Stenar.

En liten sten har lyfts från mitt hjärta och en ny ramlade dit. Jag har fått tag i jättefint hö, var lite nervös över det nu på "sluttampen" av hö-året men nu har jag bokat en del. 
Tack vare, eller kanske pga att det är så fint är det förstås dyrt, därav den nya stenen. De äter mig ur huset de där djuren.  
Fast det är de förstås värda.

Jag och Helge red ut en sväng idag och gjorde lite övergångar mellan skritt och trav. Behöver påminna honom ibland men han är överlag allert och lyhörd. 

Hästlivet.

Just nu känner jag mig glad. Har skrittat Helge 1,5 timme genom byn tillsammans med Emelie och Willy. Det är mysigt att skritta, och viktigt! Helge var allert och glad. Lite tittig kanske men lugnare än vanligt.
Sen har jag betalat de sista räkningarna, diskat och maten står på spisen. Helt tillfreds känsla. Underbart. 
 
Nu har Helge skrittat två dagar efter "hårdträningen" i lördags och ska få göra det även imorgon. Han är en balansgång hela han. Man får kompensera när man ridit ett hårdare pass och låta honom återhämta sig ordentligt. Man kommer inte framåt lika fort som med "vanliga" hästar men det behöver vi inte heller. Jag skulle inte byta ut honom eller Grande mot någon annan häst i hela världen. Det är en skön känsla. Ingen press och ingen stress, bara det roliga. 
 
 
 

Vilda western och välgörenhet.

Helgen går mot sitt slut och A har åkt tillbaka till Sthlm igen. Det känns trist =( Dagarna har swishat förbi för vi båda har haft mycket att göra. Hade gärna haft ledigt med Andreas några dagar till men nästa vecka blir han förhoppningsvis hemma hela veckan. 
 
Igår cyklade jag Spin of Hope (till förmån för Barncancerfonden) med jobbet samtidigt som Anderas och Chrille spelade där. Roligt men jag kunde inte ta i något pga halsont som suttit i två veckor nu så jag lallade mest med. 
 
På eftermiddagen skulle killarna spela på afterski i Grönklitt och jag träna dressyr för Ingrid Jerlin i Orsa. Det var ett litet wake up call kan man väl säga =) Vi hade nog platsat i en westernfilm haha. 
 
Helge har ju väldigt stort steg, i alla gångarter. Han blir därför lite långsam i sitt rörelsemönster och jag måste få honom kvickare i hela kroppen. Han måste även bli kvickare att ta mina hjälper. Jag tycker att han svarat skapligt bra på framåtdrivning t ex men igår blev det andra bullar! Ingrid ville att jag skulle galoppera, och det FORT längs långsidorna för att få igång honom. För att få hans ben att "smattra" på och dundra fram. Att han skulle ta min drivning DIREKT och då vara snabb i benen.
Hon var inte tyst en sekund, man hörde alltid något från snäckan i örat. "- Skritt, galopp, kicka på, trav, galopp, framåt, böj armarna, kicka på, trav, fram, galopp, räta upp dig, kicka på, skritt, galopp, kicka på, böj armarna, byt galopp, trav, galopp, trav , kicka på, ställ utåt, böj armarna, skritt, galopp, skritt, fram, galopp" OSV.
Haha kunde inte göra annat än skratta men jäklar var allert han blev! I början förstod han ingenting stackarn. Varför ville matte att han skulle springa så fort plötsligt när man inte brukar göra det annars? Han behöver dock sånt här jobb. Inte fullt race kanske men han måste bli kvickare både i benen och reaktionerna och lossa musklerna rejält så det ska vi träna vidare på, men som sagt inte lika fort, inte inomhus iaf =) Det gick väl säkert inte fort men eftersom han är stor och vinner mycket mark så känns det så. Han är dessutom ganska (väldigt) snabb när han börjar bocka eller blir rädd för något så jag har väl ridit lite med handbromsen i tidigare och det blir ju aldrig bra. 
 
Tills nästa gång ska vi bli märkbart kvickare. 
 
Idag fick han såklart en promenad. Jag hade gärna sluppit eftersom vädret verkligen SUGER just nu. Vill ha vår! Men hur som helst kan jag ju inte låta honom stå efter gårdagens pass så det var bara att hoppa i gummistövlar och regnkläder och bege sig ut. 40 min blev det i regn/blötsnön.
Grande fick långt pyssel när de gått in. Skrapa vinterpäls och ryktas. Längtar tills underlaget blir bättre så man kan rida bättre ute. Mina har inga snösulor längre och när snön är såhär blöt blir det styltor. Trist! Skynda på nu vårvärme!  
 
 
 
 

Tandläkaren och vanliga läkaren.

Inte varje dag man är både hos tandläkaren och läkaren. 
I morse slog Helge med svansen och den hamnade såklart mitt i mitt öga.Tänkte inte så mycket på det men när jag märkte att jag hade en röd fläck i ögat samt såg suddigt så fick jag en tid på sjukhuset. Det visade sig att jag hade ett litet hål på hornhinnan precis över pupillen så jag fick salva som jag ska ha i 3 ggr om dagen i 4 dagar. Lätt hänt, tydligen :)
Tandläkaren gick bra, var mycket bättre än jag trodde faktiskt. Kanske början till ett hål på en visdomstand men det ska jag kolla om 2 veckor. Annars inget. Skönt! 

Snart ska jag ut och rida Helge i snön och ikväll ska jag titta på hoppträning i Orsa. Louise Haaga håller träningar och det brukar vara sevärt. 

Imorgon ska jag också träna fast dressyr. Innan dess ska jag dock cykla Spin of hope med jobbet. 

  

Bläk.

Usch, den här dagen och framförallt natten till idag har inte varit rolig. Har sovit 1 dm från en spypåse och legat och vridit mig som en mask på en metkrok hela natten. Topp 3 värsta nätterna nånsin. Självömkan much? :)

Därför har jag varit hemma från jobbet idag och parkerat i soffan nästan hela tiden. Ska tvinga mig själv att ta en dusch nu (alla aktiviteter som utförs på stående fot sitter långt inne) sen sova. 
Och imorgon ska jag till tandläkaren. Fml.


/Inte såhär glad.

 

Onsdag.

Trots att jag höll på att frysa ihjäl så var dagens ridtur både bra kvalitetsmässigt och rolig. 
Jag använde mitt nya träns från Ps of Sweden (som kom för en vecka sedan, missade mailet vid leverans) och jag är nöjd. Det satt bra på Helge men jag fick lov att göra extra hål i nosgrimman för den var något för liten annars. Han trivs bra på remont så det här kommer jag nog rida ganska mycket på. 

Blev bara skritt genom byn och upp i skogen som vanligt. På morgonen är även grusvägarna hårda så vi har inte mycket annat val. Blir liknande imorgon och på fredag får vi se om jag åker till ridhus eller rider hemma. Ska även till tandhygienist och tänkte se Andreas spela på afterski också. Dygnet har för få timmar! :)


 

Morgonmys.

Två ridpass senare.

Helge red jag ut tillsammans med Emelie och Willy. Vi red genom byn och sen upp i skogen, mestadels i skritt men lite trav blev det också. Klättrade uppför några backar i skogen så hästarna fick jobba lite iaf. Nu längtar jag tills vi har vettigt underlag att rida på! 

Tänkte hela tiden på att ha extremt lätta händer och nästan bara rida med sitsen. Det är svårt! Det blir som sagt en utmaning att förbättra detta tills nästa gång Lotta kommer om 3 veckor så jag får mvg på läxan, eller ett A som det är nuförtiden. 

Trevlig tur med solsken på slutet.

Grande red jag barbacka i en hage där det ligger lite snö kvar. Skrittade på lite volter och red med samma tänk som på Helge. Herregud vad mycket ben den hästen kräver alltså, det är helt sjukt vad man får jobba. Han blir ju inte riden så ofta att han håller sig välriden så att säga så jag skyller inte på honom alls. Man får göra det bästa av situationen. Han blev iaf så mjuk och fin till slut och skrittade på med bra bjudning och fint stöd på bettet. Jag kommer ha träningsvärk imorgon, det är ett som är säkert. 

 

Tankar.

Jag red ju för en ny tränare i helgen, Lotta Knutsson. 
Hennes tänk passade perfekt för oss. En del tränare, både dressyr och hopp förespråkar metoden "erbjud ett stöd i handen och rid fram till det", lite "sparka och dra" tills hästen är mellan hand och skänkel (böjer på nacken pga trycket i munnen/nacken). Själv vill jag att hästen ska rulla igång bakifrån, bära sig och själv söka stöd på bettet. Lotta ville att hästarna skulle ridas exakt så så det kändes riktigt bra. Väldigt lätt hand och göra det lätt för hästen att jobba rätt. Helge fick jag rida mycket rakriktad för att han inte kommer till sin rätt ordentligt när jag ställer honom. I början måste han få vara rak i kroppen och jobba liksidigt, tills han är lösgjord och kan böja sig utan att det blir för jobbigt. Ytterhjälper och runda honom en aning runt innern. 

Jag har alltid varit lätt i handen men nu ska jag bli ännu lite lättare och det blir en utmaning som jag ska ta mig an med glädje. Kände stor skillnad på Helge redan på några sekunder när jag ändrade min ridning så jag hoppas detta tar oss ett steg framåt. Nästa gång ska jag rida dressyr för henne istället. Vi har en lång väg att gå och kan behöva lite fler grundläggande pass på vägen innan vi gör svårare saker.  


En treårig Helgeplutt.

Ledig morgon.

Morgonpasset i stallet är klart och jag är hemma på frukost. Är ledig idag så jag ska tillbaka senare och rida. Skönt att bo så nära stallet så man kan åka dit flera gånger om dagen om man vill.

Lördag.

Ligger i soffan och slötittar på en film med Andreas. Har haft en hektisk dag med jobb mellan 05.30 och 13.30 sen hämtade jag hö, hämtade ett par senskydd, handlade, tittade på hoppträning, fixade stallet, skrittade Helge och nu sitter jag här. 

Träningen igår var riktigt nyttig och lärorik. Vi var på bomträning för Lotta Knutson i Orsa. Hon kunde hjälpa oss med precis det vi har problem med och hon gav mig jättebra tips på vägen, sånt jag kan träna på själv tills nästa gång. Vi var ganska dåliga i galoppen. Han blir stark och försöker springa ifrån arbetet lite när det blir för jobbigt och i det läget blir jag att bromsa och blir därför lite för stum i handen och han blir stum i munnen. Ond cirkel. 
Traven var mycket bättre även om han fortfarande är lite svår att runda runt skänkeln. 

Jag är jättenöjd med både Lotta och Helge och nästa gång kanske jag rider ett pass dressyr istället. Vi behöver massor av hjälp just nu även om vi tränar duktigt hemma. 
Idag skrittade jag Helge på en äng och fortsatte på gårdagens jobb. Det var kallt så det blev ca 25-30 min bara, men alltid något. 

Imorgon är det upp tidigt för jobb igen. Det går faktiskt bra att jobba på helgen även om man har lite ångest innan.

Mitt ekipage på jobbet idag. Hämtade hö direkt efter jobbet, skönt att ha det gjort.

  

Skogen tinar fram.

Det var SÅ roligt att rida idag (förutom när någon idiot körde mötte oss i full fart på vägen med en stor och högljudd bil. Tror Helge blev rädd för den för att den var så otroligt ful). Helge var så himla pigg och glad så jag blev också glad. Det bara lyste i hans ögon och han kändes genuint lycklig. Det är viktigare än alla tävlingsresultat i hela världen.
 
Jag red längs åsen ovanför byn där snön har smält och det är så härligt! Äntligen är vår underbara skog på väg fram. Som vi längtat! Det klår att rida i ridhus alla dagar i veckan. 
Imorgon ska vi dock till ridhus. Då väntar bomövningar för Helge och Willy. Ska bli intressant att se hur lydiga och reglerbara hästar vi har egentligen =P 
 
När jag var klar i stallet idag tog jag en löptur ute på 30 min. Hälsenan gjorde ont från första steget och knät kändes också av ganska mycket. Dock inget som fick mig att sluta springa så det var överkomligt. Jag vägrar tro att jag har något fel "på riktigt" i knät och hälsenan utan jag tänker fortsätta träna tills det försvinner. För det tror jag att det gör. Otränat, överansträngt eller bara ovant, det är min egna högst vetenskapliga teori =)  Det är iaf sjukt roligt att min kondition börjar kännas riktigt bra nu. 
 
Imorgon hoppas jag mitt nya PS-träns kommer. Ska bli kul att testa det. Tycker Helge går bättre med mitt Flat out än de "vanliga" tränsen jag har hemma ,Grande har jag inte märkt någon skillnad på än. Det är iaf riktigt gött att få hem ett dyrt träns helt gratis =D 
 
En bild från skogen idag. Min knasiga, piggelin <3
 
 

Tänk om.

Idag blev det en slitsam dag i stallet så jag ska bara gå en sväng på bandet medan jag ser Greys, annan träning hoppar jag över idag. 
Hästarna har blivit skodda av världens bästa Martina och det gick jättebra. Helge börjar bli mindre stel i sina muskler överlag. Jag tror inte hans shivering blir bättre, för det är något som aldrig kommer försvinna, men något gör att han är mer rörlig och det är ju awesome. Det blev broddar en sväng till men inga snösulor. Sulor är inte bra för hästens egna sulor så de vill man slippa så fort som möjligt. Alla Martinas kunder hade tagit bort dem nu. Det ska snöa lite mer men det försvinner säkert lika snabbt som det kommer så det är jag inte orolig för. 
 
Förutom det vanliga stallgörat har jag släpat ut hösilage och vatten genom leran till hagarna samt fyllt på spån i uteboxen. 
 
Slit och släp. Som hästtjej är man van men ibland blir det jobbigt ändå och idag var en sån dag. Blir bra med en promenad idag bara så springer jag ute imorgon igen. 
Både syster, mamma och pappa är igång och tränar nu. Hurtiga familjen ;) Pappa har väl mer eller mindre tränat jämt men nu är vi andra också igång. Hoppas det håller i sig för samtliga. 
 
Nedan ser ni en av mina snygga träningsoutfits. Långkalsonger och knästrumpor. Det får man ha när man tränar hemma =P
 
 
 
 
 
Tittar på ett program om psykisk ohälsa.Det är otroligt utbrett i vårt land. Helt galet vad människor det finns som mår dåligt. Vi alla har nog gått igenom perioder med psykisk ohälsa någon/några gånger i vårat liv. Korta eller längre perioder. Verkligen ett stort problem att så många människor inte får den hjälp de behöver.
Jag skulle vilja öppna en klinik för folk som behöver hjälp. Typ en blandning mellan MHE-kliniken här i Mora och hispan i Säter (skämt åsido). En klinik där folk får prata med utbildade psykologer/psykoterapeuter allt de orkar. Där de kan få vägledning, någon som lyssnar, träffa andra med liknande problem, få känna sig trygga, få bättre självkänsla och självförtroende, hjälp med att bli av med ett missbruk eller ett visst beteende, få veta sitt värde som människa, känna sig behövda, viktiga osv, osv. Måste bara bli psykolog först. Har behörigheten men inte tillräckligt bra betyg. Några till högskoleprov så kanske. Vem vet. 
 
Jag kan framstå som ganska hård och det är jag i vissa lägen MEN jag är bra på att lyssna, på folk som inte pratar massa bullshit. Jag kan tycka att folk som beter sig som idioter kan dra åt helvete och stanna där, samtidigt som jag kan känna enorm empati och medkänsla för dom som förtjänar det. Hård mot dom hårda och tvärtom. 
 
Nej, nån ordning måste det bli på det här landets psykvård. När man lyssnar på P3-dokumentär så har 95% av alla dokumentärernas "huvudpersoner" haft en kass barndom. Tänk om de fått hjälp redan då? Om det sett annorlunda ut isf? 
Eller alla som gör självmord. Tänk om dom fått den hjälp de behövt i tid.
 
Lite funderingar såhär på kvällskvisten.
 
Om kvinnan på bilden är vid sina sinnens fulla bruk förtäljer inte historien ;)
 
 
 
 
 
 

Min träning.

Det är himla roligt att träna just nu. Jag känner verkligen att jag blir starkare och orkar mer. Det blir mest löpning för jag har inte tid att gymma lika ofta som jag kan springa. Dock ska jag lägga in mer träning hemma med min egen kroppsvikt. Plankan, armhävningar, knäböj osv. Man kan träna styrka utan gym faktiskt.  

Igår gick jag 4 km och sen sprang jag en halvtimme på bandet på kvällen. Det är SÅ tråkigt! Trots att jag ser på tv samtidigt. Därför sprang jag ute idag och det gick faktiskt riktigt bra. Orkade springa fortare än förra gången jag sprang ute och dessutom sprang jag 2 km längre idag. Det tar sig! Orkar jag hålla den här farten en hel mil klarar jag det under en timme. Men inte än. Även om jag skulle orka det så skulle mitt knä säga ifrån. Det blir bättre och bättre ju mer jag tränar men än är det inte redo för längre sträckor. Det gäller att skynda långsamt så det håller i längden. Idag gjorde det inte ont alls trots 4.6 km och det känns riktigt bra! Hälsenan började kännas de sista hundra metrarna men även den är mycket bättre. 
Heja mig!

 

Dressyr.

Eftersom att jag är ledig idag igen passade jag på att åka till Orsa och rida Helge. Det tar ju sån tid att åka till ridhus så det blir på mina lediga dagar. 
Hur som helst, det gick ganska bra. Inte i början för han var lite löjlig och spänd men när galopparbetet var gjort slappnade han av. Höger galopp var riktigt bra idag. Från fattning till avbrott. Vänster har vi lite svårare för, jag får för mycket i handen. Han tar min innerskänkel framåt, han rundar sig inte runt den och då blir jag lite stark tillbaka. Försökte tänka på att det hellre fick gå lite fortare bara han rundade sig och då blev det åtminstone lite bättre.

Traven på slutet var bra men jag upplever faktiskt att han går bättre överlag med Ps-tränset. Nu hade jag mitt vanliga dressyrträns eftersom jag inte fått mitt nya dressyr från ps än (det skickar dock idag sa de när de ringde idag). 

Nu ska jag traska bort till stallet och fixa det sista samt ta in hästarna. Det blir en halvtimme på bandet ikväll igen, samma som igår. Sjukt tråkigt men nu ska jag fortsätta hålla igång när jag väl börjat. Beach 2015 snart! 

 Bilder från idag:

Snygga!

Dessa stövlar är snygga tycker jag. De är från Mountain Horse och hade jag tävlat i hoppning kanske jag hade slagit till men nu gör jag ju inte det, och planerar inte att göra det på ett tag heller. 

 

Härlig helg.

Vilken härlig helg vi har! Väder är fantastiskt och jag är ledig ända till tisdag. 

Igår red jag båda hästarna. 
Helge genom byn och upp i skogen. Mest skritt pga underlaget men jag red länge och han kändes väldig pigg och glad. Mysigt med vår!

Grande red jag barbacka i en hage där underlaget är helt okej. Han var såklart stel i början men i höger varv var han väldigt fin medan vänster tog längre tid att få igenom. 
Idag kommer Åsa så ska vi rida ut hästarna i solen. Mysigt med sällskap! 

 

Ledig dag.

Ledig idag! Kvällsveckan är klar och det känns fantastiskt skönt! Är ledig 4 dagar i rad nu och det ska vara fint väder hela helgen. Hoppas kunna vara ute mycket, jag älskar verkligen sol och fint väder. Vem gör inte det. 

Åkte till Orsa med Helge idag och trimmade lite lätt. Han har bara gått promenader nästan en vecka nu pga underlaget så han var lite spänd i början. Både i kroppen och huvudet. Dock blev han fin på slutet och galoppen var finare än traven idag, tvärtemot hur det brukar vara. Gjorde många fattningar och det är han verkligen duktig på. Har märkt att jag behöver vara lite lättare i handen i galoppen när han känns stark. Börjar jag bromsa blir han dragig och det blir en dragkamp. Om jag däremot lättar i handen och rider ordentligt med benen går allt mycket bättre. Tänka sig! 

Lunchen är lagad och uppäten, disken är fixad och snart ska jag åka och handla innan det blir en löptur och stallet en sväng till ikväll. 

Älskar dessa lediga fredagar! 

Dagens aktiviteter.

Promenad med djuren och besiktning av bilen innan jobbet. Båda gick bra!Wanties.

Solglasögon från Dragon och skor från Mountain horse som gärna skulle få flytta hem till mig.

Trevlig helg.


Har haft en bra helg!  
Idag har jag t ex först tagit ut hästarna och sedan latat mig i soffan framför Vasaloppet hela förmiddagen. Efter lunch åkte vi till gymmet och tränade och sen red jag Helge en sväng. Det är lite trist underlag nu när vintern smälter bort. I skogen är det mest is nu och grusvägarna går ju inte att fräsa runt på iom att de är så opålitliga på våren. Rätt vad det är kan de rasa och hästarna kliver igenom. Dumt att riskera något. Skritt blev det idag med andra ord, och ett tag framöver. Det gör dock inte så mycket, skritta är underskattat. Fortsätter värmen såhär så dröjer det inte länge innan skogarna och dess underbara vägar har tinat fram!

Träns-tankar.

På onsdag om ca en vecka släpps Ps of Swedens nya saker, bl a de nya tränsen. Har fått veta att de kostar närmare 3000:- och det tycker inte jag att ett träns är värt. Möjligen om man tävlar på hög nivå och vill vara extra fin osv men för en hobbyryttare som mig, nej.
 
Jag har fått 2000:- av Ps of Sweden och jag lägger inte ett öre mer än det har jag bestämt mig för. Det lutar åt ett Youngster-träns plus en käkrem. Har ett svart träns från Stubben med två olika breda nosgrimmor så ett nytt med remont kan passa bra. Inte den snyggaste nosgrimman men hästarna brukar trivas bra på den. 
 
Då kommer jag ha 5 träns och kan ha olika bett på alla och variera mellan utan att behöva byta. Ett hackamore, ett vanligt tredelat med lösa ringar, ett nova, en rak gummiklädd stång och Grandes pelham. Eftersom det är så jobbigt att byta liksom ;) 
 
Är det bara jag som är otålig när jag bestämt mig för att köpa något? Sen jag fick presentkortet har jag velat beställt det där förbannade tränset NU. Att vänta är INTE min grej. Inte vad det än gäller. 
 
Well, well. Om en vecka kanske det här är på väg hem till moi. 
 
 

Onsdag.Mysig skrittsväng genom byn vid sjön idag. Helge fick gå med hack och solen lyste. Skönt att känna solen värma i ansiktet.

Sprang hem från stallet. Det är bara 2 km men jag höll bra tempo och hade orkat längre, dock hägrade maten så det fick räcka för idag. Milen under en timme innan nästa vinter? Kanske det kan vara ett bra mål. 

 

Intressant.

 
 
 
 

"Jag har slutat att rida med kandar

Som veterinärstudent under fjärde året på utbildningen lär man sig väldigt mycket om hur man tar sjukdomshistorik, diagnostiserar och behandlar djuren. Under hela höstterminen hade vi föreläsningar om sjukdomar och operationer inom smådjur, häst, idisslare (ko och get/får) samt gris (lite fjäderfä stoppade SLU in också). 

En specifik föreläsning om hästens tuggsystem fattade mitt intresse och efter den såg jag vår användning av hästarna på ett helt annat sätt än vad jag gjorde tidigare. 

 

Hästens tänder växer en stor del av deras liv, tills de är över 20 år gamla därefter slits de sakta ut. Tuggsystemet är gjort för att det ska arbeta 15-20 timmar/dygn. De kan bara tugga på en sida i taget och tuggar ungefär 40-55 pendlingar per sida innan den skiftar över till den andra. Fodret skjuts i ett Z-mönster genom munnen innan den sväljs. 
Hästen sliter naturligt själv ner sina tänder och raspning/tandvård behövs inte. Men visst har vi alla hört att vi ska ta våra hästar till veterinären och kolla tänderna en gång om året...

 

Och varför ska vi göra det då om jag säger att hästens tänder inte behöver raspas? 
Jo, om jag skriver så här. Alla hästar som används till ridning eller körning med träns och bett har munsår. Självklart mer eller mindre beroende på hur du använder bettet på hästen men majoriteten av våra hästar har munsår. Munsåren kan vara sår i mungiporna eller tryckskador i gommen efter underkäkens tänder till exempel. 

När vi sätter i bett i munnen på hästen och drar i tygeln stimulerar vi en reflex. När bettet nuddar den första kindtanden kommer det utlösa en gapreflex som är naturligt för foder som hästen tuggar men blir en oönskad reflex när vi rider. Vad gör vi ryttare då? Jo vi spänner på nosgrimmor som t.e x den klassiska Aachennosgrimman som dessutom har en rem under bettet också, vilket ska förhindra hästen att gapa.  
Om man skulle titta på en hästskalle i transversellt snitt, kommer man se att allt utrymme som finns i en hästmun när den är stängd är obefintligt, då allt utrymme tas upp att tungan. Det utrymme som finns är utrymmet mellan kindtänderna och kindslemhinnan det utnyttjas när hästen tuggar och behåller fodret där under tiden. Ni kan då själva föreställa er att det egentligen inte finns plats för någon metall alls i en hästmun, mellanrummet mellan framtänderna och kindtänderna på en häst är inte där för att vi ska kunna placera ett bett, det är där för att hästen ska kunna tillgodose sig själv med mat. När hästen försöker gapa med bett i munnen och träns kring huvudet inverkar nosgrimman på ett sånt sätt som gör att hästen biter sig själv i munnen. 

Det är främst två saker jag tänker på när jag väljer träns och bett. Det första är tjockleken och utformningen av bettet. Jag vill ha så lite metall som möjligt i munnen, för ju mindre metall jag har destu mindre metall behöver ta vägen någon stans i den trånga trånga munnen (tryckas mot tungan och gommen). Med utformningen menar jag så lite kulor, valv, krusiduller, vinklar, gänger osv. osv. för att störa och trycka så lite som möjligt. De betten som har blivit omdiskuterade att ge så kallas "tungfrihet", säger jag bara "Tungfrihet, my ass!". Om du har ett bett med ett högt valv, som jag väljer att kalla det, om det inte ligger dikt an tungan vart tror ni då att det tar vägen? För det måste ta vägen någon stans i munnen. Jo, upp i gommen. 
Den andra saken jag tänker på är tränsets utforming. Jag har länge ridit med en klassisk aachengrimma, men väldigt löst spänd. Den är nämligen utformad att trycka rakt mot kindtänderna, vilket nog inte så är behagligt. En remontgrimma är ett typ av träns jag fattat mycket tycke för då den inte trycker någonstans eftersom den endast omger undersidan av bettet. Även den spänner jag mycket lite när jag rider med det. 
En stilla hand har förstås också en positiv inverkan.

Jag ska ju självklart vara ärlig och säga att givetvis har jag gjort alla fel som finns. Det är mycket man lär sig som liten när man är ny i hästvärlden som man inte ifrågasätter utan man bara gör för att det är så man är lärd. Man blir lärd att "i det hålet där, där du kan stoppa in fingrarna i hästens mun, där ska du lägga bettet" och så är det. Jag ifrågasatte aldrig vad det var för bett man stoppade i munnen eller hur det skulle kunna tänkas påverka hästen på något sätt, bara det blev lättare för mig som ryttare att hantera hästen vid ridning så var det prefekt. 
Jag får lite ont i magen av att hästarna får betala ett sådant pris för att vi ska ha dem som hobby. Tro inte på allting som säljs i ridsportsbutikerna, bara för att det är till för ridsport betyder inte det att det är bra för hästarna. Det är många gånger inte några veterinärer eller hästspecialister som utformat betten. Nej, nej det är företag som vill tjäna pengar. 

 

Detta inlägget är inte skrivet som något påhopp mot någon eller några, jag vill bara väcka ert intresse och be er alla hästmänniskor där ute att börja ifrågasätta allt vi gör med våra hästar, att bli mer medvetna om vad vi sätter på dem och sen ber dem att utföra. Det bästa man kan göra för sin häst är att VARIERA. Ha minst 3 uppsättningar med olika träns och 3 olika bett och variera mellan dem i ridningen. Helst ska ett av de tränsen vara ett bettlöst, då är det väldigt optimalt. Om man kan variera med helt olika typer av huvudlag och bett kan man enkelt förhindra trycksår och andra typer av skav/tryck eftersom det då varje dag trycker på olika ställen. 

 

Jag har slutat att rida på kandar, för när man tänker på det så är det verkligen det sämsta du kan stoppa in i en hästmun. 


Som sagt, ta inte detta som kritik eller som att jag säger att alla misshandlar sina hästar - för det gör ni inte. Men munhälsa hos våra hästar är ett globalt problem vi ställs inför på grund av hur vi använder dem. Och därför behövs det en munhåleundersökning en gång om året av en veterinär. 

 

Tack för att ni läste!"

 
Källa: sensation.devote.se
 
 
Nej, något kandar kommer aldrig komma i närheten av mina hästars munnar. Tycker det är SÅ förlegat att man har det i höga klasser i dressyren. Man vill väl visa att man kan göra svåra saker med sin häst med enklast medel möjligt? 
 

Exhausted...

Usch jag tror jag har gått in i någon form av "minivägg". Min kropp skriiiiker verkligen efter lugn och ro. Efter vila, och sömn! 
Känner mig trött 24/7 och det är en kamp att stå på jobbet och jobba. Varje sekund är så jobbig att jag nästan vill ramla ihop i en liten hög och bara ligga där tills någon sopar upp mig. Det har varit så någon vecka nu och idag lyssnade jag på kroppen och åkte hem lite tidigare från jobbet. Jag känner mig inte sjuk men ungefär sådär som man gör innan. Trött, ont i kroppen, slutkörd osv. Dock bryter inget ut åt mig, jag känner mig bara överkörd och har fullständigt slut på energi. 
Hade tagit med mig gymkläderna till jobbet idag för jag tänkte att träning mår man ju bra av och jag känner mig alltid piggare efter. Det kunde jag bara glömma. Jag åkte hem och ramlade ihop på soffan istället.
 
Jag tror att det här beror på flera saker. Flera småsaker som blir lite för mycket tillsammans. Nr 1 är nog min brist på sömn. Jag sover sällan mer än 6 timmar. Det räcker för en del men jag tror jag behöver mer. Jag rör mig så pass mycket om dagarna så att sova ordentligt är nog viktigt. 
Sen äter jag lite för dåligt. Jag äter inte dålig mat och inte heller för lite, men för sällan. Jag tror även att min "stresshjärna" bidrar en hel del till mitt mående. Jag känner mig stressad väldigt ofta och jag planerar mina dagar in i minsta detalj för att allt ska klaffa med hästar och jobb. Egentligen behöver jag inte stressa för jag hinner det jag tänkt (för det mesta iaf) men det är så svårt att komma ur det där tänket. Mycket av min stress ligger i att jag vill hinna stressa ner och ta det lite lugnt på kvällen sen. Inte bara komma hem och laga mat lite snabbt sen sova. Låter logiskt va? Stressa för att kunna ta det lugnt =P 
 
Jag har iaf lyckats motionera båda hästarna idag. Helge red jag på grusvägen mot sjön och lät honom galoppera i lite högre tempo. Jag orkade inte rida helt som vanligt så det fick bli var det blev. Han var iaf pigg och glad, liiite för stark men det kan ha berott på ryttaren också. Han får väldigt lite kraftfoder nu och blir bara piggare av det, piggare än med kraftfoder (pssm-tecken nr1). Hö får han så mycket han orkar äta av, såklart. Så länge han inte faller ur får han gå på lite alfalfa-pellets, en näve Re-Leve och lite olja. Inga konstigheter.
Grande får inte mycket han heller. Fri tillgång på hösilage ute, hö inne, alfalfa och lite av hans seniorfoder. Han är extremt pigg så han skulle behöva lite nedåttjack istället =) 
Grande motionerade som en dåre för sig själv i hagen idag men jag red ut en sväng på honom ändå, under lite mer ordnade former. 
 
Nu står maten på spisen och efter den och en dusch ska jag SOVA. Måste bli ändring på det här. Pronto. 
 
 

"Mitt" träns.

Det är ganska häftigt att jag namngivit detta. Om det inte är alldeles för dyrt blir det mitt inom kort!

  

Hejdå februari!

Idag är det första mars och den första månaden man kan kalla "vårmånad". Det blir man lite glad av! Är ganska trött på vintern just nu även om jag inte tycker den är så väldigt jobbig. Jag längtar mest efter våra fantastiska ridvägar 😊

Helgen har varit ganska jobbig men väldigt rolig också. Vi hade planerat en 30-årsfest för en av mina bästa vänner i all hemlighet och den var igår. Nu hade resten av tjejerna gjort större delen av allt men just igår var det mycket eftersom jag även hade stallet att fixa samt hämta hö. 
Kvällen blev iaf lyckad men vi åkte hem tidigt. Andreas har jättemycket i skolan så medan han pluggade med datorn i sängen och jag sov som en stock så var det full rulle på resten av gänget i bygdegården.
När vi städade idag var det lite lugnare dock haha.

Låg i soffan i eftermiddags och zappade mellan skidorna och hoppningen på tv. Såg inte slutet av hoppningen men SvT hade tydligen avbrutit sändningen med tio minuter kvar. Riktigt illa!

Gick igenom mässtältet och kikade lite innan Andreas åkte tillbaka till sthlm igen. Det är galet i Mora nu. Folk och trafik överallt. Skönt att bo lite utanför så man inte drabbas så hårt men jag tycker det är kul att det händer något här och all tillströmning av folk är bra för bygden. 

Hästarna fick vila igår för jag hade verkligen inte tid men idag tog jag en promenad med Helge i mörker och snöstorm. Det är bara att göra det, han ska inte stå mer än en dag så är det bara. Då får tv-soffan vänta. 

Det har snöat en hel del så jag hoppas vägarna är bra att rida på igen i veckan. 

Imorgon är det tidig vecka på jobbet och imorgon får vi tillbaka lägenheten som varit uthyrd till skidåkare. Snabba cash! 

I veckan släpps de nya ps-tränsen så då ska jag beställa. Can't wait!

 
RSS 2.0