Ledig fredag.

Älskar mina lediga fredagar när man jobbat kvällsskift. Känslan när man går hem från jobbet 23.15 på torsdagkvällen är härlig!

Tog ut hästarna i morse sen åkte jag och tatuerade mig. Fortsatte på lite blommor på axeln jag gjorde för 100 år sen. Blev riktigt bra! Ska tillbaka och skugga sen. Pallar nog inte mer än en timme i taget. Det gör ont när man är lite benig hehe. 

Sen åkte jag till ridhuset med Helge. En väldigt spänd och fjollig Helge efter två dagar i rad med skritt. Longerade honom faktiskt något varv i trav innan jag hoppade upp, för säkerhetsskull, man vet aldrig med den där hästen.

Han lugnade sig snabbt och var fin att rida. Inte lika som sist men ändå riktigt fin. 
Idag fokuserade jag på att ha kvar honom inom ramen i övergångar och trav till skritt gick super! Resten inte men det kommer. 
Ett framsteg från sist var att han var riktigt rapp i tempoväxlingarna och blev inte frustrerad över nånting utan bara frågade vad vi skulle göra härnäst. 

På kvällen red jag ut Grande genom byn och han var också fin. Pigg som tusan och glad.Fina farbror min.

Pysslade på i stallet hela kvällen och klippte man och putsade träns. Mysigt :)

Vårkänsla.

Lika härligt väder idag! Tog en promenad med båda hästarna i solen mot sjön. Så underbart nu när solen börjar värma, satt ute ett tag när jag kom hem och hästarna fick gå utan halstäcken (vilket de klarat även i 30 minus men ändå hehe). 


Favoritutsikten.

Fantastiskt pass!

Vet inte ens hur jag ska börja skriva om dagens pass i ridhuset. Det gick så HIMLA bra! Var helt lyrisk efteråt. 
 
Skrittade fram länge på stora spår. Volter och serpentiner. Ville ha många varvbyten för att träna vidare på att ha honom kvar i ramen när man byter varv. Funkar det inte i skritt funkar det ju inte i någon annan gångart heller. Jag gjorde även många små tempoväxlingar i skritt på volt där han inte skulle krypa ur formen och inte streta emot och efter bara några gånger kändes han väldigt mjuk och lydig, gick kvar i formen och jag kunde göra en förhållning nästan bara av att räta upp mig mer. 
 
Travade fram på fyrkanten med skritt på kortsidorna och halt på mitten av kortsidan. I traven ökade jag något fram till mitten av långsidan sen en rejäl tempoväxling till "nästan-skritt" och fram igen innan avbrott och hörnpassering till kortsidan. Allt en meter innanför spåret. När jag driver fram traven slingrar han gärna ut rumpan till vänster lite men accepterar att bli rättad och håller sig rak när man påminner honom. Travade ganska länge i ett svep med massor av tempoväxlingar och varvbyten. Han var så jäkla rolig att rida i den här traven! Avslappnad, lydig, arbetsvillig, fin form med bra stöd på bettet, han bara väntade på nästa signal och inga missförstånd alls emellan oss. 
 
Efter en liten skrittpaus tog vi galoppen. 
Började på volt där jag red kortare galopp längs väggen, ökade lite på de öppna sidorna och kortare igen vid nästa vägg. Alltså korta, kvicka tempoväxlingar. Han blir lite frustrerad när han måste öka och korta på så "kort" tid men det är bara att kämpa på, allt för att han ska bli kvickare och lättare. Några varv räcker än så länge. Man får ju se till att stärka och träna utan att slita och för Helges del får man vara lite extra eftertänksam ang det. Ökade även galoppen på rakt spår innanför spåret men i galoppen blir det svårare än i traven när man rider innanför. Mkt att jobba på där med att ha honom rak och jämn i ökad galopp. 
Avslutade galoppen genom att rida i lätt sits och lägga ner honom i lång och låg form. Han frustade och man nästan kände hur hans muskler stretchade ut i rygg och hals. Jättebra i höger varv och faktiskt bra till vänster också.
 
Sista traven var dagens sämsta men ändå bra. Han var trött och orkade inte riktigt utan ville krypa ur formen ibland men jag tycker ändå han kämpade på bra och travade med näsan nästan i backen på slutet. 
Sist men inte minst när jag skrittade på lång tygel blev han livrädd för en fläck på sargen som vi ridit förbi 200 ggr. Logiska djur de där hästarna...haha.
 
Trots att vi inte avslutade lika bra som resten av passet så är jag så otroligt nöjd med honom idag. OCH med mig själv faktiskt. Vår lägstanivå har höjts väldigt mycket det senaste halvåret tack vare att jag ändrat min ridning helt.
Förut har jag tyckt att han får acceptera det jag kräver av honom även om han tycker något är läskigt t ex, idag är jag inte alls lika hård och kan låta honom t ex gena i ett hörn i början av passet om han tycker något är skrämmande där. Jag gör ingen affär av det. Förut tyckte jag att han fick skärpa till sig och sluta fjanta men den här strategin funkar 100 ggr bättre. Idag har jag ridit förbi hans läskiga hörn i ridhuset (som han varit LIVRÄDD för, alltså verkligen jättespänd varje gång man ridit ut i hörnet) massor av gånger och det var bara första gången i varje varv han brydde sig, sen var det helt lugnt. Det finns som vanligt ingen universal-lösning som funkar på alla hästar, man får testa sig fram och eftersom vi inte har några tävlingsambitioner så spelar det ingen roll om han fuskar genom ett hörn nån gång, bara han kan göra det bra innan passet är slut. 
 
Stora framsteg nu är väl summan av kardemumman och här följer några anledningar till det som jag kan tänka mig.
 
* Cornelia Rylén är en. Började följa henne på Instagram för något år sedan och han annammat hennes ridning där man inte måste rida upp hästen på yttertygeln det första man gör. Först vill man ha hästen undan för innerskänkel och rund i innersidan, sen är självklart målet att kunna rida hästen med stöd på yttertygeln men inte från första stund. Helge är en helt annan häst och mycket av hans spänningar i hals och bog har blivit väldigt mycket bättre sen han fått gå lite överböjd korta stunder, vilket Cornelia också låter sina hästar göra. 
* Massage. Jag borstar med massageborstar varje gång jag rider samt masserar med en massagemaskin några ggr i veckan. Först var den förstås livsfarlig men nu älskar Helge den.
* Stretch. Jag stretchar hans hals, bog och rygg efter nästan varje ridpass.
* Ny sadel. Den nya sadeln ligger bättre på Helge än mina förra och framförallt så är den bättre för mig. Jag får bra stöd för mina ben och den är nära hästen samt att jag hittar en bra balans i den. 
* Foder. Jag har fodrat med Saracen och Dengie ett bra tag nu och nu börjar det synas och märkas. Fodret är väldigt, väldigt lågt i både socker och stärkelse vilket jag tror är bra för hästarna, har även misstankar om pssm på Helge men har inte tagit någon muskelbiopsi. Det här fodret har iaf gjort att han kan äta gräs på sommaren vilket han inte klarat förr (kunde ligga ner en hel dag i hagen om han gått på bete dagen innan, men inte nu).
Re-leven från Saracen är en musli som Helge älskar och lusernen från Dengie blir en mash som man kan lura i hästarna lite mer vatten med, samt att den hjälper honom hålla hullet, såklart. Kul att läsa att Grevlunda också fodrar med detta foder plus en massa andra "kändisar". Bl a Valegro får detta foder. Det hade jag ingen aning om innan jag började med det dock så det är inte pga det jag köper det =) 
*Skoning. Helge skos med Classic roller fram och tårna hålls korta. Hans hovleder på båda fram är ju sköra och det gäller att göra vad man kan för att hjälpa honom med det. 
*SuperFlex. Det enda tillskottet Helge får. Det är bra för hästens leder och hjälper ledvätskan att hålla sig frisk och "geléig". Frisk ledvätska ska inte vara rinnig och vattnig utan liksom, seg. 
*Bett. Varvar två bett som han trivs bra på. Pelhamet använder jag inte längre utan när jag rider ut med sällskap då han kan bli lite laddad använder jag ett smalt Myler som blir lite skarpare, använder dock inte gag-funktionen, och när jag rider själv samt i ridhus har jag ett anatomiskt från Hervé Godignon. 
 
 
 
Eller så är det inget av det. Skitsamma faktiskt. Jag är så glad att vi gör stora framsteg nu =) Nu kan jag gå tillbaka och läsa det här inlägget nästa gång det går dåligt =P
 
 
 
 

Bra känsla.

Igår red jag ut Helge tillsammans med Emelie och W. Vi red genom byn och upp i skogen på en lång grusväg som är jättefin att rida på nu på vintern. Båda våra hästar behöver röra ur lite "tok" innan det går att få dem att slappna av och arbeta korrekt, så det gjorde vi. Tycker ändå Helge skötte sig bra. Han var inte alls blockerad som han blir ibland utan kunde lyssna och lyda trots att han var lite spänd i början. 

Övergångar i massor som vanligt och tempoväxlingar i trav HELA tiden. Helge blir lätt lite för på i handen när han tycker det blir jobbigt så där för jag göra en halvhalt, tempoväxling och be honom kämpa på med rätt stöd på bettet. Inte så himla lätt ute men absolut genomförbart med lite tålamod. 

I galoppen försökte jag ställa honom rejält i sidorna och sträcka ut hals och bog på motsatt sida. Mycket handlar om att få Helge avslappnad och mjuk i hals, bog och bringa. Han är ju trotsallt stelopererad mellan två kotor och har en hel del ärrvävnad som måste mjukas upp så det inte jobbar mot honom. 
Jag har iaf hittat ett bra system som bygger mycket på Cornelia Ryléns tänk. Klok kvinna det där och riktigt duktig både ryttare och hästmänniska.

Sadeln är jag fortfarande väldigt nöjd med. Som gjord för mina långa ben. Får bättre balans i den än någon av mina gamla sadlar. En Butet med framskurna kåpor är det.

Grande han motionerade sig själv i hagen igår. Inte okej att vara själv i hagen när det är mörkt ute haha. Sötnöten. Var under ordnade former i skritt iaf. 

Såhär ser nya tränset ut. Dyon working collection Fancy. Det borde dyka upp vilken dag som helst.

Två ridpass

Ledig måndag idag och vädret har varit fantastiskt! Kallt i morse men sen värmde solen gött på näsan. 
Valde ändå att åka till ridhuset idag med Helge. Vi samlar avslappnade steg och det gör man bäst instängda innanför 4 väggar, även om solen skiner ute. 

Skrittade iaf fram ute i solen. Slängde över honom min underbara golden stripe-filt och drog den över min ben. Hade kunnat skritta runt där hela dagen i finvädret men efter 25 min gick vi in och började. 

Travade fram innanför spåret för att få honom mellan hjälperna och en ärlig bjudning. Blir de vingliga utan hjälp av väggen har man inte bjudningen där. 
Red på tre 20m-volter som en "åtta" och gjorde avbrott innan byte av volt. Han kryper ur formen när man ställer om så ibland har jag honom kvar i gamla ställningen och har honom ställd utåt ett tag tills han släpper igenom. 

Gjorde några enkla byten där han stretar lite i avsaktningen så där får jag rida fram och börja om. Mkt bättre efter några gånger.

Galopperade på spåret sen och red in på en stor båge mot mitten i förvänd galopp sen ut på spåret igen.  Stark i höger, svårare till vänster.

På slutet travade jag  i olika tempon och gjorde många övergångar till skritt där han gick kvar i formen. 
Avslutade med skritt i öppnor, skänkelvikningar osv och han var mjuk som smör.
En jättebra pass! Lugn och avslappnad häst och jag hade bra sits i min nya fantastiska sadel =)

Grande red jag ut i byn i skritt och trav. Jättestel var han men bättre ju längre vi kom. Gammal man gör så gott han kan <3

Det är farligt att vara sjuk.

Det blir så mkt tid framför datorn....och roliga sajter med hästutrustning. 
 
Jag har ju skaffat mig en ny sadel (ska sälja dressyrsadeln vilken betalar för denna, lugn i bussen) som är brun och "behöver" ett träns i brunt också. Så idag "råkade" jag köpa ett Dyon working collection. Inte ett av deras dyraste men ändå ett fint träns med bra kvalité.
 
 
Fint va? Är det någon som tycker det är onödigt så kan jag meddela att jag sålt ett annat träns till förmån för detta så det blev nästan plus minus noll i slutänden. Nånting in - nånting ut. Det är vad som gäller i hästutrustningsväg. Sålde mitt svarta PS-träns som inte kommer användas nu och det är ju värt en del. 
 
Det är väl ungefär vad som hänt de senaste dagarna. Är som sagt sjuk så har legat i soffan och sett Orange is the new black (igen) tills jag fått liggsår och då har jag satt mig vid matbordet och pluggat lite matte sen fått mat hos mamma som den 14-åring jag är. Haha.
Hade planerat in två långpass på skidorna i helgen men det får jag förstås skita i.
Ska iaf på after-ski och klappa händerna åt Andreas och Chrille antingen i morgon eller lördag. Det är helgens planer.
 
 
 

Nu får det vara nog.

Nu lägger jag ner dressyrsadel-ridningen på Helgehästen. Har provat ut två efter konstens alla regler men han skjuter fram dem. Jag har köpt alla sadelgjordar på marknaden som ska hålla sadeln på plats. Det har varit ELT, luftfyllda, svängda och fan och hans moster osv, osv, osv men den glider ändå fram. Det handlar om någon centimeter men det räcker för att jag inte ska vara nöjd. Så nu säljer jag min ÄLSKADE Paul Fielder och köper en hoppsadel istället. Dom ligger still, av någon anledning. Jag rider ju massor ut i skogen och tycker bomarbete är jättekul och det gör man ju utan dressyrsadel utan problem. Så får det bli. Har testat en Kieffer, en Prestige och en Butet hoppsadel och nu är en Butet på väg hem till mig som jag ska testa. Det är inte lätt det här med sadlar inte. Spelar ingen roll att min dressyrsadel är den absolut bästa dressyrsadel jag suttit i när den inte vill ligga still. Är väldigt emot antiglid-paddar då det blir två krafter som motverkar varandra. Så länge har jag min Zaldi-hoppsadel som får duga tills jag hittar något annat. 
 
Så vill ni köpa en exklusiv dressyrsadel från Paul Fielder så har jag en. Superfint skick, årsmodell 2013, 17,5" mw bomvidd. Passar lite grövre hästar med hög och lång manke. Stora knästöd och djupt säte. Sätter en i en bra position.
 
 

Kvarka.

Konstaterat i Borlänge. Åker med andra ord inte en meter med hästarna i onödan. Tur att jag ändå helst rider hemma nuförtiden =)

RSS 2.0