Dressyrträning

Klockan 8 i morse stod jag och Helge framridna och klara på stora ridbanan i Orsa inför dressyrträning för Ingrid Jerlin. 
Jag har inte tränat för henne, och inte någon annan heller, på länge men nu var vi redo att drillas igen. Jag berättade om våra svårigheter och så fick hon rida i början för att få en känsla om vad jag vill ha hjälp med och hur jag upplever honom. Som tur var kände hon samma saker som jag. 
 
Hon började med att flytta honom för innerskänkeln i båda varven. Han svarar inte tillräckligt bra för innern vilket jag måste vara hårdare och mer konsekvent med. När hon ridit tio minuter och fått igenom honom i sidorna hoppade jag upp och fortsatte med lika arbete. Att han ska ta innerskänkeln, bära sig själv och att jag måste vara kvick och bestämd. Han kändes mycket mjukare när hon hade ridit och han var riktigt fin stundtals. Det är jobbigt för honom att korsa bakbenen men han måste komma loss där. Lika fram, hans bogar måste röras igenom, lossas, bli rörligare. 
 
Som jag skrivit om tidigare så rider jag ungefär som Cornelia Rylén med hennes tänk att hästarna inte måste vara "på yttertygeln" från första stund utan att det är viktigare att den är mjuk, kvick och bär sig själv och Ingrid var helt inne på den linjen också, utan att vi ens hade pratat om det. Lika att man kan inte behöver ha kontakt och stöd på bettet hela tiden utan att man kan rida med glapp på tygeln/tyglarna. Är hästen t ex framtung så är det bättre att den får lära sig att bära sig själv först för att sedan kunna rida den med lätt stöd på bettet och från innerskänkel till yttertygeln. Så skönt att få kvitto på att jag tänkt helt rätt ang det här och att skolboken inte alltid funkar på alla hästar. Tror man det är man ingen bra hästmänniska, eller kanske inte har erfarenhet från hästar som är lite svårare att jobba med. 
 
En toppenbra träning var det iaf som jag fick med mig mycket matnyttigt ifrån. 
* Flytta för innern på ganska små volter med något överböjd hals för att stretcha både bogar och bakdel, framförallt i skritt.
* Lite högre grundtempo i både trav och galopp.
* Räta på mig, högre händer, armarna intill kroppen. 
 
Det är min läxa till nästa gång, plus det jag redan gör.
 
 
Ibland ångrar jag att jag sålde dessa skönheter <3


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0