Mer täckesfunderingar.

Har man läst min blogg ett tag vet man att jag har någon konstig "fetisch" när det gäller täcken till hästarna. Jag har bytt ut nästan hela deras garderob till Horseware-täcken under sommar och höst men än skulle jag vilja byta ut tre till samt köpa ett till flugtäcke och ev någon till liner. 
 
Det som fattas är:
Ett tunt regntäcke.
Har ett jag köpte från Börjes för 100 år sedan som faktiskt (!) har varit väldigt bra men nu sjunger det på sista versen. Detta vore en god ersättare.
 
 
Så ett 100g regntäcke och jag är sugen på det nedan. Jag kommer dock komplettera det med en hals. Egentligen är det väl löjligt att baka in hästarna i halstäcken sommartid men det är hur som helst trevligare att göra ordning en helt torr häst om man ska ut och rida. Framåt mars/april ska jag nog investera i dessa två. 
Sen skulle jag gärna ha ett till vintertäcke från Rambo. Grandes tjockaste täcke är ett halvrisigt från HorsePower, som visserligen håller honom torr och varm men ändå. Det behöver nog bytas ut till nästa säsong. 
Det täcke som mest motsvarar det jag vill ha är nog detta. Riktigt snyggt är det ju också =P
 
 
 
 
Ev att det blir ett till Rambo duo istället. Är riktigt nöjd med det jag redan har. Det lila Rambo-täcket är ju också väldigt snyggt men jag gillar inte halvhals. Manen blir lätt skavd och ska man ha hals öht kan man lika gärna ha hel hals. 
 
Slängde två flugtäcken efter sommaren i år så nu behövs ett nytt. Har ett från Rambo och köper kanske ett till likadant sånt. Flugtäcken är ju ganska sköra så där vill jag verkligen köpa ett ordentligt, de går liksom ALLTID sönder (förutom mitt Rambo som är fantastiskt hållbart och rejält). 
 
I nuläget har jag en 300g liner och en 100g. Egentligen räcker det men kanske köper en till 300g till nästa vinter. Har liner till Helges stalltäcke när det är riktigt kallt men använder den även till Rambo Duo-täcket eller med ett Rambo 250g och då måste man flytta över och greja. I-landsproblem, but still.
 
Köper jag dessa täcken kan jag skänka bort tre andra täcken och har då, förutom några Shires-täcken och något ull-täcke, bara täcken från Horseware. Gillar verkligen de täckena. Passformen är outstanding! Det enda jag inte är helt 100 nöjd med är ett Mio 200g med hals men man får ju vad man betalar för, så är det ju =) 
 
Varför mina nya täcken troligen blir Rambo är för att jag är otroligt nöjd med de jag har. Man behöver inte oroa sig för att hästarna ska bli blöta efter en hel dag med spöregn, eller kalla av att stå ute i snöstorm och 15 minusgrader. De ligger still och de går inte sönder så lätt om någon av hästarna biter i dem eller om de rullar sig över något i hagen. Det är en investering att köpa Rambo-täcken. Faktiskt. Det är inte helt ovanligt att höra att folk haft sina i 10 år och att de fortfarande är fullt funktionella. 
 
Men men, slut på täckesfunderingar för nu.
 

Medicin och någon som behöver lugnande.

Äntligen har jag besökt en läkare med min arm. Hon kom fram till att det mest troligt är muskelinflammation i överarmen och även inflammation i ett muskelfäste i axeln. Ska fortsätta medicinera ett tag till för att försöka få bort inflammationen helt utan avbrott. Fick ny och starkare medicin som ska göra att jag kan sova på nätterna. Den är visst beroendeframkallande men jag hatar ju i princip att ta tabletter så det ska nog inte vara någon fara =) 
 
Hann med en sväng på stan också i förmiddags där vi handlade för våra presentkort. För mig blev det underkläder för 800:- (!) och Andreas hittade en snygg tröja på Grays på rean. Som fattig student och som ensamstående hästägare får man passa på när det bjuds på rea hihi. 
 
Helge fick en kort promenad idag och han var inte klok en sekund! Pep, hoppade runt, taktade och var extremt laddad. Jag klarar av honom men känner man honom inte och vet hur han gör när han är sådär så hade det nog varit obehagligt eftersom han är så stor. Lite tufft för mig när jag bara har en fungerande arm dock men det går. 
 
Nyår är planerat och det blir säkert toppen. Jag kommer att få hålla mig nykter eftersom Citodon och alkohol visst inte är någon hit men jag hade nog varit det ändå. Hästarna ska tas omhand och någon måste ju köra hem från kalaset. Har utsläpp dagen efter så jag vill gärna vakna hemma. 
 
Snart blir det natta. Ska bli intressant att se huruvida tabletterna hjälper. Det vore hur som helst otroligt skönt att få sova en hel natt för första gången på jättelänge. 
 
 
 
 

De senaste dagarna.

Hade en jättemysig jul med familj, moster och kusiner. Är jättenöjd med mina julklappar och jag hoppas de som fick klappar av mig är nöjda med dom också. Jag fick bl a en fin trappstege att ha lite fina handdukar, ljus osv på i badrummet. Vi har lyxen att ha ett stooort badrum i lägenheten så det går att inreda lite iaf, även om golvet inte är det snyggaste direkt (längtar efter eget hus som man kan inreda precis hur man vill). Fick även pengar som kommer täcka nästan hela den roliga veterinärräkningen jag fick dagen innan julafton (frågar mig återigen varför jag överhuvudtaget har hästarna försäkrade?), så det var väldigt välbehövligt. Min familj känner visst mig ;) Av syster fick jag ett presentkort (och en jättefin grimma) som ska utnyttjas imorgon är det tänkt. Vi tänkte ner på stan en sväng. A fick bl a ett presentkort av mig med. 
 
Juldagen spenderades på parken med tjejerna. Mycket trevligt! Träffar mina vänner ganska sällan, har ju aldrig tid när det tar sån tid med hästarna, men det är alltid lika kul när jag väl gör det. Vi ska hitta på något på nyår också. Blir nog i en stuga i skogen med långkalsonger och mysbrallor i vanlig ordning =P 
 
Förutom att ha firat jul så har jag skött om hästarna och haft otroligt ont i min vänstra arm. Har inte gjort något speciellt med armen vad jag kan minnas, tror det är någon förslitningsgrej/överansträngning/muskelbristning/inflammation eller något i den stilen. Ont som satan gör det iaf och trots att jag knapprat massor av tabletter blir det inte bättre alls, snarare tvärtom. Har suttit i i ca 2 veckor och under den tiden har jag vaknat många, många gånger varje natt och har haft så ont att jag inte vetat vart jag ska ta vägen. Börjar bli lite less nu när jag inte kan sköta stallet själv ens, och inte jobba. Imorgon ska jag förhoppningvis få en tid hos en läkare så det blir någon ordning på det här. Jag lär väl få ännu mer tabletter att äta under ännu längre tid kan jag tänka mig... Hoppas inte, jag är inget fan av att äta tabletter. 
 
Hästarna då.
Helge står fortfarande i sjukhage då Nino tyckte att han hellre får promeneras än att bralla loss i hagen just nu. Och eftersom att Helge kan vara ganska....livlig, i hagen så får han vara inlåst i mindre hage ett tag till. Han är dock ett monster att gå med. Han vet mycket väl vad som gäller men han har så extremt mycket energi att han inte vet vart han ska ta vägen. Han hoppar och far sen blir han frustrerad när jag säger åt honom (men han gör som jag säger) och skärper sig ett tag tills han börjar igen. Jag förstår honom, men det betyder inte att han får hålla på. Knasboll. Han lugnar sig iaf skapligt efter ett tag. Snart får jag börja rida honom igen, om jag törs haha.
 
Eftersom det inte finns en chans att jag kan gå med båda samtidigt nu, dels pga överladdad Helge men mest pga min onda arm så har Andreas hjälpt mig både motionera hästarna plus göra det tunga i stallet. 
Idag red han Grande medan jag gick med Helge. Guld värt! 
Helge ska få gå i sjukhagen (som förvisso är ganska stor nu, ca 5 * 10-12 m) några dagar till så får han gå själv i stora hagen några dagar så han inte blir alldeles förjävlig på stackars Grande. Grande är nog väldigt nöjd nu när han går själv och får fri tillgång på hösilage i sin hage. Helge får också fri tillgång men med hö. 
Det är viktigt att framförallt Helge får mycket mat nu i kylan när han inte kan röra sig så mycket. Han äter dock inte upp knappt hälften av vad hans hönsmamma-matte ger honom =P 
 
Uteboxen fungerar bra trots att det är så kallt ute. Den är ju isolerad och Helge har ett tjockt Rhino-täcke på sig plus en tjock liner. Det värsta är väl om jag ska mocka på eftermiddagen när han varit ute ur boxen en längre tid. Då kan det frysa till litegrann. För övrigt har jag inga problem med kylan alls. Jag har jättebra kläder både till mig själv och hästarna. Köpte ett par nya tumvantar i skinn runt jul och både min halvnya jacka och de gamla trotjänartäckbyxorna är jättevarma. Har även ett par väldigt varma skor (galet fula dock) och ett par värmesulor jag fick av syrran i julklapp förra året. 
Hästarna har fått några Horseware-täcken under hösten som går att kombinera med liners och jag har två varma innetäcken från Rambo och Shires som går att lägga under ett vintertäcke om det är riktigt kallt. Med varma täcken, möjlighet att röra sig och mycket grovfoder klarar de sig bra även upp till -30 om det skulle bli det. Det får vi dock hoppas att vi slipper!
 
 
 
 

Piiiiigg!

Pigg, piggare, Helge.Dan före dan före dopparedan.

Helgen swishade förbi med jobb på julshow och en snabbvisit till Hälsingland. Det gör dock inget att helgen gick fort för jag är ledig tills nästa helg och det känns skönt! Hade inte kunnat jobba nu med min arm ändå. Ska äta en kur antiinflammatoriskt och hoppas det släpper. Var vaken större delen av natten och grät tom en skvätt i morse för det gör så förbannat ont. Kan ju inte vila armen heller för jag har ju mockningen och det att göra i stallet.

Helge var mer vild än tam att ta ut idag och han börjar bli sig själv igen. Ska börja gå med honom imorgon.

Grande red jag en sväng nu på kvällen. Pannlampan är lagad nu och funkar perfekt igen. Grande var jättepigg och fick göra lite som han ville. Min arm ville inte riktigt vara med om något annat.Alltså....vilken dag!

Ja den här dagen har inte varit som alla andra, det är väl det minsta man kan säga. Den har både varit jättebra och HEMSK.
 
Tar det från början. 
För det första sov jag fruktansvärt dåligt i natt. Kom i säng sent och klockan skulle ringa efter 5,5 timme. Somnade direkt men vaknade även ganska fort pga min vänstra överarm som har ballat ur fullständigt de senaste dagarna. På dagarna går det bra men på nätterna alltså....får SÅ. JÄKLA. ONT. I natt fick jag lov att ta en värktablett vid 01 för jag låg bara och vred mig i smärtor (vilket jag gjorde resten av natten med då värktabletten inte hjälpte alls typ). Bla, bla, bla, när klockan ringde 04,40 var jag med andra ord inte så utvilad 
men inte heller trött. Hade inte sovit knappt alls så hade väl inte hunnit bli trött ens. 
 
Var i stallet vid 05,30 och 45 min senare rullade vi av gården med Helge i transporten bakom. Han har inte känns så fräsch sen marken blivit hård. Stapplig när det är hårt i hagen, och nu de senaste dagarna halt på höger fram till och från. 
Åkte iaf till Borlänge idag där vi kollade lite snabbt på lina hur han såg ut och sen ville jag att det togs några bilder på hans hov. Hade bokat det redan innan besöket eftersom han varit varm i den hoven och resten av benen varit helt torra och fina. 
Han har små pålagringar i hovleden, som jag redan visste om, och även en del urkalkningar i hovbenet på utsidan och det är pga dessa han blivit halt. Något som inte direkt hjälpt är att han bara har traktbrodd och det är ganska halt i hagen. Jag valde att göra så denna snöfria period pga att hovlederna (som han haft problem med förut) mår bättre av så lite brodd som möjligt, men inte hovbenet dessvärre. Aldrig kan man göra HELT rätt verkar det som. 
De ska iaf skos på tisdag så då blir det 4 brodd på varje hov samt tjocka sulor fram så han slipper få ont av att kliva på ojämnheter, stenar osv. Han får även medicin en vecka så den lilla inflammationen försvinner. Sen ska han vara fit for fight igen. 
 
Vi gav honom även en till dos IRAP men hovlederna läckte nästan inget alls. Höger droppade det lite ur när han satte kanylen och vänster kom ingen ledvätska alls ur. Vilket känns skönt för då är åtminsone de friska. Han tar ingen skada av irapen och det gör ju inget att underhålla lederna nu när de varit ganska påfrestade på den här hårda marken och iom att han stapplat så pass som han har gjort. Annars är jag inget fan av att "smörja" hästar i förebyggande. 
 
Även munnen kollades och han hade några hakar och några små, små sår men inget utöver det. 
 
Allt frid och fröjd alltså! So far so good så att säga. 
 
På vägen hem svängde vi in och köpte sulor på Norells och åkte vidare mot Borlänge-centrum. Allt jag skrivit innan detta har varit den "braiga" delen av dagen, nu kommer den andra delen. 
 
Rullar glada i hågen mot stan när min bil hoppar till och jag tror det är Helge som rört sig/gjort något i transporten. Märker att bilen lagt av och att acn är på (min bil lägger av när man sätter igång acn men det är en egen historia, ingen av oss hade rört den nu). Lyckas iaf rulla in till sidan av riksvägen, över en trottoarkant upp på en gräsplätt och lyckas preciiiiiiis få in både bil och transport från vägen när bilen stannar helt. Försöker starta, ringer runt och frågar om råd, testar lite grejer som inte funkar och min panik blir bara större och större. Bara någon meter bakom transporten dundrar stora lastbilar förbi och det känns inte alls tryggt i det här vinterväglaget. 
Andreas lyckas få tag i en hyrbil (gratis) som vi får låna att skjutsa tillbaka Helge till kliniken med så han får en box att stå i medan vi försöker lösa så vi kan ta oss hem.
Lastade ur Helge som är lugnet själv. Han var hur nöjd som helst att stå där och titta på all trafik och undra va fan vi höll på med. Han hade fått varma täcken på sig och det är jag glad för för herregud vad jag frös! En sån här gång är jag otroligt glad att jag valt att köpa en transport med fronturlastning. Idag hade jag fått lasta ur på riksväg 70 annars och det hade kunnat sluta i katastrof. 
 
Självklart krånglar transporten när vi ska ställa av den så först går det inte, men efter lite våld så får Andreas av den och kan med hjälp av två snälla killar/gubbar putta bort bilen till en parkering, putta fram transporten så vi kan ta på den på hyrbilen ( en sinnerssjukt jäkla snygg Merca) och åka till Romme. Väl där fick Helge en box, vi kopplade av transporten och jag väntade tillsammans med Helge medan Andreas lämnade hyrbilen och fixade hämtning åt oss. Helge har varit lugn precis hela dagen. Inte brytt sig om när andra hästar kommit och gått, stått i en egen avdelning och hört hästen gnägga och springa på gången utanför men han har bara stått och tittat ut genom fönstret eller ätit hö.
 
Jag ringde iaf bärgare som skjutsade min bil till verkstad och till slut kom vår skjuts och hämtade mig, Andreas, Helge och transport så vi kunde få åka hem. Jag körde dock. Ingen annan får köra mina hästar inte. Inte när det är mörkt och halt dessutom. Vi var på väg hem första gången 11,30 och andra gången åkte vi 16,30 så det gick inte så fort som det låter. Bilen som hämtade oss var en Q5:a, en Audi. RIKTIGT nice bil alltså. Jag tycker min v6:a med 2,5 liters motor går bra att dra med men den här alltså. Jäklar vilken bil! En sån vill jag ha nu ;) 
 
Vi kom hem iaf. Till slut, och jag är enormt tacksam för att Andreas hjälpt mig så idag. Ringt runt, fixat och försökt hålla mig lugn när jag mest känt mig som en yr höna i full panik, haha. Självklart är jag även sjukt glad att Chrille ville komma och hämta oss med en så bra dragbil (sjukt kul att han även hämtade en strandsatt Andreas i Falun mitt i natten för EXAKT en vecka sedan) och så är jag tacksam att Anna kunde rycka in och jobba istället för mig. Skulle jobbat julshow ikväll med början kl 18 men eftersom vi kom hem 19,30 så gick inte det så bra. 
 
Vi hade iaf enorm tur i oturen att bilen gick sönder där den gjorde. Hade vi bara åkt några meter till hade det blivit stopp mitt i en rondell, eller om vi kommit någon km till, mitt i Borlänge centrum. 
 
Jag är glad att det inte var någon större fara med Helge iaf. Jag hade sett framför mig både hovbensfraktur och strålbensfraktur etc men så blev det inte. Det viktiga idag är att han mår bra. Skit i bilen. Materiella skador är tråkiga pengar men inget emot om det varit värre med Helge. Bärgning och reparation blir säkert skitdyrt men what to do. Kan nästan skratta åt situationen nu. Nu måste jag bara ta mig till Borlänge någon dag för att hämta bilen men det löser sig. Hoppas de hittar felet bara för det här vill jag INTE vara med om igen =P
 
 
 
Det blev en lång dag även för lilla hjärtat. Även om han fått stå i en box och äta hö större delen av dagen så var han väldigt nöjd med att komma hem <3

Om man får drömma lite...

....så skulle mina hästar ha det ungefär såhär:
 
Kl: 05,30 skulle de få en tuss hö i boxen ur en foderautomat. Detta kunde de mumsa på tills jag (eller en anställd hehe) skulle ge dem kraftfoder 06. 
De skulle komma ut i hagen med hö senast 06,30. Få hö ute 10, 13, 16 och 19. Fri tillgång om det gick att ordna på ett smidigt sätt. De skulle ha en ligghall i hagarna med massor av halm, lyse samt thermobar till vattnet. Vi skulle ha så många hagar att man aldrig behövde ha hästarna i någon lerig eller knölig hage och de hagarna de skulle gå i när det fryser i marken skulle BARA användas under den tiden. 
De skulle få komma in vid 21-22 på kvällen och få en liten kraftfodergiva samt mycket hö som ska räcka i stortsett hela natten. 
Hagarna skulle vara stora, boxarna skulle vara minst 16 kvadrat med öppningsbara fönster ut och hästarna skulle skrittas/promeneras 30-45 min varje dag plus ridas/tömköras. 1-2 dagar i veckan skulle de bara promeneras 45 min, kanske 2 ggr om dagen men aldrig vila helt, om inget oförutsett händer. 
 
Alltså grovfoder 6 ggr om dagen, mycket utevistelse i stora hagar och mycket rörelse. Så skulle jag ha det...om man får drömma lite. 
 
 
 
 
 
Kan inte påstå att de har det så illa nu heller =)
 
 
 

Lucia-helgen.

Har en bra helg. 
Igår var vi på julshow med jobbet. Riktigt trevligt var det med god mat och bra underhållning. Nästa helg jobbar jag där igen, både fredag och lördag. Det ska bli kul! 
Blev ganska sent igår men efter vissa missöden så var både jag och Andreas till slut hemma vid 02 =)
Sovmorgon idag och så har jag gått med hästarna i lite över en timme. Så tråkigt underlag nu! Is och knöligt. Värdelöst. 
Lite tidigare ikväll var vi på bio och såg Hobbit - Femhäraslaget. Tyckte det var riktigt bra faktiskt. Mäktig och sjukt bra gjord. 
 
Imorgon har jag utsläpp i stallet och på eftermiddagen har vi det årliga luciafikat i stallet. Brukar vara mysigt. 
 
 
 
 

Foder, TVI-light och massage.

Jag beställde ju ett nytt foder till Helge för ca två veckor sedan och idag kompletterade jag den beställningen med mer av det fodret plus ett proteinfoder med väldigt låga värden av socker och stärkelse samt ett specialfoder till Grande. 
Proteinfodret är alfalfapellets som man antingen ger som det är eller som en mash, alltså uppblött. Jag kommer självklart blöta det. Ger inte mina hästar torr pellets oavsett vilken typ av pellets det är. Detta foder kommer båda att få av. Sen får Helge får sitt Re-leve och Grande får Veteran-mix vilket är ett foder framställt för äldre hästar och det har dessutom örter som är bra för luftvägarna vilket är perfekt för honom, även om han inte har problem med dem för tillfället. 
Det känns bra att ha hittat något som verkar lovande. Kraffs sortiment är väl skapligt okej men det jag letat efter finns inte, inte heller hos de andra "vanliga" märkena. Jag är ganska kritisk när jag testar foder och har testat ganska mycket, men inget jag varit helt nöjd med. Jag vill heller inte trycka i hästarna massa konstiga saker bara "för att". Enkla, vettiga och välgörande foderalternativ som inte är tokdyra. Toppa Häst har Saracens sortiment plus en hel del annat. Finns foder för alla möjliga olika hästar. Det tycker jag är viktigt, hästar behöver olika fodertyper och olika mycket. Det finns för fånghästar, sånna som har Cushing, feta, muskelfattiga, smala, gamla osv. Jättesmidigt att beställa hem också. Fraktfritt om man beställer över 500 kr och det levereras hela vägen hem. Tummen upp! 
Kan ju tillägga att det viktigaste av allt är ett bra grovfoder och att de får tillräckligt mycket. Helst fri tillgång om det är möjligt. Iaf aldrig utan hö/gräs/hösilage mer än 4 timmar!
 
Apropå fodret så skruvade jag några nya broddar på Helge idag och han var jätteduktig! Vet inte om jag kan tro att det är nya fodret som märks av redan (OM han har pssm dvs) men han var iaf väldigt lätt att hantera bakbenen på och kunde "stå på tå" medan jag skruvade i brodden och drog åt med skiftnyckeln. Brukar låta honom ha tån i marken när man grejar med bakhovarna ibland men han lyfter dem ofta och blir spänd, men inte idag. 
 
Gick med dem en sväng i skogen idag eftersom det var någorlunda mjukt. Blev väl ca 35-40 min och hästarna var pigga och glada. Det händer inte så mycket just nu men det gör inget. Det är bara skönt att ta en liten paus och låta hästarna röra sig lugnt och helt avslappnat på promenader. 
 
Idag fick jag massage på jobbet (en förmån vi har) och herregud det var underbart! Var riktigt stel i axlarna efter min lilla avsittning så det var skönt att vara alldeles lealös efteråt. Skulle kunna tänka mig massage 3-4 ggr i veckan =P 
 
Sitter och lider mig igenom Twilightvaddennuheter. Vampyrfilmer är det absolut mest töntiga jag vet men det finns inget annat att se på. Går nog och lägger mig istället. Det är nog mer intressant att stirra in i en vit vägg skulle jag tro =)
#svårflörtad 
 
 
De här två tröttnar jag aldrig på att titta på dock <3
 

Ekorrhjulet.

Livet rullar på som vanligt. Jobba, fixa stall och röra på hästarna, äta, duscha, sova, börja om. 
Eat, mocka skit, sleep, repeat. Skillnaden idag är att en viss procent av min kropp har färgats blå och att det gör ont, dock mindre ont än jag trodde igår. 
 
Den här tiden är rätt seg. Tack och lov att vi är på väg mot jul. Under jul och efter brukar allt kännas lättare. Jobbar dessutom inte spec mycket över jul så jag hoppas kunna vila upp mig och ladda batterierna, som det heter. 
 
Nej ingen idé att sitta här i sin ensamhet och uggla. Börjar 5,30 imorgon och borde kanske sova några timmar innan dess så jag slipper vara ett monster på jobbet. Blev förbannad på en kille på jobbet idag som drog ett "hästar passar bäst på mackan"-skämt när jag berättade om hästen som blivit såld nyligen för 26 mille. Berättade hur sinnesjukt gammalt och extremt tråkigt skämt det där är, som ingen tycker är roligt och som är det mest icke-fantasifulla, töntiga, uttjatade skämtet i världshistorien. Vet inte varför jag är så explosiv just nu. Jobbat för mycket skulle jag tro. Behöver åka på vilohem =) Bli inlåst utan godis och telefon. Det vore allt nåt. 
 
 

Att gå steget längre.

Någon som hört talas om en häst som fått hovledsinflammation/kotledinflammation etc där den blivit behandlad med kortison och hyaluron 2-3 kanske 4 ggr som döms den ut och avlivas? Jag har hört sånna historier flertalet gånger, TYVÄRR. Ägare som liksom inte tar det steget längre, ägare som ger upp så himla lätt, som inte tycker att ens häst liv är värt mer än att man själv ska kunna tävla t ex. JAG förstår absolut inte det tänket öht. Att man liksom "leker" med ett liv på det där viset. Att man ens har mage att inte göra ALLT i sin makt för att hästen ska kunna fortsätta må bra. Herregud de gånger jag räddat livet på Helge kan jag snart inte räkna på en hand längre. För mig är det inget konstigt. Han har livsglädjen. Hade han inte haft det hade jag såklart tänkt annorlunda men han HAR det. Han är pigg, glad och busig (uppenbarligen eftersom han lyckades få Grande att slänga av mig idag haha).
 
För MIG går en utredningsfas till ungefär såhär. Man åker till klinik (distriktsveterinärer använder jag bara vid vaccin och kolik) och får ett utlåtande, kanske behandlas hästen och så åker man hem och vilar eller vilka förhållningsregler man nu fått. Blir inte hästen bra åker man tillbaka och behandlar förmodligen igen. Har man inte fått önskat resultat efter två behandlingar bör man ta sig en tankeställare att man kanske måste göra något annat. Låta hästen vila helt flera månader? Åka till en annan klinik för att få en second opinion eller som jag, ta det ett steg längre och verkligen gå till botten med vad problemet är, en magnetröntgen. Det är en kostsam historia som tar en hel dag och en magnetröntgen-"apparat" är inget närmsta ATG-klinik har. 
 
Vi åkte till Ultuna med Helge och efter två hela dagar på kliniken och några dagar hemma fick jag veta exakt vad som var fel och hur vi skulle gå vidare. Här hade jag som hästägare tagit mitt ansvar och läst och luskat om fler alternativ. IRAP var ett alternativ. Ett alternativ som inte veterinärer på de stora djursjukhusen förespråkar så mycket eftersom det är så pass nytt. Man måste liksom kunna lite själv, och kan man inte får man lära sig. Leta, ta reda på, fråga, läs, GÖR! Jag ringde och frågade två veterinärer här hemma i Dalarna, oberoende av varandra samt pratade med veterinärer på Ultuna och alla tyckte IRAP vad en bra idé (de nämnde det inte innan jag frågade om det). IRAP var också det enda som hjälpte.
 
Jag hade säkert kunnat få Helge utdömd när inte kortisonet och tuppkammen hjälpte men för mig är det helt otänkbart. Jag skulle aldrig nånsin låta mitt eget "tävlingshets" gå före och svika någon av mina älskade hästar. De betyder mer för mig än så. Skulle det bli så att det bara funkar att rida ut i skogen rakt fram hade jag anpassat mig, hade jag inte kunnat rida alls hade jag anpassat mig. Det hade varit jättetråkigt men jag tycker inte man har rätt att bestämma så över någon liv. Kan hästen leva ett gott liv där den får vara ute med sina kompisar. kanske gå på lösdrift, bli tricktränad, ut och gås med, vad vet jag, då tycker jag den förtjänar att du erbjuder den det. Att dömma ut hästar efter två behandlingar och vila i 2 månader då är man enligt mig inte en riktig hästmänniska. Då är man bara ute efter det roliga, man tar inte sitt ansvar. Pengafrågan är också ett stort aber i det hela. Avlivar man inte sin "sjuka" häst som kanske kan bli bra igen med tiden så har man inte råd med en ny. För mig är det inget tvivel på att man då tar paus i sin ev satsning (är man tillräckligt duktig kan man satsa ändå men på andras hästar och är man inte så duktig spelar det knappast någon roll om man pausar). 
 
En död häst lider inte (ett allmänt uttryck lata hästägare brukar dra till med), nej det är förstås sant. Men det gör inte en död människa heller. Skulle du döda din bror eller annan släkting bara för att denne inte håller för elitidrott eller kanske bara kan ta lugna promenader men ändå leva ett lyckligt liv? Svarar du nej på sistnämnda fråga borde du kanske fråga dig själv varför du tycker att en hästs liv inte är värt att kämpa för. 6 månader är inte att kämpa. Välkommen tillbaka när du försökt ALLT, kanske i flera års tid. Flera olika veterinärer och kliniker, olika metoder, kanske även alternativa metoder, osv, osv, osv. 
 
Jag blir äcklad av människor som bara ser en tävlingsmaskin i sin häst. Det är vidrigt. Tycker man att det är så otroligt viktigt att tävla tycker jag man söker anställning hos ett rent tävlingsstall där man inte gör annat än rider och hästägarna bestämmer själva vad de gör med sina hästar. 
 
Jag vet att jag kommit MYCKET längre i min ridning om jag gjort annorlunda val i mitt hästliv men jag väljer att inte svika mina bästa vänner utan att hjälpa dem istället. 
 
Men det är MIN åsikt, man gör som man vill men min respekt får man bara om man förtjänar den, och det gör man inte om man inte kämpar och INTE ger upp innan man verkligen nått vägs ände. För mig är det ett ansvar man tar på sig när man köper sin häst. Som att skaffa barn, det är ett omhändertagande av någon annan än sig själv under, förhoppningsvis, en väldigt lång tid. 
 
Köp en käpphäst och ett schackbräde om du är för lat för att kämpa ;)
 
 
 
 

Aj!

Åkt i backen. Ofrivilligt avlägsnat mig från hästryggen. Ramlat av, helt enkelt.
Har känt mig så himla orkeslös och trött den senaste månaden så jag hade ingen större lust att gå med hästarna utan tänkte rida en och ha en som handhäst istället. Tog med ett träns och longerlinan ner till hagen och tänkte att det var säkrast att rida Grande eftersom det skulle bli barbacka (om jag bara visste hur fel jag hade haha). Tog mig upp utan större problem men märkte direkt att Helge var laddad till tusen för att busa med Grande. Fick liksom rida med en hand och hålla undan Helge med andra. Helge blev bara mer och mer dryg och började bita Grande i halsen. Till slut blev Grande förbannad och kastade sig till vänster och drog iväg, Helge kastade sig till höger och jag drog i backen mittemellan. Såg mitt liv passera i revy medan jag föll mot marken med tyglar, longerlina och hästar omvartannat.
Nej, det gjorde jag inte men jag hoppades att jag inte skulle landa på, och fördärva min snyggaste kroppsdel, men det gjorde jag givetvis.
Helge höll jag fortfarande i när jag reste mig och Grande stod helt still och undrade vad fan jag höll på med.
 
Hade inte så ont i början så jag fortsatte min tur till fots (med en lika bråkig Helge) innan vi var klara och gick in precis innan det blivit kolmörkt ute. 
NU däremot börjar min högra rumpa göra sig påmind om att jag faktiskt landade från 1,75 meter ner på isig mark PÅ nämnd kroppsdel och att det faktiskt gör ONT!  Och värre blir det väl förstår jag. Lite hästliniment efter en varm dusch ska väl göra susen kan jag tro.
Morgondagen får utvisa om jag slog mig på riktigt eller jag bara blev lite mörbultad. Slog inte i huvudet iaf. 
 
 
Har bara ramlat av Grande 3 ggr på 9,5 år så det är ganska bra gjort ändå tycker jag =) Dagens avsittning får nog nästan hamna på Helges lott dock =P
 
Nu blir det inget mer handhäst för Helges del. Han får bli riden MED SADEL och Grande gå bredvid isf, det brukar gå finfint.
 
En busunge och en gentleman. 
 
 
 

Helgen.

Jag måste sluta läsa Tyras blogg alltså. Jag blir bara irriterad, förskräckt och förbannad av det ändå haha. Det senaste är visst att hon brukar massera in liniment på strålbenet. Det är väldigt bra gjort med tanke på att det sitter INNE i hoven. Det är det nog inte många som kan skryta med =) 
Kan tycka att det är tokigt att ge sina läsare tips när man inte vet vad man pratar om, men men, det är upp till henne. Får hoppas hennes läsare är kunniga nog att sålla ut alla knasigheter. 
 
I helgen har jag jobbat en del. I fredags kväll hade jag beredskap på vanliga jobbet och igår jobbade jag på julshow. Det var jättekul att göra nånting annat som omväxling, även om jag inte hade velat jobba i restaurangbranschen igen, det är jag klar med förutom nån gång ibland, då är det bara roligt. Ska jobba där två gånger till innan jul. Nästa helg är jag dock HELT ledig. Då vankas julfest med jobbet (på den showen jag jobbade på igår haha) och så måste vi förstås se Hobbit-filmen som har premiär i veckan. Ska bli skönt med en helt ledig helg, man hinner inte riktigt ta igen sig när man bara får ledigt en dag av sju. 
 
Hästarna har mest promenerats nu när marken är hård och det inte är någon snö. Var iväg till Orsa med Helge i fredags men annars har det varit lugnt. Vill inte belasta hans hovleder mer än vanligt nu när han har det lite jobbigt med underlaget. 
 
I morse fick vi sovmorgon och jag klev inte ur sängen förrän 10,30. Vi åkte och åt frukost på Wayne´s och handlade lite mat innan jag åkte till stallet. Lugn och skön dag. Tog en joggingtur till stallet en gång till när jag släppt A på tåget mot Sthlm. Fixade hö och gick med Helge en liten stund. Jag gillar INTE det här stillaståendet. Men hästarna vill inte vara ute när det är mörkt heller så man får se till att de rör sig ändå. 
 
 

Soluppgång.

Igår red jag Helge barbacka på en äng vid stallet och idag tog vi en promenad. Jag vill verkligen att snön kommer nu för han gillar inte alls den hårda marken. Tur att jag hade hästarna i en annan hage i höst så deras vinterhage är plan och fin. 
 
Fint på promenaden idag!
 
 

Schockemöhle Mickey.

Köpte en varm stall- ridjacka för några veckor sedan. Jag är väldigt frusen av mig så "vanliga" vinterjackor går inte. De måste vara RIKTIGT varma. 
Beställde först en kappa från Laura Garrelli. Skitsnygg men inte tillräckligt varm, dessutom opraktisk eftersom jag ville kunna rida i den. Gillar inte att rida i långa jackor, det blir mest knöligt och krångligt, skönt till och från träningar dock.
 
Bestämde mig för en kort och det blev modellen Mickey från Schockemöhle. Den är jättevarm och skön och den har två dragkedjor så om man blir varm är det bara att öppna den yttersta så blir man lite svalare. Hittade den dessutom för ett bra pris på en mindre ridsportbutik på nätet. 
 
Visst är den snygg? Jag är supernöjd! 
 
 
 
 
 

Promenix.

Runt nollan och grått, det verkar vara senhöstens/början av vinterns melodi. Den värsta tiden på året är nu när det är hårt i marken men ingen snö. Ganska värdelöst så jag hoppas snön kommer snart. 
 
Tog en promenad med Helge nu på morgonen och ska gå en sväng till med både strax innan de får lunch. De kommer ju in ganska tidigt nu när det blir mörkt vid 16 och jag vill inte att de ska stå still så mycket. Jag skulle gärna haft en skrittmaskin men ändå inte. Tråkigt för hästarna att bara gå runt, runt samt att det sliter att gå på volt. Jag hade helst gått med dem en timme om dagen även de dagar de rids men tiden räcker liksom inte till. Man får göra det bästa man kan och göra det när tiden finns. 
 
 
 
 

Önskelista.

Det är lite av en tradition att skriva en önskelista inför jul varje år, trots att jag faktiskt fyller 30 (!) om 8 månader.
 
Några önskningar: 
 
*Bruna dressyrskydd från Catago i storlek full. De finns på bl a Tradera för ca 599:-
*Presentkort. Jag GILLAR verkligen presentkort. Många gör inte det för de vill ha något genomtänkt osv men jag tycker om att bestämma själv =P Iaf så skulle jag tycka om presentkort från t ex Norells, Lindex, på någon skoaffär eller på tatuering kanske. 
 
*Mest av allt vill jag ha frisk och glad familj och hästar. 
 
Det är typ det =)  
Jag är nöjd om jag kan betala alla mina räkningar, kanske träna dressyr och äta ute någon gång i månaden. Behöver egentligen inte mer än så, om ens det. 
 
 

Nästan klar!

Jag tror det knappt själv men jag är klar med alla julklappar! Utom en.... En liten rackare har jag kvar men vet inte ens vem jag ska köpa den till än (vi har någon form av julklappsspel med släkten varje jul) så den avvaktar jag med. Det vore ju dumt om moster får en slips eller någon manlig kusin får presentkort på Makeupstore etc. 
 
Har varit ledig idag så jag hade gott om tid i stallet. Vid lunch åkte jag och Helge till Orsa och jag red ett lätt pass i hoppsadeln. Dressyrsadeln är i Uppsala och ska vidare till Sthlm på koll hos Sadelmagasinet till helgen. Helge var positiv och kändes fräsch. Therese fick hoppa upp en sväng på honom också så jag fick se honom från marken. Det är roligt att se någon annan rida ens häst ibland, och nyttigt. Hon tyckte inte alls han kändes så som jag upplever honom ibland så det var bra. Hon är en duktig ryttare så det var skönt att höra att han kändes fin. 
 
När jag var klar med Helge halvklippte jag en söt lurventuss till islänning sen åkte vi hemåt igen. 
 
Måste slå ett slag för min transport alltså. LOVE IT! Den går så jäkla bra bakom bilen och jag tycker fortfarande att den är den finaste transporten som finns =P 
 
 
För oss är den perfekt! Den är så bred så den är liiite läskig när man möter lastbilar, det är väl enda minuset. 
 
Hälsade på moster i hennes nya hus igår och GUD vad fint hon får det. Jag vill också äga mitt boende, gärna ett hus som man kan inreda och greja med hur man vill. Har iaf adventpysslat lite här hemma så det är ganska mysigt här med. Hästgården kommer sen =) 
RSS 2.0