Att rida ut eller inte...det är frågan.

Läste Linns blogg häromdagen då hon hade skrivit ett inlägg om att hon inte hade tänkt rida ut sin nya häst öht för tillfället för att den var avlad för dressyr och var för dyrbar för att ridas ut (något i den stilen). 
 
Jag förstår henne inte riktigt. Att hästen är avlad för dressyr betyder INTE att den flippar varje gång man försöker rida ut. Däremot är det allmänt känt att många hästar på riktigt hög nivå har väldigt mycket nerv och är svåra, men därmed inte sagt att man inte kan vänja hästen vid olika saker, saker som den till en början blir stessad av eller rädd för. 
 
Om man är rädd att hästen ska vara stressad eller agera "knasigt" när man rider ut kan man göra på många olika sätt för att förenkla det hela. Man kan rida ett pass inom 4 väggar först och skritta ut efteråt. Man kan longera hästen inne först, gå med den ut i skogen och rida hem, ha en mer stabil häst med, ha ledare i början, rida ett tuffare pass på morgonen och rida ut på eftermiddagen osv. Det finns massor av enkla lösningar man kan testa.
 
Det är ju så väldigt viktigt för en ung häst framförallt att den får variation i sitt arbete på olika underlag, och lär man den tidigt att det går bra att bli riden ut så blir det inte en så stor grej av det sen. 
 
Man har mycket att tjäna på uteritter. Man kan göra mycket dressyrarbete ute och hästen bjuder ofta riktigt bra. Om inte annat kan man väl iaf rida ut för hästens skull?
I Linns fall lät det som om hon iaf tänkte rida ut längre fram och det är väl för väl, även om jag tycker att det är minst lika viktigt att rida ut även när hästen är ung. 
 
Det är såklart en annan sak om hästen är livsfarlig att rida ut på. Det är det här med att förutsätta att hästen ska vara jobbig redan innan man försökt som jag tycker jag är löjligt. Om hästar är avlade på det viset är aveln på väg åt fel håll. Duktiga dressyr- och hopphästar har som sagt ofta nerv, men det får inte gå till överdrift.
 
 
En häst går inte sönder av att ridas ut med jämna mellanrum (såvida man inte rider rätt ut i skogen "off road" i fullt sken utan att värma upp etc).
 
Jag som tycker JAG är löjlig med mina hästar =P
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0