Vargdebatten.

Ligger i sängen med datorn på magen och läser hästbloggar, kollar facebook, mail osv.

Får se en film på en varg på facebook. En varg som står still och iaktar en människa som filmar. Den är ganska oskygg för den sticker inte när människan går närmare utan står kvar tills det är typ 15 m mellan dem sen lommar den lugnt iväg.
Detta är förstås en katastrof(?).
Hade det varit lika "illa" om en räv stått och nyfiket iaktagit vad som hände? Eller en älg? Ett rådjur?

Jag kan inte förstå denna hetsjakt på varg. Menar då inte jakt i ordets rätta bemärkelse utan varför det ska hatas och härjas över vargen så mkt? Jag är ingen vargkramare eller har någon förkärlek till vargen eller något annat rovdjur heller för den delen, men jag respekterar den och tycker verkligen inte den ska utrotas som en hel del verkar tycka.

Den har lika stor rätt att leva som alla andra varelser i skogen.
That´s it.

Det finns många argument i den här frågan om vargens vara eller icke vara.

*Den biter ihjäl hundar, är väl en av de största.
JA, det händer att den gör det. Det händer även att HUNDAR biter ihjäl hundar, just saying.

Att vargen biter ihjäl ens hund är förstås otroligt tragiskt, det kan man inte tycka något annat om. Ens bästa vän i vått och torrt blir ihjälbiten, klart man blir förbannad på allt som har med vargen att göra, MEN, har man gått djupt in i skogen för att jaga, eller vad man nu gör, så har man faktiskt tagit en risk. Alla vet ju att i skogen bor det djur, rovdjur. Björn, varg, räv, lo, järv osv. Det är deras revir, deras hem som vi gjort intrång på.

De försvarar sitt revir, som vilket annat djur som helst skulle göra, även tex hundar och hästar. Också vi människor har ju vårat hem och känner vi oss hotade i det, försvarar vi oss, förhoppningsvis.

Det är väl också så att vargen ser hunden inte bara som ett hot utan även som föda. Varför är det värre att en varg tar en hund än att en björn tar ett rådjur? Kommer det mat springades tar de väl chansen?
Jag tycker faktiskt inte det är konstigt alls.

Ska man jaga med löshund tar man risken att det händer något med den. Att den blir påkörd, att den blir ihjälbiten av rovdjur, tom att den blir skjuten som sjukt nog händer...

Ett problem i det hela, ett ganska stort problem är dock eftersöken. Om något djur blir påkört och drar iväg in i skogen vill man ju göra lidandet så kort som möjligt för det, därav söka med hund och hitta det så fort man kan. Där är hunden en nödvändighet, vilket den inte är vid "vanlig" jakt. Det skulle ta alldeles för lång tid annars. Här har många jägare sagt ifrån. De vill inte riskera sin hund och det förstår man ju. Synd om det skadade djuret dock som får gå en kanske lång och smärtsam död till mötes.

*Att vargen går på tamdjur.
Här har vi något helt annat.
Att man går in i skogen TILL vargen är en sak, men kommer den till OSS börjar det osa konstigt beteende, eller brist på mat. Oavsett så är inte varg bland tamboskap önskvärt.
Jag är inte så pass påläst att jag vet varför en del vargar söker sig till bebyggelsen, men man förstår ju att en varg som upptäkt "lättfångad mat" som tex får, kommer att komma tillbaka så länge det "bjuds". Jag tror att sånna vargar måste avlivas eller flyttas (och det vet vi ju hur billigt det är...) för att man ska kunna hålla djur på den platsen utan risk.

Jag är varken för eller emot vargar. Jag är FÖR att låta naturen ha sin gång och att man ska ha respekt för djuren som lever där. Jag tycker absolut inte man kan påstå att en hel art ska utrotas pga att några jakthundar dukar undan för den. Koppla er hund i de stora skogarna eller ta risken. Svårare än så är det inte.
Däremot tycker jag inte det är okej när de kommer för nära byar, människor och tamboskap.
Frågan är väl då vad osaken till det är?

Har vi flyttat närmare skogen och därmed närmare vargarna?
Har de blivit mindre skygga?
Har de brist på mat?
Har vargarna kanske muterat och är på väg att ta över jorden?! =) (vissa verkar ta vargen som ett så enormt stort hot så man börjar ju undra).


Något som gör mig oerhört förbannad är det som hände i Sälen i vintras. Då några jävla idioter (som enligt min mening inte förtjänar något annat öde än vargens) kört skoter och jagat en varg till döds! Jag kan inte med ord beskriva mitt hat gentemot dessa människor, om man nu kan kalla dem människor. Hur kan man överhuvudtaget leva med sig själv efter att ha gjort något sånt? Jag förstår inte hur man ens kan tänka tanken att utföra något sådant dåd.

Människan skrämmer mig långt mer än vad vargen gör, så mycket kan jag säga och jag tror många håller med.


Hur det än är så tycker jag det är pinsamt att vuxna människor kan hålla på och hetsa så mkt över det här.
Är de för lata för att jaga utan hunden som springer och hämtar bytet åt dem månne?

Attacker på människor kan då inte vara ett argument då björnattacker är långt mycket vanligare än vargattacker och björnar gnälls det då knappt alls om?

Ibland undrar jag om inte folk bara "hänger med" i hat-snacket bara för sakens skull. Bara för att man "ska" hata varg om man bor i Dalarna, typ.

Det känns som den här debatten aldrig kommer få ett slut. Båda sidor är ju helt tokiga och vägrar släppa på sina principer.





De är mäktiga och vackra djur, de där vargarna.


Kommentarer
anonym

Glöm inte bort att om man säger emot någon som är emot vargen, så kan man få sina saker förstörda om man inte tycker samma sak tex att dom skär sönder ens bildäck osv...också mycket tragiskt bara för att man inte håller med.

2012-05-09 @ 21:01:35
iana

Vad bra du skriver och uttrycker dig!

Vi tycker nog ganska lika i den här frågan du och jag! och det gör mig glad, så vi som inte är åt extremhållet (åt något håll) hörs alltför sällan!

Bra skrivet!

2012-05-09 @ 21:50:38
URL: http://illiyena.wordpress.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0