Times like theese.

 
 
 
 
Dagar som denna vill jag ha fler av. Några minusgrader, soligt, pigga hästar och glada ryttare.
 
Jag och Emelie red genom skogen till Våmhus. Galopperade längs sjön, travade genom byn och upp i skogen igen. Vi har det otroligt lyxigt då vi får en väg i skogen plogad varje vinter. De kör travhästar där så det är brett och man kan rida bredvid varandra.
 
Igår var ju motivationen obefintlig men idag var den tillbaka. Något jag har märkt funkar bra att jobba Helge med är att ställa några steg till höger, rakrikta, ställa vänster, osv för då koncentrerar han sig riktigt bra på mig och inte allt runtomkring. I traven gjorde jag först 10-4-10 sen 8-3-8. Det senare är vad vi klarar av på ett bra sätt just nu. Skulle jag byta efter färre steg skulle det nog bli vingligt och i obalans, men inom en snar framtid lyckas jag förhoppningsvis även med det.
 
Han var iaf väldigt fin uppe i skogen. Sista kilometern när vi travade var han superfin! Låg form, avslappnad och det gick att ställa om honom hur lätt som helst. Härliga häst! Och härliga ridvägar (vi är exmtremt bortskämda med ridvägar) och härliga solsken!
Grande var också pigg och så glad och det är så himla kul att se. Han fyller snart 20 men hänger med och vill, vill, vill! Lite för mkt ibland då han blir lite stark men det gör inte så mycket. Han är bortskämd pensionär nu och ska leva ett glatt, enkelt och roligt liv <3
 
 

En torsdag.

Ångesten jag hade i morse när klockan ringde alltså. Haha helt vansinnigt hur mycket jag INTE ville jobba idag. Det gick dock bra när jag väl var där. Nu är jag ledig några dagar till innan nästa jobbdag.
 
Red ut Helge med Emelie och Grande. Har känt mig lite nere och rastlös de senaste dagarna så jag hade ingen inspo alls att rida. Därför lät vi hästarna galoppera rakt fram utan större krav. Ganska härligt ändå. Att bara stå i lätt sits med lätt stöd på tyglarna och känna hur kraftfullt hästen galopperar under en. Var ganska kallt ute men eftersom vi galopperade nästan hela tiden så höll vi oss varma.
 
Lite mat hos mamma och pappa och sen skulle pappa bjuda mig på hockey. Vi lyckades dock somna i soffan efter maten båda två så vi skippade hockeyn och nu sitter jag hemma i min onepiece och ser film.
 
Har en hel del att göra imorgon. Bla fixa tatueringstid! Hiiiii, roligt.
 

Liiite till får det allt plats med.
 

Instagram

Har haft det ett tag men hade tänkt börja använda det nu. susannakans heter jag.

Annandagen.

Seg.
Så kan man sammanfatta den här dagen, men trots det har jag lastat 600 kg hö och ridit dressyr på Helge i Orsa.
Var på parken med tjejerna igår. Det var rätt kul men så galet mkt folk så man fick stå i baren en halvtimme om man ville köpa något. Irriterande. Sånt slöseri med tid när man kan stå och glo nån annanstans. Hehe.
Alltid kul att träffa gamla bekanta och slå klackarna i taket en sväng på dansgolvet iaf. Klackar vilka jag hatar varje gång kvällen är slut. VARJE gång.
 
Låg i sängen till elva idag och hade kunnat ligga kvar där tills imorn om det inte var så att jag hade lite förpliktelser att utföra.
När höet var på plats på skullen och stallet var mockat och fixat åkte jag, Emelie och Helge till Orsa och det såg ut såhär:
 
 
Stundtals bra, stundtals inte.
 
- Mina händer är för flaxiga.
- Jag ska ha lite längre tyglar så han får chansen att sträcka ut nedåt men inte FÖR långa.
- Spänner mig fortfarande ibland men det är iaf på bätrringsvägen.
 
+ Tja...jag spänner mig inte lika mkt =)
+ Jag har ett mkt stabilare överliv nu än för några månader sedan.
+ Helge mkt lydig för framåtdrivande hjälper.
 
 
 
Imorgon ska jag jobba. Ångesten är obeskrivlig.
 

Juldagen.

Förutom att det är min pappas födelsedag idag så är det även dagen efter julafton.
Vi firade tillsammans med mina mostrar och kusiner i min ena mosters underbara stuga (som numer tjänar som riktigt hus, med bravur, lyxigt värre) vid Siljans strand utanför Gesunda. Julstämningen blir på topp när man är där, så sjukt mysigt!
 
Jag är jättenöjd med det jag fick i julklapp.
 
*En ny telefon av Andreas tex. Den dåren. Som student hör inte sånna dyra klappar till vanligheterna men jag klagar inte! Blev självklart superglad, spec då min andra telefon snart gjort sitt (kass batteritid, man hör inget när man pratar med någon, den hänger sig, jätterepigt glas och kameran var under all kritik). Ska försöka vara rädd om denna nu och köpa ett snyggt fodral den kan få bo i.
 
*Fick presentkort på tatuering av syster. Iiiiiii, scary. Fast jag vet vad jag vill göra. Det blir min femte i ordningen. Sen känns det som det räcker....kanske.
 
*En bok om Bruce Springsteen fick jag av min kusin. Mkt roligt, ska vara en bok som Bruce varit väldigt delaktig i.
 
*Kupévärmare! Har överlevt en hel vinter helt utan förra året så nu ska det bli skönt med en ny.
 
*Fick varma kläder jag kan rida i av svärföräldrarna. Tack så mycket! Det är toppen med nytt sånt eftersom jag spenderar väldigt mycket tid i stallet och på hästryggen.
 
*Av farfar, mormor, mamma och pappa fick jag pengar. Alldeles för mycket pengar! Men ändå mkt bra att ha, såklart. Som hästägare finns det alltid ställen att stoppa pengar på och nu när jag fått köpa skulltorkat hö på småbal så går det mer pengar på hö än vad jag räknat med i år.
 
Så fick jag en jättefin ljusstake och lite annat fint.
Man är bortskämd. Bortskämd men har iaf vett att uppskatta det. Kanske mer än jag ibland visar.
 
Förutom paketöppning så åt vi såklart massa mat och det vanliga man gör på jul. Trevlig kväll med släkten!

Det var julaftonen det.
 
 
Idag ringde klockan 06,45 men eftersom jag inte ställt in snooze på min nya telefon så råkade jag sova en timme till, men det gjorde inte så mkt.
Släppte ut hästarna, fixade stallet sen tog jag in Helge och red.
 
*Spänd
*Stark
*Pigg
*Olydig.
 
Det kan väl sammanfatta dagens ridtur. Lät honom galoppera av sig lite på en fin väg i skogen sen jobbade jag honom i en lång väg längs sjön hem och då var han fin iaf. Avslutade med att skritta hem på landsvägen vilket jag aldrig gjort själv på Helge förut. Grande är nästan alltid med som stöd när vi går på vägen och annars brukar jag gå sista biten men nu tycker jag han är redo att gå på vägen själv och det gick bra.
 
Ska strax åka hem till familjen och äta middag innan det bär ut på galej på parken ikväll.
 
God fortsättning!
 
 
 
 
 

Dan före dan.

Imorgon är det julafton! Ska bli sååå mysigt! Tråkigt att jag och A inte firar tillsammans men vi är båda väldigt traditionsenliga med våra familjer så det får bli i framtiden.
Jag var iaf i Bollnäs tills idag och åkte hemåt vid tio-tiden. Blev ett stopp på vägen för att packa transporten full av fint hö med hjälp av pappsen och sen rullade jag hem till stallet så red jag och Emelie ut hästarna på grusvägarna längs sjön.
Hästarna var väldigt pigga och Helge var spänd nästan hela tiden men sista traven slappnade han äntligen av. Bättre än inget.
 
 
 
 
 
Har slagit in lite paket nu och ska packa lite kläder och sånt till morgondagen.
Startar med utsläpp av hästar, vidare för brunch med familj och farfar sen förbi mormor på sjukan innan vi åker till Mångnäs och tittar på Kalle, äter förmodligen groteskt mkt mat och öppnar klappar. Mys!
 
 

Födelsedagsfirande.

Så här två dagar innan jul. Sen blir det firande även juldagen och annandag jul också. Värst vad folk fyller år den här tiden. Jobbigt att ha ett helt år kvar till födelsedagen när jul är slut :) Har fikat lite och ligger nu i en soffa och bara tar det lugnt. Är klar med alla julklappsinköp och är nog ganska nöjd. Tycker det är mycket roligare att ge än att få klappar när man har lyckats komma på något perfekt. Är mycket nyfiken på vad jag ska få av Andreas. Spännande. Jag är som ett barn den här tiden, älskar julen!

Höhämtning

Helge var så fin att rida idag! Joggade honom på grusvägarna runt byn och han var avslappnad och lugn. Travade sakta och varierade höger och vänsterställning vart tionde steg. Lät honom sedan skritta på långa tyglar hem. Mysig ridtur. Förutom det har vi hämtat och lastat hö och nu är vi i bollnäs. Åker hem på söndag och stannar på vägen och möter upp pappa för att hämta mer hö. 

Torsdag 20 dec.

Startade dagen med en härlig barbackatur på Grande i mörkret i skogen. Min pannlampa är så bra att jag vågar rida i skogen när det är kolsvart ute! Så mörkrädd som jag är så det är en sensation. Han var pigg och ville inte alls lyssna på hackamoret jag red på.
 
Eftersom jag är ledig idag så unnade vi oss en tupplur på förmiddagen. Vaknade nästan två timmar senare helt förstörda. Det är ju typiskt. Mkt tröttare än innan. Lyckades iaf laga mat innan det var dags för stall igen och träning med Helge och den har jag ju redan skrivit om.
 
Imorgon blir det höhämtning igen. Det blir lite mer åkande och mkt dyrare med hö i år men vad gör man?
Jag vägrar köpa hösilage till mina hästar pga lathet. Hästar med känslig mage ger man hö till. Dessutom har jag bara två hästar och det finns ingen silage-bal som håller sig fräsch så länge att hästarna skulle hinna äta upp den innan den börjat bli dålig. Möjligen om torrsubstansen är över 75%...
Men så har vi ju botulismrisken samt att det är dumt om det blir kallt och fryser vilket kan orsaka kolik.
 

Även på söndag ska det hämtas hö men snart har jag nog allt hemma. Vill ju vara på den säkra sidan ifall det blir sen skörd även nästa år.
 
Nu har jag legat i soffan med ricinolja i håret alldeles för länge så det är dags för en dusch!
 
 
 
 

Dressyrträning 121220

Dagens dressyrträning för Annica var super! 
Hon kände igenom Helge lite och hade en del tips att ge mig efteråt.
 
Jag är väldigt lätt i handen på honom så när hon hoppade upp och kräver lite mer stöd så accepterar han inte det och går inte fram ordentligt. Man kan se på filmen att hon måste banka till honom ibland. Så det måste jag ta igenom, erbjuda honom ett stöd och få honom att acceptera det. Jag är väl för mesig i min ridning ibland. Inte att jag är rädd utan att jag ger mina hjälper lite för försiktigt.
Det gäller även framåtdrivande skänkel. Han behöver få kvickare signaler och ta dem DIREKT, inte efter några sekunder. Ge honom en chans, tar han den inte så banka till. Hellre så än att sitta och smågnaga med skänkeln.
Så Annica gjorde många övergångar för att befästa just detta, samt att hon ville få honom att följa vändande tygeltag bättre. Även där har väl min försiktighet satt sina spår.
 
Jag har lite bra saker att träna på inför terminstarten nästa år, då vi för övrigt kommer rida en och en vilket kommer bli toppenbra!
 
*Bli kvickare. Både jag och häst. Jag behöver föregå honom, böja, vända, ställa, framåt, kortare gångarter, ställa lite högre krav helt enkelt och alltid aktivera honom.
 
*Ge honom ett bättre stöd i handen utan att bli hård eller låta honom hänga i handen eller streta emot.
 
*Slappna av i knän och lår och framförallt i avsaktningar från galopp till trav så jag lätt spänner mig och försöker tvinga ner mig i sadeln vilket ger motsatt effekt.
 
*Träna på att trava sakta och kort.
 
*Blir han stretig; håll kvar handen och driv framåt.
 
*Låt honom vara lång och låg och rid med lite längre tyglar så han får chansen att länga sig utan att jag rider med raka armar.
 
*Tempoväxlingar.
 
*Inte trycka med skänkeln hela tiden utan bara när det behövs, annars ska han gå fram själv.
 
Och en del annat.
Hur som helst så känns det bra inför nästa år och vi är på rätt väg.

Annica frågade om vi inte skulle ta och byta häst ett tag. Och nog hade det varit roligt att rida en häst som Tiger och få tillbaka Helge topptrimmad =P Hade jag varit gjord av pengar hade Helge fått åka till Annica nån vecka eller två men än så länge så tränar vi på på hemmaplan och fortsätter med träningarna varannan vecka. Annica ville rida honom lite varje gång och det tror jag kan vara bra så hon vet ännu bättre vad vi behöver träna på.
 

Här är filmen. På slutet rider jag en sväng. Tyvärr är inte galoppen med för minnet tog slut i kameran men vill ni se en jävla massa trav så kika på!
 
Såg nu att ljud och bild inte är synkade och att den börjar om efter några minuter. Skitprogram! Men nu orkar jag inte klippa om det....
 

Puls-promenad *2

Gick en sväng med hästarna i skogen imorse. Jobbigt att pulsa i djup snö men bra träning.
Filmade en snutt så ni ska få se min pannlampa. Kan ni tänka er något mer intressant?! Nej. Det kan ni inte.
 
 
Sista dagen med jobb idag sen går jag på julledigt! Jobbar torsdag nästa vecka och onsdag, torsdag veckan efter det. SKÖNT!
Har lite klappbestyr kvar men de ska fixas i helgen (obviously). Hoppas på en lika galen och rolig jul som förra året. Även nyåret är planerat och blir säkert toppen!
 
 

Dressyrfilm.

Här är filmen på gårdagens pass.
Det ser stundtals bra ut men man ser tydligt att jag spänner mig ibland. Det är bara såå svårt och jobbigt att sitta i de där enorma stegen så det blir lätt så.
Imorgon ska Annica rida honom så det ska bli kul att se! Ska försöka filma då också.
 
 
 
I mellandagarna ska jag nog åka och köra lite bom-arbete med honom. Travbommar med olika avstånd, upphöjda galoppbommar (pyttestuds) och lite andra styrke- och lydnads grejer.

Det är fortfarande dressyr vi satsar på men lite markarbete är jättebra även för dressyrhästar.

Urvriden trasa.

Klev upp tidigt, fixade stall,gjorde i ordning häst och grejer, lastade häst och inväntade Andreas sen åkte vi till Orsa. Häst var i det här fallet Helge. Fick rida ensam i ett nyharvat och varmt ridhus. Riktigt lyxigt! Idag fokuserade jag på att slappna av i min sits, ha honom avslappnad men ändå arbetande och alert. Red mkt serpentiner i både skritt och trav, fick honom att följa med i svängen och runda sig runt skänkeln, vara rakriktad och lyssna på halvhalterna. I galopparbetet red jag bågar på långsidorna för att stärka galoppen, kunna flytta honom för sitsen och träna inför förvänd. Ganska bra jobb när jag väl slappnar av helt. Spänner jag mig jobbar vi emot varandra och han bryter av till släng-trav. Det tar sig iaf. Jag är mycket bättre på att räta upp mig nu och är starkare i överlivet. Behöver få händerna framför mig och kunna slappna av ännu mer utan att för den sakens skull sluta rida framåt, uppåt. Är ganska nöjd med dagens pass. Blev helt slut och man kunde nästan vrida ur mina kläder efteråt :-) A filmade så jag lägger in filmen imorgon eller nåt.

Träning.

Tränade en timme innan jobbet idag. Är helt slut i ryggen men det är bra! Ryggen är min viktigaste kroppsdel att träna då den är lång och ganska gänglig, framförallt ländryggen.

121216

Dagens ridpass var sådääär. Hästarna var fina men det var tö så de fick styltor, även fast de har sulor. Vi gav upp grusvägarna och red mitt i byn istället. Gick bra att trava där och hästarna fick bra miljöträning. Vi mötte skotrar, massor av traktorer, hundar osv men det var inga problem alls. Däremot var de lite spända att rida.
Är jättenöjd med min sits idag faktiskt. Även fast Helge travade balanstrav större delen av ridturen så kunde jag sitta mjukt i sadeln utan att varken spänna mig eller skumpa.
 
Från det ena till det andra så var bion igår jättebra! Jag vill se nästaaaaa. Nu!
 
 
 

Star Rider.

Har ni sett Tyras häst och ryttarkollektion?
 
 
Tyvärr gillar jag inget alls. Skulle inte köpa något av det men gillar färgen på de bruna ridbyxorna.
Loggan på ridbyxorna går däremot bort. Gillar inte feta loggor på ridbyxor.
Schabraken gillar jag inte heller. Framförallt inte loggan. Lite för mkt Fred Perry över det men på ett billigt sätt.
 
Tyra kommer garanterat sälja slut på allt ändå, även om jag inte tycker kollektionen är någon hit.

Senaste dagarna.

Torsdag:
Red dressyr för Annica i Orsa. Värmde upp på stora spår i trav med små ställning åt båda håll i båda varv med inlägg av övergångar och halter.
När vi började så gick det skitdåligt! Han sprang bara ifrån mig och jag hade noll balans i min sits. Sen fick jag bra tips av Annica, hur jag ska göra för att slappna av och komma ner i sadeln mer och då gick det väldigt mkt bättre.
Jag red på fyrkanten i galopp med en båge på varje långsida för att förbereda för förvänd galopp. Jag började spänna mig igen och då gick det piss. Sen gjorde jag en halt, började om och skärpte till mig så gick det bättre.
 
Bra träning även om det var mkt som gick dåligt i början för nu kom jag över den där tröskeln som jag haft sånna problem med. Alltså att slappna av och komma ner riktigt i sadeln.
 
Fredag:
Brände iväg till stallet direkt efter jobbet, fixade där samt tog en promenad med Helge. Hem och fixade i ordning mig inför julfest med jobbet och drog och träffade några av tjejerna innan. På julfesten bjöds det på klassisk julbuffé och efterrätt sen spelade en trubadur och vi buggade hej-vilt. Riktigt trevligt faktiskt. Sen drog folk åt alla möjliga håll. Efterfest, Ljungbergs och så men jag åkte hem.
 
Lördag:
Sovmorgon! Lite ärende på stan sen åkte jag till stallet och så red jag och Emelie ut hästarna. Tog en grusväg i skogen idag där det var perfekt underlag nu när det snöat lite mer. Hästarna var sjukt pigga båda två! Helge var lite tittig och hoppade och for i galoppen den token. Hade lite problem att hålla honom på mattan men det är så kul när han är så där pigg och busig =)
Grande var inte sämre han heller. Kunde knappt skritta och var väldigt på hugget. Så kul att se honom så pigg, min gammelman.
Det va riktig snöstorm men vi hade klätt på oss massor i vanlig ordning så det var inga problem.
 
 
 
Kom hem till ett dukat bord med maten på spisen vilket var mkt lyxigt.
 
Ikväll ska vi se The Hobbit på bio. Är mycket förväntansfull på den filmen. Älskar SoR-filmerna.
 
 
En bild som inte har nånting med nånting att göra =)
 

Lucia

Det är ju lucia idag. En gång var jag lucia på jobbet. För allas trevnad vägrade jag sjunga utan bara stod där och tyckte det var pinsamt. Det är min beundransvärda men ack så korta luciakarriär. Skulle passa bättre nu än nånsin dock då mitt hår är ljust och långt, men jag kan fortfarande inte sjunga så jag ligger lågt även i år. Och ja, jag är nöjd över mitt hår, for once, varav ni blir bombade med bilder på det :)

Tufft!

Musikskola.

Nostalgi upcoming:
När jag gick på gymnasiet (2-3 år sedan alltså) lyssnades det mkt på både Weezer, Millencolin och Flogging Molly. Musik jag fortfarande gillar!
 
 
 

Kylig ridtur.

9 sjuka på jobbet på min avdelning idag så det var inte läge att vara klen och gå hem idag inte.
Vaknade med grym huvudvärk (inte i närheten av migrän men ändå) och den satt kvar en bit in på morgonen tills jag gav upp och tog en näve Naproxen. Det behövdes. Ja, inte en näve förstås utan en. Har krånglat rätt mkt på jobbet men då går tiden iaf fort.
 
Jag och Emelie red ut idag, igen. Samma väg som de senaste 4 gångerna jag ridit, men skogen undviker jag just nu. För lite snö så det är knöligt.
Termometern visade -17 när vi skulle iväg (är det inte väldigt mkt temperatur-prat här?...jag tror det) men vi hade förberett oss för att sova under bar himmel på Antarktis ungefär så vi frös ingenting alls. Hästarna fick 2 ländtäcken var och så var det inga problem för dem heller.
Vi tog det förstås lite lugnare pga kylan och tränade på övergångar. Helge var jättefin från start. Lydig, mjuk, positiv och pigg. Jag har ridit utan sporrar hela veckan, och förra, utan problem. Jag tycker det kan vara bra att kunna rida hästarna utan sporrar också. Det ska ju bara vara finjustering. Grande såg också mjuk och fin ut och var pigg även han. Kul!
 
Det var mörkt även idag men vi hade varsin super-lampa så det var såklart inga problem alls. Det är verkligen värt att betala lite mer för en bra pannlampa. Min kostade 1250:- och har 1500 lumen och lyser upp så man kan galoppera och se vägen jättebra. Tänkte filma en snutt och visa men telefonen gick från 25% batteri till 1% på två sek (kallt) så det gick inte, en annan gång.
 
Ikväll kommer A hem och stannar 5 veckor. I like!
 
 
Mina älsklingar <3
 

Barbacka på Grande.

Shoppat strumpbyxor och nagellack på stan efter jobbet. Tänkte att jag "ska bara" och att det skulle gå fort att handla så parkerings-biljetten skulle jag skippa, meeen så stod där en Q-park bil-j*vel 10 m ifrån mig. Glad att jag såg den, har fått alldeles för mkt parkeringsböter.
 
Red faktiskt Grande idag. Helge fick en till dags vila efter skoningen och eftersom jag inte rider Grande så mkt själv längre utan två andra hjälper mig med det så vill jag gärna känna igenom honom själv ibland, så han känns fräsch och i ordning. Det gjorde han! Pigg och framåt.
Grande rider jag ofta barbacka på vintern. Säkert mer än med sadel. Dels för att det är kallt och man håller sig varm lättare barbacka, och dels för att jag får träna min balans och position. Skönt för hästen att slippa sadeln ibland också.
Iaf så blev det mkt trav, lite kortare trav och olika ställningar och böjningar. Han behöver mkt sånt innan han är varm och mjuk. Han var lite spänd pga att det var kolmörkt och jag red med pannlampa (som förövrigt fortfarande är super!) och den gör att saker får skuggor och annat man kan bli rädd för =) På slutet var han SÅ FIN. Kunde ställa höger över till vänster, flytta, halvhalt osv och han gick kvar i formen fint och var mkt lydig. Synd att det ska ta så lång tid bara men det är väl så med en häst på 700 kg som snart fyller 20, man får ha tålamod helt enkelt.
 
En fin 20-åring. På bilden med lite gräsmage dock, men det får man ha när man är skogsmulle och älskar gräs mest av allt. förutom mig och Helge förstås! ;)
 
 
 
Ligger i soffan och tycker lite synd om mig själv så därför kommer mamma strax förbi med popcorn (hon hade ändå vägarna förbi, så bortskämd är jag inte) som lindring, sånt hjälper alltid =)
 
Imorgon är det jobb, möte på jobbet och ridning som gäller. På torsdag är det dressyrträning igen, om Annica blir frisk. Magsjuka. Iiiiuuw! Jag, som är livrädd för att spy, vistas helst inte i samma kommun som någon som är magsjuk. Handsprit ftw. Vet ni förresten att jag har bacillskräck? Hatar att röra dörrhandtag på affärer osv och har jag gått på en allmän toalett (vilket jag i allra största grad undviker) så tvättar jag händerna, stänger kranen med armbågen, torkar händerna och drar tröjan över handen när jag öppnar och ska gå ut, haha. Hmm har för mig att jag berättat detta tidigare. Whatever, så är det iaf.
 
 
 
 
 

Hårfärg.

Lite ny färg i håret nu till jul och dess tillställningar.

Musikskola.

Helge har fått skor och brodd på framhovarna idag sen tog i en liten promenad innan jag tog in dem. Fantastiskt intressant va?
 
Så jag ska ge er musiktips ist och inte något skit som SHM eller något annat data-gjort skrik och skrän (ja, jag vet att jag är 300 år gammal).
Bruce har ni fattat att jag avgudar, right?
 
Den här låten har dock inte Bruce gjort men det är ändå min favoritlåt genom nästan hela livet.

Dire straits med Walk of life.
Mark Knopflers gitarrsound kan man känna igen hur lätt som helst och den här låten gör mig alltid glad och på
festhumör =)
Fatta känslan att stå framför det där publikhavet och sätta varenda ton tillsammans i bandet. Stort.
 
 
 

Om Walk of life gör en glad gör denna låt att man kan börja gråta direkt, nästan.
Brad Paisley såg vi i Göteborg för något år sedan. Han är GRYMT bra live och när han sjöng just denna låt
satt han längst fram på scenen (ett podie som gick ut från scenen) och hela Lisebergshallen var nedsläckt förutom en strålkastare på honom och hans gitarr. Gåshud!
 
 
 
Sista låten för idag står The killers för.
En "jul låt" som tillsammans med videon är sjukt bra. Man vill liksom vara där och dansa och tjoa på slutet.
Jag är extremt danssugen. Jag kan faktiskt rätt många danser för den som inte visste det.
Shottis, polka, snoa, vals, bugg, foxtrot (inte gnussa kanske) lite lindy hop mm. Älskar att dansa och borde verkligen göra det oftare.
 
 
Så, det var första delen i min lär-er-lyssna-på-bra-musik-skola.
 
 
                                                                                                                                                                           

The Boss

Som jag skrev igår så har vi fått biljetter till Bruce i vår.
Han är en helt OTROLIG artist, och människa. Jag vet ingen som gjort så många helt fantastiska låtar som Bruce har gjort, och fortfarande gör. Det finns ingen och inget som kan jämföra sig med Bruce.
Working class hero, det är Bruce det.
 
Några av hans underbara låtar:
 
I´m going down.
Promised land.
I´m on fire.
Fire.
Girls in their summer clothes.
No surrender.
Shakled and drawn.
Drive all night.
Waiting on a sunny day.
Dancing in the dark.
American land.
 
Den jag gillar allra bäst just nu är, If I should fall behind. Jag dör så bra den är! Jag njuter av varje sekund när jag lyssnar på den. Har säkert lyssnat på den 50 ggr på jobbet förra veckan, på riktigt.
 
 
 
 
 

Andra advent och stallmys.

Startade dagen med att kl 07.00 i 25 minus se att motorvärmaren inte gått i natt och bilen var naturligtvis iskall.
 
 
Den var dock tapper och startade ändå, life saver! Jag hade skitmycket kläder på mig i vanlig ordning så det gick ingen nöd på mig iaf.
Hästarna fick gå ut med massor av hö och varma täcken, mina fick totalt 25 kg hö ute idag. Bra för magen och för att hålla värmen. Inget man kan snåla med när det är så kallt ute.
 
Hem och kröp ner i en varm säng bredvid A och somnade nån timme till.
 
Efter lunch tillbaka till stallet och gjorde iordning hästarna och så red jag och Emelie ut på byvägarna. Frös ingenting idag heller.
Helge var jättefin i traven men i galoppen var han lite seg. Kanske dags att börja ge honom något energi-givande nu. Han får lite olja visserligen men de krävs kanske lite mer nu när det är kallt och de gör av med energi för att hålla sig varma.
Vanlig helhavre får det nog bli.
Tillbaka till ridningen då. Satt ner mycket i traven på väg hem men fick inte riktigt till min sits. MÅSTE börja slappna av i knäna och höften och inte "tvinga" ner mig i sadeln utan använda magen som håller mig på plats i stället. Några steg går det bra sen tappar jag det.
När jag red lätt sista 500 metrarna vi skulle trava så var han GULD! Perfekt stöd på båda tyglarna, stora taktmässiga steg, lätt att reglera både fram och tillbaka och väldigt tillfreds i munnen. Han gillar alltså fortfarande det två-delade bettet.
 
 
 
Efter ridningen så hade vi vårat årliga stall-fika som vi har runt lucia som tradition.
Flera sorters glögg, varm choklad, lussebullar, pepparkakor, ädelost, chokladgodis, mm. Hur. Gott. Som. Helst!
Helge skulle förstås vara med och tigga av alla. Haha, sötnöten. Det var mkt trevligt och sen skjutsade jag A till tåget. Han har en tenta sen ledigt i 5 veckor! Lyxlirare.
 
Imorgon börjar en morgonskifts-vecka på jobbet och så ska jag dressyrträna, julfest med jobbet, se Hobbit på bio och lite annat i veckan.
 
Glad andra advent!

Fredag & lördag.

Fredag 7/12
 
Igår hade jag utsläpp av hästarna på morgonen och när jag kom hem bänkade jag och Andreas oss vid varsin dator och köade för att få tag i biljetter till Bruce Springsteen. Det gjorde även Pernilla som fick tag i ett gäng före oss så nu ska vi alla 4 se Bruce i Friends Arena i Solna i maj! SÅ. JÄVLA. UNDERBART! Den här gången ska vi faktiskt sitta. Har stått på konsert de senaste gångerna och det är en speciell känsla att vara så nära sitt livs idol, men att vara på plats och köa, trängas, vänta, sitta och stå i många timmar är jobbigt. Skönt att ha sin plats och komma dit strax innan det börjar. Dessutom är Bruce punktlig och ingen tönt som "måste" komma för sent jämt, vilket många artister är.
 
Förutom det så lastade vi 600 kg hö upp på skullen och sen red jag och Emelie ut hästarna på grusvägarna runt i byn. Underlaget var lite hårt här och där så det blev ganska lugnt.
 
På kvällen var Andreas + respektive bjudna till julbord i Grönklitt med sitt jobb som han är tjänstledig ifrån. Vi var 130 st och hade jättetrevligt. 7-rätters middag inkl dryck. Lyxigt! Gott var det också.
 
Lördag 8/12
 
Startade dagen med sovmorgon vilket var otroligt skönt.
Handlade lite och tog sedan sällskap med mamma och hälsade på mormor som kört rally med rullatorn och brutit lårbenshalsen =/ Älskade mormor. Hon var dock vid gott mod och hade redan fått börja röra på sig så det kändes bra.
Åkte vidare och hämtade boots och ett bett jag hade beställt och så blev jag avsläppt i stallet.
 
Efter att ha mockat och fixat så red jag och Emelie ut idag igen. Jag såg redan på 100 m avstånd på Helge i hagen att han var på riktigt bushumör idag. Vilket stämde =)
Tittig och pigg som tusan. Jag tycker om att han är som han är och inte bara en robot som alltid gör som man säger utan egna åsikter. Man vill väl ha lite liv i hästarna. De får gärna tycka saker bara de går lätt att övertala ändå och det gör mina, spec Grande.
 
 
Jag jobbade mkt med att ställa Helge vänster, rak, höger osv med bibehållen form och takt, för att få honom att inte ha tid att titta så mkt utan koncentrera sig på mig istället. Tempoväxlingar och övergångar också. Grande var lite löjlig åt Emelie med så vi bestämde oss för att låta dem galoppera på ett tag sedan fortsätta med lydnaden och då gick det bättre. Framförallt Helge har ett stort rörelsebehov och behöver få ur sig lite energi innan han "har tid" att vara avslappnad och med mig till fullo. Han är en utmaning som jag sagt förut och det gillar jag.
Testade det nya bettet, ett pessoa...HAHA, nej aldrig... Ett två-delat vanligt tränsbett, och Helge trivdes jättebra med det. Jag är emot två-delade bett men Helge gillar dem så jag får väl släppa mina principer om att tre-delat är bäst =)
 
Vi var ute en timme och det var så härligt! -10, molnfri himmel och bra underlag.
 
Nu har vi lagat jättegod mat, jag har tagit reda på disken och nu slappar jag lite medan A pluggar. Senare blir det en film.
 
Jag i rida-när-det-är-kallt-och-mörkt-utstyrseln:
 
            
 
 
Helges rump där jag har sparat typ som ett ländtäcke med päls. Man ser knappt skarven och det är ju bra.
                                                                                                                                           
 
Mysigt med vintermörket så man kan tända ljus i hela lägenheten.
 
 
 
 
 
 

Svar på fråga.

Fick en fråga om hur Helge fick Domosedanet och han fick det under tungan. Det är en blå pasta som man sprutar ut ur en plastspruta. Man får försöka se till att de inte sväljer det utan bara har det i munnen. Helge geggade runt ordentlig med det men det verkade visst ändå. Mycket smidigt!

All hail Domosedan!

Idag blev Helge skodd bak och Grande runt om. Vinterskor och brodd.
Helge är ju svårskodd, han H.A.T.A.R det och den som brukar sko honom i vanliga fall har varit sjukskriven så därför fick hovisen som skor Grande sko honom bak idag.
Hade ringt Björn i Rättvik för några veckor sedan, berättat Helges historia och fått Domosedan utskrivet.
 
Gav Helge den 30 min innan hovslagaren skulle komma.
 
Efter 10 min - ingenting. Pigg som få.
Efter 20 min - samma.
Det var först efter nästan en halvtimme som det verkade och Helge blev sömnig.
 
Under skoningen stod han HELT still och brydde inte sig om nånting. Ni fattar inte vilken lättnad det är för mig!
Att han kan bli skodd utan att vara så stressad och spänd som han brukar.
Klart man i allra största mån ska undvika lugnande men det här känns som ett befogat fall.
 
På måndag skos han fram och sen är det bara att köra på. Hoppas det snöar massor till dess så kan man rida på vägarna i byn utan problem.
 
Jag och Cicci red hästarna på en äng igår. Bara red igenom dem och mjukade upp dem lite i ca 45 min.
 

Hästhållning

Jag är med i en del Hästgrupper på Facebook. Man kan fråga varandra saker, be om råd tips, hjälpa andra osv. För det mesta ganska intressant läsning men ibland blir jag lite irriterad.
 
T,ex när det gäller hästar och deras täcken.
En tjej hade skrivit och frågat hur folk har sina hästar ute när det är -25. Då svaras det lite sarkastiskt att "- Min häst går minsann ute dygnet runt utan täcke hur kallt det än är bla bla bla".
Om någon säger att ens häst har 2 täcken när det är kallt ute och går in när det blir mörkt ja då blir det ramaskri.
Please...
Alla hästar varken KAN eller VILL gå utan täcke och gå på lösdrift.
 
Mina hästar är klippta båda två, varav Helge tränas mkt i ridhus. Att gå utan täcke är alltså inget alternativ. Sen lägger inte jag på dem 3 täcken när det är kallt utan ger dem istället mer hö ute. Hästar håller värmen bra när de äter, de är liksom bygda så.
Helge är ju ett specialfall eftersom han har shivering och därför behöver hållas varm, alltid. Att riskera att han blir kall är bara dumt.
 
Sen det här med att ha hästen på lösdrift.
JA det är jättebra om hästen kan röra sig hela dygnet och få frisk luft, självklart, men det funkar inte för alla hästar.
Och kanske framförallt inte för alla hästmänniskor.
För mig finns det för många minus med lösdrift.
 
Täckesfrågan tex. Har ridit, på med täcke efter ridning, byta när hästen torkat, kanske byta igen innan natten.
Vatten. Hur mycket har varje specifik häst druckit idag? Har alla hästar ens druckit? Har vattnet frysit?
Om en häst blir sjuk och man inte har någon box? Om den blir dålig på natten och ligger och blir kall i flera timmar? Äter den som den ska eller äter de andra hästarna upp maten? Kan hästen slappna av och vara för sig själv om den vill? Äta i lugn och ro?
Dessutom hade jag varit orolig om de skulle rymma mitt i natten eller om något psyko (som det tyvärr verkar krylla av) skulle göra någon häst illa när de är ute utan uppsikt.
 
Det kan väl hända att mina hästar skulle trivas bättre på lösdrift men jag som hästägare skulle inte göra det. Jag vill vara en så bra hästägare jag bara kan och då måste även jag trivas och tycka det är kul att åka till stallet varje dag, vilket jag gör nu.
Jag tycker att så länge inte hästarna far illa och både häst och folk runtikring dem mår bra och trivs så finns det väl inga "så här måste det vara".
 
Man kan ha skydd på sin häst i hagen och ta in den kl 16 på dagarna (vintertid) och hästen är hur nöjd som helst med det.
Man kan även ha hästen ute jämt, oavsett väder och hästen är nöjd med det.
 
Självklart tycker jag inte det är rätt när hästen står inne på box hela dagen eller står i en pytteliten grushage, om det nu var någon som trodde det.
 
Mina hästar får täcke på sig, går ut vid 06, in runt 16 och motioneras ca 5 ggr vecka nu på mörka vintern.
De får i stortsett fri tillgång på hö ute, Helge även inne och de kommer 99% av dagarna till grinden och möter mig när jag ska ta in dem. Detta oberoende om de fått kraftfoder eller inte.

Tycker folk borde sluta se ner på "den andra sidan", oavsett sida. Alla gör vi väl vårat bästa för att hästarna ska må så bra som möjligt?
 
 
 
 
 

Ett gym-pass.

Tog ett pass på gymmet idag innan jobbet. X-trainer och lite styrka för rygg och mage. Viktigt att vara stark i bålen när man rider. Min höft kändes okej. Försöker stretcha den jäkeln på bilden men det gjorde nog varken till eller från. Ska testa rida imorgon, hästarna vilade idag.

Kylig men ljus promenad.

                                          Klart hästarna också ska ha jul-mysigt.
 
 
 
 
-20 ute och +13 inne när klockan ringde vid 06.00 imorse. Kanske är dags att ringa Mora Strand så de kan komma och fixa vårat trasiga element.
 
Varit ute och gått med hästarna i 40 min idag. Hade nya pannlampan och jag är mer än nöjd! Den lyste starkt och långt och jag var nästan inte ens livrädd i mörka skogen. Hade aldrig gått där utan hästarna dock. Finns ingen pannlampa i världen som skulle få mig att gå ensam i en mörk skog =)

Hästarna fick varsitt täcke och jag fick några lager varma tröjor och så gick det utmärkt att gå. Var nog lite tack vare Helges promenad-tempo också. Powerwalk med stort P.
 
 
 
 

Första advent.

Nu är det vinter på riktigt. -18 grader och snö. Bara väldigt lite snö här hemma men i Bollnäs där jag var i helgen var det grymt mkt snö! Härligt och mysigt. Förutom när man ska åka bil. Vi hade tur som hade min bil som aldrig sviker (ta i trä). Min följeslagare i vått och torrt. Idag när vi hämtade hö tex. Hade haft stora problem med en tvåhjulsdriven idag. Nu är iaf 600 kg hö till hemma. Bara något ton till nu så ska det räcka. Snälla pappa var med och hjälpte mig, tur det.
 
Har även varit med Helge till Orsa idag där Jessica red.
 
Tyvärr mkt dålig kvalité men det är iaf en film.
 
 
Det är så kul att stå bredvid och höra vad folk säger om honom.
"Han är verkligen häftig", "Vilket steg", "Maffig" osv. Sen är han inte "klar" på långa vägar men jag tror vi är på rätt väg iaf. Både Annica och Nina tycker jag ska göra samma saker så det känns ju bra, så de inte tycker motsatta saker =)
 
Hade inte på något element innan vi åkte i fredags så nu när det blivit lite kallare ute var det bara 13 grader här inne. Har faktiskt satt upp en stjärna, Nusnäs-staken och ett hjärta i fönstren så det blir lite mysigt här inne. Fick förstås ett litet utbrott på stjärnan, precis som förra året.
 
För övrigt så har min pannlampa kommit! Ska ut och gå med Grande tidigt imorgon så då ska jag testa den. Sånt där billigt skräp är ingen idé att köpa. Det kanske funkar att promenera med men inte rida.
 
Nej nu tror jag det blir sova snart. Jag har haft huvudvärk av solen hela dagen. Typiskt att man ska vara så ljuskänslig när solen väl visar sig.
 

"Snökaos"



Spenderar helgen i Hälsingland och här finns det minsann snö kan jag säga. Ca 70 cm och det snöar än. Hemma är det visst knappt något alls? Tråkigt. Idag har vi varit på utflykt till Ljusdal. En liten håla jag aldrig varit i men rätt mysigt, inget ställe jag skulle vilja bo på dock. Har inte gjort så mkt mer, bara tagit det lugnt. A har bakat jättegod pizza och jag har sovit middag. Twice. Blir så trött av att vara så mkt inomhus när jag är van vid flera timmars frisk luft varje dag. Imorgon ska jag och Jessica åka till Orsa med Helge så ska hon rida lite. Jag har otroligt ont i min höft (går som en 80-årig kärring) så jag hade nog inte kunnat rida imorgon hur som helst. Efter det ska jag hämta hö. Det är ett väldigt rännande med det där höet men det är inget att göra åt. Skönt att det dåliga är borta nu iaf.
RSS 2.0