Kvarkavaccin.
Svenskt vaccin mot kvarka på väg
Kvarka orsakar varje år ekonomisk skada för drabbade hästföretag. Men räddning är på väg. Svenska Intervacc har tagit fram ett vaccin som beräknas vara ute på marknaden 2013.
Det svenska kvarkavaccinet, framtaget på Karolinska Institutet och SLU, har testats av Animal Health Trust i Storbritannien. Nu återstår bland annat att ta reda på hur ofta man måste vaccinera.
”Planen är att vaccinet ska ges en gång om året och det bästa skulle vara att det går att ge tillsammans med influensavaccin”, säger Markus Muth, VD på Alternativa Aktiemarknaden som i dagarna säkerställt 30 miljoner kronor i riskkapital till Intervaccs projekt.
Kvarkavaccin finns redan utomlands men har dragits med en del problem och biverkningar. Bland annat har en variant injicerats i läppen var tredje månad. Ett vaccin har dragits tillbaka på grund av biverkningar.
Det svenska vaccinet ska under 2011 testas på olika raser för att se om det finns några skillnader i verkan.
Säljstarten är satt till 2013.
I hela världen finns uppskattningsvis 65 miljoner hästar. Av dem beräknas 1,3 miljoner få kvarka varje år.
I Sverige bryter kvarka ut i 60 – 160 hästbesättningar varje år. Det innebär långvarig isolering, risk för svåra följdsjukdomar och ekonomiska bortfall för tävlingsstall och ridskolor.
Kvarka orsakas av streptokocker. De vanligaste symptomen är hög feber, hosta, näsflöde och svårigheter att svälja. Karaktäristiskt är att bölder kan uppstå vid ganascherna.
Sjukdomen är anmälningspliktig och innebär att ett drabbat stall måste isoleras. Isoleringen kan bli utdragen eftersom inkubationstiden kan vara upp till 14 dagar. Inom travet är regeln att inte bryta isoleringen tidigare än 20 dagar efter att den senast insjuknade hästen är smittfri. Efter det ska stall och utrustning desinficeras.
Historiens första kända kvarkafallet rapporterades år 1255.
Jag har själv tagit hand om en häst med kvarka som var riktigt dålig men överlevde tillslut, efter många om och men så jag tycker ett vaccin skulle vara toppen.
Men man ska väl inte ropa hej innan det är i hamn och fungerar.