Att vila.

Att vila. Att låta sin häst vila. Det betyder olika för olika personer. För en del betyder det att hästen bara går i hagen eller kanske att man joggar hästen ett enklare pass osv. För mig betyder vila promenad. Jag planerar aldrig in att Helge bara ska gå i hagen en dag. Sen blir det så ändå ibland såklart, om man reser bort etc och just av den anledningen behöver han inte stå mer än så. Känns han trött eller om jag vet med mig att vi haft en hårdare period så är får han promenera två dagar, sen bli tömkörd den tredje eller liknande.
 
MÅNGA skador/åkommor hästar har blir sämre av vila och kräver rörelse för att hållas i schack. Spatt, ryggproblem, pssm, etc, etc, etc. En häst är gjord för att röra sig mycket varje dag och bör få göra det. En ordentlig hage är såklart viktigt också. Usch jag mår dåligt av att bara tänka på alla hästar som står ute i pyttehagar 4 timmar om dagen och rids en timme, resten inne i boxen.
 
Om jag fick bestämma hade mina hästar varit ute från ca 06 till 22 ungefär. Med en upplyst ligghall med mycket halm, fri tillgång på hö, stor hage och sen hade de fått vara inne på natten i stoora boxar typ 4*8 m så de kan röra sig obehindrat.
 
Jag är både för och emot lösdrift. För på det sättet att en häst är inte gjord för att stå still inomhus. Emot för att man har svårt att veta om hästen ätit, druckit, gått på toa, har rymt och sådär. Det känns bäst i mattehjärtat att hästen har en box att bo i.  
Hade man inte haft ett liv hade hästarna gärna fått en promenad på en timme om dagen (inte skrittmaskin) samt ett ridpass om dagen också. Heltidsarbete att ha två hästar då haha.
 
Nu när Andreas flyttar tillbaka till Sthlm efter sommaren kommer Grande få mer uppmärksamhet igen. Jag har velat träffa A när vi väl har tid tillsammans så han har fått bara gå i hagen lite mer än önskvärt. Imorgon blir det dock två flugor i en smäll då A följer med och rider! Ska se om jag lyckas filma lite då.
 
 
Idag fick Helge skritta på hård grusväg 45 min efter två tuffa dagar på sand.
 
 
 

Ridning och löpning

Helge har fått två ganska tuffa ridpass igår och idag. Jag pressar honom inte mer än två dagar i rad, det är han för svag för än. Två dagar tufft, då blir det två dagar lugnare. Imorgon får han t ex ut och gå ca en timme är min plan och på onsdag uteritt i skogen med mest lydnad.
 
Igår red jag ut i skogen och gjorde tempoväxlingar i galopp. Hade inga sporrar så jag fick jobba ordentligt när jag kortade honom då han tycker det är jättejobbigt och väldigt lätt bryter av till någon form av slängtrav. Man känner det inte innan heller knappt så man måste rida en aktiv galopp och inte låta honom slöa till för då blir det pannkaka. Där har jag bra hjälp av sporren, plus att man lättare får fram honom om han är lite tittig, men igår glömde jag dem och nog ska han kunna ridas utan också så det var ingen big deal, bara lite mer jobb för mig.
 
Galopperade fram några galoppsprång sen tillbaka, sen fram, övergång till trav, fram, korta, galopp osv. Aktiv, aktiv, aktiv. Det är något vi måste jobba på hela tiden. Klättrade i några backar på väg hem och hoppade av och gick en länge bit innan vi var hemma.
 
Idag har det spöregnat hela dagen så vi åkte till ridhuset i Orsa. Hade packat på Helge 100g fodrat regntäcke men det räckte visst inte för han skakade när han kom in vid 12-tiden när vi skulle åka. Fryslorten. Regn är inte kul, då är ren kyla bättre. Får väl bli 200grams nästa gång det ska regna en hel dag.... Vilket de brukar ha när det är runt nollgradigt i torrt väder annars. Klenkråkan. Klädde iaf på honom ordentligt och så fick han hö i transporten så han frös inte alls när vi kom till Orsa.
Ridningen gick helt okej. Han vill gärna bli lite framtung men det låter jag honom inte bli. Han ska gå fram och inte bli tråkig i handen utan ge ett bra stöd utan att bli tung. I övergångarna måste jag vara väldigt noga med att korta den befintliga gångarten först och göra en bra övergång där han samlar sig, fortfarande utan att bli tung, och gör en bra övergång. VARJE gång.
 
På plussidan så rider jag i ett bättre tempo nu där han kommer mer till sin rätt och han är något kvickare i benen även om det fattas mkt än.
 
Andreas var med och filmade och när jag sett filmen är min läxa detta:
*RÄTA PÅ MIG I TRAVEN!
* Still med händerna.
* Noga med varje övergång, varje tempoväxling, varje...allt.
* Åk oftare till ridhuset =)
 
Hinns inte med mer denna vecka men nästa ska jag försöka komma iväg iaf 2 ggr. Får bli galoppintervaller och klättring denna vecka istället.
 
Är det någon av mina läsare som sitter inne på ett sjujäkla bra tips om hur man kan få sin häst att lägga på sig tar jag tacksamt emot det. Helge är så tunn över överlinjen trots bra arbete både från mark och ridning, gräs, massor av hö, har öka kraftfodergivan nyligen så den har nog inte gett så mkt effekt än, samt köpt riskli-foder som han fått ca en vecka så det syns inte heller än om det gör någon skillnad. Kan inte trycka i honom hur mycket kraftfoder som helst heller iom hans ev pssm (mycket tyder på det), även om han såklart får en kost med mycket låga socker- och stärkelsevärden. Han är så svåååår. Ibland vill han inte ens ha sitt kraftfoder om man inte matar honom ur handen. Har ni hört något så löjligt haha. Dock gör jag det om det är vad som krävs för att han ska äta upp sin mat.
 
Imorgon ska jag testa en helt ny grej på Helge som jag ska recensera för er sen. Har inte med hans kost att göra men med hans stress och hans muskelfunktion. To be continued!
 
 
 
Måste faktiskt skriva en rad om Fjällmaran också.
Vi åkte upp till Sälen tidigt i lördags för att delta i Sälen Fjällmaraton. Vi anmälde oss i Mars, April nånting och har sett fram emot det med skräckblandad förtjusning sedan dess. I lördags var det alltså dags och vi fick en perfekt dag vädermässigt. Soligt och blåst så det inte blev för varmt. Vi startade från Experium tillsammans med 1200 löpare till och efter ca en km kom vi till första slalombacken. Jag var beredd att vara den enda som behövde gå upp men det visade sig att det bara var eliten som sprang, vi andra typ 1000 pers gick. Väl uppe var det bekväm löpning till Högfjället där första kontrollen var och därefter nästa slalombacke som tog rejält på benen. Flåset var det inga fel på men benen kändes trötta så det var skönt att komma upp. Uppe på kalfjället var det blandad löpning på spänger, i lera och över stenar. Efter 8 km började mitt knä krångla och jag fick halta rejält emellanåt. När sedan spåret vände nedåt ner i en ravin gjorde det väldigt ont och jag började tvivla på om jag kunde fullfölja loppet men när vi kommit ner på plan mark gick det bättre och vi sprang på så gott det gick bland hala stenar. Det var riktigt svårframkomligt i några km så här var det mest jobbigt att se vart vi satte fötterna, man fick aldrig upp någon fart på löpningen. Tillslut kom vi upp på kalfjället igen och vid det här laget sprang jag rakt igenom leran istället för runt. Hade kommit till den gränsen där det inte var värt att springa runt utan genom gick fortare och mina fötter var ändå blöta. Kilometrarna tickade förbi mycket fortare än jag trott och tillslut var det bara 4 km kvar. MEN  nerför en slalombacke. Nerför, vilket är det som gör att jag får ont i knät. Jag gjorde så gott jag kunde men det gick sakta och tårarna brände faktiskt bakom ögonlocken ett tag. Det gjorde fruktansvärt ont och vi blev omsprungna av en hel del löpare där. Efter många om och men hade jag haltat mig ner lite sidvärts nedför backen och Andreas väntade in mig och vi kunde springa i mål ca 20 min innan vår utsatta måltid. Hade inte mitt knä krånglat hade vi nog klarat det på under tre timmar. Jäkla knä!
Jag är ändå glad att vi klarade det på så pass "bra" tid för två glada amatörer (även om Andreas säkerligen hade klarat det på minst 2,45 om han inte väntat in mig). Igår hade jag riktigt ont i knät och fick halta omkring men idag är det bättre. Det är löparknä så jag vet att det ger sig även om det gör väldigt ont när man väl får ont i det. Andreas har också ont i ett knä nu efteråt och igår kände vi oss båda lite bakis nästan.
Hur som helst så var det jättekul och vi vill göra det igen! Det var bra ordnat och naturen där uppe alltså. När man kommit upp på loppets högsta punkt. Så himla fint! Älskar härmed att springa trail, off road, i skogen, i lera, över stock och sten. Mkt tack vare mina fantastiska skor, Salomon speed-cross. Perfekta för ändamålet.
 
Tack till älskligen som ville göra det här med mig när jag fick den knasiga idén i vintras. Vi klarade det ju faktiskt. 21 km tillsammans upp, ner och över ett fjäll.
 
 

Äntligen.

Fick precis sms av DHL att min hoppsadel kommit tillbaka. SOM. JAG. LÄNGTAT! Dressyrsadeln i all ära, för den är fantastisk, men att trimma och rida ut i min älskade Butet har jag längtat efter.
 
Idag red jag inte alls. Det blev tömkörning med klättring för Helge. Klätterbackar finns precis utanför dörren så det är bara att välja och vraka. Plus i kanten att det blir träning för mig med.
Jag lägger in tömkörning ganska ofta som variation i arbetet. Framförallt för en omusklad häst som Helge är det bra att avlasta ryggen ibland och "tvinga" honom att balansera sig själv.
 
 

Vlogg uteritt

Gjorde en video från dagens uteritt. Har börjat filma åt rätt håll och allt ;)
 
 

Min födelsedag.

I söndags fyllde jag år. Hade en toppendag på alla sätt men det bästa var helt klart när jag och Andreas red ut hästarna i skogen. Han barbacka på Grande. Han rider Grande på pelham för Grande kan bli så jobbig när han är stark men Andreas har väldigt snälla händer och har alltid ett grimskaft runt halsen på Grande som han kan ta tag i om han blir ostadig. Hur som helst så travade vi, värmde upp lite och tog någon liten galopp innan vi galopperade bredvid varandra på den breda "travbanan" i skogen i lugnt tempo, Grande i mjuk och fin form och vi kunde prata med varandra och det var bara underbart! Önskar vi hade fått det på film för det var så himla härligt! =) Hur perfekt att ha en snäll farbror-häst som gör allt man ber om när man har en pojkvän som vill hänga med ibland. Fattar inte hur A kan fixa att ut och galoppera barbacka och ha jättebra balans när han inte rider så ofta. Tror man har mycket av att vara så orädd som han är. Han bara gör, spänner sig inte och är inte nervös utan bara hänger med.
 
 
Duktiga efter vår galopp <3
 

Vlogg

Stafetten avklarad och jag är skapligt nöjd. Har sprungit bättre på träning men blir så stressad på tävling så jag presterar sämre. Måste springa fler lopp helt enkelt!
 
Filmade en liten video häromdagen som ni kan få se. Får bli lite mer utrustning någon dag också =)
 
 
 
 

20 augusti

Första jobbveckan är avklarad och jag sitter i soffan med gröt i magen, stallet gjort och Helge motionerad. Om några timmar är det dags för min sträcka i Vasastafetten. Lite nervöst!
 
I torsdags var jag i Orsa med Helge och red i ridhuset. Vi filade vidare på öppnorna, förvänd galopp och mellangalopp på diagonalerna. Framåt går bra men att samla och göra ett bra avbrott - not so good. Han orkar inte än så vi får jobba vidare.
 
Andreas filmade lite och på filmen såg jag att jag MÅSTE rida fram mer. Det känns som om jag rider i ett bra tempo men nej, vi måste fram. Igår när jag red i skogen gjorde vi just det, red fram, ordentligt. Travade länge och väl och ville ha honom väl framme för skänkeln, kvick för skänkeln och ett högre tempo än vanligt, med inlägg av små tempoväxlingar. Han skyggade lite i början och tyckte det var ovant att trava så "fort", han får lite sämre takt iom att han är så spänd i bogen men när han rört igenom det blev det mkt bättre och idag när jag "tricktränade" (han lyfter frambenen och får en godis så han förknippar lyfta benen med något bra inför skoning osv) lyfte han både benen högt och enkelt så något fick vi nog lös igår.
 
Idag tog vi en promenad på 30 min sen får han vila resten av dagen. På´t igen imorgon.  Han behöver sin vila pga sina hovleder som jag är rädd om men samtidigt får han inte stå mer än en dag för det är inte heller bra för hans troliga pssm och hans spatt t ex. Det är en liten utmaning att få ihop ett rid-schema som innebär mkt rörelse och träning men ändå tar hänsyn till hans skadehistoria.
 
 
 
 

Freejump soft up lite

Min senaste investering när det gäller hästprylar är ett par stigbyglar från Freejump. Det är den billigare varianten för skostorlek 39 och mindre. Vill gärna ha ett par säkrare stigbyglar på min hoppsadel än de jag har nu och då föll valet på dessa.
Svarta och bruna. Ska bli intressant att testa dem sen.

Dagens dressyrträning.

 
 
Tränade ju för Göran Liljestam i Orsa idag. Det gick toppenbra! Vi fick jättebra hjälp och nu är tanken att jag ska rida för honom varje gång han kommer upp. Nu är vi redo tycker jag.
 
Jag värmde upp en halvtimme själv. Skritt 20 min i låg form där jag ville ha honom kvick för skänkeln och rund runt innerskänkeln. Travade på stora volter, galopperade i lätt sits ett varv i varje galopp sen fick han skritta på lång tygel några minuter innan vi satte igång träningen.
 
Göran gav oss direkt direktiv om att vara kvickare, växla upp och ner gångarterna hela tiden, ändra och aktivera. I höger varv kan vi se ganska trevliga ut. Spåra, ha lika stöd på båda tyglarna osv men till vänster är det svårare. Han skjuter ut vänster bakben och höger bog och blir därför lite stum på yttertygel och rundar sig inte. Jag fick hålla in ytterbogen med ytterskänkel, hålla honom rak i halsen och runda kroppen runt min innerskänkel så han fick under sig sitt bakben. Göran lät oss göra mycket öppnor i både varven i trav och öppnor till bakdelsvändning i skritt. Även öppnor i galopp men oj vad svårt det blir! Han byter och tycker det är SÅ jobbigt, men han tycker det är jobbigt att bara vara rak i vänster galopp så vi har mycket att träna på där ;) 
På de ytor vi inte red öppnor skulle jag ändra tempo i hela tiden. "Som om du inte kan bestämma dig vilken växel du vill köra i, byt hela tiden". Det gjorde vi nog ganska bra för han svarade fint och vi fick beröm. Fick ganska mycket beröm överlag faktiskt så det kändes bra, så jag inte tappat allt under mitt år som "icke tränande".
 
Han tyckte att Helge hade en bra takt i traven och att jag absolut kan plocka upp honom i formen nu. Som jag KÄMPAT för att få honom lång och låg och nu när vi kan det som ett rinnande vatten ska vi börja med nya svåra saker igen. Vi hade nog kunnat vara bekväma i det vi kan ett tag till hehe. Nä det är klart vi ska testa gränser, utamana och jobba vidare, annars kommer vi ingen vart. Skönt att höra det från en kunnig tränare bara så man inte hittar på massa tok på eget bevåg. Så hädanefter är det lång och låg form i början och slutet av passen. Däremellan en högre form, men med många pauser såklart, innan han blivit starkare där.
 
Läxa:
* Växla tempo HELA TIDEN. Oftare än jag hittills gjort och han ska svara DIREKT.
* Använda mig av öppnor i allt arbete. På bana som ute i skogen. Korta bitar med kvalité.
* Korta tyglarna och räta på mig.
 
Jättekul och motiverande träning!
 
 
Efter träningen gick jag med honom ett varv på travbanan och så fick han en dusch med linimentschampo innan vi åkte hemåt till Grande och gräshagen.
 
Sist men inte minst en liten hyllning till Andreas som red ut på Grande med mig igår. Han rider alltid barbacka och igår hade han bestämt sig för att träna på galoppfattningar (jag har ingen talan om hur vi lägger upp ridturen när Andreas är med, jag tycker bara att det är sjukt kul att han vill rida). I allafall så är han så himla duktig och Grande är så underbar som bara gör som han säger. Gulle dom!
 
 
 

Vlogg

Efter lite närmare eftertanke kom jag fram till att det är omöjligt att göra en vlogg med ALL min utrustning så jag gör istället korta videos med lite i taget. Man orkar ju ändå inte se videos som är längre än 5-10 minuter =)

Först ut är mina träns!

 

Min namnsdag idag.

Oj, ni är redan ett gäng som kikar in här trots att jag lösenordsskyddat så pass länge. Kul.
 
Efter två vilodagar pga att jag varit bortrest så red jag Helge ett lugnare pass i skogen idag. Bara checka av alla gångarter, att han var framåt och fick röra igenom sig. Vi galopperade helt kravlöst genom skogen och såg till att rida i förvänd galopp genom kurvorna efter vägen. Ett enkelt sätt att stärka hästen på ett vis som inte kräver så mycket av den. Den har ofta bra egen bjudning ute samt att kurvorna sällan är för långa eller skarpa.
På slutet fick han trava i lite högre, kortare form och sen skrittade vi hemåt.
 
I måndags var han varm och lite tjock i ena kotan så då skrittade jag honom en timme (man kan nästan alltid låta hästen skritta trots skada, undantag är frakturer, avslitna senor och annat sådant självklart), kylde och lindade nattbandage med vallörtsblad. Vallörtsblad är lite hokuspokus det vet jag men det ska hjälpa med cellförnyelse etc och det har funkat för mig 100% av gångerna jag använt det, så det har jag alltid hemma. Man beställer det enkelt från Alyose.se. Används vid lättare (!) svullnader vid senfästen osv. Helge hade sprungit som en dåre i hagen dagen innan han var svullen så jag räknar med att det uppkom pga det. Passade ypperligt att jag skulle bort just de dagarna han ändå skulle ta det lugnt.
 
 
Tänkte skriva ett inlägg någon dag om vad jag använder för utrustning till mig och mina hästar. Det är något av vad jag tycker är roligast att läsa om på andras bloggar. Lite ytligt nonsens sådär =) Kanske tom gör en vlogg om det om jag har tid. Vi får se.
 
 
 
 

Long time no see...

Fick frågan om varför jag inte skriver i bloggen längre av min sambo idag så det kanske är dags för en liten update. Tycker inte att det är så kul att blogga längre faktiskt, av ingen speciell anledning, så det blir lite långt mellan gångerna. Däremot kanske det blir någon vlogg istället när lusten faller på. 
 
På hästfronten rullar det på. Helge gör små framsteg hela tiden men får också sina skitjobbiga perioder där hans psyke gör det 100 ggr svårare än det hade behövt vara. Oftast kan jag hantera det men ibland blir jag galen på honom. Man blir så frustrerad när han bara blockerar allt och inte lyssnar på vad man säger. Svår, svår häst men när han är lugn och med så är han värd allt. Knäppisen. 
I helgen ska vi träna för Göran Liljestam så det ska bli roligt. Ska försöka träna lite oftare året som kommer. Vi har inte riktigt varit på den nivån att vi hade kunnat ta till oss så mkt av hjälp utifrån tidigare i år. Det låter kanske jättedumt men jag har själv hittat massor av knappar på Helge det senaste halvåret på ett sätt de flesta tränare inte förespråkar. Han är ju speciell iom att han har två stelopererade kotor i halskotpelaren. Det är inte bara att rida som på en vanlig häst och tro att allt ska funka.  Så jag har testat mig fram väldigt mycket i år och anammat Cornelia Rylens ridsätt en del. T ex att inte rida innerskänkel till yttertygel utan att först få honom att följa tygeln och bli mjuk i halsen och då inte ha så mkt stöd på yttertygeln, i början. Ingrid Jerlin som jag tränar för ibland och jag tänker lika där och nu när jag kan börja rida med mer stöd på yttertygeln kan jag även testa fler tränare eftersom att det alltid blir fullt på Ingrids träningar och det är svårt att få en tid.
Det gäller även att tränaren förstår att jag inte vill rida min häst låst. Jag vill ha väldigt lätt hand och inte driva fram honom till ett stöd till en hård hand utan att han bär sig själv och vågar ta stöd på bettet själv, inte att det blir en lättnad för honom att göra det för att komma undan hårda händer, om ni fattar. Man ser alldeles för många ryttare rida så och det är inte så jag vill rida.
På lördag vill jag få hjälp med att han ska vara lätt fram, kvick och mjuk. Det som jag fokuserar på varje gång jag rider. Att han inte får bli framtung, inte hänga i handen, att han ska lyssna på drivning direkt och följa tygeltag när jag vill svänga eller ställa. 
 
Grande han lever livets glada dagar i gräshage med några promenader per vecka och tömkörning ibland. Vara rörlig och glad, det är hans uppgift. 
 
 
 
Nu äger jag nästan bara täcken från Horseware och har lagt upp det så att jag har många tunnare täcken jag kan sätta fast liners i. På så sätt kan man använda de flesta täckena hela året och de torkar fortare än tjocka vintertäcken. 
 
 
Det var allt för denna gång.
Jag kommer inte att skriva om annat än hästar och sånt som hör det till längre så är du inte en hästmänniska har du nog inte mycket att hämta här.
 
Får se när vi hörs nästa gång.
 
 
 
 
RSS 2.0