Wanties

Yes please! 
Drömma får man. 

Vår på riktigt.

Vilken underbart lugn påskhelg jag har haft. Var till Hälsingland och hälsade på en sväng men annars har det inte blivit många knop. Förutom stallet och hästarna då. 
 
I lördags red jag Helge i ridhuset. Blev ett riktigt bra pass där han lyssnade på mig väldigt bra trots att han var spänd emellanåt. Han gick att påverka och släppte det fort. Traven var riktigt bra och galoppen helt okej. Jag galopperade mkt innanför spåret för att inte få hjälp av väggarna utan att jag kunde känna att han var rak mellan hjälperna ändå, vilket han inte var från början. Han blev lite frustrerad när jag rätade ut honom (petade ut baken något) men när han fått göra lite tempoväxlingar i det där arbetet var han fin som bara den. Gjorde lite mindre volter för att verkligen få med honom runt och han gjorde det bra. Var ingen annan dåre som var i ridhuset påskaftons-eftermiddag så jag hade hela ridhuset för mig själv, lyxigt! 
 
Igår var A en ängel och hjälpte mig i stallet på morgonen med utsläpp, mockning, höpackning och byte av vatten. Så himla gulligt att kliva upp tidigt och hänga med mig <3 Sen på kvällen följde han med mig ut och red också. Både han och Grande tyckte det var kul, det syntes lång väg. A kan tom jobba Grande i form stundtals vilket inte är så lätt och så rider han barbacka. Är väldigt imponerad faktiskt och det är så kul att rida ut tillsammans! Blir såklart inte så ofta pga hans plugg men nu veckan efter tenta fanns lite tid över. 
 
Förutom mina hästar har jag tittat på andra hästar på tv. Bl a världscup-finalen i hoppning idag. Såg Penelope Ls puckade behandling av sin häst på framhoppningen. Hästen snubblar, går ner på knä, reser sig och hon tittar om den skadat sig. Sen bankar hon till den rejält med skänkeln varvid hästen hoppar framåt och hon rycker den då i munnen. Logiskt? Nej, idiotiskt. För det första, hur behandlar hon sina hästar när ingen ser när hon gör såhär med tusentals ögon på sig? Hästen kan väl inte rå för att den snubblar till och den fattar garanterat ingenting av hennes bestraffning efteråt. Enligt rykten är hon känd för att vara dum mot både hästar och hästskötare och hon förtjänar minst en varning, om inte bli struken från klassen. Bara för att förbundet eller tävlingsledningen eller whatever kan visa både henne, andra tävlingsryttare och åskådare att hennes beteende inte är acceptabelt. Tråkig avslutning på GHS kan jag tycka...
 
Idag fick hästarna en promenad på kvällen i skogen.
Snart är vägarna isfria! Cykeln åkte fram idag och hästarna fick vara ute till efter 19. Har även packat undan de tjockaste innetäckena och liners. Härlig tid.
 
 
 
 
 

Senaste dagarna.

I onsdags tömkörde jag Helge i ridhuset. Använde lite travbommar samt ett litet sockerbitshinder han fick rulla över. Tycker det kan vara skönt för honom att skutta utan ryttare nu när han inte hoppat på länge. Hitta sin egen balans utan att jag hjälper honom. 

Han går inte riktigt fram till bettet när han är inspänd utan man får driva ganska rejält i början och göra många tempoväxlingar tills han är kvickare. 

Torsdag red jag ut och klättrade på åsen som smält fram och igår en promenad på en halvtimme innan jag åkte och var funktionär på hopptävling i Orsa. 

Idag ska jag försöka hinna till ridhuset igen. Och imorgon ska Grande få komma ut. Tiden räcker inte till!

Äntligen helg.

Ja nu är min jobbhelg över men jag får "helg" imorgon då jag är ledig. Det har gått jättebra att jobba, vilket det gör de flesta helger. Det blir värre sen i sommar om det är fint väder och vännerna är ute på galej men än så länge är det piece of cake att jobba helg. 
Igårkväll var jag med mamma och pappa på kalas hos moster som fyllde år. En lugn tillställning bara med tacopaj och fika. Mys! Var hemma kl 22 eftersom klockan ringde 04,30 i morse. Kan tänka mig att mina kusiner som drog till Sälen inte ens kommit hem då, haha. 
 
Åkte till ridhuset i eftermiddages med Helge och han får en guldstjärna idag! Jättelugn, arbetsvillig och mjuk. Vi var ändå 5 st som red samtidigt så lite spänningar hade jag väntat mig men nej. Det enda han gjorde var att vrida sig lite bortfrån en av hästarna som travade lite väl nära men jag gjorde såklart ingen affär av det. 
 
Plus idag var helt klart galoppen. Han har varit lite stel i vänster varv och inte riktigt bjudit fram till bettet men idag la jag upp en galopp med tanke att den skulle vara duglig en 120-bana och vilken skillnad det blev! Bästa galoppjobbet på väldigt länge och vi gjorde både fina fattningar och avbrott. 
 
Traven till höger var jättebra men till vänster fick jag överböja lite och driva fram ordentligt på ytterbak innan han kom igenom helt och blev mjuk åt det hållet. 
 
Vi jobbar vidare. Mest nöjd är jag ändå att han var så tillfreds trots så många hästar i ridhuset.
 
Nu blir det en halvtimme på löpbandet med Farmen på tv:n och en dusch innan det är sovdags.
 
 
 
Innan avfärd till moster igår.

Ridhus och jogging.

Var till ridhuset i torsdags med Helge och denna gång gick det mycket bättre än sist. Han var avslappnad och även när han blev skrämd av någon på läktaren släppte han det och kunde jobba vidare utan problem. Travade mest i olika tempon, volter, åttor osv. Vi har verkligen höjt vår lägstanivå nu även om det såklart blir bakslag ibland också. 

Igår red jag ut på grusvägarna i byn som har bra underlag nu men vågar ändå nästan bara skritta iom tjällossningen som är läskig såhär års. Han var iaf fin och kunde tom ha honom i en trevlig form i bebyggelsen. 

Grande sprang jag med 45 min. Han var svettig när vi kom hem men inte jag hehe. Han ska få följa nån gång i veckan när jag springer. Han är duktig på att hålla samma tempo som jag gör. 

 

Underbar ridtur.

Idag hade jag en såndär "hallelujah-moment"-ridtur på Helge. Red upp i skogen till de plogade vägarna som hade PERFEKT underlag. Solen sken, det var varmt och Helge var pigg och glad. Lite ofokuserad men inte så farligt. Hade pelhamet för att få ett bra flyt i galoppen utan dragkamp eller behöva bryta av när han hoppar iväg för något. Jag kunde bara sitta där med lätt hand och driva fram en vägvinnande galopp med bra ryggverksamhet. 
Är så tacksam att vi har dessa ridvägar även vintertid, det är guld värt! Slår att traggla i ridhus alla dagar i veckan. 

Vår?

Ännu en vecka har gått.
Vad har hänt? Tja....vi har fått jävligt mycket snö. Det har hänt, och det är förstås skittråkigt. Vasaloppet gick av stapeln i söndags och det betyder att på måndagen ska ALL snö vara borta. Varenda flinga. Det händer såklart aldrig men när Vasalopps-veckan är avklarad är det vår tycker vi Morabor. Finns förstås några dårar som vill åka skoter ett halvår till men det kan dom åka norrut och göra om ni frågar mig. 
 
Pga all snö, töväder och föregående glansis så fick hästarna några lugna dagar när jag jobbade kvällsskift. Lyckades tömköra Helge ordentligt i onsdags iaf. Gjorde små, små övergångar mellan skritt och trav med lite piaff-tänk. Han orkar ju inte piaffera förstås och är inte samlad nog men han behöver blir lite kvickare och kortare i sitt steg så det är ändå bra träning. I början travade han iväg stort men sen fattade han vad jag ville. 
 
Igår var vi i ridhus men det gick inte bra med den uppladdningen vi hade. Travade lite bommar och så men fick honom aldrig helt avslappnad. Sen blir man lite frustrerad när man har årets tålamod och hästskrället ändå blir rädd för hörnet som han sett 100 000 ggr och INGEN av gångerna har det attackerat honom. 
 
På kvällen igår tog jag med mig Grande och joggade 40 min. Orkade inte rida. Hur man orkar springa men inte rida vet jag inte men jag kom hem fortare iaf haha. 
 
Idag tog jag nya tag med Helge. Andades, räknade till tio och pressade honom inte förbi saker han var rädd för utan skrittade och låtsades som inget. Pratade, klappade, mjäkade som en annan hönsmorsa men gör det att han slappnar av lite mer får jag väl göra det då. Han är en känslig själ den där. På slutet när vi travade satte jag lite mer press och kände att han var på väg att arbeta mer korrekt men då var vi nästan hemma så vi vände bortåt igen och då slappnar hela hästen av och blir hur fin som helst. Logiken i dessa djur är obefintlig. Vände hemåt igen efter ett tag och i skogen när vi skrittade av fick jag honom ordentligt mjuk åt båda håll. Knasgök.
 
Annars har jag gymmat några ggr i veckan och idag åkte jag 1,2 mil skidor. Trodde jag skulle dö när jag kom fram till Eldris för jag åkte på som bara den, men jag orkade åka tillbaka också och för första gången på länge hade jag bra teknik och kunde få lite tryck i åkningen, vilket var kul! Imorgon blir det vilodag för träning för mig så kör jag med pt-gruppen på måndag och onsdag. Hur bra är det att jobbet tillhandahåller sånt? Superbra! Man tar jag aldrig i så mkt som när nån galning står och gapar på en, man törs ju inte annat. Vi är ett roligt gäng och alla kämpar och kör järnet efter egen förmåga.
 
Nu har det inmundigats mat och potatis och så bakades det en cheesecake som säkert är hur god som helst. Hade receptet lästs innan bakandet startade hade de där 5 timmarna i frysen kunnat dra åt helvete och något snabbare bakverk fått följa hem från Maxi. Men men, den som väntar på något gott osv. Blir Daim-cheesecakes-frukost imorgon kan jag lova. 
 
Kollade faktiskt på Melodifestivalen (Mello är det töntigaste ordet som finns) nyss och nån Frans vann visst. Laid back liten halvbritt som såg ut som Chris Sörmans lillebror och hade platsat på vilken snowboard eller skateboard som helst. 
Har nog inte en sportmössa i Europagrejset men Sverige har väl ändå inte råd att anordna skiten två år i rad. 
 
 
 

Ny vecka.

Måndag och ny vecka IGEN. Helgen gick superfort, som vanligt men så brukar det ju vara när man har roligt. 
Förutom hästarna var jag och tjejerna plus Andreas mamma och ena bror på afterski där Andreas spelade, sen åt vi middag efteråt. Pizza med parma, getost, ruccola och honung blev det för mig. Mh mh mh! Äter bara kött när det inte finns vego, men kan erkänna att jag är en sucker för parma. Mkt trevlig kväll!
 
Helge fick två ganska tuffa uteritter i lördags och söndags. Min favoritväg nu på vintern var plogad och underlaget perfekt. Det är en lååååång grusväg som jag aldrig ridit till slutet på, då orkar nog inte hästen gå hem igen hehe. Bred väg med långa raksträckor där man kan galoppera och träna flås, vilket jag värmde upp med. Lite fram, korta lite, ställa utåt, fram, korta, rak, ställa inåt, fram, korta, rak, utåt osv. Skrittpaus sen travade vi och jag testade sitta på honom för första gången på länge. Har inte gjort det pga sadel som åkt fram, igångsättning av häst och för svag ryttare osv men nu gick det riktigt bra och han jobbade i en bra form mestadels. Lite stretig vid förhållningar i början men bättre och bättre. Traven har alltid varit vår svåraste gångart då han tar så himla stora steg och jag inte haft balans nog att vara stadig där, men nu började det ordna upp sig när vi båda är starkare och stadigare. 
 
I lördags var det mest fokus på rund i sidorna och igår övergångar. Jag är nöjd med både mig och honom även om jag måste orka hålla upp mig mer och träna mer mage så jag orkar sitta ännu bättre. 
 
Nu blir det två lugna dagar med promenad idag och tömkörning i låg form imorgon sen kör vi igen på onsdag.
 
Har lyckats haffa biljetter till den tredje och sista konserten med Bruce för den här gången och nu har vi 4 ståplats till salu för den 25 juni om någon är sugen. Kostar 670:- 
 
 
 

Hö-funderingar.

Hämtade hö häromdagen och kom att tänka på vilka mängder det går åt alltså. Mina äter ca 15 kg om dagen, vet inte så noga för jag väger det inte och ger fri tillgång i hagen. Jag tittar på hästens hull och ger efter det, ingen våg behövs för de där 3-4 kgs påsarna sitter ju i benmärgen vid det här laget. Helge får i princip fri tillgång inne också. 
Ser jag att någon blir tunn får de mer hö och ev lusern, olja etc men minst 12 kg per dygn blir det och helst 15-16. 
Ser proffsryttare som ger hästarna 7-8 kg och fattar inte riktigt grejen. De pumpar hästarna fulla med kraftfoder för att de ska orka prestera på topp men i grund och botten är det hö de ska ha, och mycket! En häst får lätt magsår om den inte har att tugga på nästan hela tiden och aldrig utan stråfoder mer än 4 timmar, inte ens på natten. Blir hästen fet är det mindre kraftfoder och mer motion som gäller, kanske ett annat hö men nödvändigtvis inte mindre.  

Ja,ja. Alla gör som dom vill. Natti!

RSS 2.0