På rosa moln.

Dessa lediga fredagar efter kvällsveckan är så underbara. Det är så skönt att kunna ta det lugnt och inte stressa. Att ha hela dagen på sig att vara i stallet osv.
 
Hästarna fick gå ut medan jag fixade stallet. Som jag nämnde igår så gjorde jag en ny gräshage till hästarna men inte ens den dög åt Helge. Han hade rymt idag igen när jag var klar med stallet! SUCK! Det finns inget bättre gräs än det han har i hagen. Nu tror jag bara han går ut för att han kan. Vet inte hur han gör heller för oftast är både trådarna hela. Idag hade han rivit ner övre tråden. Ja det var bara att hämta honom det. Var ju ändå på väg att göra det.
 
Red i skogen, som vanligt just nu och han var SÅ FIN! Har köpt ett nytt bett, ett tvådelat lite tjockare eggbett. Har inte gillat tvådelade men tänkte testa då jag läst en om del positiva åsikter om det. Och jag är också positiv. Helge känns riktigt bra på det och blir inte alls lika stretig som på ett smalare tredelat. 
Eftersom jag jobbat kväll i veckan har hästarna fått ta det lugnare. Promenad, tömkörning och igår vila. Därför fick Helge galoppera av sig lite och klättra uppför några backar innan jag började sätta krav på honom. Red en hel del övergångar från trav till skritt och galopp till skritt. Sen travade jag tempoväxlingar länge på vägen hem och vi bara flög fram! Alltså den känslan den här hästen kan ge när vi väl får till det. Jag har inte suttit på en häst som ger en bättre känsla än Helge. Det är inte ofta vi lyckas, men när vi väl gör det. Det kan jag leva på LÄNGE. Tänkte för mig själv när jag satt där och log att det här ska jag komma ihåg när det går dåligt nästa gång. Att det går framåt även om det går sakta. Helges psyke (och mitt) och att vi inte kan träna för tränare riktigt än (=kass ryttare hehe) gör det svårt för oss. Det är dock viktigt att få den här känslan emellanåt så man inte ger upp =)
Härligt pass och jag längtar redan efter nästa. Det blir på söndag eller måndag för imorgon åker vi till Sthlm och flyttar in i Andreas nya "lya", som man förstås måste kalla en lägenhet i Stockholm. 
Usch jag har bävat för den här tiden. Vi har haft en så bra sommar och så måste han åka tillbaka igen =( Det är skittråkigt! Jaja, tur jag har hästarna, mamma och pappa och så blir det ju plugg för mig med här hemma. 
 
 
 
 

Viktigt.

En av de viktigaste sakerna i en hästs liv, tycker JAG, är att få vistas större delen av dagen i en bra hage (om den inte är en stackars holländare som inte vet hur man gör förstås). Gärna tillsammans med en eller flera kompisar. En bra hage för mig är stor nog att hästarna kan galoppera (även om man ibland skulle vilja stänga in dem på 10 kvadrat så de inte kan göra sig illa) och busa fritt samt äta gräs när det är säsong. 
 
Idag har jag fixat en ny gräshage till mina hästar eftersom att de hagar som redan fanns inte dög åt herr grå. Han klev ut och gick till det område jag nu har gjort hage av. Bortskämda häst =) 
Hann inte med så mycket mer än hagbygget så hästarna vilade idag och fick gå några timmar och beta tillsammans innan jag, för säkerhetsskull flyttade Helge till vinterhagen eftersom jag ska iväg och jobba och inte har tid att jaga ev häst på rymmen. 
 
Lite bilder från våra hagar som alla är bra. Lite mer möjligheter till skugga på sommaren hage dock inte skadat.
 
 

"Den lilla jäveln".

Det kan vi kalla honom. Helge.
Idag var han sååå fin på töm. Avspänd, mjuk och elastisk när jag tömkörde på banan. Stor luftig trav och han lossade bogarna fint så han inte bara pendlar med benen utan rör igenom sig som han ska. Hans största problem, de där spända bogarna. 
Iallafall så släppte jag honom och Grande i stora sommarhagen när vi var klara. Det finns massor av gräs i den hagen. Alltså MASSOR. Helge har dock fått något dille på att rymma så när jag var på väg ner till hagen med vatten hade han klivit ut och stod utanför där gräset inte är lika tunnt som inne i hagen. S.U.C.K. Vad trött jag blir. Tråkigt för honom att bara gå i vinterhagen. Tänk om han fattat att rymmer man får man gå i tråkiga hagen.
Well, därav rubriken. Buspålle. 
 
Igår gick jag 40 min med båda i skogen och ikväll ska Lena rida Grande. Det blir roligt för honom att komma ut i skogen en sväng. 
 
 
 
 
Tittar och inspireras av dressyrren på tv. Perfekt att jobba kväll den här veckan =)

Ledig dag i Borlänge.

Dagen började med att Andreas, som just åkt iväg mot jobbet ringde mig strax efter halv sju och sa att tre lösa hästar sprang på vägen (inte mina). Flög förstås upp ur sängen och åkte iväg för att hjälpa till att fånga in dem. Vet att jag blivit så väldigt tacksam om någon gjort så för mig. Ett par hade redan ringat in dem och fångat in den minsta ligisten (shettis on the loose, ingen barnlek) och då stannade även de två andra kvar. Fick efter många om och men tag i deras ägare som kom och hämtade hem dem. Slutet gott, allting gott. Åkte vidare mot mina egna ligister och släppte ut samt mockade innan jag och mamma brände iväg till Borlänge (via Falun) för lite "nödvändig" shopping. Först Norells där jag bara köpte tråkiga saker. Stigläder, boots, hästskor och ett bett. De hade förstås MASSOR jag ville ha men nu ska alla pengar sparas till nya stövlar. Testade ett par Cavallo idag så jag vet vilken storlek jag ska beställa. 
 
Var förbi Hööks men där fanns inget av intresse. Kände på en vinterjacka men den hade inte hållit mig varm längre än till oktober, max. Det ska vara ordentliga grejer om det ska. 
 
IKEA fick förstås också lov att besökas. Hade fått presentkort av syrran i present och jag höll mig inom ramen för det. Lite krukor, ljuslyktor, matta, galgar osv. Sånt som är bra att ha. 
 
Mamma gick FÖRE mig igenom hela IKEA. De som känner mig mamma vet vilken sensation det är. Hon var tyvärr inte så pigg så hon var inte på shoppinghumör (tur för mig). 
På Kupolen köpte jag ett par svarta jättebilliga jeans och en lika billig tröja och sen nå kladd jag ska laga mina gummistövlar med på Clas Ohlsson på vägen hem. 
Mysigt att vara iväg med mamma en hel dag sådär.
 
Red Helge i skogen med Emelie och Willy när vi kommit hem. 
Mycket övergångar som vanligt men vi började med tempoväxlingar i galopp där vi red ordentligt framåt. Till slut hade båda hästarna fattat vad det gick ut på så de blev väldigt laddade. Då fick vi göra om planen och rida lite kortare galopp istället. 
Plaskade lite i en tjärn så de fick röra lös bogarna lite med vatten över knäna. Helge behöver verkligen sånt jobb. Bommar, snö och vatten =) 
På slutet spände han ihop helt och jag blev så frustrerad! Han lyssnar verkligen ingenting då så jag fick vara hård mot honom ett tag men efter det var han mjuk som smör som stått framme en hel dag. Knäppskalle. 
 
Nu ska jag fundera vilka stövlar jag ska beställa och sen kanske göra slag i saken. Jag gillar Cavallo Polo men de är ju inte helt stilrena. Men vem bryr sig egentligen. Jag gillar dem och det är väl huvudsaken.
 
 

Mysigt.Godag.

Nu var det ett tag sen. Har haft fullt upp med hästar som skotts, jag har fyllt år, haft middag med familjen, överraskningsmiddag med mina vänner, sprungit Vasastafetten osv. Haft det väldigt bra med andra ord.

Hade en bra födelsedag med bl a tårta som Andreas bakat. Av honom fick jag den där jackan jag ville ha! Är jättenöjd med allt jag fick.

I fredags hade Andreas fixat ihop nästan hela kompisgänget på middag på Strand. Hade INGEN aning, det var jättekul!

Hästarna har tagit det lite lugnare i veckan med några promenader, Grande har ridits på banan och Helge fick vila någon dag då han var lite ömfotad.

Red honom i skogen idag. Joggare bara rakt fram på en mjuk väg i trav. Han var supertrevlig att rida och jag kunde länga traven rejält och känna det där...ni vet när man rider ökad trav och kan rida lätt i slowmotion typ för att hästen "hänger" så i luften. Det är härligt. Jag red lite tempoväxlingar och höll allt helt okomplicerat och enkelt. När jag la ner honom på slutet var han helt avslappnad och nöjd. Det var jag med.

Idag har jag jobbat så därför är jag ledig imorgon. Underbart! Var meningen att jag skulle besikta transporten imorgon men självklart fungerade inte en av blinkers-lamporna så jag bokade om till en senare tid. Jag och mamma tar en tur till Borlänge istället.

Träningsvärken från gårdagen gör sig påmind här i soffan. Jag är inte speciellt nöjd med min tid men jag hade ju knappt tränat på hela sommaren heller.

Matte, jobb och sitsträning.

Det där med att somna ovaggad som jag trodde jag skulle göra igår...nope. Istället låg jag vaken ganska exakt HELA NATTEN! Skapligt trött när klockan ringde 04.35.
Buu huu, stackars mig.

Var på introduktion för matten i förmiddags. Tempot är galet. Vet inte hur jag ska hinna med både jobb och hästar. Får se om jag ev ska tänka om och läsa två andra kurser som jag har större användning av.

Tänkte gå med båda hästarna idag men Helges sko satt inte tillräckligt bra så han fick gå och äta gräs medan jag hade sitsträning på Grande för Andreas. Det märks verkligen att man måste lära sig rida mindre med hjälp av händerna och mer med sitsen när man rider utan tyglar. Svårt att få dem runda runt innerskänkeln och hålla rätt spår utan att gena. För att inte tala om avsaktningar! Grande skötte sig strålande, även när Helge busade i hagen bredvid i regnet.

Imorgon ska båda skos. Efter denna gång får båda skos var sjätte vecka istället. Hovarna spricker lätt om man skor för ofta. Grande får gå barfota bak ett tag till.Ledig dag.

Full fart idag!
Först stallet och rida båda hästarna, hem och städa som en galning och så sprang vi min sträcka som jag ska springa i Vasastafetten på lördag nu på kvällen. Det gick över förväntan faktiskt, förutom att knät gjorde ont sista kilometern. Inga konstigheter då jag inte sprungit alls under semestern 😊
Hoppas bara jag slipper det när det väl gäller.

Nu får vi besök från Sthlm sent om sider och efter lite lasagne blir det sängen. Kommer somna ovaggad i natt det känner jag redan nu. Morgonskift i veckan.

Tidskrävande hobby/livsstil.

Alltså vilken tid det tar att hålla på med hästar! Jag var i stallet i morse kl 06 och kom hem 11. Då hade jag ridit båda och fixat stallet (släppa ut, mocka, packa hö, fylla vatten och sopa). Tiden bara springer iväg och allt tar jämt längre tid än man tror. 
 
Hur som helst. Grande fick ett pass på banan. Fick bända, böja och vända innan han var någorlunda lösgjord (inte riktigt så hemskt som det låter men ni fattar). Galoppera gör vi dock bara på raka spår för han blir så struttig och skuttig på böjt. Hoppas med baken och byter lite fram och tillbaka (något som tar emot för honom). Traven är dock jättefin när man väl har honom mellan hand och skänkel. 
 
Helge red jag i skogen på en liten slinga som jag red 6 varv runt på. Ville hålla mig nära hemma ifall han något lösa sko skulle släppa men den satt och vi fick till ett bra pass. 
Mellangalopp till ökad till lite kortare. Trav till halt, trav till halt. Sen galopp igen osv. Han blir väldigt stretig när man gör avsaktningarna i början. Får rida fram igen och börja om, kanske ställa lite åt sidan och flytta undan honom en aning samtidigt. 
Imorgon får vi se om jag rider honom eller tar en promenad med båda. Beror hur mycket tid jag har. Måste jobba över på jobbet för jag ska iväg på matte-introduktion på förmiddagen. 
 
 

Weekend away.

Har varit i Hälsingland över helgen och träffat svär-familjen (säger man så?). I fredags åt vi på Spicy Cow som är en typ...ko-restaurang. Haha nej men grillat, cajun-blablabla. Ni fattar. Tror jag fick friterat- och fett-overload så nu vill jag inte äta sånt mer, nånsin. 
Igår blev det kräftskiva men eftersom jag vägrar äta stackars djur som kokats levande och som man dessutom sliter i bitar (hur vidrigt!) så åt jag jättegoda pajer och sallad istället. Mysig helg! Igår såg vi Pacific rim och jag lyckades hålla mig vaken hela tiden trots att den var slut 01,30. Amazing! Jag somnar 9 ggr av 10 när vi ser film nämligen, om inte mer ändå, till Andreas stora förtret. Den var extremt förutsägbar men lite rolig ändå. 
 
Idag tog vi sovmorgon och åkte hem vid tolv. 
Igår fick jag vet att man fick hämta gratis spån på ett ställe i närheten så det gjorde vi direkt vi kom hem. 20 stora säckar blev det. Skönt att spara in på lite utgifter. Gratis är gott! 
 
Tömkörde Helge på banan i ösregn innan de fick gå in för kvällen. Tycker det är en svår tid med täcken nu. Ha, inte ha, regn men varmt, kanske regn senare på dagen, regn på morgnen sol sen, osv osv osv. Lika med hur Helge ska ha ute. Han har ju utebox med ett stort fönster som är helt öppet hela tiden. Det blåser dock inte därifrån och boxen är isolerad men ändå. Han fick ett fleecetäcke i natt för han var liiiiiiite lite snorig (hönsmamma much?). Jag har hellre fönstret öppet och lägger på honom ett täcke. Iaf tills det börjar bli kallt på riktigt. 
 
I fredags red jag och Emelie och tränade på övergångar i massor, mellan alla gångarter. Galopp - halt var inte jag och Helge riktigt överens om hur de skulle utföras. Fick göra många innan han öht ville lyssna. Gjorde många korta övergångar mellan skritt och trav också. Det behöver båda dom där knasbollarna. Det är lite kul att båda Helge och Willy behöver ungefär samma jobb. Praktiskt när man rider tillsammans! 
 
Grande tömkörde jag på banan i fredags och han lullade på fint och avslappnat. Med några tokspel förstås, som alltid =) 
 
Imorgon är jag ledig så då ska båda hästarna ridas, det ska städas hemma och pluggas. Det går för övrigt FANTASTISKT bra att plugga just nu. JUST NU. Jag VET att det kommer gå åt skogen och vara svårt och att jag kommer hata det över allt annat MEN, NU går det bra och det ska jag leva på ett tag =) 
 
Nu ska jag och A äta gulaschsoppa som han gjort. Från grunden. Hur perfekt boyfriend liksom. 
 
 
 

Matte.

Innan sommaren klarade jag ju matte b-kursen och anmälde mig till matte c.
Nu har jag börjat och det går bra hittills! Matte c är ju ändå svårt och lite av en utmaning att läsa så det känns kul. Sen vet jag att det såklart blir svårare längre fram men det känns så bra att jag hänger med och inte blir arg när jag inte kan utan tänker till och löser det istället. Kul!


Födelsedagsönskning.

Hittade en fin jacka jag inte skulle tacka nej till när jag fyller år. Den är dock dyr men ändå. Kanske köper den själv inför vintern. STORT minus att det är dun dock. Vet inte vad för andra material som är riktigt varmt? Vet ni?
 
HÄR hittar man den iaf. 
 
 

21 augusti.

Det är då jag fyller 29. Herregud 29 år! Jag känner mig inte som 29. Men iallafall, som den ungdom jag känner mig som så har jag funderat ut en önskelista. Jag vet inte alls vad jag önskar mig egentligen men..
 
* Presentkort. Jag gillar presentkort! 
På någon av dessa butiker kanske. 
Norells - jag kommer behöva en vinterjacka i vinter att ha i stallet och rida i. 
STIL - butik i Mora som alltid har jättemycket snygga kläder.
IKEA - där finns det alltid massor man "behöver". Jag vill göra om lite hemma.
 
*Bidrag till ridstövlar. 
Har insett att det är HOPPLÖST att hitta ridstövlar som passar mig. Mina ben är för långa så jag måste måttbeställa och det är dyrt.
 
Har för övrigt ett par Petrie till salu. Storlek 37, vidd 34 och höjd 47, för typ 400:- Bra skick!
 
Äsch jag blir glad vad jag än får såklart. Det är ju tanken som räknas!
 
 
 
 
 
 

Kärlek.


Slut på det roliga.

Nu är vi inne på sista timmarna av semestern för denna gång. Jag har haft det bra. Riktigt bra för det mesta.
Förutom sol, bad, umgås med familj och vänner så har vi ju byggt en utebox (som först var tänkt till Grande men som nu Helge fått flytta in i tills vidare) som blev riktigt bra! Pappa har slitit som ett djur och halva hans semester försvann på kuppen. Jag har gjort det jag har kunnat också och spikat samt varit hjälpreda och Andreas med. Laddar för att måla den falu-röd med vita knutar innan hösten nu bara. Tanken är att Helge ska bo där fram till vintern, sen får ev Grande flytta dit iom hans bronkit och frisk-luft-behov, även om det är kallt. 
 
Ridningen på Helge i sommar har gått bra överlag men INTE idag. Han var loj men ändå spänd och ingenting gick som det skulle. Han ska få några dagars promenader nu och så måste jag sänka kraven nästa gång jag rider. Måste låta det ta sin tid för honom att slappna av och inte kräva full koncentration från honom då, då blir det bara en ond cirkel. Han verkar då trivas i sin stora box iaf och det är ju ett stort plus! 
 
Grande red jag på banan häromdagen och han var jättefin. Man får dock rida för det. Ja, herregud. Han är ingen häst som är "på plats" ett helt pass om man säger så. Man får göra nånting hela tiden för att han inte ska vara som en planka att rida. På slutet räcker det med små, små signaler men att bara sitta där och åka med, nope. Inte på Grande inte =) Han ska också få följa på promenad de närmaste dagarna. 
 
Nej, nu får det bli sängen. Jobbar visserligen kväll imorgon men denna semester är sömn inget jag har pysslat med speciellt mycket. Tre-fyra sovmornar på sin höjd. Att börja jobba kommer inte bli några problem ang att gå upp tidigt iaf.
 
Natti!
 
 
Denna bild är från förra sommaren men igår hittade jag honom utanför staketet igen. Min lilla rymling. INGEN respekt för tråden. Knas =)

Trevlig kväll.

Har haft en supertrevlig kväll med Anderas och mina föräldrar som firar 27-årig bröllopsdag idag. Vi åt på Korsnäsgården och såg Putte Snitt med vänner spela och sjunga. Riktigt mysigt!

Det enda som fattades var syster 💕.

Har egentligen massor att skriva om men det får bli sen, nu ska jag njuta av sista helgen innan jobbet börjar igen.

Nej.

Läste Linns Olssons blogg ang hästars vila. Hon skriver att det är otroligt viktigt att hästarna får vilodagar men där håller jag inte med henne.
Unghästar och konvalicenter (man kan promenera hästar även med de flesta skador, dock inte frakturer etc såklart) ska såklart få sin vila. Äldre hästar behöver inte vila som de yngre, de mår bäst av att röra på sig. Ibland har man inte tid att röra på hästen och då är det ju så, men att planera in vilodagar bara för att de ska vila behövs inte. Då kan man promenera minst 30 min med hästen istället. Det räknar jag som vila. Klart hästarna ska få ta det lugnt i perioder men inte bara stå i hagen, utan kanske i form av att skrittas 4-5 dagar istället. Eller ridas lugnare i två veckor. 
Ibland tror jag folk ställer av sina hästar på bete eller när det är som kallast på vintern av ren lathet.
 
Klart det inte är kul att rida i -20 men en skritt-tur barbacka har väl ingen dött av. Det är bara att bita ihop.
 
 

Ångest och bra ridning.

Semestern lider mot sitt slut och den sedvanliga ångesten är påtaglig. VILL. INTE. BÖRJA. JOBBA. IGEN! 
Dock är det väl skönt att vara tillbaka i vardagen och yada, yada men jag hade gärna haft betald semester ett tag till. Kliva upp tidigt, få stall och ridning gjord och ha resten av dagen till att göra vad f-n man vill. Det är nice. Det är så det skulle vara jämt. Kanske jobba med något eget hemma bara. 
Apropå det så har jag (Andreas har väl mer eller mindre tvingat mig) tagit tag i matten nu (C, 3c, whateveryouwannacallit) och nu är det logaritmer eller "loggisar" som det visst heter när man är i branschen, som jag ska lära mig. Om ca två veckor börjar lektionerna. Usch. 
 
Något som är roligare är att Helge känns riktigt bra och 8 av 10 pass är fantastiskt bra. Som idag t ex. Red ut själv på morgonen i skogen och galopperade friskt framåt ganska långt för att få igång rygg och bakben. Skrittade sedan på en grusväg (är man bortskämd när en blöt grusväg inte duger att trava på utan man vill ha sand? ) och jobbade sidvärts åt båda håll. Öppnor och skänkelvikningar. Hade honom fint mellan skänkel och hand och kunde korta och länga stegen utan något stret. Lika fint kunde jag ställa åt båda håll. 
Klättrade sedan i några backar och gjorde övergångar mellan trav och skritt mellan dem. Korta, övergångar där han blev väldigt lyhörd och mjuk. Avslutade med att trava med långa steg och låg hals. Han blev såklart spänd preciiiiis innan vi var klara så jag fick lov att trava vidare en bit och då blev han fin igen. Man vill ju avsluta bra. 
 
Lite senare ska jag rida Grande. Tror det blir sits-träning med hjälp av Andreas. 
Gick en 45-min promenad med båda igår och innan dess vilade Grande ett par dagar. Man får inte låta gamlingarna vila för mycket bara så de stelnar ihop. Grande är dock väldigt fin för sin ålder, det enda som skvallrar om att han har några år på nacken är att han har vita hår ovanför ögonen. Och att han tar tid på sig att värma upp men det har han å andra sidan alltid gjort. Min gentleman <3
 
 

Grandes nya hem.Grande verkar trivas bra i sin nya box. Värre är det med Helge, han har inte legat en enda natt sen vi bytte box och det känns ju inte så kul. Avvaktar lite till och ser om han vill sova där, antar att det är trångt för honom.

Red båda idag. Helge i skogen och Grande på ängen. Helge har känts väldigt fin de senaste dagarna och även idag.
Grande var stel som en planka men blev riktigt fin efter övergångar och byten. Red utan stigbyglar och det kändes i magen! Två bra pass på två bra hästar! 💕💕💕
RSS 2.0