Min helg börjar nu.

Jobbhelgen är till ända och det blir en ledig måndag imorgon. Trots att det har gått bra att jobba så ska det bli skönt att vara ledig. Ska åka med Helge till Orsa och rida ett lättare pass. Marken ute är ju stenhård och bitvis knölig så det är ingen hit att knappt ens skritta ute just nu. 
Var i Orsa igår och red lite bommar och idag blev det en promenad i mörkret. Min pannlampa har börjat strejka så det blir nog att bota mörkrädslan i vinter ;) Hästarna är bra sällskap men ibland har de svårt att se skillnad på rotvältor och riktiga monster, vilket gör att när det är mörkt är det lika bra att vara rädd för allt. 
 
Första advent och imorgon är det första december. Årets gråaste månad är snart slut och iom att det blir december imorgon så förväntar jag mig att marken ligger vit när jag kliver utanför dörren. 
 
 
 
Mina hjärtan <3

Re-leve.

Häromdagen beställde jag nytt kraftfoder till Helge. Det blev ett från Saracen som heter Re-leve. Grejen med detta är att det är väldigt lite socker och stärkelse i det, ca 7%. 
Ni kan läsa mer om det här.
http://www.saracen.se/foder/tavlingshasten/re-leve/#rekdagsgiva
 
 
Och varför jag väljer att testa detta kan ni läsa om här.
http://www.qalm.se/65300515
 
 
Helge har lite småsaker för sig som inte jag eller någon annan kan förklara. Många av pssm-symptomen stämmer in på honom så nu testar jag att ändra hans diet och ser om det blir någon skillnad. Ibland är det bra att matte läser om en massa konstiga sjukdomar =P Jag kom t ex att vi skulle cushing-testa lillponnyn i stallet också och hon visade ju poistivt test.
Ska bli spännande det här. Försöka kan man ju iaf. Vi har inget att förlora på att testa. 
 
Det gick supersmidigt att beställa fodret. Körde enda hem till dörren fraktfritt! 
 
 
 

Dressyrträning och migrän.

Senast igår sa jag, dumt nog :"Nej nu var det längesen jag hade migrän sist".... Idag hade jag inte kunnat säga samma sak. Hann jobba en timme sen började det flimra framför ögonen (det där FÖRBANNADE flimret). Var bara att ringa pappa som fick skjutsa mig till sjukhuset. Jag hade ingen medicin hemma och inget apotek hade öppnat så jag fick ligga i ett rum på akuten i mörkret och vila tills en doktor kom och undersökte och gav mig medicin som fick börja verka sen väntade jag på mamma tills hon slutade så skjutsade hon hem mig. Somnade i soffan och vaknade vid två och då var det mycket bättre. Orkade tom skritta ut Helge en sväng i skogen. Det behövdes efter gårdagens träning. 
Nu har jag iaf köpt medicin så jag har hemma. Nässpray är ganska enkelt eftersom man inte spyr upp det MEN helvetesapa vad det är äckligt när det rinner ner i halsen! Det är som surströmming, kebab, kapris, lakrits och after-eight tillsammans, mixat med en massa kemiska äckelsmaker som förvrider hela ens ansikte. VIDRIGT! Som tur var hade jag en Dumle i arbetsbyxorna idag så jag kunde smågnaga på den när det smakade illa av sprayen.
Imorgon ska jag jobba igen, skönt att migränen släpte tidigt idag. 
 
Som sagt så tränade jag Helge för Nina igår. Det gick bra och vi fick i läxa att böja halsen och rida mycket öppnor och övningar där man flyttar in framdelen. Jag ska bli bättre på att skilja på framåtdrivande skänkel och en skänkel som ber om kvickare bakben och så att halvhalter går igenom utan att han stretar emot. Enkla saker med andra ord, men nog så viktiga. 
Nästa gång är det sista gången för teminen för Nina och jag tror att jag ska vara med då också.
 
Nu är det kallt ute och kallare skulle det bli imorgon. I Helges box hade vattnet inte frusit trots minusgrader hela dagen. Boxen håller sig alltså skapligt varm utan att han ens är inne. Det känns bra. Nu står han med 370g Rhino med hals som innetäcke, och massor av hö såklart. Fast det håller plusgrader där inne så höet är inte för att han fryser utan för att han behöver äta mycket och hela tiden, som alla andra hästar. När det blir kallt på riktigt får han en rundbal där inne ;) 
 
Igår efter träningen broddade jag Helge och jag var helt sopslut efteråt. Dels är ju Helge jobbig att lyfta fötterna på men värst var att broddhålen blivit något slitna så det var svårt att få i gängtappen. När man dessutom måste vara extremt snabb och står med typ 25 kg ryckande hov i ena handen och krånglar med gängtappen samtidigt blir det inte lätt. Om han skulle ställa ner foten med den i skulle det inte bli roligt. Var både arg och trött när jag äntligen var klar. Jäkla broddhål! 
 
Grande fick gå utan broddar i hagen idag men när jag tog in dem fick han också. Båda har bara i trakten för det behövs inte mer just nu. Inte mer brodd än nödvändigt. 
 
Skritttade som sagt en sväng i skogen idag. Han blev mjuk och fin och vi jobbade på våra läxor. Jag och Emelie jobbade hästarna och pratade om ditten och datten så det blev inte tråkigt att bara skritta heller. Skritt är underskattat och viktigt, faktiskt. 
 
 
 
 
 

Ledig dag!

Idag när jag klev igenom leran i hagarna i mina gummistövlar tänkte jag på hur dedikerade och hängivna vi hästmänniskor faktiskt är. Vi kliver upp tidigt, vi prioriterar bort resor, dyra middagar, utekvällar på krogen, massa nya kläder och tid med våra vänner. Vi ger verkligen allt och GÖR allt för våra hästar. En del mer, en del mindre, men de flesta av oss sätter hästen framför oss själva. Det märks extra mycket i detta väder. Allt är lerigt och blött. Precis ALLT. Det är blöta täcken nästan varje dag, hagarna är leriga, vi släpar ut vatten och hö genom lera och vattenpölar, rider i regn eller packar häst och grejer och åker till ridhus som tar lång tid osv. Hur orkar vi? Ibland undrar man ju hur man är funtad när man väljer att inte ha sovmorgon på en månad eller mer ibland, vara tvungen att jobba övertid om man ska göra något utöver hästarna, hyran och mat till sig själv, att åka iväg till ridhus sent på kvällen bara för att kunna träna hästen ordentligt när det är hårt i marken, inte kunna följa med på fester, resor etc för att man har utsläpp dagen efter, ska iväg på träning osv, osv, osv! Vi måste nog ha någon form av störning som gör detta. Eller en massa kärlek till de där knasiga, stora djuren =) 
Jag skulle aldrig vilja vara utan hästar. Det är mitt liv det där hästlivet, och har så varit i snart 24 år. 
 
Idag var en sån dag t ex. Jag är ledig idag men hade utsläpp så ledig betyder inte sovmorgon. Det SPÖREGNADE ute men jag bakade in både mig och hästar i regnkläder så var det inga problem. Hem på lite frukost sen åkte jag och Helge till ridhuset i Orsa. Den här gången var det plättlätt att backa mot transporten idag, vilket annars har varit ett helvete (enda minuset med boggie!). Helge klev på så duktigt så. Han verkar trivas med nya transporten för han blir inte stressad alls, förrän man ska ut ;) 
 
Idag valde jag att lägga in bommar i dressyrarbetet. La 5 bommar på böjt spår på en 20-metersvolt. Där får man verkligen bevis på om hästen har accepterat innerskänkeln eller inte. På spåret kändes Helge jättefin men han tyckte det var jobbigt att runda sig och trava bommar samtidigt. Jag fick använda lite starkade innerskänkel och när han rundat sig runt den även över bommarna blev hela hästen som smör! Han var så himla enkelt att rida efter det. Kunde variera tempo, ställning, varv, precis hur jag ville och han bara gick som tåget. Övergångarna sitter inte riktigt så bra än, han är lydig och kvick men är inte kvar inom ramen i hela övergången så det får vi träna vidare på. 
 
Förra gången jag red i ridhuset kickade Helge en del i höger galopp. Därför började jag med galoppen innan traven idag för att se om han bara var trött förra gången eller om han tycker något tar emot. Idag kickade han inget i höger varv och bara en gång i vänster när jag kom åt honom för hårt med sporren. Dock ska han inte gå emot skänkeln på det där sättet utan ta den som framåtdrivning istället. Han är inte riktigt framme för skänkeln i det läget så det är också något vi ska jobba på. Jag måste trots det säga att jag har liiite förståelse för hans beteende då han måste jobba hårdare nu än han behövt i hela sitt liv. Han vet inte bättre för han har aldrig behövt ta i på det sättet. Han har ju varit konvalicent en stor del av sitt liv så det har varit mycket ridning rakt fram i skogen, det är det han varit van vid, så detta är skapligt nytt för honom. Nu pratar jag inte sånna saker som att acceptera skänkeln utan att t ex flytta i galoppen (som jag gjorde vid "kickarna"), att acceptera skänkeln har han alltid fått lov att göra. När han förstått detta och blivit starkare blir det nog bättre, fast Li ska få kolla honom ändå, det var ett tag sedan nu.
 
Jag är mycket nöjd med dagens pass. Tog det ganska lugnt eftersom vi har träning för Nina imorgon. Ville ha honom mjuk, följsam och lydig bara. Han var avslappnad 97% av tiden och bara det är ju värt att vara nöjd över. 
 
Tog en kort promenad med båda hästarna när jag borstat och tagit hand om Helge när vi kommit hem och lindade om lindorna och packade ordning inför morgondagen. Skönt att ha det gjort. Imorgon efter träningen ska jag troligen skruva brodd också eftersom det ska bli kallt i veckan. Väntar in i det sista. Dels pga den ökade skaderisken, att hovarna inte får lika bra glidmoment men också för att det är inte det lättaste att hålla på med Helges hovar en längre tid =P
 
Klippte det lilla gosedjuret lite mer idag så han inte blir lika svettig på träningarna. Har dessutom dragit ner på hans kraftfoder rejält, varför får ni veta längre fram när jag testat lite. Kraftfoder kan vara riktigt lurigt och innehålla saker man inte vet om. Saker som inte alls är bra för hästarna.
 
Har haft Hart of Dixie-maraton här hemma i min ensamhet. Inte fått något vettigt gjort alls. Är så jäkla trött hela tiden. Tröttsamt (HA). 
Därför ska jag komma i säng tidigt ikväll. Men först ska jag stjäla lite B&J av A. Moahaha, sånt kan man inte lämna hemma inte. Skyll dig själv älskling <3
 
 
 
En sötnos och stövlar som jag fortfarande är sjukligt nöjd med! 
#materiell #lycka 

Soft söndag.

Min söndag har varit lugn. Hade utsläpp i stallet och tog en morgonpromenad med Helge i kylan.
Resten av dagen har jag mest halvsovit i soffan. Känner mig extremt trött, även i kroppen men det gör väl alla såhär års.

När jag släppt av Andreas vid tåget tog jag en till promenad men då fick båda hästarna följa.
Min pannlampa ville inte samarbeta så vi fick hålla oss på vägen (med massa reflexer såklart). Hoppas bara batteriet laddat ur så den inte är trasig. Investerade i en riktigt, riktigt bra lampa för två år sedan och jag är väldigt nöjd med den! 1500 lumen så den lyser verkligen upp otroligt bra.
Den kommer komma till användning i vinter, om den nu inte är trasig :)

Blir nog en lugn tur i skogen imorgon om det är okej väder. Om det regnar åker jag nog hellre till ridhuset och joggar lite. Är ledig så jag har hela dagen på mig att rida och greja i stallet.Frös trots att vi gick ganska snabbt i 40 min. Nästa gång blir det väst över jackan.

I punktform.

* Den här övertiden på jobbet (som förvisso är frivillig) börjar bli tröttsam. Trött 24/7 much? Mmmhm!
 
* Så därför har jag (Anna) skaffat mig ett till jobb som servitris/diskerska/ellervaddetnukanvara på en julshow. Blir ju lite annorlunda än mitt vanliga jobb så det ska bli kul!
 
*Jag är ledig en helg fram till jul, annars blir det massor av jobb. 
 
* Igår var vi på Midvinterblot på Tomteland. Sjukt mysigt ställe, bra show, god mat, trevligt sällskap osv.
 
* Trimmade Helge i ridhuset igår. Nysladdat ridhus helt för mig själv. Det var lyxigt.
Det gick skapligt förutom att han spänner till så i ett av hörnen och då är det svårt att få honom helt avslappnad igen. Vänster galopp ganska bra. Lite arg i höger när jag kommer åt honom. Har messat Li så hon får kolla igenom honom, det var ett tag sedan nu. 
 
* Nya ridstövlarna var GRYMMA!  De passar så perfekt att man kunde tro att de var formgjutna på mina ben och fötter. Kunde inte blivit mer nöjd. Wiiii, tänk att världens snyggaste stövlar står här hemma och bara väntar på nästa träning =D
 
 
 
* Helge har accepterat nya transporten nu. Han är ju misstänksamheten personifierad så först ville han lukta och kolla på ALLT innan han kunde tänka sig kliva på. Detta är ju en Rolls Royce i jämförelse med den andra (som dock inte var någon rishög den heller) så det vore väl fan om den inte dög åt Herrn. Men som sagt, nu är den accepterad och han går på direkt som han brukar. Den är iaf en dröm att dra bakom bilen. Aldrig mer enkelaxlat! 
 
*Fast den var väldigt mycket lättare att hänga på å andra sidan. 
 
* Jag och Emelie red ut idag. Helge gick inte riktigt fram utan sporrar så jag fick vara lite hård på honom några gånger. Kändes lite trött från igår också så nu får han två lugna dagar innan dressyrträningen på tisdag. 
 
* Ska f.ö exprimentera lite med Helgehästen framöver. Ang vad kan jag berätta om om det funkar =P 
 
* Imorgon åker nog traktbrodden i. Det ser ut att bli minusgrader nästan hela kommande vecka. 
 
* Nu blir det godis och film i soffan. 
 
* Japp, det var det hele.
 
 

Ridstövlarna är här!

Sista kvälleeeen. Det är nästan värt att anordna någon form av festival till sistakvällsskiftsdagens ära, men lite tacochips och B&J till frukost får duga. #måstehandla
 
Hästarna fick sig en promenad på en timme idag i skogen. Vi gick genom byn också så de fick trampa tassarna på lite asfalt också. Viktigt att variera underlag. 
Klättrade lite i skogen. Hästarna först med mig i släptåg. Tycker det är skönt att starta dagen med en promenad med hästarna. Jag är inte mycket för vilodagar i den bemärkelsen att bara gå i hagen. Jag är en levande skrittmaskin. Glada hästar och glad matte, förutom när vi klättrade uppför en backe samtidigt som båda hästarna blev rädda för något obegripligt och la benen på ryggen. Mina ben hann inte med riktigt men upp kom vi och hem också. 
 
I augusti beställde jag ett par ridstövlar till mig själv i present. Jag har haft MÅNGA ridstövlar men efter att jag använt dem ett tag har de inte hållit måttet. Jag är kräsen när det gäller ridstövlar. De ska vara HÖGA (mina ben är toklånga så det är svårt att hitta tillräckligt långa), INTE ha någon form av snörning, sköna (behöver inte kunna gå flera mil i dem men iaf skritta av för hand) och såklart: SNYGGA as hell!
Hittade ett par från Cavallo, modellen Polo och dom blev det. Fanns i svart, mörkbrun och ljusbrun. Svarta ville jag inte ha och ljusbruna har ju ALLA som träningsstövlar så det ville jag inte heller ha, man vill väl vara liiite unik liksom =P Mörkbruna beställde jag för sånna kan jag tävla i i framtiden utan att det ser galet ut med svart kavaj osv. Jag behöver bara ett par ridstövlar så jag kommer träna och tävla i samma. Hemma blir det skor och chaps.
 
Testade stövlarna efter jobbet igår och de var P.E.R.F.E.K.T.A! Satt helt perfekt på vaderna! De kommer ta i knävecken ett tag när jag sitter i sadeln men de kommer sjunka någon cm så då kommer även det bli perfekt. 
Jag är SÅ nöjd. Tack Ryttarstugan i Gävle (även om det tog 12 veckor att få dem istället för 8 men det är ju tyskarnas fel).
 
 
 
Ja, jag har stövlarna på mig i sängen. De var ju så fina att jag inte ville ta av mig dem. Tur att de kom direkt från fabriken och inte direkt från leran som envisas med att finnas ute. Imorgon ska jag till Orsa och provrida med dem och på tisdag är det dags för Nina-träning igen. 
Hoppas jag kan bli nöjd med dessa nu och ha dem i många år.

Den finns!

Solen! Den har letat sig fram mellan molnen idag. HELT UNDERBART! Jag älskar att vara ute när det är sol, oavsett temperatur. Nu blev höst-batterierna lite uppladdade igen. 
 
Red ut Helge i skogen till en liten runda ganska nära hem där jag brukar intervalla hästarna ibland. Skrittar den ett par varv, travar ett par varv sen byter jag håll när jag galopperar och släpper på uppför en backe, galopperar i lite lätt nerförslut, sen lite svagt uppför och så backen igen. Tror hästarna tycker det är skönt att sträcka ut ibland. Red med lätt hand även när vi galopperade nedåt så han fick balansera sig själv och jag ställde bara lite åt båda hållen.
 
Håller med Cornelia Rylén när det gäller hjälper. Hon förespråkar lätthet både vad gäller hand och sits/skänkel. Jag gillar inte att man ger hästen ett (ofta för hårt) stöd i handen och sparka på tills den accepterar det utan det måste vara ett mellanting. Man kan inte bära runt hästen, den ska gå fram lätt och inte bli framtung. Stöd vill man såklart ha, men inte så hårt att man måste driva fram hästen dit hela tiden. Det behövde jag inte idag. Han kändes riktigt stark i kroppen och inte alls stretig så jag kunde bara hänga med. Kollade av riktigt kort galopp också och även den var bra. Han är lätt att reglera både framåt och förhållande. 
MEN (det finns alltid ett men hehe) så blev han såklart rädd för något (vet inte vad, ett lingon? En kvist med fel färg? Någon röst i huvudet?) och gick inte riktigt att få avslappnad efter det. Jag är nöjd ändå, han var himla fin fram tills dess och inte helt katastrofal på slutet heller.
 
 
 
Grande-gosen och jag igår. Snällaste hästen på planeten. Det är han det.

Mental träning.

Lyssnade på tidningen Ridsports podd igår med Andrea Berlin och Charlotte H-B. Intressant att lyssna på proffsen hur de tränar och jobbar. Mental träning är oerhört viktigt på den nivån. Nervositet får liksom inte sätta stopp för ens prestation utan när man väl är på tävlingsplatsen är det fokuserad man ska vara. Lite fjärilar i magen är bara bra men att vara så nervös att man mår dåligt går ju inte.
Charlotte tar med jämna mellanrum hjälp av en mental tränare och hon verkar jättenöjd med sina resultat och deras upplägg. Jag skulle också vilja testa jobba med en mental tränare nångång. Både jag och Helge blir ju lätt stressade och är den ena det kan du skriva upp att den andra blir det också. Jag FÖRSÖKER mitt yttersta att inte bli påverkad av när han är spänd men det är inte lätt. Ibland kan jag skritta på långa tyglar 1,5 timme utan att han slappnar av, jag kan galoppera långt i högt tempo och han är likadan. Vissa dagar är han omöjlig och då blir jag frustrerad. Man känner sig värdelös som ryttare som inte kan få sin häst lugn, men som jag skrivit förut, jag har ALDRIG haft att göra med en häst som har sådant psyke som Helge har. Han är så sjukt svår så ni förstår inte. MEN när han är avslappnad kan han bli så fantstiskt fin också. Han är som två olika hästar =) 
Iaf så skulle det vara häftigt att testa en mental coach, se om det skulle göra någon skillnad. För Charlotte har det ju blivit stor skillnad. 
 
Från det ena till det andra så var vi ute och klättrade i massa backar igår. Passar på medan det är mjukt. Det skulle bli kallare längre fram i veckan. Han var inte alls lika fin som i söndags men inte helt hemsk heller. Jag red väl kanske bättre i söndags helt enkelt. 
 
Idag fick båda en promenad på 30 min på grus. Imorgon ska jag rida ut Helge igen och då ska vi busgaloppera lös ryggen lite och se om han blir annorlunda att rida. I söndags hade han ju gjort många cirkusövningar innan vi red och var ju grymt fin att rida efteråt ;) 
 
 
Är sugen på att göra något kul med håret. Nu igen =) 

Nu är hon i farten igen.

Alltså H.E.R.R.E.G.U.D vad irriterad jag blir på Miss Tyra Sjöstedt!
 
Om ni sett hennes film ang den här inspänningen så förstår ni kanske vad jag menar.
 
 
Tyra vurmar alltså för denna inspänning och menar att den är jättebra för hästen,den är billig, prisvärd osv.
 
Detta basunerar hon alltså ut till tusentals läsare där många som läser är små fjortistjejer som tror att Tyra är någon form av allmäktig hästgud som kan allt. I verkligheten är det precis tvärtom. Tyra kan egentligen ingenting om hästar. Hon tar till sig "tips" hon får från människor som uppenbarligen inte heller kan nånting förutom att rida. Tyvärr finns det många sånna. Superduktiga ryttare men när det gäller annat kan de inte ett skit. 
 
Iallafall, den här inspänningen är helt förkastlig. Hästen får antingen tryck och ryck i munnen eller över ryggen, den kommer bli låst, den kommer inte våga länga steget, den kan få panik och skulle den, gud förbjude, gå omkull kan det gå riktigt illa. Samt skavsåren två grimskaft (som hon använde) över ryggen kan orsaka. Idioti!
 
Hon är så förbannat korkad denna människa och varenda en som berättar för henne hur fel hon har är antingen avundsjuk eller kan ingenting om hästar. S.U.C.K. 
Det finns säkerligen tusentals av hennes läsare som tävlat högre än henne, haft hästar 20 år längre än henne och KAN otroligt mycket mer om hästar än henne. Det är hon som inte kan bättre, INTE vi som läser. Det är tragiskt att hon inte fattar det. 
 
Ååååh, kan ingen bara skaka lite vett i människan?!
GENVÄGAR blir ALDRIG bra när det gäller hästar. Aldrig!

Helgen.

Har haft en näst intill toppenbra helg. 
Hade beredskap på jobbet i fredags och jobbade på öppet hus på gymnasiet i lördags. Roligt att göra något annat än det man brukar. 
Hästarna fick en liten promenad igår i mörkret och sen hade jag och A tacos och filmkväll. 
 
Idag var det sovmorgon och det var så himla skönt. Vaknade av klockan vid 9 och trodde jag försovit mig till stallet. Var riktigt skönt att kunna ligga kvar och ta det lugnt en hel morgon. Vi hade nog kunnat sova hur länge som helst om vi inte ställt klockan =)
 
Vid 11 var jag vid stallet och släppte hästarna i sommarhagen. Lyckan var total kan jag säga. Härligt för dem att få gå i en torr hage som dessutom är superstor. När jag var klar i stallet och skulle hämta hästarna fick Helge något tokryck och härjade runt i hagen som en dåre innan jag fick tag i honom. Haha, jäkla knasboll. Ja, ja, glad får man vara =P Man känner sig lite liten när man går mellan två 175-hästar när den ena taktar bredvid en och bara väntar på att få explodera ut i bus. 
 
Jag, Martina och Emelie red ut hästarna i skogen och ALLA var jättefina!
Helge var avslappnad nästan från start och gick att påverka problemfritt hela turen förutom när han fick lov att galoppera förbi en bil som stod parkerad på vägen vi red på. Hehe, sånt där ska man inte behöva bryta av för. Hästarna ska vara så pass fokuserade på sin ryttare att de bara går på framåt oavsett. Det tar ju lite tid att få den tilliten dock, men men...babysteps. 
 
Vi red faktiskt till ett ställe vi inte ridit till förut. Riktigt kul att hitta lite nya ridvägar. Älskar att rida där man inte känner igen sig. 
 
Tror dagens ridtur var den bästa nånsin på Helge, i skogen. Han var så jäkla fin! Det är en så underbar känsla när man bara behöver koncentrera sig på sig själv för hästen bara tuffar på i rätt form och följer minsta vink. Kunde rida på det sättet väldigt mycket idag. Mer än halva ridturen iaf och det är mycket för att vara Helge. Han brukar inte släppa förrän på slutet. Det var så skönt att kunna jobba honom i rätt form en längre tid. Det är ju där han ska vara för att stärka sig. Älskar dessa pass där man verkligen känner att det går framåt! Även om vi har en del skitpass så blir de färre och man kan alltid se tillbaka på pass som idag och glömma de som går dåligt. 
 
Vi travade länge när vi red hemåt och alla hästar var som sagt jättefina. Vi gjorde lite tempoväxlingar men låg även kvar i samma tempo en hel del och bara "lullade" på helt okomplicerat rakt fram. Ibland är det svårt nog.
 
 
Helge är otroligt lätt att reglera när han är avslappnad. Brukar testa lite över rötterna på vägen. Lite samma som att rida över bommar. Det är ganska bra att leka lite med de redskap som erbjuds så att säga. Typ "där framme ska jag göra en halvhalt för att komma rätt över de där rötterna" osv. Det kommer lite gratis i skogen sånt där. 
Ibland rider jag på väldigt små stigar i skogen för att där blir man tvingad att rama in hästen och kunna reglera den för att inte rida in i ett träd eller något =) 
 
Grande såg också jättefin ut och enligt Martina kändes det så också. Han blir så glad när han får följa, min gamle gentleman. Han är så himla fin för att vara 21 år. I sommar har jag haft honom i 10 år och han ser nästan likadan ut nu som när han var i toppform. Lite mindre mage och lite mer överlinje bara.
 
Well, well.
Mer ridturer som denna tack! Då kan man rida hur länge som helst. Det finns inget som slår detta alltså. 
 
När jag släppt av A vid tåget åkte jag och hämtade en transport full med hö. Har ju köpt en som är extra bred så nu går det in lite mer än förut. Hästarna älskar det där höet men det är ängshö så det gäller att de får mycket av det andra höet också som innehåller mer näring. 
 
Det är sjukt vad med hö det går åt. Har redan använt 13,5 rundbalar sen juli så det börjar sina lite nu. Skönt att få hem hö nu på hösten/vintern så man slipper få panik i mars då bönderna även brukar passa på att höja priserna. 
Har ju även 850 kg hösilage så det ska nog ordna sig. Vi hade ju en bra hö-sommar i somras så det borde vara lugnt. Inte som för några år sedan när vi fick åka både till Bollnäs och Hedemora för att få tag på hö som dög. 
 
 
 
Mina ögonstenar <3

Mörker.

Vad tråkigt det är att det blir mörkt så tidigt nu =/. Man hinner ju knappt rida efter jobbet innan skogen är alldeles kolsvart. 
Vi var dock snabba idag så det blev en tur på Helge och Willy i skogen. Än är det mjukt (yeeeeey). 
Travade igång med rejäla kliv så båda hästarna fick komma igång och bli rörliga i bogarna. Helges stora steg är det ju sällan någon som matchar men Willy har ganska stort steg han med så jag behöver inte vänta. Galopperade med "rida an ett 150-hinder"-tänk. Att spänna bågen, sätta hästen på bakbenen men ändå ha en kraftfull galopp framåt. Helge var jätteduktig faktiskt. Gick inte iväg alls utan låg kvar och jobbade fint utan stret, Det märks så väl att han är starkare än någonsin nu, även om han inte är speciellt välmusklad över överlinjen än. Det kommer mer och mer ju mer han kan slappna av och använda sin kropp på rätt sätt. 
 
Igår var jag ju iväg med Grande och hoppade lite. Haha, herregud alltså. Han levde sitt eget liv och jag var bara en lite vante på ryggen. Sprang och var bara sååå glad och lycklig, lilla älsklingen. Jag lät honom hållas, ingen idé att bråka när han är så glad. Är man gammal så får man dispens. Vi hoppade något språng på 80 men det fick räcka. Vi har ju hoppat 130-banor back in the days men det är inte riktigt aktuellt nu längre =) 
 
Det var iaf väldigt kul att hoppa lite. Vi var lite rostiga båda två såklart men förutom ett språng gick bra. Han gick inte riktigt att reglera om man säger så. Det var lite "kasta hjärtat över hindret och följ efter - i full fart!".
 
Nu ska jag ta en dusch, åka förbi jobbet igen sen hämta hem älsklingen och varsin pizza innan det är läggdags. 
 
 

Skoning och hoppning.

Igår blev hästarna skodda. Helge var lite stel efter träningen i tisdags men det gick skapligt ändå. Vi har ändrat lite i skoningen eftersom han blivit lite ömfotad de senaste gångerna. Martina har "byggt om" hans hovar under ungefär ett års tid så de är mycket bättre nu än de var innan men man får lägga sömmarna lite längre ned än vanligt så blir Helgehästen nöjd. Inte ömfotad what so ever idag. 
 
Grande fick bakskor nu när det snart är vinter. De fick dock varken sulor eller brodd än. Brodd skruvar jag i när det behövs och sulor får de om 6 veckor när de skos igen. Varken sulor eller brodd är inget man vill ha på längre än absolut nödvändigt. Kan inte för mitt liv förstå dom som har broddar i året runt. Vansinne. 
 
Tog en promenad med Helge idag som jag brukar göra efter skoning. Blev ca 45 min i skogen. Grande ska jag faktiskt ta med till Orsa och rida i ridhuset. Tänkte hoppa några skutt, det tycker nog han (och JAG) blir roligt =)
 
Imorgon väntar en dag på jobbet, hem och rida och fixa stall, tillbaka till jobbet på beredskap, hem, jobbet, hämta Andreas, sova, stall, jobba, sova, stall, jobba, sova, sen är det en ny arbetsvecka på måndag. Typ så ser min helg ut. Men min familj måste ju få fina julklappar så då lär jag banne mig jobba över =) 
Beställde dessutom en vinterjacka till stallet igår. En som såg riktigt varm ut vilket är det absolut viktigaste för mig. Kingsland har ju några modeller som ser varma och sköna ut men de är för dyra. Tycker inte en jacka, oavsett hur bra och snygg den är, är värd 3500:- eller ännu mer. Då finns det bättre saker att göra med pengarna. 
 
Ska försöka kurera mina armar så jag klarar av att rida om någon timme. Har fått tillbaka golfarmbågarna och har kinesiotape fulla armarna som jag fick av vår massör men det kliar mest och jag vill inget annat än att slita av mig dem och dra armarna mot en kaktus.
5 dagar till ska de sitta (gaaah). 
 
Bla, bla, bla nu ska här kokas linfrön till hästarna. Bra att ge i dessa förbannade ler-tider.
 
 
 

Dressyrträning.

Då så. Nu är årets första riktiga dressyrträning avklarad. Jag red för Nina Janson i Mora på Helge. Det var nog tur att jag hade glömt hur tuff hon är att rida för för herregud vad trötta både häst och jag var på slutet. Jag hade valt att skippa sporrarna och rida med spö istället vilket jag fick "sota" för. Han blev ju trött på slutet och det var svårt att få fram honom men det gick. Vill kunna rida honom utan sporrar så jag tänker kämpa med det lite till. 
 
Precis i början av passet, första traven (hade inte travat innan för att spara all energi jag kunde innan vi började) sprang han runt som ett uppochnedvänt U (på ett dåligt sätt) med sadeltvång och var sååå spänd och löjlig. Fick sitta med höga händer och bara vara beredd på att flyga som en vante. Gjorde många övergångar och då släppte det ganska snabbt sen. Var mer än ett år sedan jag var i Moras ridhus så det var förstås jäääätteläskigt =) Knas.
 
Jag fick böja honom mycket, flytta, ändra något hela tiden. Hålla honom allert, kvick. Han är ju väldigt stel i bogarna och halsen (vilket ju är förståeligt, han är ju tom stelopererad vetja) så det var svårt att få honom riktigt rund men det gick helt okej. Jag böjer ju förstås aldrig honom FÖR mycket. Han KAN böja sig till sin egen kropp åt båda hållen när man lockar med godis men han är ändå stel. Får nog börja stretcha honom i sidorna igen som efter operationen. 
 
Jag är jättenöjd med träningen och nu ska jag hem och träna på läxorna vi fick. FRAMÅT i galoppen, mjuk i sidorna, kvick, lydig. Imorgon är det skoning och det är liiite dåligt tajmat eftersom jag borde gå en timme med honom i morgon men jag får ge mig ut i mörkret och gå en sväng iaf. Grande får hänga på då också, han har nog lite träningsvärk efter söndagens tur med Martina.
 
Lite mat och dusch på det här så somnar nog jag ovaggad sen. 
 
 

Lösgörande pass.

Eftersom att vi red ett ganska rejält pass igår och imorgon är det dressyrträning så fick Helge gå ett lugnt lösgörande pass på ängen och banan idag. Bytte från ett tvådelat bett med kopparrullar till ett tredelat fullcheek och han trivdes jättebra på det nya. Otroligt fin i munnen från start, inget stret öht. Tror jag ska ha det på träningen imorgon. 
Skrittade länge och gjorde skänkelvikningar, öppnor och slutor. Vänstersidan var helt okej från start och i traven var den tom bättre än höger. Vad hände där liksom? Travade några varv på en 20 m volt i varje varv sen skrittade vi hem igen. En liten check att han var "med" bara. 
 
 
 
Önskar jag kunde ha dessa imorgon men de kommer ju ALDRIG. Blir tokig! Beställde dessa i present till mig själv i augusti. Får bli skor och chaps så länge.

Vegetarian-funderingar.

Jag har stora funderingar på att bli vegetarian på heltid efter jul. Som det är nu undviker jag kött till stor del, lagar sällan kött när jag är hemma själv osv. Om jag gör det MÅSTE det vara svenskt. Utländskt kött vägar jag äta, jag äter det inte ens om jag äter borta. Den enda situation jag kan råka äta utländskt kött är på restaurang men jag äter knappt kött på restaurang heller. 
Kyckling äter jag inte alls. Inte ens svensk. Det finns inget i uppfödningen av kyckling som jag tycker är okej. Jag tycker dock att det kan vara riktigt gott med grillad kyckling t ex men quorn är ett fullgott komplement så det är inte värt att köpa kyckling för mig. 
Fisk kommer vara svårast att sluta med (förutom bacon då!). Jag har alltid gillat fisk och har tyckt att fiskindustrin varit "snällare" än köttindustrin "på land" sas. Vet inte om det är så, jag har bara fått för mig det. 
 
Först och främst gör jag det för djurens skull. Jag kan inte riktigt med att djur föds upp endast för att dödas. Att de dessutom många gånger får lida större delen av sitt liv, det är inte okej. Vilt känns väl lite bättre att äta, eller kött från gårdar där man vet att djuren haft det bra. Men jag är ändå inne på att bli vegetarian. 
Det MINSTA ni andra kan göra är att iaf äta svenskt kött. Ingen människa i Sverige skulle ha samvete att köpa kött från t ex Irland eller Danmark (eller Brasilien, hemska tanke). Stod bakom en kärring (ja det kan hon allt tåla att bli kallad) som köpte en Dansk fläskfilé på Willys i helgen och Irländsk köttfärs. Antingen har hon bott under en sten de senaste 40 åren eller så har hon inget hjärta. Inte heller något begrip what so ever. Utländska djur blir ofta behandlade med antibiotika i onödan och det stoppar man som slutkonsument i sig. Nice. Nej svenskt och gärna ekologiskt och lokalproducerat. Att det är dyrare är inget hållbart argument heller. Skit i att äta kött någon dag i veckan då om ni inte har råd. Byt köttet mot fisk eller ett vegoalternativ. 
 
Förutom för djurens skull så gillar jag egentligen inte ens kött. Det ska vara VÄLDIGT välgjort om jag öht ska överväga att äta det. Blodigt eller rosa är ett big no no med andra ord. Det ska även vara väldigt kryddat. Och i småååå, små, små bitar (jag skulle nog bli en utmärkt kirurg med mina cutting-skills). Jag skulle aldrig äta en tugga kött utan nånting annat till. Usch. 
Nej, jag gillar det inte.
 
Att bli vegetarian borde alltså inte bli så extremt svårt för mig. 
Något som däremot kanske blir svårt är hur man ska göra när man äter borta. Ska man ta med sig egen mat? Räkna med att värden i fråga fixar ett vegetariskt alternativ? Hur gör man när ett helt sällskap ska ut och äta? Hur gör man om ens sambo vill äta ett måltid med kött? Lagar jag en egen till mig? Struntar kanske i köttet och äter det andra? Och hur gör man om man VERKLIGEN blir sugen på kött? Det är sånt som får visa sig. 
 
Jag kommer iaf inte att pracka på någon annan det här. Andreas och jag äter vegomat ibland och jag tror säkert han kan tänka sig att göra det oftare men inte jämt. Tror även resten av min familj kan tänka sig att äta vegetariskt någon gång ibland. Tror många skulle kunna testa vegetariskt och tycka det var gott. Säkert inte bättre än kött men ändå duga, och ibland behövs inte mer än så. 
 
Idag har jag iaf köpt quorn, soja...nånting och vego-köttbullar. Får se vad jag tycker om det. Utbudet i Mora är inte jättestort men lite valmöjligheter har man. Jag är medlem i en grupp på facebook där man får massor av inspo när det gäller vegomat. De som driver den är rena veganer men jag kan tänka mig äta veganskt ibland också. 
 
Hoppas det går att rodda ihop detta. Saker som blir för krångliga tenderar att rinna ut i sanden för mig. Dock tycker jag detta är något viktigt så jag får kanske kämpa lite för att få det att funka. 
 
 
 
Jag som rödtott på en bergssluttning i Norge. Ingen koppling till inlägget. Bara en bild från en underbar resa.
UNDERBAR.

Helgen.

Igår efter att jag fixat stallet på morgonen åkte jag till Bollnäs för att hälsa på Andreas och svärfamiljen.
Vi åkte till en mysig gårdsbutik lite utanför Bollnäs och köpte två gigantiska julstjärnor som mamma och moster hade beställt. Det fanns väldigt mycket fint där men både jag och Andreas ville spara pengarna till julklappar och annat (mat hehe).

På kvällen gjorde vi belgiska våfflor och kollade på film hos Andreas bror med flickvän. Mysigt värre.
Åkte hemåt idag vid elva och så red jag och världens bästa hovslagare ut hästarna.
Grande var jättefin och såg helt överlycklig ut! Det gör matte glad i själen 😀
Helge har kommit in i ännu en spänd-period så han var lite jobbig i början. Inte direkt rädd för något men inte heller så avslappnad som jag önskat. På slutet blev han bättre och kunde säkert slappna av flera steg!
Nä, men han slappnade av fint och travade på i låg form med långa steg.
Bättre än inget.
Nu laddar vi inför tisdagens träning för Nina.

Att äta som en häst.

Läste en diskussion på fb häromdagen ang hur mycket mat hästar behöver. Det är skrämmande hur dålig koll en del har.
Stora hästar som får 7-8 kg grovfoder per dygn och deras ägare menar att det räcker. Räcker för vad? För att hästen ska överleva? Ja, det gör det kanske, men räcker det för att den ska kunna sätta muskler, låta magen jobba för att slippa få magsår, hålla hästen sysselsatt under en lång tid, ev förebygga olater, se till att hästen aldrig behöver bli vrålhungrig?

Mina hästar får mycket hö. Helge ca 20 kg a dygn och Grande ca 16-17 och då är 5 av dom hösilage som han får när han går in.

Det är viktigt att hästen får äta mycket och under lång tid. Deras mage behöver något att jobba med för att inte magsyran ska börja fräta på magsäcken och de är byggda för att tugga på något nästan hela tiden. Det är inget att snåla på.Alla ska rida.

Idag har både jag och Andreas ridit.

I-landsproblem.

Köpte ett Rambo- täcke till hästarna för ett tag sedan, storlek 155. MEN jag tycker det är väldigt litet i storleken 😣 Har två Rambo i storlek 160 och de är lite stora så tänkte att 155 blir bra. Typiskt. Grande får ha det eftersom han har kortare rygg än Helge men det är på gränsen till honom också. Så köper ni ett Rambo-supreme, köp en storlek större 😊

Det är inte så litet att jag tänker krångla med byte iaf. Och förutom storleken är det ju OUTSTANDING!
Dressyr.

Tog med mig Helge till Orsa idag och red dressyr. Himla bra att ha en sån anläggning så nära. Stort ridhus, toaletter, varmt stall man kan göra ordning hästen i och man behöver inte gå ut för att komma till ridhuset.
Perfekt när man åker mycket ensam som jag.

Helge var ganska spänd och lite jobbig i början. Jag gjorde vad jag kunde ändå och emellanåt var han fin, sen kunde någon sopa i stallet och då flög han iväg. FRUSTRERANDE. Jag blir galen.
När vi blev själva i ridhuset lugnade han sig och blev fantastiskt fin. Tom till vänster! Red ganska länge för jag ville gärna få ut något av passet och inte bara rida tills han var lugn. Blev ca 1 timme inkl mycket skritt.
Travade i lite högre tempo där han trivs bäst men gjorde många tempoväxlingar.
Galoppen är bra men han blev lite trött och började kicka lite när jag kom åt honom.

Kan släppa för den här gången att han var så spänd, eftersom vi inte varit iväg till ridhus så mycket på sistone men framöver måste han skärpa till sig innan jag går i tusen bitar.

Får leva på de sista tio minuterna där vi gjorde flera bra ökningar och där han var med mig till fullo. Plus att han skötte sig utmärkt i transporten både dit hem och vid lastning.

<3

 
 
 
 

Torsdag.

Avslutade gårdagens jobbkväll med att agera sjuksköterska. Jag brukar få plåstra om folk som skär sig på jobbet eftersom folk i regel verkar vara rädda för blod (?). Det är inte jag, plus att jag har någon form av inbyggt lugn när det händer något med någon kollega. En del vill nog helst springa genom fabriken viftandes med armarna och skrika så fort någon ens tänkt tanken att skära sig.
Tror det gick bra med han som gjorde sig illa iaf, han fick åka till akuten för att ev sy och kolla till det ordentligt. 
 
Vaknade några minuter innan klockan idag och var i stallet 06,30. Tog en promenad med båda hästarna för nu är marken hård igen. Gick på asfalt och grus. Bäst att passa på att gå på hårt underlag nu innan broddarna åker på. Det har inte kommit någon snö än iaf vilket är skönt. För hästarnas skull får det dock gärna komma snö så marken blir lite roligare att gå på. 
 
Innan jobbet ska jag till apoteket, biltema och så ska jag hämta min telefon som varit inne på lagning igen. SOM jag saknat den! 
 
Från dagens promenad.
 
 

Två flugor i en smäll.

Marken är fortfarande mjuk så idag passade jag på att ta med Grande när jag red Helge. Han är lite jobbig att ha som handhäst eftersom att han är seeeg i början och piiiigg efter ett tag men det gick bra idag. Hade tömkörningsgjorden på så han fick gå inspänd. Det blev en timme i skogen med skritt och trav. Galoppen ger jag mig inte på eftersom Helge är så pass explosiv, det känns bara dumt att utmana ödet. Det gör jag nog så det räcker ändå =) 
 
Efter ridturen fick de gå i en torr, stor hage medan jag fixade stallet. Inbakade i mysiga täcken, såklart =P Två riktiga "amigos". 
 
Imorgon ska det komma snö =/ Blir väl att dra i traktbrodd och ta en promenad isf. På fredag blir det ridhus och på tisdag ska jag träna för Nina Jansson! Det var väldigt längesen nu så det ska bli kul. Om Helge tänker ha skorna på sig tar jag honom annars blir det Grande. 
 
 
 
Usch jag har så ont i en kind! Helge och jag slog våra "kloka huvuden" ihop häromdagen och samma dag någon timme senare högg Annas häst ( som jag skulle rida) mig i ansiktet. Jäkla skrällen =) 
 

Stalltips.

Tänkte dela med mig av några "stalltips" i ordets rätta bemärkelse. Egentligen betyder väl stalltips vilken travhäst man borde spela på (?) men nu är det tips och trix man kan ha nytta av i hästlivet. 
 
* Ha alltid melass och paraffinolja hemma. Det är 100ggr lättare att få hästen att dricka melass än vanligt vatten om den fått kolik. 
 
* När det gäller täcken, sadlar och foder. Köp kvalité! Det har du igen på. 
 
* Om din häst har problem med luftvägarna. Ge den bovete-flingor, (finns på bl a Ica) det är minst lika bra som andra mycket dyrare produkter. 
 
* Om du har möjlighet, gå en tappsko-kurs eller fråga om din hovslagare vill visa dig (om inte, tjuvkika några gånger och försök lära dig själv =P ). 
Jag har haft STOR nytta av min tappsko-kompetens vi fick på skolan (svicken inåt, glöm inte det!).
 
* När det är frost ute, ge hästarna lite mer hö än vanligt så de inte går och äter frostgräset. 
 
* Har något av dina täcken börjat släppa igenom vatten? Köp impregnering på Biltema för 40:- och spraya täcket. Det går åt ca en flaska per täcke och det luktar lite starkt så ett tips är att göra det utomhus. 
 
*På vintern kan man ge hästarna hö i pallkragar. Mindre spill innebär mindre jobb för dig och du sparar in på hö. Jag brukar ha ett småmaskigthönät som sitter fast i pallen underst sen löst hö över. Då kan hästarna äta sig mätta men ändå ha något att pilla med när det lösa höet tagit slut. 
 
*Behöver du flera täcken till din häst så köp ett skaltäcke och komplettera med en liner/underblanket när det blir kallt. Horseware har detta system men det kanske finns andra märken som har liknande. 
 
* Ta någon dag i veckan och gå med din häst. Kanske när du tänkt att den ska vila. Vuxna hästar behöver inte vila på så sätt att den bara står i hagen. Ut och skritta för hand istället. Hästar mår bäst av rörelse och du mår bra av att röra dig - gör det tillsammans. Jag lägger ibland in klättring för hand så blir det ett riktigt träningspass för mig. Vill man göra det lite mer krävande kan man tömköra ut i skogen. 
 
* Ställ vattenhinken på en halv lastpall och en platta frigolit på vintern så håller sig vattnet lite längre utan att frysa. Thermobar är förstås det bästa men om man inte har möjlighet till det. 
 
* Titta på duktiga ryttare när de rider. Se vad de gör, hur deras hästar rör sig osv. Åk och titta på träningar eller kolla videos. 
 
* Ge hästen både löst hö och hö i småmaskigthönät i boxen. Då räcker det länge och hästen slipper vara jättehungrig på morgonen och slänga i sig kraftfodret. 
 
* Dricker hästen dåligt? Blanda vattnet med lite melass. 
 
Lite spartips:
 
* Ring runt till lokala sågverk och snickerier. Ofta får man hämta spån gratis eller väldigt billigt. Jag har sparat in många hundralappar på det bara på någon månad. Tråkigt och skitigt att lasta dock =P 
 
* Köp begagnat! Köper man kvalité kan man ändå spara mycket pengar genom att köpa begagnat. Ofta är sakerna fullt dugliga och kanske även i nyskick om säljaren köpt fel storlek etc. Hästnet och Tradera hänger jag mycket på. 
 
* Finns det gräs ute fortfarande? Låt hästarna beta. De behöver fortfarande hö för gräset är inte vidare näringsrikt den här tiden på året men lite mindre hö kan man ge. 
 
* Kolla om det du tänkt köpa finns på Ebay. Har du paypal behöver du inte vara rädd för att obehöriga ska få tillgång till dina bankuppgifter. Jag har köpt ett par speciella sporrar från Ebay, 116:- inkl frakt. Många märken är billigare i andra länder. 
 
Har nog många fler tips att dela med mig av men det får bli en annan gång.
 
 

E.p.i.c

Jag vet inte ens hur jag ska börja det här inlägget. Det finns typ inte ord.
Helge var SÅ. JÄVLA. FANTASTISKT. FIN idag. Han har verkligen tagit både ett och två steg framåt den senaste tiden. Vi har utvecklats tillsammans och förstår varandra ännu lite mer. Han vet vad jag vill och när han inte förstår eller orkar så märker jag det direkt. Vi har blivit väldigt samspelta och det gör mig bara så lycklig =) Han blir fortfarande spänd lite nu och då men släpper det och jobbar vidare mycket snabbare nu än för bara någon månad sedan. 
 
Hur som helst så passade jag på att rida en ordentlig tur i skogen idag eftersom det har varit varmt ute och marken är således mjuk. Skrittade fram länge och flyttade honom i skänkelvikning, öppna och sluta. Han är väldigt jämn och ridbar från start. Tar skänkeln vad jag än ber om, framåt eller åt sidan, även den samlande skänkeln där han ska bjuda in i handen med ett bra stöd utan stret, kvicka bakben. Han var MJUK, rörlig och väldigt lyhörd. 
 
Travade bara en bit och gjorde lite övergångar, sen tog vi galoppen. Jag tycker båda mina hästar blir mer rörliga och avslappnade när de galopperat. När vi var uppvärmda galopperade jag på en lång och härlig väg som är något kuperad. Framåt, tillbaka och några galoppsprång väldigt korta, sen fram igen. Jättebra att öva på tempoväxlingar. Man ska kunna göra sånt även om man är ute i skogen där hästen ofta har mer bjudning än inne. Helge har blivit väldigt lydig och så himla fin i galoppen. Höger är fortfarande starkare än vänster men den vänstra knappar faktiskt in. Man får dock inte tvinga honom att korta sig lika mycket som i höger för då blir det FÖR jobbigt och man kan få en oönskad övergång till trav. Man bara kortar tills man känner att han får kämpa på lite sen går man ur det igen. Inte slita - stärka. 
 
Jobbade i skritt igen på mitten av våran tur där han var riktigt avslappnad och tog stora kliv med höjd rygg och rörliga bogar. 
 
Traven tog vi sist när han både fått "springa av sig" och var lösgjord. Red lätt, varierade tempon och ställning. Tog små, små halvhalter och kände hur han rörde sig uppåt med framknäna, inte bara framåt. Han tar ju långa och rejäla steg så det behöver vi aldrig träna på. Vi behöver träna på att han ska orka samla sig en aning, bli kvickare och höja sina framben lite, men det kommer. Det fick jag prov på idag! 
 
Det blev en rejäl analys men jag vill kunna gå tillbaka och läsa om våra framsteg. Det spelar ingen roll om ingen annan orkar läsa, det viktigaste är att jag kan gå tillbaka och läsa om sånnahär pass när det går dåligt. För det går ju både uppåt och nedåt när man har med hästar att göra =) 
 
Är himla glad över min härliga häst! Vi lär oss så mycket av och med varandra. Ångrar inte en sekund att jag köpte på mig den knasigaste hästen jag träffat, men också personligaste och goaste, tillsammans med Grande såklart.
 
 
 
Sen är han ju förbannat snygg också =)
Täcket är från HV POLO, många som frågat. 
 
 
Grande tömkörde jag på banan. Klippte ju honom igår så han hade förvandlats till 3-åring på grönbete. Kunde knappt be honom trava. Den lilla galningen. Han var iaf väldigt fin och pigg så det var roligt!
 
Imorgon ska det visst bli kallt igen så det får väl bli en promenad då antar jag. På fredag kanske vi tar en tur till ridhuset i Orsa. Om det inte blivit varmt igen då förstås!

Dessa täcken.

Haha, nu ska jag skriva om täcken igen. Har verkligen fått täckesmani det här året! Jag hoppas ju förstås att det är en investering jag gjort när jag köpt dessa täcken och att jag inte behöver köpa fler på många, många år. 
 
Jag har 9 täcken från Horseware, vilket jag anser vara det bästa märket på täcken, tätt följt av Weatherbeeta och Shires.
Mina är: 1 Mio, 3 Amigo, 1 Rhino och 4 Rambo. Hittills har de hållit måttet med torra varma hästar oavsett väder. I vinter kommer jag kunna kombinera olika täcken med liner beroende på kylan. Utöver dessa täcken har jag även några till att komplettera med, bl a ett 400g Shires storm cheeta med hals. 
 
Jag föredrar helt klart att ha ETT täcke på hästarna så de kan röra sig så fritt som möjligt, minimera risken för skav samt att för många täcken trycker ihop den varma luftspalt man vill ha mellan hästen och täcket. Därför är liner systemet perfekt. Det är ju iofs två täcken men de sitter ihop och har glansigt innertyg så de kan röra sig fritt över hästen ändå. 
 
De täckena jag har köpt nya har jag köpt på Strömsbergs och Granngården, de begagnade på Hästnet och på en hästloppis här i Mora.
 
 
 
Märkesnörd eller ej, när det gäller märke på dessa täcken är det faktiskt det dyra som är det bästa. 

Motivation.

Många har en motivations-dipp nu på hösten när det gäller hästarna. Jag har verkligen inte det. Jag är alltid lika motiverad när det gäller hästarna. De är ju mitt liv de där djuren. Det jag älskar att göra mer än allt annat.
Visst kan man känna att vissa dagar när det regnar på tvären och är hårt på marken att det är roligare på sommaren, eller att man är allmänt "nere" när hösten kommer t ex. Men när man väl är där i stallet, gör det inte så mycket, det är väl bara att anpassa sig. Om det bara går att promenera en period. Ja, gör det då, inga problem. Om det är mörkt och grått, köp en bra pannlampa eller åk till ridhus. Skärp till er nu tröttmössor. Vi håller väl på med hästar för att det är det bästa som finns? Något så litet som regn och rusk sätter väl inte stopp för det. 
 
Jag behöver sällan något att "se fram emot" för att tycka ridningen och hästarna är roligt. Jag tycker det är roligt hela tiden. Häromdagen när jag skrittade genom skogen på hårt underlag och höll på att frysa ihjäl, inte ens då blev jag less. 
Hästarna är min passion, mitt liv. Det roligaste och bästa jag vet. Alla kategorier.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lika roligt varje gång. Jag kommer alltid älska livet med hästar. Oavsett väder eller tid på året =) 
 
 
 
 

Fram och tillbaka.

Blev en blixtvisit till Hälsingland från igår kväll till i morse. Fick ledigt idag för jag skulle egentligen jobbat. Därav är jag ledig imorgon.

Åkte på dop när jag kom hem och efter det tog jag in hästarna. De fick vila idag för jag hann inget annat. Igår fick de en promenad i skogen (som blivit mjuk igen) på 50 min.
Jag klippte båda samt fixade man och svans på dem idag så det blev gjort. Grande fick någon form av halv/spår-klippning och Helge klippte jag bara halsen på. Sen tyckte mina skär att det var dags för slipning. Hade ändå inte tänkt klippa honom mer än.

RSS 2.0