Dagens.


Sovmorgon.
Sprungit på stan en sväng och shoppat. Kom hem med detta för sammanlagt 330:- Det kan man kalla fynd! Dock vann jag tröjan till vänster förra veckan.

Varit i stugan med mamma och pappa samt fixat stallet och gått med hästarna 1.15 timme i skogen i ösregn. Nu blir det tacos hos mamma och pappa och bara en lugn kväll. 
  

Otippat?

Idag har jag gjort något som säkert gör alla som känner mig förvånade. Nämligen tittat på HUS! Haha, det trodde ni inte va? Jag brukar kolla Hemnet med jämna mellanrum bara på kul och såg ett hus här i byn som var SÅ fint. Tomten var lite konstig, grannarna lite för nära och absolut INGEN möjlighet att ha häst på gården, men jag ville ändå titta på det. Mest på kul och kanske för att hitta något negativt med det och kunna släppa det pga det =P 
 
Mamma följde med och när vi klev in i huset alltså. HERREGUD. VAD. FINT! Öppen planlösning mellan kök, matsal och vardagsrum, stoooor hall, stor altan, helt nyrenoverat badrum och tvättstuga nere, VÄRLDENS mysigaste sovrum med garderober längs en hel vägg, två fönster, altanutgång OCH (!) öppenspis! Blev så himla sugen på huset där i början men sen gick vi upp på övervåningen.....
Det fanns en nyfixad toa där uppe men det var väl det enda positiva. Golvet lutade lite (huset är byggt 1930) och taket var absolut högst 190 cm. Jättelågt med andra ord. Så där dog husdrömmen helt. Vägrar köpa ett hus där man knappt kan vistas på övervåningen, även om markplan var helt otroligt fint inredd och renoverad.
146 kvadrat med kök, matsal, vardagsrum, stort sovrum, badrum och ett till sovrum på bottenplan. Toa och två sovrum uppe. Inte för stort, inte för litet, en trädgård som man säkert orkat sköta eftersom den inte var så stor, dubbelgarage,hundgård, carport och förråd. Men, men, skitsamma för nu är det inte aktuellt längre. Jag/vi letar inte efter hus men dyker det upp något riktigt fint som inte är alldeles för dyrt, ligger på rätt ställe osv så kan man alltid kolla. Om inte annat så är det lärorikt. 
Känns lite trist ändå för jag hade verkligen velat ha något eget och lägenhet har jag bott klart i efter den här. Jag längtar efter hus, trädgård och kunna bygga och inreda precis som man vill.
 
Annars har jag jobbat idag och krattat gamalt hö i hästarnas ena vinterhage. Hästarna har ridits, tömkörts och promenerats med de senaste dagarna. Maria har ridit Grande och det gick finfint! De passar varandra bra tycker jag. Det är kul att se honom under andra ryttare. Han är väldigt fin, lite tjock bara men det får man om man är 22 år. Liiiite trivselmage får man ha som pensionär. 
 
Helge äter bättre och har lagt på sig lite. Långt ifrån tillräckligt men det går framåt. 
 
 
 
 
 
 
 

I will try to fix you <3

Operation fixa Helge fortsätter. Idag fick han sin första dos GastroGard och jag hoppas han mår bättre om några dagar. Han mår inte dåligt nu heller. Det är bara små, små tecken som nästan bara jag märker som gör att jag tror att han skulle må bra av detta. Förutom att han är alldeles för tunn då, det ser alla. Fast han ser bättre ut redan sen jag ökat kraftfodret åt honom för några dagar sedan. 
Ska köpa lite mer hö åt honom också. Har JÄTTEFINT hö nu men njää, det duger sådär. Det ska vara tunna strån om Helge får välja. Och det får han såklart, den bortskämda jäkeln ;) Problemet är ju att ängshö sällan har så bra värden som man önskat. Får försöka sammansätta hö, gräs och kraftfoder nu så att han får lång tuggtid, mycket stråfoder och mycket av både fett, energi och protein. Suck. En hel vetenskap. Jag har då aldrig lärt mig så mycket av en häst som Helge. Herregud alltså. Men jag läser av honom in i absurdum också. Jag kan nog varenda centimeter av den där hästen. 
 
Imorgon ska jag rida Grande och ha Helge som handhäst i skogen. Förra gången flög jag av som en liten vante men då red jag också barbacka. Det tänker jag inte göra imorgon kan jag säga. 
 
 

Livet.

Min lördag har varit både bra och lite ledsam. Eller mycket ledsam. Min älskade, mormor har nog inte långt kvar och jag har varit och hälsat på henne igår och idag. Hon är världens snällaste människa som bryr sig om alla. Hon kan knappt prata längre men ändå lyckas hon få fram frågan om hur alla mår <3 Fina mormor. Om det är möjligt ska jag åka till henne imorgon med. Man får ta en dag i taget nu. 
 
Det som har varit lite mer glädjande är att jag vann 500:- i presentkort på en butik på stan idag. "Köpte" en tröja jag gått och suktat efter ett tag men inte tyckt att jag haft råd med. Stickad vit med blommor i spets längs ryggen. Jag gillar öppen rygg på kläder och spetsen gör att det ändå inte är naket liksom. Jättefin! 
 
Men det mest glädjande idag var förstås att Helge kändes på hugget igen när jag red. Han var pigg och glad och lite svårt att få hejd på =) Kan väl inte påstå att det blev något bra pass kvalitétsmässigt men huvudsaken är att hästarna är pigga och glada och det var de, minst sagt! Kan inte kräva annat av Helge som tagit det lugnt några dagar nu. Får se om vi ska jobba lite bommar imorgon. 
 
 
Igår tog vi bara en promenad genom byn på kvällen. 
 

Fredag 22/5

Jag har haft utbildning på jobbet i två dagar nu i veckan (onsdag, torsdag), smalgångstruck så jag har bara jobbat en kväll vilket har varit skönt. Blev godkänd på provet, alla rätt tom, och klarade även att bemästra monstertrucken så till vida att jag blev godkänd på det också. Även om jag kände mig säkrare på provet än i trucken ;) 
Igår på jobbet delades ett stipendium ut som jag sökt till och jag fick 5000 kr från det till min ridning. Det var jättekul! Nu behöver jag inte bry mig om ifall någon tränare är dyr eller huruvida jag ska vara med en dag eller två för Lotta etc. Pengarna får bara läggas på träning, tävling eller saker i anslutning till det så jag ska fundera lite på vad jag ska lägga det på. En resa till Sigrid vore roligt iaf. 
Kul avbräck från allt jäkelskap och dyra veterinärräkningar. 
 
Igår red jag och Maria ut hästarna en sväng i skogen på kvällen. Helge känns inte riktigt på hugget, lite trött och inte lika explosiv som han brukar. Han gör som jag säger men inte mycket mer så nu får han några lugna dagar. 
Nästa vecka får han börja med GastroGard, ska skicka in prov till Kolla Masken, han ska få mer kraftfoder, trots att det bär mig emot lite, men fri tillgång på grovfoder funkar inte för att få upp honom i hull så det måste till mer energi. 
 
Idag är jag ledig och hade släppt ut alla hästar, mockat, packat hö, fyllt vatten i hagen och spånat boxarna innan 8. Skönt att vara klar tidigt och väldigt skönt att få ut hästarna i tid. De gick in 20 igår och ut 06,30 idag så boxarna var väldigt lätta att mocka. 
 
Lite senare ska jag till stan och hälsa på mormor samt köpa olja och oljefilter, förbi apoteket och Granngården och sen ska en bekant hjälpa mig byta olja på bilen medan jag ska försöka byta en lampa. Om jag inte lyckas får jag tvinga honom fixa det =P 
 
Så, nu vet ni allt om min dag. 
 
Grande i morse.
 
 

Uteritt.

Red ut i skogen själv på Helge idag. Skrittade över stock och sten som uppvärmning och travade lite på en grusväg. Här är vi ju så bortskämda med våra sandvägar så grus brukar vi bara skritta på, men det stärker att bygga upp dem på lite fastare, hårdare underlag emellanåt också. 

Hade gett mig själv två uppgifter idag. Att sträcka på mig och ha HELT stilla händer. Händerna var jag faktiskt duktig på. Helge fick acceptera att jag gav honom ett stöd på bettet och när han gjorde det öppnade jag händerna en aning för att lätta och då lättade även han. Så underbart att kunna rida honom i en trevlig form ute också. Skrev ju för bara några dagar sedan att han var så svår ute och vi har redan tagit ett jättekliv framåt. Kul! 

Vi mötte den här och en timmerbil i skogen och Helge brydde sig absolut ingenting. Rotvältor eller grenar som inte ser ut som resten av trädet däremot, livsfarligt! Haha vilka ologiska djur det där är ibland :)

Magsår?

Helge, Helge, Helge. Fick höra av en bekant på ridklubben i Orsa att Helge var den mest speciella häst hon någonsin träffat, och jag är beredd att hålla med. Inte bara på ett bra sätt. För MIG är han såklart världens bästa tillsammans med Grande och har en speciell plats i mitt hjärta MEN han är otroligt svår också. Skulle någon annan ta hand om honom en längre tid skulle jag behöva skriva en hel bibel om hur man ska gå tillväga. 
 
Men det här är något jag tänkt på senaste dagarna.
 
Han är väldigt lättstressad och har ett enormt kontrollbehov. Han vill ha koll på allt och alla. Han är den som tittar upp först när man kommer runt hörnet mot hagarna. Han är den som kommer till grinden i hagen först. Han är den som håller koll när man bygger nya hagar osv. Han är otroligt nyfiken och vill vara med på allt, hela tiden.
Om han står på stallgången och jag går ut ur stallet, oavsett om det är andra hästar inne och även andra människor så steppar han runt, ställer sig med huvudet högt och "panikblick" och gnäggar när jag kommer tillbaka. Kontroll på matte much? Han är väldigt lik mig på det viset då mitt kontrollbehov också är påtagligt. 
Han är lätt att ha med sig på träningar osv men man ser på honom att han har stenkoll trots att han är lugn. Han står och lyssnar på minsta lilla grej. Han vill ha koll, som sagt. 
 
Han är svår att hålla hullet på. Han får fri tillgång på hö både ute och inne. Det hö han får inne äter han inte upp och även ute lämnar de hö ibland. Just nu får de även gå på gräs nån timme varje dag. Jag beställer lusernpellets och musli från USA med lågt socker- och stärkelseinnehåll eftersom han mår bättre av det men man kan ju inte trycka i honom hur mycket sånt som helst heller. Lusernstrå med samma låga värden finns inte häromkring. Jag gillar inte tanken att bara ösa i dem massa kraftfoder om de är tunna utan att ge mer grovfoder och ta reda på varför de inte lägger på sig.
Han kommer få gå på gräs så mycket han klarar av i sommar, men såklart så mår han inte bra av för mycket gräs heller (ev PSSM), för att komplicera det hela ännu lite till.
 
Han är ganska tjurig när man gör i ordning honom. Framförallt när man sadlar och drar gjorden och så fort man slutar kan man mysa med honom och klia osv.
Han har även fått tillbaka lite sadeltvång på sista tiden och han reagerar på två av fyra triggerpunkter för magsår, de två "lindrigaste". Har de gått länge eller har väldigt ont reagerar de även de två andra punkterna. 
 
SÅ. Jag har funderat på om han har magsår eller början till, magkatarr. 
Egentligen vore det konstigt om han INTE hade haft någon tendens till det med tanke på hans psyke. 
 
Stress, svår att få upp i hull och hans ilska när man grejar med magen på honom. Bara de tre sakerna är ju nog. Fixade recept på Gastrogard på fem min i morse ("tur" att man är välkänd i veterinärkretsar) så jag ska hämta ut det och testa. Det har inga biverkningar så det gör liksom ingenting att bara testa, mer än för min stackars arma plånbok dvs. Det är skitdyrt. 
 
Jag tror att tackvare att han får så mycket grovfoder så har jag kunnat hålla det i schack för det hade nog kunnat vara mycket värre. Han har inga kolik-symptom så att man skulle misstänka blödande magsår etc men små saker som gör att jag ändå har mina funderingar på om inte GG kan hjälpa. Det återstår att se. 
 
 
 
Jag vill ju ha hans explosivitet och härliga personlighet kvar men inte det stressiga. Han får gärna vara min knasiga knäppgök sen också för robothästar är inte min kopp thé =)
 

Drömmar och tillfrisknande.

I morse när jag gick med mina hästar mot sommarhagen, en i var hand, kom jag att tänka på att mitt livs största dröm faktiskt gått i uppfyllelse. Att ha en egen häst. Nu har jag ju tom TVÅ alldeles egna hästar. Det är jag väldigt tacksam för. Att jag har möjligheten att ha hästar och göra det jag tycker är roligast i världen. 
Nu när jag blivit äldre har jag förstås nya drömmar också. Som att ha en egen gård med stall och ridbana, jobba med något roligt hemifrån så man kan sköta gården samtidigt, ha några vettiga inackorderingar, en hund eller två. Tänk att få rita en gård från grunden. I mitt huvud har jag redan gjort det. Vet vart den ligger och allt. Vet hur huset ser ut, hur det är inrett, vart hagarna är, hur stallet ser ut.
Man kan ju alltid drömma =) 
 
Tills vidare är jag ganska nöjd med hur det är just nu också. Matteplugget fortsätter i höst och då har jag iaf tagit ett litet steg i rätt riktning.
 
 
 
 
Jag har varit sjuk i veckan. Hostat massor och varit allmänt hängig. Fått Cocillana utskrivet men den har väl inte hjälpt nämnvärt. I natt är första natten sen i tisdags som jag inte vaknat och hostat sönder mig så snart är jag frisk. 
 
Helge går från klarhet till klarthet och har blivit så fin att rida efter kiropraktorbesöket för någon vecka sedan. Och faktum är att efter några små tips från Maria (som rider Grande) så har jag även fått mer ordning på honom ute. Det om något är verkligen ett framsteg. Toppen att kunna ge varandra lite råd på vägen. Man blir lätt hemmablind och fortsätter i sina gamla hjulspår. Nya tankesätt är bra! Så tack Maria =) 
 
Igår red jag och Emelie ut en lång men lugn sväng i skogen. Hästarna fick gå på små stigar och avverkningsvägar mitt i skogen. Lyfta på fötterna med fint stöd på tygeln och jobba med ryggen. Det behöver båda de där klena stresspellarna. Travade några steg också och Helge kändes jättefin. 
 
Åkte lite häst på Grande också. Vi var på ängen bredvid ridbanan medan Helge fick beta i sommarhagen. Även om jag mår mycket bättre så ville jag inte ta ut mig så det blev mest att han fick röra på sig i alla gångarter medan matte bara hängde med. 
 
 
 
Lite senare ska jag tillbaka till stallet och rida, plocka ordning lite bland mina saker och skicka ett paket med ett träns och skydd jag sålt.
 
 

Regnig vår.

Prickade in regn även på dagens ridtur. Dock hade jag hela regnstället med gummistövlar och allt så det gjorde inget. Helge försökte dock ställa sig med rumpan mot blåsten när det var som värst, pluttis. Ändrade min plan från skritt på asfalt till skrittjobb på gräs. Viktigast var att slippa sanden. Valde sedan mellan spänd häst genom byn eller avslappnad häst på lätt styrketräningspass hemma, och det blev det sistnämnda. 
Red mycket sidvärts idag och övade även mycket på något jag fuskat med länge, för att det är svårt, nämligen halter. 
 
Han skjuter ut näsan och stretar emot handen när jag gör halt. Rider fram och börjar om de gånger jag hinner känna att han börjar streta. Oftast är det när han stannat bra, med lätt stöd på båda tyglarna, så trycker han ut huvudet. Idag satte jag kvar med händerna så fick han streta tills han gav med sig. Klapp, lätta på handen och skritt igen. Att göra en bra halt med honom funkar bäst när man "väckt" honom lite så han nästan taktar innan man gör halten. Detta ska förstås överföras till en aktiv skritt på tygeln till en halt där han är lätt och fin i munnen hela vägen, men det kommer. Vi gjorde stora framsteg redan idag och jag kunde göra några halter med samma stöd på tyglarna utan att han stretade. 
 
Öppnorna går framåt, slutorna likaså, OCH skänkelvikningarna. Det kändes alltså riktigt bra överlag idag. 
 
Imorgon kommer Maria och då ska vi ut i skogen en sväng. Om hon nu vill ha sällskap =P Annars sticker jag och Helge ut i skogen själva. På torsdag har jag planerat ridhus/bana igen. 
 
 

LÄS!

Bara läs detta.

http://www.hippson.se/artikelarkivet/kronikor/debatt-finns-det-acceptabelt-vald-vid.htm

Full rulle.

Idag var det promenaddag för Helge. Han reds ganska tufft igår och då får han ta det lugnt dagen efter. Inte vila helt såklart, men ut och gå. 
Dock var det världens bus i hagarna så någon lugn dag har det inte varit på hästarna ändå. Helge fick iaf skritta av från buset i 40 min ute i skogen. Det får bli ganska lugnt imorgon också, på asfalt. 

Knasboll.

Fin kväll.

Hästarna var väldigt nöjda ute ikväll men vid 20 fick de lov att gå in eftersom mattarna ville ta kväller någon gång :) 
Tog lite bilder på dem medan jag fördrev tiden lite.

Ordningen återställd.

Helge var så fin idag i ridhuset. Avslappnad, mjuk och lyhörd. Något svår att runda emellanåt men överlag fin. 
Travade några bommar vilket han gjorde riktigt bra. Lite svårare att galoppera över bommar på volten men det beror mest på att jag inte riktigt fick med mig yttersidan. 

Annars var galoppen bra i båda varven och han svarade väldigt bra på både drivning och förhållning. Vi kunde trava i lite högre tempo utan att smyga ur formen och jag kunde även sitta utan problem. Härliga häst! Vad roligt det är med lite framsteg. Nu behöver jag rida mer för tränare så jag får hjälp med min sits. Tanken är att göra det i helgen. 

Grande och Maria var ute i skogen och det hade också gått bra 😀 Kul! 

Imorgon är jag ledig men har lite ärenden att ta tag i. 

 

Köpa sig framgång?

Nu när jag har luftstoppad sadel, luftstoppad gjord, PS-träns och Ogilvy-padd till lilla Räkis-Helge, borde vi inte då vara på Grand Prix-nivå av bara farten? Det låter väl logiskt? 
 
Det var dock inte fallet idag heller. Inte ens LB-nivå. Jag, Maria och Emelie red ut tillsammans och det kaos jag hade förväntat mig infann sig inte. Det var snarare ganska "lugna" hästar vi hade att göra med. Helge släpper dock inte igenom helt när man rider ut och det tycker jag är lite trist. Han kan verkligen inte slappna av helt i skogen. Det spelar ingen roll vad jag gör. Om jag rider hårt, lugnt, håller honom i arbete hela tiden, skrittar på lång tygel, göra nya saker etc. Antar att jag får lov att rida mer på bana för i det här läget MÅSTE han bli starkare och bygga på sig. Nu är han fin att rida på bana eller ridhus så det får bli det iaf 3 ggr vecka. Jag föredrar ju att rida ut men det funkar inte så bra. Han är glad och pigg men jag kommer inte riktigt till ridning. 
 
Dagens pass var roligt och mysigt med sällskap och plask i en tjärn men det blev mest motionsridning för Helge, inte mycket jobb. 
 
Nu har jag investerat ALLT jag kan tänka mig för att hjälpa honom på traven (som jag skrev inledningsvis) så nu har han bästa förutsättningarna iaf. Vi får krypa innanför 4 väggar lite mer framöver helt enkelt. Med början imorgon.
 
 
För övrigt så har jag sålt några sadelgjordar, en förbygel, träns och skydd och hittills tjänat 1250:-. Bra inkomst av saker som bara legat och samlat damm! Lite roligt att Lamia West köpte en av sadelgjordarna =) 
 

Bryt ihop och kom igen.

Nej, dagens pass på Helge vill jag bara glömma. 
Spänd som tusan 80% av tiden, stretig och stressad. Travade skapligt okej sista metrarna men annars glömmer vi dagens ridning och kommer igen imorgon. 

Grande blev dubbelt motionerad idag. Av mig på morgonen och sig själv i hagen på kvällen. Han drog igång hela pensionärsgänget i full fart trots att han fick gå och äta gräs. De brukar turas om att dra igång varandra dom där busgamlingarna. Imorgon kommer iaf Maria så han får bli lite tuktad. 


Haha det här är så jag. Det blir ALLTID för mycket.

Städa, städa varje fredag.

Jag har verkligen ett öga för fashion. Detta är det senaste! 
Haha jag fick knappt städa bilen i denna utstyrsel för Andreas. Vilken sthlmare han blivit ;)
Nu är bilen ren på insidan iaf. Tänkte tvätta den utvändigt också men nu ska jag underhålla farfar på akuten istället. Stackarn hade ramlat och har jätteont i ryggen. Bilen kan såklart vänta. Har den varit skitig hela vintern klarar den säkert någon dag till.

Stallet är mockat och Grande motionerad. Ikväll är det Helges tur. 


Regn.

Har lyckats pricka in ridningen när det regnat två dagar i rad nu. Inte för att jag är speciellt brydd om regn men lite trist är det ju.
 
Igår öste det ner så därför blev det ett kort intervall-pass för Helge. Han behöver "dundra" igång benen emellanåt, bli snabbare i fötterna och inte så långsam i sitt rörelsemönster. När jag rider mitt "lilla intervall-pass", som är en kort slinga x-antal varv, så galopperar jag i mellangalopp i en lätt lutande uppförsbacke, sedan ökar jag upp för en brantare, galopperar kortare i svaaaaagt, svagt nedåtlut, skrittar nerför en liten backe, galopperar på plan mark och sen börjar det om. Varje varv tar typ 3-4 minuter. Det är bra för hästarna att få "tömma ur" musklerna ibland. Få sträcka ut och springa av sig. Jag föredrar att göra det i lätta uppförsbackar. Då får man en naturlig inbromsning när man är uppe och det är större chans att hålla sig kvar om hästen börjar bocka =P 
Han var ganska spänd igår så jag brydde mig inte om annat än att jobba kondition. 
 
Idag däremot var det ordning och reda. Red dressyr på ängen och banan. Värmde upp som jag brukat de senaste gångerna. Tagen bakdel på volt, öppna, sluta och miljoner övergångar. Han sökte sig framåt, nedåt direkt vi började trava men var inte riktigt lika mjuk i sidorna som i måndags. När det börjar regna flyttade vi oss från ängen till banan och jobbade med galoppen där istället. Galoppen i höger var riktigt bra idag. Han var lätt att reglera och när jag gjorde volten mindre med hjälp av ytterskänkeln följde han med utan problem. Lätt hand med fint stöd på båda tyglarna. Till vänster var han inte riktigt rund runt min innerskänkel och föll dessutom ut lite på yttersidan i början. Det är hans svåra galopp så där kan jag inte böja lika mycket utan måste låta honom vara ganska rak i halsen. Nu kan jag börja driva fram en bra galopp utan att han försöker streta sig loss. Dagens plus!
 
Sista traven var jättebra och jag kunde tom sitta ett varv. Han rör sig så väldigt stort så att sitta ned på honom har alltid varit svårt. Tar det några steg i taget tills han är starkare och jag med. 
 
 
 
Testade min nya sadelgjord idag (Wintec Cair) och sadeln låg helt still men jag tyckte att frambenen tog i gjorden lite, trots att den ligger långt bakom dem när han står still. Kände inte att Helge tyckte illa om den och när jag ridit klart googlade jag bilder på hästar med dressyrsadel och då blir det ju så på i princip alla hästar =) Får testa den lite till. Den är ju dessutom helt ny så den blir nog mjukare med tiden. 
 
Grande har fått äta massa gräs idag så han är nog lycklig över det. Båda fick gå i sommarhagen medan jag släppte ut de andra och fixade stallet. När jag skulle hämta dem sprang dom iväg! Har aldrig hänt förr. De älskar verkligen sitt gräs. Helge hoppade tom över två diken för att följa efter Grande, han som är livrädd för diken när man rider. Haha, knashästar. Hagen är ju inte liten heller direkt men de stannade tillslut så jag kunde få tag i dem. 
 
Sista kvällen på jobbet för veckan nu!

Från förra Lotta- träningen.

Denna avslappnade form är mer regel än undantag nu och det gör mig lycklig ända in i själen. En sån enkel sak. Fina killen!
Nu måste bara jag lära mig rida ordentligt och inte falla ihop i överlivet. 

 

Värt besök.

Helge har blivit så himla fin efter kiropraktorn. Han var ju låst i ryggen på flera ställen men nu känns han mycket lättare att jobba med. Han känns inte alls framtung och inte stretig, inte ens när man rider ut med sällskap. Så glad att vi var med hos kiropraktorn. Hon kommer igen i juli och vi är anmälda till det tillfället också. 
 
Igår red jag en tur i skogen och Helge var lydig men något spänd. Galoppen är bättre än traven när jag rider i skogen och tvärtom på bana. Han var iaf lätt att reglera och släppte igenom ganska bra i traven på slutet när jag gjorde skänkelvikningar över vägen fram och tillbaka. 
 
Tog en promenad på 45 min med båda hästarna på kvällen innan de gick in. Varmt och soligt. A följde också med en bit <3
 
 
Idag red jag Helge på ängen hemma. Den är ca 30 * 50 m och perfekt att sitta och trimma på. Värmde upp på samma sätt som senast jag red i ridhus. Tagen bakdel på volt, öppna, skänkelvikning, halter. Han var jättefin redan från start. Mjuk i munnen och inte spänd öht. Traven börjar bli SÅ bra nu. Det enda jag har att klaga på på dagens pass är att han blir liiiite lite framtung i avsaktningen från galopp (till både skritt, trav och halt). Han är inte tillräckligt stark än och jag blir möjligen något hård i handen. Annars kändes galoppen jättebra, även vänster som är hans/vår svåra galopp. Red på rakt spår, gjorde en fattning, vände till höger eller vänster för ytter, rakt igen och en liten ökning, sen en förhållning, vända för ytter, rakrikta, halt och börja om. Jättebra övning för Helge.
Travade av på en stor åttvolt och då var han lite trött för jag fick honom inte riktigt att runda sig runt skänkeln först men när det var gjort skrittade vi och stretchade halsen åt båda håll sen var vi klara.
 
Medan jag red fick Grande gå i sommarhagen och äta gräs. Det var hans aktiviteter för idag =) 

"Ligger bra på de flesta hästar "

Det är något man får läsa på många sadelannonser. Att sadeln de vill sälja ligger bra på de flesta hästar. Va? Hur är det ens möjligt? 
Kan den ligga bra både på ett kantigt fullblod som en bred ardenner? Eller lika bra på en häst med takformad rygg som på en med rund? Lika bra på en överbygd rygg som en rak eller en väldigt svängd?

Min albion-sadel har bred kanal och tar väldigt höga och långa mankar utan problem. Den kommer alltså inte att ta i manken på 90% av alla hästar (om de inte är superduper tunna då), men det betyder ju inte att den ligger BRA på alla. Den kanske är för svängd för vissa hästar, för rak för andra osv. En så dum sak att skriva i en annons tycker jag. Man får uppfattningen att säljaren är desperat och det är aldrig ett bra tecken.  

Tävling.

Sitter och tittar på tävling i Mora. Nyss var det en 120-klass med unga ryttare. Nu var de unga så de är till viss del ursäktade men jag måste säga att det är väldigt mycket dålig ridning och taskig attityd på den här nivån. 
En tjej gjorde en otroligt dålig sväng och hennes häst stannade så hon ramlade av. Då rycker hon hästen i munnen, släpar ut den från banan, rycker i den igen när de kommit ut och sen ger hon den till en skötare, hoppar upp på nästa häst och storgrinar samt skyller på hästen. Så himla tråkigt att se (och höra). 
Att man blir ledsen säger jag inget om, det har jag själv blivit som ung, men att bete sig sådär mot sin häst?! Hur gör man hemma om man törs uppträda sådär bland folk? Hemska tanke. 
Det borde verkligen införas ett hästkörkort. 

Sen är det många både hästar och ryttare som borde vara hemma och träna istället. Många hästar är varken lydiga eller starka nog för att klara en 120-bana på ett bra sätt. 
Hästar som springer, ryttare som drar, obalans i svängar osv. 
Det gäller inte alla, men förvånansvärt många. Det är nog i klasser under 130 man ser mest "skitridning". När man rider 130 och uppåt behöver man vara bättre än så. Då går det inte bara att åka med på en snäll häst. 

Jag säger inte att jag skulle gjort det bättre, särskilt inte nu när jag inte hoppar knappt alls men lite självinsikt borde man väl ha. Klart man ska träna på att tävla men på en höjd man behärskar kan jag tycka. Men det är jag det.

  

Kallt i vanlig ordning.

Var till Rättvik på marknad en sväng idag. Kallt som alltid men ändå ganska mysigt. Hittade inget speciellt, förutom langos då hihi. 


Red Helge i skogen på eftermiddagen och han har nog aldrig känts så fin i galoppen ute. Kunde vara väldigt lätt i handen men ändå rida med bra tryck. Kunde variera tempo hur lätt som helst och han var bara glad och lydig. Hade dressyrsadeln och den låg helt still. Inte ett hår hade krökts på hans rygg. Bra! 

Nu är svärmor och svärfar här och hälsar på och det har serverats Caesarsallad. 

Morgondagens planer är utsläpp av hästarna, rida och titta på hopptävlingar i Mora. Roligaste klasserna imorgon när det är lite höjd. Kommer få lite abstinens. Grande och jag har ju hoppat 130 banor en gång i tiden. Och 145 enkelhinder. Synd att han inte kan bli 7 år igen :/

 

Två duktiga hästar.

Helge har ju blivit "renoverad" de senaste dagarna med kiropraktor och tandkoll så idag åkte jag till ridhus för att känna igenom honom så att allt kändes bra. Och SOM det gjorde! 

Jag hade en plan med vad jag skulle göra och vad jag ville få ut av passet. Visste precis vilka saker vi skulle fokusera på och det resulterade i en jättebra känsla. 

Jag skrittade länge och väl och gjorde 10m-volter med tagen bakdel på kortsidorna (två volter på varje) och öppna längs långsidorna. Sen bytte jag från öppna till skänkelvikning till mitten, halt och tillbaka igen. Efter det red jag serpentiner med halt på medellinjen och en kvick igångsättning mot nästa serpentin. 

Jobbade öppna även i trav men med mindre tvärning och han gör dem helt okej nu. Jag måste bara komma ihåg att släppa innerskänkeln. 

I galoppen red jag på en stor volt och vände honom först för ytter (piruett-tänk) och sen runt inner. Runt inner var han mycket bättre än han varit tidigare då han blivit lite sur och inte släppt igenom riktigt. Traven är bättre än galoppen än så länge men vi är på rätt väg. 

Riktigt kul pass där jag kände mig duktig. Helge kändes väldigt följsam och lätt i fronten. Han blir lätt framtung men mitt arbete i början fick honom att kliva på med bakbenen och bära sig fint själv. 

Två-tre pass som det här i veckan så kommer det bli stora framsteg. 

Maria red Grande i skogen samtidigt som jag var i Orsa. Härligt att ha en så duktig medryttare (eller vad man ska kalla det. När hennes foderhäst blir frisk blir det nog fokus på den men jag är glad så länge det varar 😊) som rider själv (och rider bra!) och tom mockar trots att jag förbjudit henne haha. Jag är glad nog att hon rider jag. Trevligt! 

Nu går hästarna och betar lite gräs men strax ska jag ta in dem och sen hälsa på mor och far en sväng. 

 
RSS 2.0