Lyckopiller.

Båda hästarna var så fina idag! Mina lyckopiller. 

Grande tömkörde jag hemma på banan där han fick trava igång långsamt och bli varm innan jag höjde kraven lite. Jag fick göra ganska många ordentliga övergångar men efter det var han väldigt lydig och på hugget. Fin ökad galopp utan att bli överilad som den har en tendens att bli. 

Han ska bara få gå halvdagar på gräs nu för han börjar bli för tjock. Lite hull är bra på gamla hästar så de har något att ta av om de blir sjuka, men Grande börjar få för mycket nu. Det kan börja slita på leder osv om han blir för stor så nu halverar jag hans betesgång så han får gå lika som Helge. 

Helge red jag på ängen bredvid banan. Hade ganska långa tyglar med bara ett väldigt lätt stöd i handen och fokuserade bara på att han skulle vara kvick på mina hjälper. Vilket han också var. 
Travade några steg i varje varv där han hade huvudet nästan i marken och var väldigt avslappnad. Det är det jag är ute efter just nu. Att han slappnar av helt, inget annat. 

Ang min julafton igår så fick jag hem 4 saker från Skara hästsport som jag fått beställa för stipendiet jag fick. Det var 20% på allt där i helgen så jag gjorde ett jäkla klipp faktiskt. 
Två av sakerna var dessa:Ett cooler-täcke att ha i transporten och efter träningar när det är varmt ute och ett träns, Rambo micklem. Tycker inte de är så snygga men de verkar funktionella och många hästar verkar trivas med dem. Även Helge som ju kändes toppen idag. Ska testa det med clipsen sen också. 
Vad de andra sakerna är får ni se sen. Sparar det roligaste till sist ;) 

Julafton!

Idag har det varit julafton hos mig! Wiiii!
Visar imorgon.

Tog en promenad med Helge idag och Grande fick tänderna fixade. Det var inte så mycket att fixa utan han såg relativt bra ut trots hans ålder. Skönt!

  

Backa.

Jag har bestämt mig för att backa några steg med Helge. Han är så spänd, tittig och uppmärksam på saker hela tiden vilket betyder att han inte accepterat mig som ledare riktigt. Han känner att han måste ha koll själv, att inte jag har full koll på situationen liksom. 
Jag är trött på att han inte går att påverka när han blir så spänd. Går varken att gasa, bromsa eller göra nånting vettigt alls med honom då. Det gör mig frustrerad för det tar lång tid att få honom att lugna sig. På det sättet är han den svåraste hästen jag nånsin hanterat. Många hästar kan man säga till på skarpen att nu får de faktiskt lyssna, det funkar inte på Helge. Det funkar inte heller att låtsas som ingenting, klappa, prata, stanna osv, osv. 
 
Kommer jobba med honom mycket från marken nu då han måste lita på mig till 100% där först. Sen skritta på långa tyglar i skogen utan krav där han får titta på vad han vill hur mycket han vill.
 
Jag är ganska hård i min "uppfostran" när det gäller hästarna. Jag tycker att de får lära sig om det är något de tycker är läskigt. Att de ska lyssna på mig oavsett. Jag har tyckt att de inte behöver stanna och titta på allt utan bara gå om det är det jag ber dem om (inte under press utan bara gå förbi med lösa tyglar typ). Men ja, jag får tänka om när det gäller Helge. Måste ge honom mer tid när det gäller allt och ha extremt mycket tålamod. 
 
Igår red jag honom på en äng hemma och där känner han sig skapligt trygg och kan jobba på bra. 
 
 
 
Jag har kommit fram till att jag har för långa ben till hoppsadeln jag provar nu. Det är en 16,5" och rumpan får plats utan problem men jag har för långa ben, tyvärr. Men iom mitt nya upplägg har jag ingen brådska med att hitta en annan hoppsadel. Dressyrsadeln ligger ju bra och jag älskar den. 
 
 

Morgonstund...

...har guld i mund, som det ju faktiskt heter.

Cyklade mot stallet 6.15 i morse. Så himla härligt! Vindstilla, klarblå himmel och varmt redan så tidigt. 
Släppte ut alla hästar och mockade innan jag åkte hem och pluggade matte några timmar. 

Vid lunch sprang jag en omväg till stallet och bytte hagar på hästarna sedan hem och plugga lite till. Nu får jag börja tänka till ordentligt med matten och det är tur att förra kursen jag läste sitter kvar. Räta linjens ekvation sitter som ett rinnande vatten och det ska bli kul att tillämpa bl a den på andra, svårare sätt än jag gjort tidigare. Det känns bättre den här gången, mitt tålamod är inte alls lika dåligt. Än. :)

Snart ska jag rida Helge en sväng hemma på gården. Ängen eller banan blir det. En liten nystart från gårdagen då han var jättespänd och jobbig. 

Morgonhälsning från Helge och vår räsercykel.


 

Sommar!

Äntligen lite sommarkänsla! Sitter ute och solen samtidigt som matteboken ligger bredvid på ett bord tillsammans med en flaska vatten. Har kört fast lite nu men det var inget oväntat. Det kan kunde ju inte gå så plättlätt hela tiden, det har jag ju förstått. Ska låta det jag gått igenom nu sjunka in lite och lägga ned tempot en aning. Igår vaknade jag 5 av mig själv och klev upp direkt för att ta ut hästarna. Idag ringde klockan 6.15 och jag var SÅ trött. Vaknar aldrig pigg av klockan, bara av mig själv.

Hästarna har betat 4 timmar idag sen red jag ut Helge med Emelie och Willy. Det gick skit. Bara att glömma och börja om imorgon. 
Var in på stan tidigare och köpte lite bra förvaring till stallet till alla dessa flaskor, burkar och tuber som stått på hyllan. Nu är det ordning och ser snyggare ut. 

 Skönt med en ledig helg med fint väder! Och bara tre dagar kvar på jobbet innan semestern dessutom :)

Framtid?

Det finns en utbildning som jag SÅ himla gärna vill gå. Det är inte veterinär utan något mer realistiskt, något jag egentligen jämt drömt om utan att veta om det själv. Vi får se. Just nu är fokus på att klara mattekursen och göra ett fantastiskt högskoleprov :) Jag skrev 1.2 på det första som jag inte pluggat öht till så lite måste jag kunna höja mig tycker jag. Till 1.9 åtminstone haha. 

Redo. Typ.

Dräkten är prövad och frisyren planerad. Jag är redo men ändå inte. Har känt ett tryck över bröstet hela dagen och gick hem en halvtimme tidigare från jobbet. Jag vet hur jobbigt det kommer bli imorgon. Jag vet hur hopplöst och tröstlöst det kommer kännas. Jag vet hur ledsna alla kommer vara och jag vet att det inte finns något man kan göra där och då. Man får bara acceptera och låta sig vara ledsen. Länge om det är det som krävs. Man ska inte hålla sånt inom sig. 
Det känns så konstigt och tomt.
Jag har inte fattat att mormor är borta än. 

Min helg kommer bara bli lugn och fin med familj, hästar och hjälpa syster med hundarna. 

Apropå hästarna så har Grande lösgalopperat och Helge skrittade jag ut genom byn med sällskap av A på vägen tillbaka. 

Effektiv och saknad.

Effektiv dag idag. Jobbat 05,30-14 sen hem på lite mellanmål och vidare till stallet där jag motionerat båda hästarna och fixat stallet. Väl hemma har jag pluggat matte duktigt. Den kursen jag ska göra nu motsvarar både matte c och d vilket känns ganska....otroligt om jag klarar det. Jag har alltid haft väldigt dåligt tålamod när det gäller matte men just NU går det bra och känns jättekul. Jag hoppas jag kan få godkänt i matte 3c för då blir jag faktiskt stolt över mig själv. Matte D på min tid på gymnasiet var liksom ett skämt. Något jag ALDRIG ens skulle överväga att ge mig på. Men nu är det andra tider och jag ska iaf ge det ett försök. TUR att jag har världens bästa lärare här hemma som är väldigt smart och pedagogisk. Han lär mig och har tålamod trots att jag blir grining emellanåt. Min klippa. 
 
Testade hoppsadeln jag har lånat hem idag och den var toppen att rida i. Helge verkade också trivas med den och jag fick en bättre position än i min Prestige. Hade ett annat bett nu än sist jag red och det ska jag nog lägga undan för han trivs inte riktigt på det. Ett tjockade, rakt äppel-bett som nog är lite för stort. Man ska inte proppa hästens mun full i onödan, det finns liksom inte så mycket plats till att börja med. Anledningen till varför mina hästar aldrig kommer få ha kandar i munnen, det känns inte snällt. Frida Hallgren är ett bra exempel på att man kan rida lika bra på träns även på tävling. 
På tisdag kommer en sadelutprovare och hjälper mig kolla om nya sadeln kan stoppas om osv, om den ligger så bra som jag tycker mig se. Den känns iaf mycket bättre än min andra plus att Ogilvy-padden passar klockrent, vilket den inte gjorde på den andra riktigt. 
 
 
 
Grande har lite problem med munnen just nu och tandläkare är bokat på måndag. Han krånglar lite när han ska tugga hö så han slipper bett i munnen för tillfället. Longerade honom på ängen bredvid banan idag så han fick röra sig lite iaf och mjuka upp sig. Han fick såklart lite tokryck som han alltid får på lina men skötte sig mestadels bra och var mjuk och avslappnad på slutet. Tänk om man fick fram den där traven med höga, luftiga steg även i ridningen, den han har när han busar =) 
 
Jobb imorgon sen är jag ledig resten av helgen och har 3 arbetsdagar kvar innan semester nästa vecka
.
På fredag ska jag på mormors begravning vilket jag knappt har fattat än. Det finns liksom inte i mitt huvud att hon är borta. Det känns så konstigt. Det känns som om jag kan åka och hälsa på henne på boendet när jag vill precis som vanligt. Vill inte vakna upp ur den tanken heller. Det kommer bli för jobbigt....
Min familj och släkt är så nära. Vi är som italienare. Family first. Är så glad att ha en stor familj och släkt där alla finns för varandra oavsett vad. Tur att vi har varandra på fredag. Önskar min kusin som bor i USA kunde vara med också men jag vet att hon kommer tänka på oss och mormor där hon är. Vi får försöka stötta henne härifrån så gott det går. Min mormor betytt väldigt mycket för många personer. Hon var otroligt omtänksam och frågade ALLTID hur det var med alla. Hon ville att alla skulle må bra, då kunde hon vara lugn. Hon blev så genuint glad när vi kom för att hälsa på henne. Hon älskade naturen och att åka till Norge eller norrland t ex på resor. Vi har alla många minnen från henne, både i huvudet och i form av stickade halsdukar, sockor, mössor, dukar, väggbonader osv då hon älskade handarbete bl a. En gång gjorde hon ett tappert försök att lära mig virka men med min brist på tålamod gjorde att det inte blev mer än något som kunde liknas vid... ja jag vet inte. Ett karottunderlägg möjligen. Och inte ett runt och fint sådant kan tilläggas. 
 
Under en tid när jag gick på högstadiet gick jag till mormor och morfar efter skolan varje dag och hämtade vår hund Lufsen som jag tog med på bussen hem. Bjöds på mat och glass innan jag gick och blev allmänt bortskämd. Det saknar jag, men mest av allt saknar jag hur hon snusade en i håret när man kramade henne och hur hon höll min hand i sin den sista tiden när jag hälsade på. Jag hade gjort vad som helst för att få träffa henne en enda gång till. En enda. 
Man får hoppas att vi gör det på ett eller annat sätt igen.
 
 
 
 

Igångsättning.

Igår bestämde jag och Ingela att Helge ska sättas igång. Jag får ta det ansvaret själv och sätta igång honom som jag själv tycker, jag har ju en viss erfarenhet av det ;) Känns han inte helt 100 åker vi tillbaka och behandlar igen bara eftersom den första behandlingen gav så bra resultat. Kan hända att det behövs en extra boost, inga konstigheter. 
 
Red ca 50 min igår med lite mer trav. Första traven var han jättefin och trevlig sen började hästarna stissa upp varandra lite så då fick han svårt att koncentrera sig, kontrollfreaket. Idag blev det bara en promenad på 45 min. Kör ridning med trav varannan dag och skritt/promenad varannan. 
 
 
 
Idag har jag lånat hem en hoppsadel som jag ska testa imorgon. Min är lite tajt runt manken på Helge nu men jag kan inte värma om den bredare för då kommer den för nära manken. Den här nya ligger perfekt med Ogilvy-padden men lite nära manken utan. Ska fundera lite och nästa vecka kommer en sadelutprovare som ska hjälpa mig kolla (om jag får låna den tills dess) den behöver stoppas om så det kan mkt väl vara så att den kommer upp lite till från manken då. Testar rida i den med padden imorgon för att känna hur den känns att rida i först och främst. Det är ingen dyr sadel utan en likvärdig med min. Hoppsadel ska vi ha för att jobba bommar, klättra och rida konditionspass med, resten blir i dressyrsadeln. 
 
Det är nu bestämt vad jag ska använda mitt stipendium till och det ska jag visa er om några dagar =D 
 
Ang att byta bil så är det lagt på is. Min bil är lagad och är för bra för att byta bort egentligen. Smartare att inte dra på sig någon mer dyr månadskostnad i nuläget också. 
 
5 (!) arbetsdagar kvar sen får jag semester! Som den huvudsaken-hästarna-har-det-bra-tyckare jag är så gör inte den här kalla sommaren mig så mkt. Perfekt hästväder med lite blåst ibland och någon regnskur då och då som håller insekter borta. 
 
De va de hele. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ryggskydd.

Nuförtiden rider jag med ryggskydd när jag rider. När jag var yngre hade jag säkerhetsväst men den var så obekväm så i många år hade jag inget alls, bara hjälm. Sen såg jag en hoppryttare som tävlade med ryggskydd och tänkte att jag skulle prova rida med det. Hade det när jag åkte mycket snowboard och skoter och det är inte alls lika obekvämt som väst. Skyddar inte riktigt lika mycket heller förvisso men bättre än inget och bättre än något man tycker är obekvämt och jobbigt att ha på sig. Jag är rädd om min rygg och när man har en häst som är löjligt vig när han börjar bocka så känns det som en väl värd investering faktiskt. 
Mitt är från Sinisalo men det finns säkert billigare märken om man vill testa. 

Midsommardagen.

Skön dag idag! Sovmorgon och lyxig hotellfrukost hos mamma och pappa. 

På eftermiddagen tog vi med Helge till Orsa och testade honom på mindre volter. Han kändes toppenfin faktiskt och såg även bra ut på filmen som Andreas filmade. Det återstår att höra vad Ingela säger och även om han håller för hårdare ridning framöver eller mår bäst av att ta det lugnt. Han får vara kvar hos mig oavsett så jag känner mig inte så orolig, även om det såklart vore jättetråkigt om han inte går att träna med.

 

Midsommar!

Vaknade tio minuter innan klockan i morse och var i stallet strax efter 06. Skönt att vara där tidigt och vara klar med utsläpp, mockning, fix i stallet och ridning av Helge innan 9. 

Skrittade i skogen och övade på halter och tempoväxlingar. Han var pigg men lite olydig, vilket inte är så konstigt när jag bara får rida 30 min om dagen och bara göra det absolut mest grundläggande, start och stopp. 

På måndag får vi se om jag får trappa upp eller skritta ett tag till. 

Har ävenätit lunch med familj och vänner och tittat på majstångsresning hemma i byn som varje år. Mysigt! 


Bffs

Bästisar. Partners in crime. Helan och halvan. Det roligaste.

Något av det roligaste jag vet med ridning är markarbete. Jobba över bommar och små hinder med lydnad och styrka. Det längtar jag efter och om Helge blir bra kommer det bli mycket sånt för att stärka honom och hålla honom rörlig. 
I den här filmen rider jag en nyttig och bra övning för både lydnad och styrka. Har man inte med sig yttersidan går det åt pipan, vilket ni får se prov på =)
Att rida med ytterhjälperna, kunna göra bra avsaktningar och bra fattningar samt ha med sig hästen i vändningarna får man träna på.
Just här är inte Helge vidare lydig eller välbalanserad men det är mest övningen jag vill visa. 
 
 

John Walmsley.

Egentligen vet jag inte hur jag ska tacka den här mannen. Mr John Walmsley från England. Eller Storbritanien som det väl heter. Det var ju han som opererade Helge back in the days, det var väl 2008 om jag inte minns fel.
 
För att vara en av VÄRLDENS absolut bästa veterinärer är han oerhört ödmjuk, trevlig och ger ett genuint uttryck. Att han verkligen VILL hjälpa till och att ens häst ska må bra. Det är en ära att ens ha träffat honom öht och jag har träffat honom fyra gånger samt fått hans telefonnr till hans dåvarande arbetsplats i England (http://liphookequinehospital.co.uk/) hans mail OCH hans HEM-TELEFONNR. Fattar ni hur hjälpsam han är när jag fick möjligheten att ringa hem till honom om jag undrade något om Helges rehabilitering. Det är banne mig stort av honom. Jag hade ju ingen att fråga i Sverige så han ville väl vara tillgänglig så Helges tillfrisknande skulle gå så bra som möjligt. 
Jag har mailat med honom flera år efter operationen och trots att han gått i pension nu och bara håller föreläsningar som jag förstått det (som bl a Nino i Borlänge gått på) så svarar han på mindre än en halv dag. Så himla proffsig och underbar människa. Även hans fru var jättetrevlig och frågade hur det var med min häst osv när jag fick träffa henne. Tänk att alla stenrika människor faktiskt inte är översittiga, överklass-snobbar. 
 
Här syns han från ett återbesök i Ultuna. Tror det var det andra efter operationen. Han är den långa, ståtliga farbrorn som syns precis i början. Eliana var med som medhjälpare och fick springa med Helge medan jag lyssnade på vad veterinärerna sa. På filmen kan man även se Helges implantat som sitter mellan två halskotor i halskotpelaren, c4 och c5 tror jag. Det är så längesen nu att jag ibland inte ens tänker på att det har hänt. 
Sen släpper jag honom i riktig hage första gången efter operationen plus en liten promenad i skogen som jag inte vet varför jag klippte in =P
 
 
 
Vilken resa vi gjort sedan dess alltså. Helge är troligen fortfarande den enda hästen i Sverige som genomgått den här operationen. 
När han var 3,5 år och han fick dommen wobbler/slinger trodde jag inte att han skulle leva till sin 4-årsdag ens. Nu är han 11 och trots alla skador genom åren så är hans liv ändå över förväntan och det har vi John att tacka för. Det är helt sjukt vad den här hästen har lärt mig saker. Vi har inte kommit långt i hans utbilding men frågan är väl om inte det han lärt mig är värt mer i det långa loppet. 

Helgjobb, bil och hästar.

Idag har jag varit ledig efter min jobbhelg. Att jobba helg är verkligen inte så hemskt som man tror. Det går faktiskt riktigt bra, bättre än vardagarna tom, även om det är tråkigt att masa sig upp skittidigt när ens tröttmössa som ligger bredvid får sova vidare. 
 
Jag och Helge skrittar våra 30 min varje dag och imorgon eller onsdag ska jag kolla honom på volt i trav sen prata med Ingela om hur vi går vidare. Ska bli spännande. Han har då levt rövare i hagen i stort sett varje dag så jag tror knappast han har så ont. 
Han blir bättre i hullet för varje vecka men det går sakta. Har får gå på gräs några timmar varje dag och får fri tillgång på jättebra hö men han äter tills han blir mätt och inte mer. Han är ingen häst som står och äter oavbrutet tills maten är slut, vilket hade varit bra nu, under en period. När och om jag får röra honom mer kommer han få mer kraftfoder såklart, han får redan mycket för att röra sig så lite som han gör men eftersom det är foder som nästan inte innehåller socker och stärkelse alls så verkar det gå bra ändå. 
 
 
Grande har blivit riden av Maria och Andreas de senaste dagarna. De två ryttarna är nog av lite olika karaktär ;) 
Maria som är supernoggrann och en jätteduktig ryttare och så Indian-Andreas som rider barbacka i galopp genom skogen, haha. Fattar inte hur han kan rida barbacka i alla gångarter, helt själv, när han inte ridit mer än 10-15 ggr kanske. Grande han är nöjd med båda han, som den gamla ridskolehäst han är. Gör det han blir tillsagd.
 
 
Förutom hästarna så håller jag på att kolla på ny bil. Min är just nu på verkstad men jag hade tänkt byta redan innan den började krångla. Har tittat på nyare modeller av en sån jag redan har, för förutom det här felet har min bil varit outstanding! Inget krångel alls på 4 år och tar sig fram ÖVERALLT. Så det är mycket att tänka på. Byta eller ha kvar? Bensin eller diesel? Stor motor som orkar dra eller mindre som inte har lika hög bränsleförbrukning, fler mil och billigare eller färre och dyrare? SVÅRT är det. Ska se vad hela kalaset för min bil går på och vad det är för fel innan jag bestämmer mig för hur det blir. Det ska ju bli en vettig månadskostnad också så jag har råd.
Har testkört två iaf varav den ena var riktigt fin att köra, samt hade lika stark motor som min. Har en 2,5 Ls V6:a i min så det är lätt att andra bilar känns klena när man jämför. Den andra jag testade var jättefin utanpå (tydligen så bryr jag mig för mycket om ytligheter men man vill väl ha fin bil när man ändå köper ny hehe) men kändes inte bra att köra. Har två till jag funderar på men som sagt, får se hur det går med min först. Just nu har jag farfars 740 och det går ju bra det med ;) 
 
Nu hoppas jag det blir lite varmt och fint väder framöver. Jag är badsugen! På midsommar kan vi väl iaf slippa regnet som ska komma =(
Hästarna tycker förmodligen detta är väder är perfekt dock. Idag har det blåst och knappt varit några insekter alls och inte för varmt.
 
Så underbart att våra hästar har stora marker att röra sig på. Det tycker jag är jätteviktigt. 
 
Idag har jag byggt en till gräshage där båda hästarna ska få gå halvdagar i i veckan, sen flyttar jag Helge till vinterhage när jag börjar jobba. 
Har även cyklat till stallet * 2, sprungit med Andreas, diskat och tvättat en maskin med mina Converse så nu hoppas jag de blir vita igen. Ett par såg då ut att se skapliga ut. Finns nog inga snyggare skor än ett par riktigt vita Converse men köpa nya när de gamla inte ens är slitna känns ju tokigt så det gör jag inte. 
 
Lyxvecka på jobbet den kommande veckan då jag bara jobbar 2,5 dag men får betalt för 5. Skönt att jobba på industri ibland =) 

Mer än duger för mig.

Äkta kärlek. Finns inget som ändrar det. Finns ingen som kan ta ifrån oss det. Finns inget som andra gör som förminskar min kärlek till mina hästar. Att jag inte kan träna hårt med dem JUST NU, har jag förlikat mig med. Hade varit alldeles för jobbigt annars. Det är otroligt skönt att jag kan anpassa mig så lätt utan att gräva ner mig. Bara vara nöjd med deras sällskap, inte kräva att de ska uppfylla mina drömmar för att de ska duga för mig. 

Mina hästar betyder mer än så <3

Hemmafru.

Ledig dag idag! Älskar mina långhelger som infaller en gång i månaden. Ledig fredag-måndag och börjar jobba morgon på tisdagen. 

Lät hästarna gå på gräs länge i morse medan jag donade i stallet och sen red jag Grande. 
Han var väldigt stel i början, jag fick göra 100 000 övergångar innan han var någorlunda mjuk och ridbar. Han blir dock en helt annan häst att rida när han är varm och mjuk. Från gammalt ök till riktigt trevlig att trimma på. Han är så välutbildad så vill man lära sig nya saker är han en perfekt läromästare. Byter rent osv, inga hopphästbyten där inte. 


Diskade, tvättade en maskin och gjorde lite ärenden på stan innan jag stängde ihop en fiskgratäng som var klar lagom tills A kom hem från jobbet. Vilken hemmafru va? :) 

Red Helge på kvällen och han kändes fin och glad. 

Längtar tills jag får träna igen! Om det blir på Helge eller någon annan häst i framtiden får tiden utvisa, jag har tålamod. Mina hästar betyder så mycket för mig så jag kommer ALDRIG sätta mina egna "behov" före deras. Jag har inte råd med tre hästar, och absolut inte tid, så blir det inget mer träna med Helge får jag vänta. Det är okej. Men det lockar liiite att åka till Vechta och hämta hem en ny stjärna :)  

Ridning.

Skrittade Helge mina 20 min idag igen. Gick wild and crazy och tog andra varvet idag. Han kändes fin och pigg. Inget sadeltvång alls idag heller. 
Masserade honom länge med massageborsten både före och efter. Hästarnas favoritplats, gräshagen.

 

30 år.

Jag känner mig inte som 30 år men om lite mer än två månader är det precis vad jag är. Har varken hus, barn eller Volvo och känner ingen stress att skaffa det heller faktiskt. Om något/några år möjligen. 
 
Husdrömmar har jag haft länge men jag vet inte om jag skulle våga ta steget och köpa hus redan ändå. Det är ju förmodligen ens livs största investering så det är nog något man ska tänka länge och ordentligt på.
Att få rita sitt eget hus och stall vore min allra största dröm dock och jag och Andreas ska faktiskt göra det i ett av hans CAD-program tänkte vi. Bara på kul, men ändå veta lite hur vi kanske vill ha det i framtiden. Jag älskar att "rita" hus i mitt huvud och tänka ut smarta lösningar, fina inredningsdetaljer osv. Har en vän som är byggingenjör också så får kanske anlita henne som hjälp om det blir verklighet att bygga hus någon gång =) 
 
En annan, väldigt mycket mindre dröm är att få bidrag till dessa den 21 augusti när jag fyller år. Bilden är på Linn Olssons stövlar från hennes blogg. Himla fina! Gillar färgen, och utan snörning ska det förstås vara om jag får välja.
 
 
 

Slapp dag.

Har haft min lataste förmiddag nånsin idag. Sovmorgon och några timmar i soffan med serier på datorn. Kl var 15 när jag klev utanför dörren första gången vilket måste vara någon form av rekord. 

Har ridit två hästar idag, började med Willy. Red på banan och kände bara lite hur han kändes. Var längesedan jag red och han kändes bättre än förra gången. Lite svag och vinglig fortfarande men mkt trevligare än sist. Kul!

Sen skrittade jag Helge 20 min runt gården bara. Känner ju ingen skillnad i skritt så nu blir det två veckors jobbig väntan tills jag kan kolla honom i trav. Han hade ingen tendens till sadeltvång iaf och skrittade på fint.


De hade fixat lite smart förvaring i stallet idag där vi kan ha skydd man använder dagligen osv. Bra förvaring är alltid nödvändigt i stall.Hasskydd.

Beställde dessa igår till Helges haser. Från Back on track. Hittade en sida där de kostade 700 för paret istället för mellan 820-1200 som det var på de flesta andra sajter.
 
 

.....

Vilken dag det var igår alltså. Känner mig som en urvriden disktrasa idag, och det är nog inget mot vad stackars Helge gör.
 
Rättviksbesöket skrev jag ju om igår och bara det var ju lite jobbigt i sig, men på kvällen när vi precis gått och lagt oss ringde det från stallet och Helge hade fått kolik.
Åkte såklart dit direkt och Helge var mycket smärtpåverkad. Han var så svettig att han ändrat färg och var helt mörk, flåsade, slog med frambenen. Lena hade redan börjat gå med honom så jag ringde veterinären sen tog jag över och gick ca 30 min. Han lugnade sig relativt snabbt och ville gärna äta gräs (han fick bara ta en tugga, ett test hur pass dålig han var) och innan veterinären kom hade vi kollat temp, puls och försökt få i honom lite vätska, vilket inte gick. 
Tempen var 37,9 vilket är något högre än han brukar men inom ramen för normalt, pulsen 37 vilket också är normalt, mot det högre på skalan men ändå ingen fara. 
 
När veterinären kom mådde han ganska bra men fick ändå dropp, b-vitamin och kramplösande. Smärtstillande hade han ju redan fått tidigare i Rättvik så det fick han inte mer av. 
 
Tog en till promenad när droppet runnit igenom och så drack han och ville äta hö. Han fick lite och åt med god aptit sen åkte jag hem vid 01 för att komma tillbaka 03 och även då mådde han bra och ville ha hö. 
 
Släppte ut dem i morse och då verkade han också okej. Det återstår att se under dagen hur han mår.
 
Har såklart funderat på orsaken till att han fick kolik igår och jag tillsammans med två veterinärer tror att stress vid kliniken igår kombinerat med sederingen som stannar upp tarmen plus att han var hungrig när vi kom hem igår och åt kanske för fort. Det eller att han fick något olämpligt i sig när jag lät honom beta lite vid 19-tiden igår. 
 
Han hade "rovkiss" igår som en av min kära vänner hade uttryck sig (haha) men i morse var det mer fast, nästan som vanligt. 
En förstoppning kanske men mer troligt gaskolik. 
Får hålla extra koll nu några dagar. 
 
Det var ju inte optimalt att han gick så mycket igår med nybehandlade haser men kolik går före allt. Förhoppningsvis påverkar det inte tillfrisknandet ändå. Metacam-kuren han skulle fått avvaktar vi med eftersom han haft/har ont i magen. 
 
Lite tips om man har en häst med kolik.
 
*Beroende på hur dåligt den mår. Gå med den eller longera lugnt. Har den väldigt ont så tvinga den inte att springa. Promenera brukar jag föredra.
* Kolla slemhinnorna. De ska inte vara mörkröda, blåaktiga eller ljusbeiga. 
* Kolla pulsen. En häst ska ha mellan 25-40 slag i minuten ungefär. Börjar den få upp mot 60 ska man vara vaksam. 
* Ta tempen. Hästar ligger mellan 37-38 grader ca. 
* Ha paraffinolja och melass hemma så man lättare kan få i hästen vätska. 
* Har hästen långvariga problem med magen kan man testa olika tillskott som mag-tarm från Krafft, linfrökaka, osv och andra tillskott. I samråd med veterinär såklart för det kan ju finnas andra orsaker bakom magproblemen som inte löser sig med tillskott. 
* Ge den fri tillgång på hö. Den behöver aldrig gå hungrig och man minskar risken att få magsår radikalt, den kanske inte gräver och får i sig jord/sand etc.
* Alltid fri tillgång på fräscht vatten. 
* Får den pelletrerat foder kan man blöta upp det innan fodring så det sväller innan hästen har det i magen. 
* Ge den inte för mycket kraftfoder på en gång. Dela upp det på många gånger.
 
Meeeen de kan ju få kolik ändå så nu ska jag skicka prover till SVA och se om de hittar något. Han har kolik lite oftare än vad som är normalt tycker jag. 
 

Typiskt.

Helge har känts lite knackig bak på böjt spår sista veckan så därför var jag till Rättvik idag för att kolla upp det. Han har inte sett halt ut utan mer stel och konstig bak. Att han inte trampar igenom benen riktigt. Svårt att förklara men NÅGOT har jag sett/känt, utan att riktigt kunna säga exakt vad. Att det var bak och att det var högre än kotan visste jag, och jag hade misstanke om ett knä, möjligen båda. 
 
Ingela såg det också direkt och min misstanke om båda bak höll hon med om, plus att det inte var hov eller kota det var fel på. 
Eftersom Helge inte går att böja bak så tog vi plåtar på knän och haser samt böjde hovlederna fram som han haft problem med förr. Han reagerade inte nånting alls på hovlederna vilket kändes toppen! Irapen han fick förra året hjälpte verkligen. Tänk att han ändå behövt bli sprutad 6 ggr i hovlederna (3ggr kortison/tuppkam, 3 ggr irap) och nu 7 månader från sista irap är superfräsch. Ett så stort problem som det faktiskt varit som fick mvg idag. Skönt! Bra att jag inte är någon som ger upp så lätt =)
 
Båda hans knän var lena som en barnrumpa, alltså inga taggar what so ever. Glädjande besked då pålagringar eller andra problem med knäna brukar kunna göra rejält ont på hästarna. 
 
Dock hittades tyvärr fynd i båda haserna. Två glidleder som i stort sett växt ihop, med andra ord, spatt (inte tuppspatt). Inte så roligt att höra med det är en led som inte har så stor rörlighet ändå och med rätt ridning och vård kan han funka bra iallafall, om han svarar bra på behandlingen. 
 
Han är mitt lilla måndagsexemplar min Helge. Så mycket emot sig iom hans shivering och spända muskler som gör att han lätt snedbelastar osv. Man får ta det för vad det är och göra det man kan för att underlätta för honom. Så länge han är glad är jag det och jag kommer hjäpa honom ha ett bra liv så länge han vill det. Så länge han är så levnadglad som han är. I nuläget är det bara haserna som påverkar honom. Fram rör han sig toppenbra verkligen och inget annat stör honom heller för tillfället så det är inte så illa som det kanske låter. 
 
Nu är det bara att hoppas att kortisonet hjälper och så fortsätter vi därifrån. Han ska vila två dagar sen skrittas. Det är bra att hålla igång spatthästar och Helge har inte så värst ont av det. Han är mest stel. Han travade runt där på ridbanan hur glad som helst och tittade sig omkring. 
 
Jag är så glad att jag litar på min magkänsla och åker iväg när jag känner att något är fel, även om det knappt märks. Jag tror inte det är jag som åker för ofta, det är andra som åker för sällan. Det är MÅNGA hästar därute som är halta men deras ägare ignorerar det, eller märker det inte. Blir det inte värre behöver man väl inte få panik kanske och en del hästar är väldigt oliksidiga och ser inte fräscha ut pga det men ju tidigare man upptäcker ett fel desto lättare att åtgärda. 
 
Ingela sa att jag redan har en halv veterinär-utbildning haha. På gott och ont ;) Det var faktiskt lite kul att höra att en duktig veterinär tycker att jag är kunnig och vet vad jag håller på med. Jag hänger med på och vet redan nästan allt hon pratar om och hon håller även med om mina åsikter. Fast det här med spatten var lite nytt för mig då jag misstänkte att det var knäna och inte haserna men nu har jag redan läst en jäkla massa om spatt också. 
Hältor bak är svårare att se, särskillt dubbelsidiga, så jag är nöjd att jag har ett så bra öga för hältor. För det har jag faktiskt. Det har även Ingela bekräftat. Att titta på många hästar och se hur de rör sig i olika situationer är väldigt lärorikt och varje gång jag är hos veterinären brukar jag också titta på andra halta hästar för att lära mig hur en viss typ av hälta ser ut. Intressant! 
Helge idag t ex. Istället för att lyfta bakbenen och böja igenom haserna lyfter han rumpan/höften högre. Inte jättelätt att se den skillnaden om man inte är uppmärksam.
 
Man ser som sagt ofta halta hästar. Överallt på instagram bl a.
En häst behöver inte linka för att ha ont. Den kan ta kortare steg, släppa ner ett ben hårdare, böja ett ben mer än den andra, nicka med huvudet, spänna ryggen osv. Man behöver ett tränat öga och ha betraktat många hästar länge för att se vissa saker. 
 
Ja,ja nog om det för idag.
 
Ni som vill får hålla tummen för mig och Helge och ni som inte vill kan go fuck yourselves och fortsätta vara bittra. Tråkiga och missunsamma människor får inte plats i mitt liv ändå =) 
 
 
 
Mer kärlek än ord kan beskriva. 

Avskickad.

Tradigt det är när det regnar VARJE dag, och är det uppehåll så blåser det istället. Hoppas sommaren kommer idag nu när det är 1 juni =) 
 
Har släppt ut hästarna i regnet och bakat in dem i mysiga täcken. Helge har 100g med hals nu för han är en sån fryslort när det regnar och blåser. Blir lätt att han står och spänner sig om han blir det minsta kall. Grande går med ofodrat regntäcke utan hals men han fryser nästan aldrig. Han har lite hull som värmer honom också, det har ju inte Helge. Han behöver sin energi till att lägga på sig, inte till att hålla sig varm. 
Helge fick en liten promenad när jag var klar med stallet.
 
Igår red jag och Maria ut hästarna i skogen. Helge startade med att dänga av mig med buller och bång! Haha, vi skrittade upp i skogen och jag skulle flytta Helge lite från stigen där det var ett hål och då flyger han i luften och bockar av mig som en vante. I nedförsbacke dessutom. Skrälle =) MEN en häst slänger inte av folk utan anledning så han var inte dum, bara spänd och fick sadeltvång när jag pressade honom. Han kan bli spänd för sadeln när han varit utan några dagar, vilket hade varit.
Jag flög och landade med huvudet före i hans mankam innan jag vred till mig och landade på fötterna på maren. Fick lite ont i huvudet efter och i skuldrorna och nacken på kvällen men nu tror jag det är lugnt. Haha det måste sett skitroligt ut =) Jag är glad att jag alltid rider med hjälm och ryggskydd. Man kan känna sig säker på sin häst och tycka att det är inte är tillräckligt "snyggt","tufft" osv att ha väst/ryggskydd men jag värdesätter min kropp högre än att bry mig om sånna ytligheter faktiskt. Även om man har världens lugnaste, stabilaste häst så kan det bli rädd och sina instinkter är inget den kan lägga åt sidan bara för att den har ryttare på ryggen. Igår flög jag visst av väldigt nära ett träd så det gav mig en tankeställare. Det är en farlig sport vi håller på med, varför inte försöka förebygga skador så gott man kan? 
 
Resten av passet var han SÅ himla fin! Traven var riktigt bra och höger galopp var toppen. Vänster galopp är fortfarande svårare. Jag är väldigt nöjd med gårdagens pass faktiskt. 
 
 
 
 
 
 
RSS 2.0