Ang sadelpadd.

Att ha en padd under sadeln eller inte, det är frågan. 
Det finns "experter" på båda sidor. De flesta sadelutprovare förespråkar att man har en padd under sadeln för att fördela trycket medan en del tycker att sadeln ska ligga bra utan padd och då behövs ingen. Det heter att "man klämmer väl inte in raggsockor i ett par obekväma skor" eller "man bäddar mjukare med bäddmadrass" osv, osv.
 
Något man ser ofta är att folk proppar in paddar på sadlar som ligger bra redan och de riskerar på att det blir trångt runt manken eller i sadelns kanal. 

Häromdagen läste jag en studie som gjorts på ca 90 hästar med olika paddar och huruvida de fördelade trycket mellan sadel och häst. Sämst var förstås kilpadden som man lägger under bakvalvet. Det säger ju sig självt att en sadel som lutar framåt och lättar bak kommer ge ännu mer tryck med en kilpadd bak. Efter kilpadden kom fårskinn och memoryfoam-paddar medan gelpadden var bäst på att fördela tryck. Alla paddar utom gel gav mer tryck över manken på hästen. Det är det nog inte många som vet.  

Man vet inte riktigt vad man ska tro på utan man får lyssna på sin häst och göra sin egen bedömning om man har den kunskapen, med hjälp av en duktig sadelutprovare såklart. Det går ju mode i att ha padd men ska man ha en bör man veta varför man har det och vilken typ av padd man behöver, det är så lätt att det stjälper mer än det hjälper. 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0