Tävling!

Torsdag.

Vilken skillnad det var på Helgehäst idag från igår.
Igår var han bananas, idag from som ett lamm.
Jag och Evelina red ut hästarna i skogen och var förbi Musi och plaskade lite. Helge gick i efter Grande men sen började det våga av deras plask så han vågade inte gå in igen =) Lilla räkan.
När jag tränsade honom märkte jag att något inte var som det skulle. Han röck med huvudet och var irriterad på något. Jag hittade inget så vi red iväg, dock tog jag inget alls i munnen på honom. Han var jättefin i både trav och galopp, tur att han var lugn idag för jag hade knappt någon kontakt med munnen alls. När vi kom hem upptäckte jag att han var svullen på höger sida vid munnen. Antingen har han klämt sig på bettet när han var galen igår eller så blev det något skav när de raspade tänderna i tisdags. Hur som helst får han bli riden med hackamore eller promeneras tills det gått över. Plutten då =(
Hade dressyrsadeln idag och det gick lika bra att rida i den med nya stövlarna. Love!

Rodeo anyone?

Idag har jag haft en mindre nära-döden-upplevelse.
Jag tog med Helge till Östnor och red med Anna och Sara. Helge tyckte tydligen det var jättespännande/läskigt/kul så min ridtur gick mest ut på att försöka hålla hästen på marken och mig själv kvar i sadeln. Sadeltvång delux, sparka bakut högt utav bara helvete och vara helt sjukt taggad va Helges melodi idag.
Det bockades, fors fram och tillbaka över vägen, upp i luften, ner med huvudet, överallt och ingenstans.
Man är verkligen en liten vante när han håller på sådär, fast nu var det väldigt längesen sist. Han måste miljötränas mer!
Ja, det var inte mycket att säga om den ridturen förutom att Helges fullblodscylindrar gick på högvarv medan de lugna, snälla halvblodscylindrarna hade sagt upp sig, packat ihop och gått hem...Sista 20 var han iaf lugn, satsar på 21 minuter nästa gång.
Ridstövlarna var hur sköna som helst iaf! =)
När jag kom hem stod det en varm tacopaj på bordet som älskling svängt ihop.
Vilken lyx! He´s the man.

Bra besked.

Det gick bra hos veterinären idag!
Knölen var en förstorad lymfkörtel som inte var någon fara alls, skulle hålla koll så den inte växte bara.
Misstanken om struppipningen kunde vi snabbt konstatera att det inte var. De gick in med kamera i halsen och allt såg jättefint ut. Väldigt kul att se och Helge stod där så snällt så, utan lugnande. Efter det fick han tänderna fixade också och sen åkte vi hem.
Skönt att få svart på vitt att det inte är något fel på honom och att jag kan rida som vanligt. Nu ska jag anmäla oss till en hoppkurs för Fredrik Knutsson i Orsa om två veckor. En bäbisgrupp =)
Fick hem nya ridstövlarna idag =D Mina Tretorn sålde jag ju för att köpa dessa. Vissa kallar dem plagiat men jag skiter i vilket. Tycker dom är mycket snyggare! Och så var dem sjukt sköna också.
Idag ringde jag och bestämde mig för bilen så om en vecka ska jag hämta den =) Vad det är för bil får ni se då.
Hejsvejs!

Jag och Sara hade en härlig tur med hästar...

foto0776 (MMS)

Jag och Sara hade en härlig tur med hästarna igår. Solen sken och det var friskt i luften. Ser ut att bli samma väder idag. Var och kollade på bil igår också och blev riktigt sugen. Lite osäker än men det lutar åt köp. Får se, ska klara av veterinärbesöket idag först. Håll en tumme!

Söndag.

Hade som sagt sovmorgon i morse. Gick upp och åt frukost framför tv:n och Sagan om ringen =) Riktig mysmorgon.
Vid elva åkte jag och Andreas till stallet och fixade det. Han packade hö, bytte vatten och rullade lindor. Det är jättekul att han vill vara med så mycket och hjälpa mig i stallet.
Sen red jag Helge och han gick och sprang med Grande. Blev en tur längs sjön i blåsten.
Helge är fortfarande helt sjukt på tårna. Spänd, laddad och han känns som en bomb som kan explodera när som helst. Idag krävde jag bara att han skulle gå fram till handen och ta förhållningar. Han var så spänd att det inte gick att göra så mycket annat.
Det är verkligen höst i luften idag. Kallt, blåsigt och löven på träden är gula och röda.
En härlig ridtur var det iaf.
Nu ska vi till Orsa en sväng sen blir det storhandling i Mora.

Helge var nästan lika spänd igår som i för...

foto0770 (MMS)

Helge var nästan lika spänd igår som i förrgår när jag red. Har dragit ner maten åt honom men han blir ändå väldigt laddad av att ta det så lugnt som han gör nu inför veterinärbesöket på tisdag. Ska snart åka till stallet. Har haft en skön sovmorgon men bara längtar ut! Det är klarblå himmel och lite kyligt. Lovely! Blir en tur runt byn idag. Andreas och Grande följer också med. Mys.

Magkänslan.

Den lyssnar jag på ofta(st).
Var och kollade på Legacyn idag och magkänslan var inte bra... Jag vill inte ha bilen. Den var bra att köra, rätt fin osv men det var en del saker som jag inte fick klarhet i, en del saker med bilen som var smått konstiga och då är det ingen idé att göra någon affär.....Får leta vidare. Tänker inte stressa in i något bilköp den här gången. Vill fortfarande absolut INTE sälja min bil ;(
Red Helge en kortis i skogen idag. Han var spänd som jag vet inte vad. Har aldrig suttit på en mer spänd häst så när han tillslut lugnade sig efter 20 min travade vi en bit sen skrittade vi hem igen. Spöregnade hela tiden också så det var ändå inte kul att vara ute..
Här spelar killarna in låtar för fullt så det verkar inte bli mycket sova än så länge...
Imorn drar jag och A till Dyverdalen och fotar bröllop!

Här går det undan.

Jag har ringt på två bilar idag =D
En Impreza och en Legacy, båda Subaru. Jag vill ha en bra dragbil, fyrhjulsdriven och med bra rykte vilket jag tycker Subaru har. De verkar vara bra bilar.
Iaf så var Imprezan för liten, fick inte dra så mycket med den, så Legacyn är mest intressant.
Den var dessutom RÖD så saknaden efter min röda älskling blir nog inte lika stor då =P
Det känns faktiskt riktigt sorgligt att ens tänka på att sälja min nuvarande bil. Jag tycker verkligen om den jättemycket! Men men, jag behöver en fyrhjulsdriven att dra hästarna med, så är det bara.
Jag går i fler inköpstankar. Eller jag har rättare sagt gjort två andra inköp, dock inte lika stora som att köpa bil.
Två täcken till hästarna =)
Ett vintertäcke till Helge med hals. Shires Storm Cheat (eller nåt) 400g vilket klenkråkan kommer behöva om jag ska helklippa honom i vinter.
Och ett Bucas lite tunnare men ändå thermotäcke.
Fina va??
Hästarna vilade idag. Pratat med en veterinärassistent eller vad hon nu är idag och hon hade varit förbi stallet och kollat på knölen igår kväll och trodde inte att det var något att oroa sig för.
Jag låter ändå tiden vara kvar och åker på tisdag. Vill kolla upp den ändå plus att jag vill kolla hans pipljud som hörs ibland.

De e luuuugnt.

Ah, äntligen! En lugn dag!
Jobbade till tre sen åkte jag bara hem och bytte om sen till stallet.
Hästarna hade redan börjat vandra när jag kom pga knotten så jag mockade bara en box sen fick de komma in medan jag fixade resten.
Efter det så skrittade jag ut båda i skogen en timme. Red Helge och hade Grande i grimskaft bredvid.
Helges knöl är oförändrad men hans sår på benet är iaf bättre. Knappt svullet.
När jag kom hem stod maten på bordet och det var grymt skönt att bara sätta sig och äta!
Har nyss klippt resten av Andreas hår, tvättat en maskin, duschat och nu blir det tv:n och kanske lite popcorn =)

Jag gillar den här tiden på året. Frisk lu...

foto0750 (MMS)

Jag gillar den här tiden på året. Frisk luft, lite kyligt på morgonen, man kan börja tända mysiga ljus och det är helt klart bästa årstiden att rida på! Dock var det lite trist att skrapa rutorna innan jobbet ", Ska rida Helge idag. Det blir bara skritt utan krav, bara att han ska få röra sig. Grande får följa som handhäst :) Efter stallet ska vi till gymmet och köra lite. Det var alldeles för längesen.

Letar bil.

En fyrhjulsdriven sak.
Subaru eller Audi. Ingen stor drasut utan en sedan/ halvkombi. Fast en Legacy hade inte varit fel heller.
Jag tycker min bil är jättesnygg och bra men för klen dragbil när det blir vinter och halt.
Om någon har lite för mycket pengar liggandes kan jag ju iofs ta emot en Q7 och lägga pengarna på ett E-kort ist ;)

Det är roligt nästan jämt...

Den här synen möttes jag av när jag tog in hästarna.
SUCK!
Är det inte det ena så är det det andra. Ibland både och, vilket är fallet nu.
En mystisk knöl på Helge och nu ett djupt sår på frambenet.
Sköljde det med vatten först, sprutade i sårspray, virade bomull runt (ibland vill jag linda in hela hästen i bomull) och lindade benen som vanligt.
De sprang i hagen när jag kom för att hämta dem så han har väl slagit på sig. Allt är de där JÄLVA KNOTTENS FEL!
Runt fem tiden blir det helt tjockt med knott ute och man kan knappt andas utan att dra i sig en skock av de små, små, små och äckliga flygfäna. Hästarna blir helt tokiga, var knappt att jag klarade att få in dom. Grande var skitförbannad och slog med frambenen och Helge var överallt och skulle panik-klia sig på mig.
Blir så less...
Annars har jag handlat foder idag. Var tydligen 15% på Granngården, en glad överaskning när jag kom dit! Blev 4 säckar och en dunk b-vitamin. De börjar fälla/sätta päls som tusan, spec Grande som ser ut som en hårboll.
Åkte även förbi mamsen och hämta upp bästa jackan som hon fått tvätta åt mig =P Jag vågade inte försöka få den vit och fin själv men det fixade hon på ett kick!
De två favoriterna bredvid varandra i garderoben.
Volcom och Kingsland.
I förra inlägget la jag in en bild på en tidsbokning. Självklart är det veterinären jag (Helge) ska till.
Hans knöl ska kollas och Nino ska få lyssna på honom och kolla om han gått och fått struppipning. Han piper lite ibland när han är stressad, men bara när han andas ut och aldrig när han är anfådd eller tycker något är jobbigt i ridningen.
Ang kommentaren om kvarka så tror jag inte det. Han är helt frisk i övrigt. Inte snorig, inte kostar, inte feber, inte nåt. Äter som vanligt och är pigg. Har tagit hand om en kvarkahäst för många år sedan och de "bubblorna/knölarna" satt även längre bak så det håller jag verkligen tummen på att det inte är.
Älskling har lagat mat som jag ska äta nu sen blir det lite tvätt, disk och fix.

Gissa vart jag ska?

foto0739 (MMS)

Gissa vart jag ska?

Både bra och dåligt.

Helge var riiiktigt bra idag. Vi red ut i skogen och han var så fin och härlig. Blev mest galopp och skritt. Galopperade en bit, skrittade en bit osv. Lite klättra också. Helge var pigg men sansad och lydig, dock något tittig och spänd i början. Brukar bli så när han vilat en dag.
Jag märkte att jag var löjligt matchande idag, det var inte ens meningen.
Skitig hade jag hunnit bli också =P
När vi kom hem och jag gjorde ordning Helge märkte jag en knöl vid ena ganaschen. Typ 4*2cm, hård och han hade inget ont alls av den.
Ringde Agrias jourveterinär (ja, det går emot alla mina principer att be Agria om hjälp efter all deras bullshit men jag gjorde det ändå) och de sa att Helge kan ha en infektion i en lymfkörtel pga något i munnen, tänder eller hals. Ska leta efter sår i munnen imorn när jag kommer dit. Så ska han få ta det lugnt några dagar så får vi se vad som händer.
Hoppas inte det är något annat/värre =/
Så här ser det ut. Svårt att se men det känns jätteväl. Till vänster.
Tråkigt =( Lite dressyrträningar som blir inställda i veckan men det får bli så. Han ska få bli frisk i lugn och ro.
Nu ska jag se halv åtta hos mig och laga mat =)

Haha, hur vi såg ut i lördags! Och stackar...

foto0717 (MMS)

Haha, hur vi såg ut i lördags! Och stackars Andreas går med hockeyfrillan än :) Är riktigt seg efter en tuff helg. Känns att man inte sovit tillräckligt men får ta igen det nästa helg. Ska faktiskt på mitt första "riktiga" fotojobb i helgen. Ett bröllop. Det blir kul! Nu slutar jag och ska snart ut och rida med Sara.

Nähäää...fullt upp?

Det har varit en händelserik helg.
Igår var vi först ut med hästarna. Jag red Helge och Andreas tömkörde Grande. I alla gångarter! Han sprang där bakom som en tok när vi galopperade. Hihi, riktigt bra gjort!
Efter stallet gjorde vi lite ärenden på stan sen började vi fixa oss inför 80-talsfest för Krille som fyllt 30.
Jag har nog aldrig tagit så lång tid på mig att göra mig i ordning och ändå såg jag nog hemskare ut än nånsin =)
Och Andreas skulle absolut ha hockeyfrilla så jag klippte honom, efter lite tjat om eftertanke men med några öl innanför västen så skulle det minsann klippas så det gjorde jag. Blev rätt bra om jag får säga det själv.
Blev en rätt tidig och lugn kväll för mig, men inte riktigt för A =)
Han var tydligen "seg" imorse av någon konstig anledning.
Jag däremot var inte seg i morse! Klev upp vid 8 och följde Marie-Louise på tävling i Säter.
Fyndade ett Bucas täcke för 200:- där också. Skitbra!
Mina hästar fick vila idag. Åkte dit och fixade stallet bara sen röstade vi och nu blir det dagens första mål mat.
Tjohej

Idag är han DYR.

Inte för att han är till salu men han blev ännu dyrare idag, min guldklimp.
Vi tränade markarbete idag och travade cavaletti och hoppade tre studsar. Han var duktig hela tiden!
Värmde upp med att trava i åttor och slalom sen cavalettisarna. Han var bättre på dem idag än förra gången. I vänster varv är han mjuk och lätt att ha inåtställd och böjd över bommarna men i höger är det lite svårare, dock var sista gången riktigt bra.
Sen tog vi studsarna i trav några gånger. Gick bra dock behövde han lite mer bjudning så när jag drev på honom blev det bättre.
Sist tog jag dem i galopp och gud vad bra han var! Red igenom kortsidan i kort galopp, tittade inåt, la till ytterskänkeln och han bara vänder in mot serien! Vilken känsla det var! Att vi nu kommit så långt som att flytta för skänkel och vikt i galopp är helt sjukt. Jag är supernöjd med passet och även med mig själv.
När vi galopperade mot studsarna och jag märkte att vi låg fel la jag bara fram handen lite och han fick lösa det själv. Tycker fortfarande att det är läskigt men det gick bra varje gång. Han var så duktig!
Lite minus är att jag ännu inte är tillräckligt stark i bålen för att orka hålla upp mig hela tiden. Spec inte när han skjuter på så över bommarna.
Här tex.
Nu är det middag och sen soffan med chips!

Igår blev det en halvtimme skritt för Helg...

foto0711 (MMS)

Igår blev det en halvtimme skritt för Helge på gräs. Jag är väldigt noga med att variera underlaget för hästarna. Att bara rida i den ibland djupa sanden uppe i skogen skulle slita på senorna så jag rider på gräs, grus och asfalt också, även om vi har otroligt fina ridvägar i skogen. Idag blir det dock ridhus och markarbete.

Törstig Lurv :) Han är så rolig. Även om m...

foto0640 (MMS)

Törstig Lurv :) Han är så rolig. Även om man ger honom rent vatten i en ren skål så ska han dricka ur kranen. Godare vatten där tydligen :) Nu slutar jag jobba, ska hem och äta lite sen stall sen träna, träna, träna! Full rulle hela dagen men det gillas. Får se vad hästarna får göra idag. Kanske går 45 min med Helge bara. Blev ju rätt tufft igår och även i förrgår. Det visar sig, ingen vila idag iaf.

Dagens.

Efter gårdagens träning mådde jag skitdåligt när jag kom hem. Hade världens tryck över bröstet och vaknade med lika i morse. Kunde inte sova som jag brukar i natt utan fick ligga på rygg (big NO NO), det satt kvar när jag började jobba så jag fick tid på vårdcentralen för att kolla det. Det var en sträckning i en muskel/muskelfäste så det är bara att fortsätta träna som vanligt =) Bra bra
Träning blev det idag också, med Helge.
Sara var med på Grande och vi red ut en rejäl sväng i skogen. Galoppen på Helge var riktigt bra! Kunde galoppera när Grande travade. Inte spec långt men det är ett framsteg iaf. Dessutom satt jag mycket i traven idag och hade honom ganska fin iaf. Dock var galoppen bäst idag.
Hade jättekul som vanligt när jag rider Helge. Underbara lilla grållen.

Lite snabbt..

Jobb.
Hem och byta om.
Fixa stall.
Göra ordning Helge.
Åka till Östnor.
Jessica red.
Hem igen.
Linda och fixa häst.
Hem,äta, byta om igen på en kvart.
Träna, träna, träna, träna.
Duscha.
Godnatt.
Tyckte förresten att Helge bara ser bättre och bättre ut. Såg flera galoppsprång som såg super ut. Sen att han inte orkar med än ett eller två gör väl inte så mycket.
Det var inte längesen han inte ens orkade galoppera på volt.
De är så duktiga och gör framsteg hela tiden =)

Idag är det dags att börja bygga sista hag...

foto0670 (MMS)

Idag är det dags att börja bygga sista hagen för i år. Tråkigt att börja ge dem hö nu men egentligen så har de gått på bara gräs ganska länge in på sensommaren. Fint att spara på hö så länge det går. Förutom bygga hage ska jag nog duscha och schamponera Helge. Det var ett tag sen och hans svans börjar se lite dassig ut. Han har vila idag och en medryttare ska rida Grande. Imorn ska Jessica rida dressyr på Helge och så ska jag nog försöka klämma in ett markarbetspass i veckan också. Det är så grymt kul att rida markarbete! Det blir vila måndag och söndag för Helge den här veckan för på söndag ska jag nog till Säter och titta på hopptävlingar och hjälpa ML. Ska på 30årsfest dagen innan så kommer nog vara rätt mör på söndag kväll. Hela veckan har jag fullt upp så jag nästan längtar tills den är slut :)

Underbar helg.

Härliga, busiga häst!
Idag följde Evelina med mig till stallet och red. Jag Helge och hon Grande.
Vi red till en äng bakom mina föräldrar och red lite volter osv sen stack vi vidare mot skogen. Helge var jättefin på slutet när vi travade genom skogen hemåt. Fin i munnen, mjuk, avslappnad och i bra form.
Han hade lite bus för sig på ängen men inte så farligt alls. Fattar inte hur han kunde vara så energisk efter ett ganska jobbigt pass igår, men det är kul!
Tränat på att räta på mig idag men det glömdes bort lite ibland som kanske syns =) Jobbar vidare på det! Andreas har tjatat idag igen.
"Sträck på dig!"
"Bak med axlarna"
"Ner med hälarna"
Skitbra att ha en gnällgubbe som fotar ;P

I förmiddags var jag och tittade på hoppträningar för Fredrik Knutsson i Orsa. Riktigt intressant och väldigt inspirerande måste jag säga.
Ikväll har jag, Evelina, Sara och Anna umgåts lite och sen blev det söndagsmiddag hos mamma och pappa.
Det godaste grillade köttet jag ätit nånsin tror jag. Riktigt gott!
Nu ska vi ta det lite lugnt efter en hektisk dag sen sooooovaaa.

Så här ska det vara.

Haft en härlig kväll med familj, släkt och vänner. Ätit god mat, grymt god efterrätt och tagit en cider med några kollegor.
Precis sett en film och nu blir det sova.
Perfekt lördagskväll!
Slänger in en random bild på Helge och mig för några veckor sedan.
Jag tränar för Annica Norén för den som undrade...

Morgonträning.

Hade en underbar sovmorgon idag och vaknade halv nio. Jätteskönt att sova ut ordentligt!
Efter frukost var det dags för markarbete med Helge.
Vi plockade fram en cavaletti-serie och två små studsar. Han har aldrig hoppat studs förut men det var inga problem alls. Han var väldigt fin och jag är nöjd med passet. Han blev verkligen lösgjord fort när vi travade bommarna. Efter bara några gånger kändes han riktigt mjuk och "med". Det var jättekul att rida, när han går som bäst är jag verkligen glad att jag har en sån underbar häst, iaf enligt mig.
Lite bilder som Andreas tog, han var snäll och följde med.
Som syntes så behöver jag fortfarande bli starkare i överlivet och räta på mig men det tränar jag på. Andreas lät mig inte få en lugn stund =)
Nu ska vi äta sen iväg och fixa lite ärenden.

En fredagspromenad.


Jag tror aldrig jag längtat så efter helgen som på jobbet idag. Stod upp och märkte isborrsskär hela dagen och var helt slut i kroppen efteråt. Riktigt skönt att få sätta sig i bilen och rulla ut genom grindarna när klockan slagit 14.
La mig i soffan ett tag sen när pojke kom hem tog vi en pizza och åkte till stallet. Underbara Sara hade mockat och fixat till båda hästarna! Hon är galen, och har världens absolut sötaste dotter!
Iaf så slapp Helge sadel och mig på ryggen och fick bara gå medan Andreas red Grande. Det är så sjukt kul att han vill rida med oss ibland. Bättre ridhjälp finns ju inte och han är helt orädd den token. Grande är ju dock jättesnäll så det är skönt.
Vi gick i lite över en timme på grus och sista biten i skogen. Härligt att komma ut och gå med mina favorit pojkar.
Idag verkade det som Helge också har pojkar som favorit =P De fick nosa på varandra när vi stannade och tog kort och Helge "mullrade" precis som en hingst åt Grande. Så har han aldrig gjort förr och de går ju i samma hage tillsammans och jag har aldrig lagt märke till några sånna fasoner förr haha. Jag sa till honom och så började han bita Grande ist. Ordningen återställd.
Nu ska vi se lite film och bara ta det lugnt resten av kvällen och njuuuuta av ledigheten.

En kommentar.

kickan om Same shit:
hur "vägleder" gramanen? får den hästen att sätta benen under sig och jobba korrekt?
Haha, nej hur skulle den kunna göra det?! Så funkar inte en graman.
När jag galopperar Helge intervall tillsammans med Grande vill han ibland köra upp huvudet och dra bettet ur händerna på mig och bara springa så gramanen är på endast för att han inte ska slänga upp huvudet. Gör han inte det märker han inte ens att den finns där och jag rider honom precis som vanligt. Ett tips från min dressyrtränare som funkar alldeles utmärkt.
Så är det.

På 9 av 10 bilder jag tar på helge så blun...

foto0698 (MMS)

På 9 av 10 bilder jag tar på helge så blundar han. Var i orsa och miljötränade idag. Red runt travbanan och lite på ridbanan. Han var inte alls lika spänd idag som sist och blev avslappnad och fin på slutet. Jättekul att rida lite dressyr idag, även om mina armbågar typ sa upp sig. Efter det lekte jag med tjejerna lite och nu ska jag sova och hoppas att nån köpt nya armar och monterat på tills jag vaknar.

Onsdag.

Nu har jag gjort det jag skulle idag. Nämligen fixat stallet och åkt med Helge till Tin där Jessica red.
Det gick bra tyckte hon. Hon ställde lite högre krav idag och Helge blev väl lite tjurig i mellanåt och var inte riktigt med på noterna men på slutet såg han riktigt fin och avspänd ut.
Har fått tips att henne att massera honom på halsen/bogen för att lossa eventuella spänningar och se om han "släpper" lite lättare, så det ska jag prova.
Här är några bilder. Blev rätt kassa då jag inte hade systemkameran utan en vanlig digital som inte är så snabb av sig.
Trött men nöjd häst.
Har precis fått i mig köttfärsbiffar med mos som vi lagat. Har jätteont i huvudet så nu blir det en dusch och sängen. Får hoppas att imorgon blir en bättre dag.

Hennes namn är lycka.

Det är lite smådeppigt just nu....
Sitter och lyssnar på Ted Gärdestad och Harpos "Lycka"
Bästa på länge.
Hennes namn är lycka, mmm mmm mmm. Mys.
Strax stall, Jessica ska rida.

Dubbelont.

Jag sa ju att det här skulle bli en gnällblogg. So be it. Har gått med ont i typ ett halvår nu
och börjar bli duktigt less på det.
Tennisarmbåge.

Skademekanism
Lateral humerusepikondylalgi är en överbelastningsskada i armbågen. Eftersom detta förekommer i relativt hög utsträckning hos tennisspelare, används ofta benämningen "tennisarmbåge".

Anledningen till smärttillståndet är inflammation i det gemensamma muskelfästet över den yttre delen av överarmsbenet (lateral epikondyl). Det utsatta muskelfästet, som är ett relativt litet område, är gemensamt för sträckmuskler. Även om denna skada är vanligt förekommande hos tennisspelare, drabbar den lika ofta yrkesutövare som utsätter armbågen för statisk belastning eller upprepad rörelse av handleden, t ex målare, användning av datormus o.s.v.

Symtom
Smärta över muskelfästet på armbågens utsida. Ofta strålar denna smärta ner längs underarmens baksida mot handleden. Det förekommer dessutom smärta i muskulaturen i underarmen belastas samt när den töjs. Även svaghet i handgreppet kan förekomma. Ömheten vid direkt tryck är ofta uttalad. Ett specifikt test för att säkerställa diagnosen är att böja handleden mot motstånd. Detta test ger en uttalad smärta över muskel-/senfästet och strålar ner i underarmen mot handleden. Kraftlöshet i muskulaturen upplevs också i samband med detta test.

Prognos
Prognosen för läkning vid akut skada är god. Tennisarmbåge läker ut av sig själv, men det kan utan behandling ta mycket lång tid. Epikondylitbandage för att avlasta muskelfästet brukar lindra besvären. Vid långdragna besvär brukar en kortisoninjektion hjälpa. Rehabiliteringstiden efter detta brukar ligga på ca 2-3 veckor. Tillståndet kan även opereras, men då beräknas rehabiliteringstiden vara det dubbla.


Golfarmbåge.

Skademekanism
Inflammation i det gemensamma böjsenefästet över den inre delen av överarmsbenet (medial epikondyl) kallas ofta för "golfarmbåge. Tillståndet förekommer lika ofta i samband med arbete som belastar armen och armbågen på ett ogynnsamt sätt. Orsaken är framför allt upprepad böjning av handleden under samtidig belastning.

Symtom
Det gemensamma muskelfästet på insidan av armbågen ömmar vid tryck. Smärtan kan stråla ner längs underarmens insida mot handleden. Den viktigaste differentialdiagnosen är inklämning av ulnarisnerven i armbågshöjd. I dessa föreligger dock neurologiska bortfallssymptom. Ett specifikt test vid golfarmbåge är att undersökaren sträcker handleden medan den skadade håller emot. Detta test ger en kraftig smärta från underarmen som strålar ner längs insidan av underarmen.

Prognos
Prognosen är som regel god. De flesta idrottsutövare kan återvända till idrottsutövning ca 2-3 veckor efter behandling under förutsättning att smärtorna försvunnit.



Same shit

Gissa vad jag har gjort idag?
Jobbat och ridit, för ovanlighetens skull. Det sistnämnda är ju dock det roligaste jag vet så jag klagar inte. Jo...lite tänker jag klaga. På mina armbågar. Det var en plåga att fixa stallet idag. Det gör så sjukt ont och jag blir helt orkeslös i armarna, skittråkigt =( Jag blir ledsen om jag inte ens kommer klara sköta stallet och rida om dagarna utan att få skitont. Tycker det kan gå över nu...
Iaf red jag och en medryttare idag och vi klättrade och tränade hästarnas kondis med en lång galoppsträcka.
Här har vi vår "brutalbacke". Den är ännu brantare än det ser ut och idag var första gången jag red Helge uppför den. Han har blivit tillräckligt stark nu tycker jag. Har tömkört uppför den några gånger förut också men nu är det hårdträning som gäller för klenkråkan. Han var riktigt fin idag. Hade gramanen så han skulle få lite vägledning när vi galopperade. Brukar mest vilja tävla med Grande när han är med men idag höll vi oss bakom och i skinnet. Till en början. När vi ökade lite skulle det bockas naturligtvis men jag satt kvar idag igen, det är ganska smått nu för tiden när han bockar (ta i trä).
Efter galoppen fick de en ordentlig pust sen travade vi dem långa och låga hemåt. Grande var jättepigg på slutet och hade jättebråttom hem men Helge var lydig och fin. Imorn ska båda vila och på onsdag rider Jessica dressyr på Helge.
Ska ta en välbehövlig dusch, lägga i matlådan och sen krypa ner under täcket.

Idag firar vi!

En riktigt härlig söndag blev det idag.
Förutom att maka sig ur sängen då. Alltid lika tråkigt! Fast det är ännu värre när ens bättre hälft ligger kvar i sängen, nu fanns det ingen bättre hälft bredvid mig, ingen hälft alls faktiskt eftersom den var i Bollnäs och hälsade på.
När jag kommit upp släppte jag ut hästarna, solade lite snabbt, hämtade Tessan vid tåget sen åkte vi till stallet.
Mockade (hihi, det sparde jag tills hon var med =P) sen byggde vi ut beteshagen också, man får väl passa på när man har hjälp ;) SEN hämtade vi hästarna och red bort till en stubbåker och red. Helge trodde att balarna skulle hoppa upp och bita honom så han var lite spänd men gick skapligt att rida ändå. Galoppfattningarna var riktigt bra iaf.
Skulle ha rätat upp mig och fått fram skänkeln lite. Han har iaf bra påskjut med de där bakbenen.
Efter allt hästeri åkte vi och åt pizza och köpte en glass som vi låg i gräset och fläskade i oss. Riktig sommarvärme idag!
Apropå värmen så börjar det bli krångligt med täcken vid den här tiden. Vill att Helge ska ha täcke på morgonen när det är runt 3-6 grader bara, men efter några timmar när det är varmt (om det är soligt) så blir det alldeles för varmt med täcke.. hur gör ni? Hmmm..dilemma.
Nu ska vi se filmen vi hyrt, äta efterrätt och fira 1årsdag! =)

Trött!

När klockan ringde i morse trodde jag inte att det var sant. Fanns liksom inte en chans i helvete att jag skulle gå upp, och framförallt inte att jag skulle jobba! Efter ett väldigt snoozande så kom jag tillslut upp ändå och hamnade på jobbet på något outgrundligt vis.
Efter 6 timmar bar det av hemåt igen och direkt till stallet för att åka till Orsa med Helgepållen.

M-L hoppade honom och det gick jättebra förutom att han rev rätt rejält med fram en gång och blev osäker så han stannade några gånger efter det men när han kände sig säker igen hoppade de en liten 90 bana utan problem.



Uppvärmning.



Jag har även ridit Grande idag. Red honom på en äng vid stallet och han gick helt okej. Lite stelt i början men har inte ridit dressyr på honom på ett tag nu. Hade grymt ont i armbågarna efteråt även fast jag var jättelätt i händerna. Lär väl få dras med det här ett tag verkar det som... Skapligt irriterande att få ont av att rida, det är ju mitt liv. Tänker jag inte sluta med och så är det med den saken!

Imorn har jag utsläpp i stallet och sen ska jag hämta Tessan på tåget så ska vi leka lite, rida bla. Tänkte försöka hinna sola innan jag plockar upp henne.

Åså kommer ju älsklingen hem igen förstås! =)

Jag hade varit avundsjuk på mig själv om H...

foto0647 (MMS)

Jag hade varit avundsjuk på mig själv om Helge inte var min häst :) Han är så förbannat snygg!

Dag ut och dag in.

Det är ungefär som vanligt här. Jobb, hästar, hem.

Efter jobbandet idag skulle jag fixa stallet innan jag skulle titta på dressyrtävling men när jag kom till stallet var det redan mockat! Jätteduktiga Sara hade varit där med sin dotter och mockat båda min boxar. Just idag när jag behövde det som mest. Underbart snällt av henne! Så jag gjorde resten av stallet, svängde förbi hemma och vidare mot Östnor och tävling.

Marie-Louise och Hasse kom 3:a vilket var jättebra gjort. Det var tom deras första dressyrtävling så hon borde vara jättenöjd, vilket det verkade som hon var. Imorn ska hon hoppa Helge en sväng. Får se bara hur jag ska ta mig till Orsa. Har ingen lasthjälp men jag får försöka själv. Har ju "skickat" in honom i transporten förut utan problem så jag får hålla tummen att det gör vägen även imorn.

Ska kliva upp 05.15 imorn och åka och jobba först bara....till 12, inte en sekund längre. Helgerna är korta nog som det är.

Eftersom Andreas inte är hemma i helgen så ska jag nog ta mig tid att gå ut med kameran. Var allt ett tag sen nu och jag älskar ju fortfarande att fota.

Några bilder jag tagit.










Nää jag orkar knappt hålla ögonen öppna så nu är det dags att sova.


Saknar en viss Bollnäsing!

Fick ett önskemål av Jessica att skriva om...

foto0630 (MMS)

Fick ett önskemål av Jessica att skriva om hans historia så här kommer lite om det. Lägger in bilder sen när jag har tillgång till dator. Började ju skriva på ett utkast om Helge förut och han riktigt långt, sen försvann det :( Iaf så köpte jag Helge när han var 3. Jag skulle egentligen inte ha en till häst men när jag såg annonsbilden så var det honom eller ingen. Vi åkte 70 mil enkel resa till Laholm för att titta på honom. Stannade dock och sov i Göteborg först. När vi kom fram till anläggningen och fick se honom var det väl ingen vacker syn direkt. Helge var väldigt tunn, gänglig, långhårig mitt i sommaren och såg väldigt trött ut. Jag fick se honom bli riden och såg direkt att han hade precis den traven jag hoppats på. Efter en stund satt jag själv upp och vi red ut en sväng. Hans steg var enorma! Man bara flög fram. Det var nog då jag bestämde mig. Veterinären kom, allt var okej, jag ringde försäkringsbolaget och så rullade vi mot Mora. Det var en av de varmaste dagarna den sommaren och jag vet inte hur många gånger vi stannade och bjöd vatten. Efter 10 långa timmar kom vi fram till stallet och Helges nya hem. Jag bestämde mig för att rida honom 3 gånger sen låta honom vila och gå på bete hela sommaren. När det blev slutet på augusti tänkte jag börja sätta igång honom igen. Vi fick gå försiktigt fram för han hade fått världens sadeltvång. Iaf så var det under hösten jag märkte mer och mer att allt inte var som det skulle med Helge. När han skulle backa drog han benen på marken och lyfte upp svansen, han stod bredbent med frambenen när han åt från marken, ungefär som en giraff och han skakade när man lyfte hovarna på honom. Jag ringde ut en veterinär som diagnostiserade växtvärk. Jag hade aldrig sett eller hört något liknande fick en annan magkänsla. Jag kunde inte lita på veterinären den där gången. Jag gav Helge helvila och fixade en tid på Ultuna. Forts nästa inlägg.

Forts förra inlägget. Fick alltså en tid t...

foto0633 (MMS)

Forts förra inlägget. Fick alltså en tid till universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Det var kö så vi fick tid i februari och Helge fick bara gå i hagen till dess. Jag kommer ihåg den där dagen vi kom till Ultuna första gången som det var igår. SLU är helt sjuk stort och bara själva hästdelen är mycket större än allt jag sett i klinikväg. Vi lämnade av Helge, skrev på papper och åkte och sov. Morgonen kom och Helge började undersökas. Karin Holm heter veterinären som först kollade honom. Hon sa direkt att han inte rörde sig normalt och att något var riktigt fel med honom. Det bokades tid på röntgen och Helge fick lugnande. De tog massa bilder på halskotpelaren där Karin trodde att felet satt. Sen var det lång tids väntan.. Jag var så nervös att jag inte kunde sitta still utan bara gick av och an hela tiden. Till slut kom Karin ut och berättade att det såg komplicerat ut och att 3 veterinärer till skulle titta på bilderna. Efter 3 timmar(!) fick vi ett definitivt svar. Två kotor i Helges halskotpelare låg på varandra i stället för längs med. Det gjorde att ryggmärgen, som ska ligga i en rak linje ovanför kotorna, blev klämd och nervsignalerna hade svårt att ta sig förbi. Detta resulterade i att Helge hade dålig balans, svårt att kontrollera benen och det andra jag uppmärksammat hemma. Även en neurologspecialist kollade på Helge och hon var också helt inne på Karins bana. När jag frågade vad man ska göra åt det så sa de att det finns inget att göra tyvärr. Hästarna blir sämre och sämre och till slut blir de så dåliga att de börjar ramla omkull. Där och då rasade hela min värld. Skulle Helge inte ens bli 4 år? Skulle han hem och gå i hagen ett halvår sen avlivas? Jag frågade igen om det inte fanns något överhuvudtaget som gick att göra. De berättade att det fanns en veterinär i england som gjort en del lyckade operationer på sånna här "wobbler/slinger" hästar. Forts

Forts. Men de trodde inte att han ville ko...

foto0589 (MMS)

Forts. Men de trodde inte att han ville komma utan sitt kirurgteam. Jag ville att de ska fråga iaf och de skulle höra av sig när de fått svar från england. Resan hem var inte rolig. Tårarna rann nog hela vägen hem och jag trodde det var helt kört. Dock ramlade det ner ett kuvert i brevlådan några dagar senare. Han ville operera! Det var även bifogat två papper med risker, siffror, statistik och hur många procent som blivit återställda. Jag la inte så stor vikt vid de utan var så glad att Helge skulle få en chans att leva. Redan två veckor senare rullade vi in i Uppsala igen. Att lämna Helge där, utan att veta om jag morgon skulle få se honom igen (vissa hästar överlevde inte ens operationen), var något av det svåraste jag gjort. Vet inte hur många gånger jag satte mig i bilen men sprang tillbaka och sa hejdå till honom igen. Dagen därpå ringde de från Ultuna och berättade att de gjort en myelografi (sprutat kontrastvätska i ryggmärgen) och att felet satt på ett ställe där det skulle gå att operera. Han skulle nu förberedas och svältas sedan bli opererad 3 dagar därpå. Dagen han blev opererad var jag helt hyper. Nervös och puls i 200 hela dagen. Tillslut ringde de och berättade att operationen gått bra och det hade gått bra när han rest sig i uppvaksboxen. Nästa dag åkte jag och Anna till Uppsala för att hälsa på. Jag fick en chock när jag såg honom. Han stod i en box med tidningspapper, han hade en kanyl i halsen med en slang som gick upp i taket där det hängde 4 påsar med olika vätskor i och Helge bara stod och skakade. Vad Fan har jag gjort, var min första tanke. När jag gick in till honom följde han mig vart jag än gick. Han stod kvar på Ultuna 3 veckor och jag hälsade på honom minst en gång i veckan. Vi fick ta hem honom när han klarade att äta hö och inte behövde lika mycket smärtstillande längre. Nu väntade 6 månaders boxvila med 2*3 minuters promenad varje dag. Forts

Forts. Han klarade boxvilan bra förutom ko...

foto0635 (MMS)

Forts. Han klarade boxvilan bra förutom kolik 5-6 gånger. Det var nog jag som tyckte det var jobbigast. Jag var orolig dygnet runt och var så mycket jag kunde i stallet, ibland på natten, för att se att han mådde bra. Tiden gick och efter 10 månader fick jag börja Tömköra. Efter ytterligare en månad fick jag rida igen! Vilken känsla! Gissa om jag var överlycklig :) Vi skrittade bara i två månader sen sattes han igång mer och mer men väldigt sakta. Nu 2.5 år senare hoppar han 90 banor och blir finare och finare i dressyren. Det hade jag aldrig trott... Jag är så glad att jag lät honom bli opererad. Trots att det kostat nära ett sexsiffrigt belopp med operation plus omkostnader, utan hjälp av försäkringsbolaget (det är en annan historia) och trots att det varit så sjukt jobbigt för oss båda så ångrar jag inte en sekund! Helge är värd det, han är en helt underbar häst. Jag vill tacka John Walmsley, Chris Johnston, Tamas Toth och en hel drös fler veterinärer samt min familj, framförallt pappa. Han var den enda som trodde på det här och tyckte jag gjorde rätt. Utan dessa människor hade inte Helge levt idag. Men det gör han och jag kan inte beskriva hur glad jag är för det..

Popcornmys!

Jag och Stina packade med Helge och Mon Amie och åkte till Orsa och miljötränade dem lite. De är ju unga båda två och har inte varit med om så mycket så det behövdes. De var lite stissiga och löjliga i början men skärpte sig när vi började trava. Helge kändes fin och pigg. Spec när vi galopperade, då blev det en och annan bock =) Inget stort dock så jag satt kvar. Det var många hästar i Orsa idag för det var Tusseträning i ridhuset. Såg SÅ kul ut! Men jag ska vänta lite till innan jag börjar hoppa. På lördag ska ML hoppa honom. Blev ändrade planer. Imorn ska jag hjälpa henne på dressyrtävling.
Nu ska jag göra popcorn och ramla ner i soffan efter ännu en hektisk dag.

Bra träning!

På Helge idag. Jessica red och det var nog längsta och bästa(?) träningen hittills och det såg riktigt bra ut stundtals tyckte jag.
Tog massa kort så här kommer en bildbomb!
De var jätteduktiga och jag är imponerad av Jessica som orkar =P
Väl hemma blev det stretch, lindning av ben, täcke och mat för en trött men nöjd häst.
Imorn ska vi och miljöträna bäbisarna lite i Orsa.
Nu är det nog dags att laga middag. Blogga är ju roligare ;)
RSS 2.0