Alltså....vilken dag!

Ja den här dagen har inte varit som alla andra, det är väl det minsta man kan säga. Den har både varit jättebra och HEMSK.
 
Tar det från början. 
För det första sov jag fruktansvärt dåligt i natt. Kom i säng sent och klockan skulle ringa efter 5,5 timme. Somnade direkt men vaknade även ganska fort pga min vänstra överarm som har ballat ur fullständigt de senaste dagarna. På dagarna går det bra men på nätterna alltså....får SÅ. JÄKLA. ONT. I natt fick jag lov att ta en värktablett vid 01 för jag låg bara och vred mig i smärtor (vilket jag gjorde resten av natten med då värktabletten inte hjälpte alls typ). Bla, bla, bla, när klockan ringde 04,40 var jag med andra ord inte så utvilad 
men inte heller trött. Hade inte sovit knappt alls så hade väl inte hunnit bli trött ens. 
 
Var i stallet vid 05,30 och 45 min senare rullade vi av gården med Helge i transporten bakom. Han har inte känns så fräsch sen marken blivit hård. Stapplig när det är hårt i hagen, och nu de senaste dagarna halt på höger fram till och från. 
Åkte iaf till Borlänge idag där vi kollade lite snabbt på lina hur han såg ut och sen ville jag att det togs några bilder på hans hov. Hade bokat det redan innan besöket eftersom han varit varm i den hoven och resten av benen varit helt torra och fina. 
Han har små pålagringar i hovleden, som jag redan visste om, och även en del urkalkningar i hovbenet på utsidan och det är pga dessa han blivit halt. Något som inte direkt hjälpt är att han bara har traktbrodd och det är ganska halt i hagen. Jag valde att göra så denna snöfria period pga att hovlederna (som han haft problem med förut) mår bättre av så lite brodd som möjligt, men inte hovbenet dessvärre. Aldrig kan man göra HELT rätt verkar det som. 
De ska iaf skos på tisdag så då blir det 4 brodd på varje hov samt tjocka sulor fram så han slipper få ont av att kliva på ojämnheter, stenar osv. Han får även medicin en vecka så den lilla inflammationen försvinner. Sen ska han vara fit for fight igen. 
 
Vi gav honom även en till dos IRAP men hovlederna läckte nästan inget alls. Höger droppade det lite ur när han satte kanylen och vänster kom ingen ledvätska alls ur. Vilket känns skönt för då är åtminsone de friska. Han tar ingen skada av irapen och det gör ju inget att underhålla lederna nu när de varit ganska påfrestade på den här hårda marken och iom att han stapplat så pass som han har gjort. Annars är jag inget fan av att "smörja" hästar i förebyggande. 
 
Även munnen kollades och han hade några hakar och några små, små sår men inget utöver det. 
 
Allt frid och fröjd alltså! So far so good så att säga. 
 
På vägen hem svängde vi in och köpte sulor på Norells och åkte vidare mot Borlänge-centrum. Allt jag skrivit innan detta har varit den "braiga" delen av dagen, nu kommer den andra delen. 
 
Rullar glada i hågen mot stan när min bil hoppar till och jag tror det är Helge som rört sig/gjort något i transporten. Märker att bilen lagt av och att acn är på (min bil lägger av när man sätter igång acn men det är en egen historia, ingen av oss hade rört den nu). Lyckas iaf rulla in till sidan av riksvägen, över en trottoarkant upp på en gräsplätt och lyckas preciiiiiiis få in både bil och transport från vägen när bilen stannar helt. Försöker starta, ringer runt och frågar om råd, testar lite grejer som inte funkar och min panik blir bara större och större. Bara någon meter bakom transporten dundrar stora lastbilar förbi och det känns inte alls tryggt i det här vinterväglaget. 
Andreas lyckas få tag i en hyrbil (gratis) som vi får låna att skjutsa tillbaka Helge till kliniken med så han får en box att stå i medan vi försöker lösa så vi kan ta oss hem.
Lastade ur Helge som är lugnet själv. Han var hur nöjd som helst att stå där och titta på all trafik och undra va fan vi höll på med. Han hade fått varma täcken på sig och det är jag glad för för herregud vad jag frös! En sån här gång är jag otroligt glad att jag valt att köpa en transport med fronturlastning. Idag hade jag fått lasta ur på riksväg 70 annars och det hade kunnat sluta i katastrof. 
 
Självklart krånglar transporten när vi ska ställa av den så först går det inte, men efter lite våld så får Andreas av den och kan med hjälp av två snälla killar/gubbar putta bort bilen till en parkering, putta fram transporten så vi kan ta på den på hyrbilen ( en sinnerssjukt jäkla snygg Merca) och åka till Romme. Väl där fick Helge en box, vi kopplade av transporten och jag väntade tillsammans med Helge medan Andreas lämnade hyrbilen och fixade hämtning åt oss. Helge har varit lugn precis hela dagen. Inte brytt sig om när andra hästar kommit och gått, stått i en egen avdelning och hört hästen gnägga och springa på gången utanför men han har bara stått och tittat ut genom fönstret eller ätit hö.
 
Jag ringde iaf bärgare som skjutsade min bil till verkstad och till slut kom vår skjuts och hämtade mig, Andreas, Helge och transport så vi kunde få åka hem. Jag körde dock. Ingen annan får köra mina hästar inte. Inte när det är mörkt och halt dessutom. Vi var på väg hem första gången 11,30 och andra gången åkte vi 16,30 så det gick inte så fort som det låter. Bilen som hämtade oss var en Q5:a, en Audi. RIKTIGT nice bil alltså. Jag tycker min v6:a med 2,5 liters motor går bra att dra med men den här alltså. Jäklar vilken bil! En sån vill jag ha nu ;) 
 
Vi kom hem iaf. Till slut, och jag är enormt tacksam för att Andreas hjälpt mig så idag. Ringt runt, fixat och försökt hålla mig lugn när jag mest känt mig som en yr höna i full panik, haha. Självklart är jag även sjukt glad att Chrille ville komma och hämta oss med en så bra dragbil (sjukt kul att han även hämtade en strandsatt Andreas i Falun mitt i natten för EXAKT en vecka sedan) och så är jag tacksam att Anna kunde rycka in och jobba istället för mig. Skulle jobbat julshow ikväll med början kl 18 men eftersom vi kom hem 19,30 så gick inte det så bra. 
 
Vi hade iaf enorm tur i oturen att bilen gick sönder där den gjorde. Hade vi bara åkt några meter till hade det blivit stopp mitt i en rondell, eller om vi kommit någon km till, mitt i Borlänge centrum. 
 
Jag är glad att det inte var någon större fara med Helge iaf. Jag hade sett framför mig både hovbensfraktur och strålbensfraktur etc men så blev det inte. Det viktiga idag är att han mår bra. Skit i bilen. Materiella skador är tråkiga pengar men inget emot om det varit värre med Helge. Bärgning och reparation blir säkert skitdyrt men what to do. Kan nästan skratta åt situationen nu. Nu måste jag bara ta mig till Borlänge någon dag för att hämta bilen men det löser sig. Hoppas de hittar felet bara för det här vill jag INTE vara med om igen =P
 
 
 
Det blev en lång dag även för lilla hjärtat. Även om han fått stå i en box och äta hö större delen av dagen så var han väldigt nöjd med att komma hem <3


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0