Kallt.

Jaha, det var det det. Skogen har frusit och jag har en vinter på grusvägar att vänta. Jämför man med att rida på sanden i skogen så är grusvägar ungefär helt värdelöst. Spec nu när det bara går att skritta en period framöver. Inte mycket att göra åt men jag måste gnälla lite ändå. 
 
Red ut Helge i skogen idag i tron att det skulle gå bra att rida ordentligt även idag, trots kylan, men icke. Det var hårt nästan överallt så jag fick rida där det vanligtvis är för djupt för där var det mjukt fortfarande. Blev lite klättring och skrittarbete med någon galopp uppför någon backe. Skrittarbete är underskattat faktiskt. Många behöver lägga mer krut på skritten, däribland jag. Jobbade sidvärts mycket idag och han är jättefin. Böjde honom även som en banan, alltså huvud, hals, bog och bakdel åt samma håll. Bara litegrann men det gör honom väldigt mjuk och fin. Kunde skritta i olika tempon med bra stöd på båda tyglarna med avslappnad och mjuk häst.
 
Det är väl bara att acceptera att det vi får släppa skogen i några månader snart (blir säkert varmare igen (jag hoppas då det!) innan det är hårt för vintern). Då får det bli det nyttiga skrittjobbet, promenader och helt enkelt åka till ridhus iaf två ggr vecka. När marken frusit kan det lika gärna bli snö på en gång för min del. 
 
Helge fick gå i en hage jag sparat åt honom nu på hösten. En hage som inte är knölig eftersom de inte gått där på länge. Den har fått vara platt och ska förhoppningsvis hålla sig så tills det fryser ordentligt. Grande, som tål allt, fick gå i deras vanliga. Han har inga sköra hovleder heller. Min robusta mysgubbe <3 
 
 
 
 
 

Cravings.

Mjölk (guuuud vad sugen jag kan bli på det), tomat, rödlök och fetaost-sallad, ruccola, soltorkade tomater, vitlök, goda ostar, russin, stekt lök, osv, osv är saker jag brukar bli sugen på (haha bara sånt man luktar apa av). Man skulle haft det hemma jämt så skulle jag kanske slippa köpa chips istället =P 
 
Detta önskar jag stod på bordet framför mig nu!
 
 
 
Nästan bättre än chips.
NÄSTAN. 
 

Den där tiden...

Nu har vi kommit till den där tiden igen. Den där tiden då man få passa sina hästar som är känsliga för socker. Hästar med fång, pssm, ems osv. Det är ju för att minusgrader tillsammans med gräs är en dålig kombination. Fruktaner (en sockerart) frisläpps och kan bli en risk för en känslig häst. De kan också få gaskolik så det är viktigt att de har mycket grovfoder att äta så de undviker det frusna gräset. Att ge dem lite mer hö än vanligt kan alltså vara en bra idé. 
 
Helge har nästan fri tillgång på hö nu. Det är svårt att veta hur kallt det blir i uteboxen så jag ger honom ca 7-8 kg till middag/in-hö så får han ca 4 kg till vid kvällen. Alltså 12 kg inne och ca 8 kg ute. 4 av "inne-kilona" får han i ett småmaskigt hönät så det ska räcka länge, men resten får han på golvet så han får en naturlig ätställning. Han får så pass att det finns lite kvar på morgonen, Då håller han sig varm (han har såklart täcke också, han har nästan ingen vinterpäls alls än) och blir inte vrålhungrig på morgonen. Det är ju ingen hit att slänga i sig kraftfodret för att man inte ätit något sen 23 kvällen innan (hästar är hungriga djur). 
Det går åt mycket hö men det får man ta. Grande får inte lika mycket inne eftersom han står i varmstall (iofs med öppna fönster men det är ändå inte lika viktigt att han värmer upp sin box), plus att han är väldigt....lättfödd om man säger så. Han ska också få ett nät snart dock så han har något att göra så länge som möjligt. 
 
Red Helge i skogen idag. På vissa ställen var det översta lagret sand lite hårt. Bara så att man hörde att det lät annorlunda, det var inte hårt igenom, men ändå. Tråkigt! Tänkte åka till ridhus imorgon men ändrade mig. Så länge det går att rida i skogen gör jag det. Ridhus kommer man åka till massor i vinter ändå. Vi tränade även något man inte gör så ofta i ridhus, nämligen galopp-intervaller. Korta och snabba till skillnad mot de vi brukar köra, längre i lugnare tempo. 
Jag tog hjälp av en liten uppförsbacke eftersom jag har en tendens att hänga löst när jag gasar på Helge. Vilket jag gjorde även idag =) I uppförsbacke blir inte bockningarna lika "farliga". Hästar som är lite spända i ryggen brukar kunna bocka när man låter dem öka galoppen rejält. De lossar visst spänningarna då. Helge bockar inte så himla mycket men det är så pass att man måste få honom ur det snabbt innan han satt en i obalans. 
Red en liten runda på ca 6-700 m några varv där det ingick kort galopp i svagt uppförlut, ökad galopp i uppförsbacke och travjobb på den plana/väldigt lätt nedåtlutande delen. Han var väldigt fin faktiskt. Galoppen i det svaga uppförlutet var riktigt, riktigt bra. Han är lite svår att hålla ihop och vänta inför den ökade delen, för han fattar ju direkt vad det handlar om, så där blir det lite stretigt men ändå helt okej. 
 
Det är lite häftigt att känna honom trycka iväg i galoppen när man ökar. Känns som man flyger fram. Tror vi båda hade kul =)  Skönt för hästarna att sträcka på sig ibland. Väl uppvärmda förstås! Mkt viktigt. 
 
Imorgon ska jag jobba. Blir ledig på söndag istället. Hade jobbat för många timmar övertid i år så jag får inte jobba in utan att ta ut just nu. 
 
Ikväll är det clinic i Rättvik för Alex Zetterman. Hade gärna gått men sparar pengarna och lägger dem på träningar istället. Jag kommer ju ändå inte hoppa på ett tag så det är ingen katastrof. 
 
Ska ta en dusch nu sen sova tror jag. Somnar i soffan VARJE kväll. 100% av gångerna jag lägger mig ned somnar jag. Snittar 6 timmar per natt men känner att det funkar under dagarna, det är bara på kvällen jag är så sjuuukt trött. 
 
 
<3
 
 
 

Höstsol.

Efter jobbet tog jag en promenad med hästarna tillsammans med Emelie och Willy. 45-50 min i skogen i solnedgången. Hösten var okej idag!
 
 

Ang broddar.

Läste en artikel om broddar häromdagen. Att ha så få broddar som möjligt så kort tid som möjligt är att föredra, det vet ju de flesta hästmänniskor. Här uppe blir det dock väldigt halt så fyra brodd i varje hov är nästan ett måste. Spec om man inte har ridhus på gården.
 
Mina hästar ska skos nästa gång om ca två veckor. Har det inte kommit snö då så får de inga broddar. Jag broddar dem själv när det behövs ist.
Framförallt hästar med hovledsproblem ska inte gå med broddar i onödan. Broddarna bromsar ju upp glidmomentet i hoven när hästen sätter den i marken och det vill man gärna behålla. Får hoppas snön kommer sent i år igen ;)
 
Grande ska iaf få skor bak nu när vintern närmar sig. Han går ju oskodd bak hela sommarhalvåret annars. 
 
 
 
Haha, jag bara ÄLSKAR den här bilden =)
 

Hollywood-fruar och andra knasbollar.

Ska titta på de galna Hollywood-fruarna sen ska jag lämna huvudvärken i soffan och gå och lägga mig tidigt. Det tråkiga med hösten är att man blir så trött och orkeslös emellanåt. Måste träna mer så jag blir lite piggare. Imorgon ska jag iaf ta en långpromenad med hästarna.
Helge fick kämpa på rejält idag så det kan vara bra för honom att kliva bort lite träningsvärk. En "vanlig" häst hade man kanske kunnat rida ett hårt pass till dagen efter men Helge måste få tid att återhämta sig. Trötta muskler sliter på leder och ligament och den risken tar jag inte. Då får det hellre ta längre tid att göra framstegen. 
 
Eftersom jag ofta rider ut tillsammans med någon av stalltjejerna så finns det vissa saker man inte kan träna på då. T ex galoppfattningar som lätt stressar hästarna om man är flera, så det gjorde jag idag. Fattning, bra kvalité på galoppen, skritt, andra galoppen osv. Han fattade rätt varenda gång och orkade galoppera i en bra kort galopp men stretade lite i avsaktningarna i början. Blev bättre ju fler vi gjorde. 
Traven, vår svåraste gångart, fick jag jobba som tusan med. Att bara ha honom jämn på båda tyglarna med bra stöd och trava på framåt är svårt när man är ute. Fjollpelle. Ska köpa valium som han ska få varje gång jag rider ut =) Även om han inte blir regelrätt RÄDD så spänner han sig och koncentrerar sig inte helt på mig. Frustrerande. Fick honom med mig tillslut och då blev han SÅ. FIN! Och trött så det märktes att han jobbade rätt.
Som sagt, skritt imorgon utan ryttare på ryggen. 
 
 
 

Ha-begär!

 
Från Cavallo. Finns på bl a Horze för ca 1800:- SÅ. SJUKT. SNYGGA.
Obs: Jag har storlek 36 om någon vill köpa en tidig julklapp ;)

Älskade lediga måndagar.

Sånna här dagar skulle jag kunna fylla veckorna med. Många timmar i stallet, göra lite ärenden, hälsa på mamma och pappa och två bra ridpass. 
Älskar mina lediga måndagar! 
 
Grande var ungefär som vanligt att rida. Stel, stel, stel, jättefin. Han har inte blivit riden på några dagar så det är förklarligt. Han tar inte riktigt innerskänkeln i något varv i början så man får vara på honom lite. Det tar säkert emot för honom innan han är igång för när han är uppvärmd släpper det. Jag red mest utan stigbyglar och så hade jag bågen. Grande är min sitsträningshäst =) Jag var dock riktigt nära att bli avslängd idag. AV GRANDE! Världens snällaste liksom. Jag skulle låta honom öka galoppen lite och då var det jääättekul och han drog ner huvudet och började vifta på det (som är hans sätt att busa) och när jag då hade bågen på mig och satt fast med armarna var jag nära att flyga. Haha, roligt att han är pigg. 
 
Eftersom Helge gick ganska hårt igår var planen att rida ett enkelt pass på ängen idag med fokus på att få honom mjuk, rörlig och kvick. 
Skrittade fram länge och gjorde skänkelvikningar, bakdelsvändningar, öppnor, slutor, tempoväxlingar, åttvolter. Han var mjuk och fin redan från start och jag kunde samordna mina hjälper bra så han inte tvärade för mycket som han har en tendens att göra (jag som gör för stora hjälper, han är känslig). Travade på stora volter där han rundade sig fint runt innerskänkeln i båda varven. Kanske något bättre i höger men ändå bättre än vanligt även till vänster. Gjorde lite övergångar där han till en början inte var tillräckligt kvick men fattade snabbt poängen och blev väldigt lyhörd. Snart kommer det automatiskt det där med kvickheten, han är redan 7 resor bättre än för några månader sedan. 
 
Har skickat iväg mina Kingsland-ridbyxor idag. SÅ snygga men för stora för mig tyvärr. Har haft dem över ett år men nu var det dags att de upp dem. 
Dessutom har jag skickat iväg ägarbevis till nya transporten samt lämnat ägarbevis på gamla. Skönt att ha det klart. Lämnade även in mina gamla ridstövlar till skomarkarn som ska sälja dem till mig. 
 
En bra, ledig dag. 
 
Jag är fortfarande glad över mitt högskoleprov. Att jag är bättre än medel ger mig lite självförtroende och pushar mig till att fortsätta plugga. Det som känts omöjligt finns inom räckhåll om jag kämpar på lite. 
 
Mina älsklingar idag.
 
Tur att de har samma storlek i allt ;)
 

Rambo Supreme.

 
 
Jag är så glad att jag i år valt att köpa riktigt bra kvalitétstäcken så jag vet att hästarna är torra och varma oavsett väder. Det lönar sig att köpa kvalité. Även om det dyrare inte alltid är det bästa så är ju Rambo-täckena top notch. Nu ska jag sälja av ett gäng täcken som fortfarande är dugliga men som jag inte behöver längre. 
 
 
 
 

Resten av dagen.

Helge har varit väldigt spänd de senaste två veckorna. Lite mer än vanligt liksom. Han behöver rörelse för att coola ner något sånär så det fick han idag. Vi skrittade genom byn först (snart åker broddarna på och då blir det ingen asfalt på ett tag) sen upp i skogen. Han slappnade av ganska snabbt i skogen iaf så vi kunde galoppera på utan problem. Vi har hittat lite nygamla vägar som jag inte ridit på på över 10 år (jaaa vi har ju så extremt mycket vägar så man behöver inte rida samma flera dagar i veckan direkt) varav en är en perfekt galoppväg. Bred och knappt några rötter alls, på härlig sand såklart!
 
Hästarna blev nog nöjdare och nöjdare ju längre de fick galoppera och Helge kändes väldigt fin. Sådär så att man kan stå i lätt sits med låga händer och bara driva fram en riktigt stark galopp med ordentligt tryck på bakbenen. Hans galopp är väldigt vägvinnande, han hade varit perfekt fälttävlanshäst (för han hoppar ALLT, han har inte stannat med mig en enda gång). 
 
När vi travade av råkade Willy tappa Emelie men hon landade på fötterna så ingen skada skedd. Det var väl tur att ingen av oss flög av våra hoppetossor när vi galopperade iaf =) 
 
 
 
 
 
Idag har jag jobbat några timmar på förmiddagen men imorgon är jag ledig. Har som vanligt 100 saker att göra så jag kommer inte sitta hemma och slöa precis. 
 
Nu ska jag kika på lite utbildningar och se vad man ska ha på högskoleprovet för att komma in där. Nästa år blir det 2.0 ;)
 
 

Maktlös.

En av mina närmaste, utom familjen, ligger i Uppsala med hjärnblödning och man vet inte ännu hur det kommer gå. Det är helt sjukt. Man fattar det liksom inte. Han är alldeles för ung, alldeles för frisk, alldeles för nära familjen för att det ska få hända. Jag tycker så synd om hans familj. Kan inte ens föreställa mig deras oro, ångest och rädsla. Det är konstigt hur livet kan vända på en sekund från "som vanligt" till katastrof. 
Man är så otroligt maktlös. Det går ju bara att vänta, och vänta. 
Jobbigt.
 
Om vi bortser från det en stund så gjorde jag högskoleprovet igår. Det var inte alls så jobbigt som jag trodde. Jag tyckte det var ganska kul faktiskt. Inte ens matten drog ner på upplevelsen, jag klarade den faktiskt helt okej.  
Har räknat ut vad jag fick för resultat och jag är MER än nöjd. Det känns riktigt, riktigt bra. Framförallt eftersom jag inte pluggat en sekund inför provet. Gör jag det till våren igen med lite plugg bakom så kanske det kan bli ett riktigt bra resultat. 
 
 
 
I fredags var jag ledig och var till ridhus och red bommar med Helge. Han var spänd och jag fick inte riktigt ut något av passet förrän precis på slutet, men vi måste åka iväg mer så han får vänja sig igen. 
Igår fick de såklart vila eftersom jag var borta på provet hela dagen. Idag ska båda ridas dock. Lite trist att det blåser så förbannat bara. 
 
Var hemma och umgicks med mamma och pappa plus mostrar igår. När något sånthär händer vill man gärna vara nära familjen och man får sig en tankeställare. I-landsproblemen man har försvinner direkt och man önskar bara det fanns något man kunde göra för att hjälpa. 
 
 Nu ska jag snart åka och ta tag i stalljobbet. Blir många lager kläder idag i det här vädret. 
 
 

.

Man lever sitt liv och tycker sina problem är världens största, men rätt som händer det något och hela livet vänds uppochner. Ska vara tacksam för varje dag man mår bra och jag hoppas av HELA mitt hjärta att utgången av det här blir så bra den bara kan. Jag kan inte beskriva hur mycket jag hoppas. ❤❤❤✊

Väderblogg.

Det snöar ute.
Jag är inte redo! Hade gärna haft höst ett tag till, men det är inte mycket att göra åt. 
 
Hästarna fick varma täcken och gå ut och äta hö. Trots att ingen av dem hade behövt det fick 4/5 hästar täcken med hals. Hihi, mesig man är. Det känns bara mysigare och skönare när de är inbakade när det är trökväder. 
Här är en bra artikel ang detta. Avsnittet längst ner beskiver hur onödigt det är med halstäcke egentligen.
 
http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/tacke-eller-inte-tacke-det-ar.htm
 
 
Hur som helst är det ju skönt att ta in torra hästar från hagen. 
 
Tog en promenad med Helge i skogen innan jag var klar i stallet. Hade tänkt ta båda men det blåste typ storm så det kändes dumt att utmana ödet. Även om de är skapligt väluppfostrade att gå med så vill jag helst inte ha en spänd häst i varje hand. 
 
Sista kvällen för denna vecka på jobbet. Imorgon ska Helge få galoppjobb i skogen på morgonen (ja, så fort det ljusnat) och sen ska en massa ärenden uträttas på stan. Däckbyte på bil och transport bl a. 
 
 
Två bortklemade, inbakade knasdjur. 
 

Stelopererad. Både bildligt och bokstavligt.

Det regnar inte ute. Det är anmärkningsvärt den här perioden. Regn, regn, grått, grått och blött, överallt. Gummistövlar är ett måste om man inte vill bli pissblöt så fort man kliver utanför dörren och regnkläderna "går varma". 
 
Igår red jag och Andreas ut i skogen tillsammans. Andreas fick galoppera upp för någon backe men annars tog vi det lugnt. Jättemysigt när han följer med! 
 
 
 
Idag tömkördes Helge på banan. Värmde upp på gräs där han fick kliva över en stock och förhoppningsvis lossa bogarna lite. Han är SÅ stel i dem. Framförallt vänster. Ska börja stretcha honom igen. I början när vi travade igång på banan ser man verkligen hur stel han är och bara vevar med benen med bogen är typ stilla. Efter lite övergångar och framförallt tempoväxlingar där han går ordentligt FRAMÅT blir det bättre. Trava i lite ökningar tvingar honom att röra igång bogarna och efter det brukar han lossna och röra sig som han ska. 
Han var dock spänd i skallen idag också så det tog lite tid innan han var där jag ville ha honom. Knashjärna. Ett plus är iaf att övergångarna sitter jättebra, han är verkligen kvick nuförtiden, även på töm. 
När han var avslappnad, jämn och rörlig fick han fortsätta jobba ett tag till. Tror ibland att man ger sig för fort när hästen är fin, men för att den ska muskla sig och bli stark måste den ju jobba i den formen där den jobbar rätt. En spänd häst sätter inga muskler, så är det ju. Det syns på Helge ;) Men han är ju också en klass för sig i psyket, kan man lugnt säga. Svåraste häst jag nånsin haft att göra med. Meeeen det ska nog bli ordning på den token också en vacker dag. 
 
 
Snart väntar jobb och idag eller imorgon får jag hämta tillbaka min ÄLSKADE telefon! 
 
 

Oktobermåndag.

Har varit ledig idag och herregud vad skönt det har varit. 
Släppte ut hästarna i riktigt pissväder tidigt i morse innan jag och Andreas åkte på lite ärenden på stan. Satte in pengarna för transporten på banken (min bank har fortfarande kontanthantering som tur är) och hälsade på min fina mormor bl a. 
Frusna och trötta somnade vi lite till när vi kom hem. Jag iförd onepiece, ett täcke och med ett över mig. Undrar just hur jag ska överleva vintern, jag är som är så frusen. På jobbet går de flesta i t-shirt medan jag har tröja plus fleecejacka nästan jämt. 
Hade apropå det beställt en vinterjacka att ha i stallet men skickade tillbaka den då den var för tunn (jag behöver en TJOCK jacka) och jag tyckte inte att jag hade råd den här månaden ändå eftersom en vinterjacka kostar lite, väljer man ett dyrt märke blir ju bara det ännu dyrare. Ska försöka bli bättre på att hantera min ekonomi nu. Nu har jag ju allt jag behöver (och mer därtill) så jag ska inte lägga så mycket pengar på utrustning till hästarna och mig själv på ett tag. Jag är ganska nöjd med det jag har.
En bra fyrhjulsdriven bil som orkar dra hästtransporten.
En fräsch och säker hästtransport. Visserligen är den kanske lite FÖR fancy för mig som inte ens tävlar just nu men som sagt, den är säker och framförallt får jag ju faktiskt dra mina tunga hästar i den =P
En superbra dressyrsadel och en hoppsadel som jag trivs med. 
Täcken, träns, skydd osv av bra kvalité som passar hästarna.
Hjälmar, jackor, ridbyxor och skor har jag, det är bara ridstövlar som fattas. 
 
Hästarna fick vila idag för jag hade ingen ork alls. Vädret var dessutom inte roligt alls. Jag rider alltid vilket väder det än är i vanliga fall men den här veckan ska de ha en vilodag och den fick bli idag helt enkelt. De fick iaf gå i sommarhagen och mumsa några timmar medan jag mockade och donade. 
Helge var väldigt taggad när vi tog in dem så morgondagens promenad kan bli en jobbig historia =) 
 
 
Kan erkänna att det var frestande att åka till Friends arena sista helgen i november och göra slut på allt detta =P
 

Dags för "helg".

Jobbhelgen är slut, och jag med. Ska bli skönt med en ledig dag imorgon. Den är såklart fullbokad men jag ska iaf inte till jobbet.

Trots att det gått bra på jobbet har det varit väldigt skönt att komma ut till stallet efteråt.
Igår passade jag och Emelie på att galoppträna hästarna i skogen. Jag brukar lägga in mycket galopp och klättring på hösten för över vintern blir det svårare. Då är man i ridhus oftare och tränar på andra saker.

Vi galopperade långt men inte i högt tempo, lite små ökningar bara. Helge var himla spänd större delen av passet trots att han fick "springa av sig". Det var inte förrän sista lilla travbiten han kunde slappna av helt. Det är ingen idé att göra något när han är sån. Bara rida på som vanligt.

Idag var han bättre dock. Red ett lösgörande och lätt pass på banan med lite volter och sidvärts i skritt och trav. Han var som vanligt mjuk och fin i höger varv men lite sämre till vänster. Bogen tar emot lite men när han fått trava på ordentligt framåt blev det bättre.

Grande fick också gå ett pass på banan och då hade jag bågen från ps of Sweden på mig. Kändes konstigt först men man vänjer sig och jag tror det kan vara ett bra hjälpmedel faktiskt.
Grande var stel i början men efter lite övergångar och böjt spår lossnade det och jag kunde sitsträna. Red utan stigbyglar men red lätt ändå. Det är jobbigt kära vänner! Träna på det vet ja.

Avslutar med att gnälla lite på min hand. Hade inte skurit mig på länge på jobbet så jag passade på att göra det två gånger på samma hand i torsdags. Hovklingorna vi gör är vassa, jag lovar. Skar mig över en knoge andra gången och det tog nog i en sena för såret går mitt över. Hoppas det släpper snart.

Så. Trevlig söndagkväll!
Såld!

Idag blev transporten såld. Skönt att det gick så himla snabbt! Fick det jag ville för den också, mycket mer än om jag bytt in den. Det var nästan lite sorgligt när den åkte iväg men jag får glädjas åt min nya såklart! Bytte vev på stödhjulen på transporterna för mitt gamla släp har en specialvev som gör släpet väldigt lätt att ta på och av. Den ville jag ju ha med!

Ska boka tid för däckbyte på bil och släp imorgon så det blir gjort. Känns som det kan bli halka närsomhelst nu.


Före och efter hehe.
Lycklig.Till salu.Dressyr.

Som jag har flängt runt idag. Perfekt för ett ev begynnande magsår =P 
Först jobbet, sen besikta transporten som äntligen gick igenom, jobbet igen, sjukhuset, hem och byta om, fixa stall, åka till Orsa med Helge, hem till stallet och greja klart där sen hem.
Den stunden man kan ramla ner i soffan när man kommer hem är underbar. Enda stunden på dygnet jag kan slappna av helt. Den stunden behöver jag. Verkligen. 
 
Var iväg till Orsa med Helge idag och red på banan. I börjar var det bara kaos. Han har ju levt i skyddad verkstad senaste året och inte varit ut på så mycket så han var spänd, skulle titta på allt annat, inte koncentrera sig på mig, se vad hästarna i hagarna gjorde osv. 
det var först efter att jag galopperat 5 varv runt banan i varje galopp som han kunde fokusera på mig. 
 
Galopperade på en 20m-volt och kortade honom två ggr per volt sen kvickt fram igen. Han försöker verkligen och kämpar på. Jag kortar bara några språng, precis tills det känns att han får ta i lite, sen driver jag fram honom igen. Mycket lättare i höger varv än så länge, hela han är lättare i höger varv men vi kämpar på med att han ska bli liksidig. 
Travade på olika böjda spår efter galoppen och då var han mycket finare. Ligger emot innerskänkeln lite för mycket i vänster varv men jättefin till höger. Mjuk, följsam och rörlig i sina bogar. Red lite öppnor i trav och små skänkelvikningar i skritt. Jag måste renodla mina hjälper och vara extremt noggrann så kommer nog det bli ordning på sidvärtsrörelserna också. 
 
Imorgon får han vila och så får Grande ett dressyrpass istället. 
Sen ska de sista stoplarna i gräshagen tas ner och så ska jag försöka hinna kratta hö. När ska dygnet få mer timmar?!
 
 
Skrittar av på travbanan i Orsa. 
 

Nu så.

Nu är det nog med täcken! Vet inte hur många Horseware-täcken jag har nu och de får banne mig räcka en livstid. Fick hem ett sånt här idag som Helge ska ha inne i vinter:
 
Och ett sånt här som han får när det är skitväder, som det ju är nu.
 
 
Han passade i båda. Då passar Grande i dem också. 
 
Då var jag ruinerad för den här månaden också. Vad kuuuul det är att ha häst(ar!) =P
 
Skrittade Helge runt byn idag eftersom det är jakt i skogarna. Helge är inte skotträdd men jag är rädd att vi är för lika en älg (vitt stort djur med ryttare liksom, efter några huttar är det lätt att förvandlas till en älg).
 
Imorgon ska jag besikta "gamla" transporten igen. Nu har jag lagat allt som finns på den snart så nu borde den gå igenom. Ska även till sjukhuset och se om de kan ge mig ett piller så min mage blir lika fantastiskt perfekt som resten av mig och sen ska jag/vi till Orsa och motionera djuren på utebanan. Då får jag köra min nya "leksak" (som A kallar den) igen. Den transporten alltså. Hur kan folk köpa Boj-släp när Star/Thule är sjukt mkt snyggare? =)
Smaken är som baken och det är väl en jäkla tur det. 

Aj =(

Har sådär vrålont i magen nu igen =( På 1177 tror dom magsår. Det låter inge kul. Men inte helt otroligt då jag är, och alltid har varit, en väldigt stressad person. På ett sätt vore det bra om jag fick magsår så jag lägger av med att salta allting så mycket och börjar äta bara "snälla" saker. Vi får väl se hur det utvecklar sig. 
 
Har varit ledig idag och A också. Jätteskönt med extra lång helg tillsammans. Har bara tagit det lugnt idag. Hästarna fick en promenad på en timme på grus. Helge har gått hårt i två dagar på sandunderlag så bara ut och skritta på fast underlag var dagens plan. 
Imorgon ska jag nog skritta runt byn. Älgjakten har ju börjat nu så jag håller mig borta från skogen denna vecka.
Ska se om jag hinner klämma in ett till pass i ridhuset istället.
 
Dessutom ska jag ta ner stolp från en hage och räfsa bort gammalt hö från en hage då kan hästarna få en vilodag utan att det gör så mycket. 
 
Ikväll har jag varit och tittat på Louise-träning i Orsa. Riktigt roliga övningar fick de göra. En del hästar såg riktigt trevliga ut, bl a Madde och Louises hästar. Två helt olika hästar men med fina kvalitéer. Efter jul ska Louise och hennes dressyrtränare samverka och komma hit tillsammans. Det blir kul för då kan även jag vara med =) 
 
 

Häst-söndag.

Börjar med att säga att jag är nöjd med min nya transport. Jisses vad lätt den går efter bilen, och man känner inte varje gupp man åker i som man gör med en enkel-axlad. Helge ville inte riktigt gå in först idag men när jag gick före följde han med och på hemvägen gick han in själv som vanligt. Alltså är transporten godkänd av herr Grå.
Ett minus är att påskjutsbromsen gick i när jag skulle backa tillbaka transporten när vi kom hem. Får justera det framöver. 
 
Vi var till Orsa med Helge och Willy och red markarbete. Lite trav- och galoppbommar. Helge var ganska avslappnad och fin. Lite stel i sidorna men jag kan inte kräva så mycket innan han är mer igång på böjt spår. Han travade iaf taktmässigt med ganska bra stöd på bettet, var lätt att reglera och lagom på. När vi galopperade över bommarna tyckte han att det var lite väl kul dock. Då gick det undan =P 
Han var iaf duktigare än jag trodde över bommarna för han lyfte benen riktigt bra mot vad han brukar. Jättebra för honom och hans stela bogar att lyfta benen lite högre ibland. Bra för bakbenen också såklart. Ska se om vi kommer iväg på sånt här arbete en gång i veckan iaf. 
 
Grade tömkörde jag på banan samtidigt som jag hade Statistiska Centralbyrån i luren. Blev utfrågad om alkohol- och spelvanor. Hehe, blev nog "nej" eller "aldrig" på 95% av frågorna =)
 
När jag kom hem hade älsklingen gjort gryta på högrev tillsammans med ris. Då kan tom jag äta kött för så mört och gott som det var. MUMMA! Lyxigt att komma hem till lagad mat. Han åker inte till Sthlm förrän imorgon så det känns också lyxigt. 
 
 

Att klippa eller inte, det är frågan.

I år är det lite svårare än vanligt ang klippning av hästarna. Grande halvklipper jag nog för han för extremt tjock päls, han har redan satt en hel del. 
Det svåra är hur jag ska göra med Helge. Han står i utebox, som visserligen är isolerad men ändå. Den kommer ju vara kall innan han värmt upp den när han kommer in om dagarna.. Har man varit och tränat i ridhus och kommer hem till -30 vill man ju varken ha en häst som är svettig i tjock päls, eller har för lite päls när den ska bo ute. Han har knappt satt någon vinterpäls alls än så jag behöver knappast klippa honom på flera veckor än. Blir inte mer än halvklippning på honom heller, om ens det. Kanske lite spårklippning på halsen räcker. Vet inte hur mycket vi kommer träna i vinter men jag hoppas vi kommer ha möjligheten iaf. En sjuhelvetes fin transport har vi iaf! =) 
 
Jag har planerat att han får sitt Rhino-stalltäcke med liner när han kommer in och det är minus 25-30. Det är ändå 670g och det kan han ju knappast frysa med. När han värmt upp boxen får man helt enkelt ta av linern, som är 300g. Lite krångligt blir det men jag hoppas det funkar. Jag hoppas även att Grande klarar av att stå inne en vinter till. Han har fått alla förutsättningar iaf. Två fönster som går att ha öppna så länge det inte blir för kallt, bovete-flingor, secreta pro, hösilage, motion och mycket utevistelse. Har inte märkt av hans bronkit alls på flera veckor nu *ta i trä*. 
 
Ligger i soffan nu slappar nu efter en välbehövlig sovmorgon. Ska strax åka och ta tag i stallsysslorna innan jag ska rida Grande och sen åka till Orsa med Helge. 
 
 
 
 

Galoppjobb och transporter.

Helge var fantastisk idag! Jag och Emelie red ut galenpannorna i skogen och körde galoppjobb och båda hästarna var jätteduktiga. Vi galopperade både nedför, uppför, på plan mark och i olika tempon. När det lutar lite nedåt är det verkligen viktigt att ha hästen i balans. Den måste vara mellan hjälperna och inte dra iväg. 
Det är en så underbar känsla att kunna galoppera sin häst hur än vägen ser ut och den är lydig, stark och mellan hand och skänkel. Man kan öka genom att lägga till skänkeln, man kan minska genom att nästan bara räta på sig och hästen samlar sig, trampar på med tryck i bakbenen och är fortfarande lätt i handen. 
 
Båda hästarna blev trötta men de fick även skritta länge. På vägen hem ringde en spekulant på min transport så vi travade hemåt så jag kunde visa honom den. Han verkade intresserad men sånt där ska man aldrig hoppas för mycket på. Vi får se. Den är iaf nytvättad och städad så jag kan fota den och lägga ut annons sen. 
 
Apropå transport så kom min nya idag! Här går det undan i svängarna =) Det var många som hade ringt på den efter mig så det är tur att man är impulsiv och snabb ibland hehe. Fast transportbyte har jag tänkt på ett bra tag, utan att göra slag i saken. 
Iaf så är den SJUKT snygg. Fattar inte hur de kan ha fått den så ren. Den skimrar banne mig. En Star Diamant är det med boggie, sadelkammare, fronturlastning, extra bred och 3/4-bom samt vanliga halv-bommar. Än så länge är jag galet nöjd, har dock bara sett den i mörkret än. Vet inte hur jag ska tacka Martina som körde hem den till mig. är EXTREMT tacksam! (Hon ska såklart få betalt för besväret om någon trodde något annat). 
 
Ska inviga den redan imorgon då vi ska till Orsa och rida dressyr. Helge kommer få ett ganska lugnt pass imorgon efter dagens urladdning. Grande ska jag rida på banan innan vi åker till Orsa. En av hans hösilage-balar gick sönder igår när jag lastade om släpvagnen så jag fick öppna den direkt igår och ge honom. Han ÄLSKAR det. Han äter det innan kraftfodret tom. Skönt att ha det hemma nu iaf. Bra kvalitet och bra värden. Tacka fan för det, med tanke på hur jävla dyrt det är. Ska egentligen inte börja ge honom det än utan börjar senare när de är inne mer och när man måste börja stänga fönstren i stallet. 
 
Skönt med sol idag efter allt regn! Ska visst regna imorgon igen men det känns lite lättare när det varit iaf EN solig dag emellan =)
 
 
Kom och köööööp!
-98, totalvikt 1300, maxlast 650, nytt golv -12, sommar- och vinterdäck, fronturlastning, besiktas -16 nästa gång.
 
 

Kvinnor kan....osv.

Ledig fredag. En dag att sova ut lääänge, ligga kvar i sängen och lyssna på regnet utanför, duka fram en stor frukost, se en film under en filt i soffan. Bara myyyyyyysa.......
Inte om du är hästmänniska. Då består din lediga fredag med att släppa ut hästarna 06, åka och tömma släpvagnen, fixa stallet och sedan åka till Dala-Järna för att hämta hösilage av toppkvalité på småbal till din häst med bronkit. Överlasta släpvagnen som satan, surra fast lasten alldeles förträffligt bra (tyckte både jag och paret jag handlade av), bli tutad på av lastbil, slänga ett öga i bakspegeln för att till din stora förfäran upptäcka att lasten, som ni surrat fast alldeles förträffligt bra, är på väg av och det med råge. 
Visste inte om jag skulle bryta ihop och ringa till pappa och grina eller bara lösa det. Valde det senare alternativet.
Jag fick alltså stanna och lasta om hösilaget (i SPÖREGN utan regnjacka) så jag skulle kunna åka vidare. Hur mycket? Ptja...900kg! En del låg dock kvar på sin plats men nog fick jag slita och släpa länge och väl innan det blev bra. Spännbanden ville inte alls som jag så tillslut åkte jag ändå och stannade lite längre fram för att kolla hur det såg ut. Inte bra, så jag gick emot exakt ALLA mina principer och frågade en vilt främmande man som satt i sin bil mitt i skogen om han ville hjälpa mig. Efter många om och men, och med lite hjälp av en kniv fick vi fast allt och jag kunde åka vidare. 
Kom hem 1,5 timme senare än tänkt och då var det bara att sticka ut och rida.
 
Det blev mysbyxor och ingen nosgrimma på en häst som käkat både dynamit, taggtråd och raketbränsle. Väldigt pigg med andra ord. Laddad. Det blev ett "rasta av"-pass där båda hästarna mest fick gå på rakt fram utan krångel. Helge blev riden sist i söndags. Promenad i måndags, vila tisdag, tömkörning onsdag, promenad torsdag så jag skyller inget på honom. Klart han är pigg. 
 
Åkte hemifrån 05,55 i morse, kom hem 19,30 och hade visst glömt allt vad både frukost, lunch och middag hette. Jag är ett levande bevis på att man klarar sig helt okej utan mat om man bara "måste". Nu har jag dock svängt ihop lax och potatis och sitter mätt och belåten och halvtittar på Idol efter en lång dag. 
 
Hoppas det här tråkiga regnet försvinner över helgen. Det är så tröttsamt med blöta täcken i hela stallet. Tur man skaffat sig lite fler kvalitétstäcken så hästarna inte är blöta när de får gå in efter en hel dag ute. De brukar iaf vara nöjda med att vara ute trots att det regnar. Lite mer hö bara så är det inga problem alls.
 
När vi red idag VRÄKTE det verkligen ner och båda hästarna försökte vända rumpan mot vinden och stå stilla. Minuten senare lättade det upp helt och blev sol och regnbåge istället. Dock var skogen väldigt vattenmättad så det blev bara en lugn tur så vi inte skulle halka. 
 
Imorgon kommer nog min hemlis hem hit. Wiiiiiiiiii. Jag har nämligen köpt en ny transport! Jag är väldigt nöjd med min gamla men mina hästar väger lite för mycket så nu blev det en typ lika fast boogie. Äntligen slipper jag vara sist i världen med att köra enaxlat =P  Självklart har den fronturlastning precis som min gamla. Som den säkerhetsjunkie jag är vill jag ju ha det.
 
Min alldels underbara vän och hovslagare Martina ska troligen ta med den hem från Göteborg imorgon då hon åker hem från Varberg. Spännande! Hoppas den motsvarar förväntningarna =)
 
 

Tappsko och planer.

Ute är det full oktober som de senaste dagarna men jag känner mig ändå ganska glad. Det är sista jobbdagen för veckan (kväll) och jag har smitt...smidit...lite planer och satt dem i verket alldeles nyss. En sak jag har funderat över i omgångar ganska länge men nu var det dags! Tänker vara sådär jobbigt "hemlig" så, to be continued. 
 
Hästarna fick en promenad på 40 min i skogen idag. Grande hade tappat en sko i hagen så efter promenaden (som var på sand i skogen) slog jag på den igen. Det är så praktiskt att kunna det själv och slippa tjata ut hovslagaren på en sån sak. Billigare också. Skon var helt rak och fin och jättelätt att spika dit precis som den satt innan. Fattar inte hur hovslagarna orkar dock, jag var helt slut i benen när jag var klar och då var det ändå Grande som tappat en sko. Värre är det när det är Helge =) 
 
 
Blev iaf nöjd med mitt jobb. Fint va? =) 
 

Oktober much?

Om man bildgooglar Oktober skulle bilderna se ut exakt som det gör ute nu. Det spöregnar och har så gjort hela natten och hela morgonen, de flesta löven har blåst ner från träden och det är som ett grått lock över hela himlen. USCH!
Jag älskar hösten, tills det fina övergår till det här. 
 
Igår fick hästarna vila så det fanns inga ursäkter idag. Det vara bara att dra på sig regnkläder och tömköra, som var dagens plan. Pissblöta blev vi men nu är det gjort och hästarna går i hagen med sköna täcken och hö och jag sitter i soffan med en filt över axlarna och äter frukost. 
 
 
Helgeknasen häromdagen.
 
Avslutar med en sån där "pinsamt att erkänna men jag gillar den"-låt. Har ingen aning om vad de sjunger men det hade jag inte haft om de sjöng på engelska heller, jag lyssnar aldrig på texter.
Den är med......wait for it....Enrique Iglesias!
 
 
 
Visst rycker det i dansnerven?

Måndag morgon.

Idag är det höst på riktigt ute. Gick en timme med hästarna mot sjön och det var riktigt ruggigt väder. Tur att man måste gå fort när Helge är med, då håller man sig varm =) 
 
På lördag är det hästloppis på Mora ridklubbs dressyr-tävlingar så jag tror jag ska samla ihop lite saker som jag vill bli av med och lämna dit. Har bl a ett mörkbrunt träns med tre nosgrimmor som jag bara tömkör hästarna i. Då kan jag lika gärna plocka av tyglarna på ett av de andra tränsen och använda det. Jag vill inte ha något överflöd längre, det tar bara plats och det är onödigt att ha "pengar" som bara används någon gång i veckan, om ens det. Lika med ett par Kingsland-ridbyxor, något ländtäcke, vita ridbyxor, lite pikés m,m. Kanske kikar lite på tävlingen också, jag brukar bli inspirerad av det. 
 
 
 

Dressyr.

Det blev ett dressyrpass på ängen bredvid banan för Helge idag. Jag kommer lägga in lite fler pass "inom fyra väggar" så att säga. Helge är ganska stel i bogarna och böjt spår hjälper mycket. Man är ju lite begränsad ute i skogarna även om det går att rida öppna, sluta osv. 
 
Idag började jag att skritta över en stock som ligger vid banan. Jag vill få honom att lyfta rejält på frambenen för att få lite hjälp med att lossa bogarna. Man får fuska lite om hjälpmedel finns =) Var noga med att han lyfte varannat ben först över stocken då han gärna lyfter höger först om han får välja (det är vänster bog som är mest spänd). 
 
Använde mig av "fyrklövern" när jag fortsatte skrittarbetet. En kvadrat med volt utåt i varje hörn där jag red öppna på det raka spåret. Han flyttar väldigt lätt, lite för lätt så jag måste verkligen vara stadig och bara ge små, små signaler. 
Gjorde något hela tiden i alla gångarter för att hålla honom fokuserad på mig, men när man rider hemma på ängarna eller banan blir han sällan spänd så han var väldigt med och koncentrerad på rätt saker. 
 
Sammanfattat var skritten riktigt bra. Han kliver på ordentligt utan att stressa. Stretar inget utan följer tygeltaget enkelt och är mjuk i båda sidorna.
Traven är vår svåraste gångart men idag var den helt okej. Han är lite stel i vänstersidan och blir inte lika rund som jag önskar ha honom. När han får länga på steget lite blir han ofta riktigt fin men ibland tycker han att länga på steget är lika med att släppa fram näsan, vilket jag inte håller med om. Idag var han dock jättefin i olika tempon. Höger är bättre än vänster men vänster blir bättre och bättre. 
Jobbade tempoväxlingar i galoppen och han är riktigt stark nu. Det är händer nästan aldrig att han lägger av och går över till slängtrav som vi hade så stora problem med förr. Mellangaloppen är nog bäst idag. Göra en galoppfattning, rida fram en aning, ta tillbaka till en kort galopp med bra stamp och aktivitet och därifrån rida fram med bibehållet stöd till mellangalopp där han inte stretar utan är lätt i framdelen och snabb i bakbenen. Härlig känsla. 
 
Älsklingen var snäll och fotade oss lite i en pluggpaus. Det är så bra att man får se sina brister men även det som är bra. Jag behöver fortfarande jobba på att släppa ner benen, räta på mig men inte luta mig bakåt, bak med axlarna, böja armbågarna, höja händerna en aning mm.
 
 
Här travar jag av Helge i lite längre och lägre form idag. Då ramlar jag lätt fram med mitt överliv. Skulle önska att jag sträckte lite på mig men annars ser det helt okej ut. 
 
Ett riktigt bra pass överlag tycker jag. Ett sånt där pass man aldrig vill avsluta. 
 
 

Jobb, marknad och häst.

Jobb och Rättviks marknad avklarades på morgon/förmiddag/lunch. Marknaden åkte vi väl egentligen till bara för att få stå i världens längsta kö och köpa langos. Hur gott?! Mumma. Marknadsnougat köptes också och så bar det hemåt igen. Tycker det är ganska mysigt att bara strosa runt där. 
 
Sen red jag och Emelie ut Helge och Willy i skogen. Det blev ett rent konditionspass, vilket vi inte gör så ofta som vi borde. Jag är av den åsikten att det är otroligt viktigt att hästen är lyhörd, avslappnad, mjuk och lydig hela tiden. Är det inte rider man övergångar, sidvärts osv till man kommer dit man vill. Våra hästar (egentligen alla i stallet) har en tendens att springa ifrån arbete en aning så vi tränar väldigt mycket tvärtom. Att de inte får dra iväg. Vi jobbar med halvhalter övergångar osv. Därför blir det mer sällan att vi rider fram hästarna ordentligt och får upp högre puls på dem (och oss). Det är ju dock en väldigt viktig del av träningen att låta hästen jobba framåt, sträcka på sina muskler, jobba igenom lungorna och kanske rasta av sig lite överskottsenergi innan man kan kräva det andra jobbet. Sånt gjorde vi idag. Skrittade fram, travade i lite högre tempo, galopp direkt från traven en ganska lång sträcka, skrittpaus och andra galoppen.
Hästarna kändes nöjda över att få länga sig en aning men Helge är så ovan att få springa fortare att han blir extra tittig då hehe. Jag hänger med andra ord lite löst ibland men det är bara att hålla honom mellan hand och skänkel och hoppas på det bästa =) Han tvärstannar inte, han flyger åt sidan bara, ibland in i den stackaren som är närmast =P
 
Imorgon tror jag det blir ett pass på banan.
 
 

Dålig början, bättre slut.

Usch vilken dag. 
På jobbet fick jag göra lite skitgöra som måste göras men inte är roligt, inte i två hela dagar iaf. 
Fick veta att delen till min trasiga telefon inte gick att få till Mora så jag har väntat 4 dagar i onödan och får stå ut med min gamla Xperia en vecka till (GAAAAAAAAAH) medan jag skickat vidare telefonen till Göteborg. 
Försäkte skämta lite med kassör på Mekonomen (vilken gubbe kan motstå att dra på smilbanden till tjej ca 30 som är trevlig och rolig liksom, han, tydligen), jag fick då med mig hjullager och smörjfett därifrån iaf, lite surare än jag var innan. 
Hämtade upp ridstövlarna som blivit omklackade och utlästade. De var fortfarande inte som jag vill ha dem, måste alltså lämna in dem igen. 
Förutom detta har jag haft "man ska ha husvagn" på hjärnan hela eftermiddagen. FATTAR NI?! Den tortyren...
 
Well, well. Endast i-landsproblem men ändock irriterande och störande av ordning. 
 
Dagens ridpass gick inte samma tecken dock! Eller ja....det gick mest bra. Galoppen var riktigt, riktigt bra. Traven lämnade lite mer i övrigt att önska (mer avslappning). Vi var tre som red ut och alla hästar var lite vääääl på. Helge var nog den som skötte sig bäst. Grande var såååå pigg och stark för stackars Elin. Idag hjälpte inte ens 1000 övergångar och halvhalter, förutom preciiis på slutet. Han jobbade dock på bra för det mesta men han var som sagt lite för på. Fast jag blir så glad av att se honom så pigg, fräsch och överlycklig. Springa i skogen är det bästa han vet, tom bättre än mat. 
Helge har blivit väldigt stark i galoppen och går att korta rejält med bibehållen kvalité nu. Han är så duktig och försöker inte dra iväg utan stannar och kämpar även om det blir jobbigt. Duktig. Vi gjorde lite tempoväxlingar i galoppen idag och vid ena "ökningen" blev han rädd för saker till vänster, höger, vänster så jag satt lite löst ett tag. Jag var dock beredd då jag vet vad han brukar reagera på. Nämligen saker som sticker ut ur den vanliga miljön. Rotvältor, stora stenar, andra färger på marken osv, (osv, osv, osv, osv).
Skit i det, galoppen var jättebra förutom det där och han är nästan lika stark i båda galopperna nu. Känslan när man kan sitta i riktigt kort galopp, behålla stödet på bettet och bara lägga på skänkeln så ökar hästen, länger på steget men är fortfarande lika lätt och "på plats" och bär sig själv. Love it. Äntligen har jag fått ordning på den där galoppen. Vilken tid det har tagit. Men med tanke på allt vi gått igenom är det inte så konstigt. Man kan inte jämföra någon annan häst med Helge för de har inte haft samma förutsättningar. Han har kommit långt ändå, mycket längre än jag en gång trodde.
 
 
 

Lösdrift vs stall.

Har ni läst denna artikel? http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/box-ger-fler-skador-an-losdrift.htm
 
Det handlar alltså om att hästar som får gå på lösdrift har mindre skador än hästar på stall. Jag är benägen att hålla med honom i typ allt han skriver MEN, det finns flera MEN när det gäller att ha hästrna på lösdrift tycker jag.
Jag har skrivit om det förut men här kommer några nackdelar.
 
- Man vet inte om hästen ätit ordentligt. Är den ranglåg, blir den bortjagad? Tappad aptit?
- Man vet inte om hästen gått på toa. Har hästen blivit sjuk kan det vara viktigt att veta, lika om den ätit, druckit osv. Det är svårt att veta om den går på lösdrift med andra hästar. 
- Plötsliga temp-förändringar över natten (vintertid). Fryser hästen?
- Det är inte roligt att släppa ut en svettig häst i hagen mitt i vintern kl 22 på kvällen när man kommer hem från träning. 
 
 
Om jag hade möjlighet att välja helt skulle jag nog hålla häst ungefär såhär.
 
05,00. Hästarna får något kg hö i boxen innan de får kraftfoder, gärna ur en foderautomat så jag slipper gå upp så tidigt ;)
05,30 De får gå ut i stor hage med stort vindskydd. De har fri tillgång på hö hela dagen eller får hö 05,30, 09,00, 12,00,15,00 osv om de inte kan få fri tillgång pga att de blir tjockisar. Självklart även vatten. Thermobar vintertid. 
De motioneras någongång under dagen och får sedan gå i hagen igen tills ca 22 då de får komma in på box över natten. De får så pass mycket hö att det ska räcka i stort sett hela natten. 
Har man en väldigt lättfödd häst kan den få äta ur smhn över natten eller komplettera med halm eller "sämre" hö.. 
Något sånt. Alltså mycket hagvistelse men ändå box över natten och mycket grovfoder. 
 
Det är både fördelar och nackdelar med lösdrift. Tror båda mina skulle kunna trivas med det men de skulle nog ha en ganska lång period att vänja sig och slappna av ute dygnet runt. Helge kan dock vara lite dryg på Grande ibland så Grande skulle kanske få ett chip runt halsen till en liten fålla där bara han kunde gå in haha. 
 
Ev att de har uteboxar där de har hagen precis utanför och boxdörrarna öppnas automatiskt kl 5-6 på morgonen. Hur bra hade inte det varit liksom! Hö ska finnas i hagen så får de kraftfoder sen när jag vaknat. Iom att de skulle ha uteboxar skulle de ha samma temp där inne som ute och man skulle inte behöva byta täcken. Hmmm....
 
Ja det är svårt de här med hur man ska balansera hästens bästa med sin egen bekvämlighet och hur allt med fodringar, insläpp, utsläpp, klippa eller inte, osv ska funka. Ett jäkla rännande är det när man har hästar iaf, det kan väl vi alla vara överens om =) 

Westernsadel.

 
Jag skulle vilja skaffa en westernsadel till Grande. Inte för att JAG känner att jag måste ha en utan för att det vore så kul om mamma och pappa kunde följa mig och rida ibland utan att jag måste gå bredvid och leda. I en westernsadel sitter man ju ganska säkert och jag kunde rida på Helge och ha dem i grimskaft. Jag är 100% säker på att de båda skulle älska att följa med ut i skogen. Om ni läser detta mamma och pappa så investera i en westernsadel som passar Grande så får ni följa med mig precis när ni vill. Jag är helt seriös. Faktiskt. Andreas kunde också hänga med utan att riskera att bli barnlös eller riskera att flyga av lika lätt. Vore jättekul faktiskt! Jag hade gärna betalt den själv om jag haft råd men det finns inget utrymme för det. 
 
 
 
 
Bara sadeln som fattas. Sen har vi en tvättäkta wild, wild west-outfit.
 

Veterinärbesök.

Ni behöver varken bli oroliga eller skadeglada, vi har bara haft ett planerat besök av veterinären idag. Båda blev vaccinerade och Grande fick tänderna kollade. Han har lite vågbett (som han alltid har haft), hade nån vass kant och tänderna är ganska slitna men ingen fara än. Nu har han fått botulismvaccin så i slutet på veckan hämtar jag troligen hösilage. 
 
Har fixat lite med en hage idag och hästarna har vilat. Helge har extremt mycket överskottsenergi eftersom han vilat igår. Alltså EN dag. EN! Knasboll. Roligt det ska bli att promenera dem imorgon när han vilat två dagar i rad...hehe. 
 
Igår blev hästarna skodda och det gick jättebra. Helge var superduktig och inte vinglig alls. Nu har de fina fötter igen men inga vinterskor. Jag har bestämt att det inte ska snöa förrän dagen innan julafton och då ska det dumpa minst en meter. Capish?
Helge har dock överrullningsskor och de har inga broddhål alls så de fick bli borrade så jag iaf kan skruva traktbrodd om min önskan om sen ankomst av snö inte slår in. Det här är också sista perioden för i år som Grande får gå oskodd bak. Han får göra det den snö- och isfria säsongen. 
 
I måndags gick jag en timme med Helge efter några tuffa pass över helgen. I söndags red både jag, Emelie och Elin ut hästarna i skogen. Elin hade Grande och hon red honom riktigt bra. Inte lätt att gå från c-ponny till en grov storhäst på 175. Hon fick jobba för det men han blev mjuk och fin efter ett tag. Dock väldigt pigg när vi red hemåt =) 
 
Igår tappade jag min älskade telefon i betonggolvet på jobbet =( Har tappat den flera gånger förut utan att den gått sönder men den här gången förstod jag direkt att det var kört. Både glaset och displayen sprack och den funkade inte öht. Har iaf lämnat in den på lagning och borde få den imorgon. Det hoppas jag för jag BLIR GALEN på den jag har nu, min gamla Xperia. Har blivit bortskämd av min LG som är sjukt snabb och aldrig nånsin hängt sig. Vilket i-landsproblem. 
Därför ska jag jobba i helgen. Trasig telefon hade jag inte lagt in i min budget, om man säger så. 
 
Något jag hade lagt in i min budget är en "julklapp" jag fick igår. Nämligen en ridhjälm! Jag har ju nyss köpt en ny Uvex som jag älskar men jag kommer inte kunna mosa under en mössa i den när jag ska rida i vinter och min vinterhjälm har jag haft i minst 10 år nu så den känns inte så säker. Den nya blev en Jacson Wen som jag vann på Tradera för 450:-, helt ny. Kap! 
 
 Nu ska jag ta tag i lite disk innan favorit-tvprogrammet börjar. Bonde söker fru alltså. Love it! 
 
 
RSS 2.0