Dressyr med Grande.

Idag red jag Grande på hackamore. Han hade bitit sig i mungipan så alternativet hade varit grimma =)
Iaf så red jag på ridbanan idag. Precis efter regn är den ganska bra och idag var den fastare än vanligt.

Planen med dagens ridning var att rida, om inte enbart, så så mycket som möjligt med bara sits, skänklar och vikten. Bara hålla händerna stilla och inte ge honom chansen att lägga huvudet i mina händer utan bära sig själv och ta drivningen direkt.
Jag rider honom oftast med sporrar men idag tänkte jag annorlunda. Han kan vara seg på att ta skänkeln och kickar man då till honom med sporren blir han sur och sparkar efter, bara slår med svansen den eller sparkar bakut. Därför tog jag inga sporrar idag utan spö. Jag gav honom ingen chans att lata sig eller vara nonchalant utan tog han inte drivningen direkt la jag till spöt och han gick fram. Efter bara någon minut hade han lärt sig att gå fram för bara skänkeln.

Iaf så började jag med skrittjobb både på rakt och böjt spår. Flyttade honom på diagonalen och fick honom bra runt innerskänkeln på volterna. Gjorde massor av halter genom att bara räta på mig, hålla kvar en stadig hand och "tänka halt". Han fattade det väldigt snabbt och blev jättelydig. Ryggningar tränade vi också på. De går att göra nästan osynliga ryggningar med honom. Bara att sitta kvar med handen, luta sig aningens framåt och dra bak skänkeln några cm så backar han, dock lite snett men det är nog jag som gör att han gör så.

När jag red på fyrkanten flyttade jag framdelen och bakdelen i varannat hörn och fick kämpa lite innan det blev som jag ville, med bara vikt och skänkel.

I traven sedan red jag på stora volter och fokuserade på att han skulle runda sig runt innern och kliva på med stora steg. Vilket han gjorde.
Eftersom Grande blir mycket mjukare av att galoppera så blev det inte mycket trav innan galoppen utan vi rullade över i galopp och red först runt fyrkanten med lite piruett-tänk i hörnen så att han verkligen skulle sätta under sig bakbenen och trycka på ordentligt. Svårt med hackamore men det gick förvånansvärt bra! Höll händerna stadiga och stilla och jobbade på med vikthjälperna.
Jobbade även med innerskänkeln på volt precis som i skritt och traven. Galoppen är nog hans lättaste gångart.

När han var riktigt varm började vi med förvänd galopp. Ute på ängen är det inga problem att ligga på en 20m volt i förvänd med ridbanan är lite, lite mindre än det så Grande (och jag) fick det jobbigt. Han bytte efter halva kortsidan nån gång men när jag satt kvar och höll emot allt jag orkade så gick han kvar genom båda hörnen och jag galopperade på framåt på långsidan i lätt sits, bröt av, fattade ny förvänd osv.
Ett bra ställe att fatta förvänd på tycker jag är om man rider en halv kortsida, vänder in och genar genom hörnet mot långsidan. Att fatta på redan "felböjt" spår kan vara svårt och alltför jobbigt för vissa hästar.

Gjorde lite byten på helt rakt spår också som satt klockrent! Annars brukar jag få lov att flytta honom några språng åt sidan men idag gick det perfekt på rakt spår längs staketet. Det är jag nöjd med!

Avslutade med lite travjobb och när han sträckte ut ordentligt framåt, nedåt så gav vi oss och han fick skritta på lång tygel 20 min innan han fick gå till beteshagen där Helge väntade.

Jag är jättenöjd med dagens pass! Spec med tanke på att jag red med hack. Tycker jag hade både stadig sits och hand och Grande var med på noterna och flyttade jättebra. Han sökte sig neråt, gjorde superfattningar, kändes som han lyssnade bra på min sits och dess inverkan och det ska vi fortsätta med nästa gång. Det kan lätt bli lite för mycket hand på Grande och det ska jag försöka jobba bort nu med hackamoret. Kanske kör lite samma tänk imorn igen.


Gammal bild från förrförra våren.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0