Dags igen.

Musik är en otroligt viktig del i mitt liv.

Musik kan göra mig både ledsen, glad eller på festhumör på en sekund om man bara spelar rätt låt.
"Rätt låt" är oftast någon låt från 60-70-talet. Jag gillar göbbrock!

Dire Straits tex. Walk of life kan vara den bästa låten som någonsin gjorts! Den får mig alltid att le och bli glad. Älskar den låten och den har varit min favoritlåt väldigt, väldigt länge.
Min favoritartist däremot är inte de som gjort min favoritlåt. Dock har han gjort låtarna som kommer 2a, 3a, 4a osv, osv, osv.

Bruce Springsteen.

I´m on fire är låten som var inkörsporten till min Bruce-dyrkan =) Den var ledmotiv till en serie om en galopphäst för skitlängesen och jag tyckte förstås både låten och serien var jättebra.

Andra jättebra låtar med denne herre är:
I going down
American land
No surrender
Waiting on a sunny day
Promised land
Fire

Osv, osv, osv. Han är en helt otroligt bra låtskrivare och artist. För 3 år sedan var jag i Sthlm och såg honom på ett slutsålt stadion. Jag och 31999 till, en jäkligt häftig upplevelse.
Anledningen till detta inlägg är att jag ska se honom igen i sommar! Den 27 juli på Ullevi!

Jag är så jäkla glad för det! Vi fick biljetter till fredagen otroligt nog. Första konserten brukar vara svår att få biljetter till men vi har lyckats både nu och förra gången.
Den här gången är det publikrekord som ska sättas och det går in 75000 pers på arenan. Helt sjukt!

Jag har varit på ganska många konserter. Tex, Brad Paisley, Kiss, ACDC och massor av mindra artister, men Bruce är så mycket större än nånting annat. Han bjuder på sig själv och det syns verkligen på honom att han älskar det här. Att han gör det för att han vill och inte för pengarna.


THE BOSS





Den här bilden hänger på väggen här hemma.

Välbehållen 18åring :-D

mms_img-70461376 (MMS)

Välbehållen 18åring :-D

Helgen å lite annat.

Det är SNÖ ute and I like it! Ljusare och mysigare blir det ju faktiskt med snö ute. Spec nu när man tagit fram ljusstakar och allt.

Har precis slagit ner rövva i soffan efter ett träningspass på gymmet. Härligt jobbigt. Iaf nu efteråt, just för stunden är det ju ett rent helvete förstås. Blev kondition, mage och armar idag.

Imorn är jag LEDIG! Så där bara, mitt i veckan i november. Det ska bli underbart skönt! Fint väder, plus-minus 0, sooooool och glada hästar är beställt. Även att jag är pigg som en lärka när jag ska upp imorn, för sovmorgon blir det inte även om jag är ledig.

I lördags skulle jag få så mycket gjort. Städa både stall och bil tex. Mmm tjena. Det blir aldrig som man tänkt sig. Dock spenderade jag några timmar på ett sjukt mycket bättre sätt än att städa. Nämligen hälsa på Evelina, Jonas och lilla nyfödda Elsie! Jääättesöt var hon, såklart, och Evelina såg då minsann inte ut som att hon legat och fött barn för några dagar sen. Jäkla stålkvinna ;P

Tog lite kort på dem tillsammans och fick fika innan jag åkte (det är visst en "grej"det där när man är gravid. Det ska bakas och bakas och donas, kanske jag skulle bli skengravid så jag också kan pyssla, baka och fixa?).

I söndags tvingade pojkvän med mig till IKEA. Ja, du läste rätt. HAN ville dit, jag också såklart men det talar vi tyst om. Därför tvingade jag med honom till stallet jättetidigt den morgonen för att släppa ut hästarna. Skulle han nu till IKEA och släpa upp mig så tidigt fick han väl hjälpa mig med mina sysslor innan också =)
Ibland får jag till det!

Var i Valbo vid 10 och gjorde IKEA på typ en timme, sen lite Hööks, mat, lite annat sen åkte hemåt igen innan 13. Bra gjort det!
Jag har INTE ärvt min kära mors shoppingegenskaper. Dvs att gå först en gång på IKEA och titta ut vad man vill ha, gå en till och hämta det man vill ha och gå en tredje gång för att komplettera.
Jag får ont i huvudet och dör lite av att bara tänka på det.
Släpp in mig i en välsorterad hästbutik däremot, då är det frågan om jag kommer ut överhuvudtaget. Kanske hittar man mig i fosterställning hållandes ett par dyra ridstövlar eller något annat i hästväg (<----roligt).

Idag skulle farbror doktorn, som är en kvinna, ringa och berätta att jag får göra ett blodprov ang en spec sjukdom så jag kan köra med uteslutningsmetoden här. MEN, tror ni hon ringde? Nej. Det är väl fan att man ska behöva vara både veterinär och läkare själv. SUCK! Jag hoppas verkligen, hur konstigt det än låter, att jag har det här felet så nu vill jag bara ha bevis. Är det inte så bryter jag väl ihop, gråter en skvätt och letar upp något annat det kan vara. Något är det iaf. Det vet jag. 

Älskling är ute och byter däck på sin bil och jag sitter här och latar mig. Det känns ju inte så rättvist. Dock har han lirat gitarr som en tok medan jag tränat och det är ju inte heller rättvist. Alltså sitter jag kvar. Dessutom kan vi ju inte sånt där vi tjejer. Precis som att vi inte "kan" koppla in dvd:n osv.
När killarna fattar att vi bara spelar dumma för att slippa blir det nog liv i luckan. Vi fortsätter bara som vanligt, lägger huvudet på sned och säger "snällaaaaaa" till dess, och så hoppas vi väl att inte älskling läser det här.
Kanske ett pojkvänsfilter vore på sin plats?


Tur att han kan roa sig själv inne i hästbutiker iaf. Tex kommit smygades och viskat att det inte alls smakar äpple om äppelbetten.


Långhårig Helge. I veckan trappar jag upp ...

mms_img137757826 (MMS)

Långhårig Helge. I veckan trappar jag upp motionen på honom så snart kanske det blir dags att klippa honom också. Grande ska gå 3 träningar på 3 veckor nu så kanske får klippa honom en gång till med. Verkar ju inte bli kallt iaf så det är nog inga problem. Är i Gävle nu och har gått på Ikea lite. Strax på väg hem till mockning och intag av hästar sen fixa hemma ikväll. Har köpt fina krukor som jag ska se om jag kan plantera något i (mamma om du läser det här så kan du väl fråga om jag vill ha några skott från någon barnsligt enkel blomma). Imorgon ska jag prata med en läkare. Cant Wait! Nu ska jag minsann bli frisk som en jäkla nötkärna :-)

Helge på promenad. Som att jonglera med en...

mms_img-70301828 (MMS)

Helge på promenad. Som att jonglera med en atombomb ungefär. Man vet aldrig när det exploderar.

Världens finaste lurv

mms_img-19904365 (MMS)

Världens finaste lurv

Orolig.

Mina hästar är som mina barn. De betyder så galet mycket för mig och jag oroar mig för dem, typ jämt (hur f-n ska man inte bli om man blir mamma?).
Det här man hört om att den varma hösten vi har skördar många fler hästliv än "vanligt" gör givetsvis att man oroar sig ännu mer. Vågar man ens ge hästarna sitt hö fast det luktar gott, inte dammar och är fräscht? Jag gillar´t inte.

Jag har iaf gjort det jag kan för att hästarna ska må bra i höst, långt innan det här beskedet kom.

*De äter sitt hö ur en pall i hagen.
*De har alltid fri tillgång på vatten, ute som inne.
*De får olja i maten.
*De får dricka lite betforvatten när de kommer in från hagen för att få i sig vätska innan de får kraftfodret.
*Jag försöker hålla dem mätta i hagen så de inte äter massa annat skit från marken.


Funderar även på att börja ge linfrö.

Imorgon så är det jag som ska kratta upp allt gammalt hö i hagen och slänga. Det hamnar hö utanför den där pallen ändå, konstigt nog. Hästaskrällen =)


Idag har jag jobbat, som vanligt (inventerat, fantastiskt kul...). Fixat stallet (luktat frenetiskt på höet), som vanligt och sedan ätit lite jättegod tacopaj hos mamma och pappa, önskar att det också vore som vanligt =). Lyx var det iaf! När jag kom hem hade älsklingen också lagat mat. Dubbel-lyx! Får nästan klämma i mig lite sånt också, för husfridens skull.

Kanske, kanske, kanske har jag med hjälp av icke-sjukdoms-igenkännar-folk (varken läkare eller sjuksköterskor) kommit en bit på vägen med vad det är för fel på mig. Haft ont i bäckenet sen mitten av juli nu och det börjar bli tröttsamt. En läkare ska ringa mig på måndag så får vi se vad vi kommer fram till. Jag har inte sprungit ett steg knappt sen i somras liksom. Och det är den ENDA anledningen till att jag inte är ute och springer en mil varje dag.
=)

I helgen är det mest inplanerat fix i stallet, promenad med Helge, städning av bil och så IKEA på söndag! Weeiii!
Fast det enda vi ska ha är ett skrivbord och typ juleljus. Men det där vet man ju hur det är. På IKEA kan man inte bara köpa det man MÅSTE ha, man köper en massa "billiga" saker också som tillslut blivit mycket, mycket dyrare än man tänkt från början. Det är så det går till. Han är smart den där Kamprad. Kanske man borde ringa honom och få ett bli-stenrik-tips. Sånna behöver jag. Tas gärna emot om ni har något till övers.

Nu ska jag fortsätta sukta över ridstövlar på nätet som jag gjort varje kväll ett tag nu. Ett par Cavallo eller Petrie hade väl varit drömmen men jag tror nog att det är större chans att ekonimin tillåter ett par begagnade i konstläder från 70-talet just nu.



Ja tack.


En lusernnäsa.

mms_img115320933 (MMS)

En lusernnäsa.

Idag ska jag skicka iväg mina ridstövlar f...

mms_img-96787952 (MMS)

Idag ska jag skicka iväg mina ridstövlar för de är sålda nu och häromveckan skickade jag iväg en hel drös med hästutrustning till en tjej i Falun för en tusenlapp. Hon gjorde verkligen ett kap, jag orkar inte hålla på att sälja en och en sak utan hellre ett helt paket med saker så man blir av med det. Bättre att få en slant för det än att det ligger och skräpar. I måndags skulle ju hovslagaren komma men vi kom överens om att torsdag passade bättre så det blir då istället. Då blir det snösulor och brodd på sen får snön ta och komma!

Invalido

Ligger i soffan och tycker lite lagom synd om mig själv. Har förbannat ont i magen och känner mig ganska risig.
Mådde super imorse! Upp till jobbet och körde igång maskinen utan problem men sen efter en timme sa det pang och jag trodde jag skulle svimma. Kallsvettig, snurrig, illamående och helst ville jag bli överkörd av någon truck. Tur att man har så fantastiska kollegor. De fixade Panodil, tvingade mig att lägga mig i vilorummet, la över mig en tröja och en jacka och kom och såg till mig lite då och då <3

Låg där och huttrade en timme sen blev det bättre så jag kunde jobba igen. Inte första gången det händer direkt så jag vet ju att det går över men nog så drygt när det väl håller på.
Resten av dagen har jag bara haft halvont så det har gått okej. Gick en kort promenad med Helge och Grande fick vila. Han har en jättelös sko och jag vågar inte riktigt slå fast den. Han får vila till torsdag.

Har lyckats laga mat här hemma iaf men mycket mer blir det nog inte gjort idag dessvärre.

Dimma någon?

Idag har det varit så dimmigt att jag knappt kunde rida.
Så dimmigt att mamma hamnade i diket.
Så dimmigt att jag om möjligt blir ännu mer mörkrädd =)

Efter jobbet så åkte jag till stallet och fixade halva sen tog jag och Helge en kort promenad. Han var pigg och skulle titta och nosa på ALLT. Jättekul att gå nån annanstans än till och från hagen.
Tog in de andra hästarna och red Grande. Red på en äng med pannlampa men man såg ändå nästan ingenting för det var så dimmigt och lampan lyste upp dimman så man nästan inte såg nånting.
Grande var då pigg och fin. Väldigt lätt och trevlig i munnen. Dock hade en av sina humördagar. De kommer inte ofta, någon dag om året men då jäklar blir han förbannad och överladdad vad man än gör. Det är den enda gången jag blir det minsta osäker på hans rygg. Men det var inte så farligt idag, ställde inte så höga krav heller. Travade runt i lite åttvolter, flyttade lite och gjorde halter. Ofta när jag gjort halt ryggar jag några steg efter och idag när jag gjorde halt ryggade han själv i full fart den nöten =) Så nu är det halt utan ryggning som gäller ett tag haha.

När jag skrittade hemåt ringde pappa och berättade att mamma hamnat i diket på parkeringen så vi tog min superbil och åkte och drog upp bilen. 4-hjulsdrift och lågväxel is the shit! Återigen.

Råkade bli en pizza på vägen hem men då slipper jag laga mat! Yeeeyy. Så tråkigt att laga till sig själv bara. Min rockstarpojkvän är på spelning hela dagen och får göda sig själv.


Snö?

Nu är det bestämt att jag ska träna dressyr för Annica de gångerna som är kvar i Orsa fram till jul. SÅ. KUL!
Jag tycker själv att jag fått bättre sits och därmed bättre inverkan på hästarna på sista tiden och jag vill gärna ha ett kvitto på att jag är på rätt väg och att det inte är helt galet liksom ;) Träna för tränare är ju alltid bra. Det kan ju ibland kännas bra på ryggen men inte riktigt vara det och tvärtom. 

Troligen blir det på Grande men det visar sig. Nästa gång blir iaf på honom om inget oväntat händer. Sist hade han ju tappat en sko när jag skulle hämta honom i hagen och göra ordning honom. PANiiiK! Jag är, återigen, så jäkla glad att jag kan sko på skor själv. Det var verkligen något vi fick användning för efter skolan. Nu har jag även skott på flera skor med nya hål, alltså inte i de gamla sömhålen och det har gått bra, bara sömmen kommer ut på rätt ställe så, vilket jag har lyckats med hittills. 


Imorgon blir hästarna skodda så det blir vila för dem. Ska nog röra lite lätt på Helge på tisdag eftersom knät gått ner så pass mycket nu. Grande rider jag nog dressyr på i mörkret på ridbanan eller ängen, vilken som nu har bäst underlag. Med dubbla pannlampor =P Eller så kör jag dit bilen och slår på hellyset! 

Efter imorgon kan det gärna få komma snö. När jag red idag var det hårt, halt och där det var mjukt blev det styltor. Inte kul med andra ord. Lite snö hade väl varit trevligt, men inte innan 15.00 imorn =)


Vissa dagar...

Vissa dagar, faktiskt de flesta, är det underbart att ha hästar. Men vissa dagar, är det inte det.
Idag är en sån dag. En inte dag.

07.00 Vaknar av att något ligger på golvet och låter...tyyyyyyyst!

07.01 Somna om.

07.10 FAAAN jag vill sova!

07.20 Klockan börjar bli förbannat irriterande.

07.30 Ger upp och kliver ur sängen.

07.40 Jaha, spöregn ute. Kul.

07.40.10 Jävligt halt var det också!

07.45 Utanför stallet med. Tydligen.

07.46 Inga lampor i stallet funkar.

07.50 Lyckas med hjälp av telefonen lysa fram till hästarnas mat och ge dem den.

07.51 Glad att jag packade morgonhö igår. Becksvart höskulle? No way.

07.55 Väcker stallägaren efter upprepade försök att hitta något fel i proppskåpet.

08.10 Borstar och gör ordning Grande ifrån skenet av en ficklampa.

08.30 Det lyser, det lyser!

08.45 Rider iväg på Grande.

08.46 Styltor och snubblande men väldigt, VÄLDIGT pigg häst.

09.00 Se ovan.

09.30 Se ovan.

10.00 Ta ut hästarna i hagarna.

10.01 HALT! Håller i mig i hästen och hoppas på det bästa.

10.05 Se ovan.

10.15 Hästarna ute och jag inne i stallet utan en enda vurpa. Dock nästan ett hundratal.

10.16 Helges box är grisigast ever.

10.20 Åhh vad jag älskar att mocka.....

10.40 Nu med...

11.00 Halt på väg till bilen.

11.01 Halt MED bilen.

11.02 Glad att min bil är fyrhjulsdriven!


Ja, ja he kant va kul jämt int!

Dressyrfilm.

Då så. Då ska jag lägga in filmen från torsdagens träning med Grande.
Jag brukar egentligen inte rida för tränare på Grande då han blivit lite "halv-pensionär" och mest rids i skogen.
MEN han har blivit så otroligt förändrad, till det bättre, den sista månaden så jag tänkte att "va fan, vi försöker".
Vi har inte tränat tillsammans för tränare på säkert 4-5 år så det var grymt kul att det gick så bra och att Annica tyckte att han var jättefin och hade bra både trav och galopp. Så tyckte hon att jag red bättre nu också, satt bättre osv vilket jag även känt när jag ridit hemma. Har varit i bra balans på sista tiden.
Han skötte sig iaf superbra på träningen! Han kämpade på fast han blev väldigt trött på slutet och var helt underbar att rida. Det kanske inte ser underbart ut men när man väl får Grande mjuk, avspänd och följsam så är det en sån härlig känsla. Man vet att man gjort rätt, att man KAN rida och att han trivs med en på ryggen. Han är ingen lätt häst, det ska gudarna veta. Även om han är snäll och gör allt man ber honom om så får man minsann inte bara sitta och "finrida". Det är som ett gympass att rida honom ett sånt pass som vi gjorde och vi var sjöblöta efteråt båda två =)
Här är filmen iaf.

Var klar i stallet ca 9.30. Skönt att ha d...

mms_img106144551 (MMS)

Var klar i stallet ca 9.30. Skönt att ha det gjort direkt på morgonen. Ska tillbaka och rida Grande senare men innan dess ska jag handla lite till hästarna och ut på ett litet äventyr. Lägger in filmen från träningen ikväll också btw.

Helges knä är numer inlindat i bomull och ...

mms_img153985777 (MMS)

Helges knä är numer inlindat i bomull och klorhexidin. Det är ordentligt svullet och varmt så jag ringde veterinären i morse som tyckte spritomslag i två nätter och om det fortfarande inte blir någon förbättring så hör jag av mig till dem igen. Så nu är han lindad från armbåge till hov, klanten. Sen broddade vi honom idag, både fram och bak plus Grande fram. Ska köpa fler brodd imorgon och brodda bak med. Jag klarade mig nästan hela perioden utan halkan för på måndag blir de skodda igen. Sitter förresten och fixar film från gårdagens dressyrträning som jag ska visa sen.

Dressyrträning med Grande G

Och var bra det gick! Lite trögstartad kanske men annars var han sååå fin! Mjuk och trevlig att rida och jag fick jättebra hjälp av Annica.

Det jag ska träna på är att få honom ordentligt rundad runt innern och att han verkligen accepterar det. Kunna reglera tempot lite mer och ha honom kvar plus en del till. Ska lägga ut en film sen så får ni se och kritisera ;)

Jag är jättenöjd och glad och det roligaste av allt var nog att Eva som jobbat i stallet hela tiden då Grande stod där som ridskolehäst inte ens kände igen honom. Hon trodde jag hade Helge för han var så fin =P Sånt är roligt att höra!

Nu en dusch sen soooooovaaa...snark.


Gammal bild.

Om en månad ungefär börjar provtagning ige...

mms_img-72673747 (MMS)

Om en månad ungefär börjar provtagning igen. Suck. Det blir jobbigt, men de här 4 månaderna jag har kunnat slappna av har varit jättesköna. Det är nog ingen fara den här gången. Allt ska ju vara borta nu och är det tillbaka får de väl ta bort det igen i värsta fall.

Längtar iväg till sol och värme! Det dröje...

mms_img115181745 (MMS)

Längtar iväg till sol och värme! Det dröjer nog många år innan jag kommer utanför nordens gränser dock. Jag prioriterar hästarna framför utlandsresor men nog längtar jag ändå. Det vore så underbart att bara få ligga på en strand och bara slappna av nån gång. Har aldrig hänt :-)

Det är nästan 6 minus ute nu på kvällen. K...

mms_img111569305 (MMS)

Det är nästan 6 minus ute nu på kvällen. Klippte resten av Grande igår så blir det kallare så är det dags för de riktiga vintertäckena. Helge fick ett nytt 400g med hals från Shires förra året som är superbra! Har ett grått från Bucas och två till också. Alltså två vintertäcken var, vilket ju behövs om det ena blir blött. Tjocka täcken hinner ju inte torka över natten och pälsa på dem 3 täcken har jag ingen lust med.

Mest blaha.

Hade ingen lust idag.
Jobbet var tråkigt och gick jättesakta och när jag kom till stallet var det jobbigt också. Ibland är det verkligen så jäkla jobbigt att mocka och packa hö! En häst är ju rena rama semestern men två hästar som äter 15 kg var a dygn och är riktigt grisar i boxarna blir jobbigt vissa dagar. Ja, ja det blir bättre imorn. Det gör det alltid =)

Istället för att rida G så pysslade jag om Helge riktigt ordentligt idag. Han är så söt när man står och kliar honom. Slutar man är han där med mulen och "puttar" en, med bara näsan liksom. Gullungen!

Hans sår såg bättre ut idag men var ganska svullet och varmt. Förhoppningsvis bara läkning som pågår, det får nån dag till sig att gå ner annars får väl veterinären komma och skära upp det igen, göra rent, sätta drän och sy, eller något i den stilen kan jag tänka mig att de gör. Dock har jag gjort rent noga både idag och igår så det borde inte vara någon fara. Var inga "fickor" eller flikar där smuts/bakterier kunde fastnat iaf.

Smörjde bådas hovar med matolja också som jag gör varje dag. Det är enormt vilken skillnad det gör på hovarna! Det märks verkligen och det är bättre än allt annat guck man kan köpa för massa pengar, som ändå inte funkar.
Nu får de olja i maten också, om jag inte redan skrivit det. Deras hage är så pass jordig så det lär väl slinka ner ett och annat jordkorn tyvärr.

Det luktar pannkaka i hela våran lägenhet, inte så konstigt med tanke på att vi steker pannkakor och att lägenheten har öppen planlösning plus att den är liten =) Gott är det iaf. Ska nog klämma i mig en till snart sen blir det två bra program på tv.
Ska försöka att inte somna, vilket jag gjorde nyss. Det är tröttigt när klockan ringer 04,50 varje dag.




Snart är det vinter! På måndag ska hästarna skos med vinterskor och brodd så efter det är det bara att komma.
Har något kul att se fram emot den här vintern. Det får ni kanske se sen.

Mörker.

Idag har jag minsann töjt på gränserna. Mina egna alltså. Jag har, med sällskap av både häst och snäll kollega (skulle som jag sagt tidigare ALDRIG ge mig ut i skogen i mörkret själv) varit ute i skogen i totalt mörker och ridit. Vi hade dock varsin pannlampa så lite såg man. Red en 45 min kanske och Grande var superfin idag igen! Härliga skruttgubbe <3

Helge han har formodligen skurit sig på hagtråden för han hade en lång reva över knät. Ser inte ut som en spark och jag vill tro att det inte är det. De är rätt dryga på varandra (mest H på G) men jag vill inte behöva skilja dem åt =( Det skulle vara hjärtekrossande att se dem i varsin hage utan sin bästis. 

Blev iaf kvar länge i stallet pga tvättande av sår och konsultande med Lena hurvida det skulle behöva sys eller inte. Hela första hudlagret är helt öppet men eftersom det inte är ett djupt sår, mest långt, så la vi en steril kompress, bomull och gasbinda öven natten sen får det luftas under dagen imorgon. Jag blir inte klok på min olyckskorp men jag älskar honom (Grande med såklart) så vansinnigt mycket så det är bara att bita ihop =)

Har en lasange i ugnen som jag bara längtar tills den är klar! Sen DHW, en dusch och sängen.


Gissa vem?

mms_img-20926528 (MMS)

Gissa vem?

På torsdag ska jag och den här killen trän...

mms_img-13769533 (MMS)

På torsdag ska jag och den här killen träna dressyr i Orsa för Annica Norén. Han ska klippas en gång till innan dess. Han är bara klippt på halsen och under magen nu men blir väldigt svettig på resten av kroppen även när man rider ute så det är väl lika bra att helklippa. Så glad att jag har egen klippmaskin!! Idag ska vi ut i skogen i mörkret. Har tvingat med mig en kompis som sällskap åt nervösligan :-P

Rutiner.

Så här på hösten ändras ju hästarnas rutiner en hel del från sommaren. Då gick de ute från 06,30 till ungefär 17, sen blev de ridna och fick komma in i boxen och äta efter det. Ca 19,30 när ridning och pyssel före och efter var klart.

Nu ser det ut ungefär såhär:

En vanlig vardag 1
15.00 - Jag kommer till stallet. Blötlägger lusern och går upp och packar hö sen mockar jag, byter vatten i hästarnas hinkar, gör ordning kraftfodret.
16.30 - Tar in hästarna.
17.00 - Rider i mörkret
18.30 - 19.00 Lindar ben och pysslar sen släpper in i boxen där hö och kraftfoder väntar.

Ridtiden är beräknad på EN häst.

En vanlig vardag 2
15.00 -  Jag kommer till stallet och blötlägger lusern samt packar en påse hö.
15. 10 - Tar in och rider en häst medan den andra får äta hö.
16.30 - 17.00 Tillbaka efter ridningen sen tar jag tag i mockning, packa resten av höet, byta vatten osv.
18.30 ca är jag klar.

Brukar inte rida båda hästarna varje dag. Dock har jag ganska ofta sällskap med mig till stallet som brukar följa och antingen rida en häst eller gå med en. Jättebra att man kan ut samtidigt =)

Helgerna är ju annorlunda förstås.

Om jag tar ut:
08.00 - Senast jag är i stallet. Ofta mycket tidigare.
Jag brukar rida en häst direkt på morgonen, medan de andra väntar kvar inne. De får mat tidigt, jag mockar medan första hästen smälter maten och sen ger jag mig iväg så fort det ljusnar skapligt.
Efter det släpper jag ut den ridna hästen och ponnyn och motionerar den andra. När jag är klar med det släpps även den ut och jag gör det sista i stallet innan jag åker hem.

Det är så hilma tråkigt att det blir mörkt så fort ute nu =( Ska väl dock vara glad att jag slutar så tidigt som 15 och inte senare. Det hade varit ännu värre. Har iaf köpt en riktig höjdar-pannlampa =) Jag som är så galet mörkrädd rider INTE ut i skogen i mörkret. Aldrig. Dessutom kan hästarna snubbla och trampa fel och det riskerar jag inte.

Bla,bla,bla.

Idag har jag gjort lite ärenden i stan så hästarna vilar. Har fixat det vanliga bara.
Mat har jag lagat också. Lax med kokt potatis och sås. Göttans! Tvättmaskinen snurrar på och nu väntar disken innan Ensam mamma söker. Haha, jag är en sucker för sånna serier =P



Mitt lilla älskade långöra.

mms_img920257486 (MMS)

Mitt lilla älskade långöra.

Från förr.

Första hösten med Helge. Red i hagen pga att han kunde få världens tokspel ibland och jag ville hålla oss inhängnade.
Vad mörk han var!



Galoppintervaller med Grande för säkert....4-5 år sedan.




Första sommaren tillsammans.




Här provrider jag Helge. Kommer knappt ihåg att han var sådär mörk!



Vissa vårar blir stranden vid sjön såhär. Härligt att rida på!



Rider markarbete på Grande innan banan var inhängnad.



Dressyr hos mamma och pappa.











A trip down memory lane =)

En bra söndag i november.

Började den här söndagen med en lång härlig sovmorgon, vilket behövdes för jag var uppe till efter 02 i natt. Körde lite bil, tittade på när Andreas band spelade och så. Kul kväll var det. Låg i sängen till elva i morse (!), det händer väldigt, väldigt sällan. Jag sover sällan längre än till nio även efter utekvällar.

Hur som helst så tog vi oss upp tillslut och åkte in till Mora och storhandlade mat. Kyl och frys ekade tomma så det blev verkligen en STORhandling.
Hemma från det blev det en god frukost sen åkte jag vidare till stallet.

Red ett HELT.SJUKT.BRA pass på Grande. Han blir bara bättre och bättre fast han är 18 år.  Han var mjuk och fin direkt jag tog i tyglarna! Har det någonsin hänt? Tror inte det. Tror min ridning med mycket mer ben, mjukare händer, mer havre och kanske även gurkmejan gjort sitt. Hur som helst var jag på rosa moln hela tiden. Hade kunnat rida hela kvällen.
Det enda jag kan "klaga" på är kanske att han blir förbannad när man samlar honom och han måste ta i riktigt ordentligt. En hov ut härochdär bara men jag lättar fram och ställer mig upp några språng sen börjar jag om. Vill inte tjafsa och nöta på honom. På en yngre häst hade jag jobbat igenom det men på en gammelfarbror gör det inte så mycket. Han ska mest tycka livet är toppen och hållas fräsch så länge som möjligt =)

Här är några bilder från idag.

Här har han nyss blivit arg och jag låter honom galoppera fram lite ist.












På slutet, lägger ner honom lite lägre.




Skitkul!! Hästaskrället är som en dröm just nu =)


Nu en dusch sen vidare till mamma och pappa på farsdags-middag. LYX!

VILL HA!!!




Finns på pieceofnorway.se om någon känner sig manad av köpa julklappar ;)

Strax tillbaka i stallet efter en tur på G...

mms_img-21465428 (MMS)

Strax tillbaka i stallet efter en tur på Grande i skogen. Idag tränade jag på att få honom lydigare och mer allert. Alltså red jag massor med övergångar och tempoväxlingar. Försökte få honom runt innerskänkeln till yttertygeln och få ett ärligt stöd i handen och det tycker jag att jag fick. Fick honom även att gå kvar skapligt i övergångarna och det är något av det svåraste jag vet på Grande.

Ted Nätterqvist.

Var ju och såg Ted Nätterqvist träning i Rättvik tidigare ikväll och det var riktigt, inspirerande!
Han var noggrann, tydlig och väldigt lugn. Har gav ryttare och hästar tid att göra rätt och förstå. Och han gav dem många små men fungerande tips och råd.
Något mer som var bra med honom var att han verkligen försökte (och lyckades) lösa problemen ekipagen hade. Han var engagerad och det verkade som att han verkligen VILLE hjälpa till, inte bara tjäna pengar.
Riktigt kul att titta på träningen.

Teds son Joakim fick vara med på bild ist för Ted ;)


Är i Rättvik och tittar på hoppträning för...

mms_img-21153115 (MMS)

Är i Rättvik och tittar på hoppträning för Ted Nätterqvist. Intressant.

Så här roligt tyckte lufs att hoppträninge...

mms_img858567170 (MMS)

Så här roligt tyckte lufs att hoppträningen i Orsa var idag :-) Jag tyckte dock det var rätt kul. Eller kul, man blir ju mest sugen att hoppa själv. Ska få lite fason på Grande så kanske vi kan vara med på ett markarbetspass framöver.

Oförskämt fräsch farbror idag! Riktigt fin...

mms_img-67861480 (MMS)

Oförskämt fräsch farbror idag! Riktigt fin, pigg och lyhörd. Lite bus förstås men det är det ju alltid när herrn blir tömkörd. Iaf så sträckte han ut de där frambenen, rörde igång bogen och trampade väl under sig. Bra pass.

Film på Helge.

Lite ihopklipp från Helges hoppträningar.

Inne på slutet är det jag som rider. Vår första hoppträning tillsammans. Det var lite vingligt och ringrostigt från min sida och dessutom hoppar han en ur sadeln den där Helgekusen =)

Finns massor att förbättra men för att hoppa sin orutinerade häst för första gången och hoppträna för första gången överhuvudtaget på skitlänge, så var jag nöjd ändå.

Ett stycke sötnöt som hört min bil och kom...

mms_img760147835 (MMS)

Ett stycke sötnöt som hört min bil och kommit upp för att möta mig...och kanske framförallt höpåsen ;-)

November

Red en skrittsväng på Grande idag i mörket. Tyckte han kändes jättefin i början men sen kändes han jättekonstig. Hoppade av och kollade en hov och hittade, som tur var, en fastkliad sten. Klart han gick konstigt då =( 


Tog en PW hem från stallet då pojkvännen har min bil pga att hans är på lagning. Skönt att gå och röra igång sig lite! Dags för ett gympass snart igen tycker jag. Synd att man har så lite tid.


Högen med reflexer jag och Grande hade på ...

mms_img104196418 (MMS)

Högen med reflexer jag och Grande hade på oss under dagens ridtur. Vi syntes nog ganska bra :-)

Helgeskrutt.

mms_img-17917939 (MMS)

Helgeskrutt.

Sista minijulklappen fram till jul nu. Äve...

mms_img-11761229 (MMS)

Sista minijulklappen fram till jul nu. Även detta en måste grej. Nya ridstövlar är en vill ha grej men det får vänta lite.

Önskelistan!

Efter att ha köpt en Onepiece till syster i present och sett hur mycket hon använder den samt hur sjukt mysig den verkar så skulle det vara perfekt med en egen, frylort som jag är ;)



Sånna här mysiga vira-runt-halsen saker som är stickade.



*Presentkort på Aubiose eller liknande.

MEN!
Egentligen önskar jag mig inget annat än pengar. Har man två egna hästar att betala är det pengar man har störst brist på..

Nyklippta killen :-)

mms_img115334975 (MMS)

Nyklippta killen :-)

Dagens dag.

Idag har jag testkört min nya klippmaskin. Den funkade givetsvis superbra och jag är så nöjd! Grande blev halvklippt och han stod still så snällt så. Nästa gång är det Helges tur .
Han ÄLSKAR att bli klippt. Står och grejar med mulen och bara njuter =)
Slog dessutom på Grande en sko för han sprang av sig en igår i hagen som satt löst (han fick världens frispel i sommarhagen medan jag tömkörde Helge på banan bredvid). Slog inte på skon han tappade utan en annan så det var första gången jag spikade utan att spika i de gamla hålen. Lite spännande! Det gick iaf bra, dock var hoven så trasig att jag bara fick i två söm på varje sida men bättre än inget. Så grymt glad över att ha tappsko-kompetens!

Som sagt så tömkörde jag Helge lite igår. Gjorde många halter och framförallt många BRA halter. Inte mycket mer.

Grande ska jag rida ett lugnt dressyrpass imorn. Idag var det ju klippning och skoning på schemat åt hästarna så de gjorde inte så mkt mer.

Fick förresten ännu ett paket igår. Mer julafton.
*Reflexer
*Pannlampa
*Boots
*PG-beslag
*PG-söm
Alltså inget jätteroligt, men välbehövliga saker =)


Disk, dusch och sen soffan!

Julafton!

Ja nog är det snart dags att börja köpa julklappar och planera inför jul men det är inte den riktiga julaftonen jag tänker på utan att det blev en liten minijul idag, iaf för mig =D Pappa kom nämligen förbi med en splitter ny klippmaskin till hästarna idag! Yeeeey!
Nu ska här klippas lurvdjur.

Tack pappa! <3


Får väl fan för det här men jag skriver de...

mms_img-51297277 (MMS)

Får väl fan för det här men jag skriver det ändå. Så skönt att vi har en varm höst! Mjuka vägar att rida på och man slipper klä på sig så himla mycket kläder när man ska ut. Mina hästar har dessutom inga broddar än då jag valde att vänta en omgång till när de blev skodda sist. Jag vill ha dem broddade så kort period som möjligt pga skaderisken och att broddar hämmar deras rörelsemönster.

Jag då.

Skrev ju om hästarnas personlighet häromdagen och nu är det kanske dags att skriva en rad eller två om mig med tänkte jag =)

JAG:
*Jag är ganska stressad som person. Något av det absolut värsta jag vet är att vänta och blir förbannad på folk som inte respekterar min tid, sånna som säger en tid men kommer en halvtimme senare tex.

*Människor som gör saker sakta kan stressa mig något otroligt.

*Jag har hett temperament och blir arg ganska lätt men även glad ganska lätt efter, i de flesta fall.

*Jag gör allt för mina hästar och sätter dem alltid framför mig själv. Jag har stått över många utekvällar, många utlandsresor, mycket fina kläder osv för dem. Det har varit tidiga mornar, mycket slit, många tårar, extremt mycket pengar men framförallt en väldig massa lycka genom åren.

*Jag är en väldigt stor djurvän. Jag räddar flugor som hamnat i poolen hos moster på sommaren liksom...

*Jag är sjukt mörkrädd!

*Jag skulle aldrig dricka så mycket alkohol att jag fick minnesluckor eller ligga i något dike och spy. Så sjukt ovärt.

*Jag tycker rökning är det skabbigaste som finns.

*Jag ÄLSKAR att shoppa rid och hästutrustning.

*Jag tycker om att ha lite "sofftid" och varva ner innan man går och lägger sig.

*Näst efter ridning är snowboard det roligaste jag vet men hinner tyvärr inte åka tillräckligt ofta.

*Hade jag haft råd och tid hade jag köpt en värstingskoter =D

*Jag försöker alltid göra det mest praktiska. Fylla vatten i stallet samtidigt som jag sopar etc. Allt för att spara tid.

*Jag kan bli irriterad på folk som inte tänker efter, eller tänker ett steg längre.

*Jag föredrar nio gånger av tio en hemmakväll med film framför krogen.

*Jag kan vara väldigt envis. VÄLDIGT envis. På gott och ont.

*Jag brukar jävlas lite med folk, på ett busigt sätt.

*Skrytsamma människor är de värsta jag vet.

*Människor som berättar hur ont de har och hur synd det är om dem kommer på andra plats.

Så..Det var lite av mig men långt ifrån allt =)

Vad seg jag är! Var på återföreningsfest f...

mms_img-39671612 (MMS)

Vad seg jag är! Var på återföreningsfest för gamla nian igår och det var jättekul att träffa alla gamla klasskamrater. Prata gamla minnen, dricka några cider och lyssna på musik i god 90talsanda ;-) Dock gick vi ur nian 2001, alltså lååångt ifrån nittiotalets glada dagar.

Hästarna är ute och stallet är klart. Stra...

mms_img-10621450 (MMS)

Hästarna är ute och stallet är klart. Strax åker jag vill Bollnäs men först frukost med familjen. Helge och Grande fick nya grimmor av älskade syster häromdagen, från jacson. Fin va? :-)

Säljes!

Säljer ett stort paket med grejer till storhäst för 1000:- BVSA! Allt på bilden.

*Vinrött varmfodrat täcke. Ett spänne lite böjt men fullt användbart. 145
*Blå/grönrutigt stalltäcke.
*Grönt fleecetäcke.
*Blått bomullstäcke från Equiline. Lite trasigt men användbart.
*Svarta transportskydd. Lite småhål men fullt användbara.
*Dressyrschabrak. Blått. Urtvättat.
*Dressyrschabrak. Blått med ljusblå och brun kant.
*Hoppschabrak. Samma som ovan.
*Hoppschabrak. Svart med vit/grå kant.
*Hoppschabrak. Grönt med flätad kant. Några fläckar efter sadeln.
*Hoppschabrak. Blått med ljusblå kant.
*Hoppschabrak. Brunt med vit och mörkbrun kant.
*Set med senskydd. Fram och bak. Grått.
*2 par svarta senskydd, fram.
*Senskydd, svarta i läder med mässingsspännen.
*Senskydd. Ljusbruna med gröna resår spännen.
*Förbygel med grön resår. Passar skydden ovan.
*Fårskinnsludd till senskydd. Helt NYA!
*Grimma och grimmskaft. Helt nytt. Passa fleecetäcket.
*Repgrimma.
*Täckgjord.
*3 sadelgjordar.
*Sadelväska.
*2 par stigbyglar. Ett par junior, ett par dam + ett par stigläder.
*Tömkörningsgjord + inspänningstyglar som är oanvända.
*6 st paddar att ha under lindor.
*4 fleecelindor. Beiga.
*Träns. Utan nosgrimma.
*Träns med vitt foder.
*Träns med fodrat nackstycke och inåtvända hakar på sidostyckena.
*Tyglar. Tunna i läder.
*2 st vävribbtyglar.
Finns i Mora att hämta. Kan ev levereras till Rättvik, Leksand, Falun, Borlänge.
Kan skickas mot fraktkostnad.














Hittade ett gammalt täcke som jag fick med...

mms_img203085767 (MMS)

Hittade ett gammalt täcke som jag fick med när jag köpte Grande som jag har glömt att jag hade. Inte vidare vackert men de här täckena är ju superbra! Helge passade också i det. Tur man rensar lite ibland :-)

Med tanke på förra inläggets rubrik...

mms_img51019074 (MMS)

Med tanke på förra inläggets rubrik...

Höst med häst.

Ja idag har det verkligen varit HÖST ute. Det spöregnade när jag vaknade vid 06 imorse och höll i sig hela morgonen. Mockade mina boxar innan jag red och släppte ut. Var ändå helt kolsvart ute. Red Grande en sväng i skogen med mycket galopp.

Förra gången var han grymt fin. Lydig, lyhörd och absolut grym att rida! Jag kunde galoppera i samlad galopp och ha fint stöd på yttertygeln och släppa fram innertygeln helt och han gick kvar klockrent. Idag var han ändå ganska fin men inte som sist. Jag vet att jag inte kan kräva att det ska gå lika bra jämt men det är ju lite tråkigt när det går "bakåt". Men i det stora hela är jag nöjd. Han gick faktiskt väldigt bra idag med, bara inte lika bra som sist  =)

Kanske kan skylla lite på spöregnet vi red i. Det tyckte varken jag eller häst om =P


Efter stallet blev det gymmet en timme. Helt slut. Han sån träningsvärk i magen sen sist så det blev bara armar, ben och kondition idag.

Har nyss tagit in hästarna och nu vet jag inte riktigt var jag ska hitta på. Älskling är på väg till Bollnäs. Tråkigt!

Jag blir verkligen rastlös över att vara ledig...



Klippmaskin?

Grande behövs verkligen klippas nu. Har blir jättesvettig när man rider honom och det känns ju lite taskigt, för så hårt rider jag inte.

SÅ, därför är det dags att köpa en egen klippmaskin. Jag är trött på att fråga folk, hyra maskin eller åka iväg för att få hästen klippt. Det är banne mig dags för en egen nu. Frågan är bara vilken?

Runt 1000- 1500:- är vad jag kan lägga. Jag behöver ingen värsting för mina hästar ska ändå inte ut på någon världscup direkt =)

I måndags blev hästarna vaccinerade och fi...

mms_img-14381503 (MMS)

I måndags blev hästarna vaccinerade och fick tänderna kollade. Var lite fix på Helge men inget på Grande. Domosedanet tar väldigt mycket på Grande, eller inte så mycket på Helge, hur man nu ser det. Helge blir pigg ganska fort medan Grande tar mycket längre tid på sig att vakna till liv. Helge är väl förstås "van" vid att både bli drogad och sövd, plutten.

Personligheter.

Helge:
* 85% av gångerna man hämtar honom i hagen så kissar han när man kommer. Antingen direkt han ser en eller när man hämtat honom och går mot utgången.
* Han öser ur jättemycket av sin mat ur krubban och äter den från golvet. Gör samma om man ställer en hink på golvet.
* Han drar alltid ner sina täcken från boxen på golvet, varje morgon ligger de där i en hög.
* Han gillar inte att bli skodd.
* Han hatar att vila. Busar som en tok i hagen och blir fruktansvärt uttråkad av att bara vila en dag.
* Han äter inte spec mkt hö. Han får nästan fritillgång men äter ändå för lite. Nu äter han även lusern.
* Han hoppar precis allt. Inte tittig överhuvudtaget.
* Han brukar ta upp saker och bära. Kvistar i skogen, borstar osv.
* Han bryr sig inte ett dugg om att vara själv på nya ställen, i ridhus etc.
* Travhästar är ingen favorit. Springer de så fort måste det ju vara rädda för något?
* Om Grande rullar sig måste Helge också göra det, på samma ställe.
* Han ska alltid bita i grimskaftet när man är ute och går med honom, och vägrar släppa.


Grande:
* Han drar upp näsan lite när han är nervös. Inte riktigt flemar men något halvdant.
* Han är ganska tittig men gör ändå precis allt man ber honom om.
* Han var väldigt svårtlastad när jag köpte honom men nu lastar han sig själv.
* Han skulle göra vad som helst för en tugga gräs.
* Han älskar banan. Har även ätit skalet en gång när jag inte hann med att ta bort det.
* Han busar alltid när han blir longerad.
* Han hatar att få manen ryckt så han slipper.
* Han är expert på galoppombyten.
* Han öppnar munnen och tar bettet själv. Man behöver inte ens lägga bettet i handen, bara föra det mot munnen på honom.
* Han lägger alltid sitt huvud under ens arm när man tränsat honom. "Neeej, vi stannar hemma och myser"..typ =)



Älskar att mina hästar har personligheter och att de inte är som maskiner.
De kan vara så jäkla roliga så det är helt sjukt. Några bilder som beskriver deras personligheter.


Gud vad jag skrattade när jag tog den här bilden.





















Äkta kärlek <3

Helges mat :-) Korn, lusern, betfor, gurkm...

mms_img705583657 (MMS)

Helges mat :-) Korn, lusern, betfor, gurkmeja, biotin och mineraler. Grande äter krossad havre, mineraler, betfor och gurkmeja. Idag har båda fått vila för jag är hos mina tvillingkusiner som fyller år på fika.

RSS 2.0