Samspelet mellan häst och människa är svårt att förklara för den som aldrig upplevt det. 
Att få ett sånt stort djur att samarbeta och förstå ens minsta signal. 
Känslan när man rider en häst som lyder din minsta vink och bara väntar på nästa kommando. 
När något man kämpat med en längre tid bara faller på plats.
När någon säger hur fin ens häst är och vilket jobb man gjort med den. 
När hästen drar en bockserie när man släpper den i hagen och man ser lyckan lysa ur ögonen på den. 
 
De ger en så otroligt mycket glädje de där hästarna. Mycket blod, svett och tårar också, men överlägset mest glädje. 
Kan inte tänka mig ett liv utan dem. Tror jag kommer ha häst/hästar större delen av mitt liv faktiskt. 
 
 
 

Vill ha.

Lite saker jag ska skaffa och lite jag bara vill ha =)
 
Kyldamasker. Dessa är från Hööks och behöver inte ligga i frysen vilket annars är ett problem när man inte har stallet hemma (ofräscht dessutom). Man lägger dem i en hink med kallt vatten i 40 min sen är de klara att kyla hästens ben efter hårt arbete eller skada. Orka stå med vattenslangen 20 min per ben eller kladda med kyl-lera som man måste vänta tills det torkat och måste borsta bort innan man ska linda för natten. 
 
Boots från Veredus. Helge massakerar alla sina boots så nu är det dags för ett par i ett hållbart material som bara ska användas på träning. De ser ut att ha bra passform och täcka mycket.
En Golden stripe-filt hör väl till varje hästägares utrustning? Inte min, men jag skulle gärna ha en. Perfekt när man ska rida fram, ha istället för ländtäcke, vira in sig i på läktaren, på hästen i transporten etc. Jag har täcken och filtar så det räcker men vill ändå ha denna =)
 
Vill ha ett svart dressyr-schabrak. Har svarta ridbyxor och svarta lindor så för en fullgod matchning behövs ju ett svart schabrak och någon färggladare topp/piké till. Gillar det här schabraket. Schockemöhle är bra kvalité (har tre sen tidigare) och tjejerna i stallet har det här och det är riktigt snyggt i verkligeheten också.
 
 
 
Ett finare täcke när man ska på träning och tävling. Jag tycker till skillnad från många andra att stora loggor och emblem är ganska snyggt =)
 
Ett dressyrträns i "rätt färg". Min sadel är svart och mitt nuvarande träns är mörkbrunt. Ingen som bryr sig om skillnaden kanske men det är alltid roligare att ha samma färg på lädret. Det måste inte vara från Otto Schumacher men de är snygga, det kan man inte ta ifrån dem.
 
Tröjor att rida i. Nu när det börjar bli kyligare utomhus men man ändå tränar mycket ute är det skönt med lite långärmade, kanske stickade, tröjor.
 
 
 
 
 
Well, det var det det. Det är bara de två översta jag faktiskt ska köpa, de övriga sakerna drömmer jag vidare om =)
 
 

<3

 
Gud vilken vacker häst han är min Grande. Inte i samma form nuförtiden som på bilden men ändå. Han är maffig, högrest och bara fantastisk när man får honom dit man vill. Det är inte lätt men när man väl får till det alltså, då kan man bara "finrida" och njuta av stunden. Hoppas jag kan få igång honom skapligt framöver så man får känna den där känslan igen. 
 
 
 
 

Ang hovslagare och shivering.

En sak jag har funderat på är hur få hovslagare som överhuvudtaget vet vad shivering är. Det är ju ändå under skoning hästar med shivering har störst problem. 
 
Min Helge tex. Han har shivering som visar sig både fram och bak. Värst är det bak, där kan man inte hålla upp benet om han inte vill. INGEN kan det. Stora hästkarlar som försökt sko honom klarar det inte. Än mindre jag, MEN jag gör det med teknik ist för styrka. Han lyfter benet så fort jag rör vid honom och sen får man göra lite i taget. När jag skruvar brodd ställer jag ner hoven på tå så får han stå så tex. Det går inte att göra det den hårda vägen som en del hovslagare försökt, trots att jag förklarat hans problem.
"Shivering? Hehehe, aldrig hört talas om. Nej inte har han ont inte, han har väl blivit sömstucken nångång och blivit rädd därför förstår du".
 
Ja, det är klart du vet bättre som träffat hästen 10 min, än mig som haft honom i 6 år och fått konstaterat på Ultuna att han HAR shivering. 
 
Lite "lillagumman du ska inte tro att du vet bättre än en gammal hästkarl inte"-dravvel som jag INTE TÅL! Lyssna på vad jag säger liksom. Den hovslagaren jag har nu vet vad shivering är och har dessutom skott en sån häst förut.
Guld värt, men det är väl fan att man ska behöva anlita en hovslagare som bor 15 mil bort bara för att andra inte kan lyssna och tro på en ung tjej, som i det här fallet vet precis vad hon pratar om. 
 
Lägger in en text om shivering som kanske gör att man förstår lite bättre, tyckte det mesta stämde.
 

Vad är shivering?  Det finns ju hästar som visar väldigt lite symptom och hästar som har rejäla bekymmer. I träning visar sig det sällan, vissa kan visa shivering när man backar dem. Det brukar visa sig när man lyfter bakbenen. När man ber hästen att lyfta benet lyfter/rycker den upp benet onormalt högt upp under magen och håller/darrar benet där en stund sedan släpper det. En del hästar slappnar aldrig av utan grejer runt med benet hela tiden det är i luften utan att tillsynes hitta en bekvämt position. Jag har även träffat hästar som helt vägrar att lyfta det ena eller båda bakbenen. Man ser på hela hästens uttryck att "åh nej nu ska hon lyfta benet" och så lägger de all vikt på benet och du har inte en chans att rubba det en millimeter. I sällsynta fall har det även visat sig på frambenen (jag har aldrig sett det utan bara hört om det). 

Exakt vad Shivering kommer sig av har man olika teorier om. Den vanligaste teorin är att det beror på en nervskada eller nervklämning i halskotpelaren, ofta är det de första 5-7 som är påverkade. 

Som sagt vet man inte idag den exakta orsaken och det kanske finns fler orsaker eller flera saker i kombination som tillslut ger hästen shivering. De hästar jag har träffat och fått möjligheten att hjälpa har haft spänd muskulatur i länden/korset. Spänd muskulatur svullnar och stryper både cirkulationen och nervsignalerna. Cirkulation är att cellandningen fungerar, alltså tillförsel av syre och näringsprodukter till cellerna via blodsystemet och bortförsel av restprodukter och överflödig vävnadsvätska från cellerna. Om en muskel är spänd (svullen) skapar det ett tryck på nerven som gör att signalen inte kommer fram samt och det kan även ge en skarp smärta som t.ex. ischias.

Detta är vad jag tror är den vanligaste orsaken till shivering, spänd muskulatur som skapar en nervklämning. De fall jag har kommit i kontakt med har shivering varit ett symptom på något annat, t.ex. spänd korsmuskulatur som i sin tur kan vara ett symptom på att hästen är överansträngd. Översträngdheten kan bero på underlaget hästen tränas på eller sättet hästen tränas på.

Jag tycker absolut att det är värt att försöka behandla med masssage mm. Det finns ingen garanti för att massage/stretching/kiropraktik mm gör hästen fri från Shivering. Det kan mycket väl vara så att på vissa hästar beror shiveringen på en obotlig nervskada. I USA har Kirurgi provats med varierande resultat men sådana ingrepp görs, mig veterligen, inte i Sverige.

Det brukar hjälpa hästar med Shivering så att hålla hästens rygg och kors varmt. Om hästens Shivering påverkar Hovslagarens arbete så kan det underlätta att hästen är varm i muskulaturen, man kan t.ex. longera en stund innan skoningen. Back-on-track har jag sett hjälpa många hästar. Jag vet även många hästägare som fixat hästens shivering själva med hjälp av stretching!! :-) Rätt utförd stretching är verkligen underskattat!

 

Ang det här med spänd muskulatur så är det inte fallet med Helge. Han har ju tom blivit opererad pga att han hade förträngningar i halskotpelaren så hans shivering kommer från en nervskada. Dock har han ju väldigt lätt för att bli spänd i sina muskler men att stretcha och massera bort det har jag svårt att tro att man kan göra.

Tycker hur som helst att hovslagare borde bli utbildade på detta och lära sig hur man hanterar det på rätt sätt.

 

 

 
Dagen efter Helges operation. Väldigt avmagrad och med årets operations"ärr" på halsen. Det syns inte överhuvudtaget nu, 5 år senare.
 

Sensommarsol.

Det här sensommarvädret är verkligen underbart! Lite kyligt på morgonen (cyklade i dunväst, pannband och vantar till stallet idag) och sen blir det varmare fram på dagen.
 
Gick en timme med hästarna i skogen i morse. Vi klättrade upp för ett gäng ganska rejäla backar och vi blev lite flåsiga allihop. Helge var jättepigg och Grande klev på bra mestadels han med. Skon satt kvar på Helge när vi kom hem dessutom =)
Jag har dock lite ont i halsen efter promenaden. Hoppas det försvinner fort. 
 
Var klar med uttag av hästar, promenad och stall kl 09. Effektivt! Eftersom jag lagade storkok igår behöver jag inte fixa mat idag utan ska koncentrera mig på matten istället. 
 
 
En liten och mörk Helgeplutt för några år sedan.

Min drömhäst.

...är stor. Absolut inte mindre än 170.
...är kvadratisk och högrest.
...har stort, luftigt och utvecklingsbart steg med schvung och bra takt.
...är nyfiken och vaken.
...har egen motor.
...är fin att både rida dressyr på som hoppa.
...är lydig och lättlärd.
...är ingen maskin utan har lite egen vilja men skulle följa dig vart du än gick ändå.
...är en "mattegris" hihi.
...är en arbetsmyra som alltid frågar vad vi ska göra härnäst.
...försöker sitt bästa i alla lägen.
...har en mysig personlighet.
...är lätt att ha med på tävling och träning.
...har snälla ögon och ett vackert huvud.
...med andra ord:

Helge! Hästen jag redan har. Han är så perfekt. Man kan bli tokig på honom ibland men hur kul vore det att ha en häst som inte har någon egen vilja alls?
Min vackra knasboll <3
Grande är nära han med, dock lite för grov i typen för mina smala ben. När han är riktigt igång och så välriden som han varit är han inte långt efter herr Grå dock.

YES!

Äntligen går det lätt med matten! Det kommer garanterat att bli svårt igen men nu har jag räknat två sidor utan Andreas hjälp och jag förstår allt. Känns härligt! 
Förutom räkna matte har jag letat upp Helges sko i hagen och slagit på den. Hoven är lite trasig så han kommer ändå få ta det lugnt till hovslagaren kommer nästa vecka. Det blir tömkörning på banan på böjda spår med mjukt böjd hals och rund kropp, klättring i skogen i skritt för hand tillsammans med Grande och andra lugna aktiviteter  som ändå ger något. Perfekt med klättring nu då det ger styrketräning även om vi bara skrittar. Lite skrittjobb på ängen ska jag också lägga in. 1,5 lugn vecka och sen kör vi igen. Kan ju hända att skon flyger av igen men då är det bara att styra om planeringen lite med ännu lättare jobb här på hemmaplan. 
 
Tömkörde honom 30 min idag på banan. Gick bredvid honom med ledande töm inåt och höll handen vid hans sida så han inte skulle gena mot mig. Duttade lite med handen så han gick sidvärts och väl under sig med inner bak. Lätt men bra och lösgörande jobb. Han frustade nöjt efteråt så lite tog det nog. 
 
Nu ska jag stressa vidare innan det är dags för jobb. Har lagat förstklassig pasta som jag ska slänga i mig sen springa genom duschen. Ciao!
 
 
Sommaren i Norge för två år sedan. Där fanns ingen stress. Underbart!
 

Weekend i Bollnäs

Hemma igen efter en helg i Bollnäs. Vi åkte dit i fredags och helgen bjöd på god mat (kräftskiva, men jag åt annat än kräftor), lite mys på stan, lite plugg och lite bara vara. Så skönt! 
 
Plugget igår gick käpprätt åt helvete och jag blev jätteledsen för att jag kände mig så oerhört dum och korkad. Jag har svårt att koncentrera mig när jag känner mig pressad vilket jag gör med matten. Jag MÅSTE liksom klara det om jag ska kunna komma vidare i livet och inte fortsätta jobba på ett industrigolv. Jag vill göra något meningsfullt som jag är bra på, inte vara utbytbar, utan att folk är beroende av mig, att jag betyder något och det jag gör är viktigt. Vad det nu må vara. Det har jag inte bestämt än.
Skärpte till mig framåt kvällen och då gick det bättre och idag gick det faktiskt riktigt bra! Det är mitt dåliga tålamod som sätter gränserna, tyvärr. Mitt tålamod lägger jag på hästarna sen finns det inte mycket över till annat. 
 
Apropå hästarna så har jag och Andreas hämtat hem 700 kg hösilage idag till Grande. Hittade faktiskt småbal här i Mora så nu är 1/3 av det jag behöver hemma. De öppnade en bal så vi fick titta hur det såg ut, så den får Grande äta nu i veckan. Han valde silaget före betforn så han verkar nöjd. Eftersom vi var borta igår och kom hem ganska sent idag efter hösilage-hämtning så fick hästarna vila.
Helge har dessutom lyckats trampa av sig en sko, igen. #jagblirgaaaaaaleeeeeen så vi får se hur det blir till veckan. Hittar jag skon och den går att slå på gör jag det. Annars får han bli tömkörd på banan där det är mjukt varannan dag och så kommer hovslagaren om 10 dagar så det är inte jättelångt bort. Tråkigt dock nu när han är så igång och så FIN! Det är baksidan med att ha en häst som trampar under sig väldigt bra och inte har jättebra koll på tassarna.
 
Blev erbjuden ett sprillans nytt Rambo supreme idag som jag funderar på att köpa. Mycket billigare än nypris men Rambo-täckena är ju skitdyra så det är mycket pengar ändå. Har egentligen täcken så hästarna klarar sig men skulle vilja ha ett regntäcke med hals till Helge. Han hatar regn, den lilla sockerbiten. Får se.
 
Nu är det snart dags att sova. Jobbar kväll i veckan men går ju upp tidigt ändå. Om en vecka börjar älskling skolan igen =( Det är så tråkigt så det går inte ens att beskriva. Jag önskar att jag om något år hittar en utbildning jag vill gå, ett bra boende tillsammans med A och stall till hästarna i närheten. Kanske osannolikt, kanske inte. 
 
För övrigt så vi båda sååååå sugna på att skaffa hund. Fan så synd att det inte går. En hund hos mig på kvällarna hade underlättat såå mycket när man känner sig ensam.
 
 
Ingen kan nånsin ersätta Lufsen, aldrig nånsin, men jag skulle gärna vilja ha en hund igen. 
 

Mina matvanor.

 
 
HISS:
*Sockerärtor. Det är bannemig det godaste som finns. Gärna med dipp till, då klår det chips, lätt! M M M.
*Knaperstekta bacon. Jag är nog bäst i Sverige på att knapersteka bacon alltså, på riktigt. 
*Potatis i alla dess former. Det är FÖRBJUDET att köpa klyftpotatis etc på påse i affären. Riktig ska det va!
*Ost. Gillar ostar som smakar mycket. Brännvinsost är en favorit. Fetaost är också fantastiskt gott, spec i sallader.
*Lök. Rödlök, gul lök, rostad, stekt, rå, gräslök. I love it all! Allt som smakar lök också (chips). Lökigt.
*S.A.L.T   Äter alldeles för mycket salt men det är ju så gott. Flingsalt  <3
*Chips. Behöver ingen förklaring. 
*När jag äter mat måste jag ha något som bryter av bredvid. Det kan vara sallad, en frukt, en kaka, chokladbit osv. Det är så mycket godare att äta "varannan tugga" hehe. Gäller inte pannkakor dock, då måste jag ha något salt istället. Fråga på det?
*Jag gillar enkel mat. Kött, potatis, sås, typ. Eller fisk. En del restauranger krånglar till det så förbannat. 
*Vatten är godaste drycken, alla kategorier. Kallt på morgonen när man vaknat törstig. Underbart.
*Jag gillar choklad väldigt mycket men inte i form av glass. Samma med apelsin. 
*Godis framför en film en lördagkväll är ett måste.
*Gillar lax men den måste vara "snällfiskad". 
 
DISS:
*Kött som är blodigt, eller rosa. BLÄÄÄK! Vidigt. Spelar ingen roll om det är så är nötkött. Usch. Välgrillat eller välstekt annars äter jag det INTE. 
*Jag skär inte i kött om jag inte måste. Jag skulle gärna bli vegetarian om jag inte hade så dålig karraktär för jag tycker det är äckligt och vidrigt att vi äter djur.
*Köttindustrin i världen är under ALL kritik så jag köper ALDRIG något annat än svenskt kött, gärna lokalproducerat. Finns det inte svenskt kött äter jag hellre inget alls. 
*Mc Donalds och andra hamburgerkedjor. Usch. Jag äter inte hamburgare om de inte är hemmagjorda, inte kycklingnuggets eller annat äckel heller. 
*Dryck man inte kan se genom har jag svårt för (förutom mjölk, MUMMA) och att dricka ur en flaska man inte ser genom är också obehagligt. 
*Fruktkött i juice och "klumpar" i youhurt osv gillas icke. 
*Dricker varken vin, öl, whiskey eller knappt sprit alls.
*Dricker aldrig alkohol i "onödan". Alltså inte för att det är gott till mat eller så utan dricker jag det så ska det vara innan krogen, på en hemmafest eller liknande. 
*Gillar heller inte kaffe, the eller annan varm dryck.
*Mat som har varit fryst tycker jag nästan aldrig är gott.
*Kyckling äter jag bara när det är bröstfilé. Inget annat. Egentligen vill jag sluta äta kyckling helt för det finns nästan inga som haft ett bra liv innan. 
*Älskade pölsa och blodpudding när jag var liten men kan inte äta det längre. 
 
 
Interesting haaaaa?!
 

Hepp, hepp

Fullspäckade dagar blir det, sen matten kom in i bilden. Tyckte jag hade ett ganska stressigt liv redan innan men det är väl bara att vänja sig. 
Idag har jag kört Grande till veterinären och fick hans sista botvax-spruta. Skönt att ha det klart! Nu är det bara att åka och hämta hösilaget och börja ge det lite längre fram i höst när de börjar gå in tidigare. 
Grande är nog glad att slippa åka dit på ett tag, han har blivit mer och mer motsträvig att lasta för varje gång vi åkt dit =) Lillplutten. Han gillar INTE sprutor. 
 
Helge fick ett pass i skogen med dressyrsadeln. Klättrade i 4 lite brantare backar, jag är noga med att inte klättra för mycket per gång då det sliter på dem snarare än stärker, det vill vi ju inte. Sen blev det lydnad och mjukgörande för hela slanten. Travade mest och la in övergångar och tempoväxlingar samt sidvärtsrörelser. Jag red utan sporrar men med spö som jag fick dutta lite med när han inte var tillräckligt rapp i övergångarna. Gjorde några fattningar i varje galopp med bra avbrott i båda. Jag är väldigt nöjd med min ridning idag. När jag släpper fram skänkeln lite sitter jag mycket lättare, alltså det är inte lika svårt att sitta då. Så DET är en bra grej =) Han var så fin, lydig och mjuk på slutet, min fina pålle. Lite väl ivrig möjligen, han vill verkligen vara till lags och helst göra allt han kan på en gång <3
Mötte Yvonne och Emma från Orsa i skogen. Hur bra ridvägar har man om folk tar transporten hit för att rida? ;) Fantastiska!
 
Lax och potatis väntar på spisen och sen är det matteplugg som gäller. Känns konstigt att säga att jag pluggar, det var så längesen sist och inget jag trodde att jag ville göra för bara något år sedan.
 
 

Födelsedag.

Hade en mysig födelsedag igår med god mat, fika och fina presenter.
Av Andreas fick jag en jättesnygg lång jacka från Didriksons, mörkbrun. Perfekt nu när höstrusket är på igång.
Kan inte riktigt skriva här vad jag fick av mamma och pappa ifall syster läser, hon har inte fått sina presenter än och en del är nog lika. Jag är nöjd iaf.
Idag ska Grande vaccineras mot botulism en sista gång, skönt att få det klart.

Hände en ganska svår olycka med häst i Mora i tisdags och det får en att tänka till lite. Kanske man borde använda säkerhetsväst eller ryggskydd när man rider, iaf vid hoppning. En olycka händer ju så lätt, tyvärr.


Fina jackan.

Trött!

Tidig vecka med mycket att göra. Jobba mellan 5,30-15 stall mellan 15-19 ca, äta och diska till 20 sen matte till sängdags. Puh! Livet är hårt.

Hästarna vilade igår för jag började ta ner en hage och börja på en ny.
I söndags red jag och en gammal klasskompis ut hästarna i skritt och trav genom byn.

Idag fyller älskade syster 23 år! Grattis fina du <3
Imorgon är det min tur.Söndag.

Vad lärorikt det är att kolla på hoppträningar för en bra tränare. Tittade på Louise-träning 4 timmar idag. Var sugen att vara med själv men tror ändå det var rätt beslut att stå över dag 2 den här gången. Anmälde mig till nästa gång också som är i oktober.
 
Red istället Helge hemma på asfalt genom byn tillsammans med en klasskompis från gymnasiet som kom och hälsade på, hon på Grande. Helge var en kruka som vanligt men jag satte honom i arbete och ignorerade hans fjanteri. Fin och samlad skritt mellanåt. 
 
Sen var vi på loppisen igen. Såg ett fint JW-schabrak och en jättefin helt ny grimma men jag stod över. Jag BEHÖVER inte det, jag VILL HA, inte samma sak =)
Tessan köpte dock en sån grimma och ett täcke hittade hon också. 
 
Har lite ont i huvudet men ska tvinga mig plugga lite för i morgon är det dags för första lektionen. Spännande! Minst sagt.
 
 
 

Hoppträning och matte.

What a day!
 
Började med sovmorgon. Det är SÅ skönt att sova tills man vaknar (fast idag hade jag nog kunnat sova hela dagen) och äta frukost i lugn och ro. Var i stallet vid 10 och fixade det innan jag åkte med Helge och Andreas mot Orsa och hoppträning för Louise Haaga. 
 
Jag har aldrig hopptränat Helge i grupp förut. Jag har hoppat själv och med typ en eller två till så han var ju eld och lågor där i början. Många av hästarna i gruppen var lite "spattiga" i början så Helge var väldigt spänd och hade inte riktigt fokus på rätt saker. Kickade efter något hinderstöd som kom för nära (barn som sprang och härjade bredvid också), tittade på lite saker bredvid hindren, blev stressad när någon galopperade genom vattenpölar osv men han lugnade sig efter ett tag och blev mer ridbar. Jag gick undan några gånger för att lugna honom och fortsätta med en lite mer avslappnad pålle. 
 
Vi började med att hoppa på volt. Först ett, sen två och sen tre hinder.  Helge är ganska svår att runda runt skänkeln i höger varv så där hade vi det svårare (även om det är hans lätta galopp) än i vänster. Sen är det ju ett stort minus det här med att han har så svårt att byta galopp bak. Kommer man i kors är det lite kört, man måste sakta av och fatta ny galopp. Från vänster till höger kan han byta, inte riktigt på kommando än men det är på gång, tvärtom är just nu omöjligt. Det blev en hel del korsgalopp och fel galopp idag men det tränar jag på jämt så det ska nog gå att få till med tiden det också. 
 
Vi fortsatte med att hoppa trekombination med volt efter och ett hinder på kortsidan. Svårt att komma i ordning efter hindret och ha hästen på plats, rund, samlad och "ettrig". 
Detta hoppade vi åt båda hållen med och utan volter. 
 
Han river något hinder ibland men då har jag inte orkat få ihop honom innan hindret oftast. Han blir lite flack och inte riktigt på bakbenen och på slutet även trött och då ramlade någon bom, vilket inte gör något i den här läget.
 
Sist red jag en linje på 21,5 m på 5 galoppsprång. Först klämde vi in 6 språng men det gick fint på 5 andra gången vi försökte. 
 
Jag har alltid ridit Helge i "mesgalopp" typ då han har varit lite busig när man ökar och jag har tyckt det har varit bekvämt och lättare att rida lite långsammare. Nu fick vi lägga upp tempot och det är varken jag eller Helge vana vid. Det är väldigt svårt att rida ihop honom i lite högre tempo så det fick vi i hemläxa. Rida framåt ordentligt men för den sakens skull inte låta honom bli lång. Vi ska ut och galoppera i skogen, det hör jag det =) 
Han (och jag) måste bli kvickare i det mesta. Det ska vi träna på. Precis som i dressyren.
 
Träningen var väldigt bra och givande. Svår men mycket nyttig och inspirerande. Louise är en bra tränare som verkligen ser vad man behöver och anpassar träningen efter ens behov och önskemål (om man som jag tex inte vill hoppa så högt). Värd pengarna och jag ska vara med en eller två gånger till under hösten om det finns möjlighet. Kul! Jag var inte ens livrädd.
En sak som är fantastisk med Helge är att man kan känna sig helt säker på att han hoppar. Han har ALDRIG stannat med mig och man känner aldrig att han tvekar överhuvudtaget. Underbara häst! Är väldigt nöjd med dagen och min fina häst. Är så glad att jag har honom, och Grande med förstås. Att vara fattig 24/7 gör inget när man har sånna älsklingar (A är också en älskling men han gör mig inte fattig hehe).
 
Här är en film.
 
 
Stannade och tittade lite efteråt på nästa grupp så fick Helge beta. Lärorikt och kul att titta när andra tränar också. Väl hemma i stallet blev det massage, stretch, liniment, linda ben och ut i hagen några timmar till för Helge. Själv fick jag lata mig medan älsket lagade SUPERGOD mat OCH gjorde en underbar äppelkaka till efterrätt. Vilken enorm lyx efter en lång dag med hästeri. 
 
Har faktiskt hunnit räkna lite matte också. Igår gick det käpprätt åt skogen (jag är en såndär som ska kunna allt DIREKT, annars tappar jag tålamodet) och jag blev både förbannad och ledsen för att jag kände mig så korkad men idag har allt varit plättlätt! Tur att A är en sån förträfflig lärare. Kanske kan gå vägen det här. 
 
Imorgon ska jag upp tidigt, ut med hästar, klubb-plikter och sen ska jag titta på mer träningar. Ville inte vara med två dagar själv. Dels för att det är dyrt men också för att jag inte tycker Helge är redo för det än. 
Senare under dagen ska jag och en vän förbi hästloppisen och kika igen. Det kommer nya saker dit hela tiden så något kanske man kan fynda =)
 
 

Älsklingarna.

Från dagens promenad.Lyckligt lottad.

Vädret är helt underbart idag! Och så den där lite småkyliga underbara sensommar-luften.
Tog en glad häst i varje hand och gick 45 min i skogen med dem. Mys på hög nivå. Jag älskar verkligen att vara i skogen med hästarna. Både rida och bara gå med dem och idag var en sån dag då det var extra härligt iom vädret. 
Jag har sagt det förr men våra ridvägar är verkligen de bästa i landet! Norra Europas största flygsandfält bor vi ju på och skogen är full med perfekta vägar. Har ännu inte ridit på alla. Har ridit här i snart 20 år och det säger väl lite om hur mycket vägar vi har här. Lyckligt lottad! Grande är fortfarande väldigt välmusklad trots att han numer mest tar det lugnt och är pensionär och det är tack vare den här skogen. Det kommer liksom av sig själv. 
 
Grande var väldigt pigg idag och hamnade inte efter som han tenderar att göra ibland utan alla tre gick på i ett bra tempo. Tycker det är viktigt att hästarna får komma ut och röra sig i stort sett varje dag och inte pga att de är pigga utan för att de mår bra av att röra sig. Det är viktigt och de är byggda för mycket rörelse.
 
Sista kvällen på jobbet för den här veckan ikväll sen jobbar jag även imorgon då jag har en hel del hösilage som ska betalas snart. 
På lördag är det hoppträning för Louise Haaga, på söndag har jag lite att göra till förmån för ridklubben och efter det ska jag titta på resten av Louise-träningarna hade jag tänkt. Nästa vecka fyller jag och syster år. Dagarna efter varandra =) Sen på helgen ska vi ut på roadtrip. 
 
Svärmor har satt lite griller i huvudet på mig som jag hoppas kan sättas i verket framöver. Det vore nog ett stort steg framåt när det gäller min ridning. 
 
Shit vad skönt det är att ha lägenheten städad, allt diskat och maten klar. Man kan bara ta det lugnt innan jobbet. 
 
 
Nedan: Paradiset på jorden. Geiranger. ÅK DIT om ni inte gjort det. Jag vill tillbaka snart igen. Bilderna kan inte återge hur fint det är på riktigt. Breathtaking!
 
 
 

Höstmys.

Så skönt det är att mysa ner sig under en filt i soffan när man varit ute och ridit i regnrusk. Lite frukost och en helt okej serie på tv dessutom.
 
Tog en tur på Helge i skogen. Red inte så länge men dock effektivt med mycket galopparbete. Göra en bra och samlad fattning, rida några korta språng sen fram ordentligt och tillbaka igen till en bra avsaktning. Vi gjorde inte mindre än TVÅ alldeles perfekta avbrott från galopp till skritt. Det låter inte som nån stor grej men det har alltid varit ett svårt moment för mig och Helge så det är så kul att det faktiskt GÅR nu att få till med bra ridning. Båda var i höger galopp vilken är den lätta (tror jag skrev att höger var den svåra förut men det är den lätta, vänsterhänt vet ni, blandar ihop det ibland). I vänster galopp var jag nöjd med att han kunde korta sig helt okej, avbrotten där är inte lika bra som i höger än.
Klättrade lite backar också men det gör man ju mer eller mindre varje dag här i skogarna. 
 
Bara två kvällar kvar på "helvetesveckan" nu. Ikväll är det ju fotboll man kan lyssna på för att fördriva tiden iaf. Sverige vs Norge. Det måste vi väl vinna? De där norskarna kan väl bara äta lax, sticka lusekoftor och åka skidor.
 
Bara en vecka kvar till min födelsedag nu. Bäst ni skyndar er med presenterna =P
 
 
 
Som ett barn när det gäller födelsedag och julafton.

Tisdag 13/8

Sitter och kollar matteböcker på nätet. En ovanlig syssla måste jag säga. Andreas som har studentrabatt ska beställa en åt mig så blir det nån krona billigare =) Haha, vilken snålblogg det här har blivit på sistone. Jag skäms inte för det, jag tjänar inte dålig direkt, jag har bara massor av saker att betala hela tiden. 
 
Det blev iaf ingen skola idag då det bara var en infoträff om pluggande i stort, om man ska ha studiestöd osv, själva matteträffen är på måndag så DÅ börjas det på riktigt. Ska beställa boken idag och hoppas jag kan tjuvkika i den lite under helgen. Vill inte vara HELT väck första träffen för det blir eventuellt en mattediagnos då. Gulp! Jag kommer förmodligen inte ihåg nånting alls. På riktigt. Ekvationer, vad är det? Typ så.
Jag önskar att jag vore lite mer pluggis i skolan. Önskar att jag läst matte B då när jag hade chansen. Korkad tonåring! Är det någon dum unge som läser det här så plugga när ni ändå är i skolan! 
 
Mår inte helt hundra idag så hästarna vilar. Hade ändå planerat in det med tanke på att jag trodde att jag skulle till skolan. Imorgon ska jag dock ut och trimma Helge i skogen med fokus på lydnad, lydnad, lydnad. 
 
Lite mat och sen vidare till jobbet. Blir nån timme övertid idag med. Inte sugen alls.  
 
Något jag dock ÄR sugen på är att rida framåt hösten. Det är så friskt ute då. Bästa tiden på året när det gäller hästarna.
 
 

Manic Monday

Kvällsskiftsvecka. Usch.
Det är bara att försöka tänka på att jag iaf har tagit ett litet, litet steg mot ett jobb jag förhoppningsvis tycker är roligare.
Imorgon är det info för matten jag ska plugga. Är laddad men blir väl nedslängd på jorden igen när jag öppnar boken förstår jag :-) Tur både pappa och Andreas kan hjälpa mig om (när) jag kör fast.

Jag har lite planer vad jag ska plugga till våren också men vi får se. Det är svårt att bestämma sig!

Förutom plugg så har jag även lördagens träning för Louise Haaga att tänka på. Tänk om jag tagit mig vatten över huvudet? Hoppas inte det. Får väl säga till om det blir för svårt för oss. Klockan 13 rider jag och 12 är det hinderbygge. Spännande!

Idag har jag tömkört Helge, tagit det lite lugnt hemma sen började jag tidigare på jobbet. Varje krona räknas. Man kanske kan tro att jag borde klara mig på de 17-20000 jag får ut men det är alltid något som behöver betalas. Är det inte hö så är det veterinären eller bilskatt etc. Jag behöver bli rik helt enkelt :-)
Grande testar nya täcket som jag fyndade i Nusnäs, Maria som undrade :-)

11 augusti. Susannornas dag.

Flitens lampa har lyst idag minsann, eftersom det har regnat hela förmiddagen. 
 
Vaknade före klockan men gick inte upp förrän sju och åkte och tog ut hästarna och fixade stallet. 
När jag kom hem såg jag ett avsnitt av Hart of Dixie (BÄSTA serien evvah!), somnade lite och sen satte jag igång med disk, tvätt, dammsugning och plocka i lägenheten. Det är så mycket lättare att städa och greja när det regnar ute. 
 
På eftermiddagen hade jag och Rosie bestämt att rida ut tillsammans. Jag red och mötte henne i hennes stall och så stack vi ut i skogen. Hennes häst är lika stor som Helge, om inte större. Jättetrevlig 5-åring. Hon red lite mer framåt än vad jag vanligen gör och det var bra eftersom jag ibland hamnar i en lite för mesig "comfortzone" där jag rider för sakta för att det inte är lika jobbigt som att rida fram lite bättre. 
"Va fan göru" tyckte Helge som inte ville samarbeta i det tempot först men sen hade jag honom inom ramen, lätt och fin på bettet. Han var fin i allt utom höger galopp där han inte alls är lika stark. 
Imorgon blir det ett dressyrpass på ängen tänkte jag. 
 
Snart är det dags för en ny arbetsvecka och det ser jag inte fram emot. Ska jobba även fredag då jag egentligen är ledig. Det är inte något fel på mitt jobb, det är bara det att jag vill göra något annat nu efter snart sju år där. 
Jag vill tjäna pengar, jag vill aldrig mer behöva låna pengar av någon, jag vill betala tillbaka allt jag lånat mina föräldrar, jag vill kunna ha två hästar och ändå resa etc. På tisdag startar mitt första steg ditåt sen får vi se vart det bär av. 
Jag vill ha ett jobb där man tjänar mer än 25000:- efter ett par år annars kan jag lika gärna vara kvar. Man vill ju inte utbilda sig och sen gå ner i lön. Vi får se. Det känns iaf bra att vara på väg.
 
 
För övrigt så har INGEN grattat mig på namnsdagen idag! Har iofs knappt träffat någon men min familj och pojkvän kunde väl komma ihåg mig iaf. Skämmes! Härmed är ni skyldiga mig minst en present till om tio dagar när jag fyller år =)
 
S.U.S.A.N.N.A! Hallå liksom..
 
                                   
 

Lördag.

Startade dagen med en sovmorgon med min älskling, vilket var underbart. Sova så länge man vill (vilket i mitt fall var 04,20, sen 07,10 och somnade jag inte så mycket mer efter det) kliva upp, ta en dusch och äta en god frukost i lugn och ro.
Skjutsade in Andreas till tåget eftersom han är i Sthlm över helgen, sen åkte jag och jobbade några timmar. Efter det tog jag en sväng till en hästloppis här i närheten. Hade fyra saker på min "lista".
 
*Boots.
Det behöver jag jämt. Helge har sönder dem på en vecka typ så att köpa begagnade men hela är perfekt för mig. Hittade två par för 20 kr paret som han ska få ha i hagen och när jag rider hemma. Däremot ska jag nog ta en tur till Norells när jag fått lön för att köpa boots med ludd på som jag ska ha när jag tränar. Då vill man inte gärna rida runt i halvsunkiga grejer. Jag är inte så noga med att det ska vara dyra och supersnygga grejer när jag rider hemma bara det är helt och funktionellt, men när man ska iväg är det kul att matcha lite och ha något finare schabrak etc. Man har hur som helst inte så mycket till val när man inte är stenrik =) 
 
*Stalltäcke.
Har ett 200g som Helge har inne på vintern och ett 100g som Grande har. Nu Ska jag klippa Helge lite mer än förra året och behöver därför ett tjockare. På loppisen fann jag ett Shires-täcke i nyskick som var 375g tjockt för 300:- så det köpte jag också. Det fanns en hel del täcken där faktiskt. Både nytt och begagnat.
 
*Stall/ridskor hade jag tänkt köpa med det fanns inte. Kanske ska köpa nya sånna ändå. Skor är ju nånting man tjänar på att köpa av bra kvalité faktiskt.
 
*Strykkappor tänkte jag också köpa men allt var för smått för mina bjässar. Helge behöver nya hagskydd då hans nuvarande börjar bli lite trötta.
 
Såg dessutom ett par ridbyxor från Pikeur för bara några hundra som jag kunde tänkt mig köpa men lovade Andreas att bara köpa sånt jag verkligen måste ha, och jag vet ju att han har rätt, så några ridbyxor blev det inte. 
Det var en bra loppis med mycket fina grejer och jag kommer definitivt åka dit igen om jag behöver något som duger begagnat. 
 
Gick sedan en timme med Grande och putsade två träns och förbygeln innan det var kväller. Nu har jag sett en mycket förutsägbar men ganska kul film och snart är det sovdags.
 
 
 

Nytt.

Grande trivs i sin nya luva som en kompis köpte med sig från Ullared. Kan verkligen rekommendera den! Billig men hur bra som helst. Helge har också en sen förs. Gillar att den går ner över nosen också där de annars är ganska utsatta.


Onsdag?

Eller?
Jag har ingen riktig fredagskänsla idag. Hade kunnat jobba ett par dagar till utan att det skulle kännas konstigt. Ska ju iofs jobba imorgon men det blir bara några timmar. Sen har jag helg. 
 
Tog en promenad med Helge, Lady och Emelie idag. Skönt för honom att ut och lalla lite bara efter igår och jag behöver alltid röra på mig. Skulle rört mig mer egentligen. Blev iaf lite mer än en timme så det var lagomt. 
 
Ligger i soffan och ser en film om en tjej som fått cancer. Ingen feel good-film direkt. Är det någon mer än jag som är lite hypokondriker-light och tror man själv har alla fel som folk i filmer har? Hehe,borde kanske inte se sånna filmer när man är lite störd i huvudet =)
Hade ju ont i mitt röv-skelett förut, typ sittben, svanskota, bäcken, och nu har det fanskapet kommit tillbaka igen. Var borta i iaf några månader. Undrar vad det är för något. Tror det inte är cancer (faktiskt inte) men det är väldigt irriterande då något så enkelt som böja sig för att hämta något man drullat ner på golvet kan göra skitont, likaså springa, för att inte tala om hoppa. Själv alltså, utan häst. Tur att man inte gör det så ofta nuförtiden. Annat var det förr. Då hoppades det hej vilt hemma i trädgården och mamma blev tokig på alla stolar, krattor, skottkärror och diverse hindermaterial som stod utspritt på gräsmattan. 
 
En knäppskalle. Precis som de flesta jag umgås med, inkl djuren =)
 
 

...

Vad irriterande det är när folk som tycker synd om sig själva, har ont överallt osv, inte gör ett enda dugg för att må bättre. Man vet precis vad som behöver göras men nej.

Jag ger upp. Tänker inte tjata mer. Inte en enda gång. Hoppas bara att det inte är för sent innan man kommer på att man borde lyssnat.Hoppar upp till rosa moln.

Idag är jag lite lyrisk, svävar på rosa moln, dansar på rosor, ja ni fattar.
 
Det blev hoppning idag tillsammans med Emelie och Curry. De ska tävla i helgen så därför blev det en liten bana. Jag hoppade bara lågt, kanske 60-65 cm, men vi bryr oss inte om höjd än så länge, för oss det rytmen, lydnad och noggrannhet som är viktigast.
 
Det var lite knixiga svängar och linjer men jag tycker vi gjorde det bra. Han var lätt att hålla ihop, lätt att länga, lydig och riktigt PÅ.
Det är så fantastiskt kul att han blivit så pigg på att hoppa, förut har han liksom bara lullat på.
"Oj ett hinder, ja då hoppar vi väl då" medan det nu är mer som " Hinder! Wiiiiiii"..typ =)  
Han har även bättre koll på sina fötter och river inte alls lika ofta som han gjort förut. Antar att jag kan rida honom mer på baken och ihop nu så han spänner "fjädern" när han hoppar och inte bara häver sig över. Ni hästmänniskor fattar vad jag menar. 
 
Idag var nästan allting lätt. Kunde lägga honom bra på alla hinder, vända, korta, länga. Den enda som var svårt är vårat vanliga problem: att byta galopp. MEN han bytte från vänster till höger två-tre gånger idag och det är bättre än vad det varit iaf. På de flesta hästar kan man sitta till på ytter och lägga till skänkeln men inte på Helge inte. Han galopperar hellre i kors flera varv än byter oftast, eller så byter han tillbaka till fel igen. Fram byter han om jag ber honom men bakdelen hänger inte med. Han är väl inte tillräckligt stark helt enkelt, plus att han ju har sin shivering. 
Vi tränar vidare. 
 
Sist men inte minst så var han jättelugn och fin idag. Avslappnad 90% av tiden och inte alls så löjlig som han var igår. Synd att det inte blev filmat. Hade gärna sett hur det såg ut när det kändes så bra, men hade inte filmkameran med mig den här gången. Jag nöjer mig med en bra känsla och ska försöka komma ihåg detta pass när det går åt skogen nästa gång =) För det gör det lite då och då. Två steg fram, ett tillbaka. 
 
Kan ju berätta om gårdagens pass också medan jag ändå är igång.
Red ut i skogen och jobbade mycket med galoppfattningar, övergångar och tempoväxlingar. Han var rädd för ljungen i skogen som nu på sensommaren fått starkare lila-färg, så han hoppade och for lite över vägarna. Knäppgök, men det är så han är, det är bara att acceptera. Han vänder ALDRIG när han blir rädd iaf, han springer förbi allt han orkar =P Jag måste lära mig att ignorera det och rida vidare bara. När han inte fjantade sig var han som jag skrev förut jättefin och riktigt lyhörd för hjälperna. Snabb i bakbenen på ett bra sätt. 
 
 
 
 
 
Bara en dag kvar innan det är helg. På lördag kommer jag dock jobba. Var säker på att vi skulle få jobba helg så fort vi kom tillbaka efter semestern och mycket riktigt. Fast jag tackar inte nej till en chans att tjäna extra pengar. Det behövs alltid. Så det blir lite jobb och träning av hästar, annars lugnt. 

Knasboll.

Red ut Helge i skogen igår direkt efter jobbet, i spöregn. Det gjorde inte så mycket, solen sken samtidigt och vi slapp alla flygfän. Jobbade mycket med övergångar och olika tempon i galopp. Han var väldigt på hugget. Tittig på all ljung i skogen (haha) men även rapp som sjutton på bakbenen och jobbade på bra mellan tokerierna. Sista biten var han helt avslappnad och mycket mjuk och böjbar.

Får se om det blir lite hoppning idag eller om jag tar det i helgen.

Hjärtat <3Längtar tillbaka.

Skulle vilja sitta där på stranden igen istället för att jobba.Hästbloggare.

SERIÖST.
Tyra Sjöstedt. Hur gammal är hon egentligen? 27 eller 12? 
Hon betér sig som en barnunge och kan inte ta kritik överhuvudtaget. Hon är inte direkt kunnig inom hästsporten och när folk ger henne konstruktiv kritik så tar det hus i helvete på hennes blogg. Alla är dumma i huvudet, alla tror de är proffs fast ingen kan nånting alls osv och hon har faktiskt "eliten" på sin sida, bla bla bla. Bara för att man rider på elitnivå som hennes "bästis" Lisen Bratt gör så behöver INTE det betyda att man kan hästens anatomi, hästens matspjälkingsaparatur etc, med andra ord vad som är bäst för hästens välmående. 
 
Tyra kan rida skapligt, det säger jag inget om men hon kan inte så mycket mer. Hon kan inte passa in utrustning korrekt, har inte kunskapen att rida in en unghäst osv som hon påstår sig kunna. Hon delar dessutom med sig av sina idéer till sina läsare. Sina läsare som ofta är unga tjejer som tror det hon skriver är rätt. Som när hon skulle passa in en martingal på sin häst och den var alldeles för kort men det var tydligen bra "för han behövde ta ner huvudet för att slappna av" eller vad hon nu skrev. 
 
Som "förebild" tycker jag hon borde ta reda på fakta innan hon häver ur sig massa saker som tusentals människor läser och kanske tror på. 
Hon borde även bli lite ödmjuk och lyssna på de som kan mer än henne, vilket är väldigt många, istället för att vända taggarna utåt så fort någon yppar minsta lilla kritik till henne. 
Bekräftelsebehov-delux har hon och hon skulle nog må bra av att sluta blogga ett tag och inte ha sånna krav på sig själv.
 
 
Ett bevis på att hon inte är den skarpaste kniven i lådan....  
 
 

Slut på det roliga.

Ni är en hel del som kikar in här trots att jag är så tråkig, men jag har haft alldeles för roligt för att bry mig om någon blogg på semestern. Nu när vardagen är tillbaka igen med jobb och allt som det innebär så kanske det blir lite mer uppdaterat här.
 
De senaste dagarna har vi åkt båt, badat, jag har hoppat Helge och ridit Grande.
Helge är jätterolig att hoppa! Som han laddar och bjuder. DET är kul. Vi håller oss dock på låga höjder. Vi ska hoppa för att stärka honom, inte träna för tävling. 
Red lite linjer sist med relaterade avstånd, lite vända-för-ytterskänkel-skutt på medellinjen och 5 &½:an då vi faktiskt flög över 80 cm (ja, det är högt när man vet att hästen kan börja bocka som en tok när man landat =)
Har film på det som jag ev ska orka lägga ut nångång.
 
Skrittade ut Grande igår och idag gick jag och A med båda en timme på asfalt genom byn.
 
Jobbade första dagen idag efter semestern och det känns......... Well, jag är mer laddad för skolan än nånsin och det säger väl en del. Nästa vecka ska jag på informationsträff och börja plugga matte. Det är ett litet steg mot att göra något jag vill, något jag längtar till efter semestern. Om det nu finns sånna jobb. 
 
Imorgon....tja, man är väl inne i ekorrhjulet nu i elva månader till antar jag. Same shit liksom. 
Vakna tidigt, jobba sen stall. Den senare delen är dock en del av min livsstil som jag gillar. 
 
 
 
 
Snart är det vinter hörni! Men först fyller jag år!
Har hittat ett gulligt (och billigt) set på Tophorse.se för under 500 spänn. Som hittat om du känner att du borde ge mig en födelsedagspresent, och det borde du ju förstås.
 
 
 
 
 

Alla ska bada!

Hästarna har vilat idag medan jag har ägnat mig åt annat.

Dagens.

Jag och Helge idag. Red en bit till en äng där vi galoppjobbade med ökningar och minskningar. Vi gjorde det riktigt bra. Det kommer bli mycket lydnadsarbete inför Louise-träningen om några veckor.


RSS 2.0