Onsdag 22 januari.

Huuuj.
 
Min dag har sett ut såhär:
 
04:45, klockan ringer och jag vaknar efter många om och men.
05:25 befinner mig på jobbet.
05:30 - 14 Jobbar och sliiiiter, får lite massage därimellan. 
 
14:15 kommer jag till stallet. Mockar och fixar. Går en helvetespromenad med Helge som är mer laddad än nånsin! Helt galen. Var nääästan lite läskigt i några sekunder när han var som värst men sen lydde han mig skapligt. Promenaden gick extremt fort. Alltså vi GICK extremt fort. I puls-snö. Jobbigt, jobbigt. En halvtimme blev det. Tänkte även rida Grande men pappa kom hem tidigare än jag trodde så då åkte vi till mormor. Idag pratade hon mycket men sa en del tok ibland. Hoppas det blir bättre framöver.
 
Har även ringt Nino på kliniken i Borlänge idag och pratat om eventuella lösningar för Helge. 
Ett av mina alternativ gick bort - Shockwave. Det trodde han tyvärr inte skulle funka på problem i hovleden men vi pratade även om ett av mina andra alternativ, nämligen IRAP och DET tror han kan funka. Han tror starkt på det faktiskt. 
IRAP är inget samarbete mellan Apple och Eminem om ni tror det, nej det är: 

"IRAP är en ny behandlingsmetod som utvecklats med genteknik för att behandla ledinflammation hos häst.

De flesta behandlingar som vanligen används mot ledinflammation hos häst t.ex. kortison och hyaluronsyra s.k. ”tuppkam” behandlar i huvudsak symtomen vid en uppkommen ledinflammation.

Med IRAP går man ett steg längre och hindrar uppkomsten av symtomen.

En av de allra viktigaste inflammationsmediatörerna, d.v.s. ämnen som startar och styr utvecklingen av en ledinflammation, är ett ämne som heter Interleukin 1. Kan detta ämne minskas eller blockeras kan man hindra utvecklingen av en ledinflammation och minska nedbrytning av ledbrosk och andra skadliga effekter i leden.

Ämnet IRAP (det står för Interleukin 1 receptor antagonist protein) konkurrerar med samma receptorer i leden som Interleukin. Om IRAP fäster på receptorerna finns ingen plats för Interleukin och dess skadliga effekter kan blockeras. IRAP stoppar en av sjukdomens huvudorsaker istället för att verka enbart symtomatiskt.

Vi vill rekommendera IRAP till de hästar där vi vet eller starkt kan misstänka att en begynnande broskskada i leden har uppkommit. Till exempel när hästen har pålagringar i leden eller där det vid operation med artroskopi har konstaterats ledbroskskador och begynnande artros.

Behandlingsproceduren börjar med att blod tappas från hästen till en specialbehandlad spruta. Sprutan är preparerad med glaskulor som stimulerar produktionen av antagonistproteinet mot Interleukin. Blodet inkuberas i en värmekammare under ett dygn, därefter centrifugeras den berikade plasman av. Plasman brukar räcka till 4-5 behandlingar. Plasman förvaras i frys och kan sparas. Rekommenderad behandling är minst 3 gånger med en veckas mellanrum. Konvalescenstid bestäms med utgångspunkt från skadans omfattning och hästen användningsområde.

Med denna behandlingsmetod har möjligheterna förbättrats för att kunna minska eller hindra utvecklingen av pålagringar och artros hos hästar som fått en ledinflammation och för att fler hästar blir så återställda att de kan komma tillbaka till full funktion."

 

Sounds like a plan. Så jag tror jag bokar in ett återbesök i Borlänge om ett par veckor och är han inte bra kör vi på det här. Det finns dock ett krux och det är priset. Ca 5000:- och Agria ersätter inte ett skit. No shit Sherlock.Nej hur skulle det se ut som de ersatte kunder hur som helst. C vill ju ha sin semestermånad på Ibiza varje år. Klart karln ska ha det. Inte kan man kräva utbetalning från en försäkring man betalar 12000:- om året för  inte. Nej jag får väl ett vykort från någon jorden-runt-resa på sin höjd. 

Det är alltså ingen idé att spruta kortison och hyaluron en gång till. Funkar det inte på två gånger funkar det i regel inte överhuvudtaget. IRAP är något man tar till om de två första preparaten inte funkar. Just pga priset på IRAP testar man gärna kortison och tuppkam först.

 

Nej, nu så. En dusch, lite varma mackor och kolla ikapp gårdagens skrot-tv Paradise hotell, sen somnar jag nog helt ovaggad innan huvudet ligger på kudden.

 

 

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0