30 juni-12

Har ridit båda hästarna idag. Helge var....tja, som Helge är när han vilat en vecka. Lite knäpp.
Bockade så fort jag la på skänkeln, ville bara springa, fort och hela tiden och for iväg som en kanon i galoppfattningarna. Tokhäst.
Grande skrittade jag runt byn 45 min. Aktiv skritt på tygeln och han var lite svettig när vi kom tillbaka.
 
Innan dess var jag till Orsa och kollade på markarbetsträning. Det förvånade mig hur dåliga alla var, eller hur otränade deras hästar var på just markarbete. Trava upphöjda bommar liksom? Det är något jag gjort massor med Helge INNAN han börjat hoppa riktiga hinder. Tävlar man skapligt höga klasser ska man väl för tusan ha hästen lydig, i ordning och kunna göra sånna enkla saker? Nu menar jag inte bara de som red idag utan överlag verkar folk bara vilja hoppa och struntar i dressyr och markarbete som faktiskt gör mer nytta för en hopphäst än själva "hinderhoppandet". Mer stilhoppning åt folket! Och som jag sagt förut, jag ser hellre en lydig och trevligt riden häst hoppa 1m än en 130 runda med flaxig ryttare och stressad häst.
 
Imorgon ska M-L hoppa Helge för Tusse. Det ska bli kul att se vad hon tycker om honom nu. Var typ två år sedan hon såg honom sist.
 
Nu ska jag ut och springa så får vi se vad som händer sen.
 
 
 

Random blablabla.

Härliga, helg. Som jag längtat. Inte för att jag nödvändigtvis ska göra ngt spec but still. Det är ju lediga dagar och det gillas väl alltid.
 
Hästarna vilar idag men imorgon ska Helge få jobba igen minsann! Tror dock att jag får försöka hålla honom på marken imorgon och inte så mkt mer då han vilat en hela vecka. På fredag ska han tävla igen. Kan gå precis hur som helst. Fint eller katastrof =) Det visar sig. M-L rider honom då med. Kul som f-n med tävling på hemmaplan iaf!
 
Idag råkade jag göra en impulsgrej. Jag är rätt bra på det, eller dålig beroende på hur man ser det. Det gäller att prioritera kan vi väl säga.
 
I helgen händer som sagt inte så mkt. Rida både hästarna, kanske hämta båt, kanske en sväng på stan, kanske sola (troligtvis inte ute eftersom vi bor på Antarktis), kanske rida andras hästar, Helge ska hoppträna med M-L på söndag.
Får väl se.
 
Strax en till sväng till stallet sen le soufa. Vi är bästisar jag och soffan. Var ju ut två ggr förra helgen så nu får det blir slappa några helger tror jag bestämt.
 
Man blir ingen muskelknutte av att vara ute och svira hela tiden =)
 
 

Förlååååhåhåhåååt!

Har ni överlevt min frånvaro?! Har ni setat klistrade framför datorskärmarna och undrat och jag överhuvudtaget lever? Jag förstår det.
NOT. Haha, det är så kul med folk som ber om ursäkt att de inte bloggat. Det är inte direkt så att man hänger upp sitt liv på att läsa bloggar (eller? Det gör ni väl ändå inte?) utan om de bloggar man läser skapligt ofta inte uppdaterar 14 ggr om dagen är det inget jag bryr mig om, who gives a fuck?
 
Well, well.
 
Kan ju berätta om de otroligt händelserika dagarna jag inte orkat skriva ngt om än då...
 
Hmmm.. Har varit på Lager 157, Bubbleroom och Scorett och shoppat lite. Dock var det Herr A som gick fullständigt bananas. Själv höll jag mig skapligt i skinnet. Hästskrällena lär väl inte gå och bli gratis helt plötsligt antar jag. Hittade ett par väldigt snygga jeans och nån t-shirt iaf.
 
Storhandling av mat igår... skitintressant.
 
Sen har jag skrittat Grande typ varje dag ca 30 min på asfalt. Helge har ju som sagt tappat en sko och den är vriden så den ger jag mig inte på.
 
Så roligt var det. Men förlååååt att ni inte fått veta det förrän nu ;)
 
 
 

En tvådagars.

Mkt, mkt, mkt, MYCKET trött idag. Och på lite halvdåligt humör.
Har haft en awesome helg MEN jag, som inte går ut på krogen eller ens dricker alkohol spec ofta, festade både i fredags och lördags och det fick jag igen för idag. Dock inte bakis på ngt vis alls, bara trött.
 
Har ändå byggt ny beteshage till hästarna, tagit en långpromenad med syster och hundarna och ridit Grande.
Ja, ni läste rätt. Grande. Jag ska försöka sätta igång honom nu och se vad som händer. Skritt på asfalt blir det till en början som sig bör med senskador.
 
 
Igår hade Ljungbergs öppning för deras övervåning med dansgolv, bar och lounge. En stor förbättring absolut, hoppas bara det fortsätter vara så mkt folk som igår, det var kul! Men varmt.
Jag tänkte inte gå ut först men rätt var det var satt jag där med en cider i handen.
Kul att gå ut med kusinerna! Vi är fan ett roligt gäng =)
 
 
Flätor. Universal-lösningen på bad hair days.
Vilket jag tycks ha ganska ofta.

Midsommar i bilder.

 
 
Blev inte mkt sömn i natt kan jag säga men jag hade kul igår. Vi var typ 30-40 pers och festade i Bönsaberg hos mina kusiner. Mkt trevligt! Oxfilé och rosé. Mumma.

Glad midsommar!

Stall och hästar klart och nu är det bara att göra sig fin och invänta midsommar firandet.
 
Håret är blont och fint igen (hade blåa skiftningar ett tag hehe), klänningen med packad, systempåsen framplockad ur kylen, kamerabatteriet på laddning, minneskortet tömt, blommor till kransen ska plockas och både dagen och kvällen är planerad till världsklass.
 
 
 
3 ufon i hagen. Helge har tappat en sko så han får semester tills hovslagaren kommer på torsdag.

Cashing

Nöjd man blir när lönen börjar på en tvåa EFTER skatt och när man dessutom varit sju i två hela veckor på den löneperioden. Hoppas bara att det blir fortsatt skift efter semestern. Det skulle underlätta oerhört. Jag lägger ju ner en förmögenhet på att mina hästar ska ha det så bra som möjligt så det blev inte mkt pengar att spara när jag gick vanlig dagtid men nu hoppas jag det ska ordna upp sig.

På måndag blir det en liiiiten shoppingtripp hade vi tänkt. Bara lite =)

Midsummer upcoming

Nu är jag ledig i fyra dagar och det är jag sååå glad för!
 
Igår var jag och en kompis på Björnparken i Orsa och kollade på nya Kodiakbjörnen. Den såg ut som en vanlig björn typ, fast större. Dock inte jättestor då den bara är två år än. Hade kameran med mig och slänger in några bilder sen, orkar inte nu, kameran ligger ju säkert två meter bort.
 
 
 
Sen jobbade jag, plåstrade om olycka. Kniv i handled. Det blödde riktigt mkt men det gick bra, två stygn.
 
Idag har vi tagit ut hästarna och gjort stallet så ska jag rida i eftermiddag.
En sväng på stan blir det först. Systemet och hästmat bla.
Ciao

Rubrik

Gick faktiskt upp vid 6 idag tro det eller ej. Egentligen hade jag kunnat sova längre men kände mig pigg och utvilad efter över 7 timmars sömn. Cyklade till stallet gjorde jag också, hurtigt värre.

Helge blev riden i skogen i dressyrsadeln och med hackamore. Jag ville köra lite sitsträning så jag tog det då man bara kan sitta helt still i handen, hålla ett jämt stöd och har mer tid att tänka på sitsen. Han var ngt tung i handen men slappnade av och sökte sig nedåt jättebra. Red mkt tempoväxlingar, sidvärts och gjorde halter. Blev bara skritt och trav idag men ändå jobb hela tiden.

Om några timmar blir det jobb och lika på onsdag sen jäklar är det ledigt i 4 dagar!


Lilla kråkan idag i Orsa efter en dusch. V...

mms_img-20690856 (MMS)

Lilla kråkan idag i Orsa efter en dusch. Vi blev nog lika svettiga båda två :)

Träning.

Ledig dag idag. Har jobbat i helgen så då är jag ledig måndagen innan och måndagen efter. Dock var detta sista helgen på länge och det känns bra. Får se om det blir skift igen efter semestern eller inte. Skönt att ha en ledig vardag iaf. Lättare att uträtta ärenden osv då.

Började dagen med att släppa ut hästarna och fixa stallet. Lurade i Helge lite hö innan vi åkte till Orsa (parkerade en bit ifrån stallet så han inte såg transporten, ser han den blir han så taggad att han inte har tid att äta).
Väl där byggde jag som vanligt en markarbetsövning. Förra gången var det mest lydnad och den här gången mer styrka.
Hålla jämn galopp på bommar med 21 m mellan tex. 6 språng ska man kunna rida utan problem och det gick väl sådäääär i början =) Men vi fixade det iaf. Bra träning att rida lite kortare galopp= svårt med Helges stora galopp.
Sen red jag på två pyttehinder på volt i galopp. Jobbigt för Helgus, och mig med för den delen. Ett av mina största problem med honom är att hålla galoppen utan att han bryter av .MER BEN dammit!

Han var lite väl på hugget idag. Var två travade som sprang runt på travbanan där och det var spännande och så skulle det bockas lite efter hindren ibland, så om ni undrar varför jag tar tillbaka lite hårt efter vissa så kände jag tendenserna till det. Tokpålle.

Här är filmen!
Blir lite förbannad på mig själv när jag inte orkar rida ordentligt som ni hör lite då och då =P





Bytes mot frimärkssamling eller annan form...

mms_img-86538861 (MMS)

Bytes mot frimärkssamling eller annan form av lätthanterlig hobby.

Hade utsläpp i morse och tömkörde Helge en...

mms_img153176868 (MMS)

Hade utsläpp i morse och tömkörde Helge en kortis på banan. Eftersom att han var så spänd där i fredags så ville jag bara få honom avslappnad och lugn vilket gick super. Typ tio min sen gav jag mig. Några timmar senare skrittade jag, Sofie och Stina ut Helge, Grande dag Mon Amie en timme på asfalt. Imorgon är det markarbete inplanerat.

Jobb, stall och dop.

Det har varit en stressig dag till en början. Jobbade från 05,30 och när jag slutade var det hem till stallet och fiixa det i rekordfart, äta lite frukost och fixa sig själv i rekordfart. Tog en halvtimme med smink och hår och det är väl ganska bra för att vara tjej right?

Har alltså varit på dop för lilla skitsöta Elise som min barndomsvän (och fortfarande såklart) är mamma till.
Trevlig tillställning, kul att träffa alla =)

Jag och A.
Jag bara älskar mitt hår nuförtiden, det har jag aldrig nånsin gjort förut. Äntligen!



Högdagershelvete.....morr...



Och med tjejerna.
Lite tok får man ha för sig, även i dräkt =)



Och huvudpersonen själv med sin mamma och mormor.




Nu ska vi ses igen hela gänget och snacka lite skit, äta chips, chilla you know hehe.

Foxtrot Uniform Charlie Kilo

Kanske det sämsta ridpasset någonsin på Helge idag. Han var spänd och jag hade dåligt tålamod. Ingen bra kombo. Bättre lycka nästa gång....



Spänd häst och arg matte...

Den senaste. Jag är nöjd.

mms_img-15471272 (MMS)

Den senaste. Jag är nöjd.

Carprillo Grande

Idag blev Grande skodd (tack syster som fixade häst ut och in från hagen) och jag bestämde att det fick bli oskodd bak och skor med sidokappor fram. Hans bakhovar mår bra av att vara utan skor under sommaren, oavsett om han kommer igång eller inte. Han kan gå utan till vintern men fram måste han ha skor. Pga hans senskada så vill man underlätta överrullningen på hoven och därav sidokapporna. Det har Helge också. Det skulle jag haft till vilken häst som helst faktiskt.

Gick med honom idag och han kändes pigg och nöjd. Lindade om hans ben och över skadan kändes det redan bättre? Kan det vara så verkligen? Bara att vänta, hoppas och se. Tittade på en film som är filmad ca en månad innan skadan. Han var så fiiin, hjärtat.

Eller hur?




Härligt pass idag. Helge slapp gå uppför m...

mms_img-14990613 (MMS)

Härligt pass idag. Helge slapp gå uppför mördarbacken för han är inte tillräckligt stark än men Otis fick minsann klättra. Renodlat styrkepass blev det med galopp och backträning. Vi kommer fortsätta träna hästarna tillsammans och det kommer nog gynna hästarna för vi är båda målmedvetna med vår träning och det är roligare att träna tillsammans.

Work style! Värst vad glad jag ser ut då. ...

dsc_0894-1 (MMS)

Work style! Värst vad glad jag ser ut då. Det måste blivit något fel på bilden. Eller så är jag glad för att jag har de bästa kollegorna ever. Ingen av dem är riktigt kloka och det är det som gör dem så roliga. Nu möte för att planera en episk sommarfest för dem.

Work style! Värst vad glad jag ser ut då. ...

dsc_0894-1 (MMS)

Work style! Värst vad glad jag ser ut då. Det måste blivit något fel på bilden. Eller så är jag glad för att jag har de bästa kollegorna ever. Ingen av dem är riktigt kloka och det är det som gör dem så roliga. Nu möte för att planera en episk sommarfest för dem.

Helge och Otis ska få ut och galoppera röv...

mms_img-37912906 (MMS)

Helge och Otis ska få ut och galoppera röven av sig idag. Plus lite klättra. Hoppas jag känner mig piggare idag. Just nu känns det verkligen inte så men det är väl inte så konstigt innan 06 på morgonen...

Bloggtips.

Tänkte skriva upp de bloggarna jag mest läser. Interestiiing haaa?

Det är ju mestadels hästbloggar förstås.

www.showjumper.blogg.se
Matilda driver ett utbildnings- och försäljningsstall och håller träningar. Ganska dålig och stundvis tråkig uppdatering men ändå skapligt intressant att läsa om en tjej som driver sitt eget ställe. Typ living MY dream ;)

www.agequestrian.blogg.se
Amanda är en otroligt driven tjej som rider höga klasser på flertalet hästar. Hon tar hand om sina hästar själv, rider andras hästar, tränar ekipage och är en av få ryttare jag vet på den nivån som verkligen BRYR sig om sina hästar och är väldigt kunnig. Jag tror hon kommer gå långt.

www.ussing.blogg.se
Sara skriver egentligen inte om något spec men hon har en väldigt fin och dyr häst, imp Holland som säkert kan gå höga klasser när de lär känna varandra ordentligt.

www.zaraknutson.blogg.se
Var väldigt längesedan hon skrev något nu så jag vet inte om hon slutat men hon är iaf i Tyskland och jobbar för en ryttare precis under världseliten. Hon är beridare och har med en av sina egna hästar dit. Kul att få en inblick i den världen.

www.stureplan.se

Hehe, min tvärtemot-värld =) Läser lite skvaller om puckade kändisar som gjort den ena dumheten efter den andra.

Äsch nu orkar jag inte skriva nån mer men det är mest dessa, systers, Spiderchick, Egoina och andra häst- och humorbloggar. Bloggar som är seriösa 24/7 är så TRÅKIGA!

Min är förstås hilarious! Våga inte påstå ngt annat.


Nej nu ska jag somna lite i soffan och tycka att min A som är ute och rockstarar sig, nu igen, ska komma hem NU ist för 03 i natt.

Sen hoppas jag att sval-jävlarna som byggt bo 3 meter ovanför sovrumsfönstret (eller är det möjligen i våran lägenhet 1 dm från mitt öra?) och skriker dygnet runt håller käften i natt. Det vore mkt uppskattat. Hade de inte haft ungar under de där tegelpannorna kanske mitt soft-air gun hade plockats fram. Hey, a girls gotta have her beautysleep, right?!




Jag håller med Johnny jag.

Utbränd...

Nej då, inte är jag utbränd inte men helt jävla slut i kroppen och huvudet. Skulle kunna somna på stående fot och har ingen lust med nånting för tillfället.
Ibland har man, iaf jag, sånna dagar då man önskar att man hade en slav som fixade stallet åt en så man bara behövde mysa med hästarna och inget mer. Hade ingen inspiration alls till att rida idag så det blev skrittjobb på en äng vid stallet i 30 min. Dock "ordentligt" jobb. Tränade på att ha rakriktad häst, halter plus mycket sidvärts.

Cyklade till och från stallet så det får bli dagens motion. Svängde ihop korvstroganoff när jag kom hem så nu är jag mätt och skapligt belåten i soffan. Funderar på om jag ska åka och titta på hoppträning eller inte. Drygt. Men tråkigt att bara sitta hemma, orkar inte ta tag i någon städning eller något sånt trevligt iaf.

Kolla på Portugal vs Danmark i fotboll kanske? Not. Ronaldo alltså. Jag fattar inte grejen med honom. Hur kan man tycka att en sån uppblåst snobb är snygg? Motbjudande. Inte sjunger han nationalsången heller den tönten. Nej, jag hejar på Danmark.
Fast jag tänker inte titta. Möjligen somna med matchen i bakgrunden.


Dagens +: Att jag redan lagat mat och slipper göra det en minut innan det är dags att sova. Typ.

Dagens -: Att laga mat när man är hungrig. VÄRDELÖST. Rena tortyren, men nu är det gjort.




Världens, genom tiderna sötaste hund. Saknar <3

Klättring med häst och motion av mig själv...

mms_img210439833 (MMS)

Klättring med häst och motion av mig själv samtidigt. Två flugor. Ute en timme och gick uppför 11 backar sammanlagt. Jobbigt men bra!

Markarbete 11/6-12

Så där ja. Jävla skitprogram. Sony Vegas ska det vara. Punkt.

Jaja, iaf så var jag i stallet lite efter 06 imorse och släppte ut alla utom Helge som vi åkte till Orsa med. Gjorde en övning som kräver mkt lydnad och att hästen går att få med sig runt för ytterskänkeln. Det var riktigt svårt men det gick! Yeeey =)

Vi har mycket kvar att lära båda två men det är så grymt kul när det går framåt och man vet att man gjort jobbet själv. Det är det som är moroten i min ridning. Inte nödvändigtvis att tävla utan att utvecklas tillsammans.

Här är filmen. Som sagt är det långt kvar innan vi gör detta perfekt men för att vara första gången så var det godkänt. Har gjort en lättare variant av denna övning förut men nu har vi blivit lite bättre och gör det lite svårare.






Har varit i Orsa och tränat med Helge på m...

mms_img-95225722 (MMS)

Har varit i Orsa och tränat med Helge på morgonen. Klipper film nu som jag lägger upp senare :)

När jag blir stor...

....ska jag bli?

Många yrken har flygit genom min hjärna genom åren.

*Arkitekt (ArKitekt heter det tydligen, inte arCHitekt). Rita hus kommer nog alltid vara mitt största vill-göra-när-jag-blir-stor men det känns inte realistiskt. Det är ÅR av plugga matte och annat innan jag ens kan fundera på att söka och då måste man ha superbetyg och det är ändå skitsvårt att komma in.
*Grafisk design. Jag gillar att greja med bilder, vara kreativ, leka med färg och form meeen njää.
*Amublanssjukvårdare. Tänk att få rädda liv. Vilken känsla det måste vara. Tänk att INTE kunna rädda ett liv. Tänk att se folk dö? Njäää.
*Fotograf. Det vill jag fortfarande bli. Det väger inte högst dock, för det gööör...*trumvirrvel*

Filmregissör!
Jag har alltid varit intresserad av foto och film i alla former. Klippt otaliga filmer på hästarna och annat. Jag vill inte skriva manus, jag vill inte klippa filmen utan jag vill att den som ser filmen får en känsla. Jag vill bestämma hur filmen ska se ut, hur skådisarna ska agera, vilken känsla man får helt enkelt.
Jag ska göra snygga filmer som man rycks med i och tänker på flera dagar efter man sett dem =)

Kanske.
En sak jag är säker på är vad jag INTE ska bli iaf.

*Jobba i butik. Samma sak dag in och dag ut. Jobba mellan typ 10-18 så hela dagen är förstörd och ibland få lov att vara trevlig och tillmötesgående mot idioter, no thanks.
*Restaurangbranschen. Been there, done that. Skitlön, skittider, stress osv.
*Industri. Japp, jag gör det nu och det går fint, men resten av livet? No way!

Fast blir man arbetslös tänker man väl annorlunda. Då tar man väl vilket jobb som helst kan jag tänka mig.


Nej, om några år kan Tarantino, Burton, Allen, Jackson, Moodyson, Malmros mfl slänga sig i väggen medan jag går på röda mattan i Cannes =) In your face industri-golvet!




Igår vid As sommarstuga.

Sunday

Home sweet home.

Red Helge med Marie-louise och Otis direkt jag kom hem idag. Vi red ut och galopperade ganska mycket och Helge var SKITDRYG! Stark och dragig och bockade, sparkade och for. Han vilade igår och det är alltid spännande med en ny häst som följer med ut och så, but still, lite ordning får det vara på kraken.
Fick väl ingen riktig ordning på honom men iaf lugn trav på slutet. Fullblods-hjärnan på högvarv idag. Bockade som fan i galopp i en nerförsbacke gjorde han också den fan =)

Imorgon har jag tvingat en av stalltjejerna att följa när jag ska rida markarbete i Orsa. Fast det var nog ganska frivilligt hehe. Vet precis vilken övning jag ska bygga upp. Mkt fokus på lydnad och att kunna vända för ytterhjälper, vilket han behöver. Ni får se vad imorn för jag har tvingat stackarn att filma också.


Har det bra vid en sjö, vid en stuga, vid ...

mms_img207545500 (MMS)

Har det bra vid en sjö, vid en stuga, vid en sten, vid en skog...som det finns björnar i. Tjejerna i sällskapet vill på safari. Killarna är fegisar.

Shoppinggalningarna är inne på El-giganten...

mms_img-12339383 (MMS)

Shoppinggalningarna är inne på El-giganten medan jag tröttnat och sitter i bilen. Att dom bara orkar. :)

Sitter i en soffa i Hälsingland och kollar...

dsc_0802-1 (MMS)

Sitter i en soffa i Hälsingland och kollar på fotboll. Har nyss tagit en powerwalk på ca 45 min efter att ha intagit en god middag. Blir nog sängen tidigt ikväll. Kanske rentav stannar i soffan och inte orkar röra mig alls förrän imorgon. God natt.

Så här ser vattnet ut när Helge fått kraft...

mms_img160405424 (MMS)

Så här ser vattnet ut när Helge fått kraftfoder. Det ska ösas ur åt alla håll och sen ätas från marken. Knäppgök :)

Tuffare tag.

Var inte laddad för varken stall eller ridning när klockan ringde 6,10 imorse. Sov till 7 sen åkte jag bort till stallet och tog ut hästarna och fixade det mesta i stallet.

Helge red jag ett tufft dressyrpass på banan hemma som faktiskt var riktigt bra idag. Efter regn går den jättebra att rida på.
Jag satte lite mer press på honom än jag brukar idag. Galopp med "piruett-tänk", alltså flytta för ytterskänkeln och minska volten, vilket han tycker är jobbigt men gjorde det bra. Bättre i höger än vänster. Sen red jag utan stigbyglar i traven för jag tycker att jag har svårt att hitta balansen ordentligt med stigbyglar. H.E.L.V.E.T.E vad jobbigt! Men hade honom i en stadig låg form med bra tramp bakifrån. När jag travade av längde han ut halsen riiiiktigt bra och var väldigt avslappnad. Bra jobb!
Blev en dusch för honom efter ;) Imorgon får han vila.

Nej, ut i solen på min lediga dag!




Gammal bild.

Här är den genialiska saken jag beställde....

mms_img187701994 (MMS)

Här är den genialiska saken jag beställde. Ett flugtäcke med regntätt tyg längs ryggen och halsen. Perfekt när man har en känslig häst som Helge. Kommer att användas dagar då man inte riktigt vet om det blir regn eller inte men det är ändå för varmt för regntäcke.

Ser lovande ut inför en ledig morgondag.

screenshot_2012- (MMS)

Ser lovande ut inför en ledig morgondag.

Man kanske kan tro att jag som antingen mo...

mms_img132064526 (MMS)

Man kanske kan tro att jag som antingen mockar skit i stallet eller är full i olja på jobbet alternativt ligger på soffan i onepiece, aldrig ens sett en mascara. Så är dock inte fallet :) Det är kul att fixa till sig ibland. Dock inte dygnet runt som vissa. Herre, har man inget bättre för sig? Nå väl, ett urval ur min sminkväska. Sinnessjukt intressant right?! Mascaran från M.A.C är helt outstanding! Bästa jag någonsin testat och jag har testat många. Är det något som är värt att köpa lite dyrare är det banne mig smink. Av sånna världsliga nödvändigheter menar jag.

Torsdag 7 juni

Äntligen är solen och värmen tillbaka! Har haft en toppendag hittills.

Ridit en underbar tur i skogen på Helge. I början var han så grymt fin. Avslappnad nästan direkt och travade superbra! Efter galopp så blev han lite mer taggad och hade inte riktigt tid att lyssna på mig men lyckades iaf avsluta med lika bra trav som i början.

Grejade sedan lite i hästarnas hage och solade lite samtidigt. Multi-tasking på hög nivå =)

Snart ska jag bege mig till jobbet men innan dess ska jag hämta ett paket från Hööks. Hihi, roligt. Dock bara nödvändigheter men ändå.




Nu tar du och blir bra igen hästskrälle! Du har många år kvar.

Det finns inte mycket som klår det här.

mms_img-19386717 (MMS)

Det finns inte mycket som klår det här.

Markarbtesfilm på Helgus.

En liten film från idag. Programmet krånglade när jag klippte så i början är det ihopklippt samma klipp flera ggr och de klippen i början som var i andra varvet försvann också men skitsamma =)






Grattis Sverige

LEDIG & SOVMORGON! Haaleefuckinluuja.
Har varit i Orsa och ridit markarbete på Helge idag. Red över upphöjda travbommar och galoppbommar. Båda på böjt spår.
Han var lydig och fin men inte så snabb för framåtdrivande hjälper som jag velat. Dock stadiga och bra gångarter överlag.
Avslappnad direkt, inget stressande överhuvudtaget och det är ju en vinst i sig.
Vi behöver jobba mkt med bomövningar så det är bara att kämpa på och försöka kommer iväg minst en gång i veckan.
Här är några bilder:
Film kommer senare.

Billigare än jag trodde men ändå, tråkig u...

mms_img-60283715 (MMS)

Billigare än jag trodde men ändå, tråkig utgift.

Markarbete.

Den senaste tiden har jag varit ledig väldigt mycket. Det har varit röda dagar, klämdagar och mina vanliga ledig-innan-och-efter-helgjobb och ledig-efter-kvällsjobb-dagar.
Imorgon är det nationaldagen och även då är jag förstås ledig. Sen har jag långhelg fre-mån. Och ändå tjänar jag mer pengar än nånsin! Det är så det ska vara =)


Ska köpa detta täcke av min stallkömpis.
Helge fick prova. Jag har två tjocka regtäcken redan men båda har lite revor så ett helt behövdes.



Hästarna fick en 30 min promenad i skogen idag och imorgon blir det markarbete med Helge. Lite bomövningar. Upphöjda travbommar och reglera galoppsprång mellan två bommar på 21 m tänkte jag.



Bomövning som ger balans i varje steg

Hästarna lyfter på benen och får bättre balans med denna veckas nyttiga men enkla bomövning – som rids i skritt och trav. "Den här övningen är guld", säger E-G Haking som är B-tränare i hoppning.

Tipstack till: E-G Haking
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Att ha koll på alla benen är inte så lätt för fyrfota varelser. För att din häst ska få bättre balans, och allt mindre likna Bambi på hal is, är denna veckas bomövning perfekt.
- Den här övningen är guld! Det är fråga om tajming mellan hand och skänkel, hästen ska ha tillit. Gas och broms ska fungera. Man måste hålla kvar handen, du kan inte släppa men kan inte heller ta i för mycket. Det är en jättekul övning, säger E-G Haking.
Det blir ofta stopp när E-G ber nya ryttare rida övningen. Då har de gett hästen för mycket motstånd och får tänka om. 
- Men samtidigt får det inte läcka ut energi någonstans, säger han. 
När övningen går bra är passage-stegen inte så långt borta, menar E-G. 
- Övningen är skitkul när hästarna har lärt sig!
En av alla positiva effekter är att en häst som går med balans i varje steg får förtroende för ryttaren.

Gör så här:
Skritta över fem kavalettibommar, varav tvåan och fyran ligger upplagda på lägsta hinder-/sockerbitshöjden och övriga bommar ligger på marken. Skritta över alla fem bommarna med två korta steg mellan varje bom. 
Ha en stadig hand och slut om med skänkeln, så att hästen efter ett antal försök trampar med lite högre steg (liknande spansk skritt). 
När detta känns stabilt men inte överjobbat börjar du trava över kavaletti-bommarna. 
- Vips så lyfter hästarna fantastiskt på benen över serien och har dessutom en fin balans, säger E-G.

 

Syfte: 
För hästen: Att finna balansen i varje steg.
För ryttaren: Att hitta balansen i hjälpgivningen, alltså mellan hand och skänkel (mothållande och framåtdrivande).

Svårighetsgrad: 
Bas - medel.

Tänk på det här: 
Skritta absolut rakt före, över och efter över bommarna. Detta för att hästen inte ska få läckage av energi åt sidan utan bjuder framåt och till viss del uppåt.

 

 


FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: E-G Haking.
Bor: Utanför Stockholm, i skärgården.
Utbildning/meriter: B-tränare i hoppning. Även utbildad på elittränarprogrammet på Bosön.
Jobbar med: Träning i hoppning.
Roligast med att vara tränare: Att se utvecklingen, man får tydlig feedback. Att hjälpa ryttare att ta sig över "de svarta hålen", det är roligt! Ju äldre jag blir desto bättre blir jag på att verbalt förklara att svackor är en del av processen. Det är också roligt att jag nu är inne på generationen "barnbarn till gamla ryttare". Jag brinner också för att utveckla ridningen med nya tekniska och mentala hjälpmedel, att vara innovativ inom ridsporten.
Läs mer på: www.hakingrididrott.se
Porträttfoto: Mikael Sjöberg, www.mikaelsjoberg.se



Ett lagom avstånd mellan bommarna för stor häst brukar vara 1,10-1,15 meter. Alltså ett relativt kort travavstånd.

Bli en fena på övergångar

– Övergångar är avslöjande, plus att de ger både balans- och styrketräning för hästen. Jag tror att man lätt blir sittande för länge i en gångart, säger hopptränaren Lena Berggren Wenderyd.

Tipstack till: Lena Berggren Wenderyd
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Övergångar är ofta en svag punkt, menar Lena Berggren Wenderyd – B-tränare i hoppning, banbyggare och expert på mental träning.
– Övergångar är både balans- och styrketräning, i både dressyr och hoppning. Att kunna hålla balansen i övergångarna mellan gångarterna är inte helt lätt. Ofta blir man nog sittande i samma gångart lite för länge.
I den här övningen finns en kontrollpunkt där man ska fatta galopp eller bryta av.
– Det blir en liten check för ryttaren att allt fungerar. Gör man rätt? Reagerar hästen tillräckligt snabbt?

Bli inte för stark
Ibland rätar ryttaren upp sig för mycket och blir för stark i avbrotten.
– Om ryttaren rätar upp sig för mycket kan det hända att hästen tror att man vill öka i stället för sakta av. Lite upprätning är bra, men man ska inte överdriva för då blir man i stället stark och pådrivande.
I igångsättningarna är ett vanligt fel att man tippar fram och låter hästen gå iväg för mycket.
– Sitt mer stilla och låt inverkan komma från skänkeln. Positionen på kroppen ska vara ungefär densamma hela tiden.
För den som tvekar om övergångar verkligen är något ett hoppekipage måste vara bra på har Lena svar på tal.
– Naturligtvis rider vi banor i galopp, men övergången i sig är en övning för styrka och balans – och en kontroll på att kommunikationen fungerar.
Och det kan ju vara bra att ha koll på sitt tempo när man hoppar bana.
– Det är lite surt om hästen tar förhållningen tolv meter senare, då har man redan hoppat hindret eller i värsta fall gått rakt igenom det.

Bygg så här:
Använd sex stöd plus 10 till 13 bommar, fyra plastblock till kavalettin och tre koner. Lämplig höjd är 50–80 centimeter. Avståndet mellan kavalettin i solfjädersform ska vara 1,10 till 1,30 meter, om man mäter på mitten.

Gör så här:
1. Rid över kavalettin i trav på den lilla volten, rid i båda varven.
– Du kommer igång och hästen får lite lyft i steget. Tänk på sitsen. Rid lätt eller i lätt sits, öva gärna på båda. Om det är kavalettiträning för hästarnas skull funkar det att rida lätt, men jag låter ofta ryttarna träna lätt sits. Det är ett tillfälle att befästa att man kan stå stadigt. Att ha balansen mitt över hästen med vikt i stigbyglarna är inte så lätt som man kan tro, säger Lena.

2. Hoppa hindret på medellinjen i galopp på en oval volt. Ha gärna en hjälpbom före och efter. Hästen ska vara i rytm och i balans, forma den runt innerskänkeln.
– Ibland, om man hoppar på volt på en häst som inte är mellan hjälperna, vill den gärna skjuta ut ytterbogen eller tränga inåt i volten. Så det här är en bra avstämning av att ryttaren kan rida på böjt spår och att hästen följer hjälperna.

3. Starta mitt på kortsidan i trav. Lägg en volt över kavalettibommarna i trav. Vid konen i början på långsidan, fatta galopp, hoppa hindret på medellinjen, bryt av vid konen på nästa långsida och så tillbaka in i volten över kavalettin. Upprepa några gånger och rid sedan i andra varvet.

4. Hindren ska vara riktigt låga. Rulla in eventuella hjälpbommar vid hindret på medellinjen. Rid hästen runt innerskänkeln och rid över hindren som skissen visar.
– Det är naturligt för hästen att fortsätta rakt ut till kortsidan efter första hindret, men man ska försöka komma så vinkelrätt på hindret på medellinjen som möjligt. Det här är ganska svårt, för man ska kunna kontrollera båda bogarna. Kolla av om du och hästen har kommunikationen så att du kan få hästen att böja sig i svängarna.
När du hoppar i andra varvet kan du bryta av till trav och rida den lilla volten med cavaletti som avslutning. Då kollar du av att du kan få tillbaka hästen i trav.

Avsluta gärna med att hoppa en ”bana” med enklare vägar och lite större galoppsprång.

 

Syfte:
Bättre samspel mellan ryttare och häst, inverkansträning, samt lösgörande arbete och styrketräning för hästen.

Svårighetsgrad:
Medel.

Tänk på det här:
Forma hästen runt skänkeln i svängarna, ha den i balans.

 



FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Lena Berggren Wenderyd.
Född år: 1960.
Utbildning (inom hästvärlden): Ridlärare level 2, B-tränare i hoppning, B-banbyggare, stildomare, gått Riksidrottsförbundets elittränarutbildning på Bosön, läst idrottspsykologi på Halmstad Högskola.
Jobbar med: Tränare, banbyggare, föreläsare, kursledare m m.
Roligast med att vara tränare: Att få dela med sig av kunskap, att inspirera, ge stöd och hjälp inom allt kring hästar, ryttare och teamet kring ryttare, att se ryttare och hästar utvecklas, att ha förmånen att träffa människor som brinner för sina mål och sina hästar. Det ger mig massor av energi tillbaka!
Läs mer på: www.lenaberggrenrid.se


Övning 1.


Övning 2.


Övning 3.

Övning 4.


Någon av dessa övningar kanske vi också hinner med.

Rent markarbete tycker jag är roligare och viktigare än att bara hoppa massa hindret rätt upp och ner.
Jag vill ha en lydig, välriden och stark häst. Kunna rida ordentligt över sånna här övningar och inte bara kasta sig ut över hinder bara för att man tar sig över dem utan att riva. Jag är inte alls imponerad av folk som rider 1,40 felfritt om de gör det "fult och flängigt". Ordning och reda ska det vara. Funkar det inte på låg höjd funkar det inte på högre heller. Logiskt.





Har ett par ridstövlar från Cavallo till s...

Har ett par ridstövlar från Cavallo till salu. Storlek 38, längd 44, vidd 32 plus resår. Hela och välskötta. 700:-

Har varit på provtagning nu innan jobbet. ...

mms_img553518217 (MMS)

Har varit på provtagning nu innan jobbet. Hatar det verkligen. Egentligen skulle jag tagit det i början av mars men ja...det har inte blivit av. Jag har skjutit på det 3 månader men idag var det dags. Gjorde skitont! Som varje gång. Det är nu ni ska tycka synd om mig. Tröstkort skickas till Bonäs of Sweden.

Anmäld till sin andra tävling =)

Sommarmeeting med Derby för Häst

Lokal och regional tävling i hoppning ridhäst, 6 - 8 juli 2012, Orsa Ridklubb

Anmälda till 280. 80 cm, Clear Round, Lokal 6 st registrerad

Ryttare Häst Klubb Anmäld Status
Janna Lofvars Cullagh Flight Örebro Fältrittklubb 2012-05-07 14:06:49 Registrerad
Christin Carlberg Barrusa Katrinedals Ryttarförening 2012-05-11 10:59:05 Registrerad
Christin Carlberg Carissma (5) Katrinedals Ryttarförening 2012-05-15 18:52:35 Registrerad
Marie Wallin My Imagination Orsa Ridklubb 2012-05-17 10:19:37 Registrerad
Helena Grudd Line Stjern Mora Ridklubb 2012-06-03 15:07:22 Registrerad
MarieLouise Clarquist Helge Folkärna Ridsällskap 2012-06-04 10:15:44 Registrerad

Tävlingsdatabasen

Helgehästens första resultat på tdb =D

Porfyrspelen

Lokal och regional tävling i hoppning ponny och ridhäst, 2 - 3 juni 2012, Älvdalens Ridklubb

H160. Clear Round, Lokal, Ridhäst 1 starter och 1 placerade.

PlatsRyttare KlubbHäst Härstamning UppfödarePremieFelTidPCP
1 MarieLouise ClarquistFolkärna Ridsällskap Helgee. Highlight, u. Etudes, e. CalibanIngela Hansson
0 61,00 0 0

Det fick bli tömkörning idag istället för ...

mms_img-21067197 (MMS)

Det fick bli tömkörning idag istället för promenad. Trava lång och låg och sträcka ut överlinjen ordentligt. Lugn och fin häst.

Ligger i soffan och ser repriser. Är så tr...

mms_img-74151003 (MMS)

Ligger i soffan och ser repriser. Är så trött! Somnar typ hela tiden. Snart ska vi laga lyxig söndagsmat och resten av kvällen kommer nog bli väldigt lugn. Kanske någon bra film om det går någon. Imorgon blir det kvällsjobb igen. Tar ut hästarna tidigt och ska ta en promenad med båda två både imorgon och tisdag. Helge behöver smälta dagen lite tror jag :) Onsdag blir det nog dressyr någonstans. Det börjar bli dags igen. Han klär fint i sin rosett eller hur? :)

Filmbevis.

Här kommer en liten film från dagen. Orkar inte klippa, fixa text och grejer utan här är hela banan rätt och slätt.

Vackraste pållen på plats!




En eloge till ML som gör det så bra. Bara lugnt hänger med, ger honom det stöd han behöver utan att störa.
Tack för hjälpen!

Tävlingsdebuten.




Vi kom faktiskt iväg på tävling idag. Älvdalen var målet och vi rullade av gården lite efter 06,30.
Helge fick stå i transporten ganska länge när vi kom fram och det vara bara bra för så lugn som han var innan vi tog ut honom har han aldrig varit i transporten förr.

Gjorde ordning honom och så började Marre rida fram och han var så LUGN! Jag hade förberett mig på det värsta. Att han inte skulle kunna stå still, springa med svansen i vädret och vara superspänd typ. Det var han inte, han skötte sig SÅ mycket över förväntan. Gick bra att rida på framhoppningen tillsammans med andra hästar galopperande runt sig och så. Han var så sjukt duktig!

Här lite innan deras tur att gå in på banan.



Även på banan skötte han sig super. Inge tittig, lugn och felfri! Felfri känns bara som en bonus, att han skötte resten så otroligt bra är värt mest.
De hoppade bara en 60cm klass men det är som sagt inte själva hoppningen han behöver utan att vara och beté sig på en tävlingsplats. Därför valde vi att göra det så lätt som möjligt för honom om han skulle bli tveksam inne på banan.
Jag, som brukar kunna ta ganska bra kort lyckades inte riktigt idag, jag var nog för nervös =P




Enormt hinder ;)


Helge fick sin första rosett och jag är en väldigt stolt matte!




Nu är planen att Marre hoppar honom en 80 cm klass i Orsa i början av juli. Hemmaplan och allt!

Det är en otrolig känsla att ha gått från ett benrangel på boxvila till detta. Det känns overkligt.
Overkligt men kul!

Dagdrömmar.

Ibland brukar jag sitta på Hemnet och dagdrömma om gårdar jag vill ha. Fick jag välja skulle jag dock ritat och bestämt allt själv från början.

Jag hade haft ett stort hus, öppet i nock i kök och vardagsrum, som förövrigt är en öppen planlösning med köksö, öppenspis, stora fönster, matsalsbord osv. Sovrum med snedtak, walk-in-closet, dubbelgarage och förstås: ett stort fint stall med tillhörande ridbana, ridhus och stora hagar.
Jag vet redan hur det skulle se ut och vart det skulle ligga. Det är nog en av mina högsta drömmar.

Huset skulle ha kanske ha en touch av detta:
















Stallet skulle kanske se ut lite såhär:











Ska det vara så svårt att uppnå?
Hehe, drömmar var det ja.

Låt fantasin flöda.

Man vill ju inte städa ihjäl sig =P

Har funderat lite på hur få som verkar rida dressyr i skogen så som jag gör. Jag rider mkt oftare i skogen trots att vi har egen ridbana på gården, två stora ängar med bra underlag plus tre ridhus inom en mil. Man måste inte vara instängd mellan 4 väggar för att rida dressyr. Har man bara lite fantasi kan man göra det mesta i skogen där man oftast också har naturlig bjudning.

Tempoväxlingar, sidvärts, övergångar, halter osv är inga konstigheter fast man rider på en skogsväg.
Första steget att rida förvänd galopp tex är ju toppen att ta i skogen på en väg som går lite åt båda håll, man får bättre bjudning= lättare för både dig och häst.

Idag red jag i dressyrsadeln och travade, gjorde en avsaktning, skänkelvikning direkt i övergången till andra sidan vägen och lika åt andra hållet. Tempoväxlingar är något vi alltid behöver bli bättre på så det gjorde vi också, och galoppfattningar. Inget sparkade alls idag. Han kändes mjuk och lydig från igår. Bra genomriden inför morgondagen.




Nej, städa var det.

Fixar lite..

Lite ny design. Inte klart men de får duga så länge. Måste verkligen städa och sen åka till stallet och packa och fixa inför morgondagen.

Smart lösning i vårat stall. Vi tippar dyn...

mms_img-16233816 (MMS)

Smart lösning i vårat stall. Vi tippar dyngan här i skopan och slipper därmed gå ut ur stallet. Skönt, spec vintertid! Skopan töms med traktor nån gång i veckan. Här förvaras också spånet.

De sågar sitt eget virke på gården nu så v...

mms_img-93112847 (MMS)

De sågar sitt eget virke på gården nu så vi får spånet som blir. Superbra att spara in några kronor där. Det är MYCKET spån så det räcker säkert över sommaren.

TGIF

Så. Mamma räddade min kväll med kycklingwraps. Kände att blodsocker-nivån var nergrävd ett par hundra meter men nu är det bättre!

Ska berätta om min HÖGST intressanta och unika dag. Jag har jobbat och ridit. Punkt.

På jobbet har jag skött robotar och kört detta vrål-åk.



Precis innan jag slutade flippade en robot ur så då lämnade jag över till grabbarna och gick hem =)

Åkte direkt till stallet för att kolla Helge som mådde finfint. Red en sväng i skogen i dressyrsadeln. Han var SÅ pigg! Och SÅ stark! Det var som att det sista jättefina dressyrpasset på ängen aldrig hänt. Jag red hem och sa hej till mamma sen vidare upp i skogen igen. Lät honom galoppera på lite och få ur sig lite energi. Sen bestämde jag mig för att trava tills han blivit avslappnad.

Jag gjorde tempoväxlingar hela tiden och vi travade...och travade..och travade. Tills vi nästan var hemma, så då fick jag lov att rida bortåt igen och DÅ plötsligt längde han ut halsen, travade taktmässigt och lugnt, även i tempoväxlingar och sen skrittade vi hem. Fin kille! Jag är nöjd, även om det tog lång tid innan det begav sig.

Min lilla Spinkis som ska bli biff till hösten =P

Välmatchade och fina för alla fåglar och myggor i skogen.





Kanske jag ska klippa manen en smula inför den eventuella tävlingen på söndag?
Så han inte ser ut som en lodis =)
Knoppar blir det iaf inte. Sånt har jag inte tid med. Han är så snygg ändå så.

Kollar på Milleniumfilm nr 2. Lisbeth Sallander ni vet. Kommer inte ihåg vad den heter. Gillar filmer där tjejer kickar ass! Hon är tuff den rackarn.

HELG!

Vi idag. Gick bra men berättar om det sen,...

dsc_0732-1 (MMS)

Vi idag. Gick bra men berättar om det sen, nu måste jag äta innan jag gör något kriminellt.

3 grader varmt idag, och i helgen var det ...

20120527_150514- (MMS)

3 grader varmt idag, och i helgen var det så sjukt varmt och fint. Tråkigt. Jag vill bada! Ligga på en strand vid ett bra badställe är semester när den är som bäst. Och åka båt. Ska kanske dra hem den och börja städa på lördag. Det är livskvalité det. Inte att städa den men att ut och åka på en spegelblank sjö med fika och grejer. Längtar.

RSS 2.0