Hello

Livet rullar på.
Det är den värsta tiden på året just nu om du frågar mig. Mörkt och hårt i marken. Det hade GÄRNA fått vräka ner snö så det blir lite ljusare och mjukare för hästarna i hagen.
Helge är så känslig för när det är knöligt och hårt ute. Hans hovleder mår inte bra av det och igår var vi i Borlänge och gav honom en till irap-behandling där samt kortison i si-lederna. Han har varit jobbig i vänster galopp och igår var han tom halt vänster bak, plus höger fram då. Enligt Nino är det inte säkert att det är si-leden/lederna utan vi kör uteslutningsmetoden. Blir han inte bra får han bli promenadhäst med lätta skogsturer och promenader med mig. Så länge han är glad är jag glad. Det återstår att se hur det blir, jag gräver inte ner mig. Jag har liksom trappat ner min längtan att träna och tävla. Gör man det aldrig saknar man det inte heller. 
 
Grande har varit/är dålig hela veckan. Han ville inte ha kraftfodret i måndags när jag kom till stallet på morgonen. Det är inte alls likt honom men han fick gå ut medan jag tog ut resten av hästarna sen ringde jag veterinären och tog in honom igen efter en kort prommis. När jag tempade honom hade han 40 grader och jag började fundera om det var något annat än kolik som jag först trodde.
Disktrikarn kom och Grande var uttorkad, hade förstoppning, hög feber, förhöjd puls, hög andningsfrekvens och var väldigt låg och loj. Han fick 25 liter dropp och vet försökte sonda men kom fel hela tiden så det gick inte. Blev remitterad till Rättvik nästa dag där han blev sondad, droppad, rektaliserad och fick smärtis, penicillin osv. Penicillinet pga att det var bukhinneinflammation han hade och till följd av det fått förstoppning. Så dagarna efter det var det sond, dropp, promenader och koll om förstoppningen blivit bättre. I torsdags var förstoppningen iaf bättre och över helgen har jag gått med honom, gett honom melassvatten, betforvatten, vatten med kli, linfrö mm mm mm. Allt för att få i honom så mkt vatten som möjligt. Jag har tagit tempen 10 ggr om dagen typ, och gett penicillin. I fredags när vi gav honom pencillin började han skygga för fönstret i sin box. Tyckte han betedde sig väldgt konstigt så vi var snabba ut ur boxen och då chockade han! Så jäkla obehagligt. Jag drog igen dörren nästan helt men höll kvar honom i grimskaftet medan han for runt, kastade sig fram och tillbaka, satte sig nästan, sparkade i väggen och hade totalpanik. Riktigt läskigt. Efter 10 min lugnade han sig och var bara rädd och spänd ett tag innan han tillslut var som vanligt igen. Usch, det vill jag inte vara med om igen. Det är inget farligt så länge de inte gör sig illa under chocken förstås, vilket de ju kan göra ganska lätt. Grande hade tur och jag ringde och fick Hippotrim istället. Vill inte riskera att han chockar igen.
 
Nu går han ute i hagen hela dagarna och jag rör på honom flera ggr varje dag. Jag har varit sjuk snart två veckor och idag är jag sämre så istället för promenad red jag barbacka en sväng. Han kändes glad. Helge fick en promenad iaf då han inte ska ridas på tre veckor. Han går i sjukhage så han måste också röras på, såklart.
 
Så det är lite stiltje på hästfronten och jag tar dagen lite som den kommer.
 
Jag jobbar på på jobbet, på mitt extrajobb (just nu kör vi julshower med Bill Opel) och pluggar matte. Matten är just nu svår och jag tycker att jag har kört fast lite. Får se om Andreas kan hjälpa mig i helgen.
 
Notan för Grande är hittills 32000:- ...Sinnessjukt.
Det är billigt att ha häst. TUR att han har en bra försäkring.
Mmmm och bilen gick INTE genom besiktningen.
#detgårbranu
 
 
 
 
Pappa har hjälpt mig bygga ett höhus och det är VÄLDIGT uppskattat av hästarna faktiskt. Blev superbra och jag är jättenöjd. Som vi har skruvat och grejat med det där. Verkligen värt det!
 
 
Fint va?! Vi är allt lite händiga =)

2....eller 3 november.

Igår fick jag gå hem från jobbet vid 21.30 för att jag hade så ont i nacken och huvudet. Det satt i även idag så jag blev hemma från jobbet. Jobbar mkt fysiskt med tunga lyft osv så det skulle inte funka. Men det känns bättre nu på kvällen efter att jag gått en lång promenad med Helge plus ridit Grande en sväng barbacka på ängen. Blev beordrad rörelse utan att anstränga mig av sköterskan när jag sjukanmälde mig.
 
Helge gick jag 75 min med på grusvägarna vid sjön. I skogen ligger det lite snö och mina hästar har bara traktbrodd så grusvägarna som är snöfria var bättre. Helge var avslappnad och nöjd och jag med, gillar att ut och gå med hästarna, det är mysigt.
 
Var hem och vilade emellan men innan insläpp red jag som sagt Grande. Hade ett vanligt tredelat bett som han egentligen inte går bra på men senaste gångerna jag ridit honom på det har ha varit jättefin, speciellt idag! Jag fick säga till honom ganska rejält med innerskänkeln i början för den vill han inte acceptera, det är lika varje gång. När jag fått igenom innerskänkeln i båda varven var han jättefin. Frustade och var lyhörd och mjuk. T.o.m galoppen var han nöjd, han som brukar skjuta in rumpan och studsa på stället ibland. Det sitter väl fast lite för honom antar jag. Men som sagt, idag var han jättefin, verkligen! Min gamle man. Jag ska göra allt jag kan för att hålla igång honom nu. Han är ändå 24 år och ställs han av går det nog fort utför med muskler och kondis. Han behöver bli av med lite gräsmage men samtidigt lägga på sig lite över revbenen där han är något tunn. Ger honom extra protein i form och lusern och riskli, förutom massor med hö. Gräsmagen ska inte bantas bort, den ska tränas bort =)
 
Helge är också lite tunn. Muskelfattig i vanlig ordning men det kommer han nog alltid vara enligt Ingela (veterinär), man får göra det bästa för honom helt enkelt. Han får mkt lusern. Både i stråform och blötlagd pellets för att få i sig vätska när han äter det. Helge får kraftfoder fyra gånger om dagen för att dela upp det hela. Två-tre gånger hade nog räckt för SÅ mycket får han inte men jag vill inte ta några risker med den hästen. Han får även Re-leve, musli från Saracen med låga värden av socker och stärkelse samt Superflex, ett led-tillskott från Naf för hans hovleder.
 
Något jag inte ger mina hästar är b-vitamin. Vid pälssättning/fällning är det protein som behövs, inte b-vit. Det är att kasta pengarna i sjön säger de som forskar i ämnet. Och mina pengar håller jag hårt i. Typ. 
 
Imorgon ska jag rida Helge på ängen tänkte jag. Där är det fortfarande mjukt så lite skritt och trav där får bli bra. Ska åka till ridhus i helgen om vi hinner byta däck på transporten.
 
Förutom hästar och jobb så tar mitt matteplugg en del tid om dagarna. Jag läser matte 3b/c som ungefär motsvarar gamla matte C och D. På gymnasiet läste jag bara matte a och hade aldrig trott att jag ens skulle försöka mig på matte på den nivån jag är nu. För tillfället är det kul faktiskt! Jag har ju alltid haft svårt för matte, eller mitt huvud låser sig, jag blir förbannad/ledsen och känner mig värdelös, men nu är det kul! Jag ser det som en utmaning och VILL lära mig. Vill bli bättre och vill klara kursen. SKA klara kursen.
 
Nu ska jag hänga en tvätt, fixa en smoothie och lägga mig tidigt så huvudvärken kan släppa. Imorgon ska jag ut på galej med jobbet och vill vara pigg och kry.
 
 
Helge på dagens promenad.
 

November

Helge är så himla fin nu. Lätt i munnen och drar inte iväg eller krånglar. Han ger en riktigt fin känsla.
 
I måndags red jag ut i skogen och på kvällen blödde han näsblod och även lite dagen efter. Så därför gick jag med honom 45 min igår men idag red jag och det var inget iaf. Får hålla lite koll de närmaste dagarna.
 
I helgen red Andreas Grande och det gick toppenbra. De är så fina tillsammans. Grande skitglad att han får följa ut i skogen och Andreas vill lära sig saker och rida i form, flytta osv hela tiden.
 
 
 
 
Igår var det riktigt kasst väder. Regn/blötsnö hela dagen. Tur att jag har många bra, varma täcken att välja ibland när de tar någon dag för dem att torka. Horseware rakt igenom. "Behöver" snart ett till skaltäcke för mitt äldsta Rambo börjar släppa igenom regn när det regnar en hel dag. Men det har jag haft i många år så det är inte så konstigt. Det får bli ett skal som används när det är kallt men uppehåll. Jag har köpt två till liners i år för att verkligen vara säker att det alltid finns ett torrt och varmt täcke till varje häst. Vill INTE ha mer än ett täcke på dem om dagarna. Liner och skal är okej för de sitter ihop och rör sig tillsammans. Men två täcken som ligger på varandra är inte alls samma sak så det slipper jag gärna. Nu finns det liners i 100g, 200g, 250g, 300g, 400g samt 400gs fleece. Got it aaall coverd!
RSS 2.0