Ingen travhäst.

Ridningen på Helge igår gick inge bra alls så idag hade jag bytt strategi. I traven blir han som sagt lätt spänd och orkar inte riktigt jobba mer än väldigt korta stunder. Han blir spänd när han blir trött och samtidigt har han för dåligt fokus på mig utan mer på allt runt omkring när man rider ute. Därför skrittade jag 90% av tiden idag och fick honom att bära sig själv, jobba mjukt in i handen, fin att ställa om och göra tempoväxlingar. Hellre bara skritta men göra det riktigt bra än trava spänt som ändå inte ger nånting, just nu. 
Däremot så galopperade vi lite och det med ganska lätt stöd i handen där han fick sträcka lite på sig, utan att gå iväg. Vänster galopp är mindre balanserad än höger, han är stelare till vänster öht så det får vi jobba med. När jag stretchar frambenen/bogarna är han även där mer spänd på vänster sida, men vi jobbar som sagt på det. 
 
Jag älskar verkligen min nya sadel! Tjatar om den hela tiden men det är otroligt vilken skillnad det är på sadlar. Den här är som gjord för mig och när Helge biffat på sig lite är den perfekt på honom med, nu har jag en padd under så länge. Bästa köpet på länge =) 
 
 
 
Imorgon får Helge vila och då är det fullt fokus på Grandemannen. Vill ta det lugnt med Helge nu med både ny sadel, behandlad i ryggen och eftersom han bara promenerats en månad innan denna igångsättningen. 
 
På måndag ska en "medryttare" eller "följa med och rida nån gång i veckan ryttare" testa Grande. Vore kul om han fick komma ut i skogen lite mer. 
 
 
 
 
 

Ledig måndag.

Gillar verkligen mina lediga måndagar innan jobbhelg. Hinner vara i stallet i lugn och ro, plocka och fixa hemma och ta det lugnt en sväng. Idag har jag ridit båda hästarna, tvättat, diskat och sytt paddar att ha när jag lindar benen på hästarna till natten/i transporten (täcke på Jysk för 140:- som jag kan sy ca 8 paddar av istället för att köpa för ca 250:- per par, hur smart?!). 
 
Helge var så himla trevlig att rida idag. Vi red ut i skogen som alltid just nu (om två veckor får vi börja på böjda spår) och skritten är helt perfekt! Han har ett ärligt stöd på båda tyglarna och jag kan rida honom i vilken form jag vill. Härlig känsla att kunna länga ut tygeln en aning och skritta med bra tryck från bakbenen, fint stöd i handen, avslappnad häst som jobbar bra med ryggen, drar upp magen och bara väntar på signaler.  
Traven är fortfarande en större utmaning då han blir lite spänd av att inte "hinna med". Inte hinna med att titta på allt alltså ;) Han är emellanåt jättemjuk och fin, sen måste han krypa ur formen och hålla lite koll och att då försöka driva fram honom ur det går inte. Jag måste snarare lätta i handen för att han ska släppa det han tittar på, han får aldrig känna sig trängd, det blir BARA värre då. Tro mig, jag har försökt allt och att lätta i handen lite och låtsas som ingenting är det bästa. Då följer han gärna med handen framåt, nedåt....om han är på rätt humör vill säga. Ibland måste jag börja om helt och skritta. Detta gäller alltså ute i skogen, innanför fyra väggar är han ju lättare. 
Tycker ändå jag fick igenom honom bättre i traven idag än i lördags så det kan man väl räkna som ett litet framsteg hehe.
 
Vi fick även börja galoppera idag vilket vi såklart gjorde! Han tyckte det var sååå kul. Öronen klistrade framåt och driv, driv, driv i varje galoppsprång. Han har tryck i den där galoppen. 
Vi skrittade länge på vägen hem då traven hem ofta blir lite jäktad och dragig när han blivit trött. Bättre att skritta med riktigt bra kvalité än att trava halvdant. 
 
Jag red på mitt anatomiska Herve Godignon bett som han trivs bra på och han är inte ett dugg stark när jag får sån bra skritt redan från början. Är glad att kunna rida på ett vanligt, helt okomplicerat, snällt bett även ute i skogen. Mitt är dock tjockare än detta. 
 
 
 
Var ni uppe och såg månen i natt? Inte jag. Jag är inte så lättimpad av varken folk, månar eller andra saker heller så jag sov gott i natt utan en tanke på månen. Har sett den överallt idag ändå =) 
 
Imorgon är det tidig vecka på jobbet. Börjar bli kallt på mornarna nu när man åker till jobbet. Ikväll fick bilen motorvärmare i och hästarna tjockare täcken i stallet. Helges fönster drar jag igen lite när det börjar bli risk att vattnet fryser. Mycket hö och varma täcken så är det inga problem, hellre frisk luft. Köpte ett begagnat Rhino thermo-täcke jättebilligt i somras som blir perfekt nu. Jag vill gärna ha flera täcken att välja på när det gäller både ute- och innetäcken. Alltid ska det finnas något som är i rätt tjocklek som är torrt och varmt. Behöver komplettera med någon mer liner till vintern men nu när jag köpt ny sadel så får det vänta. Jag ÄLSKAR för övrigt sadeln. Helt underbar är den. Vilken skillnad från min förra alltså. Albion är inga dåliga sadlar det heller men det här är verkligen något extra. Vet att Natalie Oldfors bytt ut sina Hennig-sadlar mot Paul Fielders och det måste ju vara ett kvalitétstecken. Skitsamma, jag och hästarna trivs jättebra och det är huvudsaken. 
 
 
 

Förbannad häst.

Dagens pass på Grande blev ett "få igenom pass". Tömkörde honom i lördags innan vi åkte till Värmland och idag blev det ett pass på banan. 
 
Han vill INTE ta innerskänkeln i början. Inte i nån gångart alls så det får jag alltid börja med. Han skjuter gärna in rumpan och går emot skänkeln när jag ber honom gå rakt under sig. Det tar väl emot nånstans förstås men det hjälper inte att låta det vara utan han måste jobba igenom det och mjuka upp sig, annars blir det ju ännu värre. 
 
Jag fick bli arg på honom flera gånger och han kickade och blev arg tillbaka men jag vann förstås och när han väl kommit igenom och arbetade under sig kändes han jättefin. Fick tom honom rak i galopp på volt där han är svårast. Man får rida fram ganska ordentligt och inte låta honom korta sig och studsa med bakbenen innanför. 
 
Ibland blir det sånna pass som idag. Figther man måste ta för att komma framåt och förbi, men hjälp vad arg han blir. Hade inte pressat honom så om han fick ont efter eller om han inte blev så mjuk och fin när han väl släpper, men i dagsläget blir han så fin efter så det måste göras. 
Testade nya sadeln på honom och den funkade på honom också vilket ju är perfekt eftersom jag sitter så mycket bättre i den här än i min gamla. 17,5" är perfekt för mina långa överskänklar, Albionen blev lite för liten. 
 
 
Sötnöten, så fin med lite jobb. Lite massage ikväll och en promenad imorgon. 
 
Min hoppsadel, som jag bestämt mig för att ändå ha kvar häromdagen, blev just såld. Hehe, måste finansiera nya dressyrsadeln med den så det var väl lika bra, får väl köpa en ny hoppsadel framöver.  

Pferdia tv.

Jag brukar titta på Pferdia tv ibland. De visar videos på väldigt trevlig ridning, sån ridning jag själv vill ta efter. Hästarna ser så harmoniska och nöjda ut. Ser mycket hellre detta än t ex världscup-dressyr.
 
 
 
 

Spa-weekend.

Helgen har spenderats på Selma spa i Sunne tillsammans med älskling. Vi åkte dit igår och var där en natt. När vi kom åt vi en ceasar-sallad på deras stora terrass i eftermiddagssolen och drack en varsin öl/cider. Lite senare var vi med på ett core-pass och efter det gymmade vi. Körde mycket benböj och marklyft och jag har grym träningsvärk redan. 
Sen var det dags för bastu och bad. Simmade lite och bubblade innan vi satt i sånna vilostolar och nästan somnade, så skönt! 
Efter en dusch (hade värsta lyxbadrummet på rummet) och fix så gick vi och åt middag. Och som temat på hela helgen så var även den helt fantastisk! De tillagade tom köttet som jag ville trots att det säkert inte var populärt hos kocken (very well done) och efterrätten var a.m.a.z.i.n.g. Förrätten med. Full pott på den middagen verkligen. 
Självklart var inte frukosten sämre. Jag är ingen frukost-människa öht men jag gör helt klart ett undantag när det gäller hotellfrukost. Herregud vi åt tills ingen av oss kunde röra oss. 

Kan rekommendera Selma spa för den som vill komma iväg en stund och bli lite bortskämd. Det var jättefint, mycket folk utan att bli trångt och inte så långt att åka. Det var många "rikisar" där förstås men även normalt folk som oss, och i alla åldrar.

Lite bilder därifrån plus på hästarna från resten av helgen.

Paul Fielder Polaris

Igår kom den äntligen - dressyrsadeln jag skickat efter från Sadelmagasinet. En Paul Fielder Polaris som var en av ca tre sadlar som såg ut att kunna passa Helge. 
Den är lite för vid men med min correction pad tycker jag den ligger bra, ska dock be en sadelutprovare komma ut och kolla ordentligt innan jag bestämmer mig. Den var iaf underbar att rida i Helge verkade också trivas i den för han var så himla fin att rida idag. Lite skritt och trav i skogen där jag bara checkade av gas, broms, mjuk och lätt. 
 
Igår när vi var ute och gick släpade jag fram en massa pinnar/små stockar på en stig där aldrig någon går så nu ska jag försöka rida den stigen så ofta det går och lyfta på benen, det behöver han, både framben och bakben.
 
Vi får se hur det blir med sadeln efter att Ulla har kollat den. Jag HOPPAS verkligen att den kan funka för både jag och Helge trivs med den så här långt. Man kom väldigt nära hästen och det gillar jag, inte den där känslan att man sitter uppepå liksom. Såklart väldigt dyr men nu vill jag ha ordentliga grejer som vi båda trivs med och får ut vårat bästa av.
 
Från gårdagens klättrings- och släpa pinnar-promenad =)
 
 

Lullull.

Läser om bloggare som tvättar hästens ben, oljar in hovar och donar in i absurdum varje dag och funderar för mig själv - hur har folk tid?! Varje dag? Har de fler timmar på dygnet än vad jag har? Har dom inget jobb att sköta? 
 
Om jag får tid över hos hästarna masserar jag och borstar dem längre kanske eller gör något som är av mervärde för hästarna, de kanske får gå längre i hagen istället som de säkerligen uppskattar mer. Inte bryr sig hästar om om de har olja på hovarna eller inte, många oljor torkar dessutom bara ut hovarna så det är ofta helt onödigt. Kommer hästarna in med leriga ben spolas de såklart av när de går in, men inte tvättar jag benen bara för att, så mycket tid finns inte. Jag har tid att göra det nödvändiga plus lite till, inte massa onödigt strunt. Det ska vara på någon jobbfri helg man har tid att vara i stallet halva dagen och pyssla och greja möjligen. Det är jättemysigt att pyssla med hästarna men på ett sätt DE uppskattar. Tycker jag, alla tycker såklart olika. Alla tycks ha olika många timmar på dygnet också. Fast har man bara en häst har man väl mer tid till annat förstås. 
 
Nu får ingen tro att jag missköter mina hästar, de får precis all omvårdnad de behöver och mer därtill, kanske inte så mycket lullull i onödan bara =)
 
 
 
Om någon dag kommer en sadel som jag ska testa på Helge och passar inte den har jag en till jag kan prova. Annars blir det barbacka ;)
 
Tittar runt lite på bilar också. Blir inte klok på det. Ny eller inte, våga fortsätta åka min eller inte, satsa allt på att hitta det riktiga felet eller inte.
Har hittat en bil som är mer intressant än den jag provade i lördags. Trodde aldrig jag skulle säga det men den har lite för många hästar under huven. En bra bit över 200 och det känns väl lite överdrivet kanske. Kommer troligen dra lika mycket som Suzukin. MEN den får dra min transport och det är ett stort plus.
 
Senaste dagarnas lunch. Salladsbas med enkla tillbehör. Perfekt när man har bråttom och vill att det går fort att laga mat.
Överst: Ungsbakad grönkål med olja och salt, knaperstekt bacon och parmesan.
Nederst: Grönsallad med fetaost och vegetariska fajitakryddade filéer. 
Mumma. 
 
 
 
 
 
 

Provkört bil och sadel.

Idag har jag provkört en bil. En ganska ful men bra dragbil, och så var den ganska pigg också. Svagare motor än i min nuvarande men den drar mindre bränsle iaf, och FÖRHOPPNINGSVIS STANNAR DEN INTE VART SOM HELST, NÄR SOM HELST UTAN ANLEDNING! Vilket min gjorde igår igen. När vi var på väg till Borlänge med Helge,mitt mellan Rättvik och Leksand dog den och som TUR var lyckades vi rulla till en busshållplats och stanna där, som TUR var var pappa med, som TUR var kunde mamma komma med sin bil och följa oss till Borlänge och som TUR var fick jag komma till kliniken när jag ville då Helges besök bara skulle ta typ en kvart. 
 
Så störigt när man lämnat in den 4 ggr på verkstad och 3 av gångerna har de inte hittat något alls och förra gången hittade de någon tändspole som behövde bytas ut och då skulle felet vara åtgärdat. Jag trodde dock att de bara åtgärdat det sekundära felet och inte det riktiga men det trodde ingen annan och jag var bara paranoid. Vilket jag ofta ÄR men den här gången hade jag rätt. Biljäkel. Den är ju så fantastisk annars. Stark som en oxe att dra med t ex. Men men, hittar de inget fel nu heller så köper jag den jag testade idag. Kan liksom inte åka runt och vara nervös och har man hästen med sig kan det ju bli farligt om man har otur. De här två gångerna det har tagit stopp med häst så har jag haft en offantlig tur. 
 
Borlängebesöket gick iaf bra och jag fick börja rida Helge, vilket jag har gjort idag. Skrittade mest men några travsteg tog vi också. Lite små tempoväxlingar i skritt och se till att han skulle skritta med stöd in i handen. Testade en Prestige Modena på honom men tror inte det går. Hans manke ställer till det när det gäller sadelinprovning. Den andra jag pratat om kommer från Sthlm i veckan hoppas jag. 
 
Grande blev också riden men på ängen. I början var han lika stel som vanligt men efter ganska mycket jobb på böjt spår blev han helt okej, dock pigg och lite överladdad för att han såg korna i hagen brevid ängen. De brukar INTE vara där sa han och la benen på ryggen tills matte sa till på skarpen att korna gav blanka fan i honom och allt utom sitt gräs. 
 
 
"Seriöst, jag VET att korna äter hästar, har sett det själv."
 
 
 
Trött Helge igår i Borlänge.
 
 
En ridväg.
 
Helges hull och svåra rygg. Han har blivit lite rundare nu. Mycket kvar på hans omusklade överlinje men nu har han iaf lite hull att ta av. För någon månad sen eller två såg man man revben på honom men nu har jag lyckats hitta en bra foderstat tycker jag. Baserad just nu på gräs, massor av hö, lusern, olja och musli med väldigt låga värden socker och stärkelse. I vinter blir det ännu mer lusern, i stråform. 
 
 
 Min bil som fick bärgas till Rättvik. 
 

Bergochdalbana.

Oj vilken bergochdalbana den här dagen har varit. 
 
Först med lite sadelkrångel. Såg att de sänkt sadeln jag är sugen på med 2000:- och då blev jag glad, sen berättade dem att sadeln redan var ute hos någon på prov när jag ringde  (FAAAAN), då ville jag testa en lika fast 3500:- dyrare men när jag ringde dit igen var den billigare tillbaka och ska skickas till mig (YEEES)(Meeeen den passar säkert inte ändå).
 
Stallet. När jag kom hällregnade det och hästarna såg miserabla ut i sina hagar. JAG var miserabel när jag tog ner en hage och bygde upp den där det fanns mer gräs i fullt höstrusk. Dock blev jag varm i själen när jag såg hur glada hästarna blev av en ny härlig hage. Helge drog en repa, tjöt, betade lite, drog en repa, betade osv och Grande var jättepigg på töm på banan.
 
Hemma. Var trött och lat så jag köpte en panpizza och lite popcorn innan jag åkte hem efter stallet. Kommer hem och kommer på att Andreas tagit med sig micron till Sthlm (NEEEEEEJ), kommer då på att jag kan värma pizzan i ugnen, slutet gott allting gott....men icke. Popcorn kan man fan inte göra i ugnen! Dagens i-landsproblem. Men då hämtade pappa en annan micro så det blev bra ändå i slutändan. Och vem vet, KANSKE hade jag överlevt kvällen även UTAN popcorn. Eventuellt.
 
Imorgon ska jag köra bort gammalt hö från hagen jag uschlats med de här dagarna SEN ska jag inte befinna mig ute i regn nå mer på länge. Förmodligen ända tills på fredag då det också ska regna. 
 
Apropå regnet så är jag så glad att jag ruinerat mig själv till den milda grad att jag får äta nudlar resten av livet men iaf har bra täcken till hästarna =) Det gäller att prioritera. 
 
Har laddat ner 17 (!) poddar till jobbet imorgon =) Sommar och vinter i P1. Finns många riktigt intressanta personer att lyssna på. Favoriter hittills är Maria Strömme som pratar om nanoteknik samt Héde Fried om andra världskriget och Kristian Gidlund om sin hemska fight mot cancern, som han f.ö förlorade. Många människor har mycket intressant att berätta och man blir alldeles chockad av en del saker man får höra. T ex av Héde. 
Tips om man ska åka tåg, buss etc eller vill ha något att lyssna på när tiden går lite sakta.
 
 

Att vara hästmänniska....

...innebär ibland att man måste göra saker som bär en emot en aning. 
 
Som t ex idag. Jag hade planerat göra klart en vinterhage där det var kvar att sätta ner några trästolp plus dra om tråden. Denna fantastiska tisdag bjöd dock på Ö.S.R.E.G.N men det var liksom bara att gilla läget. På med gummistövlar och regnställ, ta med spett och slägga och göra´t.
Man känner sig lite nöjd när man gjort sånt "karlgöra" som att spetta hål i marken och slå ner stolpar med slägga och fixa det galant. Vardag för hästtjejer =) 
 
När det var gjort fortsatte jag i regnvädret och tog ner beteshagen, sen fick det vara nog. Gick in i stallet och mockade och fixade sen ut i regnet igen på promenad med Helge. En timme i skogen i blev det med lite klättring, lyfta fötterna över stockar och gå på små stigar. Regn, regn och regn. Mitt älskade regnställ tog mig genom hela dagen utan att svika iaf och hästarna var torra och varma när de kom in. Spännkrukan Helge har tre 100-grams täcken jag varierar mellan just nu när det är trökväder. Två Rambo och ett Amigo. Alla har hals och ser hur varma och mysiga ut som helst. Lite löjligt det där, att man tror att hästarna också tycker det är mysigt att vara inpackade i täcken =) Vet dock att Helge måste hållas varm jämt och ett gosigt täcke med hals skadar väl knappast. 
 
Imorgon ska hagefixet göras klart och så ska jag försöka hinna rida Grande samt gå en kortis med Helge. 
 
Letar sadel för fullt nu. Tittar på kvalitéssadlar och några märken har jag valt bort. Childeric passar inte Helges form, Prestige passar inte en del modeller och andra blir för dyra, Equipe passar troligen inte, Erreplus ser inte heller ut att passa och inte Hennig heller. Har mailat om en sadel så vi får väl se om den kan passa. Hoppas det för den ser skön ut att sitta i. Vi får la seee.
 
 
Såg förresten att jag skrivit att Helge ska få irap en gång till igår, men det är förstås shockwave jag menar =)
 

En såndär dag..

Idag var en sån där dag när man längtade hem till sängen redan vid arbetsdagens slut vid 14 och visste att man hade minst 5 timmar kvar innan man fick kliva innanför dörren hemma. 
Handlat mat, packat och skickat paket, varit förbi mamma och pappa, fixat stallet, gått med Helge och ridit Grande. Det är ju kul när man väl är igång men jag var verkligen SÅ trött där ett tag.
 
Helge gick jag som sagt med. Höll till på banan och lät honom trava något varv åt båda håll i lina och han såg fin ut. Håller tummarna att han faktiskt ÄR det också. På fredag åker vi till Borlänge igen för en sista behandling med shockwave. 
 
Grande red jag på banan och han var A.R.G på mig. "Tvingade" honom att bli mjuk i heela kroppen och i början ville han inte alls. När man t ex ber honom trampa över diagonalt med bakbenen blir han lite sur innan han är uppvärmd. Sen ville ha honom rak i galoppen på volt och han höll inte alls med. "Vad GÖR du?!" och en massa skutt rakt upp i luften. Han skjuter gärna in rumpan på böjt spår och går emot skänkeln och blir förbannad när jag ber honom acceptera den.
Idag fick han jobba igenom det för jag vill inte att han ska stelna ihop utan komma igenom sina "krämpor", utan att pressa honom FÖR mycket såklart. Han blev iaf mjuk och fin sen och kändes mycket nöjdare. Jag har full förståelse för att han blir förbannad när han känner att det tar emot, men han får ändå inte komma undan, det är inget orimligt jag kräver av honom och han är inte ofräsch eller halt. Bästa sättet för honom att hålla sig fräsch är att jobba igenom hela kroppen och hålla sig mjuk även om det tar emot i början. 
Bra avslut iaf och det är huvudsaken.
 
Imorgon får Grande vila och Helge får en längre promenad sen ska jag slå ner några stolp i en hage och göra den klar för vintern hade jag tänkt.
 
 
 
 
 
 
 

Weekend i Bollnäs.

Har spenderat helgen i Bollnäs med Andreas och hans familj. Kan verkligen slappna av där med sovmornar, mysiga luncher på stan och filmkvällar i soffan. Härligt avbräck från min ganska stressiga vardag annars.
 
Igår var vi på gymmet och körde ganska hårt allihopa så idag har jag en väldig träningsvärk, framförallt i EN vad, haha. Sprang en del på löpbandet också och blev förvånad över hur bra det kändes. Sprang på 10km i timmen ganska länge och det hann bli tråkigt innan jag blev trött. Mina promenader med hästarna ger nog sitt eftersom vi har så kuperad terräng i skogen här.
 
 
 
Tog en promenad med Helge när jag kom hem från Hälsingland idag. 45 min i skogen med pigg häst. Jag var inte så pigg dock då jag nästan alltid mår dåligt efter många mil i bilen, trots att jag kört själv. 
 
Idag bokade jag och älsklingen en myshelg som jag fått av honom i present <3 Cant wait! 
 
Imorgon börjar en ny morgonvecka på jobbet. Veckans planer är väl ungefär som vanligt. Jobb, hästar, osv och så ska jag försöka klämma in lite träning. Det var kul igår så vill komma igång igen. 
 
 
 
 

Hovslagare.

Utan hovar ingen häst, som det ju heter och det stämmer så väl. Sköter man inte hovarna ordentligt eller har en hovslagare som är slarvig eller inte vet vad den håller på med så skaffar man sig problem. 

Jag har haft en uppsjö med olika hovslagare. Jag har bytt pga att de varit slarviga, slutat, varit elaka mot hästen, inte lyssnat på mina önskemål, vägrat sko en häst med shivering eller helt enkelt varit okunniga.

Hade en som var toppenbra men när han slutade sko pga av ont i ryggen hittade jag Martina som jag haft sedan dess och jag är så nöjd! Hon är utbildad i Skara och är väldigt noggrann, utan att överdriva. Hon har bra hand med hästarna och lyssnar på mina åsikter och erfarenheter om hur hästarna ska skos.

Helge skos med överrullningsskor pga sina broskskador (vilka upptäcktes efter magnetröntgen i Ultuna) i hovlederna där han haft ganska svår hovledsinflammation som till sist avhjälptes med irap. Han har även sulor fram pga urkalkning i hovbenet vilket innebär att han blir öm när han trampar på något hårt. Bak vanliga skor med sidokappor. 

Grande har bara skor fram nu tills det blir halt då han får skor och brodd. 
Hade jag fått för mig att ha Grande oskodd även fram hade nog Martina sagt stopp eftersom Grande är så pass tung. 
Hon är alltså inte rädd för att säga till om jag är fel ute, vilket jag såklart aldrig är men ändå 😉

Hennes skoning har fått beröm både när vi varit i Uppsala, Rättvik och Borlänge på klinik så henne håller jag hårt i. Hon är fullbokad och tar inga fler kunder och jag var nog en av de första att anlita henne då hon flyttade hit. Ett bra val måste jag säga. Att ha en bra hovslagare är ju något av det viktigaste man kan skaffa sig som hästägare. 


Ledig dag.

Går och går och går.

En föredel med alla dessa promenader med Helge är att jag inte behöver stressa lika mycket om min egen träning. Jag går minst 30 min varje dag och oftast mer. Idag gick vi t ex 75 min, gick hem och hälsade på mamma en sväng. De här soliga sensommar/tidiga höst-dagarna är underbara! Gillar hösten jättemycket när den är som den är idag, lite kylig, soligt, friskt, härligt.
Lite svårt med täcken bara. Imorse var det bara 3 grader och senare under dagen ska det närma sig 20. När jag jobbar kväll kan jag ju byta iaf så idag fick Helge 200g på morgonen. Det är extra viktigt att han är varm om ryggen nu när han behandlas. Sen fick han gå ut med flugtäcke efter vår promenad. Grande skulle nog klara sig utan täcke trots minusgrader utan större fara men han är gammal och stel så honom håller jag gärna varm också. 
 
 
 
 
Förutom promenader skulle jag behöva styrketräna mer och det ska jag försöka klämma in lite oftare. Det är så svårt med tid bara. Jobba heltid, ta hand om två hästar och allt jobb det innebär, hinna laga mat, äta, diska, tvätta, städa och även plugga. Jag får dåligt samvete vad jag än väljer bort. Ska jag hinna plugga hinner jag inte motionera båda hästarna och tvärtom. Vet inte om jag gillar den pressen riktigt.... Ska anmäla mig till högskoleprovet nu iaf. Blir väl ingen större ansträngning med plugg innan provet den här gången heller kan jag tro. 
 
Har fått min nya telefon nu, och ett jättefint fancy plånboksfodral hihi. Får se hur lång tid det tar innan jag tappar sönder den här. Den har väldigt affärsmässig och proffsig mjukvara och jag gillar designen även om den känns lite "kontorsjobbare-aktig" =) Kanske en sån jag ska bli då.
 
 
 

Mindre inspiration.

Inspirationen till att skriva här blir mindre och mindre just nu men nu var det ett tag sen så en rad eller två ska jag skriva ner. 
 
Har fått så många frågor om lösen och folk som saknar att läsa här så det är väl lika bra att låsa upp igen, iaf för ett tag. Har tagit bort några inlägg som inte alla behöver läsa men annars är det som vanligt här. Finns inte så väldigt mycket att skriva om bara men nu kan man iaf kika in här igen om man vill. 
 
Helges vardag ser ut såhär. Hage hela långa dagarna samt en promenad på 30-90 min varje dag. Han har varit väldigt spänd i ländryggen och även något öm så där har han fått shockwave 2 ggr nu, varav andra gången var idag. Det har gett väldigt bra resultat och Nino tyckte det var värt att även ge en tredje gång nästa vecka. Nino är verkligen toppenbra tycker jag. Inte rädd att testa nya saker och är ingen som tycker man ska dömma ut hästarna hur som helst. Det passar ju mig perfekt ;) Helge har ju shivering av den värre graden och blir väldigt lätt spänd i musklerna öht, speciellt ryggen och tillslut blir det såklart så spänt och hårt att det gör ont. Det gäller att få loss spänningarna så han inte går och avlastar och får ont på andra ställen också. När spänningarna är helt borta hoppas jag att han kommer kunna sätta muskler ordentligt och jobba korrekt med hela bakdelen.
Nu ska vi fortsätta promenera fram till sista besöket och är han fortfarande fräsch då får jag börja rida, och då blir det ny sadel. Har planerat in att råna en bank lagom till dess också. Handelsbanken blir det, för det är bara dom som har kontanter ;) 
 
Grande får följa med på en del av våra promenader men inte alla. Det är SÅ drygt att gå med båda samtidigt. Dels går Helge mycket fortare än Grande, dels ska Grande alltid på precis bakom en och inte bredvid, Helge ska bita och busa med Grande och blir de rädda för något samtidigt är man väääldigt liten där emellan. Han rörs iaf på 3-4 ggr i veckan på ett eller annat sätt. Sen rör de sig mycket i hagen också, på gott och ont, Helge är lite FÖR livlig. 
 
Idag red jag Grande nere på ängen och först var han så stel att han inte ville ta skänkeln alls. Han bara tjurade och gick emot så han fick bara trava i sakta mak rakt fram länge innan jag krävde nånting annat. Red över lite bommar sen, växlade ställning, red förvänd galopp, gjorde övergångar, ställde utåt, galopperade fram, åttvolter osv (allt på ett enkelt sätt, endast för att mjuka upp honom) och DÅ blev han jättefin! Han KAN verkligen bara man rider honom rätt och har lite tålamod. Avslutade Cornelia Rylén-style med trav på längre tyglar, inget stöd på ytter knappt utan bara böja igenom honom runt innerskänkeln och han bara följde med, mjuk som smör hela han, och det hör INTE till vanligheterna. Mest nöjd är jag att jag lyckades hålla förvända galoppen så bra. Han är en renodlad hopphäst egentligen och har väldigt lätt för byten och byter själv så fort man hamnar i "fel" varv i vanliga fall. Starkt gjort av honom faktiskt.
 
Helge fick en liten promenad bara. Testade lite hur han rörde sig efter behandligen och så. Han skulle trava hela tiden den lilla odågan =) 
 
Annars jobbar jag som vanligt, har tappat sönder min telefon igen, även det som vanligt, och har den här gången beställt en ny. Blev en lika fast 2 modeller nyare. Den ska få bo i ett kassaskåp som jag har i en isolerad låda som jag har i en ryggsäck som är inlindad i bubbelplast och skumgummi. Har pajjat displayen på min förra tre gånger så nu ska jag försöka vara mer försiktig. 
 
Så. Inte så mycket ni missat och det blir nog inte uppdaterat här lika ofta som tidigare förrän vi är igång igen.
 
 
Helge är lite hopplös när det gäller skaket utan ström när det finns gott gräs på andra sidan. 
 

Sluta gnäll!

En av anledningarna till varför jag knappt läser hästbloggar osv nu är pga att folk är så jävla gnälliga. 
 
"Min häst har tappat en sko så nu kan inte jag rida på 3(!) dagar!".....
"Min häst har vrickat sig och måste vila två veckor!"....
"Min häst bla bla bla"....
 
Välkomna tillbaka när ni kämpat 8 (!) ÅR fram och tillbaka med er häst. Välkomna tillbaka när ni lagt mer pengar än ni egentligen har, gett hästen chans efter chans efter chans och det ändå händer fler saker, välkomna tillbaka när ni räddat livet på er häst inte en, inte två utan TRE gånger och välkomna tillbaka när ni har problem på riktigt! 
Tänk om folk kunde uppskatta sina hästar och sina möjligheter mer. Här har ni en som kämpar som en jävla idiot men ändå inte kommit nånstans, som fortsätter gång efter gång. Gnäll inte över skitsaker. Uppskatta er häst!
 
 
 

Investering.

Har bestämt mig för att satsa på att investera i en kvalitétssadel till Helge. Dressyrsadel. Måste sälja båda mina sadlar isf för att ha råd med något som uppfyller både mina och Helges krav. Jag får klara mig utan hoppsadel ett tag helt enkelt. Jag rider ju mycket ut men det är inte så att jag är ute och galopperar i jockeyläder eller klättrar i berg så dressyrsadel kommer funka bra ändå. Trava bommar osv kommer också gå bra i en dressyrsadel. Har hittat ett par stycken jag kan tänka mig men vi får se hur det blir. Först och främst ska Helge tillbaka till Borlänge och se hur han mår i ryggen så får vi se sen. Hoppsadeln ligger ute på annons redan nu men dressyrsadeln väntar jag lite med. 
 
Igår gick jag en låång promenad med Helge i skogen och klättrade lite. Han var nöjd och glad och jag med!
Grande red jag barbacka på banan och han var en planka i början, vilket inte är så konstigt för han har vilat helt några dagar, men på slutet mjuknade han iaf lite och det fick jag vara nöjd med. 
 
Sen hämtade jag och mamma 4 rundbalar hö. Det gäller att samla på sig lite nu i höst eftersom det var en dålig hö-sommar, vill inte stå utan i vår.
Jag hatar spännband f.ö. Spände fast balarna för kung och fosterland och de rörde sig nog inte en mm på hela vägen hem, men sen när banden skulle lös. S.U.C.K. Pappa brukar alltid följa och lossa såntdär men igår fick jag göra det själv. Händerna gick sönder men jag lyckades iaf. Nu kan jag det där till nästa gång. Kvinnor kan osv. 
 
Idag fick hästarna vila men Helge fick en lång massage och rykt. Mys, han älskar att bli borstad, kliad och pysslad med. 
 
Efter jobbet skickade jag mina Cavallo-stövlar som blivit sålda (gråååååt) och tvättat bilen. Skurade lyktglasen med tandborste, tandkräm och vatten. Har läst att man kan göra det nånstans och det funkade superbra! De var alldeles skitiga, dassiga och fula innan men nu är de som nya. Nu fattas bara att städa bilen invändigt också, inte lika roligt. 
 
Här är en av sadlarna jag funderar på. En Jochen Hennig. Den är utlånad nu så vet inte om den finns kvar ens. Dock finns det två som är mer intressanta, samt en Erreplus. Det visar sig vad det blir. Kanske går han inte att rida på alls om hans rygg krånglar, vem vet. Han visade iaf inget obehag idag när jag masserade. 
 
 
 
 
RSS 2.0