Stalltips.

Tänkte dela med mig av några "stalltips" i ordets rätta bemärkelse. Egentligen betyder väl stalltips vilken travhäst man borde spela på (?) men nu är det tips och trix man kan ha nytta av i hästlivet. 
 
* Ha alltid melass och paraffinolja hemma. Det är 100ggr lättare att få hästen att dricka melass än vanligt vatten om den fått kolik. 
 
* När det gäller täcken, sadlar och foder. Köp kvalité! Det har du igen på. 
 
* Om din häst har problem med luftvägarna. Ge den bovete-flingor, (finns på bl a Ica) det är minst lika bra som andra mycket dyrare produkter. 
 
* Om du har möjlighet, gå en tappsko-kurs eller fråga om din hovslagare vill visa dig (om inte, tjuvkika några gånger och försök lära dig själv =P ). 
Jag har haft STOR nytta av min tappsko-kompetens vi fick på skolan (svicken inåt, glöm inte det!).
 
* När det är frost ute, ge hästarna lite mer hö än vanligt så de inte går och äter frostgräset. 
 
* Har något av dina täcken börjat släppa igenom vatten? Köp impregnering på Biltema för 40:- och spraya täcket. Det går åt ca en flaska per täcke och det luktar lite starkt så ett tips är att göra det utomhus. 
 
*På vintern kan man ge hästarna hö i pallkragar. Mindre spill innebär mindre jobb för dig och du sparar in på hö. Jag brukar ha ett småmaskigthönät som sitter fast i pallen underst sen löst hö över. Då kan hästarna äta sig mätta men ändå ha något att pilla med när det lösa höet tagit slut. 
 
*Behöver du flera täcken till din häst så köp ett skaltäcke och komplettera med en liner/underblanket när det blir kallt. Horseware har detta system men det kanske finns andra märken som har liknande. 
 
* Ta någon dag i veckan och gå med din häst. Kanske när du tänkt att den ska vila. Vuxna hästar behöver inte vila på så sätt att den bara står i hagen. Ut och skritta för hand istället. Hästar mår bäst av rörelse och du mår bra av att röra dig - gör det tillsammans. Jag lägger ibland in klättring för hand så blir det ett riktigt träningspass för mig. Vill man göra det lite mer krävande kan man tömköra ut i skogen. 
 
* Ställ vattenhinken på en halv lastpall och en platta frigolit på vintern så håller sig vattnet lite längre utan att frysa. Thermobar är förstås det bästa men om man inte har möjlighet till det. 
 
* Titta på duktiga ryttare när de rider. Se vad de gör, hur deras hästar rör sig osv. Åk och titta på träningar eller kolla videos. 
 
* Ge hästen både löst hö och hö i småmaskigthönät i boxen. Då räcker det länge och hästen slipper vara jättehungrig på morgonen och slänga i sig kraftfodret. 
 
* Dricker hästen dåligt? Blanda vattnet med lite melass. 
 
Lite spartips:
 
* Ring runt till lokala sågverk och snickerier. Ofta får man hämta spån gratis eller väldigt billigt. Jag har sparat in många hundralappar på det bara på någon månad. Tråkigt och skitigt att lasta dock =P 
 
* Köp begagnat! Köper man kvalité kan man ändå spara mycket pengar genom att köpa begagnat. Ofta är sakerna fullt dugliga och kanske även i nyskick om säljaren köpt fel storlek etc. Hästnet och Tradera hänger jag mycket på. 
 
* Finns det gräs ute fortfarande? Låt hästarna beta. De behöver fortfarande hö för gräset är inte vidare näringsrikt den här tiden på året men lite mindre hö kan man ge. 
 
* Kolla om det du tänkt köpa finns på Ebay. Har du paypal behöver du inte vara rädd för att obehöriga ska få tillgång till dina bankuppgifter. Jag har köpt ett par speciella sporrar från Ebay, 116:- inkl frakt. Många märken är billigare i andra länder. 
 
Har nog många fler tips att dela med mig av men det får bli en annan gång.
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0