Markarbete.
Imorgon är det nationaldagen och även då är jag förstås ledig. Sen har jag långhelg fre-mån. Och ändå tjänar jag mer pengar än nånsin! Det är så det ska vara =)
Ska köpa detta täcke av min stallkömpis.
Helge fick prova. Jag har två tjocka regtäcken redan men båda har lite revor så ett helt behövdes.
Hästarna fick en 30 min promenad i skogen idag och imorgon blir det markarbete med Helge. Lite bomövningar. Upphöjda travbommar och reglera galoppsprång mellan två bommar på 21 m tänkte jag.
Bomövning som ger balans i varje steg
Hästarna lyfter på benen och får bättre balans med denna veckas nyttiga men enkla bomövning – som rids i skritt och trav. "Den här övningen är guld", säger E-G Haking som är B-tränare i hoppning.
Tipstack till: E-G Haking
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Att ha koll på alla benen är inte så lätt för fyrfota varelser. För att din häst ska få bättre balans, och allt mindre likna Bambi på hal is, är denna veckas bomövning perfekt.
- Den här övningen är guld! Det är fråga om tajming mellan hand och skänkel, hästen ska ha tillit. Gas och broms ska fungera. Man måste hålla kvar handen, du kan inte släppa men kan inte heller ta i för mycket. Det är en jättekul övning, säger E-G Haking.
Det blir ofta stopp när E-G ber nya ryttare rida övningen. Då har de gett hästen för mycket motstånd och får tänka om.
- Men samtidigt får det inte läcka ut energi någonstans, säger han.
När övningen går bra är passage-stegen inte så långt borta, menar E-G.
- Övningen är skitkul när hästarna har lärt sig!
En av alla positiva effekter är att en häst som går med balans i varje steg får förtroende för ryttaren.
Gör så här:
Skritta över fem kavalettibommar, varav tvåan och fyran ligger upplagda på lägsta hinder-/sockerbitshöjden och övriga bommar ligger på marken. Skritta över alla fem bommarna med två korta steg mellan varje bom.
Ha en stadig hand och slut om med skänkeln, så att hästen efter ett antal försök trampar med lite högre steg (liknande spansk skritt).
När detta känns stabilt men inte överjobbat börjar du trava över kavaletti-bommarna.
- Vips så lyfter hästarna fantastiskt på benen över serien och har dessutom en fin balans, säger E-G.
För hästen: Att finna balansen i varje steg.
För ryttaren: Att hitta balansen i hjälpgivningen, alltså mellan hand och skänkel (mothållande och framåtdrivande).
Svårighetsgrad:
Bas - medel.
Tänk på det här:
Skritta absolut rakt före, över och efter över bommarna. Detta för att hästen inte ska få läckage av energi åt sidan utan bjuder framåt och till viss del uppåt.
FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: E-G Haking.
Bor: Utanför Stockholm, i skärgården.
Utbildning/meriter: B-tränare i hoppning. Även utbildad på elittränarprogrammet på Bosön.
Jobbar med: Träning i hoppning.
Roligast med att vara tränare: Att se utvecklingen, man får tydlig feedback. Att hjälpa ryttare att ta sig över "de svarta hålen", det är roligt! Ju äldre jag blir desto bättre blir jag på att verbalt förklara att svackor är en del av processen. Det är också roligt att jag nu är inne på generationen "barnbarn till gamla ryttare". Jag brinner också för att utveckla ridningen med nya tekniska och mentala hjälpmedel, att vara innovativ inom ridsporten.
Läs mer på: www.hakingrididrott.se
Porträttfoto: Mikael Sjöberg, www.mikaelsjoberg.se
Ett lagom avstånd mellan bommarna för stor häst brukar vara 1,10-1,15 meter. Alltså ett relativt kort travavstånd.
Bli en fena på övergångar
– Övergångar är avslöjande, plus att de ger både balans- och styrketräning för hästen. Jag tror att man lätt blir sittande för länge i en gångart, säger hopptränaren Lena Berggren Wenderyd.
Tipstack till: Lena Berggren Wenderyd
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Övergångar är ofta en svag punkt, menar Lena Berggren Wenderyd – B-tränare i hoppning, banbyggare och expert på mental träning.
– Övergångar är både balans- och styrketräning, i både dressyr och hoppning. Att kunna hålla balansen i övergångarna mellan gångarterna är inte helt lätt. Ofta blir man nog sittande i samma gångart lite för länge.
I den här övningen finns en kontrollpunkt där man ska fatta galopp eller bryta av.
– Det blir en liten check för ryttaren att allt fungerar. Gör man rätt? Reagerar hästen tillräckligt snabbt?
Bli inte för stark
Ibland rätar ryttaren upp sig för mycket och blir för stark i avbrotten.
– Om ryttaren rätar upp sig för mycket kan det hända att hästen tror att man vill öka i stället för sakta av. Lite upprätning är bra, men man ska inte överdriva för då blir man i stället stark och pådrivande.
I igångsättningarna är ett vanligt fel att man tippar fram och låter hästen gå iväg för mycket.
– Sitt mer stilla och låt inverkan komma från skänkeln. Positionen på kroppen ska vara ungefär densamma hela tiden.
För den som tvekar om övergångar verkligen är något ett hoppekipage måste vara bra på har Lena svar på tal.
– Naturligtvis rider vi banor i galopp, men övergången i sig är en övning för styrka och balans – och en kontroll på att kommunikationen fungerar.
Och det kan ju vara bra att ha koll på sitt tempo när man hoppar bana.
– Det är lite surt om hästen tar förhållningen tolv meter senare, då har man redan hoppat hindret eller i värsta fall gått rakt igenom det.
Bygg så här:
Använd sex stöd plus 10 till 13 bommar, fyra plastblock till kavalettin och tre koner. Lämplig höjd är 50–80 centimeter. Avståndet mellan kavalettin i solfjädersform ska vara 1,10 till 1,30 meter, om man mäter på mitten.
Gör så här:
1. Rid över kavalettin i trav på den lilla volten, rid i båda varven.
– Du kommer igång och hästen får lite lyft i steget. Tänk på sitsen. Rid lätt eller i lätt sits, öva gärna på båda. Om det är kavalettiträning för hästarnas skull funkar det att rida lätt, men jag låter ofta ryttarna träna lätt sits. Det är ett tillfälle att befästa att man kan stå stadigt. Att ha balansen mitt över hästen med vikt i stigbyglarna är inte så lätt som man kan tro, säger Lena.
2. Hoppa hindret på medellinjen i galopp på en oval volt. Ha gärna en hjälpbom före och efter. Hästen ska vara i rytm och i balans, forma den runt innerskänkeln.
– Ibland, om man hoppar på volt på en häst som inte är mellan hjälperna, vill den gärna skjuta ut ytterbogen eller tränga inåt i volten. Så det här är en bra avstämning av att ryttaren kan rida på böjt spår och att hästen följer hjälperna.
3. Starta mitt på kortsidan i trav. Lägg en volt över kavalettibommarna i trav. Vid konen i början på långsidan, fatta galopp, hoppa hindret på medellinjen, bryt av vid konen på nästa långsida och så tillbaka in i volten över kavalettin. Upprepa några gånger och rid sedan i andra varvet.
4. Hindren ska vara riktigt låga. Rulla in eventuella hjälpbommar vid hindret på medellinjen. Rid hästen runt innerskänkeln och rid över hindren som skissen visar.
– Det är naturligt för hästen att fortsätta rakt ut till kortsidan efter första hindret, men man ska försöka komma så vinkelrätt på hindret på medellinjen som möjligt. Det här är ganska svårt, för man ska kunna kontrollera båda bogarna. Kolla av om du och hästen har kommunikationen så att du kan få hästen att böja sig i svängarna.
När du hoppar i andra varvet kan du bryta av till trav och rida den lilla volten med cavaletti som avslutning. Då kollar du av att du kan få tillbaka hästen i trav.
Avsluta gärna med att hoppa en ”bana” med enklare vägar och lite större galoppsprång.
Bättre samspel mellan ryttare och häst, inverkansträning, samt lösgörande arbete och styrketräning för hästen.
Svårighetsgrad:
Medel.
Tänk på det här:
Forma hästen runt skänkeln i svängarna, ha den i balans.
FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Lena Berggren Wenderyd.
Född år: 1960.
Utbildning (inom hästvärlden): Ridlärare level 2, B-tränare i hoppning, B-banbyggare, stildomare, gått Riksidrottsförbundets elittränarutbildning på Bosön, läst idrottspsykologi på Halmstad Högskola.
Jobbar med: Tränare, banbyggare, föreläsare, kursledare m m.
Roligast med att vara tränare: Att få dela med sig av kunskap, att inspirera, ge stöd och hjälp inom allt kring hästar, ryttare och teamet kring ryttare, att se ryttare och hästar utvecklas, att ha förmånen att träffa människor som brinner för sina mål och sina hästar. Det ger mig massor av energi tillbaka!
Läs mer på: www.lenaberggrenrid.se
Övning 1.
Övning 2.
Övning 3.
Övning 4.
Någon av dessa övningar kanske vi också hinner med.
Rent markarbete tycker jag är roligare och viktigare än att bara hoppa massa hindret rätt upp och ner.
Jag vill ha en lydig, välriden och stark häst. Kunna rida ordentligt över sånna här övningar och inte bara kasta sig ut över hinder bara för att man tar sig över dem utan att riva. Jag är inte alls imponerad av folk som rider 1,40 felfritt om de gör det "fult och flängigt". Ordning och reda ska det vara. Funkar det inte på låg höjd funkar det inte på högre heller. Logiskt.