Torsdag.

Har varit alldels fantastiskt duktig och ätit havregrynsgröt och ägg- frukost! Är ni impade or what?
En liten parentes (parantes?) i det hela var att jag intog ze brejkfäst EFTER att ha ridit ett hårt (men jääävligt bra) pass på Helge och lastat upp 700kg hö på skullen. Var som en urvriden disktrasa när jag kom hem. Nej, en urvriden disktrasa som något ätit upp, skitit ut och hoppat på, men nu ska jag väl bli pigg igen snart hoppas jag.
Ska duscha och sen hämta upp mamsen innan vi åker till respektive arbetsplatser. Sista gången för den här veckan för min del. Skönt!!
Har jobbat övertid 3 veckor i rad + helg, haft veterinären ute flera ggr (varit nära nervsammansbrott) och lite annat stressgrejs så nu ska det bli underbart med lite helg. Den är ganska fullspäckad ändå men jag slipper iaf jobba.
 
Ikväll kommer A hem efter att ha spenderat senaste helgen i Sthlm.
 
Ridpasset idag då:
På uppvärmningen fick Grande skritta med så han fick röra sig lite. Han mår fint *ta i trä*. Lyckades få in honom i hagen och stänga från Helges rygg! Impressive?! Mhm.
 
Hade ett rakt äppelbett som Helge verkligen gillar. Galopperade mycket, både samlat och ökat och allt därimellan. Hade en fantastisk känsla och Helge var också nöjd och lite svettig efteråt.
 
Hepp, hepp nu har jag inte tid att sitta här längre.
 
 
Tror det blir lite markarbete i ridhuset imorgon.

Nöjda.

Jag vet två nöjda älsklingar som får gå utan täcke några timmar. Skönt!

Nya tag.

Hmm...förra inlägget var väl kanske inte varken moget eller välskrivet, vilket annars är mitt signum, hehe.
 
Det gick så sjuuukt dåligt att rida i måndags. Red ut Helge med Emelie och Curry och Helge tog inte mina förhållningar överhuvudtaget. Fick sätta honom på arslet flera ggr utan resultat. Han ville bara ikapp och förbi de andra och hade inte alls tid med mig vilket gjorde mig förbannad och han blev ännu värre och spändare. Vill bara glömma den ridturen och börja om från början. Blir så fruktansvärt arg på mig själv när jag inte behåller lugnet och tålamodet, jag brukar göra det men inte den här gången. 
Red honom själv igår och det gick jättebra iaf.
Vet inte hur jag ska lösa att han inte lyssnar. Skarpare bett är inget alternativ. En stressad häst som känner att den inte kan komma ifrån bettet gör knappast saken bättre. Ska rida lite själv ett tag för då är han jättelydig och fin, sen kanske jag inte kan rida samlad galopp bakom någon utan låta honom gå i lite högre tempo bredvid den andre, eller åtminstone låta honom galoppera på lite i början.

Det var det. Nu till något viktigare.
 
När jag kom till stallet imorse hörde jag ett konstigt ljud. Typ som när en T-rex smyger sig upp bakom någon i en film ni vet? Det var Grande och han andades jättetungt och riktigt rosslade =( Tog på honom grimman och tog ut honom i friska luften och gick lite medan jag ringde veterinären. Jag har varit med om väldigt många hästsjukdommar och åkommor och kan lösa mkt själv men andningen är inget jag vågar vänta med. Fick i honom lite vatten med en spruta och tempade honom. 37,6, ungefär det han brukar ha.
Veterinären kom och lyssnade på hjärta och lungor vilka lät bra. Jag berättade om hans allergi från förra veckan och han trodde det kunde ha ett samband. Han fick en kortison-spruta och efter någon timme hade det släppt och han lät som vanligt igen. Trodde ett tag att det var foderstrupsförstoppning men han varken hostar eller dregglar så det låter osannolikt, han sväljer även sitt hö utan problem.
Jag kommer ta bort allt i hans kost och bara ge honom hö i hönät så han inte pillar så mkt i spånet ifall det är det han får i sig.
 
Blev verkligen rädd idag =( Grande är ändå 20 år och kommer tyvärr inte leva för evigt och det kändes som en försmak att jag kommer förlora honom inom några år....
Jag hoppas verkligen han slipper den här allergin och får må bra nu. Han är värd det bästa. Han är alltid snäll, gör alltid det man ber honom om och är den tryggaste hästen jag suttit på. Jag har aldrig varit rädd när jag ridit honom. Jag har ramlat av honom 2 ggr på snart 8 år och både gångerna på samma ridtur. Vi mötte en joggare som sprang rätt ut från ett buskage och andra gången gick vi omkull.
 
Ska snart tillbaka till stallet för att titta till honom en gång till innan jobbet sen blir han kollad av Lena och tjejerna ikväll.
 
Älsklingen <3
 

Lägger ner ridningen.

Tack och hej.

<3Lördag 23/2

Det här med att gå på krogen alltså. Jag har så extremt höga krav på uteställen så det är sällan jag har jättekul när jag går ut. HC i Sälen hade ALLT men det var då det. När man jobbade där, var ung och ut gick 4 dagar i veckan.
Ljungbergs i Mora has´nt. Kul att umgås med syster och tjejerna såklart men efter en timme var jag klar att åka hem =) Vilken tråkmåns.
 
Fick sovmorgon i morse man hade ställt klockan på 10 så jag inte skulle sova bort halva dagen. Gillar inte känslan när man vaknar efter ett krogbesök. Ansiktet känns glåmigt, håret är tovigt i 99 fall av 100 och allt är liksom...segt. Även om jag varit nykter känner jag mig såhär.
Skitsamma.
 
Igår ändrade jag lite i Helges utrustning på veterinärens inrådan. Tog ett rakt äppel-bett och knäppte det ett hål längre på ena sidan än jag brukar vilket resulterade i en mycket mer nöjd och avslappnad häst! Kul! Jag hade absolut inte sidostyckena hårt spända innan heller men Helge föredrar helt klart att bettet sitter lite lösare. Perfekt att få det på det klara.
Han är väldigt mycket lättare att "hålla kvar", alltså att rida mer samlat utan att för den sakens skull vara hård i handen och tar ett bättre stöd utan att hänga eller bita i bettet. Jag blir förbannad att jag inte tänkt tanken att flytta ner bettet förut. Pucko!
 
Han var precis lika fin idag. Red själv idag för första gången på några dagar och han var lite spänd men ändå lydig och gjorde det jag bad honom om. Kunde reglera honom bra i galoppen och avsaktningarna var toppenbra idag. Rolig ridtur. Även om det är roligast att rida med sällskap så är det lite lättare att träna på det man själv behöver när man rider ensam.
 
Har ätit middag hos mamma och pappa med Sofie och Micke sen sett Melodifestivalen. Sämsta omgången tror jag. Ska snart sova för imorgon vankas det jobb 6-12 och innan dess ska hästarna ut.
 
 
 
 
Saknar A som är i Sthlm i helgen...

Förresten.

Kan ju dela med mig om lite mer som veterinären sa vid dagens tandkoll på Helge.
 
Om hästen krånglar med bettet och grejar mycket vid ridning kan bettet troligt vara för långt eller sitta för högt upp.
Två veck i varje mungipa gäller liksom inte längre för när man tar i bettet blir det för hårt tryck om bettet redan sitter så högt upp. Så ett tips är att länga sidostyckena ett hål på varje sida om din häst biter på bettet.
Många har för långa bett på sina hästar och det är inte heller bra. Det kan åka upp i gommen eller så försöker hästen lägga det rätt med sin tunga och "krånglar" varvid en del ryttare drar ihop nosgrimman hårdare. Självklart ska man ta reda på varför hästen "krånglar" ist för att lösa problemet tillfälligt genom att dra ihop nosen på den.
 
Jag drar aldrig ihop nosgrimman hårt på mina hästar. För mig är den till för att det inte ser klokt ut utan. Inte för att göra så att hästen inte kan röra munnen. Tänk er själv om någon dragit ihop munnen på er.
Nej, kolla upp hästens tänder eller sluta dra den i munnen om den "krånglar".
 
 
Väl inpassat bett och en nosgrimma som sitter bra men inte för hårt.

Ändrade planer.

Den här dagens blev inte direkt som planerad.
Istället för jobba till 14 och sen dressyrträning 16,30 så jobbade jag till 10 och mötte sedan upp veterinären i stallet 10,30.
Annica meddelade att hon var sjuk så det blev ingen träning ikväll, därefter ringde jag veterinären ang Grandes utslag han fick igår. Det hade blivit värre under natten men han var fortfarande pigg och mådde bra.
Hade bokat tid för tandkoll åt Helge imorgon egentligen men de flyttade den till idag och kollade då Grande också.
Tjejen som gått utbildning på hästens tänder och munhåla vid distriktsveterinärerna jobbade bara förmiddag så fick lov att åka tidigare från jobbet. Så blir det ibland, glad att ha ett jobb där sånt funkar. Jobbar igen de förlorade timmarna nästa vecka.
 
Helge hade några hakar som jag trodde. Han har lite överbett så man måste korrigera några tänder varje år. Det satt en hake längst bak som de inte fick till så de ska komma igen om några veckor när de fått andra verktyg. De kom inte åt utan att irritera tandköttet och det är ju onödigt. Elin - tjejen som kollade hans tänder är jätteduktig och förklarade allt hon gjorde och hade en annan veterinär med sig som också är väldigt bra. Känns tryggt att ha bra hästveterinärer häromkring nu när Bertil gått i "halvpension". Han är ju också en hästkarl av den gamla skolan och jag föredrar väl egentligen de som är lite mer försiktiga, även om Bertil är väldigt kunnig och en bra veterinär.
 
Grande var det ingen fara med. Hela han är alldeles full med prickar men han mår bra och är hur glad som helst, som vanligt =) Skönt! Håller tummen stenhårt att inte utslagen ska börja klia åt honom.
 
Tog en promenad på 30 min med en häst i varje hand innan de fick gå in vid 17,30. Egentligen lite dumt att leda två 175 hästar samtidigt men de är väluppfostrade och bra vänner och vi gick bara runt gården 3 varv. Risken är väl om de blir rädda för något men de brukar aldrig göra något mer än hoppa till och stanna.
 
Bla, bla bla.
 
Imorgon blir det jobb 05,30 - 14 sen stall och rida Helge och på kvällen blir det visst krogen. Haha, inte ofta det händer kan jag säga men nu ska både syster och tjejerna dit så då blir det kul. A är dessutom kvar i Sthlm i helgen.
 
Nu ska jag slänga i lite färg i håret så jag slipper ha tvärtom-ombré och se ut som white trash.
 
 
 
Grande älskar vatten =)
 

Va i?!

Red ut Helge, gick super men det är inte det intressantaste idag.
 
Vi tog in Grande från hagen, tog av honom täcket och får se detta:
 
 
 
Va fan?! Har aldrig sett något liknande nånsin och jag har ändå hållt på med hästar 1,2,3,4....22 år!
Han hade inga utslag alls imorse och nu det här. Helt sjukt! Andra sidan ser lika ut och även ryggen och rumpan. Allergisk reaktion på något han ätit antar jag. Lena (som är sjuksköterska) tror också det och hon pratade även med en veterinär som också tror det. Blir det värre får man ta ut veterinär som får ge kortison men än så länge avvaktar jag. Han är hur pigg och glad som helst. Ingen feber och äter som vanligt. Plutten. Hoppas de försvinner fort och inte blir värre, börjar klia eller något.
 
 

Horsetrade

Sara Ussing ("storbloggare" i hästvärlden) har startat en ny site där man kan sälja hästar, utrustning osv.
Horsetrade heter den och är väldigt mycket snyggare och bättre än Hästnet som är under all kritik. Kul att någon vågar satsa stort!
 
 
 

Tisdag 19/2

Red på hacket idag igen och det var stor skillnad. Kunde reglera galoppen och han var inte alls lika tung i handen.
Blev galoppintervall idag. Ingen stor grej direkt utan typ 400 m galopp 50 m skritt osv tills jag galopperat 8 ggr. Lät honom öka lite men såg till att han även lyssnade på förhållningarna. Nöjd häst, nöjd matte.
 
Pappa hjälpte mig med en grej i bilen idag som vi skruvade till och så hade mamma lagat middag som det bjöds på. Fantastiskt gott! Fick matlåda tills imorgon också =) *Bortskämd*
 
 
Jag vill ha en hund så otrooooligt mycket just nu, men det vore inte rättvist mot en hund att flänga runt för mycket och vara ensam när jag jobbar. Får vänta några år till.

Crazy horzzzze.

Har haft ett mindre nervsammanbrott på en av kökslådorna här hemma som är lite lätt trasig, ännu mer nu än innan jag gick lös på den, men det är ointressant så jag skriver om dagens ridning ist. Om det är intressant eller inte skiter jag i för det är bra för mig att komma ihåg och kunna gå tillbaka och läsa om hur oerhört förträfflig jag är som ryttare. Hehe.
 
Eftersom Helge är en häst av den kalibern att han kan gå från lugnt åsneök till fullblod med V12a på LSD-tripp på 0,2 sek så tänkte jag att idag så det jävlaranamma vara lugnt i tokskallen HELA TIDEN.
Gick in från hagen saaaakta, stannade och tittade på lite saker, borstade och myste/mös, vadenuheter länge sen gick vi ut.
Skulle precis hoppa upp då krukan stelar till och blir LIVRÄDD för något som ingen annan organism i hela världen kunde förstå vad det var. Hjärtat slog så hela hästen skakade. Har ingen aning om vad det var men innan jag hade fått uppmärksamheter på mig alltså. Herregud. Var nära att bli arg nån gång ( man kan inte ha huuuur mycket tålamod, huuuuur länge som helst ) men bet ihop (stenhårt, så nu behöver jag löständer) och fick honom tillslut att titta på mig och släppa det "läskiga" för någon sekund så jag kunde hoppa upp.
Spänd som jagvetintevad när jag red iväg så jag bara satt där och skrittade i 30 min. Hade hacket och det kanske inte var mitt allra smartaste val här i livet. Han var ruskigt stark MEN väldigt nöjd på det. Så helt iq-befriat val var det kanske ändå inte. Han lugnade sig när vi travat lite och längde ut halsen ordentligt. Lite för mycket i händerna men eftersom han var så nöjd och avslappnad vägde det upp. I galoppen frustade han (för första gången nånsin tror jag) och kände så himla nöjd! Dessutom varje gång jag galopperade. Ska rida oftare på hackamore, även om mina armar säkert är 4 dm länge nu. Får rida med mer ben så han bär sig själv och inte lägger huvudet i mina händer bara.
 
Sammanfattning:
Början: KATASTROF!
Mitten: Super!
Slutet: TOPPEN!
 
Tur det var i den ordningen och inte tvärtom.
 
Har varit duktig och lagat mat. Blev lax och wok idag igen men med ris och sås också. Mumsma!
Mätt, belåten, nyduschad, nöjd med häst, diskat och ser whitetrash-tv. Somnar nog ovaggad och ganska nöjd med dagen, förutom att en kökslåda fuckat ur då förstås.
 
 
 
Mina fina pojkar <3
 

Bollnäs tur och retur.

Sitter i soffan hemma och har nyss ätit upp middagen. Lax med wokgrönsaker och kiwi vid sidan om. Gott, gott. Inga chips här inte! Ska försöka hålla det också.
 
Igår när hästar och stall var fixat så åkte jag till Bollnäs eftersom att A åkt dit direkt från Sthlm.
Åt god middag på en amerikansk grillrestaurang med Andreas bröder med respektive sen såg vi Melodifestivalen. Jag hejade på gubbarna jag =) Tommy Körberg och co. Den låten var ju klämkäck! <----- Äldsta ordet som ever know to man.
 
Åkte hemåt igen vid tolv idag så red jag, Emelie och Elin ut hästarna. Jag - Helge, Emelie - Grande och Elin - Curry.
Alla hästar var jättepigga och lite smått olydiga så vi fick göra massor av halvhalter, övergångar, tempoväxlingar och halter. Helge skötte sig iaf jättebra, dock lite stark och låg på hela tiden.
Imorgon ska jag nog ut och låta honom galoppera rakt fram utan krav utan bara sträcka ut ryggen och skjuta på med bakbenen. Har blivit ganska mycket "ihop" på sista tiden men imorgon ska jag rida ut själv så då är det lättare.
 
Tidig vecka väntar imorgon så snart är det sovdags.
 
 
 
Uppdaterar ganska flitigt på Instagram btw. susannakans

Kostföreläsning.

Var på en föreläsning om kost och dess betydelse igår. Väldigt intressant, även om en del bara blev repetion, vissa saker har man ju snappat upp genom åren =)
 
Gör en liten punktlista.
 
*Läsk - typ det absolut sämsta du kan få i dig. Kroppen får en massa energi, utan att veta varför (man tuggar inget) som går direkt ut i blodet, ger dig högt blodsocker ett tag sen tvärt ner igen. Värdelöst!
 
*Fisk däremot, det är riktigt bra och innehåller massa bra saker, kommer dock inte ihåg exakt vad.
 
*Rapsolja och olivolja är bäst att steka i. Mat - och frityrolja, värdelöst.
 
*Man behöver kolhydrater och ska äta det MEN inte för mycket.
 
*Man behöver även fett, men rätt fetter som man får av bla fisk, kött, avocado, nötter osv.  Inte transfetter som finns i tex kakor, bakverk och andra saker med lång hållbarhet.
 
*Socker - finns i allt men det uppenbara sockret ska man förstås undvika. Jag har tänkt försöka bli av med mitt sötsug/sockerberoende nämligen så det var bra att få höra hur dåligt socker är =)
 
*Salt äter vi i regel för mycket av. No shit.
 
*Om man vill vara mätt länge ska man äta sånt som magen måste jobba med länge. Vitt bröd = tar snabbt slut i magen och man blir hungrig snart igen. Mörkt och "massivt" bröd tar tid för magen att arbeta med och man håller sig därför mätt längre.
 
*Frukost är viktigt (jag veeeeeeeet)...
 
*Både frukt och grönsaker är bra men måste man välja är grönsaker bättre.
 
*Chips, som ju är friterade, lurar kroppen då det är så lätt att tugga och äta. Kroppen får väldigt mycket energi i sig men känner det inte och man blir inte "mätt" lika fort som man borde. Chips är förstås dåligt, men en av mitt livs stora laster.
 
*Ska man äta på kvällen ska man inte äta närmare läggdags än en timme eftersom att kroppens blod används av hjärnan och annat för att nollställa våra system och fixa andra saker som kroppen tar hand om när man sover. Går det åt blod för att processa maten vi ätit för sent på kvällen sover vi också sämre.
 
*När man andas oxiderar man även kroppen (dåligt men what to do, man lär ju andas) och för att motverka dessa ska man ätaaaa....antioxidanter! Såklart. Det finns ju i en massa saker, typ blåbär, tror jag =P
 
Vi pratade om massa mer saker men detta är vad jag tog till mig mest och kommer ihåg just nu.
Jättekul att lyssna på och det är nog väldigt många andra som skulle behöva det.
 
 
 
 
 

Envis vs Envisare.

När jag red idag var jag och Helge oense mer än vi var överens.
 
Han har ju mer eller mindre haft "semester" större delen av sitt liv. Han har genomgått en svår operation med väldigt lång konvalicens och har satt igång långsamt och lätt. Mycket rakt fram i skogen med lite klättring och lättare dressyrjobb i lång och låg form, allt för att stärka upp hans kropp från början och för att bli så hållbar som möjligt.
 
Nu har vi kommit så pass långt att jag kan börja ställa högre krav på honom. Kortare gångarter, lite samling osv och han förstår inte alls varför han ska jobba och ta i när han inte behövt det förut? Han blir förbannad på mig och säger ifrån genom att sparka bakut, H.Ö.G.T! Det är bara när han blivit trött och när det är jobbigt han gör det så han gör det inte pga smärta någonstans.
 
Idag var det fokus på avbrott från galopp. Sen trav, flytta undan lite, ny fattning och börja om från början. Allt i ett öppna-tänk= jobbigt. Curry och Emelie var med och när de galopperar före och Helge måste vänta på min fattning och det jobb jag vill göra så blir han så frustrerad! Det är sällan han kickar när jag rider själv men jag tycker han ska lära sig att andra hästar kan galoppera framför utan att han MÅSTE göra det också. Det är väl fullblodsnerven som drar =) Han hoppar rakt upp, ner med huvudet och drar fram mig sen firar han av en rejäl bakutspark rätt upp och jag landar på halsen, i bästa fall.
 
Han var iaf väldigt fin mellan bakutsparkarna och jobbade riktigt bra i kort galopp. Avbrotten var både bra och dåliga men mest bra faktiskt. Några gånger drog han mig ur balans men fler och fler blir bra och han orkar korta sig rejält nu.
Det var en rolig ridtur trots hans påhitt och ibland måste man jobba igenom dessa saker, så är det bara. Med livet som insats ;)
 
 

Uppdatering

Lite uppdatering.
 
Måndag:
Tömkörde Helge på rakt spår på en plogad väg hemma vid gården.
 
Tisdag: Åkte till Orsa och tränade dressyr på Helge.
+ För galoppen
- För mig när jag satt ned i traven. Fick inte till avslappningen utan jag spände mig som jag gjort så mkt förut...
Annica får hjälpa mig om en vecka när jag ska rida för henne.
Red igenom LB:1an några gånger och vet lite bättre vad vi ska träna mer på.
 
Onsdag: Igår blev Helge skodd och efter det red jag Grande med Helge som handhäst i skritt i 40 min.
 
Torsdag: Idag tömkörde jag i den djupa snön. Bara i skritt för det var så sjukt mycket snö och jag vill inte ha några balltramp eller överansträngningar.
 
 
 
Så förbannat söt <3
 
 
 

Söndag

 
 
 
Söndag. Igen. Tycker jämt det är söndag. Jämt söndagkväll.
 
Söndagmorgon är bättre. Imorse hade vi sovmorgon. Vaknade sju men somnade om och vaknade nio igen. Perfekt!
Åkte och red vid tolv tillsammans med Emelie och Curry. Vi tog en rejäl runda i skogen med mycket galopp. Helge var ganska förbannad på mig för att han fick lov att galoppera kort och samlat men han behöver det. Han hoppade och for lite i början men när han gav sig var han jättefin att rida. Han orkar väldigt mycket mer nu än innan årsskiftet.Han vilade igår så det var väl därför han var lite "all over the place".
Hade faktiskt graman idag för att förra gången Curry var med och vi skulle galoppera blev det skjuta ut näsan och dra järnet för Helge. Så gramanen är ENDAST på för att det ska ta stopp när han gör så, jag får ingen kraft alls i det läget ( brukar efterfölja bockningar och då är  jag körd =) men gramanen gör att han inte kan skjuta ut nosen så långt men den drar absolut inte ihop honom för det, den hänger och dinglar annars bara.. Den verkar alltså inte alls i skritt och trav och heller inte i galopp om han inte gör som jag beskrev. När jag rider själv har jag den aldrig och den behövdes inte idag heller så därför får den hamna på hyllan igen.
Fick till några riktigt perfekta galoppfattningar idag där han verkligen satte sig och höll sig kort och kvar med mig hela tiden. På slutet travade vi tempoväxlingar och han kan trava saktare än ponnyn vilket inte är dåligt. Piaff på g? Hehe.
Duktig älskling <3
 
Grande var väldigt svullen i ett ben igår men inte halt eller påverkad av det alls. Lindade klorhexidin-bandage i natt (ungefär samma effekt som jodopax) ifall han hade fått in en sticka etc och det hade gått ner rejält idag men inte helt så han får fortsatt vila.
 
 
Förutom hästarna så har jag haft en bra helg.
Träffade tjejerna i fredags och det var supertrevligt! Evelina hade gjort god mat och efterrätt och vi spelade spel och skrattade en massa. Vi måste träffas oftare tycker jag, men även om vi ses sällan så är det alltid lika avslappnat och härligt varje gång vi hittar på något.
 
Igår jobbade jag 6-12 pga att vi har mycket att göra och de extra kronorna behövs alltid.
Sen lagade jag och Andreas Ceasar-sallad igen. Det är ju förjävla gott alltså! Och lätt och inte så onyttigt heller.
Han bakade kärleksmums. Också igen men det är ju också fantastiskt gott!
Sen såg vi Taken 2 som var riktigt bra, precis som Taken.
 
Imorgon börjar kvällsveckan igen.
Ska försöka hinna åka till Orsa med Helge en dag i veckan. Det tar ju sån tid att åka bara. Åker man nio är man där runt halv tio, rider till kvart i elva hemma halv tolv, klar med häst och transport vid tolv. Tre timmar.
Får se.
 
Nu: SOVAAA....zzzzz
 

Varselbesked.

Äntligen har förhandlingarna på jobbet blivit klara och jag blev INTE varslad. Jätteskönt såklart men det är svårt att bli glad när man vet vilka underbara människor som jag inte kommer jobba mer efter september. Riktigt sorgligt. Framförallt en person kommer det bli extra jävligt att vara utan. Tomhet mer än glädje just nu, men jo, jag är naturligtvis lättad över att ha kvar jobbet.
 
Något jag kan glädjas över är dagens dressyrträning med Helge. Rider numer ensam och det känns bra. Man får all fokus på sig och man kan utföra övningar tills man är nöjd och inte sluta för att tränaren måste hjälpa den andra osv.
Mkt galopp idag och jag fick en riktigt bra känsla i galoppen med lätt stöd på handen och mjuk och följsam häst.
Traven var också bra och han satte ordentligt tryck på bakbenen och gick enkelt att samla ihop en aning. Han kan korta sig mycket bättre nu än för bara några veckor sedan och Annica tyckte att han hade mkt bättre form nu är sist jag tränade.
Nu ska vi ligga i tills nästa träning om två veckor.
 
Usch det kommer vara en konstig känsla på jobbet imorgon...känns inte kul alls.
 
 

Fotboll och lite annat tjafs.

Iiiihh Messi is in town! Hur coolt?!Nu är bara frågan. Vem fan är Messi?
Hehe nej då, jag vet minsann att Lionel Messi är en av, eller kanske rentav världens bästa fotbollsspelare, men att han och de andra sportfånarna gör så att Sveriges mästerkock utgår är inget annat än en skandal! Hur kan tv-människorna tro att vi hellre ser ett gäng svettiga, vältränade killar springa runt efter en boll i 90 minuter än Leif Mannerströms rediga kalaskula och Per Morbergs flottiga hår? Kan inte förstå.
Vet inte ens om det är en "riktig" match eller träningsmatch? Är det någon form av VM-kval kanske?
Ja, ja, det får väl stå och gå då men jag ska INTE fastna framför tv´n ikväll så det är uppstigning 04,15 imorgon. Övertid stavas det. Har inte tid att jobba över efter jobbet så får ta det innan. Kliver upp tidigare än jag gick och la mig under Sälen-tiden. Ålderstecken I guess.
Jaha, där blev det självmål. Börjar bra det här.
 
Jag har ridit Helge genom byn idag tillsammans med Elin och Curry. Gick bra men den lille ponnyn tar lite för många steg lite för ofta så det blev att göra halt var 30 m och övergångar ungefär lika ofta. Lydiga hästar vill vi ha. Helge var dock så lydig och fin så. Lite harig som vanligt i byn. Har kommit på att om han tittar på något så är det som funkar bäst att lägga fram båda händerna en deci och låta honom känna att han kan "fly" om han måste, då gör han det oftast inte. Har jag honom mellan skänkel och hand och sätter press på honom spänner han sig bara ännu mer och går knappt att få kontakt med.
 
Grande blev riden igår av en medryttare och vilade idag. Han hade även idag stora problem med äldreomsorgen i stallet och har väl ansökt om förflyttning och skrivit en insändare i tidningen vid det här laget. "Hur länge ska vi skogsmulle-pensionärer behöver stå ut med att vara UTE fast det börjar bli MÖRKT och alla möjliga monster är ute efter oss..." något i den stilen kan jag tänka mig att det skulle stå.
 
Har jätteont i huvudet så ska äta lite och försöka sova snart. Borde inte vara några problem, har redan somnat i soffan en 7-8 ggr. Fattar inte varför jag är så trött?
KANSKE FÖR ATT JAG GÅR UPP 04,45 VARJE DAG?!
Kan va.
 
Imorgon blir det träning för Annica. Jag hoppas på ett hårt pass med mycket hjälp för det behöver vi om vi ska kunna prestera på tävlingarna i sommar. Eller iaf få en plats i laget överhuvudtaget.
 
Nu står det 1-3 till Argentina. God natt
 
 
 
 
VS
 
 

Rastlös.

Jag har både ridit, sprungit, duschat, diskat, städat badrummet, lagat mat och somnat på soffan men ändå har jag ingen skön känsla i kroppen. Rastlös och inte nöjd... Störigt. Jag gillar inte att vara ensam. Jag vill ha en hund. Viggo <3 Så förbannat bittert att det inte går!
 
 
 
Hoppas Helge känner sig nöjd iallafall för han fick jobba hårt idag. Skrittade fram på plogad väg bredvid en äng vid gården sen fick han pulsa. Har ju kommit väldigt mycket snö inatt/idag så det blev ganska djup snö. Både travade och galopperade i snön men emellanåt fick han gå ut på den plogade vägen och pusta i skritt. Fick till en bra långsam trav i snön som var riktigt jobbig för honom och han var så duktig så. Hade inte ork att bli rädd för något heller =P
Imorgon ska jag och en av småtjejerna i stallet ut på en lugn tur genom byn bara sen dressyrträning på torsdag.
 
 
Nu är det dags att sova. Dessa tidiga mornar tar kål på mig.

Promenix.

Efter gårdagens galoppträning valde jag att ta en promenad med Helge idag. Det blev genom byn, en sväng på ca 6 km. Jag hade en liten tanke bakom dagens "resmål" och det var att få honom avslappnad genom byn. Han är som sagt väldigt vaken och uppmärksam och genom byn där det finns mkt att titta på blir han bara för mycket. Han har inte tid att lyssna bara på mig utan måste hålla koll på allt annat. Därför tog jag lite morötter i fickan och gjorde ledarskaps och förtroende-övningar på vägen. Vi gjorde halt, backade ( han kan backa på befallning medan jag står still och tittar framåt. Tål inte hästar (mattar som inte lärt dem) som inte backar när man ber dem och flyttar undan för tryck, därför har mina fått lära sig det. Lyssnar de inte på bara rösten lägger jag handen på bogen och då backar de alltid) och så fick han böja sig ner mellan frambenen för att ta morotsbiten, en övning som kräver att hästen litar på dig. De första gångerna jag gjorde så ville han ta den men ångrade sig, testade igen men fick lov att hålla koll på allt annat, provade igen osv. Sen tog han den och stod avslappnad vid mig innan vi gick vidare. Han var helt avslappnad på slutet och frustade och det ser jag som en seger. Räddkruka. Vi var ute över 1,5 timme men minst 30 min gick åt till alla stopp vi gjorde =)
 
 
 
Du har för mycket tok innanför pannbenet, precis som matte.
 
 

Hemma igen.

Vilken helg jag har haft.
Shopping, god mat och bara vara med min älskling. Kul att se hans lägenhet och ta del av hans "andra liv".
Det är så skönt att det funkar så bra att vi bor på olika håll på veckorna. Visst saknar vi varandra men man måste kunna göra saker själv också om man är säker i sitt förhållande. Vi vill båda att den andra ska ha sina egna intressen och göra det den själv tycker är roligt och inte bara jamsa-med med den andra. Sen har vi ju gemensamma intressen också förstås. Hur som helst så funkar det bra att vara särbo ibland men det är alltid lika tråkigt när det blir söndagkväll. 
 
Tog tåget hem idag, mkt skönare än buss. Dock blir jag uttråkad ganska snabbt och roade mig med musik, tidningar och Kanal 5 play.
Väl hemma så bytte jag bara om och åkte direkt till stallet.
 
Han vilade ju förstås igår (nästan ingen är betrodd att rida Helge, han är för känslig och man förstör så lätt saker med en sån häst. Han är liksom tillräcklig "på tårna" ändå) och var lite spänd till en början. Han är väldigt uppmärksam den där hästen, på gott och ont. Tittigheten kan ju vara lite jobbig ibland men han går ALLTID att övertala. Han tittar oftast till lite snabbt och fortsätter framåt av sig själv. Han var ju extremt bakskygg när jag köpte honom och det är MKT bättre men behöver fortfarande jobbas på.
Det som är bra med att han är vaken är att han är otroligt lyhörd och VILL hela tiden. Han väntar och letar efter mina signaler och gör ibland vad han TROR att jag vill. Sötnöten.
 
Det stod galoppträning på schemat idag och jag red på en fin, plogad grusvägväg i skogen. Gillar att galoppträna där det är bred väg. Började med att stå i lätt sits och låta honom galoppera utan krav. Efter det satt jag ned och hade honom mer samlad och ihop och varierade tempot men hade honom hela tiden ihop, även om jag ökade till "banhoppning på utebana"-tempo. Han försökte komma loss ibland och tyckte det var jobbigt men jag gav mig inte, även om det var skiiitjobbigt! När han blev stark flyttade jag honom en aning, ställde lite inåt, gjorde en avsaktning och började om.
 
Efter galoppen travade jag väldigt sakta med bra stöd på båda tyglarna och flyttade lite fram och tillbaka. Han har inte orkat bära sig i långsammare gångarter men nu börjar det ta sig och traven var outstanding på slutet! Älskade häst <3
Skrittade hem genom byn och han skötte sig mkt bra. Fick lov att hoppa av efter vägen för jag får så ont i knäna av hoppsadeln, framförallt när det är kallt. Det är dock inte sadeln det är fel på. Det är att det blir sånt tryck när jag rider med kortare stigläder så mina halvkassa knän tar stryk. Skönt för både honom och mig att bara lall-gå hemåt.
 
Grande blev riden av Lena igår (!) och vilade idag.
Han hade bestämda åsikter om äldreomsorgen i stallet då han fick lov att vara ute ett tag fast det blivit mörkt. En sån katastrof. Så han motionerade sig själv i hagen lite. Dock i skritt mestadels. Nån måtta får det väl ändå vara.
 
Imorgon väntar en tidig vecka på jobbet men jag gillar´t. Mer än kvällsskiftet iaf. På torsdag ska jag träna för Annica och be om lite tips inför vår tävlingsdebut som stundar. Vi ska rida i Div III laget i dressyr i vår och jag känner en enorm press! Inte från någon utan på mig själv. När man tävlar indiviuellt är det skillnad men nu står ett helt lags resultat på spel. Däremot skulle jag aldrig sätta press på någon annan lagmedlem.
Helge behöver iaf lugna sig och komma till ro fortare och det är min uppgift att ta reda på hur, sen om det är att rida fram 1,5 timme innan start, ut och galoppera dagen innan eller vad det kan vara, återstår att se.
 

Sthlm

Klev upp skapligt tidigt i morse och åkte till Kungenskurva. Lite småsaker på Ikea och lite på Hööks. Köpte en sån "mirakelborste" som jag ska försöka få bort Helges fläckar med. Kan inte riktigt förstå vitsen med att lägga huvudet i sin egen skit men eftersom han gör det varje natt måste det vara spektakulärt. Blev även 4 st bruna lindor till mitt bruna dressyrschabrak, mina bruna ridbyxor och min bruna piké. Match much? Och boots förstås, största förbrukningsvaran i vårat stall. På Ikea, som för övrigt är världens största Ikea, hittade A lite saker och jag några ramar. Är glad att vi är tillbaka i lägenheten igen för ett tag trodde jag att vi aldrig skulle hitta ut ur det enorma varuhuset utan villa runt där i all evighet, men tillslut så. På stan gick vi in på Åhléns och köpte världens bästa mascara. Finns inte att få tag på i Mora, och knappt nån annanstans heller. Hittade en superbillig vit t-shirt på Carlings sen var det nog med shoppingen för idag. Åt Ceasarsallad och sen åkte vi hem och somnade som stockar efter en hektisk dag. Imorgon åker jag hem igen och laddar för en tidig jobbvecka.

RSS 2.0