Veterinärbesök.

Helgestatus:
Som sagt så har Helge betett sig annorlunda senaste tiden. Varit arg när man lagt på täcke, när man borstat, när man kommit in i boxen etc. Jag är av den åsikten att blir en annars trevlig häst arg utan egentlig anledning, då KOLLAR man upp den, man LÄXAR inte upp den. Hästar är sällan arga utan anledning. Det finns absolut undantag men de allra flesta visar bara att de är missnöjda med något. Så även Helge.
 
Åkte ju till Rättvik idag och kollade upp honom. Hade Björn Gammelgård som verkligen är en bra veterinär som är väldigt kunnig och bra med hästarna. 
Allra först klämde han över hela hästen och märkte tydligt var han var irriterad (bakre delen av magen, skapet), han lyssnade sedan på hjärta och lungor som lät bra. 
Det togs ett blodprov, som jag får svar på imorgon. Detta för att se om han har någon infektion i mage, tarmar eller urinvägar. 
Sen gjordes rektalundersökning och då kände Björn små förstoppningar på två ställen. Hästar kan ju ha förstoppning även fast de kan... well, bajsa. Det kan således vara svårt att upptäcka. De kan även ha förstoppning trots att de är lösa i magen. 
Iaf tror veterinären absolut att det är därför han är arg och missnöjd. Det är gör inte så ont att han visar det med koliksymptom men så pass att det ändå påverkar honom. 
Han ska få Finadyn-injektion några dagar för att han ska äta och dricka utan att det gör ont i magen och på så sätt sätta igång magen mer och kanske få iväg det som sitter fast.
 
Dessutom ska han äta paraffinolja två ggr dag, linfrö, betfor och kli, plus hans vanliga mat. Ska köpa melass och se om han dricker mer med sånt i vattnet. 
Försökte med apelsinjuice (som man blandar med vatten) när jag var i stallet vid 20 men det dög inte, däremot dög betforvatten =)
 
Självklart är även rörelse viktig för honom men han rörs på mycket redan. De dagar jag inte rider går jag med honom minst 30 min, ofta mer, så han vilar aldrig helt. 
Hästar behöver inte vila helt, möjligen unghästar. Rör på dem för hand ibland era latmaskar =)
 
Hans tänder kollades även och de hakar som distriktarn hittade åtgärdades och lite annat. Han var ganska vass =/ Stackarn. 
 
Björn tyckte det var en väldigt vänlig häst (det är han när han mår bra) som hade perfekt hull, många hästar är alldels för feta. Skönt att få ett kvitto på det. Han har ju varit för tunn ett bra tag förut.
 
Så är det med det. Något var fel. Magkänslan hade rätt, igen.
 
Grandestatus:
Han har blivit rörd på alla dagar sen onsdags vilket gör honom gott. Han drack gärna upp Helges juice med stor glädje.
 
Susannastatus:
Efter att ha ätit lax varje dag senare halvan av mitt liv (känns det som) blev det en pizza idag. Dock med tonfisk på =P
Har varit duktig och gått 1,5 timme både igår och idag och idag sa mitt knä ifrån. Antar att det blivit lite överansträngt för det är lite svullet, men det får härdas. Tänker gå imorgon också. Cirkulation är bra! Däremot ska jag inte gå så långt imorgon utan bara till och från stallet. 
 
 
Min nyfikna pålle som skötte sig 7 resor bättre än de spattiga travarna som var där. 
Helge är ju trotsallt van vid ståhej på kliniker. 
Det krävdes dock två doser lugnande och brems för att få bort hakarna längst bak. Ont =(
 


Kommentarer
Elin

Hoppas du märker av raspningen också i ridningen då! :) Att det går ännu lite bättre, ni har ju gjort stora framsteg senaste tiden. :)
Betforvatten funkar alltid på min kräsne herre också! :)

2013-03-20 @ 08:30:58
URL: http://ryttargladje.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0