Vegetarian-funderingar.

Jag har stora funderingar på att bli vegetarian på heltid efter jul. Som det är nu undviker jag kött till stor del, lagar sällan kött när jag är hemma själv osv. Om jag gör det MÅSTE det vara svenskt. Utländskt kött vägar jag äta, jag äter det inte ens om jag äter borta. Den enda situation jag kan råka äta utländskt kött är på restaurang men jag äter knappt kött på restaurang heller. 
Kyckling äter jag inte alls. Inte ens svensk. Det finns inget i uppfödningen av kyckling som jag tycker är okej. Jag tycker dock att det kan vara riktigt gott med grillad kyckling t ex men quorn är ett fullgott komplement så det är inte värt att köpa kyckling för mig. 
Fisk kommer vara svårast att sluta med (förutom bacon då!). Jag har alltid gillat fisk och har tyckt att fiskindustrin varit "snällare" än köttindustrin "på land" sas. Vet inte om det är så, jag har bara fått för mig det. 
 
Först och främst gör jag det för djurens skull. Jag kan inte riktigt med att djur föds upp endast för att dödas. Att de dessutom många gånger får lida större delen av sitt liv, det är inte okej. Vilt känns väl lite bättre att äta, eller kött från gårdar där man vet att djuren haft det bra. Men jag är ändå inne på att bli vegetarian. 
Det MINSTA ni andra kan göra är att iaf äta svenskt kött. Ingen människa i Sverige skulle ha samvete att köpa kött från t ex Irland eller Danmark (eller Brasilien, hemska tanke). Stod bakom en kärring (ja det kan hon allt tåla att bli kallad) som köpte en Dansk fläskfilé på Willys i helgen och Irländsk köttfärs. Antingen har hon bott under en sten de senaste 40 åren eller så har hon inget hjärta. Inte heller något begrip what so ever. Utländska djur blir ofta behandlade med antibiotika i onödan och det stoppar man som slutkonsument i sig. Nice. Nej svenskt och gärna ekologiskt och lokalproducerat. Att det är dyrare är inget hållbart argument heller. Skit i att äta kött någon dag i veckan då om ni inte har råd. Byt köttet mot fisk eller ett vegoalternativ. 
 
Förutom för djurens skull så gillar jag egentligen inte ens kött. Det ska vara VÄLDIGT välgjort om jag öht ska överväga att äta det. Blodigt eller rosa är ett big no no med andra ord. Det ska även vara väldigt kryddat. Och i småååå, små, små bitar (jag skulle nog bli en utmärkt kirurg med mina cutting-skills). Jag skulle aldrig äta en tugga kött utan nånting annat till. Usch. 
Nej, jag gillar det inte.
 
Att bli vegetarian borde alltså inte bli så extremt svårt för mig. 
Något som däremot kanske blir svårt är hur man ska göra när man äter borta. Ska man ta med sig egen mat? Räkna med att värden i fråga fixar ett vegetariskt alternativ? Hur gör man när ett helt sällskap ska ut och äta? Hur gör man om ens sambo vill äta ett måltid med kött? Lagar jag en egen till mig? Struntar kanske i köttet och äter det andra? Och hur gör man om man VERKLIGEN blir sugen på kött? Det är sånt som får visa sig. 
 
Jag kommer iaf inte att pracka på någon annan det här. Andreas och jag äter vegomat ibland och jag tror säkert han kan tänka sig att göra det oftare men inte jämt. Tror även resten av min familj kan tänka sig att äta vegetariskt någon gång ibland. Tror många skulle kunna testa vegetariskt och tycka det var gott. Säkert inte bättre än kött men ändå duga, och ibland behövs inte mer än så. 
 
Idag har jag iaf köpt quorn, soja...nånting och vego-köttbullar. Får se vad jag tycker om det. Utbudet i Mora är inte jättestort men lite valmöjligheter har man. Jag är medlem i en grupp på facebook där man får massor av inspo när det gäller vegomat. De som driver den är rena veganer men jag kan tänka mig äta veganskt ibland också. 
 
Hoppas det går att rodda ihop detta. Saker som blir för krångliga tenderar att rinna ut i sanden för mig. Dock tycker jag detta är något viktigt så jag får kanske kämpa lite för att få det att funka. 
 
 
 
Jag som rödtott på en bergssluttning i Norge. Ingen koppling till inlägget. Bara en bild från en underbar resa.
UNDERBAR.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0