Trimmat och jobbat.

Tänkte skriva ner lite mer om gårdagens dressyrpass på Helge. Det är kul att reflektera lite och komma ihåg, kunna gå tillbaka och läsa om ett bra pass om det gått åt skogen någon dag ;)
 
Han är alltid spänd i början när vi rider på ängen vi var på igår. Det är för att vi gått igenom byn dit och krukis tror att allt är ute efter honom. Räddharen. Han gör inget men han spänner sig lite, dock släpper det när man ridit något varv på ängen så det är ändå värt att rida dit. 
 
Började med galoppen igår. Lite tempoväxlingar och övergångar i båda varven. Han har blivit mycket starkare nu och man kan galoppera väldigt kort och sedan driva fram honom igen. Ibland känner man att man kan driva fram honom i en kraftfull galopp med bra tryck och balans men ibland får jag inte till det. En tränings- och styrkegrej som blir bättre med tiden. Ibland stretar han emot handen istället för att ta stöd på bettet och välva kroppen liksom. 
Traven var riktigt bra igår. Jag gjorde massor av "nästan-övergångar" och nu är han helt med på vad som gäller. Nästan så jag måste lägga in mer vanliga övergångar så han inte vet vad som ska hända och föregår mig, men det är roligt med en ambitiös häst! Det är en övning som gör Helge väldigt koncentrerad på mig och därav även avslappnad för han får ingen chans att titta på en massa annat. Han trampar ju igång bakdelen också såklart och får ett litet styrkepass i varje liten övergång. Små, små steg mot en starkare häst.
 
Jag fick en bra känsla i både trav och galopp och det var aldrig några "fighter". Allt var okomplicerat och enkelt. Korta, länga, avbrott, igångsättning osv. Det är underbart att bara kunna sitta och "finrida" och hästen lyder din minst vink. Vi är långt ifrån i bra form nån av oss men vi är på väg. Han behöver bli rundare och ännu mjukare, komma under sig bakifrån mer och starkare. Jag behöver hitta tillbaka till en bättre sits där jag har armarna intill kroppen, inte spänner mig, rätar upp mig mer, mm, mm, mm =) Får se om vi ska rida för tränare inom några veckor. Jag vill inte stressa dit heller. Dyker tillfället upp så ska jag tänka på saken. 
 
 
Här ser man tydligt att jag måste få upp händerna framför mig och räta på mig. Helge är något framtung och måste "sätta sig" samt vara lite rundare i formen. Vi har att jobba på men det går faktiskt framåt och det är det jag tycker är roligt med ridning. Att utvecklas och bli bättre. 
 
Här har Helge bättre form men jag måste böja armarna, släppa ner benen och inte spänna höften. 
Man lägger till en massa ovanor när man inte blir tjatad på. Helges steg gör det dock inte lättare att hitta en bra och STADIG sits, man måste vara superstark för att orka sitta när man länger steget på honom.
Man ser alltför ofta ryttare som rider i full fart i ökningar på sin häst men inte har styrkan i sig själva att orka sitta ordentligt så de bara skumpar runt. Det gör inte jag, men jag orkar inte heller sitta så länge på honom, än. När han inte släpper ner mig är det näst intill omöjligt att sitta, så är han spänd försöker jag inte ens.
 
 A var med och fotade och han vet precis hur jag vill ha mina bilder. Det tackar jag för älskling! 
 
Apropå honom så har han åkt tillbaka till Sthlm nu vilker såklart är skittråkigt! Speciellt eftersom jag har jobbat i helgen.
Jobbet har gått jättebra. Jag fick mycket gjort och tiden gick fort men det är såklart trist att tid vi hade kunnat ha tillsammans spenderar jag på jobbet. Ja, ja, det regnade iaf. 
 
Apropå regnet så fick hästarna vila idag. De hade fått vila oavsett men det kändes bättre när det spöregnade hehe. Mitt Rambotäcke höll Helge torr hela dagen och jag är MER än nöjd med det. Det är verkligen värt att lägga ner lite mer pengar på sadel, träns och täcke. Visserligen höll Grandes täcke från Börjes tätt det med ;) 
 
Efter sju dagars jobb på raken blir det skönt med ledig dag imorgon. Jag har dock planerat massor jag ska göra så jag ska inte ligga på latsidan. Båda hästarna ska ridas, jag ska köra iväg gammalt hö från hagarna och börja olja in uteboxen inför vintern bl a.
 
 
 
 


Kommentarer
Matilda

Jag svarar här också! Du fick en hel novell ;)! Det låter som ett jäkligt vettigt stall du är i. Eftersom jag har hästarna hemma så upplever jag ju inte heller detta på det sättet som det stod i Hippsons artikel. Varken med ”rätt kläder” eller med smalhets haha. Självklart kan jag också spy på det här med dyra ridkläder i bloggen osv ibland men det är ju mitt jobb (inte bloggen men ridprylarna då) och jag hoppas innerligt att de flesta vet det. Allt som oftast hasar jag runt hemma med håliga tights och Crocs. Jag kan verkligen se ut som en uteliggare (no offense uteliggare om ni läser här).
Sen är det säkert är också för att jag är så pass mycket äldre (35 år) som jag inte märker av så tydligt hur det är bland yngre tjejer i dag men det jag läste oroar mig lite då jag har elever i skolåldern och jag trodde ärligt att den yngre generationen (nu låter jag som en pensionär) var smartare än vi 30 +. Att de yngre verkligen börjat se ridsporten som den idrott det faktiskt är och börjat träna utöver ridningen och äta bättre. Men det verkar som denna biten går förlorad bland ryttare tyvärr. Jag menar, i vilken annan sport skulle man se en världsmästare på TV med en cigg i munnen innan prisutdelningen (Dubbeldam)? Eller kasta i sig en Daim och en kopp kaffe innan man ska tävla? Galet egentligen!

2014-09-22 @ 20:52:38
URL: http://www.showjumper.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0