Tömkört.

Båda hästarna blev tömkörda i morse när jag gjort klart stallet.  
Helge var först ut och han var jättefin! Avslappnad och alert. Travade bommar och gjorde massor av övergångar och han var duktig och blev inte rädd eller spänd en enda gång vilket nog aldrig hänt innan.  
Grande var lite stel i början men fin sen även han.  Gillar verkligen att lägga in tömkörning i vardagsarbetet. 

Idag fyller Helge 12 år!

Kiropraktor-besök.

Tidigare idag åkte vi till Orsa där Helge fick besöka kiropraktorn Eija Melchior som kommer upp några gånger om året. Det är ungefär ett år sedan han fick en genomgång sist så nu tycker jag att det var på tiden. Han har varit lite stelare i en sida och varit lite irriterad där en av bogmusklerna fäster i nacken. Han hade spänningar på ena sidan manken plus i nacken där jag trodde. Samt en del små spänningar i rumpmusklerna men pga hans svåra shivering är det sånt man får leva med och bara försöka underhålla, massera, stärka, hålla varmt och mjukt så gott man kan. 
 
Eija tyckte han var mycket finare i musklerna nu, att han byggt på sig rejält och var jämnare. Det var kul! Har ju sett det själv med men det är roligt att höra att någon utomstående också märkt skillnad. 
 
Nu ska han få promenera i två dagar sen kan jag rida igen. 
 
 

Funderingar.

Jag har försökt sälja min dressyrsadel ett tag nu men eftersom den är så dyr och för att det är ett ovanligt märke så är det svårt. Jag vägrar sälja den billigt då den är värd nästan 20´ och jag vill inte ge någon form av avbetalning heller. Skickar man iväg den till någon förmedlare tar de stora summor i provision också så nu funderar jag faktiskt på att behålla den.
Red Helge i den idag och det kändes riktigt bra! Galoppen framförallt var två steg bättre än nånsin ute och sadeln är ju så skön att sitta i, man hamnar i position direkt tack vare de stora knästöden och djupa sitsen. Alla gillar inte det men det gör jag. 
Frågan är väl hur man kommer undan med att ha två svindyra sadlar som den hobbyryttare jag är, men som sagt, sälja iväg dressyrsadeln alldeles för billigt eller behålla och ha stor nytta av den? Hoppsadeln gör jag mig aldrig av med, det är den bästa sadel jag suttit i utan tvekan.
 
 
 
 

Framsteg.

Helge börjar bli lite finare i både hull och muskler. Känns bra i mattehjärtat att äntligen hittat rätt bland foder och tillskott, plus bra träning förstås. 

Tömkörde Helge på banan och han var superfin och lugn. Imorgon får de vila för då ska jag hämta hö innan jobbet. 

Min helg.

En bild som inte har något med inlägget att göra. Tycker bara den är så fin. Kass kvalité tyvärr för den är tagen från film med mobilkameran.
 
 
 
 
 
Så skönt att ha ledig måndag efter en jobbhelg. Den här ledigheten var extra välbehövlig efter en ganska tuff helg. Jobbade 05.30-13.30 på lördagen, till stallet fort som tusan och fixa där samt gå en kortis med hästarna och efter det hem och duscha, byta om, göra mig i ordning, laga mat och äta på mindre än en timme och vidare mot serveringsjobb från 17-23. Stress och full fart bland pensionärer, champagne-glas, buffé och disk. Spring i trappor, tunga lyft och prat med trevliga kollegor. Gillar mitt extrajobb skarpt, även om det inte är något jag skulle vilja jobba med på heltid.
När jag slutade och åkte hem var det grodor ÖVERALLT tills jag kommit av den där förbannade ön (Sollerön, känt för att ha enorm population av de där djävulsdjuren). Min största fobi ever. Galet vidriga små djur.
Väl hemma spelade min granne gitarr så jag inte kunde sova. Mina 4,30 timme tills klockan ringde stressade mig och det blev ju inte lättare att sova av det heller. Bankade i väggen och berättade vilken jävla idiot han var tills jag somnade av ren utmattning och försov mig till söndagens jobb. Sladdade in på jobbet 06 så jag blev bara en halvtimme sen och resten av jobbdagen gick bra trots väldigt lite sömn. 
 
Blev bjuden på mat hos mamma och pappa (hade nog inte orkat laga någon mat själv så det var perfekt!) och red Helge på kvällen. Hur underbart att det är ljust så länge nu? Han var ganska fin igår med som sist jag red men lite spänd emellanåt så jag fick börja om många gånger. Fin, rädd för något, halvhalt eller övergång, fin, rädd igen osv. 
DOCK så slappnar han av mkt fortare nu än för bara någon månad sen. Igår såg vi t ex två travhästar i full fart 50 m bort och han blev så nyfiken att hela han skakade, sen skrittade vi någon minut och sen var det bra med det. Förut hade han tittat efter dom där resten av veckan =P
 
Idag blev båda hästarna skodda. Broddarna, sulor och Grandes bakskor kastade vi åt helvete och firade in sommarskorna med en promenad i skogen nu på kvällen. Brukar aldrig rida samma dag som de skos, inte Helge iaf, Grande skulle inte märka någon skillnad, han är lite mer rejäl och tålig. Vi gick 1,5 timme och det var både hagel, regn och solsken. Glada hästar och matte var glad att fötterna inte gjorde ont. Har fått lite problem med fötterna när jag börjat springa längre pass men nu har jag köpt "pelotter" (trampdyne-inlägg) som verkar funka fint. 
Det var min helg det.
 
Grandes nyskodda tassar i stallet och i skogen. Han har vanliga skor medan Helge har överrullningsskor fram pga sina (gamla)(ta i trä) hovledsproblem. 
 
 

Upp som en sol och ned som en pannkaka...fast tvärtom.

Vilken skitdag det har varit på jobbet idag alltså. Ingenting gick rätt och jag hann inte alls med allt jag ville. Ja, ja, jobbar ju i helgen också så får väl ta igen det då. Usch har varit på krigsstigen hela dagen och jag tror inte någon i fabriken undgick det haha. Som tur var så släppte ilskan så fort jag kom hem och Helge levererade ett toppenpass i skogen så nu är jag på rosa moln istället.
 
Red i skogen och var SÅ noggrann och fokuserad, lämnade inget åt slumpen och hade en tanke bakom allt och fick resultat därefter. Han har alltid varit svår att jobba ordentligt i skogen och få honom avslappnad men nu har det gått framåt rejält senaste månaden. Galopperade en längre stund som uppvärmning sen skrittpaus och efter travade vi länge och jag satt ner. Gissa om jobbigt! Skrittade och vilade lite sen galopp igen innan vi skrittade hem. 
Han var superfin att rida 95%, de restrerande 5 blev när han blev trött och lite stretig. Måste lära mig känna det där innan han blir för trött.
 
Igår skrittades båda hästarna en timme i skogen och i förrgår blev det en kort promenad. I tisdags åkte vi till ebben igen på kvällen och red i solnedgången. Sjukt underbart! Tränade på förvänd galopp på stoora, stora volter och Helge var så duktig.
 
 

Fantastiskt!

Varje vår innan snön smält uppe i bergen blir det ebb där Orsasjön och Siljan är långgrunda.  Framförallt på Orsa camping blir ytan som är fri från vatten enorm.  Och såklart SÅ. JÄKLA. FANTASTISKT att rida på.  Underlaget är bra och känslan att rida där är helt obeskrivlig! 

Åkte dit med Helge och Andreas idag och A filmade och fotade lite.  
Helge som är markskygg var jättespänd först men lugnade sig skapligt sen och kunde tom galoppera i vattnet, vilket var underbart! 
Himla härligt ställe och perfekt att t ex träna förvänd galopp eller kondition då man ju har enorma ytor att röra sig på.  

Åker nog dit nån gång till i veckan. 

Den här bron man måste över tycker inte Helge är farlig alls. Marken på ebben - farlig,  men inte en smal bro haha. 

Detaljer.

Jag använder oftast ett tredelat anatomiskt bett på Helge varvat med ett rakt Beris med tungport. 
Han trivs bra på båda men blir lite stark på det raka när jag rider ut. 

Grande har antingen ett smalt Myler eller pelham och ibland det raka från Beris om han tömkörs. 

Helge får gå med pelham om vi är många som rider ut vilket vi var igår.  Han blir så spänd så jag knappt får kontakt med honom. Han bara studsar och far runt så lite mer koll hade behövts för att få lite flyt i ridningen. Vi får väl rida tillsammans oftare för sådär löjlig och laddad får man inte vara bara för att det tillkommer flera hästar.  Knasgök. På slutet fick han lov att trava sååå sakta och kort för det hade han gjort själv innan så då fick han minsann fortsätta. Trött i både kropp och huvud efter.  Vila idag och imorgon tror jag vi åker till ebben! Wiii! 

Paus I högskoleprovet nu.  

Jogg

Ibland när jag är ute och springer får Grande följa som handhäst. Han är jätteduktig på det, håller sig på sin sida i rätt tempo. 
Idag tog jag med mig båda på en tur i skogen. Tänkte lära Helge kunna springa som handhäst också och det optimala vore att kunna ta med båda och springa en timme i skogen. Tre flugor i en smäll! Dit är det dock en bit för Helge ville springa mkt fortare än oss andra och han inkräktar alldeles för mycket på "mitt space" än så länge.  Fick stanna och flytta honom några gånger men han förstod och höll sig på plats sen. Nu ska jag bara lära honom att jogga i kort och långsamt tempo. 
Kanske får han vara inspänd nästa gång. 


Förutom att det var spöregn, sjukt lerigt och blött så var det ganska kul, och jobbigt! 

Typisk lerig vårhäst. 

Tandfix

Idag fick båda hästarna tänderna kollade.  Det var i juli sist så det kändes dags nu. Brukar kolla med högst ett års mellanrum. 

Helge som har en gammal fraktur på en tand såg fin ut, bara lite som behövdes slipas bredvid den tanden som gått av förut och Grande blev bara lite raspad på utsidan mot kinden.  Man vill ju inte raspad ner tänderna i onödan så det var skönt att de var så fina i sina munnar. 

Tog faktiskt ut Distriktsveterinären för nu har de gått tandkurserna i Uppsala och är mer pålästa.  Förut åkte jag hellre till klinik.  Eva var otroligt noggrann och duktig och hade alla möjliga instrument,  bl a en behändlig slip som hon använde på Helge.  

Skönt att ha det gjort! Bara att rida vidare.  Extra skönt att Grandes tänder är i bra skick trots hans ålder och att Helges gamla fraktur inte verkar ställa till med så mycket problem. 

Äntligen!

Nu har det hänt! Sandvägarna är frammeeeeee! Känner mig som ett barn på julafton, så glad är jag för det. Som ett helt barnkalas. Våra vägar är verkligen outstanding! På riktigt. 
Igår tömkörde jag Helge i skogen en timme. Bara i skritt, långt och lågt inspänd. Efter det var han sååå himla fin idag! Det var en såndär FANTASTISK ridtur. Jag testade sadeln utan padd och schabrak innan jag red iväg och kunde plocka ur inläggen ur padden så det känns bra att han musklat på sig en aning. ÄLSKAR min sadel btw. Den är som gjuten för mig och mina ben. Så glad att jag slog till och köpte min Butet, det är underbara sadlar. 
 
Hur som helst, red ut i skogen idag och det var ren styrketräning för Helge som stod på schemat. Gjorde massor av galoppfattningar, övergångar, tempoväxlingar och han var så fin! Det roligaste var på slutet när jag travade i en fin form med lätt hand, fattade galopp och hoppade över en stock sen travade vidare och allt helt lugnt, inget krångel, inga spänningar utan bara trava vidare i bra form efter. Helt okomplicerat. Det är så jag vill att han ska vara. Så välriden och avslappnad att vem som helst kan rida honom. Dit är det LÅÅÅÅÅÅÅNGT haha, men varje dag är ett steg ditåt. 
 
Till veckan blir det någon galoppintervall och kanske en tur till ebben i Orsa om sanden kommit fram där. Det är verkligen det roligaste man kan göra på hästryggen. Tänk er en ridbana som är kanske 500 * 1000 m med Siljan och skogen på en varsin långsida. Det måste bara upplevas, går inte att beskriva i ord. 
 
 
 
14 nyanser av brunt =P
RSS 2.0