Upplägg.

Som jag har skrivit förut så har jag alltid en plan med min ridning. Jag vet vad vi ska fokusera på för dagen och även dagen efter och dagen efter det. 
Det är mycket variation, t ex en dag övar vi extra mycket på övergångar och små tempoväxlingar, nästa dag kanske vi klättrar, fortsätter på gårdagens arbete eller kör galoppintervaller för att tredje dagen gå en promenad på asfalt i en timme. Att variera träningsfokus och underlag tycker jag är SÅ viktigt för en hållbar häst. Nu kanske ni tänker att "ja men din häst är ju inte hållbar", men då kan ni tänka er hur han hade varit om jag INTE tänkt så mycket på det här. Efter vad han gått igenom och vad som fortfarande stör hans kropp så är det helt fantastiskt att han ens går att rida på öht. Dahlwinnie, hingsten Jeanna Högberg red fram till för ett tag sedan har blivit opererad i halskotpelaren på samma sätt som Helge blev för snart 8 år sedan och det är mycket osäkert om den kommer gå att använda i framtiden. Då kan ni tänka er att vetenskapen ändå är bättre nu är för åtta år sedan när Helge opererades. 
Jag är stolt över att ändå kommit så pass långt som vi gjort. Jag har faktiskt stor kunskap om det här med att få en hållbar häst, och det skulle nog vem som helst få efter alla igångsättningar och perioder av rehab vi haft. 

Det blev ett litet sidospår men grunden i min plan med min ridning på Helge är att få honom att bli stark och hållbar, på den nivå det är möjligt. 

Eftersom att han har sina svårigheter med spänningar i överlinje, bogar, spatt och tidigare problem med hovarna så får jag anpassa och fundera ut den bästa träningsformen för honom. 
Han mår absolut bäst av att röras på varje dag och han måste bli starkare hela han, men av hänsyn till hans problem får jag vara försiktig så det inte blir överansträngning istället. Därför har jag ett tredagars-upplägg där jag tar hänsyn till detta. 

Dag 1: Här vill jag mest få honom avslappnad och lugn. Känna att han lyssnar på min hjälper, är taktmässig och söker sig framåt, nedåt. En uppvärmning till dag två.

Dag 2:  Nu sätter jag lite högre krav, lite mer press. Gör lite jobbigare saker, pushar lite extra och vill ha honom i en trevlig form mellan hand och skänkel där jag kan variera takt och tempo hur jag vill. En styrketräningsdag helt enkelt. Detta är målet med dag ett också men dagen efter vila är det svårare.

Dag 3: Dag tre är det skritt som gäller. Antingen uppsuttet, tömkörning eller promenad, beroende på tidigare dagar. 

Ungefär så tänker jag. Inte för tufft men ändå så han får kämpa på lite och förhoppningsvis bli starkare ,sen vila.
Sen måste ju inte detta följas slaviskt, känner jag att han är trött blir det kanske tre dagar med skritt, reser jag bort får han ju vila helt och snart när marken blir hård får jag planera om. Kanske två dagar skrittjobb hemma sen ridhus tredje dagen. 

151029

Helge har skrittats tre dagar i rad efter skoningen och var därför lite oriden idag och inte helt medgörlig. Fick göra många ordentliga halvhalter och övergångar för att få någorlunda hejd på honom. Han slappnade av fint men smög gärna iväg så fort jag lättade framåt lite, och det ska han ju inte. Det var lite svårt att ha honom mellan hand och skänkel samt avslappnad och rak men ganska bra måste jag säga att det gick. Efter en sån vila som han haft så kan jag inte begära så mycket mer. Han får sånna här dagar då, då han är mer tittig, lite stelare, lite springig och lite stretig. Efter dagens påminnelse-pass blir det nog bättre imorgon. Det är bara att gilla läget och göra förutsättningarna bättre inför morgondagen. 
 
Grande skulle jag klippa idag men var så hungrig när jag var klar med resten så det får vänta. 
Igår blev han iaf duschad efter en tur i skogen med Elin då han blev dyngsvettig. Varmt åt honom stackarn, han sätter enormt tjock päls och som vädret är nu blir det väldigt varmt. 
 
 

Nut jobs.

Igår blev det skrittjobb genom skogen och hem genom byn på asfalt för Helge. Han var riktigt fin även genom byn faktiskt. Hans hatställe på jorden, för där finns det höns. På tre gårdar dessutom. Livsfarliga djur de där hönsen, det är sen gammalt. 
 
Grande tömkörde jag över lite bommar hemma. 
 
Idag fick Helge bara en promenad på ängen bredvid banan medan Grande blivit ordinerad "motion under eget ansvar" vilket han följde till punkt och pricka med uppvärmning och allt. Började med skritt fram och tillbaka i hagen för att sedan övergå till trav när han var mjuk och varm. När han tyckte att han var uppvärmd och klar blev det galoppintervaller i full fart och då valde vi andra att vara klara. Suck. Den ena är knäppare än den andra. 
 
 

Helge, hoppning, högskoleprov, hästnet och höstpromenad.

Idag har jag haft lördag på en söndag igen men den här gången är det ju typ så, eftersom att jag är ledig även imorgon. 
 
Igår gjorde jag högskoleprovet hela dagen och det gick väl okej. Min plan är att skriva 1,6 minst om 1,5 år, våren 2017. Så proven fram till det är bara träning för att kolla att man pallar pressen. Och det gör jag! Jag är klar med delproven ca 10 min innan sluttid och har god tid på mig att kolla igenom mina svar. Till provet i vår ska jag nog faktiskt plugga lite, haha. Jag är helt klart bättre på svenska och engelska än matte (lite för bra på svenska kanske, stör mig på folk som t ex skriver " dem sakerna ska vi träna på" etc, jeeeez. DE, heter det. DE! För att inte tala om särskrivning). 
Nog om det. 
 
Sovmorgon idag men jag vaknade 07 och var pigg och utvilad. Sommartidsinställd som man är var ju klockan 8 och det är sovmorgon för mig. 
Det regnade jag när jag vaknade men sen sken solen hela dagen och det är så himla underbart. Varit ute nästan oavbrutet idag.
 
Började med att rida Helge i skogen, förbi Lintjärn och längs kraftledningen vid Säs en bit. Alltså det går inte att beskriva hur glad jag är över våra ridvägar. De slår eget ridhus alla dagar i veckan. 
Ska rida i skogen varje dag nu så länge det är mjukt i marken. Både jag och hästarna uppskattar det mer än bana/ridhus och det går utmärkt att jobba dem och göra olika övningar även där. Vilket jag gjorde idag, som vanligt. Jag har alltid en genomtänkt plan med min ridning.
 
När vi skrittat fram på lång tygel börjar jag korta lite och ställa Helge åt båda håll ganska rejält. Som jag skrivit förut är det det överlägset bästa för att mjuka upp honom och få honom att slappna av. Eftersom att han är opererad i halsen och har en del ärrvävnader och spänningar där behöver man mjuka upp det först innan man gör något annat. Böja halsen först, böja kroppen kommer senare när han travat igång och har börjat komma upp med ryggen ordentligt. 
I traven vill jag först hitta takten och oftast är det inga problem. Är han stressad måste man lugna honom lite först och bara rida konsekvent framåt. Sen vill jag hitta stödet på bettet till min hand. Blir han stark gör vi övergångar och tempoväxlingar tills han förstår att han måste vara på plats. När jag har ett fint stöd på bettet vill jag ha honom rak. Ingen vinglig rumpa som försöker smita ut åt något håll. Här blir det lite jobbigt för honom och jag får parera med skänkeln för att få honom inom ramen och spåra. Han kan även försöka springa iväg lite när man får bakdelen på plats så då blir det övergångar igen och när dom gått igenom har jag en ganska trevlig häst att sitta på. När han väl är där brukar jag passa på att fortsätta i det läget ganska länge. Rida på vågen så att säga, få lite gratis. Sen skritt på lite längre tygel där jag stretchar halsen igen men lägger in små öppnor, skänkelvikning över vägen och böja honom runt innerskänkeln som en banan, alltså i hela kroppen. 
Första galoppen brukar han bara få galoppera på lite framåt utan större krav, förutom att han ska hålla det tempo jag vill och inte streta emot i handen. 
 
Lite skrittpaus på lång tygel och sen jobbar vi galopp igen. Nu vill jag att han är rak i kroppen men lite ställd i nacken utan att lägga sig på min innerskänkel. Idag gjorde han fina avbrott till trav och orkade korta sig i galoppen in i traven. I galopp är han ungefär lika att ställa åt båda håll medan traven är svårare til höger. 
 
På slutet travade vi hemåt men han försökte inte trava iväg i full fart som han gör när han blir trött annars utan han var kvar och kämpade på. Fick igenom höger sidan riktigt bra också så jag är väldigt nöjd med dagen pass. 
Öppna till höger gick också bra, där brukar han bli lite låst och inte komma igenom riktigt men om man tar bara några steg, sakta, sen rak och sen några till släpper han igenom fint. Baby steps är vår melodi och det är inte målet som är det roliga utan resan mot målet. Att göra små framsteg, märka skillnaden och få betalt för det man gör är så kul! Det är ett kvitto på att man gör rätt =) 
 
 
Sen tog jag, Sofie, pappa och hundarna en promenad hemma i Våmhus och så åt jag lunch där innan jag åkte tillbaka till stallet och fortsatte där. Skönt att ha både jobb, lägenhet, stall och föräldrarna så nära. 
 
När stallet var färdigt var det Grandes tur. Ängen var fin att rida på och jag hade lagt ut lite bommar som vi travade och galopperade över. Han har helt plötsligt blivit så duktig på bommar Grande. Hoppa har han alltid varit en kung på men trava bommar har han klantat sig lite med, men inte längre. Blev ett lätt pass i alla gångarter. Roligt och välgörande ska det vara för farbror G.
Kände när jag galopperade över bommarna att jag skulle vilja ha en hopphäst igen. Hoppning har alltid varit min grej och det kommer mer naturligt för mig än dressyr. Dock rider man ju dressyr på en hopphäst också såklart! Man är ju ute efter samma saker i grunden. Finns inget värre än hoppryttare som tycker "dressyr är för mesar" osv. Då tar det stopp i 120, möjligen i 130 om man har en "snäll" häst.
Just nu blir det bara dressyr på lätt nivå för oss och självklart så är det också jättekul.
Köper jag en till häst i framtiden får den dock gärna hoppa trevligt. Tittade på hästnet igår bara på kul (mamma, pappa, Andreas, jag lovar att jag INTE tänker köpa någon mer häst) men jag hittade nästan inget jag kunde tänka mig köpa. Många är för små, de måste vara minst 170 för att jag ska vara intresserad. Många rörde sig inte bra. Markbunden gång, trippig trav utan svävmoment, ston (hehe, nej vill ha valack), för dåliga annonsbilder, dålig hoppteknik, osv osv osv. Hittade en fin hopphäst (skimmel såklart) och en dressyrstammad unghäst som var SÅ. JÄKLA. SNYGG. Sen var resten ointressanta. Tur det så man inte blir för sugen =P 
 
Så. Det blev en hel novell det här.
 

Meb SUCK

Gissa vem den skyldige är... 

Helge är en sån gangster ibland och stackars Grande får ta smällarna :( Dock saknar de varandra så fort den ena lämnar hagen och är bästa kompisar (för det mesta) så de får fortsätta gå tillsammans.

Skoning.

Min stackars hovslagare har ont i ryggen och påbörjan till diskbråck. Ändå jobbar hon, den token, så idag hjälpte jag henne så mycket jag kunde när mina hästar skulle skos. Helge är ju tung att lyfta pga sin shivering så jag lyfte och höll upp hovarna medan hon gjorde resten. Hon lärde mig hur man raspar hoven och bäst teknik när man plockar av skorna också, så nu kan jag det lite bättre =) Bra saker att kunna. Har även tappskokompetens sedan länge som jag fått användning av många gånger faktiskt. Har tom slagit på Helge en baksko utan lugnande alldeles själv, men det tog tid och jag var helt slut efteråt. Hur som helst, bra kunskaper att ha i bakfickan vid ett nödfall, och himla intressant att de precis alla moment en hovslagare gör och varför. Jag tyckte t ex det såg bra ut flera gånger men det dög inte åt Martina, sånt vill jag också lära mig se. Är det helt galet är det klart jag ser det, men finesserna liksom.
 
Pga skoningen fick hästarna bara en promenad en timme i skogen. Hade med mig båda hästarna och Helge fick gå inspänd med tömkörningsgjorden. Lång och låg och sträcka ut musklerna efter passet igår. 
 
Nu har jag ont överallt och imorgon väntar högskoleprovet, hemska tanke. Överväger att skolka men då har jag slängt bort 450 spänn och det vore väl onödigt. Det hade jag ju kunnat köpa ett schabrak för istället =P 
 
 

Babysteps.

Vad härligt livet är!
Haha, varje gång jag har sådär megajävligt ont i magen så svär jag på att aldrig gnälla över nånting alls om det bara går över. Så var det igår. Försökte och försökte verkligen stanna på jobbet men till slut fick jag kasta in handduken och åka hem. Men men nu mår jag prima och har ridit Helge på morgonen. 
 
Dagens pass fick bli ett litet "uppfostringspass". Inte på något elakt sätt såklart utan som ett "nu vill jag att vi gör såhär och inget annat"-pass. 
Efter allt vi har gått igenom, eller efter allt Helge gått igenom och iom allt man måste ta hänsyn till när det gäller hans kropp och psyke så har jag alltid ridit väldigt "snällt"/mesigt what ever you wanna call it. FÖR lätta händer, för lite ben osv. Har han stretat emot har jag lättat med hans problem i tankarna. "Han orkar inte/kan inte" etc. Det har gjort att han, som redan har svårt att sätta muskler, har utvecklats ännu långsammare. 
Nu tänker jag annorlunda. Korta bitar med kvalité i varje steg, sen skrittpaus på lång tygel där vi stretchar halsen åt båda håll, kortar upp och jobbar duktigt igen sen vila. Han är ju såklart ovan med denna ridning och blir lite förvånad när han inte får som han vill och försöka då springa ifrån arbetet. Idag var han t ex jättefin i traven i början när han orkade, sen galopperade vi lite och sen trav igen. I den traven ville han bara krypa ur formen och dra iväg, för han blir trött. Helt ologiskt för en icke-hästmänniska men vi som rider förstår. Han måste jobba aktivt med bakbenen och bära sig, inte bara skjuta på och springa fort. 
 
Fick iaf ordning på honom tillslut och då var han mjuk som smör och travade jättefint hemåt. Han behöver verkligen det här. Han måste kämpa lite för att bli starkare och bygga muskler. Inte bara jamsa på som han själv tycker är bekvämt =) Vi gör små framsteg varje gång och han fattar ganska snabbt vad det är som gäller så snart kommer jag nog märka att han är starkare.
 
Jag jobbar mycket med att böja honom och flytta honom när vi skrittar. Pga hans shivering och hans skada i halskotpelaren (operationen ni vet) så flyttar han inte bakbenen över varandra i fritt tillstånd (under ryttare går det finfint) utan ställer dem intill, flyttar det ena, sen det andra intill, om ni fattar. Hur som helst vill jag att han sträcker ut musklerna i baken och ryggen och gör detta iaf under ryttare så det inte blir ännu mer onödiga spänningar.  Så skänkelvikning och öppnor är något jag gör mycket, gärna med ganska lång tygel och lite överböjd hals. En del saker jag gör med Helge är lite mot skolboken men det är för att det är det som funkar bäst för att göra honom mjuk och rörlig. Håller SÅ med Cornelia Rylén i det avseendet. Att det inte finns EN metod som funkar bäst på alla hästar utan man kan gå utanför ramarna och testa sig fram. 
 
 
Snart ska ländtäcket på bilden få sig en makeover. Har beställt reflex på metervara och ska pimpa ländtäcke, skrittmaskinstäcke, thermobyxor, vissa skydd osv. Det blir billigare än att köpa massa nya reflexer som det vore dags för i år. Ska stjäla hem mammas symaskin och gå bananas så vi ser ut som en hel cirkus på vägarna i vinter.
 

Lunchbjudning.

Börjar och slutar två timmar tidigare på jobbet idag för vi ska bli bjudna på lunch tillsammans med alla andra anställda. Därför fick Helge bara en promenad på 30 min idag, det var allt jag hann. Hans psyke behöver att han motioneras varje dag på ett eller annat sätt. Han är som en vallhund.
Igår fick han jobba i skogen och vi var riktigt duktiga iaf 50% av tiden. Vilket är ett framsteg =) Trava fram till handen med aktiva bakben och inte bara vräka sig framåt och bli tung i handen eller inte ge något stöd alls som det har brukat vara när vi ridit ut förr, innan han varit uppvärmd och mjukare iaf. 
Dock kan jag inte vara helt still med handen utan behöver ställa lite, lossa, ställa om, små halvhalter och tempoväxlingar osv för att han inte ska smita undan jobbet. Gäller bara att koppla ihop det med skänkeln också. Rider utan sporrar eller med ponnysporrar för tillfället för att kunna komma om honom ordentligt utan att han blir slingrig och försöker smita ifrån skänkeln också. Innan vi är mer stadiga och raka gör längre sporrar ingen nytta även om han kommer få lov att acceptera det sen också.
 
På fredag åker vinterskor och brodd på. Det är alltid svårt det här med brodd men eftersom vi rider mest på sand så kommer brodden inte göra någon skada även om marken är mjuk ett tag till. När marken är hård blir det halt oavsett om det kommit snö eller is. Helge får 4 brodd runt om men Grande får nog gå oskodd bak en period till, det är ju bara sex veckor tills de ska skos nästa gång. 
 
Nej nu ska jag stressa vidare. Vore väl synd om man fick andas ut every once in a while =P
 
 
 
Morgonpromenad.

En vecka har gått.

Känslan av att ha lördag fast det är söndag. Usch! 
Har iaf haft en bra ledig helg. Helge har varit fin att rida både igår och idag, speciellt idag. Red ut i skogen och travade, galopperade framåt och travade igen i ett svep över en längre sträcka och det blev han väldigt fin av. Lika stöd på båda tyglarna och jag kunde driva fram honom till en riktigt bra trav med lätta händer och bra påskjut. Skrittade länge på långa tyglar och fortsatte jobba med traven hemåt. Han kommer inte till arbete direkt utan man måste ha honom rak, inom ramen och avslappnad först, såklart, men det kan ta sin tid. Är iaf väldigt nöjd med honom idag. Förutom i stallet då där han var en riktig brötpelle men det kan jag bortse ifrån när han var så fin att rida :)

Grande däremot var jättelugn att göra ordning men helvild att tömköra. Travade lite bommar och så fick han hoppa bock på volt. Rooooligt och full fart. Kul att han är pigg men lite mer ordning hade jag gärna haft på honom. 

Lite bilder från senaste veckan.


Sovmorgon och myssöndag.

Alltså min nya bil känns bara som ett bättre och bättre köp (ta i trä). Bara man håller sig lugn på gasen så blir det nog riktigt bra. Den är ju så fiiin =P
 
Red Grande på ängen och banan idag och fortsatte med bommarna från igår. Han klonkade i nån enstaka gång men hade annars väldigt bra koll på fötterna, han brukar annars kunna vara lite klantig men inte varken igår eller idag. Han var lite arg på mig när jag ville ha honom helt rak men när han väl var det var han mjuk och följsam och hade ett jämnt stöd på båda tyglarna. 
I galoppen red jag fram rejält för att få honom att röra igenom hela kroppen och komma loss ordentligt. 
 
 
 
Helge tömkörde jag i skogen idag igen. Lite klättring och gå på småstigar och lyfta på fötterna. Passar på att vara i skogen i helgen då det är älgjakt i veckan så då är jag inte gärna där, inte så långt in iaf. Blir lite skritt på asfalt i byn och så ängen/banan hemma till veckan. 
 
Helge fick en omgång med massageapparaten efter och han börjar gilla det nu. Första gångerna var mest läskiga =) Grande ska också få prova.
 
Nu laddas det för morgonvecka på jobbet!
 
 
 
 
 
 
 
 

Ny bil.

Ja, det blev en ny bil ändå. Jag har varit SÅ nöjd med Suzukin. Stark som en oxe och tar sig fram ÖVERALLT, men efter att den stannat två gånger när jag åkt med Helge (plus några ggr utan häst) så törs jag inte ha kvar den, trots att den enligt verkstaden verkligen ska vara lagad nu. 
 
Först funderade jag på Subaru. En Forester eller Outback främst, men eftersom jag ville ha en som inte gått så långt samt en som fanns i Dalarna och inom min budget var det svårt att få till. Tittade på lite andra bilar och hittade faktiskt en Volvo. En v70 med 2,5 liters turbo, awd, automat och 210 hästar. En pigg sak med andra ord, och stark förstås. 
 
Hittills är jag sjukt nöjd och allt är över förväntan. Igår när jag hämtade den kände jag mig mest ledsen efter den andra, men nu, alltså jag älskar den, och Andreas med. 
Det enda kruxet so far, är att den är så jäkla pigg och rolig att det är jättelätt att köra för fort och den drar ju såklart mer ju tyngre högerfoten blir. 
Tycker den är ganska snygg också, faktiskt finare i verkligheten =)
 
Jag har aldrig haft en bil som inte är ganska ful förut så det är också kul, om man nu får vara lite ytlig. Den är fin i lacken och fin inuti förutom något skrap på handsfacket. 
Nöjd!
 
Från 210 hästar till 2. 
 
Både Grande och Helge har tömkörts idag. Grande fick trava bommar en hel del och var jättefin faktiskt. Helge fick skritta ut i skogen och trampa lite vatten i Musi. 
 
 

Producent eller konsument?

Lyssnade på en bra podd igår när jag jobbade. Man talade om huruvida man vill bli ihågkommen för vad man gjort eller för vad man har/visar upp. På ett plan är det ju roligt att ha fina, dyra saker men i det stora hela är det ju egentligen helt oviktigt.
 
 
Får man välja mellan att t ex uppfinna något bra som hjälper många i vardagen eller att skryta med dyra kläder, champagnen man dricker eller dyra köttet på tallriken på dyra restaurangen så väljer iaf jag det första alternativet utan tvekan.  Att känna att man måste ha en viss status och att folk inte accepterar en utan den låter ju hemskt. Köpa sig status kan vem som helst som har lite pengar göra, men att förtjäna respekt och beundran på riktigt är inte lika lätt. 
 
Mina hästar gör att jag inte kan köpa mig någon status så jag får väl försöka vara en så bra medmänniska, flickvän, dotter, syster, hästägare, vän, ryttare, kollega, anställd m,m som jag bara kan istället. Vilket jag hoppas att jag hade även om jag haft miljoner på kontot.
 
 
Promenad med en av mina spargrisar i morse. Härlig höst! 

Tömkört.

Min sadel är hos sadelmakaren och får lite ny stoppning. Den är från 2013 så inget annat behövs fixas. Pga detta så får jag jobba hästarna från marken några dagar, vilket inte gör så mycket. 

Grande fick vila men Helge fick jobba. Tror det är bra för hästarna att jobba utan ryttare på ryggen. Inte bara ut och gå på lång tygel utan verkligen jobba. Klättra, trava bommar eller som Helge fick göra idag, vattenträning. 
Vi gick till Musi och där fick han gå i vattnet några gånger medan jag gick på land. Nästa gång får han gå längre ut och några vändor till. Det är jättebra för såväl hans rygg, rumpa och bogar att lyfta alla ben högt, med lite motstånd 

Ärenden.

Ledig dag idag och då passade jag på att göra lite ärenden i Falun/Borlänge. Provkört bil, tagit kort till nytt körkort och köpt ett ländtäcke. Tycker fortfarande det är lite för varmt ute för mina tjocka länd/skritt-täcken och de tunnare jag har halkar åt sidan vilket är väldigt irriterande. Hittade ett tunt på Norells som håller äckliga älgflugor borta varma dagar och sen får det agera reflextäcke eller vattentätt lager över ett annat längre fram när det blir kallt. 
Hehe, roligt att jag förklarar mer om ett ländtäcke än om bil och körkort men det får jag berätta mer om när/om det blir klart. 
 
Har tömkört båda hästarna idag. Helge i skogen och Grande på banan. Båda lydiga, avslappnade och glada. Helge fick lyfta på benen på stigen där jag släpat fram pinnar/stockar och klättra lite. 
Grande fick värma upp länge på banan och det blev ett ganska långt pass med väldigt många övergångar för att få igång motorn på honom. Blev lite full fräs emellanåt också, som vanligt =)
 
 
 

Spännis.

Igår skrev jag det här, men publicerade inte.
 
Efter två dagar med full storm ute plus en vilodag var Helge inte vidare medgörlig idag. Han måste röra på sig mycket för att må bra men man måste ju ändå få in den där vilan när den behövs. Så, idag var han spänd och det var bara att göra det bästa av det. 
 
Skritt på långa tyglar först där han gick med ganska högt huvud och hade koll på alla träd som vajade i vinden osv, inte tid att slappna av och länga ut halsen. När vi skrittat ca 20 min fick han galoppera upp för två längre men flacka backar och sen travade vi ganska länge hemåt. I traven checkade jag bara gas och broms, inget annat funkar en dag som denna ändå. Han springer gärna iväg när han är spänd men tempoväxlingarna måste han såklart acceptera ändå. Lite lugnare på slutet och så skrittjobbade han jättebra sista biten hemåt. 
Jag är ändå nöjd med passet. Jag kunde släppa att han skulle arbeta i rätt form osv utan bara låta honom rasta av sig idag utan att dra iväg inför imorgon och hoppas att det blir bättre då. Bara att gilla läget ibland när man har en "svår" häst. 
 
Min arbetsvecka fortsätter till söndag kl 13,30. Skönt att helgerna brukar gå så bra att jobba. Ska ta hem någon pod så går tiden fortare.
 
Grande från häromdagen.
 
Så. Och idag:
 
Jobbat 05,30-13,30 sen tog jag och pappa upp båten. Fick i och plaska hela benen och det var inte vidare varmt kan jag meddela, men efter någon minut var jag helt bortdomnad så då gick det bättre. Min "trotjänare" till bil drog upp båten plättlätt och körde tryggt hem den till sin vinterplats. Idag hade varit en perfekt dag att åka en tur dock, spegelblankt och klarblå himmel. Det är något speciellt med båt, himla mysigt.
 
Sen red jag Helge i sällskap av Emelie och Willy. Helge var spänd genom byn som vanligt och lite spänd även i skogen, fast bättre än igår. Man får göra det bästa av situationen bara, simple as that.
Imorgon skrittjobb på gräset vid stallet, efter ännu en dag på jobbet. 
 
 
 
 
 
 
RSS 2.0