Sågspån och Missoni

Helge skoddes bak idag. För den som inte vet det så har Helge shivering.
 
Shivering är en neuromuskulär störning med okänd orsak. Det kännetecknas av ofrivilliga darrningar och kramper i bakbensmuskulaturen. Hästen lyfter ena bakbenet onormalt högt samtidigt som benet darrar för att sedan slappna av. Problemet syns oftast på bakbenen men kan vara värre på ena bakbenet och i sällsynta fall även synas på frambenen.

Symtomen blir oftast värre i stressituationer och kan vara ett problem vid skoning och broddning. Det är i princip aldrig ett problem i ridning förutom att hästar med shivering ofta har svårt att backa eftersom de då kan börja skaka. Symtomen blir sällan värre med tiden på varmblodshästar. På kallblod finns vissa muskelsjukdomar som ger liknande symtom och som kan förvärras.

Shivering är ett problem som man oftast kan lära sig att hantera genom att bibehålla sitt och hästens lugn, aldrig bestraffa den för skakandet och genom att hitta alternativa lösningar vid skoning och broddning.

Från ATGs hemsida.

Därför tycker han att det är jobbigt att bli skodd och vi tar två hovar i taget. Han tycker nämligen det är jobbigt att bli skodd fram också. 

Jag har ju köpt Thiamin för det har hjälpt hästar med shivering så det ska bli spännande att se om det funkar på Helge också. 

Efteråt fick han gå ut igen medan jag mockade och fixade. Fick 5 stora säckar spån av en kollega igår så det var lite jobbigt att mocka idag med väldigt mycket spån i boxarna.

 
Har inte behövt köpa spån på länge! Jag skriver upp varje säck jag tar och betalar det på hyran och den sista är uppskriven 3 maj. Hur bra?! Sparar jag mkt pengar på. Anledningen är att de sågar och bygger på gården vilket gör att det blir mkt spån till oss. Det känns bra i SnålVerner-hjärtat =P
 
Kanske man ska rota fram kupevärmaren ur förrådet snart? Imorse var det -2 när jag gick ut och skrapa rutan är inte det roligaste jag vet. Framförallt inte 05,15 på morgonen när man knappt vet vad man heter.
 
Btw så vill jag ha en stor Missoni-matta här hemma. Var vänlig skicka mig en. Finns säkert någon som har lite för mkt pengar till övers där ute.
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0