Visste du?


-En frisk häst har en kroppstemperatur på 37,2 – 38,2 grader, den kan variera mellan olika individer eller om det är ett sto eller en hingst.

-En häst i vila andas ungefär 8 till 16 gånger i minuten.

-Botulism - är en dödlig förgiftning som orsakas av giftet från en bakterie som finns i jorden. Smittvägar är utfodring med förorenat foder. Du kan skydda hästen mot botulism genom att vaccinera den. Hästen är extremt känslig för botulism och dödligheten hos ovaccinerade är hög, upp till 90 procent.

-Transportsjuka är en sjukdom som främst orsakas av stress. Det kan leda till lungsäcksinflammation. Hästar som reser långt och inte har möjlighet till rast och vila, dricker dåligt och åker i transporter med dåligt ventilerad, kan drabbas.
Symtom på transportsjuka är hög feber och smärta. Hästen vill inte äta eller dricka och den blir slö och hängig. Hästar som visar dessa symtom måste komma under behandling.

-Hästen kan dricka upp emot 50 liter vatten per dygn.

-Hästen är skickligare än människan att lokalisera varifrån ett ljud kommer. Redan som föl lär sig hästen att lyssna till alla våra mänskliga ljud, framförallt rösten. De lyssnar till vårt tonläge.

-När hoven belastas utvidgas den i trakterna och går tillbaka igen när belastningen upphör. Den här rörelsen kallas för ”hovmekanismen”. Den är också viktig för blodcirkulationen i hoven.


-Alla förändringar i utfodringen av hästen ska göras successivt, övergångar från det gamla till det nya fodret ska ske under cirka 2 veckors tid.

-En bra stalltemperatur, där både hästar och människor trivs, är omkring 10 grader och luftfuktigheten ska inte överskrida 70 procent.

-Grovfodret är hästens viktigaste foder och det kan den aldrig vara utan. Grovfoderregeln anger minst 1 kg ts/100 kg kroppsvikt/dygn.

-Hästens mun är känslig och det bör man ta hänsyn till när man väljer bett och nosgrimma. Det är naturligtvis av största vikt att även den som håller i tygeln eller tömmen är medveten om hur känsligt organ det är man kommunicerar med.

-Hästen har inte något område för skarpt seende. Den ser faktiskt mindre tydligt än vad vi gör, men hästen har däremot ett bättre mörkerseende än människor.

-För att inte hästen ska få problem med mage och tarm, bör den inte utfodras med mer än 0,4 kg kraftfoder per 100 kg kroppsvikt vid varje utfodringstillfälle.

-En hov växer ungefär 1 centimeter i månaden. En hovslagare bör verka och eventuellt sko hästen var 6-8 vecka.

-Hästens mjölktandsuppsättning utgörs av 24 tänder. Det permanenta bettet utgörs av 36-42 tänder, varav 12 framtänder och 24 kindtänder samt eventuella vargtänder och betar. Tandväxlingen börjar vid cirka 2,5 års ålder och håller på till att hästen är 4,5-5 år.


Lite Hästkunskap från Svenska Ridsportförbundet.

Jag tycker man är skyldig att veta/ta reda på hur man ska ta hand om sin häst på bästa sätt.





Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0