Mål och framsteg.

Eftersom både jag och hästarna är sjuka så jag inte kan rida och träna just nu så tänkte jag skriva upp några mål jag har med mig och hästarna fram över istället.

Helge:

*Först och främst att han ska bli frisk i näsan. Inte snorig överhuvudtaget så jag kan börja röra på honom igen.
För att uppnå det så ska han hållas varm och bara ta det lugnt. Hage och korta promenader.

*Kunna reglera galoppen är ett ganska stort mål. Det är inte så lätt som det kanske låter.
För att uppnå detta så behövs det väldigt mkt konsekvent träning under lång tid. Att göra galoppfattningar stärker galoppen mer än att bara galoppera på så det kommer jag träna mkt på. Även att galoppera rakt fram i skogen, rida lite framåt, korta några få språng, lite framåt osv. Börja väldigt enkelt. Samma sak på volt på ridbanan. Se till att han har egen bärighet, egen balans, bra stöd på tyglarna och framme för skänklarna. Övergångar, tempoväxlingar, lite lättare sidvärts även i galopp och träna, träna, träna.

*Inte krypa ur formen i avsaktningar, tempoväxlingar och halter.
Här har vi ett problem som skall avhjälpas med att jag ALDRIG får låta en avsaktning, där han stretar emot ,gå igenom. Blir det dragkamp, rid fram, gör om gör rätt. Sitt kvar (för helvete, stadig sits!), lugna händer, invänta avslappnad häst, rid kanske en volt och sakta av på böjt spår i början, aktiv ny gångart efter avsaktningen.
Vara konsekvent!

*Få honom avslappnad.
Dessa mål är egentligen utan inbördes ordning men jag får nog säga att detta är det viktigaste. Byggstenen för att allt det andra överhuvudtaget ska fungera. Kanske också det svåraste målet. Det gäller att vara tydlig, bestämd men för den sakens skull inte orättvis eller dum. Man får läsa av om hästen är fjantig eller faktiskt rädd och osäker på riktigt. Dock vill jag att han litar på mig oavsett. Han ska veta att säger jag åt honom att gå åt ett håll så är det lugnt, han ska inte behöva fundera på om det är farligt eller inte utan lita på att om jag inte tycker det är farligt så är det inte det. Både vid hand och under ridning ska detta funka.
Under ridningen ska jag aktivera honom hela tiden så han inte har tid att tänka så mkt. Han ska fokusera på mig vad jag än ber honom om och i vilken situation det än är. Framåt oavsett tvekan från honom eller mig. Jag måste också sluta tänka så förbannat mkt, "nu kommer han blir rädd för stenen där" osv.

*Komma ut och tävla på några små tävlingar.
Tänkte åka till Älvdalen i juni och bara rida en 60 cm klass. Han kan hoppa så det är inte det han behöver träna på utan det är vad som händer runtomkring. Folk, hästar, ljud, rörelse och allt på samma gång. Miljöträning helt enkelt. Sen är det två dressyrtävlingar och en till hopptävling i sommar som jag skulle vilja vara med på.
Plus en träning för en mkt välrenomerad tränare som jag bara hört bra saker om, och bara har bra att säga om efter att ha sett träningar för honom på läktaren.


Det är nog de målen jag har med Helge till att börja med. Sen har jag små mål i varje ridpass som förhoppningsvis leder till de större målen så småningom.

Vi ska ha gjort en bra halt vid det där trädet.
En avsaktning innan vattenpölen.
En bra åttvolt med halt på mitten innan vi ger oss.
Avslappnad galoppfattning sen räcker det etc.



*Självklart är att han ska må bra och trivas med livet ett mål också. Det ska inte bara tränas och trimmas utan vi ska även ta det lugnt och ha det helt kravlöst ibland. För mig är hästarna inga tävlingsmaskiner utan vänner/familjemedlemmar. Mår inte de bra gör inte jag det heller.

Grande:

Som det ser ut nu så är framtiden med Grande väldig oviss. Han haltar fortfarande i trav, för någon dag sedan även i skritt men nu är det bättre. Jag skulle blir väldigt, väldigt ledsen om han inte blir bra igen. Han har lärt mig så otroligt mkt den hästen. Vi har gjort så mkt roligt, tokigt och härligt tillsammans.

OM han blir bra så är det enda målet att han ska må så bra och ha det så roligt som möjligt. Ridas lugnt i skogen och bara tycka allt är underbart. Sen måste han ju ridas på ett sätt som inte gör honom skör och trasig. Ingen busridning utan ridning i form och ordning.

Jag själv då:

*Min sits behöver bli starkare. Helges gång är så otroligt svår att sitta i så man blir lätt ostadig och hamnar i obalans. Lite longering utan stigbyglar med sitsträning vore på sin plats. Plus träning på gym. Det ger faktiskt väldigt mkt! Sitta rakare och blir starkare i överlivet behövs.

*Armarna. Måste böja armbågarna något mer och hålla dem stilla intill kroppen. Då hamnar också händerna i bra position.

*Stilla skänklar och INTE peka ut med tårna som jag tenderar att göra när jag hamnar i obalans.

Det finns väl tusen saker till att förbättra hos mig själv men det här får duga för stunden. Jag ska ta med mig någon till stallet, ge denne en lapp där jag skrivit upp typ "räta på dig, armarna, blicken" osv som han/hon får tjata på mig om med jämna mellanrum. Då behöver man inte ha en ridkunnig person utan man kan tvinga med vem som helst =)

När jag uppnåt de här målen är det dags för nya. Tycker det är realistiska mål som vi borde klarat av iaf i höst. Om inte så är det väl bara att fortsätta tills de sitter.










Kommentarer
Maria

Låter som riktigt bra planering! Det kommer bli kanon! Bara djuren blir och håller sig friska. Det är ju tyvärr den faktor vi inte själva kan styra över... Kramiz

2012-05-05 @ 14:22:15
URL: http://lillymia.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0