Hästar, hästar. Som vanligt =)

Klockan ringde 05,15 i morse och då var det bara att kliva upp och åka till stallet. Vi hade bestämt oss för att åka till Orsa med Helge och 07,15 var han sadlad och klar i ridhuset. 
Det låg bommar framme som jag använde mig av en del. Red även idag i lite undertempo för att låta honom värma upp bogarna ordentligt innan jag krävde att han skulle sträcka på sig mer. 
 
Det tog lite längre tid idag men tillslut var han lika fin som förra passet i ridhuset. HELT avslappnad, elastisk, mjuk och lydig. Han ger verkligen en superfin känsla när man får honom dit. Andreas som så snällt följt med filmade lite men minnet tog såklart slut på telefonen så det blev inget. Trist när man väl har någon med sig när man åker men jaja, hellre ett bra pass utan dokumentering än tvärt om =) 
 
A lastade Helge själv när vi åkte hem. Så duktiga! Helge är jättesmidig att åka med själv. Lastar sig själv och är lugn. Nyfiken på omgivningen men väldigt sällan stressad. Tror det är turerna till Ultuna som gjort honom så världsvan. Vi har ju ändå varit dit 7-8 ggr och där är det ju en strid ström av folk och hästar dygnet runt. Men som jag skrev igår, stenar och färgvariationer i asfalt är farligt =P 
 
Hann hem på lunch och lite sömn i soffan innan det var dags för nästa häst.
Willy åkte vi till ett annat ridhus med. Höll på att frysa ihjäl först men efter ridningen var det helt tvärtom. Han var ganska krävande idag. Vilket är förståeligt för han har stått några dagar och jag tror det där är en häst som behöver röra sig, och tänka. 
 
Han är ganska intensiv och tar varje liten signal något överdrivet för tillfället. Man får såklart försöka ge små, lätta signaler men ibland blir det för mycket och då blir han slingrig, överhettad eller förvirrad. 
Galoppen var svår att få någon ordning på idag. Han studsar på stället och går mer uppåt än framåt. Därför är galoppens enda fokus framåt med större galoppsprång utan att skutta. Funkade ibland, ibland inte.
 
Travade lite bommar också och det gjorde han bra. Skuttade även några små hinder vilket inte var några problem. Inte så länge jag var i balans och vi ville åt samma håll iaf ;) 
Äsch med lite mer regelbunden motion (som inte varit möjlig i några veckor) och tydlighet så blir nog det där bra.
 
Var ganska trött när vi kom hem så jag longerade bara Grande. Han fick pulsa minsann, gamle man. 
Imorgon kväll ska vi ut och busa iaf. Då ska jag prioritera honom. 
 
NU ska jag dock prioritera pojkvän, film, soffan och godis!
 
 
 

"Ledig"

Ledig idag och hela helgen! Så himla skönt. Inget planerat förutom stallet och hästarna. Två-tre hästar ska ridas om dagen och imorgon ska vi hämta hö igen. 
 
Helge fick en tur genom byn i snön idag. Han kändes jättefin faktiskt. Positiv och framåt. Lite tittig mitt i byn men inget att bry sig om. Han är mer rädd för nån översnöad sten än plogbilar, traktorer och fyrhjulingar som vi mötte idag =) Knas. 
 
Så härligt att kunna rulla i galopp igen och bara andas lycka i hela kroppen. Jag älskar verkligen mina hästar och ridningen. Det finns inget roligare! 
 
Idag var han ytterligare lite enklare att reglera och han känns bara starkare och starkare i kroppen. Tycker även att han verkar trivas bra på PS-tränset. 
 
Får se om jag/vi orkar upp och åka till ridhus imorgon. Det är bokat från 09 så vi måste vara klara innan dess. Det ska snöa hela dagen imorgon och jag skulle gärna åka till ridhus igen. Får se. Ska tänka liiiite till och se om "någon" har lust att följa med och filma oss =) Annars skiter vi i det och ger oss ut i snön ändå. Det är ju helt okej det med.
 
Grande skulle jag rida idag men orkade inte. Inte för att jag är lat utan för att jag har så himla ont i magen. Hoppas kunna ta honom imorgon istället, samt Willy. Tre hästar samt en höhämtning, så ser min lördag ut. 
 
Trevlig helg!
 
 

Snart helg.

Sista kvällen innan jag får helg
Kl 09 hade jag släppt ut hästarna, mockat, fyllt hö, vatten, kraftfoder och ridit Helge. Skönt att vara klar i tid så man kan laga mat och greja hemma i lugn och ro innan jobbet. 
 
Båda hästarna skrittades 45 min i tisdags och fick vila helt igår. 
 
Helge red jag runt gården idag. Vägen var plogad och i detta töväder var det perfekt. 
Checkade bara av gas och broms, red inte så länge. Han var pigg och glad och bara väntade på mina signaler. Frustade härligt i galoppen och ville gärna öka mer och mer. Kort och okomplicerat pass. Imorgon är jag ledig så då blir det en längre sväng. Ska försöka hinna med båda hästarna. 
 
 

Vädret!

Älskar ALLA årstider när det är soligt!

Ridit Helge med Grande som handhäst i skritt runt gården samt sprungit intervaller i solen. Helt underbart!Den värsta stallsysslan.

Av alla sysslor en hästmänniska har att göra, inkl mocka skit, släpa ut vatten i 1 meter snö, borsta leriga hästar, så är hämta hö HELT KLART det värsta. Köper ca halva ransonen direkt det slagits i juni/juli på rundbal och det är pga att vi inte har plats för mer (dyrt att köpa allt direkt dessutom) så efter nyår brukar jag få börja hämta småbalar med hö. Det gjorde vi idag. 20-25 kg av ren tortyr. Okej inte riktigt så farligt men jag avskyr det. Tungt, man får hö innanför allt och dessutom var det massa snö och krångligt att vända när vi lastat klart. Vi skulle förstås vändt....vändit....vänt...innan vi lastade men min hjärnverksamhet var lika med noll efter lång dag i stallet. En tvåhjulsdriven bil hade suttit fast där tills i vår.
 
Nu är det hemma iaf. Återstår bara att få upp det på skullen också men det får bli en annan dag. 
 
 

Bra ridpass på olika sätt.

Hann inte alls med allt jag hade tänkt idag så imorgon måste jag gymma innan jobbet och så får Grande följa som handhäst när jag skrittar Helge runt gården. 
Hann iaf rida Helge och Willy.
 
Helge åkte jag till Orsa med och red i ridhuset. Testade en ny grej med honom, nämligen att trava fram i undertempo. I vanliga fall vill jag rida fram i normalt till lite högre tempo. Liksom stretcha bogarna med lite framåttänk osv. Det har dock inte funkat speciellt bra att rida så och därför fick jag tänka om. 
 
När jag skrittat och gjort lite halter, sepentiner, volter, sidvärts så började jag trava. Sakta, sakta bara med ett fint stöd i handen. Gjorde många flygande övergångar (nästanskritt) och även riktiga övergångar. Det är annars lätt att de blir lite framtunga om man rider i undertempo. 
Gjorde stora volter och red hela tiden innanför spåret. Han var avslappnad och jättenöjd med att bara lulla på lite. Lydig och inte alls tung. När jag ridit sakta ett tag och han kändes fin i varvbyten och så så hade jag kvar samma stöd i handen men drev fram honom för skänkeln och fick en jättefin trav! Tog tillbaka och red sakta igen, fram igen, etc. Red en kortsida, snett igenom då jag ökade en aning, halvhalt och korta genom kortsidan och snett igenom igen. 
Struntade faktiskt i galoppen för han var så himla fin i traven. Ville inte ev sabba min underbara känsla. 
Det enda jag fokuserar på när jag rider nu är "självförtroende-pass". Alltså att vi båda alltid ska ha bra självförtroende under våra pass. Det ska vara lätt, roligt och avslappnat, men inte kravlöst.
 
Ska förstås fortsätta rida fram på det här sättet och hoppas han trivs lika bra även i framtiden. 
Tror faktiskt aldrig han varit så fin som idag. Roligt! 
 
 
 
Willy åkte vi också med till Orsa men jag hade sett fel på bokningen så jag fick rida ute till Willys stora förtret ;) 
Han är inte riden ut så mycket på slutet och han testade mig rejält. Inte dum på något sätt men dryg. Han studsar på stället och går i sidled, en gång hamnade vi i ett dike haha. Han är inte istadig men förvirrad och lite blockerad när han inte delar ryttarens åsikt. Han fick iaf ge sig varje gång för drygot på ryggen gav sig inte =) Travade fint upp efter en väg och lika fint tillbaka så då gav jag mig. De där måste vi få ur honom. Man ska göra som vi säger och inte ifrågasätta så mycket.
Det är inga stora krav jag ställer, inte alls orimliga. Idag ville jag bara att han skulle gå dit jag ville i den gångart jag ville. Och tillslut gjorde han ju det. Man får ALDRIG ge sig med den där hästen, alltid, alltid, alltid vinna. 
 
Det var ett nyttigt pass för Willy-hjärnan =)

Rambo Original.

 
 
 
Det här täcket vill jag ha nuuuu! Jag/hästarna behöver det inte förrän till våren/sommaren för det är ofodrat men ändå. Jag kommer nog aldrig köpa några andra täcken än Horseware och då framförallt Rambo. Kan inte förstå varför det är en sån tillfredställelse att få hem ett sprillans nytt Rambo-täcke haha. Man hade kunnat få ganska mycket kläder till sig själv för samma pris som man betalar för dessa täcken. Det gäller att prioritera =P

Nu tar jag helg.

 
 
Idag fick Helge pulsa lite igen. Lika bra att utnyttja snön när den är ridbar, alltså när det är kallt. 
Han kändes glad och pigg. Bockade lite, lite tom. Som en gunghäst i snön =) 
 
Jobbhelgen är slut och jag är ledig imorgon. Har dock lite att hinna med så ledig kan man väl knappast kalla det.
*Utsläpp av hästar.
*Fixa stall
*Gymmet
*Rida Helge
*Rida Grande
*Rida Willy
*Hämta hö
Och någon gång däremellan ska jag hinna äta frukost, laga och äta lunch samt middag. Puh! 
 
 

3 ridpass.

Red en barbackatur på Grande nu på kvällen i skogen. Täcke, reflexer, täckbyxor och världens bästa pannlampa. Urmysigt! Grande var jättepigg och väldigt olydig. Han ville spriiiingaaaa! Fick göra en hel del rejäla halvhalter innan jag fick någorlunda ordning på expresståget. I skogen har de plogat en lång härlig väg så jag red en bit på den och sen fick han pulsa på vägen hem. Vi båda hade roligt och det är det viktigaste när det gäller Grande, pigg och glad ska man va.

Igår red jag Helge och Willy. Båda ett pass på ängarna på gården och Helge var jättefin! Det är nyttigt för honom att röra igenom bogarna och lyfta benen lite högre i snön. Han kämpade på och var avslappnad, pigg och lydig. Roligt!

Willy testade mig lite i början men skärpte sig ganska snabbt och kämpade på i snön. Han är en lite smått förvirrad herre som blir stressad när han inte fattar vad man vill. Man måste göra det enkelt men ändå få igenom det man bett honom om till 100%. Men han är trevlig att rida, han blir nog riktigt fin när han är starkare.


Nöjd med det lilla.

Tänkte på en sak när jag red idag. Jag är så glad att jag är nöjd med att "bara vara" med mina hästar. Om det blir så att Helge inte håller för tävling så gör det inget. Bara han är nöjd och glad med sitt liv, och lika med Grande så är jag också det.
Jag tyckte liksom det var jättemysigt och roligt att skritta och trava genom byn idag. Absolut inte kravlöst, vi gjorde massor av övergångar osv, men själva grejen att jag känner mig nöjd med att rida ut och inte måste vara världsbäst. Det ger mig ett lugn på något sätt. Sen är det klart att jag vill utvecklas med hästarna men det kan man göra i skogen också. Det är nog kärleken till djuren som gör det. Jag TRIVS i deras sällskap. Jag måste inte göra svåra rörelser varje dag eller hoppa högt varje vecka. 
Jag har hoppat 130 banor på Grande, vi har tränat på byten i vart fjärde på medellinjen, hoppat 145 enkelhinder, osv och det var såklart fantastiskt kul, men inte allt. Långt ifrån. Det är deras person som gör mig glad, inte att de är redskap som är till för mitt bekräftelsebehov och egna höga nöje, om ni fattar hur jag menar. 
 
Helge fick gå samma väg idag som igår. Travade mycket tempoväxlingar, övergångar och halter. Han var lite spänd idag med men inte alls som igår men det finns framförallt ett ställe i byn som han alltid blir spänd vid. Det är höns i två av gårdarna och det är Helges största fiende (även vintertid när de är inne tydligen). Tror jag ska köpa ett gäng höns som får flytta in i hans box så han vänjer sig =P 
Hämtade upp Andreas hemma och han gick med mig tillbaka till stallet och hjälpte mig fixa där. Har en tröttmössedag så det var snällt av honom. Hästarna fick vara ute till 17 och alla var nöjda. Älskar att det börjar bli ljusare nu! 
 
Jag har varit duktig och tränat alla dagar utom idag och dessutom dragit ner på sockret. Idag slog dock suget till så nu har jag länsat muslin från yoghurt-plupparna haha. Så illa är det. Hoppas det lugnar sig något framöver.
Ointressant för er kanske men jag kan gå tillbaka och läsa om galenskapen sen när jag är en fitness-hälso-dåre med kondis värdigt en Ironman (ja, klart det kommer hända). 
 
Imorgon är det fredag fast för mig är det onsdag eftersom jag jobbar hela jäkla helgen. 
 
 
I helgen kanske vi ska klämma in lite Willy-ridning igen om tid finnes. 

Onsdag.

Efter min arbetsdag på jobbet begav jag mig direkt till stallet och red Helge. 
 
Redan i stallet var han stressad och hela ridturen var han spänd och tittig. En sån där dag där det inte går att få honom lugn, han har sånna ibland. Jag gjorde det bästa av situationen och brydde mig inte om honom. Försökte lugna honom lite om han blev för spänd men annars travade vi i kort, kort trav genom byn och gjorde massor av flygande övergångar till "nästanskritt", skänkelvikningar över vägen osv. Han var faktiskt väldigt lydig men knappast lösgjord. När vi kom upp i skogen lugnade han sig iaf och var nöjd och glad när vi kom tillbaka till stallet. Jag hade iaf en stadig sits hela tiden och han var som sagt lydig, gick fram hela tiden trots att han höll på att krypa ur skinnet ibland hehe. 
 
Grande red jag i snön på ängarna vid hagarna. Han var OCKSÅ jättetittig, men han hade mer belägg för det iaf för det var mörkt och jag hade pannlampa. Fjollor =) Han hade inte tid att lyssna på mig ibland så jag fick stövla till honom några gånger innan han förstod att det var jag som bestämde vad vi skulle göra. Förra gången jag red barbacka flög jag av med buller och bång men idag höll jag mig kvar =P Hade ingen busig Grå med mig heller iofs. 
 
Efter stallet fick jag strömming med mos hos mamma och pappa. SÅ GOTT! Matlåda tills imorgon - check.
 
Snart ska jag åka och hämta A vid tåget sen soooooova. Lovar mig själv varje morgon att lägga mig tidigt till kvällen men håller det nästan aldrig. 
 
 

Ledig?

Har just landat i soffan efter en fullspäckad, ledig dag. 
 
Började med utsläpp av hästarna i morse sen åkte jag hem och åt frukost och lagade lunch samtidigt. Vet att det inte hinns med annars. Mulittasking är lite av min grej =)
 
Hämtade upp linern till hästarnas täcken som jag beställt, köpte hårfärg och sen åkte jag till jobbet och tränade på gymmet där. Vi har ett bra gym men jag funderar ändå på om jag ska börja träna på något gym i Mora där det är lite mer folk, gruppträning, fler maskiner osv. Tror det är lättare att hålla igång då men vi får se. Jag tänker inte binda upp mig på ett helt år som man ofta måste göra. Min ekonomi är ju ganska trängd redan som det är så jag vill gärna veta att jag klarar av det innan jag binder mig på så lång tid. Annars är det ju som sagt bra att träna på jobbet och jag har hantlar hemma jag kan använda samt springa i skogen och göra övningar med kroppen som vikt. Känner mig laddad att köra igång nu. För 2-3 år sedan tränade jag och en kollega 3-4 ggr i veckan och jag var ganska vältränad, vill tillbaka till det igen. Vill känna mig stark och frisk, inte ha ont härochdär som jag har nu. Jag är övertygad om att mycket av smärtan som folk har är för att man är otränad. 
 
Efter träningen hade jag ju lunchen serverad hemma och sen bar det iväg till stallet igen. 
Red Helge i skogen och han var avslappnad och fin idag igen. Vi värmde upp med lite puls i snön och miljöträning genom byn. Kom sen upp på en lång grusväg som leder förbi en tjärn i skogen och den hade perfekt underlag. Vi galopperade ganska mycket och Helge frustade och var hur glad som helst. Kan börja reglera honom lite nu och inte bara rida rakt fram liksom. Han blev lite springig efter galoppen så jag fick göra lite trav till halt-övergångar så var han på plats igen. Gick bra genom byn också, var ju inga höns ute ;)
 
Kände mig så igång när jag var klar i stallet så jag stack ut och sprang en sväng också. Bara 3km men jag lär börja lätt så mitt klenknä inte ballar ur fullständigt. Det gick skitbra att springa. Höll bra tempo och blev knappt trött. Skönt!
Här följer några små tips när det gäller att jogga/springa:
 
* Klä dig för väder.
Är det vinter. Ha på dig så lite kläder som möjligt, då måste du springa fort för att inte frysa ihjäl.
 
* Var mörkrädd och spring i skogen bland alla monster. Då springer du snabbt.
 
* Eller spring där det är mycket folk. Då kan du inte se ut som en tröttmössa.
 
* Ät inte ett halvt paket Finger-kakor strax innan du springer, det kan leda till kramp på väl valda ställen i magen. 
 
* Ta på någon form av halkskydd om det är halt. Broddar, hjälm, alternativt en hel hockeyutrustning. Du slipper se ut som om du skitit på dig när du tassar fram på glansisen. 
 
* Har du ändå genomfört ovanstående punkt om kakorna kanske det finns andra skäl än halkan att du springer på ett bajsnödigt sätt dock. 
 
Skämt åsido så hoppas jag att jag kan hålla detta ett tag nu. Man mår ju så mycket bättre av att röra på sig och är man lite gänglig som jag är måste man nästan träna för att hålla. Min axel är ett bra exempel på det. Den är inte bättre än men inte heller värre så jag hoppas den blir bättre när jag är lite starkare.
 
Imorgon väntar tiiiiiiidigt jobb. 
 
 
 
 
 

Bourbon street.

Hurriganes - Bourbon street, hur bra låt?!
Får mig nästan att vilja köpa en raggarbil haha.
Var och lyssnade på ett rockabilly-band igår som var jätteduktiga. Mkt trevligt, trots att jag körde och att det var en del drägg på plats.

Tidigare under dagen igår hade jag ridit Willy och Helge.
Willy i ridhuset och det gick bättre än i torsdags tyckte jag.
Helge red jag ut tillsammans med Martina på Grande. Det bara lyser om Grande när han får följa. Hjärtat. Pigga och glada hästar, Helge lite spänd dock.

Idag red jag ut Helge i underbart väder! Älskar verkligen solen!
Han var jättefin och avslappnad. Han är ofta lugnare när man rider själv så han slipper vaka över fler än oss. Söten.
Hade kunnat rida hela dagen. Lycka med stort L.
Willy fick gå i ridhuset igen och kändes ännu finare idag, trots att det var 5 till hästar och två av dem hoppade. Han blir ganska trevlig emellanåt. Man får låta honom förstå och inte göra det för svårt. Han har gått framåt flera steg på bara tre dagar så det är kul. Roligt att rida en annan typ av häst än jag är van vid.

Nu kör jag lite hemmaträning sen blir det dusch och sova. Är ledig imorgon igen men ska ändå upp tidigt för att släppa ut hästarna.


Hjärtat

Fina, knasiga, älskade pålle.Torsdag, fredag.Var ledig igår för att kunna åka till Bollnäs en vända. Innan vi åkte red jag två hästar. Helge och Willy.
Willy åkte vi till Orsa med och joggade lite bara. Känna hur han kändes och så eftersom jag inte ridit honom förr. Han var lite vinglig och spänd emellanåt men ganska fin däremellan. Jag var lite ringrostig också så det spelade nog in en del.
Ska nog rida honom imorgon också så får vi om jag hittar ytterligare några knappar.

Helge red jag ut igår och han var väldigt lugn och fin. Pigg men lugn, precis som jag vill ha honom. Galopperade i lätt sits med lite lösa tyglar så han fick hitta sin egen balans och bara rulla på.
Imorgon blir det nog en längre uteritt.

Grande longerades igår och imorgonkväll sticker vi nog ut på en tur i mörkret.

Mysmorgon i stallet.

Trots att jag gick upp 06 hade jag en härlig morgon i stallet.
Körde ut hö och vatten, tog ut hästarna, red Helge, fixade stallet och var hemma strax efter nio. Skönt!
Hästarna fick gå in tidigt igår pga att jag jobbade kväll och att 2/3 av resten av stalltjejerna är skadade och inte i skick att ta in alla hästarna. Den restrerande tredjedelen kom hem från skolan sent så det fick bli så. De fick ändå vara ute ca 6 timmar och bara det är ju mer än vad många hästar i stora stall i Sthlms-trakten får. En gång då och då är ingen fara, även om vi såklart föredrar att hästarna är ute så länge som möjligt. Skönt att det märks att det börjar bli ljusare nu!
 
Helge fick gå ett pass på vägen runt gården. Tar ca tio min ett skritta ett varv och ca halva vägen är plogad och andra halvan får de pulsa. Perfekt. Han var lugn och lagom pigg. Galopperade lite och det var så härligt i snön. Nöjd häst, nöjd matte. 
 
Jobbar sista dagen för veckan ikväll, sen är jag ledig 5 dagar i rad. Imorgon ska jag till sjukgymnasten och sen rida Willy på klubben i Orsa är det tänkt och sen rida Helge. 
 
Apropå sjukgymnast så var jag där i måndags. Eftersom jag ätit Naproxen i nästan tre veckor utan resultat så trodde inte han på inflammation utan att jag är utsliten och svag i axeln och överarmen. Axeln var väldigt rörlig när han drog i den och skulle behöver sitta fast mer, att musklerna runt den är starkare. Så nu har jag fått ett gummiband jag ska träna med och imorgon ska vi lägga upp ett träningsschema jag ska köra på gymmet. 
Har förmodligen lyft tyngre än jag egentligen orkat på jobbet och i stallet och därmed slitit ut den lite. 
Kör fortfarande inte på helfart på jobbet men gör det jag kan och borde komma tillbaka att jobba som vanligt så fort jag är lite starkare, eller så fort det inte gör ont åtminstone.
 
Dags att göra mina övningar sen ska jag försöka sova ikapp lite, duscha och åka mot jobbet. 
 
 
Längtar till våren och att rida på ebben! Så underbart.
 
 

Rea!

Nu säljer Strömsbergs ut tjocka vinter- och stalltäcken till bra priser. Jag behöver inget sånt men köpte en till liner, men på Mktopware där jag fick tag i en 400g för 400:- Fanns dock bara i storlek 155 så för er som har stora hästar är det ett tips.

Hoppas Strömsbergs rear ut lite vårtäcken framöver för då ska jag slå till!

Stämplar ut.

Tackar för mig för helgen och går och lägger mig. Är så trött att jag knappt orkar gå från soffan till sängen.

Hästarna blev rörda på idag. Helge ett pulspass i snön där han var mer vild än tam och Grande longerade jag, också i djup snö. Bra träning så länge man gör det med måtta. Blir nog samma för Helge imorgon så jag får ett bra pass med mig. Vårat självförtroende behöver det.

Nej - godnatt


"Snökaos"

Oj vad det snöar ute. Har kommit säkert 3-4 dm redan och det ska fortsätta hela natten och morgonen.

Jag red Helge i morse innan det började snöa. Red genom byn och förutom att han spände till några gånger var han riktigt fin. Galopperade lite och han frustade och kändes nöjd och glad. Imorgon ska han få pulsa på någon äng vid stallet och lyfta benen lite. Ett kortare pass så han inte blir överansträngd i den djupa snön.När jag skulle rida Grande på eftermiddagen snöade det på tvären men vi gav oss ut ändå. Hade bra kläder och massor med reflexer så det gick hur bra som helst. Mina vinterstallkläder är fantastiska! Blev bara ca 30 min för Grande var inte speciellt road över all snö som blåste på honom men han fick röra sig iaf. Imorgonkväll borde vi kunna ut lite längre.

Har nyss ätit middag hos mamma och pappa och ligger på deras soffa nu medan Andreas sitter bredvid och pluggar.

Avslutar med att jag älskar min bil just nu. Kommer aldrig mer köpa en tvåhjulsdriven bil. Att ha häst och bara tvåhjulsdrivet skulle ju vara vansinne. Min bil är ingen F1-bil men tar sig fram överallt gör den banne mig!

Helg.

Tre arbetsdagar är till ända och jag och arm/axel har klarat oss igenom dessa skapligt. Har bara kunnat göra vissa saker och dessa lite halvdant (sakta) men har iaf kunnat befinna mig på jobbet. Har sovit ganska bra i natt utan tabletterna så det kanske går framåt även om smärtan inte gett med sig märkbart än. 
 
Har ridit Helge i byn idag och av gårdagens galenskaper fanns inget kvar. Han skötte sig exemplariskt faktiskt. Andreas som hade hjälpt mig i stallet tog en promenad med oss och så släppte vi av honom hemma. Skönt att bo så nära stallet! Helge tyckte om sällskapet och var lugn och avslappnad, dock väldigt pigg. Travade en del och han var lite stretig och stark i början men efter några övergångar lyssnade han iaf på förhållningarna =P Kan inte förvänta mig så mycket mer efter ett så långt avbrott. Roligt att vara på g igen! 
 
Hästarnas foder jag beställde för ett tag sedan kom igår så nu äter hästarna det de ska ha. Re-leve till Helge, Veteran-mix till Grande och alfalfa-pellets till båda. Gillar alfalfa, det är som lusern men det här fodret har bara 5% socker och 3% stärkelse. Hästarna gillar det iaf, får väl se om det ger bra resultat sen. 
 
Idag fortsatte oturen i stallet och därmed är 2 av 4 stalltjejer gipsade. Jag och Elin får att göra i några veckor med andra ord. Får hoppas invalidosarna piggar på sig och läker ihop snabbt och smidigt OCH att vi två som fortfarande är hela (nåja) också håller oss hela fortsättningsvis. Annars kan det bli jobbigt (för killarna hehe). 
 
Skönt med ledig helg! Har inte så mycket planerat. Hästar, stall, titta på Tour de ski och umgås med A och familjen. Tänkte rida båda hästarna båda dagarna. Det ska snöa nästan ett dygn imorgon så då blir vägarna förhoppningsvis bra att rida på. Skogen brukar jag undvika på vintern förutom travbanan som är plogad. Som tur är har vi skapliga ridvägar ändå. Saknar dock skogen och längtar till våren när den smält fram igen. 
 
Nu blir det film!
 
 
 
 

Galna hästar.

Helge har skrittats 3 dagar i rad (kort dressyrpass på ängen igår) så han har inte stått och vilat. Ändå var han värre än nånsin att gå med idag! Har står fortfarande i sjukhage men nu funkar det nog inte längre. 
Gjorde hans sjukhage lite större idag efter att ha minskat den efter koliken (misstänkte att han ätit fruset gräs osv så gjorde det pga det) och då busade han runt lite för sig själv. Gick sen en promenad med honom och i början gick det bra men när vi kom tillbaka till gården igen. Alltså själva FAN flög i honom. Han tjöt, hoppade upp och ner, sparkade bakut, reste sig, skulle springa HELA tiden. Tänkte att han fick busa av sig lite i sin lilla hage så släppte honom där igen och ja.... Han tvärvände och drog rakt igenom tråden jag just flyttat. Tror inte han såg den faktiskt med den vita tråden mot vit snö. Han hade nog inte riktigt registrerat att tråden var där. Som tur var har jag en tråd till längre bort så han stannade och kom tillbaka i full jävla fart. Fick vifta och dra i trådarna till öppningen så han skulle stanna där iaf. Galning! Tog fast honom och lagade hagen och efter det lugnade han sig lite så han fick gå där tills jag longerat Grande på ängen. 
 
Grande var en historia för sig han med. Pigg som en fölunge och travade stort och luftigt, slängde med huvudet och var också lite knasig. Han får gärna vara det bara han är pigg och glad. Helge får såklart också vara pigg och glad men han blir på gränsen till farlig när han har sådär mycket energi. Ska rida honom imorgon och börja trava. Blir det lite mer snö får han gå ut i vanliga hagen också. Dock utan Grande ett tag. 
 
Min arm är fortfarande kass så Andreas har varit en ängel som hjälpt mig i stallet jättemycket. På jobbet går det sådär, kan göra något iaf, även om det gör ont när jag lyfter armen. På måndag ska jag till sjukgymnast iaf. Hoppas jag får något träningsprogram för tabletter funkar inte alls. 
 
Dags att sova och ladda inför veckans sista arbetspass!
 
 
 

Skrittat.

Igår kom Åsa till stallet så skrittade vi ut hästarna och idag skrittade jag Helge själv. Vägarna är isiga men plana och fina och eftersom jag ändå bara skrittar just nu så är det perfekt. Det snöade idag så om några dagar hoppas jag kunna börja trava om underlaget tillåter.
 
 
 
 

Att rida ut eller inte...det är frågan.

Läste Linns blogg häromdagen då hon hade skrivit ett inlägg om att hon inte hade tänkt rida ut sin nya häst öht för tillfället för att den var avlad för dressyr och var för dyrbar för att ridas ut (något i den stilen). 
 
Jag förstår henne inte riktigt. Att hästen är avlad för dressyr betyder INTE att den flippar varje gång man försöker rida ut. Däremot är det allmänt känt att många hästar på riktigt hög nivå har väldigt mycket nerv och är svåra, men därmed inte sagt att man inte kan vänja hästen vid olika saker, saker som den till en början blir stessad av eller rädd för. 
 
Om man är rädd att hästen ska vara stressad eller agera "knasigt" när man rider ut kan man göra på många olika sätt för att förenkla det hela. Man kan rida ett pass inom 4 väggar först och skritta ut efteråt. Man kan longera hästen inne först, gå med den ut i skogen och rida hem, ha en mer stabil häst med, ha ledare i början, rida ett tuffare pass på morgonen och rida ut på eftermiddagen osv. Det finns massor av enkla lösningar man kan testa.
 
Det är ju så väldigt viktigt för en ung häst framförallt att den får variation i sitt arbete på olika underlag, och lär man den tidigt att det går bra att bli riden ut så blir det inte en så stor grej av det sen. 
 
Man har mycket att tjäna på uteritter. Man kan göra mycket dressyrarbete ute och hästen bjuder ofta riktigt bra. Om inte annat kan man väl iaf rida ut för hästens skull?
I Linns fall lät det som om hon iaf tänkte rida ut längre fram och det är väl för väl, även om jag tycker att det är minst lika viktigt att rida ut även när hästen är ung. 
 
Det är såklart en annan sak om hästen är livsfarlig att rida ut på. Det är det här med att förutsätta att hästen ska vara jobbig redan innan man försökt som jag tycker jag är löjligt. Om hästar är avlade på det viset är aveln på väg åt fel håll. Duktiga dressyr- och hopphästar har som sagt ofta nerv, men det får inte gå till överdrift.
 
 
En häst går inte sönder av att ridas ut med jämna mellanrum (såvida man inte rider rätt ut i skogen "off road" i fullt sken utan att värma upp etc).
 
Jag som tycker JAG är löjlig med mina hästar =P
 
 
 
 

Otur.

Det har varit lite otur i stallet nu de senaste dagarna. Helge hade ju kolik OCH någon allergisk reaktion (som var borta idag) i fredags och när jag vaknade i morse efter min sovmorgon jade fått ett sms att Lena i stallet halkat och brutit handleden. Denna förbannade is alltså. Trött man blir! Stackars henne. Får hoppas det läker som det ska.

Idag gick jag lite över en timme med Helge och hade tömkörningsgjorden på med inspänningar. Lät honom gå lång och låg och bara sträcka ut halsen. Han var väldigt avslappnad men jag lät honom ändå slippa inspänningen när vi gick i "civilisationen" för att inte riskera att han blev spänd.
Imorgon ska jag upp och rida har jag tänkt. En kollega från jobbet ska följa med på Grande så det blir trevligt! Vi ska bara skritta eftersom det är så halt och eftersom Helge är under igångsättning än.


Fredagsmys?

Igår skulle det fredagsmysas jävlarimig! Jag somnade i soffan runt 21 och Andreas spelade WoW så filmen vi skulle se fick klara sig utan oss. Vid 22 ringde Lena och berättade att Helge inte mådde bra. Åkte såklart till stallet bums och möttes av en häst som stod och flämtade, svettades och var väldigt arg. Fick inte i honom nånting. Inte ens melassvatten. Ringde ut veterinären och gick med honom tills veterinären kom och började undersöka. Han hade väldigt hög frekvens på andningen men inte speciellt hög puls. Slog med svansen och var uppenbart irriterad och arg över något. Ingen feber. 
Han var inte alls sig själv utan stod bara och var arg och ville inte att någon skulle gå i närheten. Jag masserade hans mage lite och då ville nog varje atom av Helge döda mig. Stackarn. Han ville inte gå på toa men "släppte väder" ljudligt iaf. Efter ett tag blev han bättre men han fick ändå smärtlindring, dropp och b-vitamin rätt ner i blodet. Sen lämnade veterinären vidare instruktioner till oss hur vi skulle byta dropp-påse osv och gav sig sedan av.  Jag och Andreas satt i stallet och väntade på droppet medan Helge nästan stod och sov. Bjöd honom melassvatten igen och då ville han faktiskt dricka lite.
När vätskan runnit igenom från dropp-påsarna tog jag en längre promenad med Helge, 01 på natten =) Undra just vad folk som ser en efter vägen ska tro? Inget toabesök blev det dock så vi tog ut Grande medan Helge var inne, det brukar vara ett säkert kort men inte igår. 
Tillslut lastade vi honom på transporten och då blev det bingo. Efter det fick han lite hö och vi åkte hem, klockan var då strax innan 02. 04,30 vaknade jag av armen/oro/gudvetvad och åkte dit igen. Klockan skulle ringt 05 egentligen. 
Då stod han och åt och såg ut att må bra. Några utslag på bogen dock. Gav honom lite mer vatten och en till tuss hö innan jag åkte hem och sov 2,5 timmar till. 
 
I morse när jag tog ut dem var utslagen borta men han var svullen över ögonen. Konstigt. Han har blivit något bättre under dagen men inte helt. Förmodligen någon allergisk reaktion på något han fått i sig. Kanske hör båda ihop. Både koliken och ögonen. Svårt att veta. Det var så mycket igår som kunde gjort att det blev såhär. 
 
*Gräset hade smält fram och Helge åt rikligt av det.
* Han gnagde på några tallar när vi var ute och gick.
* Jag öppnade en ny säck foder igår kväll. Samma foder som vanligt men ny säck liksom.
* Han hade inte druckit så mkt vatten ute.
* Han har varit lös i magen i några dagar nu, efter Finadyne-kuren. 
 
Vi får avvakta och se hur det utvecklar sig. Vill undvika kortison så länge som det är möjligt iaf så jag hoppas ögonen ser bättre ut imorgon. Även att koliken håller sig borta såklart! Har köpt Mag-tarm från Krafft nu iaf på veterinärens inrådan. 
 
Pluttbäbis med trötta ögon<3
 
 
 
 
Idag fick Helge 2*30 min promenader och Grande fick följa på en av dem. Vi har även hämtat en ny soffa och skickat iväg den vi hade till en kollega till mig som ville ha den. 
 
Nu så, får vi se om det blir någon film ikväll istället om alla omkring mig kan hålla sig friska.

Gott nytt år!

Då var det 2015!
 
Har inga speciella mål eller planer med 2015 faktiskt. Att de jag bryr mig om mår bra och är lyckliga är väl det som betyder något i det stora hela.
Jag har funderingar på att börja plugga till hösten men vi får se hur det blir. Jag vill såklart utvecklas med hästarna också, framförallt Helge men vi tar det dag för dag så får vi se med det också. 
Jag tänker försöka ta året som det kommer och förhoppningsvis blir det ett bra år.
Att jag fyller 30 i år känns ju lite speciellt dock. Jag trodde jag skulle ha barn, villa, volvo och vovve vid den här åldern när jag var 15 men förutom villa (och vovve) är det inget som lockar sådär supermycket just nu. 
 
Nyåret firade jag och Andreas in med vänner i en stuga ute i skogen. Långt ifrån glamour, dyr champagne och glittriga klänningar. Det är lite så vi gillar det. Vi behöver inte indentifiera oss med att sprida dyra saker runt omkring oss bara för att. Champagne är ju inte ens gott =P (jo då, även vi skålade in det nya året med bubbel, som sig bör (bara någon klunk till mig som behövde vara körduglig)).
 
Vi hade en jättetrevlig kväll med god middag som vi hade fixat olika delar till. Våran uppgift var förrätt och jag fixade baconlindad grön sparris med hemmagjorda krutonger, något litet salladsblad och aioli. Inte alls vidare "fancy" men väldigt enkelt och gott! Hela middagen var fantastiskt god och jag tror vi alla åt mer än vi egentligen borde, som vanligt. 
 
Det spelades spel, både skittråkiga och roliga, bastades, rullades i snön och dracks lite för mycket. De tre sistnämnda aktiviterterna deltog dock inte jag i, som den nyktra tråkmåns jag var. Åkte hemåt strax innan 02 och kikade förbi hos hästarna. Vet inte alls hur de reagerade vid tolvslaget men Helge var iaf helt lugn där på natten och stod och åt. Det hade nog varit ganska lugnt med fyrverkerier däromkring. Till skillnad mot hos mamma och pappa. Folk är så egoistiska som måste skjuta raketer trots att de är väl medvetna om att många djur blir livrädda. Mamma och pappa har ett gäng grannar och en av dem sköt visst massor, trots att denne vet att det bor hundar i 3 av 4 hans grannhus. Korkskalle! Vad less man blir på folk. Är det någon mer än barn som blir härförd av fyrverkerier anyways? 
 
Somnade ganska sent igår och min nya väckarklocka överarmen väckte mig 2 min innan den riktiga klockan. 
Tog ingen Citodon igår eftersom jag skulle sova så få timmar. Idag gör armen dock ondare än nånsin så ikväll ska jag nog ta en, även om jag kommer vara förstörd imorgon. Man blir SÅ.TRÖTT! 
 
Pysslade på i stallet i min egen takt idag och tog en kort promenad med Helge. Igår gick vi en timme så idag ville jag ta det lugnt. Tror säkert han hade klarat en timme idag igen men jag vill vara på den säkra sidan. Han fick iaf större hage idag. Grande motionerade sig själv i hagen innan insläpp tillsammans med Curry och Lady.
 
Imorgon ska vi titta på en ny soffa och bara ta det lugnt. Njuta av ledigheten tillsammans innan A åker tillbaka till Sthlm nästa vecka. 
 
 
Grandes lyxmat: Hösilage på småbal för 4 kr/kg. Fint ska det vara till en gourmand <3

Trots eller inte?

Läste den här artikeln nyss: http://www.hippson.se/blogs/Flyt/index.htm
 
I stora drag handlar det om en häst som tydligt visat att något än fel men där tränare bedömt det som trots och veterinärer missat vad som var fel.
 
Jag tror att i ungefär 7 fall av 10 försöker hästen visa att den har ont när den "trotsar", i 2 av fallen förstår den inte vad ryttaren vill och i 1 (!) av fallen vill eller orkar den inte. Det är oerhört vanligt att tränare säger åt en som ryttare att "rid fram" använd spöt" osv när hästen "krånglar", kanske reser den sig eller inte vill gå fram för skänkeln. Jag har själv varit med om det. 
 
Helge är en häst som försöker och försöker, han säger inte ifrån i första taget så därför måste man som ryttare på honom kunna läsa honom och vara duktig nog att känna när något är fel, trots att ingen från marken kan se det. 
Nu sist när han blev halt gick han inte fram ärligt till bettet, kunde kicka när jag fattade galopp och hade ingen riktig egen bjudning i ridhuset. Det är tecken på att han har något som tar emot eller gör ont. En ryttare som inte tänker efter kanske hade tagit på ett par långa sporrar och ridit ändå tills han blivit halt. Helge var inte halt när jag ställde av honom, han hade en påbörjan på något som blev värre när marken blev hård. 
 
Som ryttare gäller det är kunna skilja på trots och när hästen faktiskt försöker få dig att förstå att något är fel. 
 
En del saker kan hästen förstås protestera om som inte är så farliga. Den kanske är stel i början av passet och blir lite sur för att det tar emot, sen när hästen är varm och mjuk tar det inte emot längre och en spänd muskel har mjuknat etc. Ibland är det dock mer än så och jag tycker det är tragiskt att så många tränare ofta verkar tro att hästen jävlas. Det är nog mer regel än undantag att den INTE gör det. 
 
Krånglar hästen för att den inte förstår måste du som ryttare lära dig att visa hästen på ett bättre sätt och berömma när den gör rätt. Hästar vill göra rätt, de gör så gott de kan oftast. Blir det galet är det oftast ditt eget fel. 
 
I sällsynta fall är hästen bara "jävlig" för att den inte vill göra som du. Den vill kanske inte av gården själv, den vill inte gå förbi ett hörn i ridhuset eller något i den stilen. Oftast är hästen dock inte jävlig då heller, ofta är den osäker och litar inte på dig som ledare. Där har man också ett vägskäl att välja. Vara hård eller mjuk. En del hästar behöver få veta att hur det ska gå till med en fast hand medan andra behöver lirkas lite med och få ta det lugnt. Där är t ex mina hästar helt olika. Grande säger man till, Helge får man mjäka lite mer med och låta honom ta det i sin takt. 
 
 
Sen har vi förstås den lilla delen med röda ston. Där kan man inte följa några regler alls ;)
Nej men en del hästar vill bestämma själva, sånna som man får lura att göra som du vill. Sånna man får stryka medhårs och göra lite undantag för, för att de ska jobba med dig och inte mot dig.
 
Klart inte alla hästar som protesterar har ont, men jag skulle gärna se att fler kollar upp sina hästar när de protsterar och inte tar det som dumhet i första hand. Kanske behöver hästen bara vila efter en hård träningsperiod? 
 
Hästar är inte dumma djur. De vill vara dig till lags men har de ont måste de förstås visa det på något sätt eftersom de inte kan prata med dig.
 
 
Tycker jag har lärt mig läsa mina hästar ganska bra vid det här laget. 
 
RSS 2.0