Påskdagen.

Idag har jag:
 
Vaknat innan klockan (as alwayzzz).
Ätit nyttig frukost (jajjemen, klapp på axeln).
Sprungit! (jaaaa hä ä sant, 4 hela km i kuperad terräng).
Varit trött efter springat men nöjd (hatar att springa men gört ändå).
Setat i solen (mitt livsmål,att vara ute i solen).
Fått en miljard miljoner fräknar pga ovanstående (fiiiiina).
Åk 12-14 mil hem från Hälsinglandet i pappas räserbil (ta sig från plats A till B, kanske det tråkigaste jag vet) (men bilen drog ganska exakt hälften så mkt som min monsterbil med monstermotor).
Fixat stallet och ridit med min BF (pojkvän för den som inte är så "hipp" som undertecknad) (han galopperade barbacka den token, fast han egentligen inte skulle få göra det. Han är envis som få, det ska gudarna veta).
Varit glad för att jag fick sånt excellent sällskap på ridturen (alla mina pojkar <3 ).
Ätit god middag hos mamma och pappa (söndag, bästa dagen att bli bortbjuden på, då är det så sjukt tråkigt att laga mat).
Landat i soffan med lite påskgodis (blää, nufårevaranog).
 
Imorgon:
 
Rida med Madde.
Vara ute i solen.
Njuta av att både vara ledig och att A är hemma hela veckan!
 
 
 
 

Sommartid

Det är väl ett vårtecken om något. Sommartid. Eftersom att jag hade sovmorgon blev det inte så stor skillnad för mig. Märks väl ikväll när det är ljust senare. Har avverkat en joggingtur till idag. 4km, sprang lite fortare än igår. 4km räcker för tillfället när man inte sprungit på länge. Älskar mina löparskor! Nikes som jag har haft över två år och de är fortfarande som nya, och inte för att jag inte använt dem ;-) Andreas föräldrar ska till USA i sommar så då ska jag be dem köpa hem ett par till liknande.

Glad påsk.

Sitter i skrivande stund på en veranda i Bollnäs och njuter av solen. Strax ska jag och Andreas mamma ut och springa en sväng. Känns härligt att vara igång med träningen, för man behöver mer träning än ridning om man ska bli en duktig ryttare. Emelie Brolin tex, är väldigt duktig på att träna vid sidan om ridningen. Även hästarna behöver varierad träning. En hopphäst som går svår hoppning ska kunna gå på motsvarande nivå i dressyr tex har en klok ryttare sagt på en clinic en gång och jag kan bara hålla med. Ska man rida högre än 120 lär hästen kunna samla sig och spänna fjädern vilket enbart hoppning inte gör. Markarbete och dressyr måste också läggas till. Synd att så mycket "hoppfolk" inte lärt sig det. Man bör alltså träna lika mycket dressyr på en hopphäst som man hoppar, om inte mer. Svårigheten i hoppning sitter ju mellan hindren, oftast inte över. Jag rider dressyr på Helge nästan varje gång jag rider, oavsett om det är ute eller inne. Tom när jag är ute på galoppjobb rider jag skolor i traven när jag värmer upp, gör övergångar, tempoväxlingar osv hela tiden. Imorgon när jag kommit hem ska jag och Andreas ut och rida, bara skritta för Andreas är nog lite rostig ;-) Sen väntar en tuff vecka för Helge med 3 dressyrträningar.

Skärtorsdagen.

Vaknade av den underbart ljuvliga känslan av ett oerhört smärtsamt sendrag i baksidalår. Låg vridandes och vändandes och kämpade för mitt liv några sekunder innan det behagade ge med sig. Då kunde jag inte somna om, och det gjorde inte så mycket för klockan skulle ändå ringa tio minuter senare. Har vaknat precis innan klockan nästan hela veckan nu. Praktiskt om man skulle glömma ställa klockan nångång. Dock hyser jag som sagt stor tvekan till att jag är utvilad, snarare stressad eller otålig att börja min dag.
 
Dagen idag är faktiskt HELT ledig! Kan inte beskriva hur glad jag är att jag tog ledigt. 
Startade dagen med en härlig ridtur på Helge i solen. Var lite bestämd idag och lät honom inte springa ifrån eller streta sig ur situationer. Han blev riktigt mjuk, fin och lydig så det känns som det är rätt väg att gå. 
Gjorde en avsaktning från galopp till trav TO DIE FOR!...hm..nåja, kanske inte to die for men den var riktigt, riktigt bra! I andra galoppen var det svårare men fick till två skapliga på raken iaf. Gjorde även 10000000000 halter från skritt och trav med bättre och bättre resultat. 
Duktig skrotis.
 
Jag har ätit frukost, duscha och snart ska jag till Orsa på hopptävlingar. Ska stå på framhoppningen, vilket passar perfekt en dag som denna! Brukar se ut som om någon dragit fingret genom en pensel i ansiktet på mig (fräknig som attan alltså, and I like it!) efter en dag i solen. 
 
Efter det ska hästarna in sen ska jag bowla med en vän från Sthlm. Han kommer förmodligen få stryk utan dess like, eller så blir det tvärtom. 
 
 

2 av 3.

Vaknade 5 min innan klockan idag. 05,55 med andra ord. Tror knappast jag var utvilad men kände mig ganska pigg ändå. 
Gjorde duktigt min frukost-smörgås innan jag åkte. MÅSTE börja lära mig äta frukost, av flera anledningar. 
 
Tog ut ponnierna och mockade en box medan mina grabbar fick äta lite hö och smälta maten. Sen red jag Helge och hade Grande som handhäst genom byn och längs sjön. Skritt och trav. Kravlöst och mysigt i solen. 
 
Helge dricker som aldrig förr. Melass is the shit! Hoppas bara han dricker vanligt vatten också och inte blir helt bortskämd =)
 
Ska jobba övertid idag. Som de senaste två månaderna, typ. Bara en timme visserligen. Tråkigt att gå in och jobba när det är så fint ute. Får hoppas påsken bjuder på lite fint väder också. 
 
Igår åkte jag till Orsa med Helge och tränade dressyr. Måste ligga i nu, mindre än 3 veckor kvar till start.
På förra Annica-träningen skällde Annica lite på mig för att jag rider med FÖR snälla händer. Jag måste erbjuda Helge ett stöd och INTE ge efter om han försökte streta sig bort ifrån det. Han förstår ju inte riktigt än vad jag vill så jag får nöta på med det fram till tävlingen och hoppas på framsteg och att han accepterar det. Jag har ju ridit ganska mycket i lång och låg form men ska nu börja plocka upp och korta honom och då är han inte riktigt "med". 
Fick till riktigt bra skritt på slutet igår iaf. Han accepterade allt och var jättefin. Tränade mycket på delar ur programmet igår och mycket sitter skapligt men serpentiner och övergång galopp - trav måste jobbas vidare på. Plus halterna då, inget stret!
 
Om en timme bär det av till jobbet. Kväll nr 2 av 3 denna vecka.
 
 

24 mars.

Ge mig meeer sånna här dagar! Pliiiz.
 
Förutom att jag inte hade sovmorgon så har den varit super. Top notch. Fantastisk. Fast jag har egentligen inte gjort så mycket. Ridit en underbar ridtur på Helge, tittat på skidor på tv och sovit middag med mitt <3 Det är väl det, men det räcker för mig. 
 
Gick bra att kliva upp och åka till stallet i morse. Hästarna kom ut i sina hagar och jag fixade stallet. Eftersom att Helge är lite dålig på att dricka så har jag köpt melass åt honom. I början skulle han då rakt inte dricka det så jag hängde in en hink i hans box över natten vilken var tom när jag kom idag. Idag har jag ställt en in hink med melass i deras hage och fyllt på en gång och den har de druckit upp. Och sedan lekt med hinken uppenbarligen. De fick en Jolly Ball av Sofie i julklapp för några år sedan och har lekt med den varje dag sen dess. De älskar den verkligen, speciellt Helge (och vilken hållbarhet! Den är intakt efter allt den fått utstå) men idag var visst hinken roligare.
 
Hinken. Ca 50 m från där jag ställde den från början.
 
Ridningen gick skitbra!
Red en väg förbi en tjärn i skogen som är jättefin vintertid. Det tar lite tid att rida den rundan, ca 1,5 timme om man galopperar ganska mycket, så är det perfekt med lång fram- och avskrittning på väg dit och hem. Har ju som sagt ridit på hack två dagar vilket har funkat jättebra men idag testade jag bett igen. Ett rakt äppel-bett som Helge gått mkt bra på innan och det gjorde han idag också. Tror allt i munnen känns bra för honom nu.
 
 
Skrittade på långa tyglar ca 30 min genom byn. Han slappnar av mer då. Rider jag honom "ihop" verkar han tro att jag är beredd liksom. Lösa tyglar och låtsas som det regnar är hans melodi när det är "läskiga" saker omkring honom. 
Han var fin redan vid första galoppen och lyssnade bra både fram och tillbaka. Fast framåt behövde jag bara lossa på ringfingrarna lite så längde han ut galoppen. Galopperade länge i både galopperna i olika tempon i lätt sits med låga händer. Härliga häst! Och härligt väder.
 
 
Vi är verkligen bortskämda med vacker natur här omkring. Det är otroligt fint. Orsasjön, flera fina tjärnar med sandstränder, berg, skog, åkrar och ängar. Älskar det. Jag är en ute-människa helt klart.
 
 
Ännu en bild från idag,
Jag gillar absolut mitt långa hår MEN det är ofta ivägen... Har det ALLTID uppsatt när jag rider men det hamnar överallt ändå. Perfekt att ha en "fulhjälm" att rida i hemma och när det är soligt ute så kan man spara på den fina =P
 
 
 
Tycker det är så skönt att Grande kan gå utan täcke halva dagarna när det är såhär fint väder ute. Han är bara halvklippt och fryser sällan. Helge, som är nyklippt, får minsann ha täcke ett tag till. Han har ju dessutom shivering så rumpen skall hållas varm.
 
 
Idag har jag hämtat mina vita ridbyxor som jag vunnit på Tradera och mitt hårspänne med hårnät som mamma köpt på Hööks igår.
HELA min tävlingsklädsel (utom ridstövlarna då) (ridbyxor, kavaj, skjorta och spänne) gick på 449:- Det är ju löjligt. Det får man knappt en skjorta för i vanliga fall. Jag är nöjd. Det är fina kläder som passar jättebra. Det gör mig ingenting att jag inte har en Spooks-kavaj, ridbyxor från Animo och Könings-stövlar. Jag bryr mig, som jag skrivit förut mer om hur min häst går än om folk blir impade av min klädsel.
 
Här är spännet lite slarv-testat.
 
Lite god kvällsmat och en dusch. Sen är jag redo att sova. SÅ. TRÖTT.
 
 

En fin lördag i mars.

 
 
 
 
Älskar dagar med fart i, som denna.
Började med jobb till 6-11.30 sen byta om och åka till Class gym för ett spinningpass. Jobbet hade ett lag med i Spin of hope som är ett välgörenhetsevent till förmån för Barncancerfonden. 
Jag körde på temat "In the army" och jag körde så jävla hårt med mig själv, for once. Jag brukar väldigt sällan ta ut mig HELT utan köra kanske 85% sen vila lite. Idag gav jag verkligen järnet och svetten rann så det droppade på golvet (på riktigt ) och mina ben tog tvärslut! Sista sekundrarna var det så hela jag kroknade, men skönt efteråt. Härligt att känna att man gjort något. Borde nog ha strechat mer dock, tror inte jag tar mig ur sängen i morgon.
 
Fast jag kände inget i benen när jag red idag. Det kommer, det kommer. 
 
Har ridit Helge med hackamore två dagar nu och han är SÅ nöjd. Han går i den form jag vill ha honom i på bett men som jag bara får till sista delen av passen istället för i början. Typiskt. Hade han varit hopphäst hade han fått gå på hack jämt men nu vill ju jag rida dressyr =( 
Sänkte det ett hål igår så det tar liiite mer och nu hänger han inte alls lika som han gjorde innan. Han är bara nöjd liksom. 
Red ut i solen med Elin och Curry idag. Hästarna skötte sig bra och vi bara njöt. Lät dem rulla på i galopp och sträcka ut sina ryggar. Härligt, härligt!
Imorgon blir det något liknande.
 
Nu lagar vi vår paradrätt och sen blir det en film med grönsaker och dipp senare.
Mys!
 
 

En kall onsdagkväll in ze soufa.

Sitter och huttrar i soffan. Ska ta en varm dusch innan jag kryper ner under mina två täcken. 
 
Efter jobbet idag hämtade jag Helges medicin. Han ska få Finadyne i 6 dagar till. Tur det inte äventyrar vår tävlingsdebut. Karenstiden hinner gott och väl gå ut. Han får det i sprutor så jag bad Lena ge honom. Jag har gett honom sprutor flera gånger själv men undviker det så långt det går. Jag är inget fan av att varken ge eller få sprutor.
 
Red honom en sväng i blåsten idag tillsammans med Elin och Curry. Han grejade lite med bettet så tror han var öm sen igår =/ Var så mjuk i handen jag bara kunde. Ville testa om det gick att rida med bett då jag har dressyrträning för Annica imorgon och rider inte gärna på hack då. 
Han var iaf fin och lydig och jag hoppas jag märker skillnad på honom när allt läkt som det ska. Blödde lite här och var igår så det kanske tar några dagar innan det känns bra och han vant sig.
 
Han fick både havre, mineraler, paraffinolja, betfor, linfrö och ProEquo idag och han äter med god aptit! Trodde jag aldrig. PE;t ser ganska nasty ut men smakar tydligen gott och linfrö-gegget äter han också utan problem. 
Jag ger honom lite mindre lusern-mix nu för det är lite protein i linfröt och jag vill inte ge honom något som riskerar att fasta mer i tarmen.
 
Tror jag tar med mig filten hela vägen in i duschen snart. Ska bara se Greys först. Favvo-programmet.
 
Huj, huj!
 
 
GE MIG SOMMAR NUUUU!
Tack.

Veterinärbesök.

Helgestatus:
Som sagt så har Helge betett sig annorlunda senaste tiden. Varit arg när man lagt på täcke, när man borstat, när man kommit in i boxen etc. Jag är av den åsikten att blir en annars trevlig häst arg utan egentlig anledning, då KOLLAR man upp den, man LÄXAR inte upp den. Hästar är sällan arga utan anledning. Det finns absolut undantag men de allra flesta visar bara att de är missnöjda med något. Så även Helge.
 
Åkte ju till Rättvik idag och kollade upp honom. Hade Björn Gammelgård som verkligen är en bra veterinär som är väldigt kunnig och bra med hästarna. 
Allra först klämde han över hela hästen och märkte tydligt var han var irriterad (bakre delen av magen, skapet), han lyssnade sedan på hjärta och lungor som lät bra. 
Det togs ett blodprov, som jag får svar på imorgon. Detta för att se om han har någon infektion i mage, tarmar eller urinvägar. 
Sen gjordes rektalundersökning och då kände Björn små förstoppningar på två ställen. Hästar kan ju ha förstoppning även fast de kan... well, bajsa. Det kan således vara svårt att upptäcka. De kan även ha förstoppning trots att de är lösa i magen. 
Iaf tror veterinären absolut att det är därför han är arg och missnöjd. Det är gör inte så ont att han visar det med koliksymptom men så pass att det ändå påverkar honom. 
Han ska få Finadyn-injektion några dagar för att han ska äta och dricka utan att det gör ont i magen och på så sätt sätta igång magen mer och kanske få iväg det som sitter fast.
 
Dessutom ska han äta paraffinolja två ggr dag, linfrö, betfor och kli, plus hans vanliga mat. Ska köpa melass och se om han dricker mer med sånt i vattnet. 
Försökte med apelsinjuice (som man blandar med vatten) när jag var i stallet vid 20 men det dög inte, däremot dög betforvatten =)
 
Självklart är även rörelse viktig för honom men han rörs på mycket redan. De dagar jag inte rider går jag med honom minst 30 min, ofta mer, så han vilar aldrig helt. 
Hästar behöver inte vila helt, möjligen unghästar. Rör på dem för hand ibland era latmaskar =)
 
Hans tänder kollades även och de hakar som distriktarn hittade åtgärdades och lite annat. Han var ganska vass =/ Stackarn. 
 
Björn tyckte det var en väldigt vänlig häst (det är han när han mår bra) som hade perfekt hull, många hästar är alldels för feta. Skönt att få ett kvitto på det. Han har ju varit för tunn ett bra tag förut.
 
Så är det med det. Något var fel. Magkänslan hade rätt, igen.
 
Grandestatus:
Han har blivit rörd på alla dagar sen onsdags vilket gör honom gott. Han drack gärna upp Helges juice med stor glädje.
 
Susannastatus:
Efter att ha ätit lax varje dag senare halvan av mitt liv (känns det som) blev det en pizza idag. Dock med tonfisk på =P
Har varit duktig och gått 1,5 timme både igår och idag och idag sa mitt knä ifrån. Antar att det blivit lite överansträngt för det är lite svullet, men det får härdas. Tänker gå imorgon också. Cirkulation är bra! Däremot ska jag inte gå så långt imorgon utan bara till och från stallet. 
 
 
Min nyfikna pålle som skötte sig 7 resor bättre än de spattiga travarna som var där. 
Helge är ju trotsallt van vid ståhej på kliniker. 
Det krävdes dock två doser lugnande och brems för att få bort hakarna längst bak. Ont =(
 

Dagens status.

Achtung, achtung! Här kommer ett skryt-inlägg ang träning.
Vet ju att vissa personer, inkl jag själv, blir irriterade på folk som skryter om sin träning. Förresten har jag inte direkt tränat men ändock rört mig, Nämligen powerwalkat inte mindre än 100 min. En omväg till stallet, 30 min med hästarna och en omväg hem från stallet. 
Hepp, hepp snart sommar.
 
Helge var jääääättepigg och busig när vi gick. Superkul att han är glad men lite drygt att gå med honom då, även om han är ganska väluppfostrad. 
Däremot är han INTE glad när man rör honom på bakre delen av magen och skapet. Han vill helst döda en när man gör det så därför har jag ringt Ullis och beställt tid på kliniken i Rättvik.Vill att de kollar om han har något problem med urinvägarna etc. Om inte så vill jag att de gör en gastroskopi på honom för ev magsår.
Han är bara arg i stallet och protesterar aldrig nånting när man rider så det är svårt att tro att det ska vara något ridrelaterat.
Fick tid redan imorgon så jag är ledig från jobbet och åker dit på morgonen.
Pengar rullar ut som de ska, de går bra nu.... Hehe =)
Nej men vad ska man göra liksom. Misstänker man att hästen (vilket djur det än är) mår dåligt har man en skyldighet att kolla upp det, annars ska man inte ha djur. 
 
 
Ska äta lite strax.
*Trumvirrvel*.......LAX! 
Usch. Med lite mos, rödlök, gurka, citronpeppar och remoulad så funkar det dock. Tror jag ska köpa lite tonfisk och gegga ihop nån röra som omväxling.
 
Nej nu är det slut på superintressanta fakta från min sida. 
Lev väl.
 
Sommar, sommar, sommar.
 

Hästig söndag.

Just landat i soffan efter en dag med mycket häst. Har glidit i den lite mer bekväma nationaldräkten Onepiece och tjuväter lite chips tills maten blir klar. Tänkte köra med den briljanta idén att köpa chips som smakar helvete så jag kanske blir avskräckt nångång (troligt). Köpte därför lök och ost chips, två smaker jag fullständig älskar i alla former. Win-win, chipsen är hur.goda.som.helst och förmodligen är påsen slut långt innan maten är klar. 
Min plan gick således käpprätt åt skogen.
 
Maten ja, lax, vilket inte är alltför lockande just nu. Blivit mycket lax på sistone sen jag bestämt mig för ett "köttdjur-SKA-ha-det-bra"-uppror och vägrar äta kött som inte är lokalproducerat etc. Därför äter jag hellre något som inte är så jättegott men skapligt bra för miljö, snällt mot djuren och kommer från hållbart fiske. Inget djur ska då lida pga mig iaf, den uppoffringen gör jag gärna. 
Går väl ut och river av en kvist från busken här utanför när jag tröttnat ordentligt på fisk i alla dess former (bara från hållbart fiske såklart).
 
Båda hästarna har blivit ridna både fredag, lördag och söndag.
 
Igår var Helge ganska jobbig och hade inte riktigt lust att lyssna på mig i början men på slutet blev han väldigt fin och avslappnad.
Idag red vi långt in i skogen och galopperade mycket. Lena red Grande som var piggast av alla. Han bara väntade på att få springa hela tiden =) Sötnöten. 
Helge gick längst bak och skötte sig oerhört bra! I galoppen lättade jag i sitsen och bara la ner handen och lät honom galoppera på. Stora luftiga språng. Han drog mig lite ur sadeln men inte alls som igår. 
Så himla härligt att ha båda hästarna ute samtidigt, båda är pigga, glada, solen lyser, bra sällskap. Härlig ridtur helt enkelt. Var ute i nästan 2 timmar så imorgon blir det en lugn 30 min promenad bara. 
 
Har även varit på medlemsmöte på ridklubben i Orsa där vi pratade om massa saker. Träningar, tävlingar, ridhusbokningar osv osv osv. Vi är bara tre st i dressyrlaget så nu jävlar måste jag träna på massor tills debuten.  Vi får ju inte räkna bort någon. Hujedamig!
 
Imorgon är det tidig vecka igen på jobbet. Skönt.
Planen i övrigt för morgondagen är att jag ska gå till och från stallet och kanske gymma direkt efter jobbet. 
Jag tycker om att ha en plan med vad jag ska göra. Ibland kanske för mycket enligt andra. 
Jag är dessutom kontrollfreak vilket går hand-i-hand med planerandet. Jag vill liksom veta vad jag ska göra under dagen och planera för att det ska bli så smidigt som möjligt. Sen kan jag vara spontan också om det inte går ut över mina "uppgifter", nämligen jobb och hästarna, egentligen disk, mat,städning och tvätt också men det är inte alls lika högprioriterat av nån anledning =)
 
 
Lite gamla bilder.
 
 
Hehe, tittar på Kändishoppet och undrar varför de inte ringt mig och bett om min medverkan?
 

Fredagen den 15 mars.

-25 imorse när klockan ringde och dessutom mådde jag lite risigt så hästarna fick sovmorgon. Klev inte upp förrän lite efter 7 och hästarna kom ut strax innan 8. 
 
Hade ju en plan att träna på tempoväxlingar och avbrott från galopp till trav idag. Den planen ändrades dock när jag ridit ett tag. Helge älskar nämligen hackamoret och var så väldigt avslappnad så jag la alla krav på hyllan och bara njöt av en härlig ridtur utan massa "vi måste träna på ditt och datt". Skönt att kunna göra så ibland, bara rida för att det är roligt och låta hästen ha roligt också. 
Galopperade ganska mycket i lätt sits, Helge hade en bra lång och låg form och frustade mycket. Han blir liiite tung i handen men det gör inte så mycket när han är så avslappnad. Blir det för tungt lättar jag fram handen och han får hitta sin egen balans igen. 
Solen sken även idag men jag hade vett nog att använda solglasögon den här gången. Känner sig lite löjlig men va fan, jag får så ont i huvudet annars. Bara att hoppas man inte flyger av och får glas i ögonen. 
 
Såg lite film med A innan jag skjutsade honom till bussen mot Sthlm. Han har tenta imorgon *lycka till*. 
Sen tillbaka till stallet för att rida Grande med Elin och Curry. Red som vanligt barbacka och han var väldigt pigg (väldigt!) men mjuk och skapligt reglerbar ändå. Man kan väl inte ha några jättekrav på honom när han bara rids ordentligt ca 2ggr vecka och resten är han handhäst eller går promenader. Han tyckte iaf det var kanonkul att få ut och springa och kunde knappt skritta =) Blir så glad av att han är glad, min gamla farbror. 
 
Lite bilder från igår och idag.
 
 
 
 
Ska vem som vinner Farmen sen sova. Upp och jobba imorgon. Hade sagt till mig själv att inte jobba i helgen för jag har jobbat jättemånga helger nu plus min vanliga heltid, men fick en trevlig veterinär-räkning på 3500:- häromdagen så det är nog bra att jobba nån dag extra. Andreas är ju ändå inte hemma och rida hinner jag ändå.
 
 
 
 
 
 

Bra början iaf.

Dagen började bra. Jättebra faktiskt! Jag och mamma tog en långpromenad i 90 min med hästarna i strålande solsken. Mmmhm...Strålande sol var det ja. För den solkänsliga vampyr jag är så kom huvudvärken/migränet som ett brev på posten när klockan började bli eftermiddag. Hann jobba 2-3 timmar innan jag gav upp och ringde efter hämtning. Eftersom jag knappt ville ha ögonen öppna alls tyckte jag det var en dum idé att ge mig ut på vägarna. 
 
Landade i soffan med en filt över huvudet och har befunnit mig där sen dess. Börjar väl bli människa igen nu efter lite föda, värktabletter, vila och typ 3 liter vatten. Blir förbannad på att mina ögon ska vara så känsliga. Jag älskar att vara ute, och framförallt i solen, man vill ju kunna njuta av att den äntligen värmer och att våren är på väg. 
Får ha solbrillor 24/7 när det är vinter och sol (snön reflekterar ju ljuset så det blir ännu jobbigare).
 
Gick ju som sagt med hästarna och båda var jättelugna och avslappnade. Myspys och jättekul med mamma som sällskap.
Helge fick gå ur sig eventuell träningsvärk efter igår och Grande får ladda upp inför imorgon då jag ska rida honom om inte huvudvärken är kvar. Helge ska ut och galoppera igen. Ska ta hackamoret och träna korta och länga i galopp. Tar hackamoret för att jag vill kunna korta och länga utan för mycket händer, tvinga mig själv att känna och göra rätt med sitsen istället. Får inte till det riktigt från mellangalopp till arbetsgalopp så jag lär tänka om och kämpa vidare med det. 
Men det förutsätter att huvudet är back in the game. 
 

Hepp, hepp

06,10: Klockan ringer
06,45: Kommer till stallet
07,20: Alla hästar samt vatten och hö ute.
08,15: Mina boxar mockade, vatten bytt, hö packat och kraftfoder fixat.
08,45: Allt packat för en tripp till Orsa och transporten framkörd.
09,10: Helge borstad och klar av åka.
09,40: Sitter upp och börjar skritta fram.
10,45: Hoppar av efter ett skapligt dressyrpass(det mesta var bra utom de förbannade avbrotten från galopp till trav).
11,30: Tillbaka i stallet.
12,00: Helge omhändertagen och ute i hagen, transporten mockad, lunchat hästarna.
12,30: Lunch. Två morötter, en tallrik broccoli, en kopp soppa och lite fil med musli.
 
12,45: Nu. Duscha och gör mig klar för jobb.
13,10 Åka.
 
STRESS.

Wunderbaar

Sol
6-7 minus
Pigg häst
Galoppintervaller.
 
Så sjukt härlig ridtur idag! 
Mycket galopp blev det. Ställde honom åt båda håll, ökade, minskade och han var ganska fin stundtals, dock slår han lätt över till höger från vänster galopp. Antar att jag hamnar lite i obalans, eller så tycker han vänster är jobbig av nån anledning. Han kunde iaf byta rent nu ute i skogen så han borde kunna lära sig byten "på befallning" också. 
Jag bröt iaf av varje gång och fattade den galopp jag avsett rida i från början. 
Han var lite stretig när jag jobbade ihop honom men jag behövde bara sitta kvar, ha låga stilla händer, låta honom krångla tills han gav sig och rida framåt. 
Gjorde lite fattningar och avsaktningar på slutet och sista biten hem fick han klättra i några backar. Längtar till snön smälter så man kan rida mer i våran UNDERBARA skog. Vi är otroligt bortskämda med alldeles fantastiska ridvägar på vår, sommar och höst.
 
 
Nu står mat på spisen och jag ska andas ut nån timme innan det är dags för jobb. 
 
 
Wiiiiiii, full fart!
 

Ny vecka.

Hästarna fick sig en 30 min promenad idag. Var inte alls kallt och solen sken. Härligt. 
De var lugna och nöjda att gå med båda två. Helge var nog säkert lite mör efter gårdagens pass. Skönt för mig att ta en promenad också. Hinner inte så mycket på kvällsskiftet så det brukar bli en promenad med hästarna eller två den veckan så man håller igång lite iaf. På torsdag blir det nog dock gym innan jobbet. Har jobbat över flera veckor nu så har inte hunnit på ett tag. 
 
Ska skjutsa A till tåget innan jobbet. Han har varit hemma sen i torsdags = gillas! Imorgon och lördag har han tenta. Usch, är inte avundsjuk direkt. 
 
 
Love this picture

Bra dressyrpass, igen!

Den här dagen har innehållit mycket. 
 
Jobb började det med, mellan 06-12
Tankade bilen och jag tror banne mig det bara var nån deciliter kvar när jag svängde in på macken.
Kom hem och svängde ihop korvstråganoff med ris. Blev riktigt gott faktiskt! 
Sov middag lite mer än en timme sen bar det av till stallet för fix av det innan jag lastade Helge och åkte till Orsa.
 
Det är så jäkla smidigt att kunna lasta och åka helt själv. Ingen som måste följa för att hjälpa till med lastning osv, det går hur bra som helst ensam. 
 
Skrittade fram länge och ändrade hela tiden nånting. Ställning, böjning, tempo osv utan att för den sakens skull stressa med något moment. 
Travade på serpentiner och som vanligt är han lite stretig i början men han mjuknade ovanligt snabbt idag. 
Galoppen är jag jättenöjd med! 
Både Nina och Annica ville att jag skulle ställa utåt och sen över inåt i galoppen på fyrkanten och det gjorde jag ganska mycket idag. Han mjuknade otroligt mycket av det och traven på slutet var superbra!
 
Den var så bra att jag inte kunde önska nåt mer ett tag faktiskt. Bra stöd på tygeln, helt avslappnad, stora luftiga steg och väldigt mjuk och lydig. Förhoppningsvis blir det längre och längre för varje gång vi tränar =) Man vill att "slutet" ska komma tidigare, alltså att han blir så där fin innan man nästan ridit klart liksom. 
 
Nu är jag nyduschad och sitter i onepiece i soffan med en pizza framför mig och Hobbit på tv:n. Vardagslyx!
 
 
 
Mina fina pojkar.

Dagens ridpass och en liten fundering.

När jag tränade för Nina i Mora häromdagen kom jag att tänka på en sak. Det här med utrustning och kläder på hästar och ryttare.
En av damerna som red efter mig red i jeans, gummiridstövlar, en bylsig tröja och en gammal jofa-hjälm. Hennes häst såg supertrevlig ut och hon red inte alls tokigt.
Tänk vad löjliga en del ryttare är som MÅSTE ha det dyraste, nyaste i utrustnings- och klädväg. Köpa kavajer för 4000:-, ridbyxor för 2000:- och schabrak för 1000:- För min del är det helt galet! Jag själv är nämligen en sån som blir mer imponerad av en välriden och trevlig häst en om man har dyr utrustning på en olydig häst. Det är faktiskt lite roligt att en del verkar tro att ju högre "status" man har desto mer respekterad blir man, jag tycker tvärt om. 
Jag föredrar att lägga mina pengar på träningar och få hjälp att bli bättre tillsammans med mina hästar än att rida runt i dyra ridbyxor.
 
Självklart finns det vissa saker jag tycker att man absolut ska lägga pengar på.
Sadel tex.
Min sadel kostar ca 23000:- ny, men jag köpte den bättre begagnad. Den ligger bra på Helge och jag trivs i den. Sadeln är så viktig för både ryttare och häst så därför tycker jag att är det nånting man ska lägga pengar på är det sadeln.
Jag har även en del dyra täcken till hästarna. Man vill ju vara säker på att de håller sig varma och torra en hel dag när det är riktigt skitväder. 
Jag har för tillfället 3 träns. Inget av dem kostade mer än tusenlappen vid inköp.
Har en uppsättning dyra dressyrskydd och resten av mina skydd är från Hööks och Börjes. 
Schabrak har jag 3 märkesschabrak till dressyrsadeln och 2 till hoppsadeln. Resten är från Hansbo och sånna budgetmärken. 
Hästarnas utrustning är väl inpassade och passar dem, en del billigt, en del lite dyrare, huvudsaken är att de fyller sin funktion och sitter bra. Att det dyrare ibland har en längre livslängd är väl sant men ofta är det bara det där lilla märket som kostar medan själva produkten är i stort sett samma som den billigare varianten. Det gäller inte allt men efter många år i hästbranschen har man lärt sig vad som är värt att lägga pengar på och vad som inte är det. 
 
Till mig själv har jag en Kingslandjacka som är lite dyrare, en HV Polo täckväst samt ett par ridbyxor från HV Polo. Resten är någon gammal vinterjacka som fått konvertera till stalljacka, ridbyxor från både Ullared, Hööks och andra billigare märken, jag har två hjälmar, en "ful" som jag har hemma i skogen och en finare med läderband som jag har på träning, mina ridstövlar kostade under 2000:- och ridskorna är köpta på Hööks. 
Ridskorna gick tyvärr sönder ganska fort eftersom jag även mockar i dem så jag funderar på att köpa ett par dyrare sånna som förhoppningsvis har bättre kvalité. 
 
Som sagt finns det vissa saker som det verkligen är värt att lägga lite mer pengar på men jag gör det inte pga status eller att nån ska tycka man är "cool" på träning eller tävling. Jag vill hellre att folk blir impade av mina lydiga häst eller min ridning. 
 
Sen tycker även jag att det är roligt att matcha och vara fin när man ska iväg på träning etc, det är det verkligen men det får inte gå till överdrift. Då har man nog lite för dåligt självförtroende om man tror att folk tycker bättre om en om ens outfit kostar mest på plats. 
 
Kanske hade jag tänkt annorlunda om jag haft massor av pengar att köpa ridkläder och sånt för men jag vill gärna tro att jag är bortom det där löjliga status-tänket. Ingen kan då få mig imponerad enbart av snygga kläder iaf. Det krävs lite mer för det =)
 
Och apropå detta så kan jag berätta vad jag hade på mig när jag red idag. En jätte(jätte!)stor militär-rock som är riktigt varm och räcker ända ner till knäna. Så grymt skön när det är lite kallare ute.
Jag, Lena och Elin red ut längs sjön och i byn idag. Jättefint väder med strålande sol och klarblå himmel. Helge, som vilade igår var lite väl på hugget men Grande var superfin åt Lena i traven! Så kul att han får komma ut och jobba lite ordentligt, Lena är ju väldigt duktig på att rida även om hon haft uppehåll ganska länge. Grande är ju inte jätteigång men det kanske passar henne bra för tillfället =) 
Helge hade glömt vad halvhalt betyder och var lite för laddad halva passet innan han lugnade sig skapligt på slutet. 
Imorgon ska jag till Orsa och rida ett rejält pass där. Nu är det dressyr för hela slanten. Bara en månad till debuten snart! *Nervöst*
 
 
 

Klart och betalt.

Har beställt och betalat både min och Helges licenser nu.
Spännande! Debuten blir 14 april i Falun verkar det som.
 

Ännu en dressyrträning.

Det är en så fantastisk känsla att ha ännu en riktigt bra dressyrträning bakom sig. Jag är så glad att jag har möjligheten att rida för så bra tränare som Annica och Nina. Det är även träning för Göran Liljestam i Orsa i helgen men det blir lite för mycket, trimmar lite själv på söndag istället. 
 
Idag värmde jag upp på samma sätt som när jag red för Nina, nämligen att få honom med mig när jag vände honom och ställde och böjde honom åt båda håll i båda varven i alla gångarter. 
Annica ville ha honom lång och låg och han var skapligt lätt att få dit. Han blir mer avslappnad när han kommit genom kroppen och stretchat ut halsen.
 
Fick rida i en åtta och fortsätta ha honom låg utan att han slår sig fri i varvbytet, vilket han gör 85 % av gångerna. Måste sänka ytterhanden i övergången och vara extreeemt mjuk samt planera vägen och göra allt perfekt. Har man galopperat och ska sen rida i trav under nedsittning så laddar han nästan alltid för ny galopp, måste lära honom av med det så han travar avspänt istället. 
I galoppen så fick jag göra exakt samma som för Nina i tisdags, nämligen ändra ställningen på lång och kortsidorna (perfekt att de tänker så lika btw!), och samma jobb på volt. Bästa galoppen nånsin i några språng! Det är så underbart att känna den känslan även om det bara är några språng, förhoppningsvis blir det mer och mer ju starkare vi blir. 
Red lite förvänd galopp också men det blir mest vilda western haha. Det går fort och är mestadels i obalans, från bådas sida. Får träna vidare med det och tänka på att inte rida för länge och inte ställa utåt utan ha mer rak häst. 
 
Skritten måste precis som traven bli lite kvickare så jag fick skritta med piaff-tänk. Peta på honom lite så bakkärran kommer igång och trampar på lite mer. Han förstod inte riktigt i början, vilket inte är så konstigt men sen trampade han på bättre utan att stressa upp sig. 
 
På slutet var traven sååå fin och han klev på fint fram och frustade rejält. Härliga häst! 
 
Jag är sjukt nöjd med både häst och mig själv efter dessa två träningar. På söndag ska jag rida själv men verkligen försöka tänka på det Nina och Annica har sagt och träna på det.
 
Blev erbjuden att åka ner till Annica och träna framöver och det vore toppenkul! Ska faktiskt kolla om det passar nångång, och om jag har råd vill säga ;) Två egna hästar, lägenhet, bil, transport osv kostar mycket när man betalar allt själv. 
Har apropå det budat hem ett par tävlingsridbyxor igår. Helskodda från Mountain horse. Kavajen är viktigare tycker jag så den lägger jag lite mer krut på. Vita ridbyxor är ju bara just, vita ridbyxor. 
 
Imorgon vilar hästarna för jag ska på After Work med tjejerna. Tack vare att jag går med hästarna varje dag Helge inte rids så har jag inte dåligt samvete över att de vilar helt och bara går i hagen imorgon. 
 
 
Bettet Grande har här har jag sålt för några dagar sedan då mina armbågar är utläkta och jag behöver därför inga skarpa bett längre. Skönt!

Lite blablabla.

Är fortfarande nöjd med gårdagens träning. Ninas sista ord "att jag är väldigt mjuk i min ridning" känns väldigt bra att ha med sig. Det är nämligen något jag värderar högt när det gäller ridning, att vara mjuk. Att rida på teknik och inte styrka. Fick bra verktyg med hjälp av Nina igår så jag behöver inte alls bli "tuffare" i min ridning men använda mig av en annorlunda teknik. Lite kvickare, kräva lite mer men lite i taget, låta honom ta sin tid, att det kan gå långsammare tills han hittat sin kropp och rör igenom sig ordentligt osv. Ibland glömmer jag att han är så stor och fortfarande ganska vinglig i vissa lägen. Dessutom måste jag ju ta hänsyn till att han blivit opererad i halsen och därför har stelare muskulatur just där. Jag får kräva lite i taget helt enkelt. Man kan tänka sig när man själv strechar, man kommer till ett visst läge där det tar lite stopp, sen väntar man lite tills man känner att muskeln släpper efter och så kan man fortsätta lite till.
När Helge blivit opererad fick jag vissa stretch-övningar jag skulle göra varje dag för att hans muskler skulle längas ut och inte vara ihopdragna som de naturligtvis blivit när de syddes ihop igen. Jag gjorde dessa övningar idag och tänkte börja med dem igen, tror det kan vara bra för honom. Jag tar en bit godis och står utmed hans sidor så han får sträcka sig efter godiset sen även framåt mellan frambenen. Grande kan böja sig typ över sin egen rygg, han slår gärna knut på sig själv om det är det som krävs för att få äta men för Helge är det självklart svårare men han har väl egentligen inget behov av att kunna bita själv sig i rumpan heller, om han inte vill klia sig där då förstås men det tror jag inte han kan, har då aldrig sett honom göra det.
 
Hästarna fick promenera 40 min med mig idag. Bra för Helgus att bara ut och knata rakt fram efter gårdagen, framförallt eftersom det är träning imorgon igen, och gammelman behöver alltid ut och hålla igång leder och allt annat.
 
Jag gick både till och från stallet idag samt de 40 minutrarna med hästarna så jag har iaf rört mig skapligt idag. Dressyrträningarna ser jag som fullgod träning då jag alltid är helt slut efter dem. Satt ner hela tiden igår och jag red dessutom själv då den andra som skulle rida inte dök upp. Jag klagar inte för jag fick ju fullt fokus men lite jobbigare blir det ju också =P
 
Är vansinnigt trött idag så det blir tidigt i säng. Direkt efter Greys annannana, som det heter hehe.
Sitter och tittar på Uppdrag granskning och Leksands kommun vs Leksand IF historien. Tycker nästan synd om kommunledningen. Klart de har tabbat sig men som reportern går på, gud vem som helst skulle väl fått tunghäfta i ett sånt läge. Dock är det riktigt sjukt att de stänger en skola men ändå har råd att betala flera miljoner till LIF.
Hockey kan inte vara så viktigt, det är ju bara en lek, krasst sett.
 
Skitsamma, det går ju dåligt för Mora nu också, både med ekonomi och hockeyspelande så vi "Moringar" (kallar mig inte Moring då jag aldrig går på hockey och inte bryr mig så mycket) ska väl inte vara så skadeglada.
 
 
 
 
 
En bild som inte har nånting alls att göra med texten =)
 

Dressyrträning 130305

Landat i soffan efter en lång dag.
 
Kom till stallet lite efter två och sen dess har det varit full fart. Hann göra klart hela stallet sen fixade jag ordning Helge och åkte till Mora på dressyrträning för Nina Jansson.
 
Han var ganska lugn och harmonisk trots att det var längesen vi var i Mora ridhus.
Värmde upp med lite mer tryck i honom och han kände skapligt "med". Nina ville ha Helge lite överböjd i båda varven och att han skulle följa mina ledande tygeltag bättre. Han rätade ut sig så fort jag lättade fram innerhanden i början men på slutet väntade han kvar och var mjuk och fin och vände mycket lättare. Den här överböjningen var endast till för att stretcha ut honom och få honom att följa tygeltaget. Måste komma ihåg att gå fram lite med ytterhanden också bara så man inte är kvar i den och ändå kräver att han ska böja sig åt motsatt håll.
 
I traven var alltså arbetet att få honom mjuk runt skänkeln och överböja honom en aning. Detta både på volt och på rakt spår, då i öppnor.
I galoppen fick jag rida fram ganska ordentligt på fyrkanten och ställa honom utåt på långsidorna och inåt på kortsidorna. Han bromsade lite i sig själv när jag varierade ställningen så jag fick rida fram och bibehålla en frisk galopp med fokus på "framåt".  Det gick lätt att ställa honom åt båda håller och från ena till andra hållet och han fick riktigt runda, vägvinnande språng.
Fick även rida honom böjd i övergångarna utan att han skulle räta ut sig.
 
Nina tipsade att rida ut i skogen rakt fram och rida dessa böjningar och stretcha honom så han lossar halsmusklerna och blir mjukare i sidorna.
 
Jag är jättenöjd med dagens träning och gillar verkligen Nina som tränare. Hon är super på att förklara och ger beröm direkt man gör rätt vilket såklart är kul, och viktigt, att bara få höra när man gör fel blir man inte bättre av =)
 
Nu får Helge en skrittpromenad imorgon tillsammans med Grande sen blir det träning igen på torsdag. Då i Orsa för Annica.
 
 
 
Vem behöver gym när man har hästar?
 

Perfect gentlemen.

Skjutsade A till tåget vid halv sju imorse. Underbart när han kan vara hemma så länge som 4 nätter i rad <3
 
Efter jobbet brände jag iväg och handlade mat. Sparris, broccoli, ägg, sockerärtor och andra mättande nyttigheter. Bröd från United Bakery tex som heter Frukt och muslibröd. SÅ. OTROLIGT. GOTT! Jag är egentligen inget fan av mustigt, mörkt bröd men det här alltså. Galet gott, och jävligt ointressant =)
 
Helge promenerade jag som planerat med idag men Grande red jag istället tillsammans med Elin och Curry. Jag red barbacka (gör nästan bara det på honom på vintern) och vilken häst! Han var så lätt och fin så jag tror aldrig jag varit med om maken. Har knäppt ner bettet även åt honom och det verkar som om han också gillar det. Fick ha mycket ben på honom men det får man alltid. Gamla ridskolehästar vet hur man maskar ;P Men han var sååå mjuk och lydig. Första galoppen drog han iväg lite med mig den token men andra var han lika fin som i traven och satte sig riktigt fin på bakbenen. Han är så härlig min fina gentleman.
 
Imorgon ska jag träna för Nina på Helge så Grande får vila.
 
 

Gör om, gör rätt.

Efter att ha sett filmen på oss från igår så red jag på ett annat sätt idag.
Jag är alltid väldigt lätt i handen och rider med för lite ben när jag rider och hästarna utnyttjar förstås det och kan komma undan.
Jag bestämde mig idag för att ge Helge ett stöd i handen och rida fram honom till det tills han accepterade det.
Sagt och gjort.
Han var inte alls nöjd först ( jag var absolut inte hård i handen ) och försökte slå sig fri och lalla vidare som han har brukat få göra men jag bara lade till mer ben och tillslut gick det bannemig bra! Han blev riktigt trött och skummig i munnen så jag måste gjort något rätt. Red egentligen inte speciellt hårt men eftersom jag red på ett nytt sätt blev det ett ganska rejält pass ändå. Nu har han gått skapligt hårt 4 dagar i rad så imorgon blir det bara 30 min promenad för honom och Grande. Vila helt behöver de inte. Spec nu på vintern när de inte rör sig så mycket och går in rätt tidigt ( de är ute mellan 06-18 vardagar och går ute lite senare på helgerna) så vill jag gärna att de håller igång magarna.
 
Grande som varit krasslig med både det ena och andra fick följa som handhäst idag. Han var pigg och glad att få följa. Han är lätt att ha med som handhäst, det är bara när Helge fått något fjollryck det blir lite knixigt ;) De lyssnar väldigt bra på rösten så det är ändå ingen fara.
 
Har just ätit lunch/middag och nu blir det nog soffan resten av kvällen.
 
Kul att Johan Olsson vann 5-milen förresten! Sjukt bra kört, jag är galet impad.
 
 
 

Vasaloppet och programridning.

Sitter i solen på trappen och har tagit med datorn ut. Härligt väder ute och Vasaloppet blev precis avgjort. Jörgen Aukland vann, norsk naturligtvis. Daniel Tynell som jag hejade på blev tvåa, i år igen men han var nöjd med det. Kul även att Jens Eriksson hängde med så långt, det är en kollegas bror- eller systerson.
Att gå upp och de starten är en mångårig tradition för mig och nångång ska jag se den live på plats i Sälen. Kan tänka mig att det är en väldigt häftig känsla! Såg hela loppet från start till mål idag (med vissa små mer eller mindre frivilliga sovpauser).
 
Hästarna tog jag ut i morse innan start och ska ut med båda på en sväng vid sjön och runt byn senare. Tar nog Grande som handhäst. Det är lättast att rida Helge då han är ganska bråkig som handhäst =)
 
Här kommer en analys från gårdagens programridning.
Det var flera som red program före vår grupp så vi fick rida fram på en 20 m volt först och vi var 5 st på volten samtidigt. Helge skötte sig otroligt bra faktiskt men det var svårt att få honom riktigt avslappnad och låg i formen. Dock är det ändå ett stort framsteg att kunna rida i alla gångarter med så många hästar så tätt inpå.
När första gruppen var klar fick vi rida fram i hela ridhuset men den långa, låga formen jag ville ha lyckades jag aldrig plocka fram.
Jobbade mycket med vårat svåraste moment nämligen övergången fram galopp till trav och fick till några riktigt fina. Problemet är ju bara att i programmet rider man i mellangalopp och ska därefter sakta av till trav och rida igenom ett hörn= jättesvårt för oss.
 
Det blev våran tur och uppridningen blev helt okej tills halten som blev stretig och lite för stressad. Genom hela programmet överlag så accepterar inte Helge stödet mellan hand och skänkel utan stretar emot och vill inte ta något stöd utan springa ifrån. I serpentinerna kunde jag ridit honom mer rund runt skänkeln och även där syns det att han inte vill följa mina tygeltag riktigt. Ökad skritt är något jag inte tränat på på tygeln så den blev lite stressad men jag tror inte den ska bli något problem framöver om jag bara kan reglera mina hjälper rätt.
Tycker även galoppen är ganska bra, fram till avbrotten då vill säga.
 
I stora drag så behöver vi träna på:
Avbrott från galopp till trav.
Runda honom runt skänkeln.
Bli lite kvickare överlag, både jag och han.
Det viktigaste är såklart att få bättre stöd och att han accepterar att vara inom den ramen jag erbjuder honom utan att slå sig fri. Nu när jag vet att munnen inte är problemet så är det lättare att "rida på" tills han förstår vad jag vill och accepterar det.
 
Jag är ganska nöjd med min sits från höften och nedåt. Jag sitter förhållandevis stadigt och stilla och kan rida med skapligt fina hjälper. Jag behöver dock komma tillbaka med axlarna och räta på den övre delen av min rygg, som vanligt, och bli mer stilla i handen och ha den framför mig med överarmarna intill kroppen.
 
Film kommer sen.
 

Älsklingarna.



Vasaloppsyra och ridning.

I soffan mätt som en julegris. Har ätit tacos och nu grönsaker med dipp. Köttfärsen från Siljans chark och inte en meter längre bort. Jag har nämligen bestämt mig för att bara äta fisk ( från hållbart fiske), vilt och lokalproducerat kött. Det är INTE okej att behandla köttdjuren som man gör ute i europa och det finns INGEN ursäkt god nog att inte köpa enbart svenskt kött. Människan är ond och jag kan inte beskriva med ord hur mycket jag avskyr människor som behandlar djur illa. Blir så jävla förbannad. Hoppas alla som läser detta köper, om inte lokalproducerat så iaf svenskt kött. Djuren kommer aldrig sluta leva under vidriga förhållanden om vi inte gör något, och det minsta vi kan göra är att lägga någon mer krona på kött där djuren åtminstone haft det lite bättre än i övriga europa och världen. Vi har en  av de tuffaste djurskyddslagarna i världen i Sverige men ändå tycker jag inte det är gott nog.
 
Nog om det.
 
Har sprungit runt lite på stan idag i all Vasaloppsyra. Jag gillar Vasaloppet, kanske mer nu än när jag bodde på stan förstås. Kul med mycket folk i rörelse, helikoptrar som surrar ovanför en osv.
 
Innan dess red jag Helge i ridhuset i Orsa. Gick sådäääär faktiskt... Han var inte alls lika fin och lydig som igår och igår var vi ändå ute. Han drog mig ur sadeln och var stark. Eftersom han var så fin igår så drar jag slutsatsen att han inte ogillar bettet utan att han tyckte det var jobbigt eftersom jag satte högre krav på honom och han försökte komma undan.
 
Började träna lite galoppombyten. Har gjort enkla och tex ridit en åtta och saktat av och tagit andra på mitten men idag testade jag "flygande". Han byter klockrent fram men sen blir det kors och han har jättesvårt att byta till rätt bak. Han galopperar hellre i kors flera varv på volten än byta eller så byter han tillbaka fram så det blir förvänd. Har läst lite att hästar med shivering kan ha svårt med just detta så jag vet inte om man ska nöta det eller inte. Ska fortsätta stärka upp honom och gå tillbaka till enkla ett tag till så får vi se. Vill inte tvinga honom göra något som blir för svårt pga hans shivering såklart, så viktigt är det inte att kunna byta. Vill jag tex rida byten på rakt spår i vart fjärde kan jag rida Grande istället =)
 
Imorgon ska vi till Orsa igen och då träna på programmet det är meningen att jag ska rida på tävling i vår. LB:1
Vi är långt ifrån redo men efter träningen imorgon kanske jag får lite mer klarhet i vad vi ska träna mer på.
 
 
 
 
 
 
RSS 2.0