Igår var det nog den varmaste dagen på hel...

foto2235 (MMS)

Igår var det nog den varmaste dagen på hela året. Efter jobbet började jag bygga ny beteshage till hästarna men innan jag var klar fick jag lov att ta en badpaus. Åkte till moster och tog ett dopp i poolen, fick lite ceasarsallad och sen tillbaka och gjorde klart hagen och resten av stallgörat. Hästarna fick vila, det var så galet varmt! Jag och två kollegor tog ett kvällsdopp i en tjärn ist. Idag ska dock båda bli ridna ut i skogen. Hoppas det blir badväder idag med. Jag älskar verkligen att bada!

Igår tog jag, sofie, micke och jackson oss...

foto2227 (MMS)

Igår tog jag, sofie, micke och jackson oss till musi till häst och till fots. Mysigt värre. På bilden: Grande, sofie, jackson i vattnet och Helges öra :)

Köttet på grillen och lukten av nyslaget h...

foto2229 (MMS)

Köttet på grillen och lukten av nyslaget hö från ängen nedanför. Härligt.

Jag ska komma ihåg att vara mer tacksam i ...

foto220d (MMS)

Jag ska komma ihåg att vara mer tacksam i vardagen. Tacksam för det lilla. Helt plötsligt kan det hända något oväntat som man inte alls räknat med.

Black and white.

Sovmorgon idag.
Vaknade med ett ryck av klockan som ringde halv nio. Visste inte vilket dag det var knappt eller varför klockan ringde. Kom iaf tillslut på att jag skulle prata med A på skype =)

Helge gick väldigt bra idag! Inget tjafs utan bara fin häst. Testade sitta lite i traven och då kom jag ihåg hur jobbig den hästen är att rida. Han tar sånna enorma steg! Härligt men jobbigt.

Blev lite plaska idag.





Han är så rolig när han ska i vattnet. Han går i men sen blir han livrädd för vågorna men törs inte gå in till stranden igen =) Sötnöten. Grande går i och viftar med frambenen och ÄLSKAR vattnet han.

Nu ska jag laga lite mat sen iväg och träffa tjejerna en sväng.

Stallet är klart och nu ska hästarna motio...

foto2222 (MMS)

Stallet är klart och nu ska hästarna motioneras. Har även tömt transporten på hö och ska hämta mer imorn efter jobbet.

Midsommardagen.

Åh va dryyyygt.
Orkar inte göra ordning mig och åka och grilla... Sitter i soffan med en filt över mig och hade nog helst stannat här resten av kvällen faktiskt. Blev rätt sent igår men hade en jättekul kväll!

Tidigare idag red jag Helge och en kompis gick med Grande. Hade dressyrsadeln och han kändes riktigt bra för det mesta. Fin i munnen, flyttade väldigt lätt och var lagom pigg och lydig. Var ute lite mer än en timme och skrittade både på asfalt och i skogen 50/50 ungefär.


>/

Lite irritation såhär på morgonkvisten.
Det gäller hästfolk. Och i synnerhet hästfolk som lovar stort och brett sen hör man inte ett ljud från dem.
"Åh det låter så bra att ha hästen på foder och ja, jag kommer 4 dagar i veckan bla bla bla" Jag är så jäkla trött på människor som lovar saker men sen bara skiter i det. Inte ens berättar att de ångrat sig osv. Är folk verkligen så fega? Eller bara korkade?

Sjukt att det ska vara så svårt att hitta en bra person som kan rida Grande några gånger i veckan. En del kanske står tillbaka för att de måste betala en (blygsam) slant för det. Men inte tänker jag stå och betala dyra pengar för att folk som inte tillför hästen mer än motion ska rida? Nej, nej, nej. Det är inte gratis att ha häst även om en del verkar tro det. Nej då rider jag hellre själv. Ingen ska tatta på mig, no way. Kommer det någon som kan rida på RIKTIGT, som kan ge hästen något mer än att springa i skogen, då är det skillnad.

Nu, slut på gnäll och vidare till stallet. Har redan varit där en gång och släppt ut hästarna men åkte hem och sov några timmar till efteråt.

Ska försöka få till lite bilder på dagens ridning.

Huj

Man ska väl fixa håret på självaste midsom...

foto2203 (MMS)

Man ska väl fixa håret på självaste midsommar! Har varit på lite majstångsresning och nu lite mat sen får vi se vad som händer. Glad midsommar!

Nytt

Gjorde om lite här. Man blir väl aldrig nöjd men det får la duga!

Trött, ont i huvudet och vill ha hem min pojkvän från USA nångång!

More love

Love

Varför gör de så?

Tittar på Celeberty Rehab. Vilket sjuk program. Och vilka sjuka människor.
Varför är det så att så många kända människor blir alkoholister eller tar droger? Det är ju så många så man måste ju bli knäpp av uppmärksamheten eller vad det nu är? Var och varannan kändis, iaf i USA, verkar ju vara helt lost och har tappat allt.

Lindsey Lohan, Charlie Sheen, osv osv osv.

Är lite nyfiken på vad det är som gör att de känner att de måste vara fulla eller höga hela tiden?

Bla,bla,bla.

Tror det är dags att sova. Ska upp tidigt imorn igen. Fast "bara" 06,30 ist för 04,30 som idag =)

Idag föll jag för impulsköp-djävulen inom mig men sen tog vettig-och-eftertänksam-ängeln på axeln över och ställde det hela till rätta. Hoppas jag. Om inte så får hästarna ett förbannat snyggt träns!



Ridbyxor

Vill ha ett par till men borde väl egentligen inte. Vet inte hur många jag har men mycket vill ha mer, så är det ju =)

Svarta JW med Whitaker längs låret står högst på önskelistan just nu. Eller marinblåa av samma sort.
Ett är då klart. De ska INTE ha fickor bak. Tycker verkligen inte det är snyggt. Möjligen de från Kingsland men inga andra jag sett är snygga. Huvva.


Såå ja!

2011-06-21

Har varit lite nere idag, av flera anledningar men mest för att se min älskade mamma må så dåligt :´( Det är verkligen inte kul. Håller tummar och tår för att hon blir bra snart igen!

Något som brukar få en att må bättre när man är lite låg är att rida ensam i skogen. Det är väldigt rogivande och avslappnade så det gjorde jag idag med Grande. Hade dock lite krav på honom. Att ta gas och broms. Tränade därför galopp, halt, galopp, halt osv tills han fattade vad jag ville. Sen trav i öppnor och slutor längs vägen och lite busgalopp sista backen så han fick sträcka på halsen. Gammelman var PIGG! Det var jättekul att rida ut i skogen igen. Har blivit mycket promenader tillsammans med Helge eller ridning på ängen/ridbanan senaste tiden.

Klockan ringer 04,30 imorn igen så det är väl lika bra att strax gå och lägga sig. Bara en dag kvar på jobbet sen ledig över midsommarhelgen. Skönt! Efter det är det bara två veckor kvar innan semestern =)


Sova.

Trött, tröttare, jag.

Klockan ringde 04,30 imorse. Hade bestämt samtal med A som är i USA och vi pratade typ 25 min sen åkte jag och tog ut hästarna innan det var dags att jobba.

Efter jobb hälsade jag på mamma som är sjuk =( Hoppas de hittar något snart.

Lite hundvakt sen fix av stall och motionering av båda hästarna.

Kom hem för en halvtimme sen och har just hunnit slänga i mig lite fil. Ska ta en dusch sen blir det nog sova. Behöver nog ta igen lite sömn.



Miss you

Vilken härlig morgon! Ska ut med hästarna ...

foto2174 (MMS)

Vilken härlig morgon! Ska ut med hästarna innan jag börjar jobba.

2011-06-19

Blev ett sent samtal på skype igår så jag såg fram emot en sovmorgon. Mmm tjena. Vaknade halv åtta och kunde inte somna om igen. Typiskt mig =)

Tog det lugnt på morgonen och var i stallet vid tio. Gjorde stallet och byggde en hage sen red jag Helge medan en kollega gick med Grande. Helge var skitdryg! Han accepterade varken bettet eller skänkeln utan bara for fram och tillbaka, upp och ner och var bråkig. Sista 10 minuterna gav han sig äntligen och gjorde som jag ville.
Skithäst =)
Han blir ursäktad med att han inte blivit riden på ca en månad.






Nu är jag hundvakt för mamma och pappa for upp på akuten =( Väntar på att höra från dem snart.



Väntan.


Efter en vaken natt (pratat med A så mycket det gick innan hans plan lyfte), jobb 6-10, lagat bil (okej jag var väl inte så delaktig men jag tittade iaf på, ibland), fixat stall och motionerat hästarna så är jag trött!
Somnade med huvudet på mammas och pappas skrivbord idag så det blir nog en tidig kväll. Först måste jag dock höra från min USAresenär. Han borde landa när som helst nu =)

Har hälsat på Helena, Göran och lill-Selma =) Helt fantastiskt söt är hon. Sara, Krille, Evelina och Jonas var där också. Jag skäms nästan hur sällan jag träffar mina kompisar. Dagarna bara försvinner bort utan att man hinner med =(

Wonderful tonight.

It's late in the evening; she's wondering what clothes to wear.
She puts on her make-up and brushes her long blonde hair.
And then she asks me, "Do I look all right?"
And I say, "Yes, you look wonderful tonight."

We go to a party and everyone turns to see

This beautiful lady that's walking around with me.
And then she asks me, "Do you feel all right?"
And I say, "Yes, I feel wonderful tonight."

I feel wonderful because I see

The love light in your eyes.
And the wonder of it all
Is that you just don't realize how much I love you.

It's time to go home now and I've got an aching head,

So I give her the car keys and she helps me to bed.
And then I tell her, as I turn out the light,
I say, "My darling, you were wonderful tonight.
Oh my darling, you were wonderful tonight.




Vår låt.

Saknad.

Det har varit lite slappt med hästarna i veckan. Har inte haft någon inspiration utan bara gått och väntat på idag samt att min fot fortfarande inte är bra.

A har åkt iväg mot äventyr i USA för någon timme sedan och det var ett jobbigt hejdå =( Men nu kan jag fokusera på hästarna och rida dem ordentligt ett tag. Grande har varit lite loj så han har fått lite mer mat och lite lugnare ridning på slutet. Ska köpa glucosamin till honom, han är ju trotsallt 18, man måste ta väl hand om gamlingarna.

Så imorn ska de motioneras båda två på något sätt. Först blir det dock jobb. Vi har jättemycket att göra på jobbet så det är bara att slita på. Helglön är ju aldrig fel. Spec inte inför semestern =)

Sen ska det klämmas in lite titt på bilen också. Lånar mammas V50 nu men min bil är ju faktiskt bäst i världen. Iaf när den inte är trasig =)




Saknar dig så mycket att det inte går att beskriva med ord. Redan.


But why?!

Jäklar var besöksstatistiken gick upp igår! Har inte kommenterat nånstans eller nåt så det var lite oväntat, men kul.

Det är väl typ det enda som är roligt just nu.
Bilen vill inte starta (hur tänkte jag när jag köpte en bil för en halv årslön ist för en 240 som bara går, går och går?), Andreas sticker snart till Usa och min fot är fortfarande inte bra. På det är jag på hemskt humör idag. USCH!


Ska vila lite i soffan innan jag GÅR till stallet på min ONDA FOT. Kul...


Nyförvärven.

Testat mina nya skor och chaps idag. De sitter perfekt! Det är ju alltid lite nervöst att beställa saker på nätet då man inte riktigt vet om de kommer passa eller inte. Dock hade jag mätt och kollat ordentligt så det skulle passa. Hatar att skicka tillbaka saker och krångla. Man vill ju börja använda det direkt! =D
Mina nuvarande skor och chaps får bli kasserade. Skorna ska jag mocka i ett tag till men chapsen är rejält trasiga i dragkedjan så  dem är det lika bra att ge upp.

Nytt på tassarna!




Red Grandis ett dressyrpass barbacka på ängen idag. Kan inte ha ena foten i stigbygeln så jag vill inte sitta och snedbelasta hästen, lika bra att rida utan, dessutom är det bra för balansen och känslan. Jag red även utan nosgrimma då jag ville använda handen så lite som möjligt utan arbeta med min sits så mycket som möjligt och har man ingen nosgrimma och tar i hästen för hårt gapar den ju. Ett bra sätt att kolla om man är för hård i handen. Funkar dock inte på alla hästar då en del går och gapar i tid och otid ändå.

Jag red ungefär som jag skulle gjort när jag värmer upp till en dressyrträning eller ett hårdare dressyrpass.
Många halter, tempoväxlingar och övergångar samt serpentiner och stora volter. Inte mycket krav idag då han innan igår stått över en vecka pga min skadade fot. Man måste ta det lugnt med gammelman och ge honom tid att röra igång sig =) Iaf så blev han jättemjuk och lydig på slutet. Red ca 45 min och Helge gick i sommarhagen och käkade gräs medans.





Nu ska jag väcka min tröttmössa till pojkvän som ligger i sängen och sover redan nu =) Glöm det!

Att löshoppa.


Löshoppningens grunder

TRÄNINGSTIPS: Löshoppning är en bra grundsten i unghästens utbildning, som ger både fysisk och mental träning. Dessutom får du chansen att öva upp hästens förtroende för dig och stärka ledarskapet.

Här berättar Sylve Söderstrand hur han tränar sina hästar i löshoppning.

Det är guld värt att börja hantera sina hästar tidigt. Att vänja fölungen vid att ledas, lyfta benen och annat som hör den dagliga hanteringen till, är i dag en självklarhet för de flesta uppfödare.
Att även den riktigt unga hästen får vänja sig vid sådant som gör att den bygger upp ett förtroende för oss som dess ledare, är värdefullt - men kanske inte lika vanligt.

Jag föredrar att använda uttrycket "vänja sig vid", i stället för "träna på", då det faktiskt handlar om att hästen just ska vänja sig vid, acceptera, att vi gör olika saker med den. Det är en viktig del i att få hästen att uppfatta oss som sin ledare - på marken och så småningom i sadeln.

I arbetet med att introducera löshoppning för hästen får vi en hel del av det här med ledarskap på köpet - ta vara på det.
Att börja med löshoppning tidigt är inte farligt för hästens framtida hållbarhet. Tvärtom är det bra för den unga hästen att tidigt börja belasta leder, ledgångar, senor och ligament. Bara det görs med måtta och förstånd. Inte för ofta, inte för svårt, inte för högt och inte för länge. Tio till max 20 minuter räcker gott och väl.

Tag hjälp av stoet
Jag själv brukar låta mina hästar få "springa" över låga bommar och cavalettis redan någon gång som föl ihop med stoet. Proceduren upprepas även strax innan fölet är avvant från stoet, just för att använda stoet som stöd och få fölungen att förstå vad det går ut på. När den unga hästen väl har fått grepp om löshoppningen brukar de flesta tycka att det är väldigt roligt.

Nästa tillfälle då jag mer ingående löshoppar unghästen, är på hösten då den är 2,5 år. Då får den löshoppa cirka fem-sex gånger. Jag bruka använda träns och grimskaft eller ledtygel samt frambensdamasker. Vid de flesta tillfällen, och alltid första gången, sker löshoppningen i vänster varv.

Vettiga förutsättningar
Ridhus är att föredra, men du kan även använda en bra rasthage med rejält höga staket. Det viktiga är att du inte riskerar att det blir något missförstånd om vad som ska hoppas.
Självklart måste även underlaget vara bra så att hästen inte halkar och slinter. Att hoppa på dåligt underlag kan orsaka livslånga skador hos hästen. Bra mått för löshoppning är cirka 20x40 meter.

De första gångerna är det bra om löshoppningsbanan är inramad så mycket som möjligt, minst från halva kortsidan, hela långsidan där hindret/hindren står uppställda och fram till halva nästa långsida. Framför allt är det viktigt att hind­ret/hindren är väl infångade och inramade, så att hästen verkligen bjuds in till att hoppa och inte springa bredvid hindret.

Lugn miljö
Kom ihåg att stänga för ställen där hästen kan tänka sig att "fly ut". Täck även över speglar och fönster om de är låga. Försök skapa en så lugn miljö som möjligt, utan onödiga störningsmoment eller överraskningar.

Personligen tycker jag att man i möjligaste mån ska sköta löshoppningen själv, helst bara med en medarbetare som hjälper till att bygga hinder, höja och sänka. Är man för många finns det risk för att hästen inte vet på vem den ska fokusera.

Är du ovan att löshoppa, ta hjälp av en medarbetare med erfarenhet som kan guida dig rätt de första gångerna. Det kan även vara klokt att börja löshoppa en mer erfaren häst så att du med tryggare hand kan lotsa den unga hästen rätt.

Har du inte tillgång till bra förutsättningar på hemmaplan, kan det vara väl värt att åka någon annanstans. Även att lasta och åka till en annan miljö är mycket värdefullt för den unga hästens utveckling.

Steg för steg
Att lära unghästen löshoppa kan beskrivas stegvis. Ibland fungerar det så pass bra att vissa steg hinns med vid ett och samma tillfälle, men var försiktig med att skynda på - risken är att det blir bakslag längre fram.

Det är viktigt att anpassa övningarna efter hur hästen uppför sig. Är hästen spänd, upprepa de lättare övningar i stället. Det lönar sig i längden.
Bygg lätt i början så att hästen tycker att det kul och enkelt, det är mycket viktigt för framtiden. Har du en gång gjort det för svårt och hästen tappar sitt självförtroende, allra helst i början, är det mycket svårt att reparera.

Det brukar vara lagom att börja träna löshoppning på hösten då hästen är 2,5 år. Sedan kan det vara lagom att ta upp löshoppningen igen till vintern eller vårvintern. Då brukar jag lägga till olika hinderkaraktärer, serier och även hoppa lite högre när jag ser att hästen är redo för det. Fyra-fem tillfällen brukar vara lagom innan det åter är dags för en paus i löshoppandet.

Vanligtvis ser man en väldigt stor utveckling både fysiskt och mentalt på dessa gånger. Det är mycket viktigt att bygga övningar som hästen klarar av, för det utvecklar hästen positivt. Det är inte nödvändigt att hoppa högre än cirka 110 centimeter och det är viktigt att hålla koll på hur många språng (ej hjälphindret) som hoppas, cirka 15 språng är tillräckligt.

Att löshoppa senare när hästen väl är inhoppad brukar jag inte göra, annat än om det är något speciellt som man vill träna. Men visst kan det vara en bra omväxling för hästarna att i bland få löshoppa. Många hästar tycker att det är väldigt kul.

Tänk på att
- Var fullt fokuserad på hästen under själva löshoppnings­passet.
- Tänk på säkerheten för häst och medhjälpare.
- Anpassa övningen efter hästen.
- Låt allt ta sin tid och se till att varje moment blir befäst.

Lycka till!
Sylve Söderstrand, JumpClub och Jessica Ortiz Bergström

 

 

 

 

Tack för din gåva under Mustaschkampen! Fo...

Tack för din gåva under Mustaschkampen! Forskningen behöver stöd året runt. Skicka START 100 till 72988 för att ge 100 kr per månad. Mvh Cancerfonden

Skydd är en förbrukningsvara i mitt stall....

foto2132 (MMS)

Skydd är en förbrukningsvara i mitt stall. Iaf de som används av Helge i hagen. De bits av och leks med tills de är i tusen bitar. Tom bakskydden. Nu är det dags att köpa nya igen. Blir bara några billiga eftersom monstret ändå går lös på dem direkt.

Gamla vs nya ridskorna. Snygga de var! Och...

foto2148 (MMS)

Gamla vs nya ridskorna. Snygga de var! Och sköna. Chapsen med. Dock är de lite mörkare än skorna så jag ska smörja dem lite mörkare så blir det perfekt. Motionera båda hästarna i skogen idag. Skritt i en timme blev det, i regnet. Precis ätit Tacos med älsklingen och snart blir det sova. Är så trött!

Två av de bästa jag vet på promenad härom ...

foto2145 (MMS)

Två av de bästa jag vet på promenad härom dagen. Idag åker de tillbaka till Skara och jag kommer sakna dem! Några veckor framöver kommer verkligen gå i saknades tecken. A som åker till andra sidan jorden och S som inte är hemma på midsommar :( Inte kul alls.

Kan man stoppa tiden?

Min dag har bestått av jobb, höhämtning (fint ängshö, skönt att ha riktigt fint hö till hästarna!), hälsat på pojkvän som har spelning ikväll, fix av stall och nu matlagning. Hästarna fick vila men imorn ska jag börja rida igen. Foten får göra hur ont den vill.

Har även städat ur Grandes box då han ska få stå i Mon Amies nu då hon är borta på bete över sommaren.

Vill inte att det ska bli fredag =(









Perfect gentlemen

Gick upp tidigt i morse, släppte ut hästarna, packade ordning kameror och frukost och skulle precis åkt mot hingstsläppet i Böle när det började åska. Blev bara värre och när det började blixtra bestämde vi oss för att stanna hemma. Inte kul att fota i sånt väder och mina hästar ska inte vara ute när det blixtrar.

Haft en härligt hemmadag samt varit med mamma på lite blom- och matshopping. Beställt lite ridkläder och ska snart till stallet igen. Ska försöka motionera Grande på något sätt. Lite tömkörning kanske, men först diska!




Perfect gentlemen

Vilken underbar kväll vi haft.

foto2142 (MMS)

Vilken underbar kväll vi haft.

Livskvalité

Min lördag började med att klockan ringde 05.00 och det var dags att åka och jobba. Jobbade bara tre timmar sen åkte jag hem och la mig på gräsmattan och läste lite i solen medan älsklingen satt bredvid och spelade gitarr. Livskvalité!

Lite mat sen vidare mot stallet och rida en sväng på Grande. Blev barbacka eftersom jag inte kan använda ena foten. Red till en tjärn en plaskade lite. Mys! Hann precis hem innan det började åska så hästarna fick komma in tag medan vi handlade middag sedan fick de gå ut igen.

Imorn ska vi prova den nya "leksaken" vi fått tag på. Roliiiiigt! Bildbevis kommer imorn.




Kom just på att jag ska jobba imorn. Usch,...

foto212j (MMS)

Kom just på att jag ska jobba imorn. Usch, har ingen lust att gå upp 5 imorn igen men men. Efter jobbet ska jag testa rida. Ska rida med sadel men inte använda ena stigbygeln, får försöka lösa det. Nu tänker jag inte vänta längre.

Todays..

Fotjäveln har blivit värre.
Har firat kusintvillingarnas student.
Tagit lite kort vid sjön.





Här ska det firas student ikväll. Mina kus...

foto2123 (MMS)

Här ska det firas student ikväll. Mina kusiner tar studenten och det blir mat och fika och grejer. Kanske ett bad? Jag har faktiskt redan badat ute, dock inte spec länge :) I och upp två gånger sen fick det vara nog, är riktigt kallt i vattnet i sjöarna än så länge. Igår fick vi besök av Andreas föräldrar och bjöd dem på mat. Trevligt! De hade med sig en "present" som jag ska visa sen. Kommer bli sjukt kul att använda! Åkte på jobb imorn i några timmar. Förutom den extremt tidiga morgonen så känns det okej. Dubbel lön är ju inte helt fel.

Åska 24/7

Nu kan det väl sluta åska varje dag? Inte kul att knappt kunna andas och hålla på att släppa in och ut hästarna. Har tyvärr hört om alldeles för många hästar som blivit skadade/dödade/ av blixten så jag tar inga risker. Mina går in.

Idag fick de vara inne mellan halv 4 och sex då det var åskväder här. Sen fick de gå ut igen.
Både vilar ju just nu för jag tar mig nog inte upp på dem, och absolut inte ner och tömköra är ingen idé då jag knappt kan gå. Foten känns bättre men svullnaden går inte ner så foppatofflor är det enda jag kan ha på mig.

De fick nya skor igår så så fort jag kan röra mig som vanligt ska de sättas igång igen. Det gör inget att de får vila en vecka eller två i sommar. Annars ska de röras på. Grande är ju snart 18 och en sån häst ska inte vila så mycket. De måste hållas igång om än lite lugnt nån vecka med kanske bara skritt och promenader.
Helge har stått oktober till april så för honom blir det ingen mer vila.


Annars har jag lite annat kul på gång.
Imorn studentskiva hos tvillingkusinerna.
Söndag hingstutsläpp i Böle som vi ska åka och titta på.
En ev förändring på jobbfronten.

Och förstås en tråkig men rolig sak också. Räknar ner dagarna, på det dåliga sättet.

För detta vidare från Showjumper.blogg.se

Den här namninsamlingen startades den 21 maj 2011 av Jan Erik Neman, straff för övergrepp på djur.

Länk under denna rad. (Orkar inte ändra färg just nu).
Här skriver du under med ditt namn.

Sverige är ett av många länder där tidelag inte är kriminaliserat. Ej heller pornografi som avbildar tidelag är kriminaliserad. Men handlingar av människor där djur utsätts för smärta eller tvång faller under bestämmelserna mot djurplågeri, och är brottsliga på denna grund i Sverige.
När man 1944 avkriminaliserade homosexualitet i Sverige legaliserades även tidelag, då de låg under samma paragraf.
Det pågår en debatt, i framför allt djurskyddskretsar och bland veterinärer, om att kriminalisera tidelag igen. Gustav Fridolin från Miljöpartiet lade 2002 fram ett förslag om förbud mot tidelag. Detta röstades ner.



Detta är verkligen sjukt! :(
Jag hoppas att vi kan göra skillnad tillsammans.

Det blir ett dopp i sjön nu :)

foto2127 (MMS)

Det blir ett dopp i sjön nu :)

Nationaldagen.

Idag:

Har jag haft sovmorgon och varit helt ledig.
Har jag och Andreas fixat stallet tillsammans samt tagit hand om hästarna.
Har jag solat på gräsmattan och lyckats bränna mig, i vanlig ordning.
Har vi hängt vid mosters pool för första gången i år. Hoppas det blir många, många fler.
Har min fot blivit väldigt mycket bättre.



Kvarkavaccin.

Svenskt vaccin mot kvarka på väg

Skrivet av Elisabet Hoff.

Kvarka orsakar varje år ekonomisk skada för drabbade hästföretag. Men räddning är på väg. Svenska Intervacc har tagit fram ett vaccin som beräknas vara ute på marknaden 2013.

 

Det svenska kvarkavaccinet, framtaget på Karolinska Institutet och SLU, har testats av Animal Health Trust i Storbritannien. Nu återstår bland annat att ta reda på hur ofta man måste vaccinera.

 

”Planen är att vaccinet ska ges en gång om året och det bästa skulle vara att det går att ge tillsammans med influensavaccin”, säger Markus Muth, VD på Alternativa Aktiemarknaden som i dagarna säkerställt 30 miljoner kronor i riskkapital till Intervaccs projekt.

 

Kvarkavaccin finns redan utomlands men har dragits med en del problem och biverkningar. Bland annat har en variant injicerats i läppen var tredje månad. Ett vaccin har dragits tillbaka på grund av biverkningar.

Det svenska vaccinet ska under 2011 testas på olika raser för att se om det finns några skillnader i verkan.

Säljstarten är satt till 2013.

 

I hela världen finns uppskattningsvis 65 miljoner hästar. Av dem beräknas 1,3 miljoner få kvarka varje år.

I Sverige bryter kvarka ut i 60 – 160 hästbesättningar varje år. Det innebär långvarig isolering, risk för svåra följdsjukdomar och ekonomiska bortfall för tävlingsstall och ridskolor.

Kvarka orsakas av streptokocker. De vanligaste symptomen är hög feber, hosta, näsflöde och svårigheter att svälja. Karaktäristiskt är att bölder kan uppstå vid ganascherna.

Sjukdomen är anmälningspliktig och innebär att ett drabbat stall måste isoleras. Isoleringen kan bli utdragen eftersom inkubationstiden kan vara upp till 14 dagar. Inom travet är regeln att inte bryta isoleringen tidigare än 20 dagar efter att den senast insjuknade hästen är smittfri. Efter det ska stall och utrustning desinficeras.

Historiens första kända kvarkafallet rapporterades år 1255.

 

 

Jag har själv tagit hand om en häst med kvarka som var riktigt dålig men överlevde tillslut, efter många om och men så jag tycker ett vaccin skulle vara toppen.

Men man ska väl inte ropa hej innan det är i hamn och fungerar.

Rolf-Göran vann storkovan.

Bengtsson vann stortävling

”Hade kunnat lägga på ett kol till”

Hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson tog på lördagen sin värdefullaste seger i karriären - i pengar räknat. 95 000 euro blev det för en vinst i överlägsen stil i Global Champions Tour i Hamburg på en Casall i toppform.

- Vi hade kunnat lägga på ännu ett kol till om det behövts, säger Bengtsson.

Nu behövdes inte det. För detta var troligen den mest självlysande segern hittills i miljonstinna Global Champions Tour.

Bara tre dubbelnollor gick till omhoppning efter de två grundomgångarna. Först ut var hemmaryttaren Ludger Beerbaum som åter red felfritt.

Rolf-Göran Bengtsson gick ut som andre ryttare och satte en ny nolla på en tid som var nästan en sekund snabbare än Beerbaums. Detta satte nerverna i dallring på Janne-Friedrike Meyer, Tyskland, som rev och då utgick på egen begäran.

Tre nollor

Bengtsson är inte superlativens man. Men denna gång kunde han ösa på,

– Det var tre säkra nollor, verkligen. Casall var superfin i alla rundor. Det var ändå inte  gasen helt i botten i omhoppningen. Men det räckte för att slå Beerbaum och för att sätta press på Meyer som alltid är snabb.

För en dryg månad sedan hade hingsten Casall La Silla en svacka och fick ta det lite lugnt. Under en nationshoppning i Köpenhamn för två veckor sedan testade han formen och gav besked med två felfria rundor.

- Det var inte samma nivå som här, men ändå, det gav besked, säger Bengsson.

Vann nära en miljon

Detta var Rolf-Göran Bengtssons första seger i miljonstinna Global Champions Tour där 30 av världens högst rankade ryttare gör upp om cirka 300 000 euro i varje deltävling.

95 000 euro motsvarar drygt 851 000 svenska kronor i dagens penningvärde, varav Bengtssons hästägare Alfonso Romo i Mexico tar hand om en del.

Av tio deltävlingar i touren återstår sju. Rolf-Göran Bengtssons plan är att rida alla. Han ligger nu sammanlagt sjua.

Nästa helg tar OS-silverhästen Ninja över medan Casall laddar för helgen därpå och deltävlingen i Monte Carlo.

Förra året kammade tysken Marcus Ehning hem fem miljoner kronor som slutsegrare.

 

Källa: Aftonbladet.

Visste du?


-En frisk häst har en kroppstemperatur på 37,2 – 38,2 grader, den kan variera mellan olika individer eller om det är ett sto eller en hingst.

-En häst i vila andas ungefär 8 till 16 gånger i minuten.

-Botulism - är en dödlig förgiftning som orsakas av giftet från en bakterie som finns i jorden. Smittvägar är utfodring med förorenat foder. Du kan skydda hästen mot botulism genom att vaccinera den. Hästen är extremt känslig för botulism och dödligheten hos ovaccinerade är hög, upp till 90 procent.

-Transportsjuka är en sjukdom som främst orsakas av stress. Det kan leda till lungsäcksinflammation. Hästar som reser långt och inte har möjlighet till rast och vila, dricker dåligt och åker i transporter med dåligt ventilerad, kan drabbas.
Symtom på transportsjuka är hög feber och smärta. Hästen vill inte äta eller dricka och den blir slö och hängig. Hästar som visar dessa symtom måste komma under behandling.

-Hästen kan dricka upp emot 50 liter vatten per dygn.

-Hästen är skickligare än människan att lokalisera varifrån ett ljud kommer. Redan som föl lär sig hästen att lyssna till alla våra mänskliga ljud, framförallt rösten. De lyssnar till vårt tonläge.

-När hoven belastas utvidgas den i trakterna och går tillbaka igen när belastningen upphör. Den här rörelsen kallas för ”hovmekanismen”. Den är också viktig för blodcirkulationen i hoven.


-Alla förändringar i utfodringen av hästen ska göras successivt, övergångar från det gamla till det nya fodret ska ske under cirka 2 veckors tid.

-En bra stalltemperatur, där både hästar och människor trivs, är omkring 10 grader och luftfuktigheten ska inte överskrida 70 procent.

-Grovfodret är hästens viktigaste foder och det kan den aldrig vara utan. Grovfoderregeln anger minst 1 kg ts/100 kg kroppsvikt/dygn.

-Hästens mun är känslig och det bör man ta hänsyn till när man väljer bett och nosgrimma. Det är naturligtvis av största vikt att även den som håller i tygeln eller tömmen är medveten om hur känsligt organ det är man kommunicerar med.

-Hästen har inte något område för skarpt seende. Den ser faktiskt mindre tydligt än vad vi gör, men hästen har däremot ett bättre mörkerseende än människor.

-För att inte hästen ska få problem med mage och tarm, bör den inte utfodras med mer än 0,4 kg kraftfoder per 100 kg kroppsvikt vid varje utfodringstillfälle.

-En hov växer ungefär 1 centimeter i månaden. En hovslagare bör verka och eventuellt sko hästen var 6-8 vecka.

-Hästens mjölktandsuppsättning utgörs av 24 tänder. Det permanenta bettet utgörs av 36-42 tänder, varav 12 framtänder och 24 kindtänder samt eventuella vargtänder och betar. Tandväxlingen börjar vid cirka 2,5 års ålder och håller på till att hästen är 4,5-5 år.


Lite Hästkunskap från Svenska Ridsportförbundet.

Jag tycker man är skyldig att veta/ta reda på hur man ska ta hand om sin häst på bästa sätt.



Senaste dagarna i bilder.











De zeenaztee.

Njutit av ledigheten.
Åkt båt.
Fått fot mosad mellan båt och brygga.
Spenderat lördagskvällen på akuten.
Tagit ut häst på kryckor =)
Solat.
Umgåts med trevligt folk från Eskilstuna.
Grillat.
Sjungit i slogboden med två gitarrer.

Osv. I icke kronologisk ordning =)

Foten var inte bruten men hoppar på kryckor ändå. Dock kan jag nog gå vanligt om några dagar.

De va de hele.


På akuten med ond fot. Råkade hamna mellan...

foto2113 (MMS)

På akuten med ond fot. Råkade hamna mellan båt och brygga när vi skulle lägga till. Ingen bra idé.

Helge för några dagar sedan. Tömkörde meda...

foto2097 (MMS)

Helge för några dagar sedan. Tömkörde medan en medryttare red Grande. Igår vilade Helge och får se vad som händer idag. En promenad med G och A kanske. Beror på om det blir båt eller inte. Just nu blåser det för mycket.

Grande.

...eller Carprillo Grande som han egentligen heter, kommer från Tyskland och har via hästhandlare och ridskola tillslut kommit till mig och här ska han stanna resten av livet.
Han är född -93 och en väldigt snäll gentleman som jag törs sätta upp vem som helst på.
KAN man rida och sätter lite krav på honom dock kan han sätta andra sidan till och bli lite busig eller rent jävlig om han är på det humöret.
Vi har tränat 130 banor tillsammans och enkelhinder upp till 145. Har tävlat 110 men han har tävlat 120 med annan ryttare. Jag är lite höjdrädd, trots att G hoppar allt man styr på =)

Dressyr har vi inte tävlat nån av oss men han är utbildad till minst LA. Byter klockrent och kan bli riktigt fin att trimma på efter att ha fått värma upp och bli ordentligt mjuk (och ha en tålmodig och duktig ryttare).

Jag köpte honom när han var 12 och i år fyller han 19.
Vi har varit med om mycket tillsammans och han har lärt mig oerhört mycket!

Han passion här i livet stavas M. A. T. Många säger att ens häst är "den glupskaste  i världen" men i mitt fall stämmer det nog faktiskt. Mat är hela hans värld och det finns inget som kan stoppa honom från sin älskade föda. Han tar att matte blir förbannad, att han får stötar från staketet osv, bara han får sin mat.

<3 Älskade häst.










Helge blev lite tömkörd när Annelie red Gr...

foto2097 (MMS)

Helge blev lite tömkörd när Annelie red Grande. De fick gå ut igen när de var klara och jag ska förbi och ta in dem om nån timme. Solen lyser och det är en miljon sportfånar i skogen där vi bor så jag borde nästan ta en springtur och känna mig delaktig i hurtigheterna :)

Efter en lång sovmorgon och god frukost gi...

foto2089 (MMS)

Efter en lång sovmorgon och god frukost gick vi några hundra meter upp i skogen, la oss på en filt och tittade på orientering. Elitserien går i Bonäs i helgen och det är riktigt mycket folk här. Överallt! Kul att det händer något :)

Finskorna (inte dom från finland utan fin-...

foto2081 (MMS)

Finskorna (inte dom från finland utan fin-skorna) på och nu ska vi ut och fira! Hästen gick guld idag btw. Det är elitserien i orientering i Bonässkogen och det var ju väldigt spännande förstås men han skötte sig och knatade lugnt förbi både högtalare på full volym, banderoller, folk, hundar, tält osv. Min gentleman! Tränade med lite fälttävlanstänk idag. Mycket galopp, både upp och ner, stadig lätt sits, nära sadeln och lite högre tempo. Kul!

Känns som jag bara går och väntar på den d...

foto206sa (MMS)

Känns som jag bara går och väntar på den där dagen. Dagen då A ska åka till andra sidan jorden och vara borta i vad som känns som en hel evighet... Hade jag kunnat hade jag följt honom..men det går inte :( Ska tänka på min text som sitter fastnålad på ryggen när han är borta. Vad det står får ni inte veta just nu men något fint är det ju naturligtvis :)

RSS 2.0