Cecil.

Jag antar att ni hört att något lejon vid namn Cecil blivit skjutet häromveckan. Tydligen någon form av nationalsymbol för Zimbabwe eller hur det nu var. Skytten var en random tandläkare från USA om jag förstått det hela rätt, vilken betalat 400 000:- för "kalaset". 
 
Har några frågeställningar här:
 
* Hur är folk som vill döda en annan varelse BARA för kul funtade egentligen? Har man så värdelöst liv att man bara kan få den där rushen av att döda något? Känner man sig tuff? Macho? "Yeah, jag stod på 200 meters avstånd från ett försvarslöst djur och sköt med min häftiga hagelbrakare, damn I´m cool!".....Not. Det finns absolut inget coolt i det what so ever. Inget.
Jag förstår skyddsjakt, jag förstår jakt där man vill hålla antalet djur på vettiga nivåer för att inte förstöra marker, trafikfara osv. Det handlar inte om det, det handlar om jakt där man BARA och ENDAST vill döda för dödandets skull, kanske ha en trofé på väggen för allmän beskådan och "beundran" eftersom att man inte kan få bekräftelse på annat sätt, gissningsvis. Det är helt ofattbart för mig men om någon har någon vettig förklaring så feel free to share it. 
 
* Alla de som är förbannade på den här mannen men inte bryr sig ett skit om all tjuvjakt som försigår världen över där andra lejon och andra djur dödas dagligen. Det hör man inget om? Varför är lejonet Cecil värt mer än andra lejon? Han var en ikon, visst, but still. Vem bestämmer vilket djur som är värt mer än något annat? Ska man vara förbannad på tandläkar-tönten ska man väl vara förbannad på alla som dödar djur på kul? Eller? Har jag missat något? Har det här lejonet räddat världen? Löst cancer-frågan eller vad är det frågan om? Jag är väldigt mån om djur och djurskyddsfrågor men det gäller inte bara kändisdjur, det gäller alla. Öppna ögonen och se vad som sker i resten av världen. Det finns faktiskt saker man kan göra för att hjälpa djur, inte bara skriva på facebook om den "jätte-jättedumma tandläkaren, fyyy på honom"...
 
SÅKLART är det jättetråkigt att Cecil blivit skjuten, absolut! MEN, man måste tänka lite längre än näsan räcker. Det är MÅÅÅNGA djur som dödas i onödan varje dag av vår äckliga mänsklighet. Stå upp för dom också. Det är inte mer synd om Cecil än om de andra djuren. 
 
DOCK är det här ändå en bra indiktion på att folk faktiskt bryr sig om djur. Jag önskar bara att man nådde ut lite längre till där det verkligen finns problem. Stora problem. Djurförsök, hemska festivaler i Kina, hela asien behandlar djur VIDRIGT, tjuvjakt, noshörningshorn, djurtransporter, pälsindustrin, köttindustrin, osv, osv OSV.
 
Jag har skrivit om det förut men det finns något ALLA kan göra. Man måste inte bli ultra-vegan från en dag till en annan men man kan äta mindre kött, man kan köpa lokalproducerat, man kan strunta i att gå på cirkus och man kan köpa ekologiska ägg mm mm mm.
Det är så jäkla enkelt. 
 
 

Pigg!

Haha vad glad och olydig Helge var i skogen idag. Pigg som en mört och jätteglad att få springa lite, tom galoppera! 
Jag fick göra väldigt många övergångar, typ hela tiden faktiskt. Ville inte rida med handbromsen i utan låta honom gå fram, utan att springa iväg dock och det sistnämnda funkade inte riktigt kan man säga. Kan inte kräva att han ska vara lydigare än så just nu heller eftersom han inte är är mer igång. 

Red på nova-bett idag och det var nog i snällaste laget även om jag alltid eftersträvar snällast möjligt. 
Planen är ju att han ska funka på det också men kanske inte än. Nu är allt bara jätteroligt så det inte finns fokus på annat :)

Han kändes iaf fräsch och vänster galopp som känts lite markbunden och "tråkig" kändes så himla bra! Hans haser måste kännas bättre för honom nu för det är höger han haft mest ont i (den han sätter ner först i vänster galopp) och nu känns det bra! 
Får hoppas det fortsätter så.

 

Hästeri.

Tömkörde Helge i skogen idag. Låg, avslappnad form med bra påskjut. Klätterdag idag. Inte så tufft som jag brukar när vi klättrar såklart men igångsättnings-klättring. 
Bra för mig att få puls-jobba lite också :)

Grande red jag ut i skogen på kvällen. I början fick jag vara ganska hård och berätta att man inte behöver titta på allt och springa med huvudet i himlen så fort en fågel flyger iväg inom en kms omkrets. När han förstått det var han jättefin och jag kunde bara åka häst och träna på min sits. Han är så fin att rida när man kommit till det läget. Man kan sitta och bara tänka sidvärts så flyter han åt sidan. Synd att det är lite svårt att nå dit bara.

Fick svampa ordentligt och linimenta när vi var klara. Han har allt en liten trivselmage nu den gamle herrn. Lite får man ha men jag lär fortsätta hålla igång honom 4-5 dagar i veckan så länge han går på gräs :) Det är mitt mål att han motioneras så sen också men tiden räcker inte alltid till tyvärr.    

Sista veckan.

Sista veckan på semestern nu och paniken börjar infinna sig. Även om jag trivs helt okej på mitt jobb har jag vant mig vid att vara ledig och kunna göra vad jag vill om dagarna. Så skönt! 

Idag har jag t ex ridit Helge i Orsa, ridit Grande hemma, hängt tvätt, sprungit, flyttat på hagstolp och tittat på min nya favorit-serie. Bara göra som man vill!

Helge var ganska spänd när vi kom till Orsa och det var väl ingen överraskning med tanke på hur längesen det är han varit iväg på något sånt. 

Väl i ridhuset sansade han sig och jag höll hans fokus på mig genom att göra många tempoväxlingar och övergångar i skritt och trav. Skrittade genom kortsidorna för att inte påfresta hans haser med hörnpasseringarna i trav än. Traven på långsidorna kändes iaf toppen. Väldigt rörlig och mjuk. Ska bli kul att se hur det utvecklar sig framöver. Om han nu inte blev halt efter dagens jäkla tokrace i hagen. Vilka dårar de där hästarna är ibland alltså :) 

Grande red jag en sväng på banan och skuttade lite små hinder. Vet inte vem som hade roligast faktiskt. Tränade på att inte krångla utan bara ha en bra galopp och låta hindret komma till mig. Han är väldigt duktig på att hoppa min oldie. Nuförtiden hoppar vi ju inte i den bemärkelsen längre, men back in the days flög vi över 130-banor. Det var tider det. Fast jag var såklart livrädd och tyckte 110 dög fint som tävlingshöjd. 

Helge kan också hoppa, tro det eller ej. Nu är jag för rädd om hans hovar för hoppning men när han är igång ska jag iaf börja markarbeta. 

Tisdag.

Igår blev hästarna skodda och Helge fick på sig en sko på sin oskodda hov. Den här gången fick han även sulor bak. 
Tog en promenad med honom på kvällen i skogen och idag ska jag rida och se hur han känns.

Tur i oturen.

När jag hade ridit Helge i fredags och var på väg hem började han gå konstigt med ett bakben så jag hoppade av och började kolla vad det kunde vara. Han ställde bara ned tån och ville inte stödja på hela benet. Jag tog av boots och lindan men hittade inget konstigt alls. Funderade först om han fått en senskada eftersom han bara stödde på tån men allt såg ut som vanligt där. Började gå lite försiktigt men Helge var uppenbart irriterad, slog med benet och visade verkligen att något var fel. Då slog det mig - kolla hoven! 
Han lyfte hoven själv och visst fan var det där han hade ont för han hade trampat på en spik. 

Om man inte har panik, vilket jag hade, så ska man se vart ingångshålet är, hur långt in spiken gått in samt ta med spiken hem. Jag drog ur den och slängde iväg den mot ett träd och hoppades bara att han inte skulle fortsätta halta. Och det gjorde han inte heller. 

Ringde distriktsveterinären när jag gick hem och hon skrämde livet ur mig och sa att det var Uppsala eller Strömsholm som gällde direkt. Då ringde jag Ingela på kliniken i Rättvik för henne litar jag mer på och vi fick komma dit direkt och göra en första bedömning. 
Spiktramp kan gå riktigt illa, men eftersom spiken Helge trampat på var liten, den satt väldigt löst och eftersom att han inte haltade när den var borta bedömde jag att Rättvik räckte till att börja med. 

OM spiken punkterat strålbensbursan eller gått in i en led är det spolning på djursjukhus som gäller. Dock ville jag avvakta för det såg ju såpass bra ut för Helge. 

I Rättvik rensades hoven upp och röntgades men inga konstigheter hittades så han fick omslag och en liten dos antibiotika sen fick vi åka hem. 
Har tempat honom flera gånger om dagen de senaste dagarna för att se om det blivit någon infektion men än så länge ligger han stadigt mellan 37.2 och 37.5 som är hans vanliga temp så nu börjar jag kunna slappna av lite :)

Han står i sjukhage nu tills han ska skos på måndag eftersom han är barfota med omslag på en hov. Han börjar bli väldigt rastlös och har mycket spring i benen så jag längtar tills han är skodd så jag får röra på honom igen. 

Tror vi hade tur att det inte blivit något av detta (än iaf) för det kan som sagt gå väldigt illa. 
Är glad att jag åkte till Rättvik och fick det kollat. Hade Ingela tyckt att jag skulle vidare till Uppsala hade jag såklart åkt, men för både hästens och min plånboks skull var det skönt att vi slapp. 

Här är vi en halvtimme innan det hände. Det går fort i hästvärlden :)

22 juli.

Tog ut hästarna i morse och mockade en box. Mina armbågar har börjat göra ont igen så kunde bara mocka en box och tog den andra på kvällen. Tur att jag och Andreas börjat träna ordentligt igen så jag kan stärka armarna. 

Fixat lite smått fix i stallet med hjälp av pappa idag. Spikat lite nya halkskydd till Helges "trapp" och skruvat två krokar i sadelkammaren att hänga bett på.

Många av dem använder jag inte men nu har jag full koll på vad jag har att variera emellan iaf. Sitter 4 på varsitt träns också. 

Gick bara en promenad med Helge idag. Imorgon ska jag rida i skogen och göra en miljon övergångar :) 

Grande red jag i en dressyrsadel jag testar på honom nu. Ut i skogen och han kändes trevlig först när jag inte krävde något men ganska stel i sidorna när jag försökte böja honom. Det blev lite att jag använde innerskänkeln utan att fånga upp på ytter, varvid han springer iväg, jag blir för stark i handen och så blir allt bara galet. Han blir också stark när han blir trött, vill mest bara springa ifrån jobbet. Måste komma tillbaka till att kunna läsa honom bättre. 
Idag var han även lite tittig och fjantig och det är så frustrerande. Ibland vill man hälla en hink vatten över huvudet på honom och bara "hallå! Här är jag", liksom. 
Ja, ja. Han var iaf pigg och glad och vad som började i regn slutade med solsken. 
GÖR något.

Något jag brinner för, är djurskydd. Att djur ska behandlas väl, med respekt och vördnad. Att man förstår att ett djurliv är också ett liv. Det finns alltid något man kan göra för att förbättra utsatta djurs situation. Här följer några exempel som jag tillämpar:
 
* Äter väldigt lite kött, nästan inget men OM jag köper är det utan undtag SVENSKT. A.L.L.T.I.D.
Gärna både närproducerat OCH ekologiskt. Ekologiskt är bättre för både djurets och din egen skull. 
 
* Kyckling äter jag inte alls. Det finns ingen bra kycklingproduktion i hela världen. Tyvärr inte ens i Sverige. Jag gillar kyckling men det finns så bra alernativ till det så nu köper jag det aldrig nånsin, och som tur är håller Andreas med och äter det inte heller. Quorn med lite god marinad funkar precis lika bra som kyckling. Bättre om man väger in samvetet.
 
* Fisk äter vi en del men endast MSC-märkt (Marine Stewardship Council) vilket innebär att yrkesfiskarna måste uppfylla vissa standarder när det gäller hållbart fiske och miljö. 
 
* Vi äter mycket vegetariskt och även vegansk mat. Quorn och liknande produkter funkar ofta hur bra som helst. Quorn-filé istället för kyckling, falaffel istället för köttbullar, vegetariskt bacon istället för korv (det är mer likt korvbitar faktiskt) ,veggo-korv i olika former eller Quorn-färs som jag inte märker någon skillnad alls på i t,ex tacos.
 
* Om vi nångång skaffar hund eller katt kommer det blir en omplacering eller från ett katthem etc. Det finns så många djur som behöver en ny chans.
 
* Total bojkott av cirkus i alla dess former. Om vi får barn nångång kommer de aldrig få gå på cirkus som har djur. De kommer få lära sig att djur inte är till för att underhålla människor. 
 
*Vi köper bara ekologiska ägg från frigående höns med möjlighet att gå ut. Alltså inte frigående inomhus-höns för det är långt ifrån så bra som det låter. 
 
* Jag köper såklart inte päls, inte heller dun, kläder med merinoull eller från angora-kaniner etc. Läder är det lite svårare med dock när man håller på med hästar, tyvärr. Men skydd och sånt som inte behöver vara läder köper jag plast, neopren etc. Om det finns någon tömkörningsgjord som i plast som är hållbar och ändå mjuk så önskar jag mig helst en sån (ang tidigare inlägg). 
 
Alla kan göra något. Alla kan köpa svenskt kött, kanske dra ner på köttet någon dag i veckan, strunta i att gå på cirkus, köpa ägg ekologiska ägg osv. Har ni samvete att INTE göra något? 
 
 
 
 
 

Att tömköra.

Det är inte så himla lätt alltså. 
Man ska ha fin kontakt med munnen, hålla ordning på tömmar, sina egna ben, inspänning och helst även hästen.
Är man ute i skogen ska man även ha koll på omgivningen, ev rötter att snubbla på och gärna sitta inne med en bra grundkondition. 
Har man hästen inspänd måste man räkna med detta vid ev "tygeltag", att den inte bromsar på andra sidan osv. 

Tenderar hästen att vara flyktbenägen bör man ta med det i beräkningen och förbereda med sina snabbaste tighs och skor (kanske även någon form av ankare), det kan bli åka av. Speciellt i skogen där det lurar både farliga rotvältor och skräckinjagande blåmesar runt varje hörn. 
Det är med andra ord lite att hålla reda på.
Man gör nog rätt i att studera till rocket-scientist innan man ger sig på tömkörning. 

Har man ordning på ovanstående kan tömkörning vara en ganska angenäm upplevelse. 
Man får se sin häst jobba från sidan, se bakifrån om den spårar, om den trampar över, hästen slipper dig skumpande på ryggen etc. Man får motion själv på köpet och ev så mycket (mer eller mindre frivillig) motion att man orkar springa en halvmara efter ett par gånger.  

Igår lyckades jag med konststycket att tömköra båda hästarna. Helge i skogen, Grande på banan.
Både skötte sig bra. Helge var pigg som en mört och jag kan väl erkänna att hans enorma gång inte är till min fördel just när jag ska försöka hänga med i gångarten "trav med så långa och många steg som möjlig". 
Bra för min kondition dock! Intervaller med häst. Samma sak idag men med ännu mer avslappnad och fin häst. Ska fortsätta tömköra 2 ggr vecka ett tag nu.

Grande fick skutta några bommar på banan och gjorde det bra. Fick bara spel en gång och lugnade sig ganska snabbt. Idag red jag honom på ängen och travade lite bommar och red övergångar. Riktigt lydig häst! 

Det här bettet har Helge just nu. Anatomiskt från HG. Det låser sig så det inte kan åka upp i gommen på hästen. Önskelista.

Eftersom jag fyller 30 snart (helt sjukt) så passar jag på att skriva en liten önskelista. Ifall någon hade tänkt köpa mig en hemskt dyr och fantastisk present menar jag :)

Det är som vanligt mest saker till hästarna eller ridkläder som jag önskar mig haha. Det är roligast ju! 

Hur som helst. Här kommer några saker jag inte skulle tacka nej till.


En ordentlig tömkörningsgjord som är stadig och ligger still även om hästen får spel. De i tyg är helt värdelösa.


Dressyrskydd till alla 4 ben. Har vita nu men de är väldigt slitna efter flera års användande. 

Svarta, bruna eller nya vita kanske.
 

Detta schabrak har jag redan fast i hoppmodell och det är så snyggt! Nu vill jag ha det även till dressyrsadeln. Gillar grått! Förutom det så behöver jag lite nya produkter från Clinique (hur det nu stavas) och en ny mascara från M.A.C. Ett besök hos frisören eller fixa fransarna skulle inte heller vara så dumt.

Men helst av allt vill jag ha friska nära och kära samt klara av den här jäkla kursen i matte!
Kiropraktor.

Idag har Helge fått åka till kiropraktorn på lite koll. Han blir kollad av kiropraktor ca 4 ggr om året, iom att han är så spänd så behöver han kollas oftare än andra hästar. Går de och spänner sig och inte lossas i muskler och fästen kan de bli sneda, snedbelasta och så får man en hälta som ett brev på posten till slut. 

Han var mer avslappnad idag än förra gången men hade låsningar i nacke, länd och kors, precis som förra gången. Dock var han mjukare och inget av det var något fara. Jag skulle fortsätta massera honom som jag gör, tömköra och senare börja jobba med bommar. 
Fortsätter med att tömköra redan imorgon och tisdag. 

 Innan jag han blev behandlad red jag ett kort pass på ängen hemma. Det var jättemycket insekter så det gick knappt att rida. Trist! Han kändes iaf bättre än igår och inte rädd alls, bara arg på alla flygfän.  

Hästhållning.

Läste det här inlägget från Matilda Holmström igår: http://matildaholmstrom.blogg.se/2015/july/vad-ar-hasthallning.html , och jag håller med om allt hon skriver. 
 
Det är SÅ viktigt att förstå vad en häst behöver för att må bra. 
I det stora hela: mycket rörelse, mycket stråfoder av bra kvalité, fri tillgång på fräscht vatten och så kompisar. 
 
Att en häst har blivit avlad för att prestera på tävlingsbanan betyder INTE att den inte kan gå i hagen. Alla hästar kan vänja sig vid att gå i hage, även stora beteshagar. Frågan är bara om ägaren har tid, lust och ork att vänja hästen vid det.
Har man t,ex köpt en Holländare som aldrig gått i hage kan man börja beta den för hand, rida ett hårt pass innan man släpper den i hagen, börja med en minihage, etc. Det går om man bara vill.
Många tror att deras hästar inte kan/vill gå i hage men det är bara för att hästen inte känner sig trygg, inte har tillräckligt med mat osv. Sen att man inte vill släppa sin häst i en gigantisk hage med 30 andra hästar kan jag förstå. Jag skulle inte göra det iaf.
Mina hästar går tillsammans och har gjort i 8 år nu. De kickar efter varandra ibland men fördelarna väger över riskerna just nu. Helge blir ledsen av att gå själv längre stunder så jag vill ha dem ihop. De kliar varandra och går sida vid sida och betar.
Men som sagt, skaderisken när man släpper ihop hästar är ganska stor så att man inte vill göra det kan jag förstå, men att lära en häst att gå i hagen tycker jag är jätteviktig. Att bara rida en timme om dagen och låta hästen gå i skrittmaskin 30 min räcker liksom inte. Inte om man vill ha en harmonisk häst som mår bra både fysiskt och psykiskt iaf.
 
Sen det här med fodret... Att ge sin tävlingshäst 6 kg hö och 6 kg kraftfoder per dygn och sedan tycka hästen är "nervig" och undra varför den får magsår är lite tokigt kan jag tycka.
Är hästen tjock är det kraftfodret man ska minska ner, inte grovfodret. Och hjälper inte det kanske man får lägga om ridningen. 
 
Det behövs mer kunskap bland hästfolket. Det räcker inte att rida bra, man måste ha alla pusselbitar. 
Svåra hästvärld =) 
 
 
Stor hage, sällskap och massor av mat. 

Hälsinge-helg.

Har varit i Hälsingland torsdag-lördag och hälsat på Andreas familj. Vi har tagit det lugnt, tagit det lugnt och tagit det lugnt. Haha, jag är alltid så trött när jag är där för jag kan verkligen varva ner och...ja, ta det lugnt. 
Igår köpte jag t,ex en bok som jag läste ut på några timmar. Mysigt att kunna göra sånt ibland.
 
Vi hängde mest vid deras sommarstuga som ligger vid en sjö och igår paddlade vi kanot över halva sjön och tillbaka. Fantastiskt! Bra träning också. 
 
Nu är vi dock hemma igen och jag har såklart varit i stallet och fixat det samt ridit båda hästarna. Inget bra pass på någon av dom tyvärr. 
 
Helge red jag på en av ängarna. Det blåste väldigt mycket och han var spänd efter sin vilodag igår ( EN dag. Han borde bannemig aldrig vila) och eftersom han är under igångsättning kan jag inte fortsätta rida tills han lugnat sig heller. Ja,ja. Man får träna tålamodet om inte annat ;) Han kändes då fräsch iaf.
 
Grande testade jag ännu en westernsadel på i skogen och Andreas var med och joggade bredvid. Efter en stund bytte vi och då blev Grande helt bananas. Han vet att han brukar få busa till det lite med Andreas så han blev helt skogstokig. Gick knappt att få stopp på honom så resten av ridturen fick han göra halter, backa, trava, göra halt osv tills han lyssnade någorlunda. 
 
Filmmys nu innan det är dags att sova. 
 
 
Kvällsmat på hästryggen är väl okej på semestern? 
 
 
 

Inte så illa ändå.

Jag känner mig ofta "fattig", eller ekonomiskt begränsad kanske är ett bättre ord. Jag har inte råd att hänga med mina vänner på utlands- eller spa-resor etc. Har inte råd att åka iväg och bo på hotell en weekend och äta dyra middagar osv.
Men när jag tänker efter är jag långt ifrån fattig, jag har bara prioriterat mitt allra största intresse före allt annat. Jag lägger varje krona jag har på hästarna. På deras mat, skoning var sjätte vecka, försäkring, tillskott, kiropraktik, utrustning, veterinärer osv. På något sätt måste jag tänka att jag visst har pengar, jag har ju valt själv att ha hästar och det skulle jag aldrig byta bort. Då hoppar jag hellre över det andra, även om en utlandsresa då och då hade varit uppskattat. Att ha en häst är ju ingenting, då hade jag haft mycket pengar över, men när det är två blir det genast dyrare, såklart. 
Jag vill ge mina hästar allt de kan tänkas behöva för att må bra, även om det innebär att jag inte kan göra så mycket annat den månaden.

Jag ska försöka sluta tänka på att jag aldrig har pengar och bara glädjas åt att jag faktiskt har en bra bil (med 2.5 liters v6:a, klart den är dyr liksom), två (!) egna hästar, bra sadlar, kvalitativa träns, täcken, skydd etc, en fräsch och fin boogie-transport som är extra bred, en helt okej lägenhet, alla kläder och skor jag kan tänkas behöva och mer därtill. Usch, jag känner mig bortskämd när jag har så mycket men ändå känner mig fattig. 

 

Full fart.

Jag har så mycket kul planerat framöver att jag inte vet hur allt ska hinnas med =) Men det är ju så det ska vara! 
 
I tisdagskväll åkte vi till Saras stuga och grillade, spelade kubb och bastade. Så skönt att åka iväg från civilisationen ibland och bara vara, även om det bara är för en kväll. Jag somnade på kökssoffan medan de andra spelade kort haha. Var hemma vid 03 och 05,30 vaknade jag och kunde inte somna om så jag åkte till stallet och släppte ut hästarna. Somnade som tur om några timmar när jag kom hem från stallet.
 
Igår fick vi äntligen ut båten. Hoppas bara det blir några fler fina dagar så man kan använda den också. Känns lyxigt att ha en båt (även om det inte är någon lyxbåt i den bemärkelsen) och kunna ta sig ut på sjön, det är så himla mysigt! Förra året var en underbar båtsommar men i år är det nog bara att glömma att resten av sommaren skulle kunna toppa det. 
 
Helge fick en tur runt gården igår där jag fokuserade på att han skulle lyssna direkt på mina hjälper. Där har vi lite mer att hämta men det blir bättre och jag ska vara väldigt konsekvent så kommer han snart bli väldigt lyhörd. Travade en del där han fick röra sig ganska stort så att jag inte skulle sitta och fulbromsa. Han får gå i sin comfortzone ett tag i början. Vill inte pressa honom när hans bakben är så pass svaga än. Vi fokuserar på framåtbjudning som hos en unghäst tills vidare. 
 
Idag tömkörde jag en timme i skogen med låg inspänning och han rörde sig så BRA. 2 dm övertramp hela tiden, även i uppförsbackarna och han var väldigt avslappnad och nöjd. Tog av inspänningen med jämna mellanrum så han fick vila sen på't igen och fortsätta. Vill ju inte spänna in honom en timme i sträck.
Tror vi ska göra såhär 2 dagar i veckan. Bara ut och skritta loss, lång och låg med bra driv. 
 
 
Grande testade jag en westernsadel på igår. Tror han skulle gilla att bli riden lite mer på det sättet. Lite mer fritt liksom, även om han såklart måste jobba i en bra form för att hålla sig mjuk och hållbar. Han var pigg som en mört men det var väldigt ovant för mig att sitta i en sån sadel. Man kan inte riktigt sitta som man skulle vilja, eller som man är van vid. Skulle nog ändå kunna tänka mig att ha en westernsadel till honom. Skulle vara så kul om familjen, Andreas eller någon kompis som inte är så van kunde följa med ut. Får se om det blir någon, eller om jag köper en vanlig engelsk sadel till honom. Helges passar honom inte längre. 
 
 
Nu har jag snickrat ihop lite fler hinder så nu har vi 3 cavalettibockar, två hinderstöd, två plank och 4-5 "bommar" (pinnar snarare). Lite enkla grejer för markarbete helt enkelt. Skönt att kunna göra sånt hemma och slippa åka så mycket. Helge ska få börja jobba mycket med bommar i höst när/om vi är igång.
 
 

Semster!

Vad härligt det är med semester! 
 
Igår, en helt vanlig måndag i juli så stack grabbarna (vi i tjejgängets respektive som fått lov att bli vänner mer eller mindre frivilligt pga oss hehe) iväg på fiskeresa i vildmarken och vi tjejer roade oss på egen hand i Malung på dansbandsveckan. Dansade lite, tog en cider, pratade med folk och framförallt, åt Langos =D Sommarens höjdpunkt måste vara v.29 alltså. Så himla kul att dansa! Tyvärr hade de höjt inträdet så en kväll får nog räcka för min del. Helge ska till kiropraktorn på söndag och då går det ju ganska mycket pengar till det. Plus Grandes tandkoll, hö plus Helges senaste besök i Rättvik. Pengarna rullar ut lika fort som de rullar in, om inte fortare =P 
 
Apropå pengar så har jag snickrat ihop lite egna hinder så vi ska slippa köpa hinder hem till banan. Vi har länge tänkt fixa lite enklare hinder att ha hemma om man vill markarbeta men det har inte blivit av så jag satte igång igår och bygde två hinderstöd samt fixade två plank. Ska försöka få tag i några bommar också och göra några cavaletti-bockar. 
Imponerande va? 
 
 
 
 
Helge red jag ut igår i skogen och genom byn. Var extremt mycket bromsar så det var mest en plåga. Idag regnade det när jag gick med honom så då gav vi oss upp i skogen men nog fan var det någon jäkel ute trots allt regn. 
 
 
Grande red jag på banan idag och han var ganska stel och seg. Han har vilat några dagar så det kan man väl förstå men han fick ändå jobba på och iaf lyssna på drivning och förhållning. Ganska fin på slutet men inte lika bra som vanligt. Men som sagt, han har vilat några dagar och då kan man inte kräva mycket av en så gammal häst. Galoppen var bättre idag än vanligt dock. Hästar är så obegripliga =)
 
 
Red förbi en sportbil modell vischan-style häromdagen.
 
 

Helgen.

Igår var det fest hos Sara och det var jättekul. Hade 7-kamp och grejer, åt och drack och dansade. Vissa natten lång, vissa inte. Jag och Andreas åkte hemåt några timmar innan de andra behagade att ta kväll. Vi kom dit i morse och väckte hela huset haha. Eller i morse, det var väl närmare 11.
Bakispizza som sig bör hos Sara (jag var inte bakis dock) och så hängde vi där ett tag innan vi somnade lite till hemma. 

Skrittade Helge runt gården och han kändes riktigt fin. I början var han inte riktigt framme men när han var det kändes han super. 

Någon som inte var super var lilla Lady i stallet. Hon har mått lite dåligt under kvällen så jag gick med henne samt försökte få i henne vätska tills hennes mattar kom hem. Hoppas hon får må bra nu. Inge roligt när man inte vet vad det är. 

Nu på kvällen ville grabbarna åka och bada så det gjorde vi. Jag stannade på land och frös trots jacka men visst badade de andra dårarna. Kallt! 

 

Jag...

....verkligen AVSKYR när folk inte kan skilja på de och dem. Hur svårt kan det vara? Folk skriver DEM till typ allt när det är DE som ska användas. Det får min oerhört briljanta hjärna att explodera =P
"Vi väntade på DEM andra", "DEM har inte börjat än", osv osv osv. GAH! Dagens i-landsproblem. D to the E! 
 
....klarar inte av att titta på dvärgparet som adopterar barn på tv. Jag har så himla svårt för dvärgar haha. Byter alltid kanal om tv:n står på och det programmet drar igång. De får jättegärna vara...dvärgiga och göra...korta...saker, bara jag slipper se. 
 
....blir rastlös av att ha semester om det inte händer saker hela tiden. 
 
....har hur många jackor och skor som helst men inte en enda handväska. Not that kind a gal.
 
....har en ohälsosam kärlek till hästtäcken. Man kan ALDRIG få för många =)
 
....kan skruva, snickra och tom byta lampa själv ;) 
 
....har skoterkort, truckkort och kan köra traktor. MEEEEN allt annat än skoter undviker jag helst =) 
 
....borde VERKLIGEN gå till frisören. Får väl önska mig det i 30-årspresent (hur kan det vara så SJUKT dyrt att gå till frisören som tjej, jeeeez!). 
 
....tycker Ricky Gervais är typ världens bästa människa. 
 
....föraktar människor med hybris. 
 
....trivs bäst i öppna landskap (tja, nära skogen trivs jag allra bäst förstås), som han den där skulle ha sagt, Ulf Lundell? Är så långt ifrån stadstjej som man kan komma. Men kan svassa runt i klänning och klackar ändå emellanåt. 
 
....har planer på vad jag ska plugga till. Måste bara läsa 4 kurser till först. En i halvåret. Usch.
 
....har inga problem att göra av med mycket pengar när det gäller saker som hästarna mår bra av. 
 
....tycker det är dyrt att köpa en ordentlig penna för 50:- att plugga med.
 
....har just nu en stor mjölkcraving så jag ska ge efter för denna sen sova!
 
Hoppas ni antecknat duktigt alla DE viktiga fakta jag just delat med mig av. 
 
Auf wiederseeeeen, ciao, hejdå, osv. 
 
 
För övrigt så funkade Myler-bettet bra på båda hästarna. Cashing! Grande var inte framtung alls och Helge kändes jättenöjd och tillfreds han med. 
Red Grande på banan och förutom galoppen var han super! Galopp på bana är ingen hit för Grande. Tror det tar emot på så pass böjda spår så han slipper. På rakt spår går det prima och trava på böjt är inga problem alls.
Är man 22 ska man bara må bra, vara pigg och glad. Inga konstigheter.
 
 

Fyndat.

Idag fyndade jag ett Myler toklat-bett för en hundring på loppisen för hästgrejer som finns utanför Mora. Det finns väldigt mycket grejer där om man behöver täcken, skydd, bett osv. 

Ska bli spännande att testa bettet. Det är anatomiskt och smalt samt har en rulle så allt talar ju för att det ska kunna funka, men sånt vet man ju aldrig :) Kommer använda det som ett helt vanligt D-ringsbett.


Köpte även hagskydd till Helge som hade väldigt bra ventilation vilket är perfekt eftersom att han har skydd 24/7.  

Att bita i det sura äpplet osv.

Nu märks det verkligen att jag klivit upp ett snäpp när det gäller matten. Det märks att matte B (nuvarande matte 2) var en förberedelse till matte C som jag håller på med nu. Allt är såklart svårare men inte omöjligt. 
Det går väldigt upp och ner just nu. Vissa tal är superenkla och vissa känns svårare att lösa än att bestiga Mount Everest, i flipflops och bikini.......i rullstol. 
Förutom dessa toppar och dalar känner jag mig lite stolt att sitta och räkna matte C och ta mig framåt i boken dag för dag, speciellt med tanke på min relation till matte i gymnasiet.
Den här kursen täcker även gamla matte D men det kommer jag in på sen. Ska köpa ett gäng Valium och en boxningssäck innan dess. 
 
 
Semestern tuffar på och efter att ha släppt in, ut och lunchat alla hästar själv de senaste fem dagarna ska det bli skönt med vanliga rutiner igen. Vilket innebär att ändå spendera massor av tid i stallet, träna och plugga. Nästa vecka får Andreas semester också så då ska vi försöka hitta på något kul tillsammans. Jag börjar nämligen redan bli rastlös haha. 
 
Idag har regnet vräkt ner precis hela dagen men det stoppade inte min promenad med Helge. Han hade ett av sina Rambo-täcken med hals på sig så det gick ingen nöd på honom, inte mig heller för hela regnstället inkl stövlar var på. Väder har aldrig bekommit mig särskillt mycket, det gäller bara att investera i bra kläder. 
 
Morgondagen verkar bli likadan som idag. Då föredrar jag nog värmen som var, trots att man knappt kan sova. 
 
 
 
 

Grande-ridning.

Passade på att rida ut Grande i skogen idag för de andra gick in 18 efter en dag i konstant spöregn (Helge och Grande stod inne efter Helges behandling men de andra var kvar ute). 
Grande var helt sjukt pigg och hade inga som helst planer på att låta mig bestämma nånting i början. Fick göra några rejäla halvhalter så att han lät mig vara med också. Efter lite skänkelvikningar över vägen, byten och övergångar var han så himla fin, sådär att man bara kan åka med. Tror inte han vek bak öronen en enda gång på hela tiden, man kände verkligen hur lycklig han var. Älskade gubben <3 Vi galopperade på upp för någon backe och skuttade en stock också. Bus och ordning i en bra kombination. 
Han är jättefin att rida när man väl kommer åt honom och en väldigt bra läromästare. Han kan väldigt mycket och gör man själv rätt gör han rätt. När han är uppvärmd förstås, annars kan han vara ett ök =P 
 
Så roligt att rida honom när det går såhär bra och han är så glad. 
 
Tog en liten promenad med Helge också när vi var klara. Han har ju stått på box sedan 13 när vi kom hem från Rättvik. 
 
 
 
Igår red jag Willy i skogen och det gick helt okej. Han är ganska osäker, på både ryttaren och omgivningen så han testar en del och slappnar inte av i första taget.
Igår gjorde han inga stora grejer, bara stannar och vill vända nångång och blir lite stutsig när han inte får som han vill. Travade på genom skogen tills han lugnade sig och litade på att det var jag som var ledaren och att jag hade koll på allt runt omkring. På slutet kunde jag lägga ned honom och få honom att länga på steget en aning. Roligt att få rida lite olika hästar. Helge, Grande och Willy är HELT olika. 
 
* Grande måste man rida med ganska stora hjälper i början för att sedan kunna "åka häst" när han är på plats. Honom kan man säga åt att han får skärpa sig om han fjantar.
 
* Helge måste man rida med lätt hand, stadig överkropp, ganska mycket drivning, vara väldigt lugn och konsekvent för att han ska slappna av. Inte stressa upp sig själv eller bli frustrerad, då är man körd totalt. Blir han spänd är det jättesvårt att komma ur det.
 
*Willy måste man vara bestämd med men på ett snällt sätt. Bara visa vägen utan att göra någon affär av det. Han måste man vara lätt med när det gäller allt. Lätt hand, lätt sits, inte tappa balansen själv för då tappar man honom direkt, inte vara tuff på honom men tydlig. Inte vika en tum om han försöker bestämma själv. 
 
Utvecklande för mig, och roligt såklart =) 
 

Veterinärbesök.

Första riktiga semesterdagen idag för halva förra veckan var jag kvällsskifts-ledig samt städa-höskullen-ledig.
Regnet har VRÄKT ner större delen av dagen. Herregud vad det har regnat alltså. 
Jag var en sväng till Rättvik med Helge och på vägen hem gick det knappt att köra pga allt vatten på vägen och regn på rutan. 
 
I Rättvik kollade Ingela Helge en gång till eftersom jag inte varit helt säker på att han känns totalt jämn. Eller han KÄNNS bra, helt fantastisk, men på film ser man någon liiiiiten, liten ojämnhet och jag vill att han känns som "a million dollar" liksom. Helrenoverad ;) Som Björn Svensson säger, "hellre byta olja på bilen än att motorn skär". Därmed inte sagt att man ska behandla hästarna i onödan, bara när man i samråd med veterinär tycker det behövs. Förhoppningsvis är detta sista gången på lääänge för han är som sagt finare än nånsin och fram rör han sig helt felfritt. 
Ingela tyckte Helge såg jättefin ut och hon blev förvånad hur bra han rörde sig nu när han är "frisk" eftersom hon sett honom med sina hovledsinflammationer och förra gången då han hade ont av spatten. 
"Men gud vad den där hästen kan röra sig!", och japp, det kan han. Det är bara att få fram det avslappnat som är det svåra =P Hon tyckte att hans hull såg bättre ut och även att han fått någon liten muskel på ryggen. Det går framåt sakta men säkert.
Det är skönt att han är så otroligt snäll att spruta för han fick inget lugnande, alltid skönt att slippa det. 
 
Innan besöket gick jag med honom nästan en timme i skogen vid Rättviks ridlubb i ösregn. Jag ville röra på honom efter transporten och det var mysigt att gå nån annanstans än hemma där vi jämt är annars. Kände igen mig sen gymnasietiden och nu hade de byggt en ny terrängbana. Såg sinnessjukt roligt ut måste jag säga, men väldigt djupt underlag så inget jag hade ridit på ändå, om jag hade vågat haha.
 
 
Mina nya stövlar är så snygga! De gör förstås ont nu i början men det är ju ett angenämt problem. Långa stövlar ska det ju vara när man rider dressyr, även om jag hellre hade hoppat om jag själv fått välja hihi.
 

Lördag.

Vilken underbar känsla det är att ha allt hö inne och klart för i år! Vi har kört in ca 12 ton i förrgår och igår. Torrt och fint hö som luktar himmelskt. Om man nu kan säga det om hö som varelse som inte äter det =) 
Hästarna har redan fått provsmaka och godkänt det. Tom Helge. 
 
Hann precis springa igenom duschen efter höskörden igår sen iväg mot sommarfest med jobbet. Grillbuffé som var riktigt god, trots att jag skippade köttet. Stora, fläskiga köttbitar är jag inget fan av. Då låter jag hellre bli. 
Satt där och sjöng och hade trevligt hela kvällen tills A hämtade mig.
 
 
 
Imorse red jag Grande på ängen innan värmen blev för outhärlig. Fick vara på honom ganska rejält för att han skulle gå fram till bettet och lyssna på drivningen ordentligt. Galopperade med stoora språng i ökad galopp så han fick komma lös i kroppen och efter det var han ganska fin att rida. Ska försöka få igång honom lite mer nu över semestern. Han är perfekt att träna sits och rida utan stigbyglar på då han är väldigt förlåtande och stadig i sig. Bra träning för mig!
Helge tar jag ikväll och ev Willy om tiden finns. 
 
Ska inviga min bästa present från stipendiet idag. Det är såklart ett par bruna dressyrstövlar från DeNiro =) SÅ. FINA! Ni ska minsann få se sen. 
 
Nu ska vi gå ner till sjön och se om det är badbart. Lyx att bara ha några hundra meter dit. Jag älskar verkligen att bo här!
 
 
 
 

Höskörd.

Första semesterdagen igår men det var ingen lugn dag direkt. Vi städade hela höskullen på förmiddagen på gammalt bös och sopade bort allt damm. Mysigt i värmen ;) 
Red Helge på kvällen och precis när vi tagit in alla hästar och jag skulle åka hem och äta hade de börjat bunta hö så vi körde även in 16 rundbalar hö innan vi var klara för dagen. 34 kvar till idag så vi har att göra. 
Det luktar så fantastiskt gott när man kört in nytt hö på skullen. I år är det väldigt grönt och relativt korta strån då det är taget tidigt. Framförallt Helge föredrar sånt hö så det är perfekt. En analys på det där så tror jag vi får ganska bra värden. Ska försöka plocka fram mina gamla foderstatsuträkningskunskaper från gymnasiet. Att fodra med ögat och känna hur hästen känns brukar funka bra det med men när det gäller att kanske ge vissa saker i onödan så är det bra med analys på grovfodret.


Ska ladda lite i solen innan vi kör igång med höt igen. Lyckades bränna mig igår så det blir massor av spf idag. Solstol, melon och matteboken. 
Ikväll är det grillfest med jobbet, vilket nog kan bli riktigt trevligt. 

 

Ahhhh...

Första semesterdagen är här och vädret sviker mig inte. Strålande sol från en klarblå himmel och ordentligt varmt redan. 
Hästarna är ute och jag har mockat och ätit frukost. Fin start på semestern! Strax ska jag iväg på lite ärenden där jag bl a ska förbi hästloppisen i Nusnäs där man alltid kan fynda täcken, bett osv. Är ute efter ett flugtäcke till Grande nämligen men vill inte köpa något nytt. Eftersom Helge är lite bråkig med Grande ibland och drar i hans täcken får det bli ett begagnat som får hålla så länge det håller helt enkelt. 
 
Han är en bråkstake och busunge den här killen.
 
 
Idag ska höskullen städas ur för imorgon eller lördag kommer det hö. Förhoppningsvis. Dessutom ska vi se om vi hinner lägga ut båten. Ingen rast och ingen ro trots semester alltså, precis som jag vill ha det =) 
 
RSS 2.0