Godkänd häst!

Det gick bra i Borlänge idag. Helge var inte halt och någon vidare behandling behövs inte, inte i det här läget.
Nu ska jag sätta igång honom. Blir skritt för hand en vecka sen får jag börja rida och trava nästan direkt! Kul :) Är det så att han inte känns bra får han en till behandling men vi tyckte det kändes onödigt just nu. Han har ändå blivit sprutad 4 ggr sen september och man vill ju inte sticka i en led i onödan. Därför bestämde jag och Nino tillsammans att vi väntar och ser hur det utvecklar sig framöver.
Det var en sten som släppte från mitt hjärta när jag åkte hem, även om det inte är säkert att han kommer vara hel i all framtid såklart.

Jag är otroligt laddad för att komma igång igen och jobba honom på ett annat sätt än jag gjort tidigare. Jag måste vara lite tuffare på honom och se till att han verkligen gör det jag vill, när JAG vill och inte en sekund efter.

Borlänge.

Får se hur det går nu då. En behandling till eller hem och börja sätta igång.Bilen min.

Min bil ser ut som fan men det gör inget. Det är liksom ingen idé att tvätta den nu, den är lika smutsig efter tio min ändå. När vägarna är sopade och torra då ska pärlan få bli ren och blänkande. Tills jag bestämmer mig för att testa den på någon rolig skogsväg och så är den skitig ett år till hehe.
Bränslefilter och spindelled h.f ska också bytas. Har en massa hemma-skruvar-kontakter så det kommer inte bli så dyrt har jag bestämt. Alla måste ju sitta hemma och vänta på att få skruva med en så tuff bil som min, aka gubb-bilen. Den är inte väldigt snabb men den har V6:a och 2,5 l motor så stark är den åtminstone. Ska man köra häst är det ju det som räknas!


Skitig men bra. Sukin. Min lilla Japsare :)Stödstrumpor.

Nej, jag är inte 100 år gammal. På mitt jobb går vi på betonggolv 8 timmar varje dag och benen blir förstörda. Därför har jag beställt dessa. Fina va?Se på fan.

Inte så ofta jag kan skryta med att ha varit på gymmet men nu kan jag! Körde kondition, ben och rygg. Kommer säkert inte gå dit på ett år igen hehe. Tur jag har hästar så man inte sitter hemma och jäser dagarna i ända.Vår? Vår!

Snön smälter hela tiden nu, och fort går det! Bra för alla utom Vasaloppsåkarna skulle jag tro. Nog finns det snö nog för loppet men föret är inte så roligt när det är plusgrader dygnet runt. Spåren går ju över flera myrar bla och det är nog inte många som går i mål med torra fötter (själv hade jag nog inte gått i mål alls). Poor things. Sånt man får räkna med när man utför sånt dårskap som att åka 9 mil på skidor. Dock lär man väl göra det nångång i livet när man bor här. Träningsmöjligheterna finns ju om man säger så, med milslånga elljusspår i varenda litet byhålehörn häromkring. 
 
Jag är iaf jätteglad att snön verkar försvinna. Kom an bara leriga tider! Det bästa vore om snön försvann över en natt och marken var torr och fin direkt. 
 
Igår flängde jag runt en massa innan jobbet. Sjukhuset på provtagning (lika rädd varje gång fast jag gjort det tusen gånger snart), apoteket och hälsade på mormor. Började sedan jobba en timme tidigare för att slippa åka hem och glo en timme innan jag skulle tillbaka. 
 
Idag har jag gått med Helge samt spikat på en baksko lite bättre. Hoppas det håller över fredagen så vi kan åka till Borlänge. 
 
Plugg nu sen ska jag faktiskt träna innan jobbet. Vi har ett fullutrustat gym på jobbet, det är ganska lyxigt.
 
 
Sist men inte minst en hälsning till alla som köpt bil utan blinkers.
 
 
 

So fresh and so clean.

Blääääk vad äcklig jag är nu. 
Vaknade i natt och var alldeles sjöblöt och kallsvettades. 
Har hämtat hö och var alldeles svettig efter det med, lastade även in en del i stallet och det hjälpte ju inte direkt. 
Hjälpte en hästbekant att tömköra hennes ouppfostrade häst (förra ägaren som inte "tagit igenom" det förmodligen).
 
Hästen i fråga vill inte gå från gården själv. Det går bra om man går bredvid men nu testade vi tömköra och hon försvarar sig genom att stegra, högt. På ryggen blir man ju osäker när en häst gör så men på marken kan man hålla på tills den ger upp. Hon krånglade lite och var ner i något dike osv men när hon förstått att vi inte gav oss gick hon på riktigt bra. Vi gick förbi infarten till stallet med flit några gånger för att provocera henne lite. Hon reste sig nångång men sen gick hon förbi utan problem så då gav vi oss för den här gången. Ska testa igen sen och då ska hennes ryttare rida på slutet och se hur det går. Jobbigt att ha en häst man inte kan rida ut på själv, det måste tas ur henne. Dumheter. Man kan dock inte klandra hästen. Hon har förmodligen fått göra lite som hon vill förut och vet inget annat. Testar hela tiden om hon slipper. Vi kom iaf en bit på väg idag så det var bra, men det tar nog några gånger till innan hon "ger upp"/ger med sig skulle jag tro. Hur som helst så blev jag svettig av det också.
 
Somnade i soffan framför hockeyn hos mamma och pappa och vaknade kallsvettig med ett ryck och åkte till stallet och tog en promenad med hästarna. Ni kan ju gissa tempot vi höll, med en överpigg Helge som nästan krupit ur skinnet hela dagen. Knashäst. Alltså också svettigt. 
 
Så ja, svettigt kan man beskriva den här dagen. 
Därför ska jag duscha nu. Länge och väl. Sen har jag lovat A att jag ska plugga så jag lär väl göra det. Jag är så trög just nu bara. Det fastnar liksom inget. Som att börja om från början varje gång... Irriterande. 
 
 
Första dagarna jag hade Helge. 
Han är så mörk! Och mitt hår är så slitet! Och kort!
Nu måste jag verkligen ta den där duschen! Ja det måste jag! Hejdå!
 
 
 

Sålda.
Nu är mina ridstövlar sålda. Sjukt tråkigt men jag måste. Fick även bilskatten igår. Yeeey... 10 000:- extra innan slutet av mars alltså. Perfekt.

Idag.

Första delen av dagen var super. Sovmorgon, tjejvasan och sen 3-milen på tv till frukost. Har även diskat och pluggat och varit SÅ duktig.

Fixade stallet på eftermiddagen med A som sällskap och försökte samtidigt kolla koll på hur det gick för syster i Thailand som hade krångel med sitt kontokort. Skjutsade sedan A till bussen mot sthlm och så hade jag glömt att lägga tillbaka hans kort i hans plånbok. Klantigt! Som tur är har jag två kontokort så han fick det ena och jag fick en god anledning att skaffa Swish. Jag blev iaf stressad och när jag är stressad har jag svårt att komma ur det. Jag jobbar bra under stress, men när stressen lagt sig är min hjärna sjukt svår att lugna ner igen. Dagens psykfalls-problem :)

Tog en promenad med hästarna nu på kvällen i pannlampans sken. Vi var mörkrädda alla tre och ett tag när Grande gick och blåste upp sig funderade jag om vi skulle lägga benen på ryggen och fly vår kos men som den självutnämnde store ledare över flocken jag är så bet jag ihop och gick vidare. Man känner sig liten mellan de där två när de är rädda. Finns liksom inte så mycket att säga till om med 650-700 kg rädd häst i varje hand som skulle kunna meja ner en på en halv sekund. Tur att de iaf är väluppfostrade (skapligt).


Kom ihåg att hjälpa en häst tillsammans med HM! Gå in på Facebook och låna ut er status eller dela på insta med taggen #hmwelovehorses. GÖR DET!

Nytt!

För några veckor sedan köpte jag 4 stolar och ett bord begagnat. Det var jättefult (JÄTTE). Stolarna var i furu med grönt (!) skinn på sitsen och bordet hade svart skiva och rosa ben (köpta på olika ställen). Ja ni hör ju. Fullständigt bedrövligt.
Eftersom min mamma är en hejare på att måla och greja med möbler så hjälpte hon mig att slipa och måla om dem.
Bra för både plånbok och miljö att återanvända saker och det är ju enkelt att få det riktigt fint! Jag är jättenöjd och det blev nog Andreas också (han visste inget).

Nu är våran lägenhet i det närmsta komplett, bara lite smått fix kvar.HahaTycker mig känna igen detta. De har tom rätt färg! Fast mina är bra vänner emellanåt också faktiskt :)

Några favoriter.

På mig och hästarna.

Miljö och allmän uppfostran.

Idag hade vi miljöutbildning på jobbet. En utbildning alla anställda måste gå för att företaget ska få bli miljöcertifierat enligt ISO. Bra tycker jag! Vi är det första knivföretaget som miljöcertifierar oss och på så sätt hoppas de kunderna kommer välja oss före sånna som inte har gjort detta. Dock är det ju lite motsägelsefullt eftersom vi eftersträvar att göra så MÅNGA produkter som möjligt och ska man vara bra för miljön ska man ju INTE bidra till konsumtion och massproduktion. Hmmm. Svårt det där. Pengar vs miljö. Tyvärr vinner pengarna i 9 fall av 10 skulle jag tro. 
Det var iaf intressant och lite skrämmande att lyssna på vad som sades. Jorden är riktigt illa ute om vi (ALLA) inte sätter igång och gör nånting. LITE kan alla göra. Själv köper jag så mycket ekologiskt som finns (även om jag verkligen inte har råd egentligen), åker så lite bil som möjligt (har även med min ekonomi och motion att göra) och köper inte så mycket nytt. Jag måste vara rena drömmen för miljöaktivister! Konsumerar ju ingenting just nu. Knappt mat och bensin ens. Bra inför beach 2014 att gå överallt =) 
 
Tänkte på en sak på jobbet idag. Efter utbildningen jobbade vi på som vanligt och jag frågade en kollega hur det gick. 
"-Bra!"........
Okeeeej. Men JAG då?!
" JO DET GÅR BRA FÖR MIG MED, TACKAR SOM FRÅGAR"  hade jag lust att gapa tillbaka. Tycker det hör till allmänt hyfs att fråga tillbaka? Även om man skiter fullständigt i svaret. Samma sak som att säga tack till någon som håller upp dörren, som att blinka till tack om något kört åt sidan med bilen osv. Det finns inget mer ointressant än människor som bara är intresserad av sig själva, som BARA pratar (gärna skryter) om sig och sitt liv men inte frågar tillbaka nånting. B.O.R.I.N.G
Folk är så ouppfostrade! Tänk att man ska behöva lära dem allt man kan. Kan inte nyblivna föräldrar gå någon form av charm-kurs där man lär sig och sina barn att vara artig bland folk? Är det bara jag som tycker så kanske. Äsch det är lika bra att lyda. Jag klår ändå er alla i envishet, det ska gudarna veta.
Nej, men lite vardagshyfs skulle inte skada hos en del. Jag själv är väldigt väluppfostrad och trevlig. Hehe. 
 
Efter jobbet så gick jag en sväng med hästarna och red därefter Grande i skogen barbacka. Blev bara lite lull för att röra honom. Galopp uppför nån backe osv. 
 
Sen jag kommit hem har jag pysslat lite, lagat mat och ska hänga tvätten strax. Åååååååh vad jag inte gillar att hänga tvätt. Dagens i-landsproblem! 
 
 
Gillar inte ohyfsat folk, självcentrerade puckon, miljöproblem och hänga tvätt.
Inte heller läskiga träd.
 
 
 

Bronkit.

Min äldre häst, Grande har ju bronkit som märks till och från.
För att underlätta för honom får han vara ute mycket, han får hösilage inne, öppna fönster i sin box, motion nästan varje dag och secreta pro när det behövs.Lill-lördag.

Onsdag och halva veckan har gått. Tiden går fort, snart är det vår! 
 
Efter att ha fått den "lilla" räkningen igår så har jag lagt ut en hel del saker på annons. Back on track-täcke, mina tävlingskläder osv. Just nu används det inte och de pengarna behövs på andra ställen atm. 
Jag får bli en expert på att inte göra av med pengar nu. Jag har inte använt bilen på tre dagar, samåker, går från stallet (igår sprang jag hem faktiskt, men glömde skriva det på facebook så då har det inte hänt, det har nämnda sociala medie lärt mig) köper inget och försöker sälja bort lite "onödigt". Jag kanske ska söka jobb på något tv-program där jag kan ge folk spartips. HA! Nej, jag kan inte spara, jag vet inte hur man gör. Skulle nog vara den sämsta spartipsaren evvah!
 
Hästarna har jag promenerat med idag i 20 min. Helge får inte gå längre än så just nu. Han var piiiiiiigg och Grande ville inte alls gå lika fort som honom. Jag får alltid gå lite snett med dem. Fram med ena armen och bak med andra.
 
Nu ska jag vara duktig och diska, tvätta och plugga. Helst samtidigt så det inte tar så lång tid. Fast tvättmaskinen måste man ju inte stå och glo på förstås. 
Lite senare skulle mamsen komma förbi med mat och tidigare leverade pappa lite chocklad till mig <3
 
 
Jag vill gå till frisööööören! Booom, bortprioriterat. 
 

Jämmer och elände.

Bedrövelse och dra ända åt helvete vad dyrt det är att ha häst. Nu kommer jag deppa över den här förbannade räkningen några dagar tills jag kommer på något fantastiskt som gör att jag kan betala den utan problem, och mer därtill. Troligt? Nej. Inte ett dugg.
Jag är vansinnigt tacksam att mina föräldrar hjälper mig, fast de inte ska behöva hjälpa någon som snart fyller 30 (fast snart 29). Pinsamt är det, men jag försöker iaf själv. Varje gång.
Hästarna är ju som mina barn, man vill göra precis allt för att de ska må bra. Tycker faktiskt det räcker för min del nu. Jag vill inte ens veta hur mycket pengar jag och mina föräldrar lagt på hästarna i veterinär- och andra tråkiga kostnader.
Det suger och nu känner jag mig ledsen och hopplös.
God natt/ Positiva klubben.

Jobbigt läge...Jobbat och slitit på jobbet hela långa dagen (till 14 för att vara exakt), åkte med min samåkningspartner till stallet och fixade där. Tog en promenad med Helge och tog av hans bandage efter behandlingen. Tyckte att han knappt var gallig alls i hovlederna men jag vet inte. Överlämnar det där till veterinärerna. Imorgon får han gå ut i vanlig hage igen.

Red Grande i skogen och han hade ingen broms alls. Fick göra några rejäla halvhalter innan han ens övervägde att lyssna. Kan dock inte kräva att han ska vara jättelydig när jag inte ridit på det sättet på ett tag, så jag får skylla mig själv. Galopperade ganska mycket framåt med honom ställd utåt och det blev han ganska mjuk av.

Sprang hela vägen hem (bara 2km men ändå) med matlådan i handen och fick den här glada överraskningen i postlådan.Visste att det skulle bli mycket men hade räknat med en tusenlapp mindre. Känner mig lite nere nu för jag vet inte hur jag ska lösa det här. Vill undvika att låna så länge det bara går.

Måndag.

Jobbdagen går till historien som en av de krångligaste ever. Maskinen knäckte ett av fyra knivblad och ingen kunde förstå varför. Inte ens jag som är mycket smartare än alla andra. Tillslut fick nån annan stackare ta över när jag slutade. Det är något som är skönt med mitt jobb, när man slutar kan man släppa allt och gå hem.

Tog en promenad med Helge som först var riktigt loj men sen vaknade till och blev lite tokig innan han accepterade min tillsägelse. Jag har dock full förståelse för hans beteende. En häst med den energin som får stå i sjukhage och gå en kvart om dagen blir lätt rastlös. En dag till sen får han gå i vanlig hage igen.

Idag fick de vara utan täcke ett tag när solen lyste.

Norge?

Är väldigt sugen på att resa till Norge i sommar igen!Bus-unge.

Det är oftast Helge som har de nyaste och dyraste täckena på sig. Dels för att han har shivering och måste hållas varmare MEN det här är också en god anledning. 
 
 
 

Min helg i detalj.

Igår åkte jag till Herr A i Hälsinglandet efter att jag fixat stall och gått med Helge.  Och det var inte så smärtfritt som det låter. Grande hade intervall-träning med sig själv i hagen samtidigt så det var svårt för häst-napalm-korsningen Helge att hålla sig på 4 fötter. Vilket ju kan vara en bra idé när man fått hovlederna sprutade med x-antal tusen av mattes pengar. Och för att man inte ska härja när man blivit behandlad, såklart. Synd att hästar aldrig tenderar att förstå vad som är bäst för dem.
Hur som så lugnade sig sprintmästaren i hagen när Grå kom tillbaka, de fick hö och ordningen var återställd. Herregud, gå 50 meter bort från hagen på det där viset är INTE okej! Det begriper väl vilken normal matte som helst. Den här matten tyckte det var bra att brun häst motionerade sig själv så slapp hon. Det finns dessutom lite överflödig mage att springa bort (det gör det visserligen på matte också men jag ska börja träna, sen).
 
Lånade pappas svarta lilla Ford som snabbt tog mig till grannlänet utan att dra 2,5 tank som min bil troligen skulle gjort. Den är lite rappare än min också, min är gjord för att dra tungt och se tuff ut (på jobbet kallar de den "Gubb-bilen"?! Va fan liksom). 
Lyssnade på dam-stafetten på vägen dit och sprang med andan i halsen in i huset när jag kom fram och såg galningen Kalla gå i mål. Först dessutom. Alltså, var får hon alla krafter ifrån? En annan tycker det är jobbigt att sträcka sig till fjärrkontrollen och byta kanal. Jag hade nog lika hög puls som damen i fråga när hon gick i mål. S.J.U.K.T nervöst! Älskar OS. Hatar OS. Älskar vintersport och att det går så bra för Sverige, iaf inom längd. Hatar det för att Ryssland är ett skitland och Putin är störd (hoppas ingen rysk spion kommer och hytter med näven nu) (ja, jag tror ryska spioner läser min blogg). 
 
Annars har vi tagit det lugnt, ätit god mat och så. Gillar lugnet och att man verkligen kan VILA när man är där. Vaknade låååångt innan klockan i morse dock men låg kvar länge och fipplade på telefonen tills BF vaknade ur sin dvala. 
Tittade på mer stafett idag. Lite mindre nervöst den här gången. Dock så stöp ju Nelson en sväng men det var väl bara för att göra det hela spännande. De vann ju med lite marginal om man säger så. Det har varit kul att vara svensk i helgen! Två OS-guld och Norge var inte ens i närheten. Mkt viktigt såklart. Northug är väl ute på vilovägar i spåret än förstår jag. 
 
Brände iväg hemåt när guldet var ett faktum och sjöng väldigt dåligt i bilen hela vägen. 
Lyckades tatta till mig lite lunch hos mamma och pappa, mockade och grejade stallet, gick med Helge som var betydligt lugnare idag. Grande hade väl träningsvärk från gårdagens träningspass så han stod mest still. Däremot fick han springa duktigt med mig på ryggen lite senare då jag red ut en sväng. 
Kom och galopperade i godan ro när ett helt gäng kor helt plötsligt stod i samma hage som de stått i i flera år. Det var dock mörkt nu och korna stod nära vägen. Hann PRECIS sakta av till skritt innan Grande märkte dem och gjorde en lätt liten tok-tvärvändning och var på väg hemåt på alla cylindrar. Vi balanstravade fint förbi kossera ändå och kunde fortsätta vår färd, åt rätt håll och med mig fortfarande på ryggen. Och så levde vi lyckliga i alla våra dar.
 
Nu vet ni exakt allt som hänt denna fantastiska helg. Har ni antecknat allt? Man vet aldrig när jag dyker upp och har läxförhör om The fabulous life of Supersus. 
 
Ligger i soffan och ska så göra tills det är läggdags, vilket är snart då min klocka ringer mitt i natten på morgonskiftet. 
 
 
 
Såhär kommer jag inte se ut 04,45 imorgon. God natt! 
 

Ridstil.

Din stil i en mening: En mening? Bitch please!

Jag har ingen stil. Ingen KLASS (som Gunilla Persson skulle kraxat ur sig).

Jo då. Jag gillar enfärgat. Mörkblått, beiget, svart, grått, brunt. Typ. Rutiga ridbyxor tycker jag är väldigt mycket mindre fint och randigt likaså. De här nya mönstrade ridbyxorna gillar jag inte alls just nu men jag har ändrat åsikt 10 000 ggr förr så jag gör det säkert ang dessa också. 

Vi brukar mest se ut såhär. Lite halvt har vi ansträngt oss för att matcha. 

 
 

 

Stilförebild: 

Hmm...kanske mig själv. Jag skulle kalla mig en föregångare till hur dagens ungdom vill se ut. 

 
 
 
 

Vad inspireras du av i vår: Bloggar som "hänger med" (haha vilket uråldrigt uttryck), som lägger ut bilder på nyheter osv.

Tex: SHOWJUMPER.SE    <---- OBS! Inget fjäsk. Its zee truth! 

 

Vad tror du på inför våren: Ja, det verkar ju vara en hel del mönster, huvaligen, men som sagt så antar jag att jag själv kommer gilla det själv också. Kommer kanske rida runt med blommiga ridbyxor och prickig tröja =) Hehe, nej mönster på ETT plagg räcker, om det ska vara öht. 

Det bästa basplagget i vår: Snygga ridbyxor som man lätt kan matcha olika överdelar och schabrak till.

 

Färger i vår: Alla möjliga verkar det som. Helst blandat med varandra. 

En ideal outfit i vår: En långärmad piké, en snygg väst som matchar med snygga ridbyxor, bruna stövlar och brun hjälm. Det är jag inne på.

 

Do’s and don’ts: Man får se ut precis hur man vill så länge man inte har svart hjälm. Nej då. Så länge man HAR hjälm bryr jag mig inte om hur folk ser ut. Jag har nog med att oroa mig över huruvida folk bryr sig om hur JAG ser ut.

Ditt senaste köp: Ett par ridbyxor från Jacson som är HUR SNYGGA SOM HELST. Och på halva priset nu när jag köpt dem för ordinarie pris (köpte dem förvisso i december).

 

 Tre saker på vårens önskelista: En Uhip-jacka, bruna ridstövlar och en ny hjälm. Vet inte vilken. 

 

 
 
 
Så. Kan avslöja att för för tillfället så rider jag mest i långkalsonger och täckbyxor med typ varsel-jacka. Så snygga är vi här ute i skogen. Får hoppas det inte springer runt paparazzi-fotografer i skogen så vi blir förevigade till den stora massan. 
 

Os-guld!

Kalla och tjejerna är ju helt otroliga! Som dom kör! Framförallt Kalla och Emma Wikén. Så sjukt spännande det var att lyssna och titta på stafetten. Satt och skrek här i soffan i Bollnäs och lyssnade på de tre första på väg hit. Riktigt kul med första guldet!

Har tyvärr ingen bild på tjejerna så ni får en bild på mig istället! Jaaaa! Fantastiskt va.

Så. Alla nöjda.

Dagens veterinärbesök.Idag har min älskling fått sin irap-behandling i Borlänge. Han skötte sig bra men det är svårt med lugnande och grejer när man ska spruta en häst som har shivering. Man håller ju helst upp det ena benet när man ger i det andra och då kan Helge bli lite ostadig= dåligt med en kanyl i leden. Det gick bra iaf och idag har han vilat på box och så blir det några dagar i sjukhage. Återbesök om två veckor. Är det bra då ska jag lära mig hjula, är det inte bra får han en till dos. Vi får se.

Åh.

Vilket köpsug man fick av denna.Fullt upp.

Alltså vilken dag. 
 
Åkte från stallet 06.15 mot Borlänge och Romme-kliniken. 
Helge var helt ren på rakt spår i skritt och trav men fortfarande oren på böjt spår, dock bättre än i Ultuna.
Därför togs det blod och skall göras en IRAP-behandling imorgon. Lite småjobbigt att åka två dagar i rad men det är inte mycket att göra åt. 
Tessan följde med idag och imorgon följer nog mamma. Skönt att inte åka själv om det skulle hända något. 
 
 
 
Fixade stallet, gick en halvtimmes promenad med Helge och så har jag ridit galningen Grande. Red i skogen på de vägarna som plogas (hur lyxigt?) och han var jättepigg! Hade fullt upp att hålla ordning på honom. Eftersom jag hade sjukt ont i rö...svanskotan igår så tyckte jag det var en bra idé att rida barbacka. Travade i lite tempoväxlingar och gjorde några galoppfattningar. Sista galoppen bestämde han själv att han skulle galoppera och drog iväg med mig och bockade tom lite. Olydig men lycklig och det är väl huvudsaken =) Han hade jättekul och jag med. Det var jättelängesen vi var i skogen men nu när jag fick bekräftat att de plogar i år igen så kommer jag rida där mer. 
 
Lite chill hemma nu sen är det dags att sova och åka tidigt imorgon igen. 
 
 
 

Tips.Nu är det lite lömska tider igen när det gäller hästmagar. Snön smälter lite, hästarna gräver och får i sig lite dåligt gräs, rötter, jord, höet kan bli ofräscht osv. Då har jag ett litet tips till er. Ge hästen 1-2 dl linfrökaka varje dag. Det tar med sig sand och jord som lagt sig i hästens mage ut. Det stabiliserar tarmen och de flesta hästar tycker om det. Man blöter det i hett vatten ca 20 innan man ger det bara och det är inte speciellt dyrt. Jag köper på Granngården.

Ett annat tips är att ge hästen melass i vattnet när den kommer in på kvällen. Många hästar dricker dåligt på vintern och då är det bra om de dricker när de kommer in, innan de börjar vräka i sig massa hö. Betforvatten i all ära men det är ingenting mot melass om du frågar en häst.

Ett sista tips är att alltid ha minst en liter paraffinolja och en stor plastspruta hemma (paraffinolja finns också på Granngården) om hästen väl fått kolik och man misstänker förstoppning.
Värt att veta är att hästen KAN ha förstoppning trots att den "gått på toa" och trots att den är lös i magen. Det är liksom ingen försäkring på att det är lugnt.
Är hästen lös i magen är det sannolikt en obalans i magen pga dåligt foder etc och man kanske behöver hjälpa den att få balans igen. Finns många olika kurer man kan ge. Bäst är att rådfråga sin veterinär om vad man kan använda sig av och såklart byta foder om det är det som är problemet.

Nya täcket.

Hämtade det igår och det ligger perfekt! Inte stort utan rymligt, väl framför manken och utskuret bakom frambenen.
Det ultimata täcket i detta väder, något halstäcke behöver de knappast när det är runt nollan. Kanske kunde varit skönt i någon form av snöstorm men lite får dom väl tåla :)

Sjukt att man kan bli så glad över ett täcke haha. Men det är så tillfredsställande att köpa något på rea som man verkligen BEHÖVER (inte köper bara för att det är rea) och så är det helt perfekt. Hade köpt två om jag hade haft råd men nu får det räcka med ett. Det täcke Grande har är dugligt i detta väder också.Veterinär?Ser ut som en crazy-person. Och kanske är jag det också. En crazy-person som vill lyckas med sin stora dröm att bli veterinär. Riktigt dumt att jag inte pluggade mer på gymnasiet och dumt att jag hatar matte.
Jag tänker iaf plugga de kurser som behövs nu så får vi se vad som händer när det är klart. Kanske blir jag städerska på McDonalds istället, vem vet :)

Bonäs.Vackert är det i bynn, de må jag säga.

Vårkänslor.
Stallet är klart och hästarna motionerade. Solen kikade fram lite under promenaden och man kunde nästan känna våren i luften. Längtar!

Ska ge hästarna lunch och hämta mitt täcke innan det är dags för jobb vid 13. Flera möten står på schemat idag. Bl a om de nyanställda och våra skift.

Vad tycker ni om särskrivningen i mitt förra inlägg? :) Självklart telefonens fel!

Happy gal!

Idag har jag varit glad. Har lyssnat på sjukt bra musik och solen har faktiskt skint, skinat, skunit, lyst(vad fasen säger man?!) och det gör mig på bra humör! Lite vårkänslor sådär. Har en så galet bra playlist på Spotify på telefonen nu. Det behövs för att överhuvud taget ha en sportmössa att överleva kvällsskiftet.Till salu!

Hjälm från Burton och glasögon från Dragon. Bra skick! Kom och köp för en femhundring :)Snöritt.

Då så. Mina sysslor för dagen är gjorda.

Skulle kunna diska också men...jag vill helt enkelt inte.

Hästarna kom in vid halv fem och sen red jag Grande i snörusket. Det snöade från alla håll och det kändes som att varje gång vi bytte riktning, gjorde snön också det. Mycket snö innanför jackkragen alltså.
Värmde upp genom byn sen red jag genom skogen hem. Hade inga krav på honom alls utan lät honom galoppera på lite lätt uppför några backar för att få dra igång lungorna och andas igenom ordentligt. Han har inte låtit mer än i morse iaf. Skrittade på lång tygel hemåt på en mycket pigg och glad häst. Inga krav och få springa lite fortare än vanligt är Grandes melodi (säkert alla hästars).

Han var oerhört laddad innan vi stack iväg.

Lite söndagsmys och sen sova. Är trött. I vanlig ordning.Hästeri och melodifestival.

Har spenderat hela morgonen i stallet.
Utsläpp, mockning, ta in hösilage, packa hö, byta vatten, göra ordning kraftfoder (det lilla de får) och så har jag tömkört Helge i byn.
 
Pessoa-lounge på och det gick mestadels väldigt bra. Han blev rädd för en bil med skramlig släpvagn och var lite spänd efter det men då försökte jag aktivera honom HELA tiden. Ställa höger, rak, halt, fram, vänster, rak, nästan halt, fram, halt, fram osv. Att nästan göra halt, eller nästan sakta av till skritt etc är väldigt lösgörande för dem och de får trampa på ordentligt med bakbenen. Det gäller att de är kvicka fram igen när man samlat dem/gjort förhållningen, det är lite det som är själva träningen. Samla sig en aning sen kvicka steg framåt. Det är ju sånt jobb jag kan göra även i skritt från backen.
Vi var väl ute ca en timme och avslutade med att Helge hoppade till för något obegripligt och trampade mig på foten med sin broddade lilla tass. Dock hade jag stålhätteskorna och gick i så det var ingen fara. Annat hade det varit om jag valt gympaskorna som jag brukar gå i. Det var väl tur att det snöade på tvären så jag ville ha mer rejäla skor på mig. 
 
Lite senare ska jag tillbaka och rida Grande. Han lät lite i sin andning i morse så han fick några mått Secreta Pro innan han gick ut, ska få ikväll igen. Han lät inget sen när de gick ut iaf och jag tror det beror på att han fick nytt spån igår. Vattnade det såklart men ibland räcker det inte. Han fick även hö inne igår kväll men det vattnade jag också. Han är väldigt känslig =/  Nu är det iaf hösilage inkört till honom. 
 
 
Grande och min cowboy <3
 
 
Såg ni melodifestivalen (det heter inte Mello! Så sjuuuukt töntig förkortning!) igår? H.E.R.R.E.G.U.D vad dåligt det var! Jag undrar om inte Eilert Pilarm var bättre än det där som spelades igår. Pinsamt. Jag hade absolut inte gjort det bättre själv, men jag har självinsikt nog att inte skicka in något bidrag heller. 
 
Lite quorn står på spisen och när jag intagit det tror jag att jag somnar i soffan en sväng. Blev väckt av nån förbannad jäkla byfåne som tyckte det var lämpligt att åka skoter här utanför 03,42 (japp, exakt den tiden) i natt och tuta med nån jävla tuta också. Ibland önskar jag att jag hade en kalashnikov under kudden. 
 
 
 
 

Lördag.

Började skriva ett inlägg igår men somnade i soffan. Iallafall så tömkörde jag Helge runt gården och red ut Grande i byn. Skrittade fram sen varvade vi mellan galopp och skritt och han var väldigt laddad. Tyckte det var jättekul att springa lite istället för att larva sig i kort trav som vi brukar göra.

Idag åkte jag och Helge iväg och gick en långpromenad. Han var superlöjlig men det var mysigt att gå ändå. Det är bra för honom att byta miljö och få lite träning för huvudet.

Grande red jag lite lätt på en äng i snön.
Båda fick en massage efteråt.
Promenad.Bad ass.

Så här gör man på bild nuförtiden:Man kniper ihop ögonen ungefär lika mycket som man ser ut som en anka med munnen. Extra plus om man ser intelligensbefriad ut också men den funktionen har inte jag.
😀

Frågor på det?

Amigo Hero 6Beställt detta täcke på Strömsbergs gård. Nu när det är runt nollan men ändå lite ruggigt har jag bara ett täcke som passar riktigt bra och det släpper igenom vatten om det regnar eller snöar så det fick bli ett till.
Det här är från Horseware och kostade 577 kr på rea. Vilket fynd! Fanns bara storlek 160 kvar. Tur man har stora hästar, hehe.

Dressyrträning.

Efter jobbet idag fixade jag stallet och tog in hästarna innan jag brände iväg till Orsa för dressyrträning på Linnéas häst. 
Red för Annica Norén och det gick skapligt bra. Jag tappar min sits och blir lite svag i höften/bäckenet men ibland tyckte Annica jag satt bra. Jag kommer inte ihåg att sitta så hela tiden bara, det blir inte rätt sits automatiskt just nu när jag är så ringrostig.
 
Tränade mest på att ha henne mellan hand och skänkel, mjuk kontakt, rundad runt innerskänkeln, rida innanför spåret utan att vingla iväg och positiv vara till arbete. Det är en dam med egen vilja så en gång fick hon nog och stod och reste sig lite. Jag satt bara och var passiv, sen vände vi tillbaka och red vidare. Grande reste sig några gånger för några år sedan men han kunde man säga till och så gav han sig. Med ston funkar det inte riktigt så =) Inte det här stot iaf. Man fick lirka och lura med henne på sina egna villkor istället. 
Kul att bli lite tjatad på, det var längesen!
 
Efter träningen hämtade jag en bal hö till hestarna (såklart) och sen har jag lagat mat. Tänkte börja äta nyttigare men måste handla lite mer nyttigheter först.
 
Nu kommer jag somna i soffan NÄR. SOM. HELST. Skönt med helg snart!
 
 
 
Skulle inte tacka nej til sommar nu.
 
 

Alla hästar ska gå barfota.

Igår läste jag en debatt i en hästgrupp på facebook som handlade om huruvida alla (ALLA) hästar kan gå barfota. 
Jag blir så trött på dessa "repviftare" och självutnämnda barfotaproffs som alltid har samma argument: Alla hästar ska ha det så naturligt som möjligt och barfotagång är ALLTID att föredra på alla hästar, även tävlingshästar.
"Det spelar ingen roll vad man har för krav på hästen, med rätt verkning, foder osv så kan ALLA gå utan skor" hette det. Jag håller INTE med. 
För det första skulle jag få ställa av mina hästar typ ett år innan de hade hovar starka nog att gå barfota på heltid.
För det andra skulle jag inte våga mig ut och rida på vintern då det är halt. 
Jag skulle inte heller kunna variera underlaget så mycket som jag vill då hårda grusvägar och barfotahovar sällan är bra tillsammans. 
 
Jag tror säkert att många hästar skulle klara att gå barfota. Skogsmullar som inte rids så hårt osv. Min Grande går barfota bak när det inte är snö men fram skulle det aldrig gå, han är alldeles för tung och får han bara en tappsko fram går hans hovar sönder ganska fort. 
VARFÖR måste allt vara så svart eller vitt? Att sträva efter det naturligaste för hästen, ja såklart, men inte på hästens bekostnad. Funkar det, varför inte. Funkar det inte, sko hästen! Allt måste inte vara som det alltid varit. Vi människor bor inte i grottor längre heller. 
Det finns fördelar med att ha hästen oskodd, absolut. Hästens hov kan vidga sig mer (hovmekanismen) när hästen går barfota tex, men för mig väger nackdelarna över mot fördelarna. He blint nå! 
 
Tråkigt att dessa människor (drar inte alla över en kam, pratar om de som var med i debatten) inte kan se längre än näsan räcker. Det är BARA dom som har rätt och alla andra kan dra åt helvete ungefär. Bessierwissrar. 
 
 
Mina hästar får vara naturliga ändå med mycket utevistelse i stora hagar, mycket grovfoder samt rörelse. 
 
Helge har kyllera på magen. SUPER för flygfän =)
 
 
 
För övrigt är Mia Skäringer alldeles fantastisk. 
 
 
 
 

Nöjd.

Är ganska nöjd med vad jag åstadkommit idag. 
Jag har jobbat, varit på sjukhuset (ultraljud på min fettknöl som kanske inte var en fettknöl men som ändå var en fettknöl), motionerat mig själv och hästarna, lagat bra mat, pluggat matte och plockat lite hemma. Feels good! 
 
Imorgon väntar först jobb sen dressyrträning och hämtning av en höbal. Hästarna får vila imorgon men sen ska de röras på resten av veckan. Åker nog iväg med Helge i helgen igen. Det är lite tradigt att gå samma väg som jag brukar och skogen har fått dåligt underlag nu när det blev varmt några dagar. 
 
Ska se det förbannade spektaklet PH ikväll men sen är det äntligen slut och jag kan somna sött vid halv åtta. Eller nåt. 
 
 
 
Mina fina hjärtan. 
 
 

Hurtig.Idag har jag varit duktig på att promenera. Först till stallet, sen 45 min med hästarna och nu hem från stallet.
Om man glömmer bort att det är lite tråkigt att gå och struntar i att man är lite stressad så är det riktigt skönt. Man ser sin omgivning på ett annat sätt och jag brukar fantisera om olika hus jag går förbi. Vilka jag skulle kunna tänka mig att bo i, var stall och hagar skulle ligga osv. Är det barmark går jag ibland genom skogen hem eller tar den längre vägen vid sjön. Vi bor så himla fint här så det gäller att inte bli hemmablind. Mest går jag för att spara bensin och få motion men det skadar ju inte att uppskatta det på vägen. Även om jag ibland önskar att jag tagit bilen :)

Porträtt.Helge på dagens promenad. Här stannade vi och tittade på en massa travhästar.
Han var snygg men jag såg nog ut som en liten tomte i mina röda kläder och toppluva.

Så himla skönt det är att komma ut och röra sig tillsammans med hästarna. Dock är det MYCKET lättare att gå med bara en av dem i taget. Imorgon blir det nog båda dock. Har lite annat att göra också.

Thjusdej.

Jag. Är. Trött!
Jävla Paradise Hotel. Det "tvingar" mig att vara uppe till 23 på kvällarna när klockan ringer 04,40. Dum idé. Tur att det är slut snart så jag kan lägga mig i tid. Egentligen är programmet superdåligt och vidrigt men jag måste ändå kolla. Den där Jeppe måste vara den hemskaste människa som nånsin walked the earth. Usch. Hoppas inte han beter sig sådär i verkliga livet. 
 
Efter jobbet åkte jag och Helge hem till mamma och pappa och tog en promenad därifrån. Skönt med lite miljöombyte, det kan Helge behöva. Det går ju inte att göra honom trött fysiskt så lite träning för skallen är på sin plats. Han gick och tittade på allt men gick ändå fram. Vi gick ca en timme och det var bra motion för mig med då han går så förbannat fort =) 
Skönt att ha en så otroligt lättlastad häst så man kan åka iväg själv såhär. När jag köpte honom var han allt annat än lättlastad så det känns skönt att han fått förtroende för mig och går direkt in i transporten med mig kvar utanför. 
 
Jag lär väl se det där förbaskade PH ikväll med sen är det sovdags! Somnar nog här i soffan när som helst innan dock.....
 
 
Trött i mössan.
 
Fick just höra att syster och Ida är framme i Phuket nu. Skönt att höra =) 
/Avis
 

Så. Lär er!Gillar den här bilden.Måndagkväll.

Idag fick jag förfrågan om jag ville träna för Annica Norén på hästen jag red igår och jag tackade självklart JA. Det blir kul! Det var längesedan jag red ett ordentligt dressyrpass för tränare och det ska bli roligt att rida Cheri...e. Cherie. Tjärriiii kallar vi henne. Vet inte hur hon stavar sitt namn =) Har faktiskt lite träningsvärk från gårdagen. Funderade länge innan jag kom på varför jag hade ont, hehe. Är ju inte van att rida "riktigt" just nu.
 
Dock så red jag Grande idag men det gick inge bra. I början var han jättefin men sen blev han dragig och inte alls lika fin. Vet inte riktigt vad jag gjorde för fel men antar för lite ben och för mycket hand. Det brukar aldrig bli bra om man rider så. Han fick då ut och röra sig iaf. Helge skoddes ju så han gick jag bara en kort promenad med efter det. 
 
Har spenderat kvällen hos mamma och pappa och fick höra att Sofie och Ida landat och checkat in på hotellet i Dubai. Pustar ut en stund innan de ska resa vidare imorgon. Hade jag fått som jag ville hade hela min familj och alla jag tycker om bott i en liten by med våra djur som ingen fick lämna. Vi skulle bara vara tillsammans, säkra och lyckliga i vår sjuka lilla sekt-by. Som i filmen The Village typ. Haha. Nej då, men jag gillar inte när mina nära och kära är ute och far världen runt. Inte utan mig iaf =)
 
 
 
Jag och världens bästa siss! <3
 
 
 

Fina tassar.

Nyskodd Helgus med fina korta tår. Så korta han kan ha (vita linjen syns så det hade inte gått att ta mer) med sina fullblods-dasslock. Min hovslagare är toppen! Nu ska det gå 4 veckor sen ska han skos igen och då runt om. Var fjärde vecka fram blir det ett tag. Det är så tillfredsställande när de har nya fötter :)Snyggingar!Ridit dressyr.

Har nu på kvällningen ridit en häst åt en kompis som är sjuk med feber osv. 
Hästen i fråga är ett sto, vet inte riktigt hur gammal men typ...7-8 kanske? Mindre än mina hästar men hade ganska stort steg ändå och kändes ändå inte så himla liten. Fick lite varningar att hon kunde protestera lite om hon kände sig pressad så jag red ganska kravlöst och bara försökte få henne inom ramen och acceptera att vara mellan hand och skänkel. Funkade ibland och ibland inte. Ville inte sitta och pressa henne när jag inte känner henne heller. Hon var iaf rolig att rida och väldigt mjuk, som en liten gummiboll. Trevlig pålle!
 
Har en liten film på min instagram susannakans.
 
Nu är jag galet trött så det är dags för en dusch och sen sängen. Morgonvecka nu. Jag gillar inte den heller. Jobba mellan 10 och 14 hade varit nåt det.
 
 
Saknar redan min älskling <3
 

Sliten och sånt.

Vilken underbar start på dagen! Vaknade pigg och utvilad och tog en härlig promenad till stallet. Fixade det i ett nafs och promenerar nu hemåt igen. Friskluften strömmar ner i mina lungor och jag känner mig som hälsan själv.

Hade jag inte varit på 30års-fest igår hade dessa rader kunnat vara sanna.
Vaknade allt annat än pigg och utvilad vid åtta efter att ha kommit i säng 04 i natt. Andreas åkte och jobbade medan jag gick över på medvetslös-mode och sov någon timme till. Efter mycket ångest och ingen frukost pallrade jag mig iväg till stallet. Till fots. Till hästarna på apostlahästarna så att säga. Var nog ungefär lika jobbigt som att bestiga Mount Everest eller liknande fysisk jätteansträngning. Min huvudsyssla under gårdagen var nämligen också fysisk jätteansträngning. Som den rockstar jag var utklädd till (Slash) så gick jag lös hej vilt med en av Andreas gitarrer och hade nog lite FÖR roligt. Det känns så i benen idag iaf. Jag är dock inte bakis överhuvudtaget, bara väldigt seg.Många trodde att jag hade peruk på mig men det är mitt eget hår. Fick tvätta det 4 ggr i natt innan all färg var borta.
Hade iaf en kul kväll igår! Ont i kroppen och svintohår till trots.

Snö.

Exakt såhär mycket snö fick jag pulsa i igår. Och samma lär det bli idag igen. Hepp, Hepp!RSS 2.0