Long time no see.

Vad händer här då?
 
Det är mest som vanligt, dvs jag jobbar, tränar och rider. Har köpt längdskidor igen så jag och tjejerna åker ibland, när vi har tid. Har köpt säsongskort i Hemus så det blir mest där. Rolig träningsform med skidor, det tyckte man inte direkt när man var liten =) Annars blir det gym ca 3 ggr vecka och löpning på bandet hemma 2-3 ggr vecka. Vill springa ute men just nu är det livsfarligt när det är så halt. 
 
Helge har fått ta det lugnt två veckor med mest promenader pga en minimal svullnad i ett bakben men nu är han igång igen. Better safe than sorry liksom.
Idag red jag ut i skogen på snötäckta grusvägar och galopperade. Så himla mysigt! Att gå på pelham ibland har gjort honom gott för nu har han lärt sig att man inte bara kan bita i och dra när det blir jobbigt, nu är han mjuk och lydig även på det tredelade anatomiska bettet och stannar och kämpar på istället för att försöka springa ifrån arbete.
Grande har också promenerat och blivit lite longerad. 
Inga stordåd med hästarna med andra ord. Jag har en motivationsdipp igen där jag tycker det är roligare att träna själv än åka iväg och träna med hästarna i kylan så rider mest hemma. För hästarna är det nog ändå roligare =) Man hinner inte allt och det har jag bara accepterat. Dygnet har inte fler timmar helt enkelt. 
 
Från det ena till det andra så tog vi ett sista farväl till en av världens absolut bästa människor igår - min farfar.
Han var en genomsnäll människa som var väldigt omtyckt av både släkt och vänner. Det kom många på hans begravning och många hade historier att berätta om honom och han upptåg när han var yngre. Han var visst en riktig buse och man förstår vart min pappa och farbror fått sitt tok ifrån. Det var väldigt ledsamt men ändå en väldigt fin begravning. Min kusin Linnéa sjöng fantastiskt fint och en lokal violinist spelade helt sjukt vackert, han är nog en av de bästa i Sverige.
Pappa höll ett fint tal om farfar på mottagningen efteråt och det var nog ingen i sällskapet som kunde hålla tillbaka tårarna, men inte heller skrattet när pappa berättade lite av en ung farfars hyss. 
Nu vilar han bredvid min farmor och jag hoppas alla kunde få vara så friska och välmående som han ändå var, nästan in i det sista. 
 
Imorgon väntar morgonvecka på jobbet. Har planerat in två pass på gymmet men ska nog klämma in ett till innan veckan är slut. Ska nå mina mål som är satta till 1 juli, och det är inte att bli smal som en speta, det är såklart att bli stark!
 
 
 
 
 
 
 

Rutiner i kylan.

Nu när det är kallt är det viktigt att hästarna håller sig varma, dricker allt de behöver och får röra sig, trots kylan. 
Många hästar står mer still i hagen på vintern och dricker även mindre än de borde. Får de mycket hö i hagen är ju även det en anledning till varför de bör dricka mer.

När det är "skitkallt" gör jag såhär med mina hästar:

De får vara ute lika länge som vanligt. De har varmt täcke på och får massor av hö, då håller sig varma. Jätteviktigt att hästar får mycket stråfoder ute när det är så kallt, finns inga täcken i världen som värmer bättre än när en häst äter och värmer upp sig själv. Det bildas en luftspalt i pälsen och det är den som värmer hästen. Trycker man ner den med för många täcken blir hästen inte varmare, tvärtom. Mer hö alltså när det är kallt.

Vatten får de alltid ute, oavsett årstid. Vi fyller varmt vatten flera ggr om dagen. Jag bjuder även mina melassvatten när de går ut eller in (beror på om jag har in- eller utsläpp) och ger deras kraftfoder som en soppa. Allt för att få i dem extra vatten. 

Rörelse är också viktigt och jag försöker röra båda varje dag men iaf Helge (som haft mkt förstoppningskolik)även om det är kallt. Skritt ca 30 min minst om dagen. 
Igår longerade jag Grande i skritt i djup snö 20 min, alltid något och ingen av oss frös ;)

Bästa täcket.

Det här täcket är det bästa jag äger. Det är ett Rambo Supreme light. Alltså ofodrat. 
Förutom att man kan ha det på sommaren så har det fästen för liner så man kan använda det året om. Jag har liners i alla tjocklekar så det går att använda i alla väder. Dessutom torkar det på nolltid tack vare att det är så tunnt. 
Kostar 2600:- på Strömsbergs och är värt varenda krona. 

Ett pass värt att skriva om.

Trotsade kylan och åkte till ridhuset med Helge idag. Så skönt att ha varmt ridhus! 2 av 3 av "mina" ridhus är varma och det känns lyxigt. Är visst inte så vanligt, men här är vi bortskämda med det. Speciellt skönt när hästen blivit lite svettig och man ska åka kall transport hem, då är det skönt att kunna skritta den torr. Samt kunna göra i ordning utan att frysa fingrarna av sig. 
 
Hur som helst.
Släpade fram några travbommar på böjt spår som Helge gjorde SÅ bra. Kan få igenom honom i sidorna så bra nu och han lyfter bättre på benen för varje gång vi använder bommar. Avslappnad, låg form genom hela volten, en tempoväxling och över bommarna. Han lägger sig liiiite, lite på innerskänkeln till vänster men knappt märkbart.
 
I galoppen red jag bågar efter långsidorna för att förbereda förvänd framöver. Varvade mellan att sitta och korta galoppen lite och driva fram en större galopp men med lika lätt hand. 
 
Han var avslappnad hela tiden och så himla mjuk och fin. All hail Cornelia Rylén! Älskar hennes ridning och hennes tänk. Så kan dom bakåtsträvande tjurskallar som inte håller med göra på sitt sätt ;) Äntligen har jag hittat ett sätt som funkar för oss. Tror inte ni kan förstå hur det är att sitta på en Helge som är HELT avspänd. Det händer ofta nu och det är så himla kul.
 
Väl hemma fick han 570g varmt stalltäcke i sin utebox och massor med hö. Nu håller boxen varmare än ute (mkt varmare) men känns ändå bra efter träning att han är ordentligt varm och kan äta hela natten. 
 
 
 
Dör lite av det här schabraket. Köpt på rea för julklappspengar. Skulle ALDRIG köpa ett schabrak för tusen spänn. Alltså verkligen aldrig. Så galet onödigt, men när drömschabraket (haha vad löjligt det låter "drömschabraket") dyker upp för nästan halva priset så kan man ju passa på. 
 
 

Helge-status.

Har inte skrivit så mkt om min och Helges status på ganska lång tid så här kommer en liten update.
 
Har som sagt varit iväg mycket till ridhus med honom sista tiden. Vi fokuserar alltid på avslappning och det får ta den tid det tar. Tar det ett helt pass gör vi inget annat. Tar det fem minuter kan vi jobba på med annat. Senaste veckorna har det gått riktigt bra och nu är det inte fråga OM han slappnad av längre utan jag vet att han blir det, även om det är många hästar i ridhuset. Stort framsteg. Sen kan han fortfarande bli rädd och hoppa iväg men rider jag bara vidare så slappnar han av igen. 
 
Eftersom Helge är stor och rör sig stort och långsamt i sina gångarter tränar vi på motsatsen, att han ska bli kvickare, kortare, lättare fram och inte häva sig iväg när det blir jobbigt. Övergångar mellan trav och skritt samt tempoväxlingar där jag precis rider fram innan han saktar av till skritt jobbar vi mycket med. I galoppen rider jag mycket fram på långsidorna, kortar genom kortsidan, fram, korta, och gör också tempoväxlingar på volt.
Han är kvickare än för ett halvår sedan men än finns det mycket att hämta där så det är fokus nr 2 efter avslappningen, att han är lyhörd och kvick på mina hjälper. 
 
Idag när vi var i Orsa red jag en del innanför spåret och det märks att han inte är helt rak och bjuder 100% på både tyglarna för det blir något vingligt direkt vi kommer bort från väggarna, så det blir det mer fokus på framöver.
 
 
Gjorde några enkla byten och där behöver jag rida fram direkt i nästa galopp och inte rida för kort så det blir dålig kvalitet på galoppen. Väldigt bra in i avbrottet dock, kort, bärig galopp där han inte stretar emot alls utan är lätt och lydig. 
Traven börjar bli ganska jämn nu åt båda håll. Galoppen fortfarande svårare till vänster men små framsteg där med faktiskt. 
 
Imorgon rider jag nog ut i snön som äntligen kommit! 
 
Där är vi idag. Avslappningsdelen som varit störst fokus har vi kommit förbi, det sitter. Nu är det liksidighet, kvickhet och elastisk häst som gäller. 
 
 
 
 
 
 
 

Nytt år, nya möjligheter.

Osv. 
 
Jag är ingen sån som avger nyårslöften, jag ändrar på saker när som helst på året om det är något jag vill ändra på. Ändå känns nytt år lite som en nystart. Idag har jag t ex tittat på försäkringar, lån osv för att få lite billigare månadskonstnad. Det är bra att vara lite insatt i sånt så man inte står och betalar dyra räntor och sånt i onödan. Jag har varit ganska lat ang det men nu ska det bli bättring. 
 
"Börja träna" som många gör den här tiden kommer jag också börja/fortsätta med. Var ju bra igång innan jag blev sjuk för snart en månad sen men så fort jag är helt frisk igen kör jag vidare. Träna är kul och jag mår mycket bättre både i kropp och knopp av det.
 
Jag har inga nya mål för året eller annat dravvel. Ska bara försöka ta dagen som den kommer och inte stressa eller oroa mig för saker som inte ens har hänt. Onödigt. Slappna av och go with the flow, haha. Sånt är svårt när man är en tidsnazi och ett kontrollfreak men jag ska verkligen försöka.
 
Senaste veckan har varit lugn och skön. 
Julafton firades med släkten vid Siljans strand med massor av mat, skratt och tok. Juldagen låg jag hemma i soffan, sjuk och lite bitter att inte vara ute och dansa men hittade en bra Bruce-konsert på tv och vaknade pigg och allert dagen efter. 
På kvällen var jag, mamma, syster, moster och kusin Ida på Midvinterblot på Tomteland. Inte jätteimponerad av varken show eller mat måste jag säga men kanske hade för höga krav för förra gången var det riktigt bra på alla plan.
 
I onsdags var vi ett gäng i en stuga mitt ute i skogen och åt gott, bastade och spelade spel och nyåret igår firades in hos Anna by the sea några hundra meter hemifrån. Det bjöds på fantastisk mat (Andreas gjorde en kick ass porterstek som vi tog med bl a) och vi buggade hej vilt tills det var dags att kliva ut på altanen med utsikt över sjön och både Orsa och Moras fyrverkeripjäser och skåla in det nya året. Säga vad man vill om fyrverkerier (borde förbjudas) men om folk ändå envisas med att skjuta upp dem så är det iaf fint att titta på. Allas klockor gick olika så när det nya året verkligen föll in hade vi delade meningar om.
Strax efter 03 knatade vi hemåt och klev inte ur sägen förrän närmare 12 idag. 
 
Gällande hästarna så har jag åkt mycket till ridhus med Helge över ledigheten. Man vill ju passa på då. Jag skulle aldrig ställa av mina hästar eller ge dem vila över jul när man har som mest tid att faktiskt träna. Så träna har vi gjort, jag och Helge. De dagar som varit lugnare har Grande fått följa med ut genom byn som handhäst. Han är duktig att vara handhäst nu efter lite uppfostran. Jag kan bara titta på honom och säga "kom nu Grande" så travar han ikapp om han hamnat efter. Helge är inte lika lätt att ha som handhäst så honom rider jag på. Senaste gången jag försökte rida Grande med Helge som handhäst åkte jag av =) Red dumt nog barbacka då så det var väl som gjort för att det skulle hända. 
 
Mmm, det är nog det hele. Efter helgen är det tillbaka till vardagen med jobb och allt som gäller men det känns inte så farligt. Vi går mot ljusare tider, rätt sida av året och jag har lite roliga saker att se fram emot. 
Tog mod till mig att ringa ang en av dom idag men vi får se längre fram hur det går med det. Det har med vår boendesituation att göra iaf. Vore så nice att ha en egen gräsplätt att kliva ut på på morgonen i sommar. 
 
Senaste veckan på instagram:
 
 
Föga förvånande mest hästar i vanlig ordning. 
RSS 2.0