God jul och grattis!

Det första jag såg i morse när jag vaknade var: INGENTING! Det var ju sjukt dimmigt ute. Hittade tyvärr till jobbet ändå och fick slita mina timmar. Fast jag trivs. Mina kollegor är dom bästa!
Efter jobbet drog jag direkt till Orsa och hemlighetsmakeri. En otroligt försenad julklapp till Andreas (han fick en klapp i jul men den "stora" sket sig) och en ganska försenad present (den sket sig också).
En Fender Stratocaster (Stratta om man är cool) som han önskat sig och tjatat om i evigheter.
Nu har han en iaf och han blev så glad så. Puh! Som jag har kämpat för att hålla käften och inte kasta mig på honom, ruska om honom och skrika: DU SKA FÅ EN GITAAAARR!!! Typ som när min lillkusin berättade vad jag skulle få i present. Skillnaden är bara att hon var typ..4... och jag är 25. Hmpf.
På eftermiddagen klarnade vädret upp och jag som tänkt hoppa Grande ville hellre rida ut i skogen på en mystur och bara lalla runt så det gjorde vi. Dock höll jag på att ramla av mitt i mysturen. Satt i min egna lilla värld, Grande var nog i en egen värld han med. Iaf så kom det tre settrar (hundar för den som inte vet det) i full karriär och Grande slängde sig såklart åt sidan. Det otroligt smarta fruntimret ______ var som vanligt ute och motionerade sina ohängda jyckar (fast det är hon som är puckad, inte dom). Vore väl inte så konstigt om det inte vore för att klantskallen KÖR BIL och hundarna springer lösa framför, bakom, överallt runt bilen och hon har INGEN koll what so ever. Blir så jävla förbannad på kärringsaten. Orkar man inte gå, cykla eller något där man han större koll på hundarna ska man fan inte skaffa sig hund! Hon skulle väl knyta dem i dragkroken hellre än att gå med dem.
"Näää men hundarna är inte rädda för hästar"
Nämen OJ! Såg det ut som att jag brydde mig om DINA HUNDAR INTE ÄR RÄDDA FÖR HÄSTAR? Skiter jag fullständigt i faktiskt. Mina hästar är inte dugg rädda för hundar heller, förutom när de springer ur tät skog i 200 knyck då möjligen och ägaren inte vet om hundarna är i samma kommun en gång.
Förutom det var det en trevlig ridtur =)
Jag hade mysbyxor på mig som sig bör på lalltur, men jag matchade iaf! Mycket viktigt.
Helge fick vila. Här är han klar för kvällen. Imorn blir det dressyr för fulla muggar =)

Dagens häst.

Mmmmm en tacopaj står i ugnen och jag kan inte vänta tills den är klar! Man blir alltid så hungrig efter stallet. Fast idag var det rätt lugnt. Red Helge medan Andreas joggade bredvid sen fixade jag stallet när vi kom tillbaka.
Helges vecka:
Måndag: Red ett lugnt pass i skogen.
Tisdag: Vila
Onsdag:Dressyrträning med Jessica
Torsdag: Åka till Orsa och rida på travbanan
Fredag:Vila
Lördag:Rida ut med ML, tror jag.
Söndag: Hoppa med ML
Imorn ska jag hoppa Grande lite hemma. Ska träna på att låta hästen göra jobbet och bara rulla på. Han är så hinderklok så han är bra att träna på.
Helge idag.

Söndag

Här försvinner dagarna som en avlöning i vanlig ordning.
Igår så jobbade jag 6 timmar, fixade stall och sen 20årsfest för lillasyster.
Idag var jag i stallet halv 11, åkte och red markarbete med Helge, åt lite mat, byggde hage, städa hemma och nu ska vi göra tacos! ÄNTLIGEN TACOOOS!
Det gick hur som helst jättebra att rida Helge. Marie-Lousie, Roger och Andreas var med och drillade mig. Skitbra!
Man vet ju vad man ska träna på men ändå glömmer man bort det.
"Räta på dig"
"Bak med axlarna" Osv, ropades det i ridhuset i tid och otid. Riktigt bra att bli tillsagd så man kommer ihåg, dock lyckades jag glömma det i allafall =)
Helge var såååå duktig! Han har inte gjort så himla mycket bomarbete under ryttare, förutom hoppa riktiga hinder då, men han gjorde det han skulle och jobbade på så bra. Jag blev så stolt över min lilla kråka.
Här är några otroligt dåliga bilder från träningen =P
På de två översta bilderna släpper jag allt stöd i handen för att se om Helge går kvar och löser allt själv eller om han är i obalans och snubblar sig över. Han var i bra balans =)
Även här får han sköta allt medan jag står i fältsits.
Han ben försvann visst också.
Som ni ser finns det väldigt mycket att träna på men jag är nöjd med passet ändå. Helge var super och det var skitkul!

Lördag 100828

Började dagen med att tvinga mig upp ur sängen halv 6. Åkte och jobbade 6 timmar sen förbi hemma och äta sen stallet.
Började med att fixa stallet. Sara och hennes dotter kom förbi och de mockade åt Grande, fast hon inte ens skulle rida honom. Jättesnällt! Spec med tanke på hur ont jag har i armbågarna idag (gnällbloggen!!).
Helge red jag på ängen i bara skritt. Dock jobbade vi på ordentligt med serpentiner, åttvolter, slalom och fram/bakdelsvändningar. I början stretades det lite men sen följde han mina tygeltag och sidförande skänkel jättebra. Han är lite svårsvängd, vilket även både Jessica och Annika tycker, så lite övningar som går ut på att han följer tygeltagen utan att bita emot eller utan att han skjuter in innerbog behövs!
Bakdelsvändningarna gick hur bra som helst medan framdels var lite traggligt. Vi fick göra det enkelt och gå på en liten volt och flytta för baken utåt. När jag red åttvolterna fokuserade jag mest på att han skulle gå kvar i formen när vi bytte varv. Vid vissa varvbyten gjorde jag även halt för att få honom lyhörd och försöka ha honom kvar i halterna också.
Jag red slalom runt några buskar/grästuvor jag kollat ut, gjorde en bak eller framdelsvändning runt sista "konen" och samma tillbaka plus vändning åt andra hållet. På slutet gjorde jag några skänkelvikningar också som gick helt okej.
Imorn blir det ju markarbete med bommar så jag tyckte det passade med lugnt arbete på gräs idag.
Ridbanan i bakgrunden.
Ska ta en dusch sen bär det av till lillasysters 20årsfest!

Shutter Island!

Hur tänkte vi nu?!
Jag är redan livrädd.

Obeskrivligt.

Kan inte riktigt beskriva dagens ridtur. Vet inte om det finns något ord som är tillräckligt bra.
Fantastiskt. Underbart. Härligt.
Jag och Sara red ut en sväng i skogen med hästarna och Helge var helt outstanding! Så mjuk och fin i munnen, lydig, lugn men pigg, fattade galopp direkt jag gav skänkel, gick kvar i form i övergångarna till en snabbare gångart (de sitter inte riktigt i övergångar från trav till skritt ännu), galopperade lugnt och sakta och travade i låg form sista halvminuten innan vi skrittade hem. Vet inte men allt kändes så jäkla bra! Frågan är om inte det här var min roligaste ridtur på Helge. Jag njöt verkligen av vartenda steg. Det var sådär roligt som man tyckte det var när man var liten och fick följa någon kompis hem och rida. Plus att jag älskar att rida på hösten och idag var det höst i luften. Craft-västen åkte på och snart är det dags för handskar.
Nu tror jag Jessica får rida varannan dag framöver ;) Om det var att hon red igår, att jag faktiskt red bra idag, att han var på humör, att jag hade bytt bett och nosgrimma eller något helt annat, vet jag inte men såhär vill jag alltid att det ska kännas!
Det är så sjukt kul att det går framåt med honom! Härliga, underbara, fantastiska häst.Grande var jättepigg och glad idag han också.
Mina fina älsklingar! <3


Kommer ni ihåg när alla hoppryttare skulle ha de här schabraken? "Hoppschabrak".
Hittade ett jag hade som tävlingsschabrak för många år sen så nu duger det till slit och släng här hemma.
Det är egentligen cremefärgat med marinblå och guldkant.
Eftersom både jag och A jobbar tidigt imorn så blir det inte så sent ikväll men nu tänkte vi åka till "stan" och köpa godis och kanske hyra en film.
Ha det bra mina vänner!

Några tankar om att andra personer än mig ...

foto0541 (MMS)

Några tankar om att andra personer än mig ibland rider mina hästar. Jag har ju två medryttare på min äldre häst Grande och en dressyrryttare och en hoppryttare på Helge, min 6 åring. Om vi börjar med Grande så har jag medryttare till honom för att jag inte har den tid jag skulle vilja för honom. Han är 17 år och behöver röra på sig ofta och nu har jag äntligen hittat 2 tjejer som funkar perfekt. De rider mjukt, fint och är väldigt lugna och stressar honom inte. Att de dessutom är noggranna, ansvarsfulla och väldigt trevliga gör ju inte saken sämre. Han mår inte dåligt av att flera rider honom. Han är van sedan ridskoletiden och bryr sig inte vem som rider så länge man inte drar honom i munnen eller är dum på något annat sätt. Jag är jätteglad för mina medryttare och tycker det är toppen att få lite avlastning samtidigt som både de som rider och Grande tycker det är kul att komma ut. En jättebra lösning helt enkelt. Helge då. Han har ju som de flesta vet genomgått en gigantisk operation i halskotpelaren och varit konvalicent i ca 2 år. Jag är otroligt försiktig om denna häst och behandlar honom som glas. Dock kan nog ingen klandra mig för det efter allt vi gått igenom. Det är ett flertal personer som velat rida honom men jag släpper självklart inte upp vem som helst. I dressyren är det Jessica Lindgren som hjälper mig. Helge behöver ju mycket dressyr för att stärka sig och jag rider dressyr hemma och även i skogen nästan varje gång jag rider där men för hjälp på traven så rider Jessica honom ca 1 gång i veckan också. Det är jättebra att en duktigare dressyrryttare kan känna av hur han känns, vad jag ska träna på hemma, bolla idéer osv. Dessutom rider hon honom bättre och därav stärks han, blir mjukare och utvecklas fortare. Jag ska absolut börja träna för tränare själv också i sinom tid för den som undrar. Jag är iaf jätteglad över samarbetet med Jessica! Forts nästa inlägg.

Forts från förra inlägget. I hoppningen är...

foto0495 (MMS)

Forts från förra inlägget. I hoppningen är det Marie-Louise Clarquist som hjälper mig. Hon har hoppat honom 6-7 ggr nu och de är så duktiga. De har hoppat bana på 90 och 5.5a på samma höjd. Han är väldigt hinderklok, inte rädd för nånting och inte tittig överhuvudtaget. Lite grön är han ju förstås. Vet inte riktigt när han ska gå av och lite så men han lär sig mer och mer för varje gång och får mer rutin. Kul är även att ML tycker han blir trevligare att rida efter varje gång, ett bevis på att jag gör nånting rätt hemma. Jag valde Marie-Louise att hoppa honom för att hon är van att rida och hoppa unghästar, hon är mjuk och följsam i sin ridning och väldigt okomplicerad. Hon låter Helge tänka efter och fixa själv vilket jag tycker är bra. En del har frågat varför jag inte hoppar honom själv och det är för att jag blivit så pass ringrostig att jag blir för osäker på avstånd och börjar "ratta" och krångla och det är inte ultimat för en unghäst. Därför är det så bra att jag kan nyttja ML som gör det jättebra! Markarbetet rider jag själv och börjar skutta så smått när jag känner mig säker att bara låta honom rulla på. Vi tar en bit i taget. Det vore korkat att hoppa en unghäst själv när man känner sig osäker, det anser jag iaf. Det vore även korkat att inte ta chansen att få sån bra hjälp med sin häst när den erbjuds, och dessutom helt gratis. Jag är glad att dessa ryttare vill rida min häst och jag tror att de är glada över att få rida honom också. Hoppas de båda vill fortsätta. Varför sluta med ett vinnande koncept? ;P

Gnällbloggen

Ibland har jag ont i magen, så sitter det i nån timme sen blir det bra igen. Nu har jag helt förbannat ont i magen och det vill inte ge sig! Vilken gnällblogg det här  har blivit. Kanske ska lägga upp dagens gnäll, dagens ont osv?
Fan också... Jag tänker äta chips. Det är en universalmedicin. Bra mot allt =) Fast ska försöka äta lite mat först...Det skulle nog vara bra. Chips är nog egentligen inte så bra, spec inte mot magont.
Idag har ju Jessica tränat Helge. Jag kollade kameran. Inget batteri, tog med laddaren till stallet, lät både kamera och laddare ligga kvar i bilen medan jag gjorde stall och fixade Helge så inga bilder där inte. Smart!
Tog några jättedåliga med telefonen så de fick duga för den här gången.
Jessica tyckte iaf att han var piggare idag och "släppte" tidigare än han brukar. Det tar sig. Jag tyckte också det såg bra ut. Snart är de nog redo för en ordentlig träning för Göran Lilje(stam, gren, quist?) vahannuheter. Något skoj att se fram emot!
Lite bilder:
Nu ska jag äta lite carbonara som älskling har lagat sen blir det projekt färga håret. Är duktigt less på det och det har bara gått lite mer än en vecka =P

Tävling!

En bild från igår då jag tog med mig båda ...

foto0496 (MMS)

En bild från igår då jag tog med mig båda hästarna ut i skogen. Det var kul att det gick, iaf skapligt :) Idag ska Jessica rida dressyr på Helge. Ska bli intressant att se hur det går nu när de haft uppehåll ca 2 veckor. Kameran ska givetvis med så jag lägger in några bilder sen. Efter träningen ska jag färga håret om jag hinner. Mörkbrunt med lite ljusare slingor tänkte jag. Nu när jag äntligen fått blont hår efter ett halvår så blir det mörkt igen :) Cant wait! Ska försöka pilla med en rolig grej ikväll också om tiden räcker till. Vad det är får ni se om några veckor. Fick lite huvudbry om en annan rolig sak en vän pratade om..hade varit helt fantastiskt kul, troligen genomförbart och det skulle förändra både mitt, Andreas, hästarnas och några andras liv för en tid, men det blir det nog inget av med även om det vore en kul grej! I helgen ska syster ha 20årsfest så det blir också kul. Så ska jag rida markarbete på Helge på söndag vilket också blir kul. Dock ingen hoppning den här veckan, får försöka nästa ist. Just ja, ska ju jobba på lördag också. Det är jättestressigt på jobbet nu. Massor att göra så jag tänkte passa på att tjäna nån extra krona, det behövs alltid! Andreas ska också jobba så jag slipper gå upp tidigt själv.

Så här ser det ut.

Ah, jag älskar ljudet av när man häller på pannkakssmet som fräser i stekpannan. A står vid spisen och fixar medan jag fick låna datorn en sväng.
Kom på att jag aldrig (eller?) visat bilder här hemifrån så jag tänkte slänga in några som jag just tog. Den här lägenheten är ett evighets projekt men vi börjar få bättre och bättre ordning och få den som vi vill.
Hmm... vet inte riktigt vart token i nederkant kom ifrån, jag hade då inte ställt dit den.
Så. Fler bilder kanske kommer när vi städat upp lite här hemma. Det är inte så stökigt nu heller men det ska väl vara tiptop när det ska knäppas kort.
Hittade en bild från i lördags också när vi precis hade smockat i oss grillat och potatissallad (apropå det så har jag sjukt mycket potatissallad kvar i mammas och pappas kyl ju!).
Hästarna då.
En medryttare skulle ridit idag men fick förhinder så jag red Helge och tog Grande i släptåg efter. Och då menar jag verkligen SLÄPtåg. Inte tänkte han skritta i Helges takt inte. Tur jag spö med mig, han gick fram duktigt när jag viftade med det lite bakom honom. Det var rätt svårt att rida en pigg häst och ha med sig en som inte tar lika stora steg så det fick räcka med skritt. Trav kändes alldeles för avancerat. Vi var ute i skogen en timme och lyckades faktiskt komma hem igen. Allihop. Samtidigt. Utan skråmor. Ett okej alternativ när båda måste röras på och tiden inte räcker till. Det gick helt okej att få Helge att jobba på i skritten ändå och imorn ska Jessica rida honom så då blir han rejält genomriden och antagligen trött.
Nu ska jag rota igenom alla skåp i köket och se om det finns chips som bot på min huvudvärk!

Regnväder

Äntligen en lugn dag!
Efter jobbet åkte till mamma och pappa och hämtade lite presenter som jag lämnat kvar sen i lördags och så åkte jag förbi stallet och gjorde klart det. Det spöregnade så jag tänkte ta in hästarna men det slutade så de fick gå ute till alldeles för en stund sen.
Blev inget rida idag. Helge gick igår och ska gå resten av veckan, Grande onsdag, fredag, lördag och söndag.
Skönt att bara ta det lugnt hemma. Ska fixa lite här ist, tvätta, städa, byta sängkläder och kanske möblera om lite? Om det nu går =)
Först ska jag dock kolla om det finns något kul att göra som ticnet säljer biljetter till. Fick det i födelsedagspresent av tjejerna vilket var superkul!
Nu har jag bestämt mig att jag ska bli brunhårig igen. Blond är verkligen inget för mig, nu vet jag det.
Det får bli i veckan nångång när jag har tid efter jobb och häst. Visst passar jag väl bättre i det?
Trivs bättre i det iaf.
Denna bild passar väl rätt bra idag. Regn precis heela dagen...

Ett markarbetspass med Helge.

Så här på höstkanten är ridbanan på gården helt okej att rida på. Den blir lätt så djup så jag vill inte rida där på sommaren och det går inte att rida på hela nu heller tyvärr då ena halvan är för djup hela tiden.
Jag red Helge där idag och travade över bommar samt tränade galoppfattningar.
Jag började med att trava honom på stora volter och åttvolter för att värma upp och få honom mjuk sen travade jag bommarna. Han var lite fumlig först, och jag la mig i och tog i honom för mycket i början men sen fixade han det ganska bra själv. Vi behöver dock träna mer på det. Det är ju väldigt nyttigt med bommar. Jag red över bommar både på marken och höjda på en sida. Han hade bra "häng" i steget när han väl tog serien sakta och lugnt.
Sen la jag in galoppfattningar i samma övning. Red på en volt, fast med raka "långsidor" där bommarna låg, så travade jag över dem, red rakt några steg, fattade galopp i svängen galopperade förbi nästa långsida och saktade av i svängen och travade över bommarna igen. I båda varven. När det kändes bra travade jag honom och han blev faktiskt lite lång och låg precis på slutet. Bra va Jessica? =P
Överlag kändes han riktigt fin och han är alltid så rolig att rida!Ser att min sits ser ganska okej ut. Förutom händer och armar då.
Ska tänka på armarna intill kroppen, rätt ställning på händerna och ha dem framför mig.
Oj, nu är det visst dags att sova!

Inception

Hemma från Falun nu. Såg ju Inception och den var gryyyymt bra!
Slänger inte lite bilder sen blir det sova.
Stefan har fått tillbaka sitt vrålåk. Galet snygg!
Jag och Helge från idag.
Tessan red Grande superbra! Han var så mjuk och fin och skummade om munnen och såg så nöjd och glad ut. Jättekul! Rider man honom rätt och är mjuk och fin är han helt underbar att rida. Man måste bara förstå honom och ha tålamod.
Å sist men inte minst lilla lurventossen.
Natti

På väg till falun och ska se bio. Inseptio...

foto0480 (MMS)

På väg till falun och ska se bio. Inseption blir det, den ska tydligen vara bra... Hade en jättekul kväll igår på min födelsedag. Bästa vännerna, god mat och presenter förstås ;p Tack så sjukt mycket! Blev så nöjd och glad. Nu kan jag lukta på blommor, sova gott, shoppa, gå på konsert, vara fin i smycken mm. En hemskt lyckad dag, kväll och natt. Extra kul att mina klasskompisar från gymnasiet kunde komma, vi hade mycket att prata om. Tessan sov över hos oss och på i förmiddags stack vi ut och red. Helge var väldigt spänd början men lugnade sig när vi kom upp i skogen och travade. Han var iaf väldigt fin, lätt i munnen och pigg. Galoppen blir bara bättre och bättre, han orkar korta sig mer och mer. Nu ska jag visst köra.

Och den här fick jag av My. Så söt så man ...

foto0474 (MMS)

Och den här fick jag av My. Så söt så man smälter ju!

Min födelsedagspresent från stefan :)

foto0475 (MMS)

Min födelsedagspresent från stefan :)

Grattis litensis!

Marie-Louise och Hasse från vår senaste "photo-session".
Hemma efter ännu en hektisk dag.
Åkte till skatteverket och fixade lite oklarheter ang min deklaration efter jobbet sen hem en sväng och direkt till stallet. Fixade klart det och tog in och gjorde ordning hästarna. Vid 17 kom ML och så red vi en sväng i skogen och galopperade hästarna ordentligt. Inte fort men ganska mycket. Helge och ML var jätteduktiga, både att galoppera ganska ihop iaf och fatta rätt galopp, han tycker vänster är lite jobbig. Jättekul att rida ut tillsammans med någon! Det tycker nog hästarna också. Grande var också pigg och framåt, jättekul! Han blir bra riden nu, har två superduktiga medryttare som passar honom perfekt.
Efter stallet åkte vi hem till mamma, pappa, syster, hundar och lite mer släkt och hade födelsedagsfika för lillasyster som, som sagt, fyllde 20. Vi lyckades faktiskt få upp partytältet tills imorn också.
Nä nu är det natti. Om en timme blir jag 25! =S

Idag ska jag äntligen rida! Har inte ridit...

foto0465 (MMS)

Idag ska jag äntligen rida! Har inte ridit på två dagar så det blir extra kul idag. Hade aldrig klarat mig utan mina hästar. Folk brukar säga "tänk vad pengar du sparat om du inte haft hästarna". Ja kanske det men det är värt varenda krona. Vad hade jag gjort utan hästarna? Idag ska jag och M rida ut båda tokarna. Galoppträning blir det nog. Helge behöver få galoppera på lite, eller han vill nog gärna det iaf. Efter stallet ska vi fira lillasyster som fyller 20 idag! Mysigt med släktfika. Innan allt ska jag dock jobba klart och förbi skatteverket med en blankett så jag kan få tillbaka mina pengar snart. De behövs!

Häpp häpp

Jobb
Fixa stall
Systemet
Handla
Handla mer
Lämna mat
Lämna mat på annat ställe
Ta in hästarna
Äta tacos
Bli skitmätt
Vila i sängen
Sitta här
Duscha
Sova
Det är väl min dag ungefär. Imorn fyller syster år så GRATTIIIIS i förskott på lördag är det min tur. Fick present i förskott av finaste farfar idag. Längesen jag såg honom. Man ska nog hälsa på oftare!
Hästarna fick vila idag igen. Den här veckan är helt galen så de får bli så. Tre vilodagar på en vecka är väl ingen katastrof egentligen.

Nyfriserad.

Idag var jag hemma från stallet halv 7! Det regnade ju hela dagen så hästarna fick gå in tidigt och båda fick vila. Jag var hos i frisören flera timmar och fixade stallet efter det. Skönt att få ta det lite lugnt nångång på kvällen =) Köpte dessutom med mig pizza hem så jag behöver inte ens laga mat. LYX!
Håret blev bra. Lite ljusare bara och topparna klippta. Jag vill egentligen ha det mörkare men har blekt det sen typ mars nu så det var väl fan också om jag inte skulle göra det ljusare nu när det äntligen går =) Får bli mörkt igen nästa gång. Trivdes riktigt bra med mörkt hår!
Måste skryta med att läkaren som tog hand om min knivskurne kollega undrade om det jobbade en doktor på hans jobb för det var så bra omlagt. Hihi, lite stolt minsann.

Kanske ska varna känsliga. Man kan göra il...

foto0463 (MMS)

Kanske ska varna känsliga. Man kan göra illa sig duktig på det här stället. I fredags skar sig en kille rejält i fingret så jag fick lägga om honom och klistra ihop, eftersom de flesta på mitt jobb är rädda för blod så blir det oftast jag som får laga folk. Jag gillar det inte jag heller men gör det ändå. Idag lyckades samma kille tappa en kniv på benet och fick ett djupt jack som bara pulsade ut blod. La först på en kompress och lindade runt men den blev röd direkt och blodet pulsade bara rätt i genom så jag tog en till ihoprullad och drog åt den. Då lugnade det sig så jag lindade en stor kompress runt allt och knöt ihop det sen fick han lägga benet i högläge. Det var blod överallt. Fulla golvet, maskinen, hans ben, fot, sko, kniven och mina händer och armar. Så här i efterhand skulle jag naturligtvis tagit på mig gummihandskar men när en kollega kommer och ropar på en i full panik och man ska hitta förband, krångla ut det ur platsen, hitta tejp osv så snabbt man kan så tänker man inte riktigt klart. Jag rörde aldrig själva jacket med händerna iaf. Ja ja det verkar gått bra och han fick skjuts till akuten direkt. Håller tummen att det går bra för honom och att han slipper åka dit på ett tag nu.

Förresten!

Jag glömde ju skriva om ridningen. Helge var ju vrålhalt/jätte ömfotad efter skoningen igår så jag tänkte inte rida idag men han var helt bra nu, visade inget alls, så jag red en sväng med Grande och Sara. Han var pigg och stark och pga mina armbågar ställde jag inte så mycket krav. Han fick trava på i sitt tempo men han kändes fin ändå. Blev några galoppfattningar också som han gjorde bra och då blev han pigg. Så egentligen inte mycket att säga om den saken. Gonatt.

Guess what, I´m not a robot.

För ovanlighetens skull så har jag stressat som en idiot idag med.
Först och främst jobb. Där det också är stressigt, vi har massor att göra och alla maskiner ska gå hela tiden och att stressa runt knivar är ingen jättehit. Egen erfarenhet, tyvärr. Fast har inte skurit mig på den här sidan semestern än iaf! Yej.
Hur som helst så slutade jag jobba vid 3 och åkte till sjukhuset och provade ut en massa avlastningsskydd till armarna (har tennis och golfarmbåge i båda armarna om jag nu inte sagt det redan, är otroligt virrig just nu).
Fick tre att ha på dagen och två på natten. Hmpf, jag som knappt kan sova när lakanet är lite knöligt hur ska jag kunna sova med inlindade typ raka armar? Det återstår att se. Jag börjar nog imorn ;)
När jag var klar på sjukan åkte jag direkt till höbonde och hämtade hö (hade varit duktig och tagit med mig släpet till jobbet). Blev 909 kg exakt. Kanske lite tungt åt stackers vagnen men det gick.
Nästa anhalt var stallet.
Mocka, fixa vatten, mat, lasta upp hö, hämta hästar, fixa hästar, rida hästar, packa hö, linda hästarns ben, ge hästar kvällsmat, lämna släp, packa ridstövlarna jag sålt, skicka ridstövlarna jag sålt, ÅKA HEM!
Väl hemma stod maten på bordet, nästan iaf. Den var klar och det var dukat. Älsket hade fixat han.

Stress,stress,stress.

GAH jag är helt slutkörd....Det är helt jävla fullt på varenda minut av dygnet känns det som. Skulle gärna ha några timmar till på dygnet. Typ 48. Minst.
Vi har fortfarande inte hunnit ätit middag och det vi hade tid att laga blev köttbullar med makaroner..suck. Skulle gärna haft semester några veckor till så man skulle hinna med allt som ska göras.
Idag var det hem direkt efter jobbet och åka på hoppträning med Grande, sen hem, ta hand om svettig häst, fixa stall, ta in hästarna, hämta släpvagn, hämta en bil till Andreas, diska, laga mat och nu tänker jag ta en sekund framför datorn även om jag inte har tid. Måste packa mina tretorn ridstövlar också som ska skickas imorn. Har beställt ett par nya som nästan är plagiat av tretorn =P Hihi, de var faktiskt snyggare!
Jaja, här är iaf några bilder på oss från idag.
Var bara några plutt språng plus en bana på 1m och en oxen på 1,10 men då var batteriet i kameran slut.
Nej, dags att stressa vidare.
Tackågonatt!

En söndag.

Har inte hunnit sitta vid datorn förän nu. Vi har haft sovmorgon till 10 idag, fast vi vaknade lite från och till från halv 9 typ så det kanske inte räknas.
Iaf så monterade A ner sängen och fixade lite medan jag fixade stallet sen har vi skjutsat den till farfar, hämtat en skrivbord, tagit in en annan säng och fixat så det blev riktigt bra hemma. Bytte 160 säng mot 120 =P Men det gick inte att hålla ordning med den stora sängen, den tog sån plats.
Vid 19 åkte vi och stack ut med hästarna. Jag red Helge och A gick med Grande. Blev runt byn i bara skritt. Bra för hästarna att få gå på asfalt ibland och inte bara i sanden vi har här i skogen.
Hade inga spec krav på Helge men tyckte han hade ett bra stöd på tygeln när jag bad honom om det.
Nu blir jag visst ivägkörd från datorn =)
Imorn blir det hoppträning med Grande! Yeey!

Bråttom bråttom.

Som jag skrev i förra inlägget. Full rulle hela tiden. Idag har jag först fixat stallet, ridit mina hästar med ML, köpt betfor, knäppt kort på ML och Hasse, tömkört Hasse, badat i Musi och nu ska vi på fest i Bäck.
Lite bilder från dagen och en bättre uppdatering imorn!
Hejsvejs.

Fullt upp!

Det händer saker hela tiden nu.
Är det inte hopp eller dressyrträning så är det nån som fyller år/har fest, hämtas hö, skjutsas folk osv osv.
I helgen är det tex kanske Älvdalen ikväll, fest hos Bennbergs imorn, hämta hö på söndag om jag har tur, nästa helg tänker jag fylla år och ha fest, helgen efter det har syster fest. Som sagt, det händer saker och även om det är lite stressigt så är det jättekul!
Idag tex så har Helge och Marie-Lousie hoppat. Det gick jättebra idag! Han tog för sig, kröp inte intill knappt alls utan trampade hellre av lite tidigt och han är mer framåt överlag. Han är dock inte så rapp i frambenen än men det kommer väl med mer rutin och markarbete, han gjorde några riktigt bra språng på slutet iaf.
De skuttade en bana på 90 ungefär men 80 på oxrarna då han bara hoppat oxer typ en gång förr.
Hua vilken låång man han har fått : / Dags att göra något åt.
Nu ska jag äta mat som älsklingen lagat. Mmmm, skulle vara skönt med en filmkväll ikväll känner jag. Men Boppers lockar något hemskt mycket det med! =P

Blev inget blogga igår. Det var en hektisk...

foto0457 (MMS)

Blev inget blogga igår. Det var en hektisk dag med jobb, fixa stallet, hem och slänga sig i duschen och åka iväg på hoppclinic i Rättvik för Peter Eriksson, os-ryttare i hoppning. Det var lärorikt och intressant och kul att se hästar och ryttare på så olika nivåer. Vad man ska träna på med unghästar, äldre hästar osv. Helge ska gå mycket mer markarbete framöver, vilket jag iofs hade bestämt redan innan men nu fick jag lite mer inspiration och tips efter igår. Idag ska dock Marie-Louise hoppa honom och på måndag ska jag hoppa Grande. I morgon ska jag tömköra Hasse och sen ta lite fina bilder på honom och ML. Får se vad jag hittar på med mina hästar, båda ska ridas iaf.

Susannas dag idag.

Jobbade över en halvtimme ungefär idag. Har så mycket att göra på eftermiddagarna att jag inte hinner jobba så mycket som jag egentligen behövt. Det vräker in order så vi får jobba övertid om vi vill. Inget tvång än så länge vilket är skönt. Det är bra att kunna ta lite då och då.
Blir inget mer den här veckan dock för imorgon ska jag på Peter Eriksson clinic och på fredag ska Helge hopptränas vid 16 tiden. Får bli ett ryck nästa vecka.
Idag var det också hektiskt efter jobbet. Det var bara att mocka och fixa det jag hann i stallet, lasta Helge och åka på dressyrträning. Jessica som red idag igen.
I början var han motsträvig och tjafsade emot bettet en del men på slutet blev han riktigt fin. Dock behöver han mer framåtbjudning överlag.
Nu hinns det inte med mer, är tydligen dags för namnsdagsmys =)
Duktig högerframtass.
Hej så länge!

Bakslag i dubbel bemärkelse.

Hemma från ridningen och stall nu. Vi red en härlig tur i skogen och Helge var jättestark, pigg och lite stel i högersidan. Fick honom inte riktigt dit jag ville, det var mest bromsa och försöka ha honom på mattan, men gjorde några bra galoppfattningar.
Blir inget mer blogga ikväll, ska försöka trösta min pojke vars bil har total havererat =(


Jag....

..... är ganska nyligen fyllda 26, Även kallat 19 +
..... har två hästar. Halvblod på 175 båda två och de är större delen av mitt liv.
..... har ridit sen jag var 6 år och haft egen häst i snart 7 år.
..... bor lite utanför Mora tillsammans med min älskling Andreas, som är fd hockeyspelande rockstar.
..... är uppväxt i en mysig by med mamma, pappa, syster och hund i en stor villa, även den någon mil utanför Mora.
..... jobbar på industri, vilket jag trivs bra med för tillfället.
..... ska bli arkitekt eller grafisk designer när jag blir stor.
..... har hopplöst dåligt tålamod när det gäller allt annat än hästarna.
..... har gått naturbruksgymnasie i Rättvik, inriktning häst.
..... drömmer om en egen hästgård (som jag ritat själv förstås) vid sjön i min hemby en vacker dag.Förbannad och på rosa moln.

Kan börja med att säga att jag är mer än lovligt trött oansvarsfulla fjortisar som inte respekterar annat folks tid. Jag är väl för fan ingen jävla hemmafru som har all tid i världen att vänta på folk hit och dit. Med heltidsjobb och två hästar måste man planera sin tid ordentligt för att allt ska funka på ett bra sätt och när något/någon förstör allt det blir jag så less! Därför är det slut med det. Två har fått chansen.
Det blir ingen tredje.
. Färdig-gnällt och till rosa moln delen =)
Red Helge i skogen idag och det gick superbra! Gjorde lite halter och övergångar i början då han var lite springig och jättepigg. Så galopperade vi upp för en backe efter en RIKTIGT bra fattning. Bästa någonsin på Helge och vilken galopp sen! Vi var uppe för backen på typ 4 språng, lugna stora språng, inget rus =). Sen en backe till i andra galoppen och efter det travade jag en hel del och han var sååå fin! Avspänd, fin i munnen, låg form och i total balans. Dessutom kändes hans trav större och luftigare än nånsin. Jag har visserligen inte ridit honom ordentligt på en vecka men hans steg kändes verkligen enormt, vilket det iofs också är.
Så tack för ridturen Jessica! Det var nog ditt jobb igår som gjorde att han var så fin idag.
Rosa moln och en duktig Helge.

Ännu en träning.

Idag blev Helge riden av Jessica igen. Var i torsdags sist så det blev ganska nära inpå men det tror jag bara är bra, för dem båda.
Idag var han mer framåt och mjukare i munnen sa Jessica och jag tyckte han såg finare ut också. Dessutom var han riktigt fin och lösgjord på slutet. Har film på det men när jag får ut det på youtube det återstår att se. Om ett par-tre år kanske, i bästa fall. Filmkameran lever som sagt sitt egna komplicerade, tekniska, hi-tech liv. De va bättre förr =)
Både var rejält trötta när de va klara men det är ju det som ger resultat. Jag var också trött, efter att ha slagits med en hel skock knott oavbrutet (undrar hur skakig filmen blev?) under passet ;)
Han var jättesnäll att lasta men när jag kört halva vägen hem började han hoppa, sparka och fara runt i transporten. Han som aldrig gör något sånt? Inte ens när vi körde hem honom från Laholm i ett svep.
Jag gick ut och kollade och jag har ALDRIG i hela mitt liv sett en så svettig häst. Det rann av honom, golvet var helt blött, hela han såg nyduschad ut. Jag körde mycket fortare hem, fick ut honom och han var helt uppstressad och sjöblöt. Tog av honom alla saker och duschade hela honom och först då lugnade han sig.
Sen gick vi en promenad och så fick han gå ut. Då var han som vanligt.
Vet inte alls vad som hände? Tänkte om han hade kolik? Panik för att det var varmt i transporten? Har ingen aning faktiskt men det verkade inte vara något fel på honom när jag åkte från stallet iaf...
Håller tummen. Helge ska inte vara mer sjuk i sitt liv nu. Det har jag bestämt.

Fick ett schabrak i tröstpresent av älskli...

foto0453 (MMS)

Fick ett schabrak i tröstpresent av älskling för att jag har ont i magen, och kanske lite för att jag åkte till Granngården men glömde plånboken hemma och blev skogstokig. Det kommer matcha min Kingsland jacka perfekt! :)

Sårt i kwiid´n.

Idag är jag inte på topp kan jag säga. Har legat vaken nästan hela natten pga magont och det håller i sig än. Jajjemen.
Helge vilade igår så jag kände ändå att jag fick lov att motionera honom men det blev inget hårt dressyrpass direkt. Skrittade ut i skogen och åkte häst. Klättrade i några backar så han fick jobba lite iaf och så hittade jag en ny kuperad "lyfta på benen" stig som vi tog på vägen hem. Lyckades mocka en box också innan jag gav upp och åkte hem. Får göra resten sen när jag mår bättre.
Måste köpa hästmat och åka med en dator till pappsen också.
Ingen bra uppladdning för att börja jobba igen!

Dom kunde inte ens vänta tills jag släppt ...

foto0452 (MMS)

Dom kunde inte ens vänta tills jag släppt dom :)

Sista dagen =(

Och årets semester är slut. Vart tog den vägen? Jag har gjort mycket men ändå känns det som igår när jag gick hem från jobbet mot 4 veckors ledighet. Ja, ja. Får väl återigen vara glad över att jag har ett jobb att gå till iaf och det ska bli kul att träffa alla arbetskamrater igen.
Idag har jag fixat stallet på förmiddagen, en medryttare red Grande och Helge fick vila idag efter två dagars hårdkörning (för min klenkråka iaf =)
Sen åkte vi in på stan och letade gardinstång och gardin men hittade inget som riktigt passade, åt en langos sen drog vi till Orsa och plockade ner ett partytält som vill ska låna till vår fest/kalas/grillning den 21.
Ni kommer väl?!
Undra om man ska ta lite nya "fin"kort med hästarna? Ska stå bakom kameran någon dag i veckan i Orsa men jag funderar på att ta nytt med hästarna också. Var två år sedan dessa bilder togs.

Boggberget.

Ska visst te Bjärrä å dansa!

Dressyrträning och kamerakrångel.

Shit vad trött jag varit de senaste dagarna...Går runt och gäspar hela tiden. Tror det får bli en middagslur idag. Inte för lång dock, då har man ingen aning om vart man är, vem man är eller nånting när man vaknar =)

Imorse vad det trots tröttheten jättehärligt att vakna (när man väl kom upp). Solen sken från en klarblå himmel, dagg i gräset och såndär frisk luft som det blir mot sensommaren. Underbart.
Tog ut hästarna och fixade stallet sen fick Helge gå in igen och bli fixad inför dressyrträning. 
 Jessica red och jag tycker det är jättekul att stå bredvid och titta. Hon rider honom bra och det är så kul att se från marken hur han rör sig osv. Nu längtar jag redan till nästa gång! Kanske blir det även en "riktig" träning för de två framöver.Fina, fina pålle.

Han blev ordentligt trött och fick duscha och gå en liten promenad när vi kom hem sen beteshagen med bästisbrorsan.
Ikväll kommer S och rider Grande så jag är i stortsett klar i stallet. Ska ta in dem sen bara. Ta hand om sår, linda ben, det vanliga =)

Håller förresten på och krånglar med videokameran. Det är fantastiskt bra men tyvärr även fantastiskt komplicerad och dum när man ska importera filerna till datorn. Antingen ett format som tar upp halva hårddisken eller så konverterar man till ett som är i kass kvalité. SUCK! Vi tragglar vidare så ingen film än så länge. Har faktiskt tre hoppträningar och dagens dressyrträning att visa. Nångång.

En dag kvar på semestern nu, eller tre om man räknar med helgen. Ångesten kryper sig på... Bäst att ta vara på de sista dagarna. Imorn tänker jag bada om det så är snöstorm!

Idag kommer A hem igen.


Det är så sjukt underbart med sensommar! M...

foto0448 (MMS)

Det är så sjukt underbart med sensommar! Min bästa årstid lätt.

Leka

Leka,lekaaa =)


Laddar om.Imorn ska han bli drillad minsann, den där Helge. Red ju dressyr själv häromdagen och tyckte det gick riktigt bra.
Hoppas det är någon skillnad från förra gången Jessica red.

På fredag ska han få en välförtjänt vila.

Bättre så.

En liten paus framför datorn innan jag ska till stallet igen. Ska iväg med Grande och vaccinera. Så skönt att bara lasta honom och åka dit ist för att betala en massa för att de ska komma ut till stallet. Det går nog fort. Ska fråga om lurventuss också, han låter lite konstigt när han andas =/

Helge har hopptränat idag. En jävla skillnad från förra gången! Nu var han framåt och pigg och hoppade bra.
De hoppade två hinder med 21 meter mellan på ena långsidan, två snett igenom och ett på andra långsidan. 
Högsta rundan låg på 90 och sen hoppade de en 5,5a på ungefär den höjden med. Han har aldrig hoppat en sådan förut men det såg jättebra ut direkt. 

Jag är nöjd, hästen var nöjd och både Marie-Louise och Roger verkade nöjda.
            

Han sprang i full galopp i hagen direkt jag släpte honom =) Grande efter i full fart såklart. Helan och halvan.
Imorgon blir det dressyrträning. Får se vart, antingen hemma eller borta =) Ska se om jag har någon lasthjälp.

Nu ska jag se om det går att göra något åt det jag filmat senaste gångerna...tänk att nya saker ska vara så mycket krångligare...

Tisdagkväll.

                    

Vilddjuret som var promenadsällskap med mig i skogen idag. Bilden tog jag dock i Lysekil för nån vecka sen.

Sen sist har jag varit hemma och städat lite, diskat lite, sovit lite, tvättat lite,haft besök av Sara och sett på tv...lite.
När klockan blev 19 tog jag en promenad till stallet för att ta in hästarna. Tog kameran med mig och fotade lite. Dock är mitt objektiv kajko =( Det fokuserar inte så man måste göra det själv, ingen fara men tråkigt om det är trasig. Det var inte direkt gratis (fast jag fick det i julklapp=) så det borde inte gå sönder utan anledning?

Från promenaden till stallet.


När hästarna kom in testade jag en sadel på Helge men tyckte inte den låg bra. Den jag har nu ligger bättre så får nöja mig med den ett tag till. Inte mig emot =)

Ikväll blir det inte många knop. Ska ta något att äta sen sooooova.

En kväll i Lysekil.
                  

Hopplöst

                  

Har hunnit fått rätt mycket gjort redan.

*Tagit ut hästarna.
*Byggt klart hagen.
*Tömkört Helge på asfalt.
*Mockat, fixat hö, vatten och kraft.
*Ombesiktat transporten som gick genom utan problem den här gången. Kostade 290 spänn för högst två minuter!

Fan vad det går pengar överallt...Laga transport, bilförsäkring, hästarna ska skos, hyran, telefon och mitt i alltihop är det dags för att köpa årets skörd av hö.
Räknade ut att jag ska köpa hö för över 18 000:- i år. Kul. Vet inte riktigt hur det ska gå till?

Ringde hovis nyss så han ska komma och slå på Grandes tappsko nån dag. Hoppas innan torsdag då det kommer en medryttare.

Helge ska hoppas imorn och ridas dressyr på torsdag och jag tänkte filma båda gångerna (hoppas ryttarna tycker det är okej). Vi ska nämligen överklaga till Agria igen och bevisa att operationen har hjälpt. Då är det bra att ha en film på att han rör sig och hoppar som en vanlig häst. Kanske bättre än en del "vanliga" tom.

<3


Dig saknar jag helt hopplöst mycket.


Ridningen idag.

Nu är jag i stort sett klar för dagen. Bara något att äta till mig själv och ge hästarna kvällsmat så.

Jag och Marie-Louise red ju tidigare idag. M-L på Grande och jag på Helge. Hon brukar ju alltid rida Helge när vi rider men nu ville hon testa rida Grande och jag tror hon tyckte det var kul. Det såg bra ut iaf =)

Helge gick också rätt bra. Traven kändes riktigt bra emellanåt och han gjorde några bra galoppfattningar. Plus att han faktiskt inte rusade iväg direkt efter fattningarna utan jag kunde ha honom i ganska kort galopp. Kul! När det blev för jobbigt bockade han två små språng men inga andra påhitt.
Imorgon får Grande vila för han tappade sin sko som jag slog på häromdagen, Helge ska skrittas på asfalt imorn, sen på onsdag blir det hoppträning. Ska prova en pessoa sadel då. Den såg ut att ligga bra men den var SVART! Jag som nyss köpt ny brun förbygel. Disaster.

Jag har ordentlig träningsvärk sen jag red hela passet utan stigbyglar igår så det gav nånting. Om några år kanske jag orkar göra så på Helge med ;) Han har ju lite mer gång.

Sista måndagen på semestern.

God morgon!
Måndag och sista semesterveckan =( Hoppas verkligen det blir lite fint väder så man kan bada några gånger till. Vill inte ha höst riktigt än, även om hösten är en riktigt härlig årstid. Iaf augusti, september. Finns inget bättre än att rida ut en solig, kylig höstmorgon. Frisk luft och inga äckliga flygfän. Inte än som sagt.
Idag ska jag och Marie-Louise rida hästarna. Vem som tar vem får vi se.
Innan dess ska nog jag och älsket in på stan och fixa lite sen åker han till Bollnäs några dagar.

Ny header!

Blev less på den andra nu så jag knåpade ihop en ny bild.
Vad tycks? Bättre?
När jag ändå frågar så undrar jag vilka som läser min blogg egentligen? Vet några få men långt ifrån alla. Vore kul att veta men folk brukar vara så dåliga på att ge sig till känna =) Även jag på andras bloggar.
Lämna ett avtryck vetja!

Framsteg.

Idag när jag red Grande tog jag ett vanligt tredelat bett. Ett sweet iron som jag köpt på Hööks nyss. Båda hästarna går toppen på det! Sist jag red Grande hade jag ett hissbett vilket är ganska skarpt så jag ville rida på ett snällt bett men för att ha kontroll på honom så tog jag gramanen också. Visst kan man göra halvhalt efter halvhalt efter halvhalt men han är inte så lydig just nu. Han är så stark och bara springer med mig. Vill inte slita i honom så jag får hitta på lite andra lösningar tills jag fått honom mer välriden och lydig.
Iallafall så tränade jag på att ha honom väl under sig i galoppen och ha kort men ändå luftig galopp, ungefär som sist med andra ord.
Jag red på kringelkrokvägar så att jag fick böja honom naturligt och jag red mycket sidvärts och öppnor/slutor. Grande behöver böjas på för att få mjuk och fin och efter en stund var han jättefin! Sista traven var han grymt fin! Gramanen hängde och slängde bara och han var så lydig och framåt utan att springa ifrån. Underbar känsla när han är så.
Köpte Equipage idag och där stod det om Cathrine Haddad, en dressyrryttare som ofta rider utan stigbyglar och jag blev inspirerad att också göra det så idag red jag utan stigbyglar hela tiden utom fram och av travning. Riktigt jobbigt i galoppen! Galopperade mycket idag igen och det var allt lite skillnad från förra gången.
Till sist red jag på en väg ganska nära stallet som är kurvig åt båda håll. Tycker om att trava hästarna där på slutet av passet för att känna om de är mjuka och följsamma. Grande var som gelé idag. Grymt fin!
Hans ena framsko var helt lös på ena sidan så jag tog några söm och slog fast den igen. Tur man har tappskokompetens =) Skönt att slippa ta ut hovslagaren för en sån grej. Hoven var lite trasig så jag får ta ut honom snart ändå men det håller så länge.
Helge fick vila idag. Han var så trött och seg igår.

En hållbar häst.


Så får du en hållbar häst

Ingvar Fredricson är veterinärprofessor, före detta Flyingechef och ryttarpappa åt Peder och Jens. På ett av Folksams frukostseminarier i Falsterbo föreläste han om hur man får en hållbar häst.

Text & foto: Anki Yngve

- Att skaffa häst är ett stort äventyr, det är som att gifta sig. Man blir förälskad men får också en del saker på köpet, som man inte hade en aning om. Det vi pratar väldigt lite om är vilken hållbarhet man kan förvänta sig av sin häst, säger han. 
Hållbarhet är hästens viktigaste egenskap. Är den halt har vi ingen nytta av den, oavsett talang. Det finns en hel del ärftliga faktorer som påverkar hållbarheten. Därför tycker Ingvar att vi ska avla på individer som har tävlat och presterat inom sporten. Då vet vi att deras kroppar håller för arbete. Men även miljöfaktorerna är viktiga. Och de skiljer sig väldigt mycket åt beroende på var hästen är uppfödd.
- I exempelvis Holland är de jätteduktiga på avel, men har inte så mycket mark att släppa ut unghästarna på.

De två första åren avgör
Ingvar berättar att hästen är det djur som har längst och smalast ben i förhållande till sin kroppsvikt. Evolutionen har utvecklat hästen till den varelse på jorden som bäst kombinerar snabbhet och uthållighet. Under miljontals år har hästar dessutom förflyttat sig många mil varje dag för att hitta föda. 
- Under fölstadiet och under de två första åren läggs grunden för hållbarheten. Då måste hästen få röra sig fritt, på kuperade arealer, dygnet runt. Det ger starka senor och bra koordination. Om hästen inte har fått bygga upp sig under de två första åren kan man inte fixa till det i efterhand, då har tåget gått. Veterinärerna älskar klena hästar, de blir stadiga klienter, säger Ingvar.
Han menar att vi i Sverige, med vår natur, har fantastiska möjligheter att föda upp hållbara, härdade och starka hästar. Men tyvärr utnyttjar vi inte den möjligheten fullt ur, alldeles för många unghästar står för mycket på stall med en massa halm, och går i för små och platta hagar.
- I våra konkurrentländer finns det i stort sett inga marker, så på många ställen måste de ha hästarna i box på vintern. Hur snygg en sådan häst än är kan det finnas risk för att den inte håller, att man köper sig problem. I alla fall om inte hästen har en stark genetisk konstruktion. Vi ser mer skador på de hästar som är uppfödda så. 
Ingvars förslag är att vi i Sverige borde ta fram en kvalitetscertifiering av anläggningar för uppfödning av högkvalitativa, värdefulla hästar. Då är han övertygad om att toppryttare i hela Europa skulle skicka föl och unghästar hit. 
- Vi svenskar är lite tröga, vi utnyttjar inte de fantastiska möjligheter som finns.

Varierande underlag
Underlaget är också en faktor att räkna med. Inte minst behöver unga hästar få gå på varierande underlag.
- Jag skulle önska att vi födde upp hästar i stora hagar med olika underlag, där det var kuperat och hästarna fick ströva en bra bit för att nå foderautomaterna. Då anpassas hästkroppen till att klara av varierande underlag i framtiden. 
Som ridunderlag för vuxna hästar berättar Ingvar att det som är mest obehagligt för hästen är om underlaget "släpper", alltså om friktionen är för liten. Ett underlag ska ge bra grepp, men greppet får inte heller bli så bra att hoven fastnar helt. En liten glidning är nödvändig. 
- När du föder upp en häst ska du låta den gå på så varierande underlag som möjligt, men det gäller även när du rider. I England låter man till exempel fälttävlanshästarna göra "road work" i skritt på asfalt, för att successivt härda benen, säger Ingvar.
Han berättar att Jan Jönsson körde "road work" med sina hästar på Flyinge, och de var alltid torrast och finast i benen av alla individer i stallet. 
- När hästen sätter ner foten på hårt underlag förspänner den tån. Då blir de små, stabiliserande musklerna mer aktiva och tränas upp. Det ökar cirkulationen och ämnesomsättningen, och ger sundare ben. 
Självklart går det att överanstränga hästen om man rider för mycket och för länge på hårt underlag. Den får inte bli varm i benen efter jobbet - då har man gjort för mycket. Men Ingvar varnar också för väldigt mjuka ridbanor.
- Man kan lura sig och tro att ett mjukt underlag gör att hästen får längre steg. Men det sker inte på ett naturligt sätt. Den "springer på musklerna" och så småningom kortas istället det naturliga steget. Det blir en "snöeffekt" med djupt underlag, det fina steget är en skeneffekt.
Att rida på mjukt underlag är absolut något man kan göra då och då. Men gör det inte dagligen, säger Ingvar.  

Stärk hästens bakdel
En av de viktigaste faktorerna för hållbarhet är självklart hur hästen rids och tränas. När vi sätter oss på dess rygg utsätts hästkroppen för en kraftig störning. Hästen har redan utan ryttare 60 procent av sin kroppsvikt på framdelen. Och eftersom ryttaren sitter framför tyngdpunkten ökas belastningen av frambenen ytterligare.
- Det gäller att kunna utbilda hästen så att bakbenen blir starkare, kan krökas och bära mer vikt. Det ökar hästens möjlighet att hålla. Vissa ryttare flänger omkring med hästen i framvikt. Då går hästarna väldigt ofta sönder i frambenen.          
Ingvar tycker att man ska ta hjälp av en duktig unghästutbildare om man inte är så duktig själv.
En bra ryttare kan inte bara utbilda hästen effektivare, han eller hon kan också läsa av hästen. 
- Jag tycker att man ska vara observant på i vilken utvecklingsfas unghästen är. Exempelvis treårstester är jättebra, men det finns ingen naturlag som säger att ni måste vara med. Om hästen är inne i en tillväxtfas är det bättre att stå över.
Det tar lång tid att utveckla sig till en bra ryttare, som kan utbilda hållbara hästar som presterar sitt max.
- Jens (Fredricson, reds anm.) brukar säga att du  tyvärr förstör tre-fyra hästar innan du blir en bra ryttare. Det räcker inte att rida en timme om dagen för att få tillräckligt med känsla för att kunna utbilda unghästar.
De flesta av oss är enligt Ingvar för försiktiga när vi rider vuxna hästar, vi tränar för lite och får ingen effekt. Sedan finns det ett gäng som flåbusar runt, och rider sönder hästen, och så finns det några få som verkligen har känslan att träna upp ett djur på toppnivå.  

Visitera dagligen
Att hålla koll på sin häst, och hitta eventuella skavanker innan de utvecklas till skador, är enligt Ingvar avgörande.
- Ryggen och benen ska man prioritera. Känn igenom hästen varje dag. När du palperar ryggen ska det ligga två mjuka och spänstiga muskler på var sida om ryggraden. Är musklerna spända måste du göra något åt det, se över sadeln och prata med din veterinär. Låt gärna en duktig tränare rida igenom din häst då och då, och känna så att hästen är mjuk och smidig. 
I övrigt tycker han att vi ofta förmänskligar hästarna för mycket. Till exempel skos många hästar för tidigt, trots att nästan alla unghästar - som rids på bra underlag - kan gå utan skor fram till fem eller sex års ålder.
- Då utvecklar de en bättre hovkvalitet och ägaren sparar pengar... Det har blivit så att man slår på skor bara för att hästen ska gå ett treårstest. Skorna är ett stort ingrepp i hovens funktion - behöver du dem på testet så dra gärna av dem efteråt, säger Ingvar. 
Blir hästen öm kan man rida den på mjukt underlag i ett par veckor. Så naturlig hästhållning som möjligt är det Ingvar Fredricson förespråkar.
- Att lägga på två-tre täcken och bandage upp till naveln är förmänskligande påhitt. Hästarna är djur och ska behandlas som djur. Sedan är det ju ganska stor skillnad beroende på inriktning. Av någon anledning verkar dressyrhästar behöva mer lindor och täcken än hopphästar. Och det är ju ändå precis samma sorts hästar...

Från Hipsson

Städa

Städa städa stäädaaa.
RSS 2.0