Nytt bett.

Vann ett bett på Tradera häromdagen för hela 8 (!) kr haha. Ett anatomiskt, tvådelat, lite tjockare, tyvärr i mässing men skit samma. Helge trivdes jättebra på det när jag red idag.
Vi red till en äng och trimmade lite sen vidare upp i skogen där vi gjorde tempoväxlingar i trav hela vägen hem. Både Helge och Grande var jättefina, mjuka och avslappnade när vi travade genom skogen. Jättekul!26/9

Sitter och snörvlar i mamma och pappas soffa framför idol. Mamma sitter bredvid och låter lika hon.
Har nyss ätit middag. Bli bjuden på middag när man är sjuk är verkligen lyxigt. Förkylningen är inte bättre alls, drygt!

Idag har jag varit ute på Helge en sväng. Inget krävande direkt. Har inte ridit sen i måndags så det var mest att åka med och rasta hästapållen idag. Dock skötte han sig bra och var jättefin andra halvan av passet.

Sen har jag fulladdat... nej skaffat Netflix eller dito titta-på-serier-program såklart. Inte får man fulladda inte. Iaf har jag på något mystiskt sätt fått hem hela första säsongen av Hart of Dixie som jag börjat titta på. Bästa serien! Blir nog mycket sånt i helgen kan jag tro.

Var till hästloppisen en sväng idag och hittade ett par fodrade skinnhandskar som blir bra i höst eftersom mina förra lämnade in i våras efter lång och trogen tjänst.

Sjuk.

Är förkyyyyyld! Andreas Sthlms-bakterier har smittat mig (är övertygad om att folk är äckligare i Sthlm än här) och jag i min tur har smittat stackars mamsen. 
Det har alltså inte hänt så mycket dessa dagar. Gårdagens största händelse var att jag fick svinont i magen och fick gå dubbelvikt runt kvarteret innan det släppte efter några timmar. Lite vardagstortyr. Tänkte att överlever jag detta kanske jag nångång överlever barnafödande också, för helevete vad ont det gjorde. 
Så. Slut på tyck-synd-om-mig. 
 
Har spenderat dagarna framför tv:n och insett att jag kanske ska börja betala tv-licensen snart. SVT gör fan så mycket bättre tv än 3,4,5 t ex. Intressanta dokumentärer och INGEN REKLAM (vilket är hur bra som helst).
Ska fundera ett par år till och knackar de på här låtsas jag prata swahili eller försöker värva dem till Jehovas vittnen, det borde avskräcka vem som helst. 
 
Usch vad tråkigt det är att vara hemma sjuk. Jag blir rastlös fast jag är skitseg. 
Tvingade mig in och handla något ätbart till mig och hästarna idag. Det till hästarna blev dubbelt så dyrt. As always. Men det är de la värda, de små liven. 
 
 
 

Täcken.

Som ni kanske vet är jag en täckesnörd av rang. Jag har massor och de flesta behövs iom att ett tjockare täcke inte hinner torka över natten så man behöver alternativ att ha dagen efter, kanske även två dagar efter.
 
Jag eftersträvar alltid att ha ETT täcke på hästen. Ett täcke som lätt glider på hästens rygg när den rör sig, alltså med "glatt/halkigt" foder. I Då har jag hellre många täcken i olika tjocklekar som man kan variera mellan. I den mån det går vill jag inte att hästen ska ha innetäcket under då man vill variera trycket på hästens bringa, bogar och rygg. Även med täcken som passar hästen perfekt blir det ett visst tryck. Lägger man då på två täcken blir det trycket än värre och det är då inget som verkar speciellt bekvämt för hästen. Dessutom blir det ofta tyngre med två täcken vilket betyder att hästens päls trycks ner och luftspalten man vill ha mellan häst och täcke (det är ju trotsallt den som värmer hästen) försvinner. 
När hästen äter tar oftast spännena emot vid hästens hals/bringa och det vill jag också minimera, även där är två täcken ingen bra idé.
 
Nej ETT täcke inne och ETT annat ute för att motverka att hästen går med samma tryck dygnet runt och ev får skav (en del hästar får skav av allt, även om det har bra passform). Är det 30 minus och man har en klippt häst kanske man kan lägga på två (och ge mycket hö såklart) men det är ju ett specialfall. 
 
Det är klart att ibland har man inte tid att byta täcken hit och dit utan det går fortare att bara lägga på ett över innetäcket. Dock tycker jag att man är lite lat om man inte byter när det finns tid. Ett undantag är ju också om en del täcken är blöta och man inte har att byta med, då får man ju pussla lite med innetäcke + utetäcke. Jag undviker det in i det sista. Därav min enorma samling täcken =)
 
 
Ett mycket bra inköp må jag säga. 
 
 
 
 

Härlig, men kall tisdagsmorgon.

Vaknade med halsont i morse. Trist. 
Fick skrapa rutorna på bilen. Också trist.
Sommaren är slut. TRIST!
 
Jag gillar dock hösten, så länge det är soligt, frisk luft och mjukt i marken (det viktigaste). Ingen frost och inga minusgrader än om jag får bestämma. 
 
Helge hade fått ett 100g-täcke i sin box inatt men det hade inte behövts. Det blir varmt där inne och jag är jätteglad att vi isolerade. Så nöjd med vårt bygge. Och Helge är nog också nöjd med att ha ca 3,2 * 4,5 att röra sig på. 
 
Tog en promenad med Helge idag. Vi gick till Musi och fotade lite. Jättemysigt att bara gå med hästarna ibland. Låta dem vara utan ryttare på ryggen utan bara kliva på rakt fram ute i skogen.
Jag älskar verkligen våran skog och våra underbara ridvägar! Usch vad tråkigt det vore att få lov att rida iväg en bit för att "rida till sandvägarna" eller behöva ta transporten t ex. Kunde inte haft bättre vägar än de vi har. Så lyxigt!
Vi gick 1,2 timme och när vi kom tillbaka hade det blivit varmare så Grande fick gå till sin gräshage igen, efter att ha fått äta hö med Helge på morgonen. Frostgräs är inte bra för någon häst så det vill man ju undvika. 
 
Imorgon får båda följa på promenad och på torsdag blir det vila. Har en massa ärenden på stan att göra innan jobbet.
 
 
 
Ett av mina bästa täckesköp. Från Horze. Använder det till promenader, tömkörning och när jag rider barbacka. Outstanding! 

Blåser bort.

God deeejm vad det blåst idag. Jag övervägde att stanna i sängen hela dagen istället för att behöva vistas utomhus och riskera att blåsa bort men...i helvete heller. Man har ju förpliktelser att ta tag i. Det var bara att masa sig ur en varm säng, klä sig varmt och bege sig till stallet.
Klä sig varmt var det ja. Fick ta på mig en extra jacka när jag kom till stallet för JEEEEZ vad kallt det var! Isande vindar. Säkert de där rackarns ryssvindarna Expressen brukar skriva om varje vinter. Alla hästarna fick fodrade regntäcken och hö (utom Grande som går på gräs än) och fick gå ut. Det var lite kaos med hästarna ett tag. Det blåste lös en plåt en bit bort så Willy och Helge var förstås livrädda och visade hur missnöjda de var med att ha rejs i sina hagar, i Helges hage blåste det ner ett träd över tråden (!)(jag förstår faktiskt att han blev rädd då) och minsta damen hade roligt på egen hand i sin hage. 
Lyckades möblera om i hagarna och fixa Helges hage tillslut. Suck. Jäkla blåst.
 
Oljade in två halva väggar på boxen och slängde gammalt hö innan jag red en sväng på Helge. Tänkte bara ta en promenad eftersom det blåste så mycket men tänkte ändå att man måste ju kunna rida oavsett väder. Så det gjorde jag. Självklart var han spänd när det blåste så men ändå över förväntan. Gjorde 100 000 övergångar och små tempoväxlingar i alla gångarter och det gick bra, tills vi red hemåt igen på en väg han dessvärre alltid är spänd på, av någon helt obegriplig anledning. Jag bestämde mig då för att trava tills han slappnade av, om vi så skulle trava tills på torsdag. Fick trava iaf 15 min innan han släppte igenom och då var han jättefin. Det är vissa vägar i skogen han slappnar av jättefint på, andra inte. Han är så otroligt svår! Men den häst jag nånsin suttit på som ger mig bäst känsla när man väl får till det. Önskar bara det var lite lättare ibland ;)
 
Grande var vild och vacker på töm på banan. Också lite påverkad av blåsten men han har även blivit piggare och fräschare sen jag börjat ge honom bovete för hans luftvägar. Har inte hört honom andas tungt eller flåsa som han gjort förut. Underbart! Ska köpa lite hösilage nu bara så är det jag kan göra för att underlätta för honom klart. 
 
Jag har varit väldigt effektiv idag måste jag säga.
Ridit, tömkört, målat box, kört iväg hö, fixat stall, sprungit och nu ska jag strax ge mig på företagsekonomin. Skönt att jobba igen imorgon så man får lite lugn och ro ;) 
 
 
 

Trimmat och jobbat.

Tänkte skriva ner lite mer om gårdagens dressyrpass på Helge. Det är kul att reflektera lite och komma ihåg, kunna gå tillbaka och läsa om ett bra pass om det gått åt skogen någon dag ;)
 
Han är alltid spänd i början när vi rider på ängen vi var på igår. Det är för att vi gått igenom byn dit och krukis tror att allt är ute efter honom. Räddharen. Han gör inget men han spänner sig lite, dock släpper det när man ridit något varv på ängen så det är ändå värt att rida dit. 
 
Började med galoppen igår. Lite tempoväxlingar och övergångar i båda varven. Han har blivit mycket starkare nu och man kan galoppera väldigt kort och sedan driva fram honom igen. Ibland känner man att man kan driva fram honom i en kraftfull galopp med bra tryck och balans men ibland får jag inte till det. En tränings- och styrkegrej som blir bättre med tiden. Ibland stretar han emot handen istället för att ta stöd på bettet och välva kroppen liksom. 
Traven var riktigt bra igår. Jag gjorde massor av "nästan-övergångar" och nu är han helt med på vad som gäller. Nästan så jag måste lägga in mer vanliga övergångar så han inte vet vad som ska hända och föregår mig, men det är roligt med en ambitiös häst! Det är en övning som gör Helge väldigt koncentrerad på mig och därav även avslappnad för han får ingen chans att titta på en massa annat. Han trampar ju igång bakdelen också såklart och får ett litet styrkepass i varje liten övergång. Små, små steg mot en starkare häst.
 
Jag fick en bra känsla i både trav och galopp och det var aldrig några "fighter". Allt var okomplicerat och enkelt. Korta, länga, avbrott, igångsättning osv. Det är underbart att bara kunna sitta och "finrida" och hästen lyder din minst vink. Vi är långt ifrån i bra form nån av oss men vi är på väg. Han behöver bli rundare och ännu mjukare, komma under sig bakifrån mer och starkare. Jag behöver hitta tillbaka till en bättre sits där jag har armarna intill kroppen, inte spänner mig, rätar upp mig mer, mm, mm, mm =) Får se om vi ska rida för tränare inom några veckor. Jag vill inte stressa dit heller. Dyker tillfället upp så ska jag tänka på saken. 
 
 
Här ser man tydligt att jag måste få upp händerna framför mig och räta på mig. Helge är något framtung och måste "sätta sig" samt vara lite rundare i formen. Vi har att jobba på men det går faktiskt framåt och det är det jag tycker är roligt med ridning. Att utvecklas och bli bättre. 
 
Här har Helge bättre form men jag måste böja armarna, släppa ner benen och inte spänna höften. 
Man lägger till en massa ovanor när man inte blir tjatad på. Helges steg gör det dock inte lättare att hitta en bra och STADIG sits, man måste vara superstark för att orka sitta när man länger steget på honom.
Man ser alltför ofta ryttare som rider i full fart i ökningar på sin häst men inte har styrkan i sig själva att orka sitta ordentligt så de bara skumpar runt. Det gör inte jag, men jag orkar inte heller sitta så länge på honom, än. När han inte släpper ner mig är det näst intill omöjligt att sitta, så är han spänd försöker jag inte ens.
 
 A var med och fotade och han vet precis hur jag vill ha mina bilder. Det tackar jag för älskling! 
 
Apropå honom så har han åkt tillbaka till Sthlm nu vilker såklart är skittråkigt! Speciellt eftersom jag har jobbat i helgen.
Jobbet har gått jättebra. Jag fick mycket gjort och tiden gick fort men det är såklart trist att tid vi hade kunnat ha tillsammans spenderar jag på jobbet. Ja, ja, det regnade iaf. 
 
Apropå regnet så fick hästarna vila idag. De hade fått vila oavsett men det kändes bättre när det spöregnade hehe. Mitt Rambotäcke höll Helge torr hela dagen och jag är MER än nöjd med det. Det är verkligen värt att lägga ner lite mer pengar på sadel, träns och täcke. Visserligen höll Grandes täcke från Börjes tätt det med ;) 
 
Efter sju dagars jobb på raken blir det skönt med ledig dag imorgon. Jag har dock planerat massor jag ska göra så jag ska inte ligga på latsidan. Båda hästarna ska ridas, jag ska köra iväg gammalt hö från hagarna och börja olja in uteboxen inför vintern bl a.
 
 
 
 

Lätt som en plätt.

Blev ett pass på ängen för Helge idag. Det var lätt att rida bra, precis som det ska vara. Mjukt och avslappnat. Dock behöver jag rida för tränare och fräscha upp min sits.Fredagsmys.

Blev 1.5 timmes promenad med hästarna idag. 90% på asfalt efter att ha ridit på våra sandvägar några dagar. Det är så viktigt att variera underlagen och det måste jag säga att jag är väldigt bra på.
Sand, grus, gräs och asfalt.
Det var väldigt lätt att gå trots backar och en extremt pigg Helge och min kondition är faktiskt helt okej vilket känns bra.Galopp, galopp.

Ibland när jag rider tillsammans med någon, en eller flera andra hästar så blir Helge så "fullblodig" och bryr sig bara om att han vill vara först. Idag var en sån dag. Jag red med Emelie, Willy och Martina på Grande och Helge ville bara vara först, den där trasdockan på ryggen brydde han sig inte om nämnvärt =) Han var med andra ord inte vidare lydig idag men kul hade vi! Det blev mycket galopp och en hel del klättring men även mycket skritt. Framförallt Grande behöver ju få ta igen sig mellan varven så man inte kör slut på farbror. 
Det var nog bra med en genomkörare för alla inblandade, inkl ryttarna. Vi måste våga rida lite mer framåt än vi gjort tidigare. Ibland. Man kan inte bara sitta och rida ihop hästarna hela tiden, man måste kunna trycka fram lite längre steg och högre tempo också. Hästarna mår bra av att få sträcka på sig lite då och då. Alla hästar var nöjda efteråt och jag tror nog alla kommer ha lite träningsvärk imorgon. Därför får mina gå en promenad på hårt underlag imorgon så får vi se hur det blir i helgen. 
 
 
 
 

Knasboll och superpass på Helge.
Vette tusan vad som flugit i Grande idag för han har betett sig som en hingst och sprungit i hagen och "attackerat " ponnyn i hagen bredvid. Så har han aldrig gjort förut, jäkla knasboll. Fick duscha honom när han kom in för han var sjöblöt. Det var sista gången han fick gå i den hagen det. Han var väldigt bestämd och smått vildsint i stallet sen också den nöten. Ja ja, han har ju motionerat idag iaf!

Helge red jag ut med Emelie och Willy i skogen. Två taggade hästar som hjälptes åt att tagga varandra lite till. Var inte jättelångt ifrån att tugga grus idag 😄
Vi klättrade lite och efter en del galopp för att få ur dem lite energi travade vi och gjorde massor av vanliga och flygande övergångar. Hästarna blev lugna, mjuka och jättefina! Helge kändes verkligen toppen och min mage fick sig ett ordentligt pass då jag satt en hel del i traven.

Imorgon blir det nog ett pass på stubbåkern bortanför stallet. Bonden har givit oss okej att rida där (man måste såklart fråga innan man rider på sånna marker ).

Spån och spån, så att säga.

Idag vaknar vi alla upp till ett nytt Sverige. En del är glada för det, andra inte. Jag orkar inte uttala mig alls faktiskt. Nu är det som är det är och vi får hoppas det inte resulterar i något crazy bananas. 
Vi kan väl lämna ämnet med denna bild helt enkelt =)
 
Det ska bli skönt att jobba imorgon för att vara ledig tar banne mig knäcken på mig =) 
Jag har snurrat runt och grejat för att få Andreas körkort ner till Sthlm tidigt i morse, Masexpressen blev lösningen och fram kom det så A kunde skriva KS. Skönt. Efter det jobbade jag några timmar och sen hämtade jag spån. FY. FAN. Det gör jag nog inte om. 20 säckar a 125 liter (2500 liter fyi) som jag fyllde för hand med en spade inne i en kontainer med utblås från snickeriet. Mysigt? NEJ. Hade arbetsbyxor, jacka med huva, hörselskydd, munskydd och mössa och ändå hade jag spån på ställen spån inte ska finnas. 1,5 timme senare, slöblöt av svett och extremt spåning kunde jag borsta av mig det värsta och rulla hemåt HELT SLUT. Mockade båda boxarna (var så uppe i varv att det var nog tidsrekord) innan jag åkte hem och åt lunch innan jag åkte tillbaka och fixade resten av stallet och tog ner en massa trästolp från en sommarhage. Tror ni det gick lätt? Såklart inte. Tom marken var emot mig idag. Avslutade med att gå med hästarna en timme i skogen. Jag brukar oftast tycka det är mysigt att gå med dem men efter den här dagen ville jag bara hem, hästarna också för det är så extremt mycket knott nu. Slut på insektssäsongen? Nej, verkligen inte. Det är vidrigt så mycket knott det är. Usch!  
 
Sa upp mig från mina åtaganden som disk och tvätt och placerade mig i soffan när jag kommit hem och har suttit där sen dess. Måste tänka på att jag sparat mycket pengar idag när jag hämtat spån (eftersom det är gratis) men god damn, det får dröja länge tills nästa gång. 
 
 

Underbar helg.

Den här helgen alltså. UNDERBAR! 
Ledig, A har varit hemma, bra ridning, underbart väder, filmmys, god middag, 5-årsdagsfirande, hälsat på mormor och bara tagit det lugnt. Nu till veckan kommer jag jobba röven av mig så att få vila upp sig såhär var behövligt, även om jag inte haft sovmorgon. 
 
Red ett dressyrpass på Helge på ängen och banan idag. Han var SÅ. FIN! Lyssnade på allt, var kvick, lyhörd, pigg, mjuk och elastisk. Precis som jag vill ha honom.
Tränade på "flygande övergångar" som jag kallar dem. Att korta och samla gångarten tills man nästan bryter av men istället rider man fram igen. Som en halvhalt men man stannar kvar lite längre innan man rider fram. En jättebra strykeövning där det är viktigt att hästen aldrig lägger sig i handen eller stretar emot. Man får alltså inte glömma benen trots att man "bromsar". Helge har blivit ganska stark i denna övning men än finns det mer att önska. Man märker dock varje vecka att det går framåt. 
 
Dagens galoppfattningar var superbra och man känner hur han sätter sig och samlar sig i fattningen. Han orkar inte gå kvar där mer än något språng än så det gäller att vara kvick och rida framåt innan det blir för jobbigt åt honom. Man ska pressa men inte in i absurdum. Lite i taget. 
 
Travade i låg form på 20 m volt på slutet och han var väldigt mjuk och fin åt båda håll. Även i övergångarna. Min fina kille. Min drömhäst.
 
Busade med Grande på banan när jag skjutsat A till tåget. Haha han är så rolig den knasbollen. Hoppar och stegrar, sparkar bakut och har sig =) 
 
Nu är det valvaka och det ska bli intressant att se resultatet. Regeringsskifte? Det verkar så. Spännande. 
 
Imorgon är jag ledig men jag ska jobba ändå. Har ju beställt ett täcke och så sitter det väl fint med lite extra i plånboken. Efter jobbet ska jag hämta spån och så tror jag det blir en promenad med båda hästarna. Ska försöka hinna ut och springa också, och plugga, och måla min box. Varför har inte dygnet mer timmar?! Sova mindre än 6 timmar som jag gör nu går ju inte. Ja, ja det är bara att ligga i. Jag gillar ju förvisso att ha saker att göra. 
 
 
Busig Grande idag. 

Så himla härligt!

Nu låter jag nog så där överdrivet positiv men guuuud vilket perfekt ridtur jag och Helge hade idag! Herregud vad underbart det var! Det var lite kyligt i luften, solsken från en klarblå himmel och både jag och Helge var laddade för en mysig tur.
Började med att galoppera friskt efter uppvärmningen. Helge tog för sig med sin fullblodsgalopp och han täcker väldigt mycket mark. Han borde blivit fälttävlanshäst 😊
Gjorde massor av övergångar i traven där han måste vara kvar inom ramen både i avsaktningen och igångsättningen.
Gjorde även tempoväxlingar i galopp där han fick galoppera länge i både uppförslut och lite lätt nedför. Han blir sakta starkare men behöver myyyycket mer muskler och styrka över hela överlinjen och rumpan. Det kommer framöver, det är bara att fortsätta med det jobb vi gör.

Imorgon tror jag det blir ett pass på banan, det behöver vi.

Min fina kille 💕

Tjejkväll.

Nu har vi varit på tjejkväll minsann. Det hade ordnats välkomstdrink, mat, hockey, mingel med hockeylaget och sen utgång.
Minglet med killar som springer runt och bär på kylskåp klarade jag mig utan och så även utgång så jag hämtade upp min fd kylskåpsbärande sambo/särbo (hockeymålis) på tåget och så åkte vi hem istället. 
Det var en riktigt rolig kväll. Maten var absolut inget att hurra för men ätbart. En flott-buffé helt enkelt. Inget man vill äta speciellt ofta. Det till trots så var det bra stämning och trevligt. 
Svängde ner till hockeyn och såg Mora piska Oskarshamn med 2-0 (? vi satt i baren en period). Vi hade fått i uppgift att lära oss en ramsa som vi skulle gapa ut för full hals i ishallen, men den var något så överjävligt dålig så jag vägrade. Det krävs minst en Bruce-konsert om jag ska släppa lös sångrösten på det där viset. Ingen allsvensk liten hockeymatch kan ändra på den saken. Som tur är skreks det hej vilt bland de flesta andra tjejer, damer, tanter så min fantastiska stämmas frånvaro märktes inte. Det fanns de som skrek för två personer(eller fem), om man säger så. Har jag inte fått tinitus efter den här kvällen får jag det nog aldrig. 
Stämningen var god även på matchen, tills en icke nobelpris-mottagande, rocket-scientist-motsats-brud tyckte det verkade skitsmart att vifta med flagga modell 1 *3 m i våra ansikten. Jag övervägde att slita av henne flaggan och strypa henne med den men kom tillslut på bättre tankar.
 
Det var lite drygt att spendera en hel kväll på tå i ett par högklackade boots. Mina fötter är mer vana sneakers och ridskor, möjligen gummistövlar. Vill man vara fin får man dock lida pin och nångång lär jag ju använda tortyrredskapen jag köpt för surt förvärvade kronor. Jävligt snygga är de iaf, det kan man inte ta ifrån dem. 
 
Nu är vi hemma iaf och jag somnar förmodligen vilken sekund som helst. Och ingen sovmorgon får jag förrän tidigast nästa måndag. #livetärhårtosv Imorgon ska det dock bli fint väder så jag ser fram emot en dag i stallet med hästarna.
 
 
 
 
 
Snart är det inte fint väder längre. Då blir det kallt och då åker mina nya jacka från Bergans fram! Cant wait!
 

Ledig fredag.

Vad jag har haft roligt idag när jag var ute med Helge i skogen. Hittade en väg som jag inte ridit på ÅR! Älskar att hitta nya vägar i skogen och inte riktigt veta vart man kommer fram (händer väldigt sällan eftersom jag kan nästan varenda kvadratcm av våran skog)(ca 20 år på hästryggen i den skogen).

Skrittade fram länge, till viss del med Andreas i telefonen och Helge var avspänd från start. I traven ville han springa ifrån arbetet lite men efter några övergångar var det bättre. Galopperade friskt framåt och jag tycker han tar bättre stöd på det tvådelade bettet jag köpte för några veckor sedan. Mycket lättare att reglera. Det är även tjockare än det jag hade innan.

Traven på slutet var jättebra! Blir liknande jobb imorgon.Rea.

Nu reade Strömsbergs ut detta så ett sånt får det bli till uteboxen. Det bästa är att man kan fästa Horseware linern i detta och isf blir det 670g tjockt. Perfekt när det är 30 grader kallt och hästen inte hunnit värma upp boxen än, så får man plocka bort linern när det är dags för kvällshö isf.

Har inget täcke från Rhino än så det ska bli intressant att se vad det har för passform.Slut på semestern.

Idag tog Helges semester slut. From nu är det lite tuffare jobb som gäller. Tuffare jobb som trappas upp lugnt dvs. 
Well, idag var en sån dag. Jag red på banan, vilket jag inte gjort på Helge sedan....mer än ett år tillbaka iaf. Skrittade först fram på ängen bredvid för att ha lite mer plats. Framförallt nu i början vill jag värma upp på större yta innan vi går in på banan.
I skritten jobbade vi med skänkelvikningar för att få honom avspänd i ryggen och trampa under sig med bakbenet. Till höger är det lätt men till vänster kliver han undan lite för mkt så jag måste finslipa mina hjälper och möta upp mer på yttersidan samt tvära bara en aning åt det hållet. 
 
Travade bara inne på banan eftersom gräset var blött. Gjorde många övergångar till skritt. I början stretar han emot lite tills han fattar att han inte får ut nånting av det. På volten blir han mjuk och rund i halsen, rund runt skänkeln men på rakt spår är det lite svårare än så länge. Får ha honom lite inåtställd så får man lite hjälp. Den stora traven har han som vanligt inga problem med och jag kan korta honom men får inte lika bra tryck så det får komma sen när han är starkare. 
 
Gjorde två galoppfattningar i varje varv och både fattningarna och avsaktningarna var i det närmaste perfekta! Även galoppen däremellan (det brukar ju höra ihop). Krånglade inte till galoppen något utan bara galopperade en halvt varv på volten och gjorde en ny fattning. När jag travade ner fick han sträcka ut halsen rejält runt hela fyrkanten och han var helt avslappnad och fin. Roligt! Nu får jag hålla mig ett tag tills nästa pass på böjt spår. Imorgon blir det nog vila och på fredag-lördag ut i skogen. 
 
Grande ska få komma ut i skogen med Lena idag så det blir bra för honom. Han älskar verkligen det. Han är aldrig så glad som när han fått galoppera på våra fina sandvägar =)
 
 
 
 

Hängslen och livrem.

Snart är broddsäsongen här och betyder att Helge får helt inpackade ben. Boots och lindor eller boots och skydd.
I år tänkte jag faktiskt investera i två par av dessa skydd från Shires. Verkligen heltäckande, precis vad Helge behöver. Kostar inte mycket heller, ca 300:- paret.

Tisdag.

Stallet var klart 9 idag och då var även båda hästarna motionerade. Gick med dem 40 min i skogen direkt på morgonen när de fått i sig lite hö.

Plugg, mat, dusch och sen jobbet är vad som händer resten av dagen. Plugget är faktiskt riktigt intressant så det går ganska lätt, vilket är skönt!

Duktig pålle.

Helge var AWESOME på töm idag. SÅ avslappnad och lydig. 
Vi jobbade nästan bara i trav, både på volt och längs fyrkanten. Övergångar, tempoväxlingar, volter. Han var så lydig och gjorde exakt det jag bad honom om. Han var kvick i övergångarna och lyssnar jättebra på min röst. Rund fin form, både lite högre och sedan lägre på slutet. Han fick sträcka ut i lite större trav på slutet och han var väldigt elastisk och mjuk. Han frustade och var jättenöjd när vi var klara. Ska rida på banan någon dag framöver och se om han kan slappna av och jobba lika bra då. 
 
Blir nog mer arbete på töm på banan om han är så fin. Samla på de bästa stegen. 
 
 
 
Grandutt fick gå och njuta i hagen =)

Planering.

Jag gillar att planera och lägga upp scheman för hästarna. Liksom hur hårt man ska träna dem, VAD man ska göra, på vilket underlag, när man ska lägga in lugnare perioder, lågintensiv träning blandat med högintensiv. En dag kanske man rider galoppintervaller, en annan tränar man övergångar i skogen, en tredje dressyr på banan för att den fjärde dagen ta en promenad en timme på asfalt. 
Mina hästar behöver ju lite olika typ av träning så det går inte att ha samma plan för båda. Man får individanpassa med vad som varje häst behöver. Sen är det klart att man ibland inte kan följa sitt schema beroende på hästens dagsform och allmäntillstånd. Förhoppningsvis känner man sin häst så väl att man märker sånt. 
 
Grande behöver ju inte tränas på det sättet. Han behöver hållas mjuk, rörlig och i skaplig kondition. Inga intervallträningar och inga tuffa dressyrpass alltså. Promenader, tömkörning på banan, uteritter i alla gångarter utan att pressa honom för hårt. Han ska absolut arbetas i form men utan press. Glad och mjuk gubbe, det är vad han ska vara.  
 
Helge, som är under igångsättning ska tränas lite annorlunda. Uppbyggande arbete både vad gäller muskler, senor, ligament och kondition. Massor av övergångar och tempoväxlingar, längre galopparbete, klättring, dressyr, promenader, tömkörning osv. Hela tiden med en plan och hänsyn till vad hans kropp klarar av, för att pressa och stärka utan att överanstränga och bryta ned. Planen för den närmsta framtiden är att lägga in mer arbete på bana/äng/ridhus. Jag har medvetet tagit det väldigt lugnt med arbetet på böjt spår, vilket man måste efter hovledsproblem. Vi har så bra förutsättningar iom våra underbara ridvägar så man klarar sig väldigt bra ändå. Och nu framöver kan jag rida på ängarna bredvid hagarna innan det börjar bli dags att åka till ridhus när marken blir hård. Jag drar ut på det så länge som möjligt =) 
 
Imorgon ska Helge tömköras på banan och Grande får vila. Som jag skrivit förr får hästarna ta det lite lugnare när jag jobbar kväll. Tycker det är ett bra upplägg. Lite olika arbete varannan vecka. 
 
 

Då var det dags igen.

Nu har de där jobbiga söndagarna börjat igen. När Andreas åker till Sthlm på kvällen för att plugga under veckan. Det är tråkigt att vara hemma själv under veckan men det går väl ganska bra ändå, tack vare hästarna. Jag har liksom ganska fullt upp ändå. Sen har jag ju börjat plugga igen också, och det kräver ju ännu lite tid.

Idag har vi tagit upp båten för säsongen. Min bil som är stark som en oxe är perfekt i sånnahär lägen. Kommer ALDRIG. köpa mig en tvåhjulsdriven bil igen. Fyrhjulsdrivet ska det vara, oavsett om man har häst eller inte.

Apropå häst så tog jag en promenad med båda hästarna nu på kvällen. Helge har gått skapligt hårt i tre dagar i rad så en promenad blev bra idag.

Självklart har jag tittat på vm-finalen idag där Roffe kom 4:a. Jag kände faktiskt det på mig. Det är ju dock ändå en bragd han har gjort med så bra resultat rakt igenom. Imponerande!

Bilder från idag och igår.

Sep. 06, 2014

Alltså jag ÄLSKAR hästlivet! Hästar och ridning är verkligen det absolut bästa jag vet. Speciellt dagar som idag. Anna och Robin kom ut till oss och så red vi runt Lintjärn. En tur som är ganska lång och har en lång galoppsträcka med svagt uppförslut och man har ibland utsikt över tjärnen. Hästarna var lite spända i början men det lättade sen och då var det mest trevligt. Helge kändes fin och ganska mjuk och jag red utan stigbyglar en del i traven. JOBBIGT! Bra träning för magen 😉 Ska rida mer utan stigbyglar för det ger så mycket.
Kul med sällskap och fina hästar!

Underbart!

Red med Martina idag och det var underbart. Vi red och plaskade och framförallt Grande var överlycklig! Så kul att se 😁
Mest bara "ha-kul-ridning" idag.Om jag fick bestämma.

Satt och tänkte på hur det vore om jag fick bestämma. Om jag fick bestämma hur Sverige skulle skötas. Statsminister Susanna. Det låter väl bra? =)
 
Om vi delar upp det i några aktuella delar så har vi; invandring, åldringsvård, skolan, miljö, djurskydd, jämställdhet, bidrag och mat.
 
Invandring: 
En fråga som upprör och rör typ alla. De flesta har en åsikt om detta. Jag med. Jag är dock lite osäker på exakt vilken åsikt jag har. Självklart hade jag räddat världen om jag kunnat. Då hade alla fått komma hit och starta ett nytt liv och levt lyckliga i alla sina dagar osv. MEN, för att få stanna skulle alla få lov att lära sig svenska, man skulle inte klumpa ihop alla på samma ställe som i Rinkeby osv, de skulle få anpassa sig efter svenskt "hyfs" och svenska lagar, de skulle få EN chans när de gör något brottsligt, gör de något kriminellt igen så är det raka vägen tillbaka till hemlandet. Gör de något grovt brott åker de ut bums. De skulle betala skatt och få lov att söka jobb för att få bidrag, precis som vi andra. Men de skulle också bli behandlade som oss andra om de uppfyllde detta. Rasism skulle inte få finnas. Vart jag skulle få de där 48 millarna ifrån det vet jag dock inte ;) 
 
Åldringsvård:
De som jobbar inom äldrevården skulle få avsatt tid för att hinna ta en kaffe med sina brukare. Ge dem lite livskvalité och få dem att känna sig värda nånting. Inte bara in, lämna mat och sticka igen. Kanske ta med dem på utflykter osv för att få deras sista tid i livet så bra den kan bli. 
 
Skolan: 
Eleverna skulle få mer tid. Man skulle ha så många lärare att alla fick chansen att få hjälp på t ex en mattelektion. Ingen skulle behöva gå ifrån en lektion och inte förstå vad de hållit på med. 
Man skulle kanske förbjuda kläder med synliga loggor på. Allt för att motverka mobbning och hånande blickar om man inte har det senaste. I en drömvärld skulle man såklart få ha på sig exakt vad man vill utan att någon brydde sig.
 
Miljö:
Jag tycker miljön är otroligt viktig så alla i landet skulle vara tvungna att sopsortera och återvinna det som går. Man skulle kanske få bidrag för vissa saker som innebär att man gör en sak som är bra för miljön. Typ köra elbil eller nåt. Jag skulle inte höja bensinskatten. Inte här på landet iaf. Då har vi ju inte råd att åka till jobbet vetja =)
Kanske mer tåg (som fungerar) och billiga bussar.
 
Djurskydd:
Min hjärtefråga. Det skulle inte få finnas en enda pälsfarm i hela landet. Krav på att ALLA kött- och mjölkboskap skulle gå ute under sommaren och inte få vara uppbundna eller hållas för trångt under vintern. Höns och kycklingar skulle gå fritt och ha möjlighet att gå ut. Mass-avlivningen av kycklingtuppar skulle ABSOLUT INTE få finnas! Man skulle inte få importera angorakläder eller päls i Sverige. Jag skulle avskaffa travsporten. Folk som fått djurförbud EN gång får aldrig mer skaffa djur. Hårdare regler för uppfödning av t ex hundar och katter. Man borde inte få ta hur många kullar som helst på sin tik (det kanske man inte får heller?). Körkort för djurinnehav borde användas. Man borde alltså inte få ha djur om man inte klarar att svara rätt på ett antal frågor om det djurslaget. 
Finns massor jag kan skriva om ämnet men nu går vi vidare.
 
Jämställdhet:
Pojke och flicka har exakt samma utbildning, pojke och flicka ska därför ha exakt samma lön för exakt samma arbete. Sjukt självklart. Kvotering i bolagsstyrelser osv? Njäää. Ta den som är bäst. Tycker inte männen ska tryckas ner bara för att kvinnorna varit "det svagare könet". Lika för alla. Capish?
 
Bidrag:
A-kassan ska absolut inte höjas! Det är inget man ska leva länge på. Det är ett bidrag som du som arbetslös kan klara dig på tills du (så snabbt du kan) hittat ett nytt jobb. Det är bara latmaskar som vill ha högre a-kasseersättning. Man kanske inte kan leva lyxliv medan man är arbetslös och det är inte meningen heller.
Andra bidrag har jag inte någon erfarenhet av. 
 
Mat:
All mat borde ursprungsmärkas. Sverige skulle inte köpa in kött från andra länder om det vore möjligt. Köttet kanske även skulle bli lite dyrare så folk började med en veggo-dag i veckan eller liknande. Det skulle ju även bli dyrare med mina djurskyddskrav =) Eko-bönder skulle få bidrag för att klara sin produktion (man använder ju inte bekämpningsmedel etc och är därför känsligare). Ekologiska alternativ till i stort sett all mat. Sverige skulle inte ta in mat som framställts på ett olämpligt sätt. T ex med massa kemikalier eller med kassa arbetsförhållanden  osv. 
 
Hur jag skulle finansiera detta? Att ni får betala 90% i skatt såklart. Jag själv skulle ju såklart inte behöva betala skatt. Inte tv-licensen heller. 
 
=)
 

En miljon?

Nu har Tyra gjort det igen. Skrivit en väldigt massa tok på sin blogg. Orkar inte ta upp allt eftersom nästan allt hon skriver är bullshit, men det hon skrev om att hennes häst Bambo är värd en miljon. HA. HA. HA. HA! Det är nog något av det värsta jag har hört. Hon har alltså köpt en Holländare från Veldstar (där alla naiva svenskar köper sina hästar) som gått 140 (vad jag har förstått det). Tyra har själv inte kommit någonstans alls med hästen men den har iaf gått nån felfri 120 med Björn Svensson. Wow? Björn är en duktig ryttare men hästen blir inte värd en miljon för att han sitter på ryggen. 150 000:- kanske, på sin höjd. I nuläget. Hästen är inte tillräckligt stark, välriden eller i balans för att vara värd de summor hon tror. Undra om hon ens sett hur hästmarknaden ser ut idag. Har man en miljon att köpa en häst för kan man hitta något väldigt mycket bättre än Bambo, no offence hästen. 
 
Dags att vakna Tyra. Dags att inse att du och dina hästar inte är några elit-ekipage. 
 
 
Här däremot, har vi ett elit-ekipage utan like. 
 

💛💙💜💚❤

Puss!


Bara en maskin?

Idag var jag ute och gick/sprang i skogen med Helge som sällskap. Han var så nöjd och avslappnad. Såg riktigt glad ut att få följa med mig till fots. Vi stannade och åt björkris, klappade, kliade tittade oss omkring och bara slappade där i skogen. Då kom jag att tänka på att om det blir så att Helge inte går att rida framöver så kommer han få vara kvar hos mig ändå. Bara hästarnas närvaro gör mig glad och jag skulle hellre hålla mig på marken än att avliva någon som kan ha ett lyckligt liv trots att denne inte kan ridas på. Jag har inte hjärta för något annat. Skulle ALDRIG göra så. Skulle ALDRIG sätta mitt eget nöje framför någon jag älskars liv. A.L.D.R.I.G. 
Mina hästar är mina vänner. Inga maskiner man sliter och slänger. 
 
Nu hoppas jag ju såklart att det inte blir så men man vet aldrig.
Jag vet iaf att jag har gjort och gör precis allt för mina hästar. Pengarna jag ( och mina kära stackars föräldrar till stor del) har lagt ut på Helges operation och alla turer runt det, alla gånger jag ringt ut veterinären kl 22 en lördagkväll IFALL OM, Helges magnetröntgen på Ultuna, specialskor, specialfoder, uteboxen, hagmaterial, letar landet runt för att hitta småbal med hösilage till Grande, Grandes "bättre-andning-pellets", täcken osv osv osv.
 
Framförallt hur jag lever varje månad. Jag är långt ifrån fattig. Jag får ut mellan 18500-20000 varje månad men en väldigt stor del går till hästarna. En väldigt stor del. Då är inte träningar inräknat i det just nu.
Jag drar ner på allt jag kan för att hästarna ska må så bra som möjligt. För mig är det en självklarhet. Inte att andra ska göra det med sina hästar men att JAG ska göra det. DÄRFÖR har jag dåligt med pengar. Men för mig är det väl "investerade" pengar. Mitt största intresse, min livsstil, mina älsklingar. Kan tänka mig att en del andra tycker jag är knäpp som lägger så mycket pengar på hästarna men det är deras problem. Folk har bilar, skotrar, barn, inredning osv som intresse. Jag, och många med mig, har hästar. Det är dyrt som fan men värt. Det kan vara dagens slutord. 
 
 
 

Detta kanske?

Hittade en billigare variant på tjockt stalltäcke till "utehästen". Shires 400g.
Ser väl mysigt ut? Hästarna skiter nog i vilket men tycker matte det är snyggt och bra kvalité så får det bli så 👍Täckesinventering.

Jag har så många täcken till hästarna att jag måste skriva upp dem för att få lite översikt vad jag har. Tror att det enda jag behöver är ett riktigt tjockt stalltäcke till den som ska stå i uteboxen i vinter. Blir nog ett Amigo insulator 550g men det får bli längre fram. Ett åka-bort-täcke VILL jag ha men det är längst ner på prio-listan. Nedanför hösilage och ridstövlar =)
 
Då ska vi se. Vi börjar med vintertäckena.
 
1. Shires StormCheeta. 400g med hals. Helge har detta när det är kallare än -10. Köptes i superskick begagnat.
 
2. HorsePower. Beiget 400g med hals. Grandes nya vintertäcke. Köpes i bra skick begagnat.
 
3. Bucas. Grått 300g med en tunn hals. Helges "varmare än -10 täcke". Köpte begagnat på tävling i Säter =) 
 
4. Börjes. Grönt 300g. Grandes vintertäcke för de dagarna det inte är skitkallt.
 
5. Rambo duo med hals. Skalet är fodrat med 100g (perfekt i början av hösten och slutet av våren), har även en liner till som är 300g. Alltså både ett övergångstäcke och ett varmt vintertäcke. Tanken är att det är Helge som kommer ha det. Köptes begagnat från Hästnet.
 
6. Amigo 250g. Svart/oranget med hals. Helges "runt-nollan-täcke". Köptes begagnat på hästloppis.
 
7. Amigo 200g. Svart/grönt. Grandes "runt-nollan-täcke". Från Strömsbergsgård. 
 
8. Mark todd. 200g blått. Lite trasigt så det används inte vid nederbörd. Reservtäcke. Begagnat.
 
Regntäcken:
 
9. Hööks. Svart med röda detaljer. Fleecefodrat. Helges. Köpes av en gammal stallkompis.
 
10. Shires. 100g blått. Lite trasigt. Reserv om de andra är blöta.
 
11. Ullared. 100g grårutigt. Grandes täcke, fick med det och det ovan när jag köpte Helge.
 
12. Amigo. Klarblått, ofodrat. Helges nya regntäcke som jag fyndade på Granngården för halva priset.
 
13. Börjes. Grönrutigt ofodrat. Grandes.
 
14. Hansbo. Blått, ofodrat. Helges andra tunna regntäcke om Amigot är blött. Köptes från en butik i Älvdalen som de hade på ridklubben förut. 
 
15. Hööks. Halva regntäcke, halva flugtäcke. Grande brukar ha detta när det inte regnar men kanske kan bli någon skur. Håller inte för regn en hel dag.
 
Flugtäcken:
 
16. Rambo protector. Bådas. Från Strömsbergsgård.
 
17. Bucas. Det fick jag gratis men det är så trasigt så det åker nog i soporna efter säsongen. Grande har det nu.
 
Innetäcken:
 
18. Svart fleece.
 
19. Blått fleece. Begagnat.
 
20. Lila fleece.
 
21. Fleece med hals, transporttäcke. 
 
22. Ulltäcke från Börjes. Köpes begagnat för 80 spänn =)
 
23. Stalltäcke från Hansbo 100g. 
 
24. Stalltäcke från Horse Saver. 200g. Begagnat.
 
25. Stalltäcke från Shires 375g. Begagnat, köptes på hästloppis.
 
26. Combi-täcke. Används nästan aldrig. Nu när jag tänker på det kanske jag sålt det? Begagnat.
 
27. Tömkörnings/skrittmaskin-täcke. 200g. Perfekt även att rida barbacka med.
 
Ländtäcken:
 
28. Ulltäcke från Mias.
 
29. Skritt-täcke från Börjes.
 
30. Tjockt ländtäcke från Weatherbeeta. Begagnat.
 
31. Ullfilt GoldenStripe från FalPro. 
 
32. En till ullfilt. Fick av Andreas.
 
33. Ett hemmasytt ländtäcke som funkar om de andra är blöta. Och försvunna ;) Hehe. 
 
Sådärja. Har säkert glömt något. Kan ju sammanfatta det hela med att jag troligen INTE behöver fler iaf. Dock har jag räknat med att använda de flesta eftersom en del täcken tar sån tid på sig att torka. Nu när en häst står i utebox är det ju ännu viktigare att täckena inte är fuktiga om de ska stå ute i kylan (det kommer troligen hålla sig runt nollan i boxen men ändå). 
 
Som ni ser är många av min täcken begagnade. Det är inget jag skäms för. Tvärtom. Jag gillar att både spara pengar och spara på naturen. Dessutom köper jag bara täcken i bra skick och numer bara kvalitétstäcken. Helst från Horseware för de har väldigt bra passform till båda mina hästar. De ligger still och har inget jobbigt foder som t ex Bucas-täckena tenderar att ha. Bättre att ha glansigt foder som rör sig lätt över hästen som mina Amigo och Rambot har. 
Det var det hele!
 
 
 
 

Tisdag.

Idag har jag hunnit med massor. Jobbat, pratat med studievägledaren, handlat hönsfoder till en kollega, köpt lampa till transporten som ska besiktas på torsdag, tömkört Helge, fixat stallet, ridit Grande, lagat mat och diskat. 
Studievägledaren och jag var överens och hon gillade min idé. Det känns bra. Börjar en kurs i oktober och ännu en i slutet av december så får vi se vart det leder. 
 
Tömkörde som sagt Helge. Vi skrittade fram på gräset och sen var vi på banan. I början hade jag selen på honom men i traven blev han förvirrad så då tog jag av den och då blev han jättefin och avslappnad. Förut fick han ju "räddryck" som jag kallar dem, och drog runt, runt i full fart. Nuförtiden rycker han till och kanske tar ett skutt sen är det bra och han slappnar av igen. Han var jättefin idag. Lite stel i bogarna men när han fått trava lite större släppte det. Bra pass.
 
Grande red jag på en äng bredvid banan. Han var ganska trött men jobbade på bra. Ganska flåsig dock. Tror hans bronkit gör sig lite påmind nu. Han fick secreta pro till kvällsmaten och så ska jag leta hösilage åt honom. Tills vidare får man återigen vara noga med att inte sopa stallet när han är inne, vattna hö och spån samt låta honom vara ute så länge som möjligt. 
 
 
Än är jag inte klar med dig, älskade häst.

Fördomar, flykt och funderingar.

Jaha, snart är det dags att rösta i riksdagsvalet. Söndag den 14 närmare bestämt. Vad fan ska man rösta då? Jag har mina aningar om vad jag ska rösta på, men det vill jag inte dela med mig av här. Det är inte SD iaf. Så mycket kan jag ju säga. 
 
Jag tror att många som röstar på SD gör det för att de är missnöjda med invandringspolitiken i Sverige. Inte för att de är rasister. Det finns ju inget annat parti än SD att rösta på om man är missnöjd med invandringen och det är ju lite tråkigt för dom som vill rösta på ett skapligt vettigt parti men ändå vill reglera invandringen. Det jag TROR folk är förbannade på är inte att det kommer flyktingar som flytt kriget och är utsatta, utan jag tror det är de som redan bor här som lever på bidrag, som kastar stenar på polis och brändmän, som utnyttjar systemet, som beter sig som svin, folk är förbannade på, med all rätt! Jag blir också förbannad när folk (läs FOLK, alltså ALLA idioter, inte bara invandrare) inte kan bete sig. Det är ju många svenskar som också är rena jävla rikspuckon som borde få åka på tvångsläger till militären och lära sig veta hut. 
Jag tycker självklart att man måste hjälpa människor som måste fly från sitt hemland, det kan inte finnas någon människa med minsta lilla empati som tycker något annat. Vi som har det så jävla bra. Skulle vi inte kunna dela med oss lite? Vi har vatten i vår kran, vi kan handla mat typ vart som helst, vi har tak över huvudet, nästan gratis sjukvård osv och ÄNDÅ har vi mage att gnälla på de som flyr krig, som vandrar i dagar utan mat och vatten, de som förlorat sina släktingar, kanske sina föräldrar eller barn, se som ser misären med döda människor omkring sig. Hur kan man ens tänka tanken att inte hjälpa dessa människor?! USCH!  
Däremot kanske fler länder borde hjälpa till så som Sverige gör, kan man tycka. 
Sen ska jag inte sticka under stolen med att visst har jag också fördomar. Skulle jag möta ett gäng invandrarkillar på en mörk gata nånstans skulle jag bli livrädd och gå åt ett annat håll, skulle jag välja taxichafför hem från krogen skulle jag välja svensken framför en invandrare osv. TYVÄRR är det så. Det känns som om det är mer invandrare än svenskar som är kriminella här i Sverige men det har jag inget belägg för alls, vet inte om det är så eller inte. Jag är alltså inte främlingsfientlig öht, men fördomar, ja tyvärr. Det har blivit så. Är det så eller har media vinklat det så? Vet inte.
 
Träffade en man i helgen som kom till Sverige som ung kille. Han fixade sig två jobb och jobbade från tidig morgon till sen kväll. Han tjänade sina egna pengar, betalade skatt, skaffade sig en verksamhet, som blev flera verksamheter och han blev kvar i Sverige. Han tjänar bra, betalar skatt, har anpassat sig efter Sverige och älskar sitt "nya" land. Han är precis som jag tycker en invandrare ska vara. Han har anpassat sig, han VILL jobba, han VILL betala skatt och han VILL vara som vilken svensk som helst. Det är han också. Om inte lite vettigare =) 
 
Jag tror de allra flesta SD-anhängare skulle tycka människor som han var okej. Människor som anpassar sig efter hur Sverige är som land. Här vill vi inte ha halal-slakt, mång-gifte, omskärelse (heter det så?) osv hurdenuleverisinahemländer. Jag välkomnar flyktingar och invandrare med öppna armar till vårat, faktiskt underbara land MEN då får man sköta sig och försöka förstå hur vi lever här. Simple as that! =)
 
 
 
 

Helgen osv.

I helgen var jag och Andreas till Stockholm och lämnade saker till hans nya lägenhet. Lägenheten var jättefin och omgivningarna var också okej. Innergården däremot - H.E.R.R.E.G.U.D! Det var SÅ mysigt och fint! Flera uteplatser, blommor, träd, odlingar, höns (!) och hemtrevligt överallt. Riktigt härligt. Jag tror han kommer trivas bra där. Förhoppningsvis inte FÖR bra så han kommer hem till mig emellanåt också =)
 
Jag lyckades både hitta ut ur Stockholm och köra hela vägen hem själv igår vid lunch. Jag är inte vidare imponerad av vår kära huvudstad med dess stress och det ofta opersonliga bemötande man får där. Jag trivs bättre lite utanför, där det är fin natur och mer lugn och ro. Fart och fläkt är kul ibland det med, till en viss gräns, men att bo mitt i smeten sådär slipper jag gärna. Även om jag förstår om vissa trivs med det.
 
När jag kom hem igår red jag Helge i skogen. Det gick INTE bra. Spänd och var inte alls med.
Idag red jag och Emelie i skogen igen och mötte tre hästar varav en var en lös shettis, som våra knasbollar trodde skulle äta upp dem. Det blev lite kaos ett tag men tillslut kunde vi rida ordentligt och galopperade en del samt klättrade lite. Båda hästarna var avslappnade efteråt iaf. Hade hack på Helge och det var väl inte mitt bästa val just idag kanske =)
 
Min bil blev fixad idag också. Det behövdes bytas spindelled och det fixade en kompis/kollega till mig så det var skönt att få det gjort. Inte lika dyrt som på verkstad heller. Önskar jag också hade något sånt där man kunde tjäna extra på. Steka världens bästa bacon? Backa med släp? Chips-recensent kanske? 
 
Ikväll ska jag se Estonia-dokumentären. Tycker sånna hemska katastrofer är vansinnigt intressant, och hemskt såklart. Bermiuda-triangeln är typ det mest intressanta jag vet i hela världen. 
 
MÅSTE ta tag i disken först bara, och titta när folk gör bort sig inför hela svenska folket på bästa sändningstid - IDOL. 
 
 
 
Tro om man skulle ta och söka till IDOL. Jag menar, sämst skulle man ju inte va. Och då kan jag VERKLIGEN inte sjunga öht. Alls. 
 
RSS 2.0