Ang hovslagare och shivering.

En sak jag har funderat på är hur få hovslagare som överhuvudtaget vet vad shivering är. Det är ju ändå under skoning hästar med shivering har störst problem. 
 
Min Helge tex. Han har shivering som visar sig både fram och bak. Värst är det bak, där kan man inte hålla upp benet om han inte vill. INGEN kan det. Stora hästkarlar som försökt sko honom klarar det inte. Än mindre jag, MEN jag gör det med teknik ist för styrka. Han lyfter benet så fort jag rör vid honom och sen får man göra lite i taget. När jag skruvar brodd ställer jag ner hoven på tå så får han stå så tex. Det går inte att göra det den hårda vägen som en del hovslagare försökt, trots att jag förklarat hans problem.
"Shivering? Hehehe, aldrig hört talas om. Nej inte har han ont inte, han har väl blivit sömstucken nångång och blivit rädd därför förstår du".
 
Ja, det är klart du vet bättre som träffat hästen 10 min, än mig som haft honom i 6 år och fått konstaterat på Ultuna att han HAR shivering. 
 
Lite "lillagumman du ska inte tro att du vet bättre än en gammal hästkarl inte"-dravvel som jag INTE TÅL! Lyssna på vad jag säger liksom. Den hovslagaren jag har nu vet vad shivering är och har dessutom skott en sån häst förut.
Guld värt, men det är väl fan att man ska behöva anlita en hovslagare som bor 15 mil bort bara för att andra inte kan lyssna och tro på en ung tjej, som i det här fallet vet precis vad hon pratar om. 
 
Lägger in en text om shivering som kanske gör att man förstår lite bättre, tyckte det mesta stämde.
 

Vad är shivering?  Det finns ju hästar som visar väldigt lite symptom och hästar som har rejäla bekymmer. I träning visar sig det sällan, vissa kan visa shivering när man backar dem. Det brukar visa sig när man lyfter bakbenen. När man ber hästen att lyfta benet lyfter/rycker den upp benet onormalt högt upp under magen och håller/darrar benet där en stund sedan släpper det. En del hästar slappnar aldrig av utan grejer runt med benet hela tiden det är i luften utan att tillsynes hitta en bekvämt position. Jag har även träffat hästar som helt vägrar att lyfta det ena eller båda bakbenen. Man ser på hela hästens uttryck att "åh nej nu ska hon lyfta benet" och så lägger de all vikt på benet och du har inte en chans att rubba det en millimeter. I sällsynta fall har det även visat sig på frambenen (jag har aldrig sett det utan bara hört om det). 

Exakt vad Shivering kommer sig av har man olika teorier om. Den vanligaste teorin är att det beror på en nervskada eller nervklämning i halskotpelaren, ofta är det de första 5-7 som är påverkade. 

Som sagt vet man inte idag den exakta orsaken och det kanske finns fler orsaker eller flera saker i kombination som tillslut ger hästen shivering. De hästar jag har träffat och fått möjligheten att hjälpa har haft spänd muskulatur i länden/korset. Spänd muskulatur svullnar och stryper både cirkulationen och nervsignalerna. Cirkulation är att cellandningen fungerar, alltså tillförsel av syre och näringsprodukter till cellerna via blodsystemet och bortförsel av restprodukter och överflödig vävnadsvätska från cellerna. Om en muskel är spänd (svullen) skapar det ett tryck på nerven som gör att signalen inte kommer fram samt och det kan även ge en skarp smärta som t.ex. ischias.

Detta är vad jag tror är den vanligaste orsaken till shivering, spänd muskulatur som skapar en nervklämning. De fall jag har kommit i kontakt med har shivering varit ett symptom på något annat, t.ex. spänd korsmuskulatur som i sin tur kan vara ett symptom på att hästen är överansträngd. Översträngdheten kan bero på underlaget hästen tränas på eller sättet hästen tränas på.

Jag tycker absolut att det är värt att försöka behandla med masssage mm. Det finns ingen garanti för att massage/stretching/kiropraktik mm gör hästen fri från Shivering. Det kan mycket väl vara så att på vissa hästar beror shiveringen på en obotlig nervskada. I USA har Kirurgi provats med varierande resultat men sådana ingrepp görs, mig veterligen, inte i Sverige.

Det brukar hjälpa hästar med Shivering så att hålla hästens rygg och kors varmt. Om hästens Shivering påverkar Hovslagarens arbete så kan det underlätta att hästen är varm i muskulaturen, man kan t.ex. longera en stund innan skoningen. Back-on-track har jag sett hjälpa många hästar. Jag vet även många hästägare som fixat hästens shivering själva med hjälp av stretching!! :-) Rätt utförd stretching är verkligen underskattat!

 

Ang det här med spänd muskulatur så är det inte fallet med Helge. Han har ju tom blivit opererad pga att han hade förträngningar i halskotpelaren så hans shivering kommer från en nervskada. Dock har han ju väldigt lätt för att bli spänd i sina muskler men att stretcha och massera bort det har jag svårt att tro att man kan göra.

Tycker hur som helst att hovslagare borde bli utbildade på detta och lära sig hur man hanterar det på rätt sätt.

 

 

 
Dagen efter Helges operation. Väldigt avmagrad och med årets operations"ärr" på halsen. Det syns inte överhuvudtaget nu, 5 år senare.
 


Kommentarer
Linda

Helt otroligt vilken resa Helge varit med om! Tänk att han är så fin och mår så bra nu, efter allt han varit med om! Tyvärr existerar "lilla gumman"-syndromet lite här och där.. Men det är bara att stå på sig! Lycka till med pluggandet! :)

2013-08-27 @ 16:58:06
URL: http://pluppelinda.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0