Täcken.

Som ni kanske vet är jag en täckesnörd av rang. Jag har massor och de flesta behövs iom att ett tjockare täcke inte hinner torka över natten så man behöver alternativ att ha dagen efter, kanske även två dagar efter.
 
Jag eftersträvar alltid att ha ETT täcke på hästen. Ett täcke som lätt glider på hästens rygg när den rör sig, alltså med "glatt/halkigt" foder. I Då har jag hellre många täcken i olika tjocklekar som man kan variera mellan. I den mån det går vill jag inte att hästen ska ha innetäcket under då man vill variera trycket på hästens bringa, bogar och rygg. Även med täcken som passar hästen perfekt blir det ett visst tryck. Lägger man då på två täcken blir det trycket än värre och det är då inget som verkar speciellt bekvämt för hästen. Dessutom blir det ofta tyngre med två täcken vilket betyder att hästens päls trycks ner och luftspalten man vill ha mellan häst och täcke (det är ju trotsallt den som värmer hästen) försvinner. 
När hästen äter tar oftast spännena emot vid hästens hals/bringa och det vill jag också minimera, även där är två täcken ingen bra idé.
 
Nej ETT täcke inne och ETT annat ute för att motverka att hästen går med samma tryck dygnet runt och ev får skav (en del hästar får skav av allt, även om det har bra passform). Är det 30 minus och man har en klippt häst kanske man kan lägga på två (och ge mycket hö såklart) men det är ju ett specialfall. 
 
Det är klart att ibland har man inte tid att byta täcken hit och dit utan det går fortare att bara lägga på ett över innetäcket. Dock tycker jag att man är lite lat om man inte byter när det finns tid. Ett undantag är ju också om en del täcken är blöta och man inte har att byta med, då får man ju pussla lite med innetäcke + utetäcke. Jag undviker det in i det sista. Därav min enorma samling täcken =)
 
 
Ett mycket bra inköp må jag säga. 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0