Friday all day loooong

Jobb - suttit i sekretariatet på ponnyhoppning i Orsa - fixat stall och ridit ut Grande - ätit mat som A lagat - lite chill i soffan - duscha - sova - jobba.
 
Interestiiiiing haaaaa.
 
Grande var lite tokig att rida. Studsar och hoppar som fan när han inte får ge järnet i galopperna. Han är inte lika välriden som han varit om man säger så ;) Man får hålla och lätta fram direkt annars går han uppåt. Inte så han reser sig men han skjuter iväg uppåt med bakbenen så man tappar balansen där uppe. Tokfrans.
 
Helge fick vila idag.
Imorgon ska jag först jooba, sen bygga ny hage och gå med hästarna en sväng innan det är dags för 50-talsfest!
 
 
New girl alltså. Världens bästa serie =)

En tröttis efter träning igår.Hårda tag.

Dressyrträning för Annica idag.
Han kändes väldigt fin och mjuk, vilket jag förmodligen har Nina-träningen i tisdags att tacka för. Annica tyckte han hade en bättre form än sist och att jag red bättre än sist. Han var dock trött och protesterade ganska mycket i galoppen. Det är varmt och han har gått ganska hårt de senaste veckorna så nu blir det bara skritt fredag-tisdag så han får ta igen sig lite. Har en, möjligen två dressyrtränings-helger framför mig och efter den eller dem ska han få en längre period med lite lugnare ridning. För en "normal" häst i hans ålder i bra kondition är det inga problem att gå som han gjort. Jag kommer dock åt honom mycket bättre nu och det blir jobbigt och ovant för honom, därför behöver han få lite vila. 
 
Har ätit lite och ska ta en dusch innan det är dags att hämta hem A från tåget. Nu har han klarat första året på sin civilingenjörs-utbildning. Jag är imponerad! Duktiga du <3
 
 
Jag veeeet att jag sa att den senaste var den sista. Jag veeeet att jag sa det. MEN jag har fått inspiration av syster och vill göra något liknande. Som en kärleksförklaring till min familj. Det får isf bli efter sommaren. Tänker inte springa runt med en tatuering som inte man får sola och bada med =) 

<3Trötta.

Både jag och Helge var rätt trötta efter gårdagen så jag skrittade honom en timme i skogen med Grande som handhäst idag. Älskar våran skog. Jag vet att jag tjatar om bra ridvägar men det är helt sjukt vad bortskämda vi är med bra ridvägar.Häromdagen när jag var ute och galopperade höll jag på att rida vilse, trots att jag ridit i den här skogen 15 år kanske, och då har jag ändå ett bra lokalsinne =)
 
Ska se Greys snart och sen sova. Jättetrött!
 
Önskar jag kunde vara till hands på en annan plats nu <3 Love you siss
 
 

Jobbig träning.

Har nyligen överlevt min jobbigaste dressyrträning hittills. 
Red för Nina Jansson i Mora, 30 min ensam. Det är helt klart bäst att rida ensam kortare tid. Kort men intensivt. 
 
Idag låg fokus på att få Helge rund, få honom att följa mig och stanna där, inte räta ut sig direkt jag lättar fram innerhanden. 
Jag är jättenöjd med vår insats idag även om det som sagt var min helt klart jobbigaste träning nånsin. 
 
Det jag har fått i läxa och det vi gjorde idag är:
 
* Rid honom rund, liiiite mer rund än jag tror =)
* Glöm inte bort ytterskänkeln på böjt spår. Rid fram yttersidan.
* Följer han inte innertygeln, hjälp till med ytterskänkeln. 
* Mjuka övergångar. Förbered och ha honom kvar lika rund i övergången. Det får ta tid att göra övergången.
* SITT i galoppen. Låt honom inte få mig att lätta ur sadeln. 
* Sväng mer med skänklarna.
* I trav gäller diagonala hjälper. Innertygeln, ytterskänkel (självklart yttertygeln men den är ju alltid med).
* Böj armarna. 
* Ha honom hellre lite inåtställd på rakt spår så han inte rätar ut sig och blir stretig. 
* TRAVA på diagonalen. Inte smyghålla för att lättare få mer tvärning. Måste rida fram mer.
 
Vi körde på hela tiden i alla gångarter och jag var helt slut i både muskler och flås när vi tillslut var klara.
 
Jag blir alltid så inspirerad av att rida för Nina. Hon är hård men när man gör rätt får man höra det också. 
 
Hon tyckte Helge var bättre nu än sist och hon tyckte även att jag har en bra sits och det smäller högt för mig när det kommer från den damen ;)  
 
Igår gick jag en timme med båda hästarna genom byn, på asfalt. Fick sällskap av A en sväng också. Trevlans. Jag är glad att han kan hjälpa mig med hästarna om det krisar. 
Ge dem hö, ta in eller ut dem, byta hage, ta av/på täcken, följa på träning/tävling, vaddetnukanvara. Han ställer upp och är inte alls rädd för hästarna. Han följer tom och rider ibland =) Kul!
Är självklart även glad att mamma och pappa hjälper till med fodringar när det behövs. Guld värt!
 
Nu ska vi sova. Jag börjar jobba 05,30 imorgon och A ska ta tåget mot Sthlm igen, men bara en kortis för att skriva tenta. 
Natti 
 
 
Jag och syster i somras <3
 

Älskad och saknad.

I söndags skulle vår älskade Lufs fyllt 15 år. Han mådde inte bra på slutet så i januari förra året lämnade han oss. En av de jobbigaste dagarna i mitt liv. Jag höll honom till slutet trots att jag trodde att jag aldrig skulle klara av det.
Han saknas så otroligt mycket och jag kommer ibland på mig själv att titta efter honom där hemma, men han är inte där. Hans plats är tom. Jag kommer aldrig glömma min älskade hund <3


Alla ska bada.

Härlig dag!

Mysdag idag!
 
Började med sovmorgon. Hade dock varit vaken halva natten pga hosta och raggarbilar som brände loss utanför fönstret så utvilad kan jag inte påstå att jag är ändå.
 
Fortsatte med att skritta ut 1,5 timme på hästarna med syster. Vi red och plaskade i en tjärn och Helge skulle förstås inte gå i först, som vanligt men efter lite övertalning klev han i och då var det jättekul att dricka, blåsa bubblor i vattnet och skvätta ner mig fullständigt med svansen. Grande skvätte ner Sofie en del också när han grävde gropar i botten. Lite skönt faktiskt då det var väldigt varmt idag =) Sommar <3
 

Följde Sofie hem till Våmhus och åt lite lunch, sov en kvart och så gick vi med Jackson till sjön så han fick simma lite. 
 
Prat på gräsmattan och sen åkte vi förbi stallet och gjorde det sista och tog in hästarna. 
Idag var första dagen de har gått på gräs hela dagen. Det har blåst ganska duktigt idag så hästarna har varit nöjda i hagen utan flygfän. 
 

Nu lagar vi mat. Lite sega men det ska bli gott med middag sen sova och ladda för morgonskift denna vecka, plus lördag. På lördag ska jag på fest med 50-talstema. Kul! 
 

25/5

Jeeeeezzz, vilken underbar ridtur jag och Helge hade idag. 
 
Skrittade genom byn på asfalt ca 20 min innan jag red upp i skogen. Tog en väg jag inte ridit på åratal. Visste inte riktigt vad jag skulle hamna men mitt briljanta lokalsinne ledde mig rätt i vanlig ordning. Det var nästan bara galopp och skritt idag. Galopperade en lång väg bortåt i skogen. Skrittade 10 min på en "mellanväg" till en annan lång väg som ledde tillbaka hemåt. Helge var väldigt nöjd efter de galopperna kan jag säga =) Frustade och sträckte ut halsen ordentligt framåt, nedåt på slutet. Hade hackamore så jag krånglade inte så mycket utan lät honom gå på i samma tempo mestadels. 
 
Duschade honom efteråt och när jag ledde ut honom till hagen igen skuttade han fram och skulle trava hela vägen. Knasboll. Här har man varit ute och försökt få kraken trött, hehe. Rullade sig såklart länge och väl när jag släppte honom och verkade mycket nöjd att få gå och äta gräs med sin bästis.
 
Lite mat, dusch och fix här hemma sen blir det morsdagsmiddag hos mamma och pappa med syster. Mamsen jobbar imorgon så det får bli idag. 
A är också hemma men repar med sitt band hela kvällen.
 
Imorgon: SOVMORGON! 
Sen får vi se.
 

Bilder.

Från igår.
Ledig fredag.

Oj vilken hektisk dag.
Började med att släppa ut hästarna och fixa stallet sen hem och byta om och slänga i mig lite frukost så drog jag in till Mora. 
Fick knät kollat av sjukgymnast och enligt honom har jag en överansträngning i något muskelfäste på yttersidan av knät plus samma sak i ett ledfäste under knäskålen ( huuuuur obehagligt är det inte när folk rör vid/drar runt ens knäskål! #kommeraldriglåtanågonröravidminabeneveragain). Jag ska (surpriiise) TRÄNA. Och det visste jag väl egentligen från början, bara det att man inte riktigt törs när knät gör så jävla ont ibland. Som nu. Han vände och böjde så förbannat på knät så jag fick ont i höften också haha. Tur man är Hulken.
 
Strax efter tolv åkte jag till Orsa med Helge och byggde upp lite markarbetsövningar. 
*Studs över medellinjen, från långsida till långsida.
*Höga travbommar på böjt spår med kort avstånd. 
*Två bommar med 21 meter mellan på en långsida. 
 
Värmde upp med mycket sidvärts och övergångar med en bra form och lät honom inte slå sig fri en enda gång. Han fick acceptera mitt stöd och bara gå fram ur det, vilket han gjorde.
 
Travbommarna gick lite knackigt i början. Jag hade lagt dem väldigt tajt, med flit. Helge måste upp, upp, upp, inte fram. Första gångerna blev det skritt nångång och nångång petade vi ner nån bom men sen fattade han vad han skulle göra och höll en riktigt kort men aktiv trav över bommarna.
 
Studsen blev han förvånad över först =)
"Va? Hoppa? Det har jag inte gjort på 6 månader".
Han stannade upp och hoppade lite kråka över men resten av gångerna gick fint. Jag är inte vad vid att han tvekar för han har ALDRIG stannat på ett hinder med mig. Har visserligen bara hoppat 1 m but still =P
 
Låg på volt och hoppade studsen några gånger i varje varv tills det kändes bra och han varken överhoppade eller var nonchalant.
 
Bommar med 21 meter mellan "ska" man ju kunna rida på 6 galoppsprång om man överhuvudtaget har ordning på hästen. Idag fick jag in 8 i både varven, (!) nästan 9 i höger varv men då fick jag lätta fram honom så det blev 8. Den övningen är jag mest nöjd med då Helge alltid har varit svår att korta och fånga upp. Idag gick det toppenbra och jag kunde lägga honom rätt på bommarna varje gång utan problem. Förut har jag inte alls kunnat reglera honom på samma sätt så vi har verkligen kommit framåt.
 
En liten reflektion jag har gjort är att jag kan rida honom kortare och mer ihop i hoppsadeln än dressyrsadeln. Båda sadlarna är utprovade på honom så de ligger bra, det är nog snarare jag som kommer upp mer med överlivet i hoppsadeln och får på så sätt bättre position över honom. Ska försöka jämföra det på film framöver.
 
Passet var jättekul! Jag tycker markarbete är roligare än både ren hoppning och dressyr. Det märks så väl om man har hästen lydig och "med" sig. Helge var både lydig och "med" idag så jag är supernöjd! Ska börja markarbeta en gång i veckan ca. Vet inte varför jag inte jobbat med bommar och hinder på så länge. Har väl koncenrerat mig på dressyren mer. Tänkt att om jag väl åker iväg till ridhus måste jag rida dressyr eftersom jag ville börja tävla i våras.
Well, well, nu blir det ändring på det. Det är väldigt nyttigt för Helge att ridas över bommar och stärka sig med studs osv då hans bakdel är svår att muskla. Svårare än "vanliga" hästar pga hans shivering. 
 
Grande red jag ut med Elin och Curry och vi red och plaskade i en tjärn igen. Grande skulle nog kunna simma över hela om han fick. Var ut ända till hans mage idag. I sommar SKA jag simma med hästarna, det har jag aldrig gjort. Vi har dessutom hittat en badplats med bra botten där ingen badar. Tänker inte berätta vart den är ;)
 
Har även byggt en beteshage idag. Hästarna ska få gå halvdagar i den i helgen så får vi se framöver i veckan om de får gå heldagar. De har gått och betat 4 timmar idag, nöjda och glada.
 
Bla, bla, blaaaaa. Nu ska jag sova! Ska jobba imorgon så jag tjänar nån extra krona. Betalade räkningar för 14000:- igår. Skitkul. FML
Tur att jag fick feta löneförhöjningen igår. På riktigt! Jag blev överlycklig.
 
Har ingen bild från idag på datorn. Telefonen och bildbehandlingsprogrammet samarbetar inte. 
Finns en drös från idag på instagram dock. susannakans heter jag där. Inte svårare än så.
 
Hej hej
 
 
 

Förbannad.

På det här som händer i Stockholm just nu. Hur fan tänker folk?! Hur i helvete tror man att saker ska bli bättre när man härjar och förstör? Vad är det som ger dessa människor som medverkar i upploppen rätten att elda upp andras bilar och kasta sten på folk som enbart finns för att HJÄLPA?! Brandmän och poliser som gör allt de kan för vårat samhälle? Det är så sjukt så det finns inte ord. Jag hoppas verkligen att dessa människors hus brinner ner en vacker dag och att de får INGEN hjälp överhuvudtaget.

De pratar om arbetslöshet i förorterna. Ja men nu har ni förbättrat era chanser! Nu när ni sätter eld på saker, slänger sten och förstör nu vill nog arbetsgivarna ha er. Lycka till! Man får inte jobb slängt på sig, man får kämpa och bevisa att man är den person företaget söker.

Det hela verkar ha eskalerat till en tävling om vilken stadsdel/förort som kan ställa till med mest skit. Well done, losers. Det kommer inte leda till något annat än att skattepengarna går till att återställa det ni förstört.

Och så har dom mage att kräva att polisen ska be om ursäkt. Haha! Det var det jävligaste jag hört. Visst, det kanske var onödigt att den machete-viftande mannen blev skjuten till döds, MEN hotar man folk och slår hej vilt med en machete kanske man inte kan räkna med att bli mottagen med öppna armar och ett gäng rosor liksom.
Sverige är ett alldeles för mjäkigt land ibland.

Vill poängtera att detta är inget påhopp mot invandrare om någon tror det. Idioter är idioter vilken färg de än har och vilken del av jorden de än kommer ifrån.
Dock borde folk lära sig hur man löser problem i Sverige (både idiotiska invandrare och idiotiska svenskar), det är iaf inte genom att bränna svenska flaggan och kasta sten på folk som vill ställa allt till rätta.

Sista dagen på kvällsveckan.

Hemma från stallet precis. Grande blev tömkörd och Helge fick bara gå i sommarhagen och vräka i sig gräs. Igår var det ju tvärtom. Jag är glad att det finns möjlighet för mina hästar att beta på sommarhalvåret. Det finns så många hästar som går i tråkiga små hagar året om. Äta gräs och röra sig i stora hagar är ju liksom det bästa de flesta hästar vet =)
 
Att tömköra Grande var som ur ett kapitel ur skolboken. Han var så fin, lugn, lydig och mjuk. Det gäller ju att hålla igång de äldre hästarna. Det är ännu viktigare för dem än för de yngre så de håller sig fräscha och mjuka. 
 
Imorgon har jag en del ärenden att uträtta. Bla till sjukgymnasten med mitt knä. Det är helt galet var ont det gör på nätterna. Vaknar 2-3 ggr varje natt och bara vrider mig av smärta, sen när jag varit uppe och gått ett tag känns det inget alls. Skitkonstigt. Ja, ja, huvudsaken att det går att rida. 
Ska även köpa foder till hästarna, mat till mig själv och hämta ett intyg från akutmottagningen när jag ändå är på lasarettet. Gjorde ju illa foten ganska rejält för två år sedan och nu ska jag se om det går att få ut nån krona från försäkringen eftersom den inte är helt återställd. 
 
När det gäller hästarna så tänkte jag åka till Orsa och hoppa/markarbeta Helge. Lite höga, korta travbommar för att hjälpa honom att röra sig mer upp än fram. Stora steg är inte det svåra att plocka fram, det är de korta, högre stegen jag vill få fram. Studs, och så bommar med 21 m mellan två där jag ska försöka variera mellan 5-8 galoppsprång. En väldigt bra övning där man snabbt märker om man har hästen lydig och lösgjord. 
 
Grande ska ridas ut i skogen på kvällen och så tänkte jag låta honom plaska lite i en tjärn. Han ÄLSKAR att bada och plaska i vatten. 
 
Förutom det så ska jag bygga en gräshage till hästarna också. En fullspäckad dag med andra ord.
 
 
Glada hästar som får gå i stora hagar och äta gräs.

 
 
Fin 18-åring för två år sedan.

Dagens hästeri.

Tömkört Helge idag och för första gången, ja jag tror banne mig det var första gången ever, så fick han INGET ryck! Han var avslappnad hela tiden och jätteduktig. Tom galoppen var inga problem, han fattade rätt varje gång och orkade bära sig i en kort galopp. Fina tempoväxlingar i trav, bra avbrott och bra stöd på yttertömmen. 
 
Grande fick gå i sommarhagen så länge och njuta av allt gräs. På fredag är det dags att bygga beteshage =)
 
 
För ca ett år sedan.
 

Maria rider Helge.

En bild från förra veckan.


Tisdag

Vad kul det var att rida idag!
Trots att mitt knä fuckat ur helt och trots en grå, tråkig himmel så var både jag och Helge på topp.
 
Red mycket galoppjobb. Varierade mellan olika tempon hela tiden men hade alltid en stilla hand, stadig sits med hästen i en kortare form. Han fattar galopp från skritt (det har vi kunnat länge) utan att skutta iväg utan stannar kvar och kämpar på fint och ganska samlat. Avsaktningarna var väldigt bra idag, tom från vänster galopp men där måste jag fortfarande sätta honom lite undan och få under inner-bak för att det ska bli riktigt bra. Känns så bra att jag kan göra det ute på rakt spår nu utan att han blir stark. Nu är han mer stark uppåt, inte framåt, om ni förstår. En till sak vi har kommit långt med är att kunna öka galoppen och minska den igen utan någon långdragen strid. Han lyssnar och rider jag bara rätt i varje steg så är det lätt som en plätt. Om han börjar streta emot sitter jag bara kvar, rider framåt något steg och börjar om. Aldrig sakta av i ett "stret-läge"! Då är det framåt, gör om - gör rätt, som gäller. 
 
Trevlig trav på slutet och en nöjd avslappnad häst. Tränade lite ökad skritt på tygeln på vägen hem också. Jag gillar verkligen att rida dressyr i skogen. Rider alltid med en plan. Dock har är planen ibland att bara ut och ha roligt utan krav också. 
 
En dusch, lite mat sen jobba kväll.
 

Tävling i Gagnef.

Nu var det ett tag sen, men det har inte hänt så mycket.
Jag har varit sjuk hela veckan. Jobbade bara halva måndagen och i fredags. Maria Franson har varit snäll och tränat Helge för jag har ju inte orkat. Hon red även honom för Annica i torsdags. Båda var sjöblöta när de var klara men det såg bra ut =) 
I fredags var jag och tittade när min kusin och hennes kör hade show (jättebra!) och efter den hämtade vi Andreas på tåget.
 
I lördags var det dags för tävling i Gagnef. Sista omgången med div III-laget. Jag hade väl inte världens bästa uppladdning kanske eftersom jag inte ridit på hela veckan och dessutom fortfarande var (är) sjuk men det var bara att göra det bästa av det så fick det bli som det blev. Och ja....det blev inga höga poäng på tävlingsbanan direkt, med all rätt.
 
Eftersom att Helge är en lättstressad häst som har lite för mkt innanför pannbenet ibland så tror ju jag att han behöver lång framridning för att komma till ro och avslappning. Grejen är den att det bara behövs HEMMA där han vet hur det brukar se ut. På andra tävlingsplatser vet han inte hur det brukar vara, och blir därför inte rädd för "nya" saker och finner sig ganska snabbt i vad som finns omkring och bryr sig inte nämnvärt. Därav behövs ingen lång framridning, vet jag nu. Det tänkte jag inte på igår. Hoppade upp ca 50 min innan min start, skrittade länge på tygeln, flyttade mkt lösgörande osv. Lika i trav och jag fick honom väldigt fin i bra högre form utan att vara lång. Det kändes jättebra! Galopperade, även där i högre, kortare form, tränade på den ökade galoppen på diagonalen men det borde jag inte ha gjort för han slog om ganska mycket och under tiden jag ville få till en bra så blev han trött. Jag skulle bara struntat i det helt. Man kan inte träna sig till nånting bra när man redan är på tävlingsplatsen. Små lydnadsgrejer går ju, och få dem eftergivna osv men inte träna på saker som ibland inte ens sitter hemma. Dumt. Han fick iaf skritta ca tio min innan det var vår tur men det var för sent att försöka samla upp någon energi igen. Han var tvärslut! Fick inte fram honom nånting. Jag törs knappt använda skänklarna på banan av rädsla att han skulle gå emot dem, vilket han gjorde. Han gör det ALDRIG när han inte är jäääättetrött så han var verkligen helt slut när vi gick in på banan, väldigt klantigt av mig =/ 
Han är inte framme för skänkeln alls och blir förbannad så fort jag lägger till sporren, eller skänkeln överhuvudtaget. 
 
Största orsaken till att han blev så trött är att jag nu klarar att rida honom i en högre, kortare form men han inte är tillräckligt stark att orka gå i den formen så länge som jag red i den igår. Skulle sparat det till banan men det är ju lätt att vara efterklok. Sen var det väldigt varmt igår vilket också tog ut sin rätt, plus ganska hårda träningar onsdag, torsdag och kanske lite tärningsvärk på det. 
 
Jag lägger ut filmen ändå så får ni se mina missar och hur trött han verkligen är. Svansen går och han står emot hela tiden (kanske inte syns lika mkt som det kändes). Från att ha suttit upp bra, händerna framför mig, bra tempo på en häst i bra form till att allt rasade när det verkligen gällde. Tråkigt, men jag tar med mig känslan från framridningen för den var bättre än nånsin! 
 
 
 
 
 
 
Nu får han några lugna dagar och då ska Grande istället få gå lite mer.
 

Bruce-konsert.

Urladdning. Det kan man kalla gårdagen.
Alltså....det är den allra bästa kvällen jag haft i mitt liv! För att dra det lite snabbt (är trött och ska ta en dusch strax sen sova) så köade vi från 12,30 till 17,30 utanför Friends Arena, det var superbra ordnat så man kunde sitta vart man ville och chilla i sin solstol och äte lite medhavd sallad osv medan man väntade. Vi fick nr på händerna och "Golden Circle"-band och tillslut kom vi in, tog en bra plats och innan Bruce började stod vi endast en meter från staketet. Grymt! 
Bruce körde järnet som vanligt och spelade hela Born in the USA-skivan, vilken jag tycker är den bästa (både No surrender, I´m going down och Working on the highway) och så körde han ALLA låtar jag ville höra utom en och den körde han förra lördagen då vi också var där så det gjorde inte så mycket. 
Kvällen var helt otrolig och den avslutades med att Andreas lyfte upp mig på axlarna och då såg Bruce mig och pekade och ropade "Looking good!" till mig där jag satt och sjöng med och klappade händerna hejvilt..
Fatta vilken jävla grej alltså. Bruce har pratat direkt till MIG! UNfuckingBELIEVABLE! Det gjorde hela min kväll det där. Sen att han säger sådär till random folk varje konsert spelar mig ingen roll. Han tittade på mig och sa det och det kan jag leva på läääänge =) Haha.
 
Vi kom hem ganska snabbt och somnade efter en väääldigt välbehövlig dusch. Svetten bara rann efter ryggen hela konserten för det var sjukt varmt och man hoppade som en dåre konstant.
 
Mer utförlig recention imorgon. 
 
Lite snabbt om dagens hästeri också.
 
Red Helge i skogen och tänkte hela tiden på vad Göran så på träningen vilket resulterade i en mycket lydig och trevlig häst. Han var jättejättepigg men använde energin till att orka jobba med mig och inte försöka springa ifrån jobbet. Dagens svårighet var avsaktningar från vänster galopp men i höger gick det super och de flesta andra övergångar och tempoväxlingar gick också bra. 
 
Nufårevanog! Hejsvejs
 
 
Hihi, Andreas ser ut som en hillbilly med kepsen på sned =P
 
Fattar ni hur nära vi var. På slutet var det bara en rad framför. Awesome!!
 
 

På bättre humör.

Den här dagens hästeri har varit mycket bättre än igår.
 
Jag tog med Helge till Mora ridklubb där jag tränade dressyr för Göran Liljestam. Han frågade hur det gått och vad jag ville ha hjälp med. 
- "Det går inte bra alls för jag kan inte rida honom mellan skänkel och hand, inom ramen", eller något i den stilen svarade jag men efter dagens träning fick jag med mig såååå mycket! Han är så sjukt bra att rida för. Man förstår verkligen vad han vill få fram och han verkar liksom känna ens häst utan och innan för han vet precis vad man behöver göra på just den hästen. Jättekul! Framförallt efter gårdagen.
Han tyckte dessutom att jag red 50% bättre än förra gången för några veckor sedan och det var ju kul att höra, att någon tycker det går framåt iaf. Han tycker även att Helge är en jättefin häst med riktigt bra trav och galopp men han har mycket kvar i utbildningen än. Och jag tror också han kan bli riktigt fin när jag bara kan rida honom ordentligt och han därav sätter mer muskler och bygger överlinje.
 
Note to self: Värmde upp i ganska stor galopp idag vilket var bra. Inte försöka få ihop honom utan rid FRAM först. Han måste alltid ta framåtdrivande hjälper innan det är någon idé att börja rida ihop och korta.
 
Nu måste jag ta fram kläder och förbereda morgondagen. Åker till Sthlm 06,45 och innan dess ska hästarna ut och stallet fixas. 
Nästa helg måste jag få en sovmorgon annars kommer nog den där berömda väggen rusande in i pannbenet på mig med expressfart. 
 
 
Imorgon ska jag dansa med Bruce på scen!
 

.....

Borde sova för längesen för att orka med mitt hektiska liv, men jag vill inte. Jag vill inte heller jobba imorgon. Verkligen inte! Jag vill inte ha ont i mina knän och jag vill inte att dagens tävling skulle gå så dåligt. 
Jag vill ingeting just nu. Blä. Possitiva klubben. Haha, skoja. Positiva. Jag kan stava, jag kan köra bil som en gud, jag kan vara rapp i käften, jag kan rida Grande och många andra hästar i en bra form men JAG KAN INTE göra det på Helge! Jag KAN verkligen INTE. Så fruktansvärt irriterande och tråkigt. 
 
Alternativ 1: Han kan inte gå i högre, kortare form pga hans operation (han är ju trotsallt opererad i halskotpelaren och dessutom stelopererad mellan två halskotor) MEN detta är högst otroligt då han kan bita sig själv i bogen om man lockar dit honom med godis.
Alternativ 2: Jag kan inte rida honom. Han är för svår. Han ÄR en extremt svår häst att rida. Inte för att han är dum utan för att han rör sig såååå stort! Inte bara med benen utan han rör igenom kroppen så vansinnigt mycket så om man väl orkar sitta på honom kan man knappt göra nånting annat alls. Att han dessutom har stenkoll på ALLT och är kontrollfreak hjälper inte direkt. 
 
Ja, det är väl alternativ 2 som gäller. Jag ska fråga om Annica kan rida honom på torsdag och se om hon tycker att han verkar "omöjlig" eller om det helt enkelt bara är jag  <------- mest troligt.
 
Vi fick 52% på tävlingen och det kändes lite väl generöst. Han gick över i galopp där det skulle vara ökad trav, bytte galopp, var väldigt lätt i rumpan då han blev rädd när gruset stänkte på staketet (herreguuuuuuud) och försökte sparka på det, han var lång som vanligt och jag red nån taskig serpentin. Jag tar på mig allt utom det lilla bockandet som jag faktiskt blev riktigt besviken på honom för. Han har inte gjort så på jättelänge men nu var tydligen ett bra tillfälle. Han fick dessutom sadeltvång idag för första gången på typ ett år... 
 
Något roligt jag gjort idag är iaf att ha fått ögonfransförlängning av Linda! Jättenöjd är jag =) Hon gör för 500:- nu då hon tränar. Kan rekommenderas! Ska visa bild nån dag när jag inte ser så jävlig ut.
 
Tack å hej, jag är en besviken tjej.....idag.

Vilket uppvaknande.

Vaknade av den angenäma upplevelsen av att mitt knä berättade att det ville bli avhugget från mitt ben. Be my guest tänkte jag och var på väg upp för att hämta en rostig kniv i köket men självklart kunde jag inte resa mig. Låg i sängen i godan ro och planerade min egen begravning när det onda försvann och jag kunde flyga ur sängen lätt som en fjäder. 
 
Hade sovit många timmar så jag kände mig utvilad och pigg när klockan ringde. Ingen vanlig känsla direkt. 
 
Hästarna fick en promenad på 45 min i skogen. Skönt att gå lite och knät var mkt samarbetsvilligt och sa inte ett knyst. Kanske inte den allra bästa uppladdningen för Helge inför morgondagens tävling men må så vara. Det är viktigare att även Grande får röra sig. 
 
Vet inte riktigt när jag startar imorgon men jag startar som nr 18 i min klass som är klass 2 så det blir inte så tidigt. Borde alltså hinna knoppa imorgon även om det tar lång tid. Helge hade gnuggat in två enorma fläckar på rumpan och magen inatt så de lär jag väl också ta tag i (nackdelen med att ha en skimmel) (men annars är de finast). 
 
Lite mat sen är det dags att åka till jobbet.
Tjo
 
 

Grin å gnäll.

Ligger hemma i soffan och tycker synd om mig själv =( Huvudväääärk så nu ska jag ta och lyssna på mr boyfriend och gå till optikern. Jag har faktiskt glasögon sen 10-12 år tillbaka (det visste ni inte va) men har kanske använt dem en timme, sammanlagt. Blev så snurrig av dem, men nu ska jag ge det en chans igen. Tror nämligen min huvudvärk beror på mina ögon. Mitt synfel är att mina ögon spänner sig typ hela tiden och då kan man visst få skallebank. Är dessutom extremt ljuskänslig så ett par slipade mörka glas ala grannen i Beck vore väl på sin plats. Skitsnyggt.
 
 
Förutom att tycka synd om mig själv så måste jag påpeka hur vidrigt, äckligt det är att röka! Typ 5 av 8 av mina grannar röker och det luktar så galet illa! S.L.U.T.A. För fan. Det är inte tufft på något sätt. Finns det någon som tycker det nuförtiden? Är det inte lite...James-Dean-på-en-motorcykel-på....typ 50-talet? Nej, lägg ner om ni gör det. Varför vilja lukta apa, förstöra sin kropp och ekonomi, hosta, få en grå hudton, rynkor överallt och förpesta luften för oss andra (en granne rökte här utanför när jag kom hem, därav missnöjet). 
Tur att man är hälsan själv. 
 
 

Aj.

OOOOOONT!
Jävla,helvetes, jävla knäjävel! Ursäkta min franska men jag är trött på att ha ont överallt hela tiden. Armbågarna börjar göra ont igen och nu har jag haft sjukt ont i ett knä i några dagar. På morgon kan jag inte stödja på det men när jag rört det lite går det bra, sen gör det vrål-ont när jag suttit still ett dag. Varför? Kan inte komma ihåg att jag har gjort något heller. Dagens i-landsproblem. Det gick bra att rida med det iaf. Annat med en armbåge som dödar mig just nu. 
 
Red alltså Helge tidigare. Blev ett dressyrpass inför tävlingen på torsdag. Igår skrittade jag en timme på asfalt genom byn och hade honom mellan hand och skänkel med ett bra tryck i VARJE. STEG. Fortsatte med det idag och gav mig inte en tum. Jag måste ju börja kräva mer nu, inte bara mes-rida. Skrittade fram länge tills han tog alla hjälper direkt och var avspänd och med mig. Gjorde många halter, volter, flyttade honom och testade rakriktningen. Även i traven gjorde jag många avbrott och halter med helt okej resultat. I galoppen red jag en långsida, volt på kortsidan med mycket innerskänkel så han fick under sig inner-bak och sedan avbrott på böjt spår.
 
Avslutade på en åtta i trav där han följde med mig fint och sökte sig långt nedåt. Gjorde skänkelvikningar i skritt på slutet innan jag satt av och gick hemåt. Jag red alltså på en äng och Grande fick gå i sommarhagen medan och äta gräs. Han var nog överlycklig =) En fick jobba hårt och en fick vila och äta gräs. En sån orättvisa!
 
 
 
 

Sthlm och Bruce.

Har haft en toppenhelg med älsklingen i Stockholm! 
 
Det enda som är bra med att han bor där på veckorna är att när man ska på konsert så har man nånstans att bo =)
Nej men sthlm är trevligt men inte längre än en weekend såhär. Jag trivs bäst lite närmare "landet" än mitt i smeten .
Kom dit i fredagskväll och möttes av A på centralen. Var mest hem och sova sen. Hade gått upp 04 för att ta ut hästarna innan jobbet så var skapligt trött.
På lördagen tog vi lite sovmorgon sen in till stan och träffade en klasskompis till A. Lite lunch, glass och strosning genom drottninggatan, gamla stan osv tills vi mötte upp Pernilla och Per och åt middag på Vapiano. Det är nog den restaurang jag ätit mest på i Sthlm. Det finns alltid något man gillar. 
Mätta och belåtna tog vi oss mot Friends-arena och Bruce Springsteen-konsert. Vi var inte ensamma på vägen dit direkt. 
Var riktigt skönt att ha ståplats. Man kunde lalla in där en timme innan det började, köpa lite godis, gå på toa sen bara sätta sig på sin plats. DOCK är jag verkligen en ståplats människa. Bruce är min gud och när han spelade några av favoritlåtarna kan man ju inte sitta still och bara klappa händerna. Jag betedde mig som på ståplats, hoppade, klappade, gapade och sjöng med. Det är något speciellt med ståplats alltså. Förra året stod vi 5 meter från scen och det var en häftig upplevelse. Därför.....därför var det sjuuukt roligt och oväntat igår när Pernilla frågade om jag ville ha en ståplatsbiljett till nästa lördag då han spelar igen. Ööööh - självklart!! Wiiiiiiiiiiiiii, ska bli så kul. Bara inte chefen sätter käppar i hjulet så åker jag alltså ner även nästa helg. Anderas ska också försöka få tag i biljett. Fantastiskt!
 
Åkte buss hem från sthlm idag. Riktigt tråkigt att åka ifrån A och tråkigt att sitta på en buss i finvädret. 
Jag fick iaf njuta lite av solen när jag red Helge en sväng i skogen. Han var lite stark så jag fick göra några halter så lyssnade han bättre. Riktigt fin på slutet! Plaskade lite i en tjärn också. Han vågade gå i min lilla räk-häst.
 
Imorgon ska jag rida dressyr hemma på en äng. Lär trimma på nu i veckan för det är tävling på torsdag.
 
 
 
Såhär nära var vi förra gången Bruce var här, i somras.
 

Dressyrträning.

Två tröjor och en tjock filt har jag på mig och ändå huttrar jag som ett litet asplöv. Sjuk? Nej, bara en fryslort. Jag fryser nästan jämt. Det är bara mitt i sommaren en riktigt varm dag jag inte fryser. 
 
Har tränat dressyr för Annica på Helge idag. I början kändes det förjävligt rent ut sagt och jag kände mig som en nybörjare. Han var hård i munnen och jag hård i handen. Vet inte vem som började , men jag antar att han inte var riktigt framme för skänkeln. Berättade för Annica hur jag kände och fick därför rida skänkelvikningar i alla gångarter nästan hela passet. Det är något vi gjort väldigt lite så vi var inte så duktiga till en början men efter lite tragglande gick det bättre och han flyttade undan fint. Som vanligt så har jag tränat för mesigt. Han flyttar bra för den skänkeln jag ger honom men jag ska egentligen kräva mkt mer. Bara att träna vidare. Vi fick läxa att vara bättre på skänkelvikningar nästa gång =) 
 
Efter träningen fick Helge gå ut i hagen igen medan jag packade hö och fixade lite inför helgen. Imorgon kommer det bli väldigt stressigt för mig efter jobbet så därför tar jag ut hästarna innan jobbet och gör vad jag hinner i stallet innan jag börjar jobba 05,30 sen gör jag resten efter 14 när jag slutat. 
 
Hästarna kom in vid åtta idag. Så skönt att de kan ute länge om dagarna nu. Ut runt 06 och in mellan 18-21 nångång beroende på väder. Nu när det inte är några flygfän ute är de lugna och nöjda med att vara ute. De får middagen ute också så inte maten inne lockar alltför mycket. 
 
Nej, packa lite så det är klart iaf. Sen ska jag ta tag i deklarationen. Det gäller att vara ute i tid.
 

Ledig dag. Första maj.

Ledig dag mitt i veckan. Så skönt!
 
Har spenderat den mestadels med hästarna. Surpriiise. 
 
Helge lastade jag i transporten, hämtade upp pappa och åkte till Orsa. Red inte på ridklubben idag utan nere på stranden där det är ebb och därav en enorm sand-dyn att rida på. Man får passa på att rida där nu innan vårfloden kommer och vattnet stiger igen. Pappa var snäll och följde med och fotade. Ett sånt här tillfälle måste ju faktiskt förevigas, så otroligt fint och mysigt ställe att rida på. Fin bakgrund dessutom med Orsasjön och Gesundaberget. 
 
Skrittade hela vägen dit på asfalt. Travade och galopperade lite på stranden sen skrittade vi hem igen. För Helges del var det mest miljöträning idag då vi gick där han aldrig satt sin fot förr, gick förbi folk som sågade, vårstädade, hundar, över broar osv. Han var spänd men skötte sig ändå bra och gick fram där jag bad honom. Han är så rolig när det gäller förändringar i marken bara. På ett ställe hade någon märkt asfalten med blått. Nej, det skulle inte trampas på och när vi kom till stranden där sanden var lite djupare var inte det heller okej haha. Knäppgök =) 
 
Grande red jag på kvällen. Blev en tur i skogen med Elin och Curry. Han blåste upp sig rejält innan vi red ut och då hörde jag ett liiiite rossel men sen inget mer och han var sjukt pigg när jag red. Stark men ändå reglerbar. Vi skuttade över en liten kvist som låg över en väg. Haha, han höll på att hoppa ur trasorna innan vi kommit fram till den. Han blir ganska flåsig när vi galopperat men det hade varit normalt även om han inte haft bronkit, han rids ju inte hårt och inte speciellt ofta. Jag går ju med honom oftare än jag rider. 
 
Imorgon är det dressyrträning för Helge som står på schemat. 
 
 
Lite fler bilder från idag.
 

 
 
 
 

Obeskrivligt.

Dagens ridtur behöver inte beskrivas med ord. Det räcker med bilder och en filmsnutt.
 
 
 
 
 
Mästerfotograf: Pappa
RSS 2.0